فهرست مطالب

نشریه خانواده و بهداشت
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 34، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • پروین امامی، پروانه قدسی، مالک میرهاشمی، خدیجه ابوالمعالی الحسینی صفحات 11-22
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی کیفیت زندگی زناشویی براساس آسیب کودکی و وضعیت اجتماعی- اقتصادی زنان متاهل بود.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش شامل افراد مراجعه کننده به خانه‌های سلامت شهر تهران در سال 1399 بود که از میان آن‌ها 320 نفر واجد شرایط، به روش نمونه گیری در دسترس به مطالعه وارد شدند. در پژوهش حاضر در گام اول انتخاب مناطق به صورت تصادفی بود و در گام آخر افراد به صورت در دسترس و برخط انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه آسیب کودکی (برنستاین و همکاران، 1994)، پرسشنامه وضعیت اجتماعی- اقتصادی قدرت نما و همکاران (1392) و مقیاس سازگاری زناشویی، (فرم تجدید نظر شده باسبی و همکاران، 1995) بود. داده‌های پژوهش با استفاده از تحلیل رگرسیون چندمتغیری، نرم افزارهای SPSS-24 تحلیل شدند.

    یافته‌ها: 

    در پژوهش حاضر، ضریب رگرسیون آسیب جسمانی با کیفیت زندگی زناشویی در سطح 01/0 معنادار بود (331/0-=β، 001/0=P). ضریب رگرسیون وضعیت اجتماعی- اقتصادی با کیفیت زندگی زناشویی در سطح 01/0 معنادار بود (175/0=β، 027/0=P).

    نتیجه‌گیری:

     به زوج درمانگران پیشنهاد می‌شود در جلسات زوج درمانی تروماهای زوجین را مدنظر قرار دهند. براساس یافته‌های حاصل از پژوهش حاضر لزوم ارتقای درآمد افراد در خانواده که موجب ارتقای پایگاه اقتصادی- اجتماعی می‌گردد، پیشنهاد می‌شود.

    کلیدواژگان: آسیب کودکی، زنان، کیفیت زناشویی، وضعیت اجتماعی- اقتصادی
  • مرضیه نعمتی نیا صفحات 23-35
    مقدمه

    پدیده چندهمسری و طلاق عاطفی برآیند حادترین و جدی‌ترین مشکلات ارتباطی خانواده است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر تیوری انتخاب بر تاب‌آوری و افکار خودآیند منفی زنان اول خانواده‌های چندهمسری بود.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش از نوع پژوهش‌های نیمه‌آزمایشی (طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه کنترل) بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی زنان اول خانواده‌های چندهمسری بود که به روش نمونه‌گیری در دسترس تعداد 40 نفر انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. از پرسشنامه‌های تاب‌آوری کانر و دیویدسون و افکار خودآیند منفی هولون و کندال استفاده شد. درمان مبتنی بر تیوری انتخاب در 8 جلسه بر روی گروه آزمایش اجرا گردید. و پس از پایان دوره مداخله، از هر دو گروه پس‌آزمون گرفته شد. برای تحلیل داده‌ها از روش تحلیل کواریانس استفاده شد.

    یافته‌ها: 

    نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر تیوری انتخاب باعث افزایش معنادار تاب‌آوری و کاهش افکار خودآیند منفی زنان شده است (P<0/01).

    نتیجه‌گیری:

     از آن‌جا که زنان اول خانواده‌های چندهمسری بار روانی زیادی را ادراک و تحمل می‌کنند، از لحاظ روانشناختی بشدت در معرض آسیب هستند. از این رو، ارایه درمان مبتنی بر تیوری انتخاب می‌تواند نقش بسیار موثری در ارتقای تاب‌آوری و کاهش افکار خودآیند منفی آنان داشته باشد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر تئوری انتخاب، تاب آوری، افکار خودآیند منفی، زنان
  • زهرا سادات پورسید اقایی صفحات 36-49

    یکی از عوامل مهمی‌ که باعث شکل‌گیری رضایت در روابط بین‌فردی به‌ویژه روابط زوجین می‌شود نقش‏گیری‌اجتماعی‌است. خود‌متمایز سازی یا تمایز‌یافتگی‌شخصیتی نیز که رابطه‌ای قوی با نقش‌گیری‌اجتماعی دارد در‌این زمینه سهم قابل توجهی بر عهده‌اش است. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثر‌بخشی آموزش واقعیت‌درمانی مبتنی بر تیوری انتخاب بر نقش-گیری‌اجتماعی و خود‌متمایز‌سازی‌ زوجین بود که از نظر هدف کاربردی و به لحاظ روش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل همراه مرحله پیگیری است. از میان کلیه زوجین مراجعه کننده به‌مراکز مشاوره مناطق 2 و 5 شهر تهران در سال 1397تعداد 30 زوج که به صورت نمونه‌گیری در‌دسترس انتخاب شده‌بودند به‌طور تصادفی در دوگروه آزمایش (15 زوج) و کنترل (15 زوج) گمارده شدند. گروه آزمایش 10 جلسه 90 دقیقه‏ای‌ مورد مداخله قرار‌گرفتند. آزمودنی‌ها در سه‌مرحله پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری، پرسشنامه‌‌های نقش‌گیری‌اجتماعی و تمایزیافتگی‌ را تکمیل کردند. جهت بررسی نتایج از تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر استفاده شد. یافته‌ها نشان داد تفاوت معناداری در سطح (P<0/01) در میانگین (انحراف‌معیار) نمرات نقش‌گیری‌اجتماعی گروه آزمایش در پس‌آزمون (2/2)26/1 و پیگیری (2/2)26/2 و همچنین خود‌متمایز‌سازی‌ در سطح (P<0/05) در پس‌آزمون (3/3) 36/3 وجود داشت؛ اما میانگین نمرات خود‌‌‌متمایزسازی در مرحله پیگیری (2/1)34/8 معنادار نبود. با توجه به نتایج به‌دست آمده، می‌توان از آموزش واقعیت‌درمانی مبتنی بر تیوری انتخاب به ‌عنوان روشی مناسب و موثر در مداخلات زوج‌درمانی و در مشاوره پیش از ‌‌‌ازدواج استفاده نمود.

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، نقش گیری اجتماعی، خودمتمایزسازی، تئوری انتخاب
  • زهرا سلگی، حسن شفیعی صفحات 51-68
    مقدمه

    سندرم پیش از قاعدگی یکی از مشکلات شایع در سنین باروری است که بر سلامت زنان از لحاظ فردی، اجتماعی و تحصیلی اثرات نامطلوبی می‏گذارد. هدف پژوهش تعیین تاثیر درمان فراشناختی بر حساسیت اضطرابی، پریشانی روان‏شناختی و شاخص‏های درد در مبتلایان به سندرم پیش از قاعدگی بود.

    روش پژوهش:

     این پژوهش، نیمه‏آزمایشی با پیش‌آزمون، پس‌آزمون و گروه کنترل با پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان دختر دارای سندرم پیش از قاعدگی دانشگاه آزاداسلامی کرمانشاه طی سال 1400 بود، که از بین آن‏ها با روش در دسترس و بر مبنای معادله Fleiss تعداد 30 نفر انتخاب و در دو گروه مساوری گمارش شدند. فراشناخت درمانی برای آزمودنی‏های گروه آزمایش طی10جلسه هفتگی و هر جلسه 90 دقیقه اعمال شد اما گروه کنترل مداخله درمانی را دریافت نکرد. برای گردآوری داده‏ها از پرسشنامه غربالگری سندرم پیش از قاعدگی استینر و همکاران، پرسشنامه پریشانی روان‏شناختی لویبوند و لویبوند، پرسشنامه حساسیت اضطرابی فلوید و همکاران، پرسشنامه درد مک‏گیل و پذیرش درد مک‏کراکن و همکاران استفاده شد. داده‏ها با روش‏های آمار توصیفی و تحلیل واریانس با اندازه‏گیری‎های مکرر و نرم‏افزار آماری SPSS-26 تحلیل شد.

    یافته‏ های پژوهش:

     نتایج نشان داد که حساسیت اضطرابی (75/17=F، 005/0=P و 61/0=η)، شدت درد(18/6=F، 009/0=P و 54/0=η)، پذیرش درد (70/10=F، 014/0=P و 62/0=η) و پریشانی روان‏شناختی (45/43=F، 001/0=P و 60/0=η) در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل به طور معناداری کاهش یافت و این تاثیرات مثبت در طول دوره پیگیری دو‏ماهه پایدار ماند.

    نتیجه‏ گیری:

     فراشناخت درمانی بر بهبود شاخص‏های درد و کاهش حساسیت اضطرابی و پریشانی روان‏شناختی مبتلایان به سندرم پیش از قاعدگی موثر می‏باشد و می‏توان این برنامه‏ را به‏عنوان درمان سودمندی به کلینیک‏های تروما و درد توصیه نمود.

    کلیدواژگان: فراشناخت درمانی، حساسیت اضطرابی، پریشانی روانی، درد، قاعدگی
  • جلال کاویانی، صدرا علیپور، یوسف مقدسی صفحات 69-81
    مقدمه

     تربیت انسان مجاهد نوع خاصی از اصول تعلیم و تربیت است که در اسلام به آن توجه فراوانی شده است و در این راستا ویژگی هایی در قرآن برای آن ذکر گردیده است چرا که تربیت این نوع از انسان می تواند تاثیرات فراوانی در جوامع بشری ایفاء کند از این رو هدف این پژوهش، بررسی تعریف و ویژگی های انسان مجاهد بر اساس آیات قران کریم است.

    روش پژوهش: 

    مطابق با مستندات موضوعی ارایه شده در ‌این پژوهش، روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای می باشد که از نوع مطالعات اسنادی داده‌های تحقیق گردآوری ‌شده و با استفاده از روش تحلیل متون قرآنی- دینی مورد تحقیق و توصیف قرارگرفته است

    یافته ها

     به این امر مهم دست یافتم که از صدر اسلام تربیت معنوی انسان مجاهد همواره مورد تاکید و توجه دین اسلام و قرآن است و نمونه کامل یک انسان محسوب می شود که علاوه بر برخورداری از شخصیت و ویژگی‌های اخلاقی، اهتمام زیادی به آموزه‌های قرآنی نیز دارد

    نتیجه گیری

     بر اساس مولفه های پژوهش، آنچه مشروعیت و اهتمام تربیت انسان مجاهد را نشان می‌دهد برخورداری آن از ویژگی هایی همچون ترجیح آخرت به دنیا، داشتن‌ ایمان قوی، برخورداری از روحیه توکل بر خداوند متعال، امید داشتن به رحمت الهی، رخورداری از عدالت و هدایتگری، نمازگزار بودن، تحمل و پایداری در برابر سختی‌های مبارزه، برخورداری از روحیه امر به معروف و نهی از منکر، مسیولیت پذیری، اطاعت از ولایت و رهبری الهی و ظلم ستیزی است.

    کلیدواژگان: انسان مجاهد، تعلیم و تربیت، دین اسلام، قران کریم
  • فاطمه السادات خوش نمایی، بیوک تاجری، نصرالله انصاری نژاد صفحات 82-92
    زمینه

    یکی از مشکلات عمده در زنان متاهل خودکارآمدی جنسی پایین و وجود طرحوارهای ناسازگار اولیه است که بر میزان رضایت زناشویی آنها تاثیر دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی رضایت زناشویی بر اساس خودکارآمدی جنسی و طرحواره های ناسازگار اولیه در زنان متاهل به اجرا در آمد.

    روش

    روش پژوهش از نوع توصیفی و همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش عبار است از کلیه زنان سنین 30-50 ساله متاهل ساکن در منطقه 4 تهران که تعداد 100 نفر از زنان متاهل با روش نمونه گیری از نوع در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه رضایت زناشویی اینریچ (1989)، پرسشنامه طرحواره یانگ (1994) و پرسشنامه خودکارآمدی جنسی (1392) بودند و جهت تحلیل آماری داده ها ضمن رعایت مفروضه‌های آزمون آماری از آزمون همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون سلسله مراتبی استفاده شد.

    یافته‌ها:

     نتایج نشان داد که متغیر خودکارآمدی جنسی 7/26 درصد از واریانس رضایت زناشویی را به صورت مثبت و معنادار در زنان متاهل تبیین می‌‌کند (01/0 p<، 278/0=β)و با اضافه شدن متغیر طرحواره‌های ناسازگار اولیه به متغیر خودکارآمدی جنسی، 8/55 درصد از واریانس رضایت زناشویی را در زنان تبیین و پیش بینی می‌-کند (01/0 p<، 715/39= F) و بین این متغیرها رابطه متقابل برقرار است. لذامی‌توان نتیجه‌گیری کرد که فرضیه های پژوهش تایید شد و خودکارآمدی جنسی و طرحواره‌های ناسازگار اولیه، رضایت زناشویی را در زنان متاهل 30-50 ساله را پیش بینی می‌‌کند و در رضایت زناشویی نقش معناداری دارد.

    نتیجه‌گیری:

     با افزایش خودکارآمدی جنسی و کاهش طرحواره‌های اسازگار اولیه می‌توان می توان رضایت زناشویی را در زنان متاهلی را افزایش داد و ایجاد محیط سرشاز از خودکارآمدی با عملکرد بهتر در زندگی زناشویی رابطه دارد.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی جنسی، رضایت زناشویی، طرحواره های ناسازگار اولیه، زنان متاهل
  • محسن یوسفی، امین کرایی، منصور سودانی صفحات 93-103
    مقدمه

    زنان مجرد در نتیجه طلاق و یا فوت همسر در فرهنگ‌های شرقی در منطقه گرگ و میش و یا ابهام قرار دارند، به نحوی که نه به اندازه سایر زنان محترمند چون طلاق امری نکوهیده است و نه مانند سایر زنان حق حیات طبیعی دارند. حال اگر این گروه از زنان در شرایط ازدواج مجدد باشند چالش‌های جدی‌تری را تجربه خواهند کرد و این چالش‌ها زمانی جدی‌تر خواهد بود که فرزندان نیز در فرایند ازدواج مجدد قرار بگیرند. در این پژوهش به بررسی کیفی سازگاری نوجوانان با ازدواج مجدد مادران شهر اهواز پرداخته شد.

    روش‌:

     این پژوهش با استفاده از روش کیفی همراه با تحلیل شماتیک و نمونه‌گیری نظری انجام شد. جامعه‌آماری این پژوهش کلیه نوجوانان دارای مادر با ازدواج مجدد بودند که از میان آنان 10 نوجوان مورد مصاحبه قرار گرفتند. روش هفت‌مرحله‌ای کلایزی و نرم‌افزار MAXQDA نسخه‌ی 2020، جهت تجزیه‌و‌تحلیل داده‌های حاصل از مصاحبه، مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته‌ها: 

    حاصل تجزیه و تحلیل ناشی از 187 کد اولیه، هفت مضمون اصلی بهزیستی روانی، حمایت عاطفی، تجارب هیجانی، نگرش به ازدواج، رفاه اقتصادی، روابط بین‌فردی و پذیرش طلاق و هجده مضمون فرعی در خصوص سازگاری با ازدواج مجدد والد بود.

    نتیجه‌گیری: 

    دلایل عدم سازگاری با ازدواج مادر در نوجوانان در طیف گسترده‌ای از عوامل روانی، اجتماعی، فردی، اجتماعی و... قرار می‌گیرد که باید در برنامه‌های پیشگیری مطرح و مدنظر قرار بگیرند. به نظر می‌رسد الگوی تعاملی بین دلایل ناسازگاری و یا سازگاری با ازدواج مجدد مادران وجود دارد.

    کلیدواژگان: سازگاری، نوجوانان، ازدواج مجدد
  • صحرا ناصری، مریم درویشی، سمیرا اسلامی شادآباد، گلنار کرمی، فاطمه محمودی صفحات 104-114
    مقدمه

     رابطه زناشویی در زندگی مثل هر رابطه دیگری داری جنبه‌های مثبت و منفی می‌باشد. یکی از مهم‌ترین شاخصه‌های تعیین‌کننده موفقیت در ازدواج رضایتمندی زناشویی و سلامت روان هست، بنابراین پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی روایت درمانی بر رضایتمندی زناشویی و سلامت روان زوجین انجام گرفت.

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر نیمه‌آزمایشی از نوع پیش‌آزمون و پس‌آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زوجینی است که 1 تا 5 سال از مدت ازدواجشان گذشته است و به دلیل عدم رضایتمندی زناشویی به مرکز مشاوره آوای درون شهر تهران مراجعه کرده بودند. 60 نفر (30 زوج) از زوجین به‌صورت نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش (15) و کنترل (15) گمارده شدند. جهت جمع‌آوری داده از پرسش‌نامه رضایت زناشویی انریچ و پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ-28) استفاده شد. بسته آموزشی روایت درمانی در 8 جلسه 90 دقیقه‌ای برای گروه آزمایش برگزار شد. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار spss-24 استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که روایت درمانی سبب افزایش سلامت روان زوجین شده است. همچنین این برنامه منجر به تفاوت معنادار گروه آزمایش نسبت به گروه گواه در رضایتمندی زناشویی شد.

    نتیجه گیری

     نتایج این مطالعه نشان داد روایت درمانی روش موثری برای افزایش سلامت روان و رضایتمندی زناشویی زوجین بود؛ بنابراین مشاوران و درمانگران برای افزایش سلامت روان و رضایتمندی زناشویی می توانند از روایت درمانی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: ازدواج، روایت درمانی، رضایتمندی زناشویی، سلامت روان
  • پیش بینی رفتارهای آسیب به خود بر اساس اجتناب تجربی و دشواری در تنظیم هیجان در نوجوانان
    ابوالفضل بخشی پور، رزیتا گوهرشاهی صفحات 115-126

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش اجتناب تجربی و دشواری در تنظیم هیجان در پیش‌بینی رفتارهای آسیب به خود در نوجوانان مرزی بود. این پژوهش به لحاظ روش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش60 نفر از نوجوان مراجعه‌کننده به مرکز آرامش وابسته به نیروی انتظامی واقع در بلوار آزادی در شهر مشهد، در شش ماهه دوم سال 1399 بودند که از بین آنها تعداد 52 نفر بر اساس جدول مورگان ، به شیوه نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه‌های استاندارد آسیب به خود، پرسشنامه پذیرش و عمل و پرسشنامه دشواری در تنظیم هیجان بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده‌ها از همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی به روش گام به گام استفاده شد. یافته‌ها نشان داد اجتناب تجربی و دشواری در تنظیم هیجان با رفتارهای آسیب به خود رابطه مثبت معنادار داشتند (05/0<p). همچنین نتایج نشان داد که اجتناب تجربی 45/0، فقدان آگاهی هیجانی 22/0 و عدم پذیرش پاسخ‌های هیجانی 41/0از رفتارهای آسیب به خود را پیش‌بینی می‌کنند. با توجه به نقش اجتناب تجربی و دشواری در تنظیم هیجان در پیش‌بینی رفتارهای آسیب به خود، اجرای کارگاه‌های آموزشی بر مبنای راهبردهای تنظیم هیجان و اجتناب تجربی ضروری به نظر می‌رسد.

    کلیدواژگان: اجتناب تجربی، دشواری در تنظیم هیجان، رفتارهای آسیب به خود، نوجوانان مرزی
  • ناهید خطیب زاده * صفحات 127-138
    مقدمه

     کوچینگ که متمرکز بر حل مساله، نتیجه گرا و فرایندی سیستماتیک است می تواند سهم موثری در محیطهای آموزشی داشته باشد و ابزاری قوی برای حمایت از یادگیری و توسعه فراگیران دارد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان شناختی- اجتماعی و کوچینگ بر خودآگاهی در نوجوانان دختر به اجرا در آمد. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل همراه با پیگیری بود.

    روش پژوهش: 

    جامعه آماری شامل کلیه نوجوانان دختر مقطع متوسطه دوم در حال اشتغال به تحصیل در منطقه 2 شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1399 بودند. روش نمونه گیری در دسترس و شامل 45 نفر(برای هر گروه 15 نفر؛ یعنی 15 نفر در گروه آزمایشی 1 ، یعنی 15 نفر در گروه آزمایشی 2 و 15 نفر نیز در گروه کنترل) بود. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه خودآگاهی کوپر، پروتکل کوچینگ بازرگان و درمان شناختی-اجتماعی آن ورنون، ترجمه فیروز بخت بود و داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس آمیخته تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که دو شیوه درمان شناختی-اجتماعی و کوچینگ بر نمرات خودآگاهی در پس آزمون اثر معنی دار دارد.  اثر گروه با توجه به سطوح زمان اندازه گیری متفاوت است. مداخله آزمایشی منجر به تغییراتی در گروه آزمایش شد که 31/0 کل تغییرات ناشی از عمل آزمایشی بوده است.

    نتیجه گیری

     با توجه به این که میانگین گروه درمان شناختی-اجتماعی از گروه کوچینگ بیشتر بود، بنابراین درمان شناختی-اجتماعی در افزایش خودآگاهی نوجوانان موثرتر بود. می توان با دو روش درمان شناختی اجتماعی و کوچینگ، خودآگاهی را در نوجوانان افزایش داد و استفاده از این دو شیوه در برنامه های تحصیلی نوجوانان ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی-اجتماعی، خودآگاهی، کوچینگ، نوجوانان
|
  • Parvin Emami, Parvaneh Ghodsi, Malek Mirhashemi, Khadijeh Abolmaali Pages 11-22
    Introduction

    The aim of this study was to predict the quality of marital life based on childhood trauma and socio-economic status of married women.

    Method

    The research method was correlational type and the statistical population of the study was the people referred to health centers in Tehran in 2020, of which by random cluster sampling 320 eligible people were included in the study. In the present study in the first phase Districts were selected randomly and participants were selected using online and convenient sampling. Research tools include Childhood Trauma Questionnaire (Bernstein et al., 1994), Socio-Economic Questionnaire (Ghodratnama et al., 2013) and Revised Dyadic Adjustment Scale by Busby et al. (1995). Research data were analyzed using multivariate regression analysis by SPSS-24 software.

    Results

    In this study, the regression coefficient of physical trauma with marital quality of life was significant at the level of 0.01 (β=-0.331, P=0.001). The regression coefficient of socio-economic status with marital quality of life was significant at the level of 0.01 (β=0.175, P=0.027).

    Conclusion

    Couples therapists are advised to consider the couple's trauma in couple therapy sessions. Based on the findings of the present study, the need to increase the income of individuals in the family, which promotes socio-economic status, is suggested.

    Keywords: childhood trauma, marital quality, socio-economic status, women
  • marzieh nemati Pages 23-35
    Introduction

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of treatment based on choice theory on resilience and negative spontaneous thoughts of first women in polygamous families.

    Methods

    This study was a quasi-experimental study (pre-test-post-test design with control group). The statistical population of the study included all the first women of polygamous families who were selected by convenience sampling of 40 people and were divided into experimental and control groups. Connor and Davidson resilience questionnaires and Holon and Kendall negative spontaneous thoughts were used. Treatment based on selection theory was performed on the experimental group in 8 sessions. At the end of the intervention period, post-test was taken from both groups. Analysis of covariance was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that treatment based on selection theory has significantly increased resilience and decreased negative spontaneous thoughts in women.

    Conclusion

    Because the first women of polygamous families perceive and bear a lot of psychological burden, they are severely psychologically vulnerable. Therefore, providing therapy based on selection theory can play a very effective role in promoting resilience and reducing their negative spontaneous thoughts.

    Keywords: Therapy based on selection theory, resilience, negative spontaneous thoughts, women
  • zahra sadat pour seyyed aghaei Pages 36-49

    One of the important factors that shape satisfaction in interpersonal relationships, especially marital relationships, is social role-taking. Personality differentiation, which has a strong relationship with social role-taking, also plays a significant role in this regard. The aim of the present study was to investigate the effectiveness of fact-based education, therapy based on choice theory on couples' social's role taking and Self-differentiation, which is applied in terms of purpose and quasi-experimental method with pre-test-post-test design with control group. Among all couples referring to counseling centers in districts 2 and 5 of Tehran in 2017, 30 couples who were selected by available sampling were randomly assigned to experimental (15 couples) and control (15 couples). The experimental group underwent 10 sessions of 90 minutes. Subjects completed questionnaires of social role taking and Self-differentiation in three stages of pre-test, post-test and follow-up. Analysis of variance with repeated measures was used to evaluate the results. The results showed that there was a significant difference in the level (P <0.01) in the mean and standard deviation of the experimental's social role-taking scores in the post-test and follow-up as well as self- differentiation in the level (P <0.05) in the post-test; But the mean scores of Self-differentiation in the follow-up stage were not significant. According to the obtained results, reality therapy training based on choice theory can be used as an appropriate and effective method in couple therapy interventions and in premarital counseling.

    Keywords: reality therapy, social role taking, self- differentiation.Choice Theory
  • zahra solgi, Hassan Shafiei Pages 51-68
    Introduction

    Premenstrual syndrome is one of the most common problems of women of reproductive age, which has negative effects on their personal, social and academic health. The aim of this study was to determine the effect of metacognitive therapy on anxiety sensitivity, psychological distress and pain indices in premenstrual syndrome.

    Methods

    This study was a quasi-experimental with pretest, posttest and control group with two months follow-up. The statistical population included all the female students with premenstrual syndrome in the Islamic Azad University of Kermanshah during the year2021,from which 30 people were selected using the available method and based on the Fleiss equation and were assigned to two groups. Metacognitive therapy was applied to the subjects in the experimental group during10weekly sessions and each session lasted 90 minutes, but the control group did not receive therapeutic intervention. For data collection, premenstrual symptoms screening tool Steiner et al, psychological distress questionnaire Loibond and Loibund, anxiety sensitivity questionnaire Floyd et al, pain questionnaire McGill, and pain acceptance McCracken et al, were used. Data were analyzed with descriptive statistics, analysis of variance with repeated measurements and SPSS-26 statistical software.

    Results

    The results showed that anxiety sensitivity(F=17.75, P=0.005 and η=0.61), pain intensity(F=6.18, P=0.009 and η=0.54), pain acceptance(F=10.70, P=0.014 and η=0.62) and psychological distress(F=43.45, P=0.001 and η=0.60 in the experimental group compared to the control group significantly decreased and these positive effects remained stable during the two-month follow-up period.

    Conclusion

    Metacognitive therapy is effective in improving pain indicators and reducing anxiety sensitivity and psychological distress in premenstrual syndrome, and this program can be recommended as a useful treatment to trauma and pain clinics.

    Keywords: Meta-Cognitive Therapy, Anxiety Sensitivity, Psychological Distress, Pain Indicators, Dysmenorrhea
  • Jalal Kaviani, Sadra Alipoor, Yousef Moqaddasi Pages 69-81
    Introduction

     The training of a mujahid human being is a special type of educational principles that has been given a lot of attention in Islam, and in this regard, some characteristics have been mentioned in the Qur'an for it, because the training of this type of human being can have many effects on human societies.Therefore, the purpose of this research is to investigate the definition and characteristics of a mujahid man based on the verses of the Holy Quran.

    Methods

     According to the subject documentation presented in this research, the research method is descriptive-analytical and the method of collecting library information, which was collected from documentary studies and researched and described using the method of analyzing Quranic-religious texts.

    Results

     We achieved this important thing that since the beginning of Islam, the spiritual education of the mujahid man is always emphasized and paid attention to by the religion of Islam and the Qur'an, and he is considered a perfect example of a human being who, in addition to possessing character and moral qualities, also pays great attention to the teachings of the Qur'an.

    Conclusion

     Based on these components, what shows the legitimacy and dedication of a Mujahid man's education is that he has characteristics such as preferring the hereafter to this world, having strong faith, having the spirit of trust in God Almighty, hoping for divine mercy, facing justice and guidance. Being a prayerful person is tolerance and perseverance against the hardships of struggle, having the spirit of enjoining good and forbidding evil, taking responsibility, obeying divine guidance and leadership, and anti-tyranny.

    Keywords: education, training, Holy Qur'an, Islamic religion, Mujahid Individual
  • Fatemeh alsadat Khoshnamayi, biuok tajeri, Nasrollah Ansarineghad Pages 82-92
    Introduction

    one of major problems in married women is low sexual efficacy & early maladaptive schemas which effect to marital satisfaction them. The purpose of this study was to predicting marital satisfaction on based to sexual efficacy & early maladaptive schemas in 30-50 years married women.

    Method

    The research method was descriptive and correlation design. The statistical population consists of all Married Women (30-50 years) located in Tehran City in 1400. One hundred women by convenience sampling selected. The research tools included questionnaires of Vaziri & lotfi Sexual self-efficacy scale, yang & brown early maladaptive schemas test & inrich marital satisfaction. The statistical method of the study was Hierarchical multivariate regression.

    Results

    The findings show that the relationship between Sexual self-efficacy and marital satisfaction was examined in the first hypothesis. The results indicated that Sexual self-efficacy can predict marital satisfaction in married women (%26/7). The relationship between early maladaptive schemas and marital satisfaction was examined in the second hypothesis. The results indicated that early maladaptive schemas level can predict marital satisfaction in married women. This study revealed that there is a significant relationship between women Sexual self-efficacy with their early maladaptive schemas and marital satisfaction (%55/8). Conciusion: As the results indicated, growth and promotion of the Sexual self-efficacy can be considered as methods for improving patient’s early maladaptive schemas. This can be promoted and revolted through a rich Sexual self-efficacy environment and leads to better performance in the life.

    Keywords: early maladaptive schemas, marital satisfaction, Sexual self-efficacy, married women
  • Mohsen Yousefi, Amin Koraei, Mansour Sodani Pages 93-103
    Introduction

    Single women as a result of divorce or the death of their husbands are in a twilight or ambiguity region in Eastern cultures, so that they are not condemned as much as other respected women such as divorce and do not have the right to a normal life like other women. Now, if this group of women is in a situation of remarriage, they will experience more serious challenges, and these challenges will be more serious when the children are also in the process of remarriage. In this study, the qualitative study of adolescents' compatibility with remarriage of mothers in Ahvaz was studied.

    Methods

    This research was conducted using a qualitative method with schematic analysis and theoretical sampling. The statistical population of this study was all adolescents with remarried mothers, of whom 10 adolescents were interviewed. The seven-step method and the MAXQDA software version 2020 were used to analyze the interview data.

    Results

    The results of the analysis of the 187 primary codes were the seven main themes of psychological well-being, emotional support, emotional experiences, attitude to marriage, economic well-being, interpersonal relationships and acceptance of divorce, and eighteen sub-themes on compatibility with parent remarriage.

    Conclusion

    The reasons for incompatibility with maternal marriage in adolescents are in a wide range of psychological, social, personal, social, etc. factors that should be considered and considered in prevention programs. There seems to be an interactive pattern between the reasons for incompatibility or adaptation to remarriage of mothers. Further study to discover the bas

    Keywords: Adaptation, Adolescence, Remarriage
  • Sahra Naseri, Maryam Darvishi, Samira Eslami Shadabad, Golnar Karami, Fatemeh mahmoodi Pages 104-114
    Introduction

     Marital relationship in life like any other relationship has positive and negative aspects.  One of the most important determinants of success in marriage is marital satisfaction and mental health, so the present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of narrative therapy on marital satisfaction and mental health of couples.

    Method

    The current research was a semi-experimental type of pre-test and post-test with a control group.  The statistical population of the research includes all couples who have been married for 1 to 5 years and had referred to Avai counseling center in Tehran due to marital dissatisfaction.  60 people (30 couples) were selected by available sampling and assigned to two experimental (15) and control (15) groups.  Enrich Marital Satisfaction Questionnaire and General Health Questionnaire (GHQ-28) were used to collect data.  The narrative therapy training package was held in 8 sessions of 90 minutes for the experimental group.  SPSS-24 software was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that narrative therapy increased the mental health of couples.Also, this program led to a significant difference in marital satisfaction between the experimental group and the control group.

    Conclusion

     The results of this study showed that narrative therapy was an effective method to increase the mental health and marital satisfaction of couples;  Therefore, counselors and therapists can use narrative therapy to increase mental health and marital satisfaction.

    Keywords: marital satisfaction, mental health, Marriage, Narrative therapy
  • The role of empirical avoidance and difficulty in emotion regulation in predicting self-harm behaviors in borderline adolescents
    abolfazl bakhshipour, rozita goharshahi Pages 115-126

    The aim of this study was to investigate the role of empirical avoidance and difficulty in emotion regulation in predicting self-harm behaviors in borderline adolescents. This research was descriptive and correlational. The statistical population of this study was 60people from adolescents referring to the Aramesh Counseling center affiliated with the police force located in Azadi Boulevard Mashhad , in the second half of 1399, that according to Morgan’s table 52 people were selected by convenience sampling. Research tools included standard self-harm questionnaires, acceptance and action questionnaires, and emotion difficulty questionnaires. Pearson correlation and stepwise regression were used to analyze the data. Findings showed that experimental avoidance and difficulty in emotion regulation had a significant positive relationship with self-harm behaviors (P <0.05). The results also showed that experimental avoidance of 0.45, lack of emotional awareness 0.22 and rejection of emotional responses predict 0.41 of self-harming behaviors. Given the role of empirical avoidance and difficulty in emotion regulation in predicting self-harming behaviors, it seems necessary to conduct training workshops based on emotion regulation and empirical avoidance strategies.

    Keywords: Experimental Avoidance, Difficulty in Emotion Regulation, Self-Injury Behaviors, Boundary Adolescents
  • nahid khatibzadeh Pages 127-138
    Introduction

     Coaching, which is focused on problem solving, results-oriented and a systematic process, can make an effective contribution to educational environments and is a powerful tool to support the learning and development of learners. The present study conducted to compare the effectiveness of social cognitive therapy & coaching on self awareness in girl adolescents.
    Reserch

    methods

     Research method was quasi-experimental with pre-test, post- test, three-month follow-up with control group. The statistical population consist of girl adolescents of high/secondary school resident in second district of Tehran city in 1400 years. Sampling method was Convenience Sampling. 45 available adolescents selected (fifteen in each experimental group) and replaced randomly in experimental group 1 (social cognitive therapy) and experimental group 2 (coaching). Fifteen other studente placed in control group and did not receive any therapy. The self awareness Inventory was administered pre-test, post-test and follow-up. The therapy packages were social cognitive therapy package  and coaching package. Social cognitive therapy and coaching applied on experimental groups (ninety minutes each session) weekly and the control group did not receive any therapy.

    Results

     Results showed that both of Social cognitive therapy and coaching were affected the same on increasing to self awareness in girl adolescents of high/secondary school. Three- month follow-up confirmed these results. Then by use to Social cognitive therapy & coaching (especially Social cognitive therapy) can to increase to self awareness in girl adolescents.

    Conclusion

     Social cognitive therapy & coaching (especially Social cognitive) affective to raise the self awareness students and is necessary for using from these methods to improve education of these girl adolescents.

    Keywords: coaching training, self awareness, social cognitive, adolescents