فهرست مطالب

رویش روان شناسی - سال یازدهم شماره 11 (پیاپی 80، بهمن 1401)

نشریه رویش روان شناسی
سال یازدهم شماره 11 (پیاپی 80، بهمن 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مائده حسینی، محمد عاشوری* صفحات 1-14

    برنامه رابطه‌درمانی کودک-والد مبتنی بر اصول بازی‌درمانی کودک‌محور است و بر رابطه بین والدین و فرزند به‌عنوان مبنایی برای تغییرات رفتاری و هیجانی تمرکز دارد. والدین مهارت‌های درمانی را در حین این برنامه یاد می‌گیرند، از نظر هیجانی با فرزند خود هماهنگ می‌شوند و بر مراقبت، درک همدلانه و پذیرش او تمرکز می‌کنند. این مطالعه با هدف معرفی برنامه رابطه‌درمانی کودک-والد، اهداف، شرح مداخله و متناسب‌سازی آن برای کودکان با آسیب جسمی، اوتیسم و ناشنوا انجام شد. روش پژوهش حاضر مروری و از نوع روایتی است. برای انتخاب مقاله‌ها از کلیدواژه‌های رابطه‌درمانی کودک-والد، آسیب جسمی، اوتیسم و ناشنوا بین سال‌های 2006 تا 2022  موجود در پایگاه‌های علمی معتبر استفاده شد. 63 مقاله، پایان‌نامه یا کتاب یافت شد که 40 مورد آن انتخاب شدند. کودکان استثنایی نیازهای خاصی دارند. والدین این کودکان نیز نقشی اساسی در حمایت و مراقبت از فرزندان خود ایفا می‌کنند. در رابطه‌درمانی کودک-والد بر تقویت رابطه بین والدین و کودک از طریق رابطه‌درمانی تمرکز می‌شود. همچنین انطباق‌یابی‌ها و توصیه‌های این مداخله با توجه به نوع ناتوانی کودکان، به‌ویژه برای کودکان با آسیب جسمی، اوتیسم و ناشنوا ارایه شده است. در نتیجه، می‌توان از این نوع بازی‌درمانی به عنوان مداخله‌ای موثر در بهبود مشکلات رفتاری، هیجانی و اجتماعی گروه‌های مختلف کودکان استثنایی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آسیب جسمی، اوتیسم، برنامه درمانی، مرور روایتی، ناشنوا
  • زهرا جواهری محمدی، رویا رسولی*، مه سیما پورشهریاری صفحات 15-26

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی سرمایه روانشناختی در رابطه بین ذهن آگاهی و سلامت روان زنان باردار بود. روش پژوهش توصیفی -همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را زنان باردار 18 الی 40 سال شهر تهران در سال 1400-1401 تشکیل دادند. تعداد 200 زن باردار به روش نمونه گیری دردسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش عبارت بودند از: مقیاس سلامت روانی (28-MHI) بشارت (1388)، پرسشنامه سرمایه روان شناختی (PCQ) لوتانز و همکاران (2007) و پرسشنامه پنج عاملی ذهن آگاهی (FFMQ) بایر و همکاران (2006). از تحلیل معادلات ساختاری برای تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج نشان داد که مدل پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار است و مولفه های عمل همراه با آگاهی و عدم قضاوت با اندازه اثر 14/0 و 07/0 اثر غیر مستقیم معناداری بر سلامت روان به واسطه سرمایه روان شناختی دارد (05/0>P) ولی سه مولفه مشاهده، توصیف و عدم واکنش اثر غیرمستقیم معناداری را نشان ندادند (05/0<P). همچنین نتایج نشان داد که مولفه های توصیف و عدم واکنش از متغیر ذهن آگاهی به همراه سرمایه روان شناختی به ترتیب با اندازه اثرهای 18/0، 22/0 و 29/0 اثر مستقیم معناداری بر سلامت راون زنان باردار دارند (05/0>P). این نتایج نشان می دهد که سرمایه روان شناختی با توجه به نقش ذهن آگاهی می تواند تبیین کننده سلامت روان در زنان باردار باشد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، زنان باردار، سرمایه روان شناختی، سلامت روان
  • رضا ایرانمنش، منصوره حاج حسینی*، فاطمه نصرتی، کیوان صالحی صفحات 27-38

    هدف از پژوهش حاضر تعیین نقش واسطه ای راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین راهبردهای یادگیری و سبک های یادگیری با سازگاری تحصیلی دانشجویان بود. پژوهش حاضر به لحاظ روش، توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه آماری تمام دانشجویان دانشگاه شهید باهنر کرمان در سال تحصیلی 1401-1400 (12614) بوده که از بین آنها  693 (446 دختر و 247 پسر) دانشجو به شیوه تصادفی ساده بعنوان نمونه انتخاب گردیدند. برای جمع آوری داده ها از سیاهه سبک های یادگیری کلب (LSI2، کلب، 1985)، پرسشنامه راهبردهای انگیزشی برای یادگیری (MSLQ، پنتریج و همکاران، 1993)، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (CERQ، گارنفسکی و همکاران، 2001) و مقیاس سازگاری تحصیلی (AAS، اندرسون و همکاران، 2016) استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. یافته ها نشان دهنده برازش مطلوب داده ها با الگوی پیشنهادی پژوهش بود. نتایج بیان کننده رابطه مستقیم بین راهبردهای یادگیری و سبک های یادگیری با سازگاری تحصیلی (05/0>P) و ارتباط بین راهبردهای تنظیم شناختی هیجان با سازگاری تحصیلی بود(05/0>P). همچنین راهبردهای مثبت تنظیم شناختی هیجان، ارتباط بین راهبردهای یادگیری و سبک های یادگیری با سازگاری تحصیلی را میانجی گری کرده است (01/0>P)  و راهبردهای منفی تنظیم شناختی هیجان، فقط رابطه راهبردهای یادگیری با سازگاری تحصیلی را واسطه گری کرده است (01/0>P).   بر اساس یافته های این پژوهش، راهبردهای یادگیری، سبک های یادگیری و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان را به عنوان عوامل پیش بینی کننده سازگاری تحصیلی در روش های یادگیری- یاددهی و برنامه های پیشگیری توسط دانشجویان، مدرسان، مشاوران و مدیران دانشگاه ها در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، راهبردهای یادگیری، سازگاری تحصیلی، سبک های یادگیری
  • روح الله فتح آبادی*، پرویز شریفی درآمدی، سعید رضایی، علی دلاور صفحات 39-50

    اضطراب اجتماعی از شایع ترین مشکلات  گزارش شده در نوجوانان دچار اختلال اتیسم با عملکرد بالا است. هدف از پژوهش حاضر مطالعه مروری نظام مند عوامل تاثیر گذار بر بروز علایم اضطراب اجتماعی در نوجوانان دچار اختلال اتیسم با عملکرد بالا بود. این پژوهش با استفاده از روش مروری نظام مند انجام شد. بدین صورت که یافته های پژوهشی  از سال های 2000 تا 2021 میلادی در پایگاه های اطلاعاتی گوگل اسکالر، ساینس دایرکت، اسپرینگر، پاب مد، اسکوپوس،  پروکویست  و سیج با واژه های کلیدی اضطراب اجتماعی، اختلال طیف اتیسم، اختلال اتیسم با عملکرد بالا، نوجوانان دچار اختلال اتیسم با عملکرد بالا و اضطراب اجتماعی در اختلال اتیسم با عملکرد بالا جستجو شد که نهایتا بر اساس ملاک های ورود از بین 41 مقاله جستجو شده، با استفاده از چک لیست پریزما، 10 مقاله وارد پژوهش شده و یافته های به دست آمده طبقه بندی و  گزارش شد. ارزیابی حاصل از مقالات نشان داد که نقص در مهارت های اجتماعی، سطح عملکرد بالا در اختلال طیف اتیسم و دوره نوجوانی مهم ترین عوامل  تاثیر گذار بر بروز  اضطراب اجتماعی در نوجوانان دچار اختلال اتیسم با عملکرد بالا است. تمرکز بر این عوامل می تواند راهگشای پژوهش های  بیشتری در زمینه ارایه مداخلات موثر در جهت کاهش اضطراب اجتماعی در نوجوانان دچار اختلال اتیسم با عملکرد بالا برای پژوهشگران و متخصصان باشد.

    کلیدواژگان: اختلال اتیسم، اضطراب اجتماعی، عملکرد بالا، مروری نظام مند، نوجوانی
  • لقمان ابراهیمی، آمنه تواندل، عباس نجفی پور تابستانق* صفحات 51-62

    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش میانجی تفکرات غیرمنطقی در رابطه نارسایی هیجانی و شکست عاطفی دانشجویان صورت گرفت. روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانشجویان دانشگاه زنجان در سال تحصیلی 1401-1400 تشکیل دادند که از بین آنها تعداد 352 نفر به روش نمونه‏ گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه ضربه عشق راس (LTI) (1999)، مقیاس نارسایی هیجانی تورنتو (TAS) (1994) و پرسشنامه باورهای غیرمنطقی جونز (40- IBQ) (1986) بود. داده ها با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شدند. تحلیل داده ها نشان دادند که اثرمستقیم نارسایی هیجانی بر شکست عاطفی و تفکرات غیرمنقطی دانشجویان در سطح 01/0 معنادار است. به علاوه، اثرمستقیم تفکرات غیرمنطقی بر شکست عاطفی معنادار بود (01/0>P). همچنین نارسایی هیجانی از طریق تفکرات غیرمنطقی بر شکست عاطفی دانشجویان دارای اثر غیرمستقیم است. بر مبنای نتایج فوق، تفکرات غیرمنطقی دانشجویان در پیش بینی شکست عاطفی براساس نارسایی هیجانی از برازندگی مطلوبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: نارسایی هیجانی، شکست عاطفی، تفکرات غیرمنطقی، دانشجویان
  • عباس علی درجاتی*، امید رضائی صفحات 63-72

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی نشانه های اختلال بدریخت انگاری بدنی براساس  میزان استفاده از شبکه های اجتماعی و مکانیزم های دفاعی  در مراجعان مراکز جراحی زیبایی بود.  پژوهش به روش توصیفی - همبستگی صورت گرفت. جامعه آماری پژوهش شامل مراجعه کنندگان به مراکز جراحی زیبایی شهر تهران در سال 1400-1401 بود. از این جامعه تعداد 120 نفر به صورت نمونه گیری خوشه ای به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه نگرانی از بدشکلی (DCQ) استوزین و همکاران (1998)، پرسشنامه سنجش میزان استفاده از شبکه های اجتماعی کریمیان و همکاران (1398) و پرسشنامه سبک های دفاعی (DSQ) اندروز و همکاران (1993) بود. از آزمون همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون چندگانه برای تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج نشان داد که استفاده از شبکه های اجتماعی (02/0=P و 22/0=β) و دو سبک دفاعی رشدنایافته (05/0=P و 21/0=β) و روان رنجور (01/0=P و 29/0-=β)  پیش بینی کننده بدریخت انگاری بدنی هستند ولی سبک رشدیافته پیش بینی کننده معناداری برای بدریخت انگاری بدنی نبود (54/0=P و 06/0=β). همچنین متغیرهای پیش بین پژوهش قادر به پیش بینی 7 درصد از واریانس متغیر ملاک در مراجعان به مراکز جراحی زیبایی بودند. نتیجه پژوهش حاضر نشان می دهد که توجه به مکانیزم های دفاعی و استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی توسط روان شناسان می تواند به تبیین بدریخت انگاری بدنی در مراجعه کنندگان به مراکز جراحی زیبایی کمک نماید.

    کلیدواژگان: بدریخت انگاری بدنی، جراحی زیبایی، شبکه های اجتماعی، مکانیزم های دفاعی
  • مریم حسین زاده، علی خادمی*، مجید محمود علیلو، فرناز فرشباف مانی صفت صفحات 73-82

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان فراتشخیصی بر سازگاری رفتاری، اضطراب و ترس دندانپزشکی کودکان بود. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر طرح پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_ پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه کودکان 11 الی7 ساله مراجعه کننده به کلینیک دندانپزشکی تبریز در طول سال 1399 که دچار ترس و اضطراب بودند، تشکیل دادند. از بین کودکان مراجعه کننده به شیوه در دسترس تعداد30 کودک انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) قرار گرفتند. به طوری که گروه آزمایشی درمان فرا تشخیصی را به مدت 10 جلسه 90 دقیقه ای هفته ای یک جلسه و طی 3 ماه دریافت کرد؛ در حالی که گروه گواه آموزشی دریافت نکردند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس بررسی ترس کودکان- زیر شاخص دندانپزشکی (CFSSS) (کاتبرت و ملامد، 1982)، پرسشنامه اضطراب دندانپزشکی (DAQ) ونیهام و  همکاران، 1980) و مقیاس رفتاری سازگاری (ABS) (فرانکل، 1962) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیره انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین نمرات پیش آزمون و پس آزمون گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه تفاوت معناداری وجود دارد (01/0>P). در واقع درمان فراتشخیصی باعث کاهش ترس و اضطراب و افزایش سازگاری رفتاری کودکان در دندانپزشکی می شود.

    کلیدواژگان: اضطراب، ترس، سازگاری رفتاری، دندانپزشکی
  • سعیده فرید، حسن میرزاحسینی*، نادر منیرپور صفحات 83-92

    هدف از این پژوهش مقایسه اثربخشی آموزش فرزندپروری رفتاری به مادران با آموزش مهارت های اجتماعی به کودکان بر راهبردهای تنظیم هیجان و ابعاد خودکنترلی دانش آموزان پایه چهارم مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای بود. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی و طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان پسر پایه چهارم دبستان و مادران آنها بود که در بازه زمانی مرداد و شهریور 1399 به کلینیک های روان شناسی منطقه 5 تهران مراجعه کرده بودند. از جامعه مذکور، 45 شرکت کننده با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه جایگذاری شدند. جلسات گروه های آزمایش 12 جلسه 90 دقیقه ای برای هر گروه بود. ابزارهای این پژوهش  شامل پرسشنامه تنظیم هیجان (ERQ) و پرسشنامه خودکنترلی (CPSC) بود. به منظور تحلیل داده ها، از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری و به منظور مقایسه زوجی از تحلیل بنفرونی استفاده گردید. یافته ها نشان داد در هر دو گروه آزمایش میانگین نمرات پس آزمون در راهبردهای تنظیم هیجان سازگارانه (اندازه اثر= 566/0)، ناسازگارانه (اندازه اثر= 701/0) و ابعاد خودکنترلی (اندازه اثر= 633/0) نسبت به پیش آزمون تغییر کرده است (05/0>P)، اما تفاوت معناداری بین این دو روش بر روی متغیرهای پژوهش و ابعاد آنها مشاهده نشد (05/0<P). از این یافته های می توان نتیجه گرفت آموزش فرزندپروری به مادران به اندازه آموزش مهارت های اجتماعی به کودکان بر راهبردهای تنظیم هیجان و ابعاد خودکنترلی کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای اثربخش است.

    کلیدواژگان: اختلال نافرمانی مقابله ای، تنظیم هیجانی، خودکنترلی، دانش آموزان، فرزندپروری رفتاری، مهارت های اجتماعی
  • راضیه سادات ساده، پریناز بنی سی*، احمد باصری صفحات 93-102

    هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثر توانبخشی شناختیحافظه و توجه از راه دور بر کارکردهای اجرایی و علایم رفتاری در کودکان دارای نقص توجه/بیش فعالی با و بدون اختلال یادگیری ویژه بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی کودکان 8 تا 12 سال مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی با و بدون اختلال یادگیری مراکز مشاوره شهر تهران در سال 1400 بودند. در این پژوهش تعداد 15کودک مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی با اختلال یادگیری و 15 کودک بدون اختلال یادگیری با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. گروه های آزمایش توانبخشی شناختیحافظه و توجه (نجاتی، 2021) را طی 10  جلسه 75 دقیقه ای دریافت نمودند. به منظور گردآوری اطلاعات از آزمون عصب شناختی کولیج(2002) (CNT) و مقیاس درجه بندی مهارت های اجتماعی(1990) (SSRS)  استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون تحلیل کوواریانس انجام گرفت. یافته ها نشان داد اثر توانبخشی شناختیحافظه و توجه از راه دور بر کارکردهای اجرایی (001/0P<) و علایم رفتاری(001/0P<) در کودکان دارای اختلال نقص توجه بدون اختلال یادگیری در مقایسه با کودکان دارای نقص توجه همراه با اختلال یادگیری بیشتر بود. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که توانبخشی شناختی منجر به بهبود عملکرد اجرایی و کاهش مشکلات رفتاری کودکان دارای اختلال نقص توجه/ بیش فعالی و  اختلال یادگیری می شود.

    کلیدواژگان: توانبخشی شناختی حافظه و توجه، اختلال نقص توجه، بیش فعالی، اختلال یادگیری ویژه، عملکرد اجرائی، مشکلات رفتاری
  • زهرا رضی ئی، اعظم فتاحی اندبیل*، فریده دوکانه ای فرد صفحات 103-114

    هدف از  پژوهش حاضر بررسی رابطه چشم انداز زمان و شادکامی با نقش میانجی سبک زندگی در نوجوانان دختر بود. پژوهش حاضر توصیفی-مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1399 بودند. 352 دانش آموز به روش دردسترس انتخاب و به پرسشنامه شادکامی آکسفورد (OHQ) (هیلز و آرگایل، 2002)، نسخه دوم پروفایل سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت (HPLP-II) (والکر و همکاران، 1987) و پرسشنامه چشم انداز زمان زیمباردو (ZTPI) (زیمباردو و بوید، 1999) پاسخ دادند. تحلیل داده ها به روش مدل معادلات ساختاری انجام شد. نتایج نشان داد، مدل پیشنهادی پژوهش از برازش مطلوب برخوردار بود. همچنین نتایج نشان داد که گذشته گرای منفی، حال گرای لذت طلب و حال گرای تقدیرنگر به صورت منفی بر سبک زندگی و شادکامی اثر مستقیم دارند (01/0>P) اما دو زیر مولفه آینده گرا و گذشته گرای مثبت بر سبک زندگی و شادکامی به صورت مثبت اثر مستقیم دارند (01/0>P). مسیر مستقیم سبک زندگی  بر شادکامی معنادار بود(05/0>P). نتایج دیگر نشان داد ضریب غیرمستقیم زیر مولفه های چشم انداز زمان بر شادکامی از طریق متغیر میانجی سبک زندگی معنادار بود (05/0>P). چشم اندازهای زمانی سازگار، گذشته گرای مثبت و آینده گرا به طور مستقیم و همچنین به واسطه سبک زندگی سلامت محور می توانند منجر به شادکامی در نوجوانان دختر شوند.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، شادکامی، چشم انداز زمان، نوجوانان
  • مهرنوش صفائیان، علیرضا کاکاوند*، مریم بهرامی هیدجی، فاطمه محمدی شیر محله، طاهره رنجبری پور صفحات 115-124

    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی طرح واره درمانی بر تفکر ارجاعی و خستگی هیجانی پرستاران زن بود. روش  پژوهش  نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری شامل کلیه پرستاران زن بیمارستان امام خمینی (ره) شهر تهران در سال 1400 که تعداد کل پرستاران این بیمارستان در زمان انجام پژوهش حاضر 973=n نفر بود. نمونه این پژوهش شامل 40 نفر از این پرستاران بود و به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. سپس، از میان نمونه پژوهش بطور تصادفی 20 نفر در گروه گواه و 20 نفر در دو گروه مداخله (درمان طرح واره درمانی) جایگزین شدند. گروه مداخله طرح واره درمانی را طی 10 جلسه 90 دقیقه ای هفته ای یکبار دریافت کردند. داده ها با استفاده از مقیاس پرسشنامه تفکر ارجاعی اهرینگ و همکاران (2010، PTQ)، فرسودگی شغلی مسلش و همکاران (1981، MBI) جمع آوری و به روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. اثر اصلی گروه برای تفکر ارجاعی (05/0> P، 4/95F=) و خستگی هیجانی (05/0> P، 9/13F=) معنادار هستند؛ یعنی بین دو گروه از نظر میانگین تفکر ارجاعی و خستگی هیجانی تفاوت است در تفکر ارجاعی اثر اصلی سه مرحله اندازه گیری (05/0> P، 5/14F=) و خستگی هیجانی نیز (05/0> P، 37/7F=) معنادار است. به عبارتی بین نمرات دو متغیر در سه مرحله اندازه گیری بین گروه ها تفاوت معناداری وجود دارد.. نتیجه گیری می شود این مداخله تاحد زیادی توانست تفکر ارجاعی و خستگی هیجانی پرستاران را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: تفکر ارجاعی، خستگی هیجانی، طرحواره درمانی
  • افسانه نادری پور، حسن توزنده جانی*، زهرا باقرزاده گلمکانی، احمد زنده دل صفحات 125-134

    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی درمان فعال سازی رفتاری بر تحمل آشفتگی و ابعاد فراهیجانی منفی بیماران زن مبتلابه بیماری مولتیپل اسکلروزیس بود. این پژوهش ازنوع نیمه آزمایشی باطرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل با مرحله پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری بیماران زن مبتلابه مولتیپل اسکلروزیس بود که جهت استفاده از خدمات سازمان بهزیستی به گروه تشخیص معلولیت سازمان بهزیستی تهران در سه ماه سوم سال 1400 مراجعه کرده بودند. نمونه آماری شامل 30 نفر از این زنان بود که به صورت هدفمند انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه گواه و آزمایش (هرگروه 15 نفر) قرارگرفتند. گروه مداخله درمان فعال سازی رفتاری را طی 8 جلسه 90 دقیقه ای هفته ای یکبار دریافت کردند. داده ها بااستفاده از مقیاس تحمل آشفتگی سیمونز و گاهر (2005)(DTS) و فراهیجان میتمانسگروبر و همکاران (2009)(MES) جمع آوری و به روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد اثراصلی گروه برای تحمل آشفتگی (741/ ، 4/95F=) و برای فراهیجان منفی (415/ ، 9/13F=) معنادار هستند؛ یعنی دو گروه ازنظر میانگین تحمل آشفتگی و فراهیجان منفی تفاوت معناداری وجود دارد. در متغیر تحمل آشفتگی اثر اصلی سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری (367/ ، 5/14F=) متفاوتند. در متغیر فراهیجان منفی نیز اثراصلی سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری (275/ ، 37/7F=) معنادار و با ماندگاری اثر گزارش شد (05/0>p)؛ اندازه اثر نیز نشان از تاثیر و 4/63 درصد مداخله برافزایش تحمل آشفتگی و کاهش فراهیجان منفی دارد. نتیجه گیری می شود این مداخله توانست تحمل آشفتگی را افزایش و فراهیجان منفی را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: تحمل آشفتگی، درمان فعال سازی رفتاری، فراهیجان منفی، مولتیپل اسکلروزیس
  • مجید عزیزی، کبری حاجی علیزاده* صفحات 135-144

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای دلزدگی زناشویی در ارتباط بین سوء رفتار هیجانی و رضایت زناشویی بود. روش پژوهش، توصیفی - همبستگی و از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان و مردان شهر بندرعباس در سال 1400- 1401بودند که از بین آنها 350  نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داد ه ها از پرسشنامه دلزدگی زناشویی(MBS) پاینز (1996)، پرسشنامه ترومای دوران کودکی(CTQ) محمد خانی و همکاران (2003) و مقیاس رضایت زناشویی(EMS) اولسون(1994) استفاده شد. تحلیل مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد که سوء رفتار هیجانی  و دلزدگی زناشویی هم به صورت مستقیم و هم غیرمستقیم، بر رضایت زناشویی در زنان و مردان نقش دارند (001/0). یافته ها نشان داد مدل پژوهش از برازش خوبی برخوردار است .  ، نتایج این پژوهش نشان داد که متغیر دلزدی زناشویی نقش واسطه ای بین سوءرفتار هیجانی و رضایت زناشویی زوجین دارد.

    کلیدواژگان: دلزدگی زناشویی، رضایت زناشویی، سوءرفتار هیجانی
  • حورا ابراهیمی راد، ایلناز سجادیان* صفحات 145-154

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی بسته آموزشی فرزندپروری ذهن آگاهانه بر مراقبت والدین و فرسودگی والدگری مادران دانش آموزان دارای اختلال درونی سازی شده اجرا گردید. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری 1 ماهه بود. جامعه آماری کلیه مادران دانش آموزان دوره ی دوم ابتدایی در شهر اصفهان، سال 1399 را شامل می شد که از بین آن ها تعداد 30 نفر از دانش آموزان دارای اختلالات درونی سازی شده به شیوه ی نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند (هر گروه 15 نفر). گروه آزمایش برنامه آموزش فرزندپروری ذهن آگاهانه بوگلز (2014) را طی 8 جلسه 90 دقیقه ای، هفته ای یک بار دریافت نمودند. گروه گواه هیچ آموزشی دریافت نکردند. شرکت کنندگان به پرسشنامه های پژوهش شامل ابعاد مثبت مراقبت (PDCS) (راف و همکاران 2004) و فرسودگی والدگری (PBQ) (میکولاجک و همکاران، 2018) پاسخ دادند. جهت تحلیل داده ها از روش آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که آموزش فرزندپروری ذهن آگاهانه بر مراقبت والدین و فرسودگی والدگری مادران دانش آموزان دارای اختلال درونی سازی شده اثربخشی معناداری داشته است (05/0>p). بنابراین می توان گفت بسته ی آموزشی فرزندپروری ذهن آگاهانه بر مراقبت والدبن و فرسوگی والدگری مادران دانش آموزان دارای اختلال درونی سازی شده تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: اختلال درونی سازی شده، ذهن آگاهی، فرزندپروری، فرسودگی، مراقبت
  • نسترن شالچیان پورخلجان، جوانشیر اسدی*، رمضان حسن زاده، افسانه خواجوند خوشلی صفحات 155-164

    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش میانجی تنظیم هیجان در رابطه خودپنداره جنسی و گرایش به روابط فرازناشویی بود. روش پژوهش همبستگی بود. جامعه آماری شامل زنان با تجربه خیانت به همسر بود که در سال 1398 به دادگاه خانواده و مراکز مشاوره و خدمات روان شناختی شهر تهران مراجعه کرده بودند. از این جامعه تعداد 373 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس نگرش به روابط فرازناشویی واتلی (ATIS) (2008)، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (CERQ) گارنفسکی و همکاران (2001) و پرسشنامه چندوجهی خودپنداره جنسی (MSSCQ) اسنل (1995) بودند. به منظور تحلیل داده ها از تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج نشان داد اثر غیرمستقیم خودپنداره جنسی بر گرایش به روابط فرازناشویی با میانجی گری تنظیم هیجان منفی (10/0-=β و 01/0=P) و تنظیم هیجان مثبت (04/0-=β و 009/0=P)  معنادار بود. اگرچه اثر مستقیم خودپنداره جنسی بر گرایش به روابط فرازناشویی معنادار نبود (10/0=β و 38/0=P)، اما مدل پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار بود. نتیجه پژوهش نشان گر نقش میانجی معنادار تنظیم هیجان در رابطه خودپنداره جنسی و گرایش به روابط فرازناشویی است که می تواند در آموزش ها و مداخله های کاهش خیانت زناشویی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، خودپنداره جسی، گرایش به روابط فرازناشویی
  • زهراء انبارکی، سمیه غلامی*، ام البنین گروکی صفحات 165-172

    هدف پژوهش حاضر مقایسه پیوند با مدرسه و مشکلات بین فردی در دانش آموزان با خانواده های بدسرپرست و بی سرپرست و عادی شهرستان بندرلنگه بود. نمونه مورد بررسی شامل 152 دانش آموز عادی و 81 دانش آموز بی سرپرست یا بدسرپرست بود. دانش آموزان عادی با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه پیوند با مدرسه (رضایی شریف و همکاران، 1393) و مشکلات بین فردی (بارخام و همکاران، 1996) استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس چندمتغیری پیوند با مدرسه در گروه های بی سرپرست و بدسرپرست و دانش آموزان عادی نشان داد که بین نمرات پیوند با مدرسه تفاوت معناداری وجود ندارد (04/0P≤)). به عبارت دیگر گروه های بی سرپرست و بدسرپرست با دانش آموزان عادی در ابعاد پیوند با مدرسه با یکدیگر تفاوتی ندارند. همچنین نتایج گویای آن بود که بین مشکلات بین فردی در گروه های بی سرپرست و بد سرپرست و دانش آموزان عادی تفاوت معناداری در دو بعد در نظرگرفتن دیگران و بعد حمایت گری و مشارکت وجود دارد (002/0P≤). با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گیری کرد که بین مشکلات بین فردی در دانش آموزان با خانواده های بدسرپرست و بی سرپرست و عادی تفاوت وجود دارد. گرچه در متغیر پیوند با مدرسه تفاوت معنادار نیست.

    کلیدواژگان: پیوند با مدرسه، خانواده بدسرپرست و بی سرپرست، مشکلات بین فردی
  • زهرا سهرابی، سحر سادات طاهری تفتی*، مولود مشهدی صفحات 173-184

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی حساسیت بین فردی بر اساس باورپذیری افکار و احساسات اضطرابی با نقش واسطه ای انعطاف پذیری شناختی بود. جامعه آماری پژوهش کارمندان سازمان صدا و سیما شهر تهران در سال 1401-1400 بود که 278 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای به صورت تصادفی انتخاب شدند و به پرسشنامه های باورپذیری افکار و احساسات اضطرابی-(باورپذیری افکار)-(BAFT) (هرزبرگ و همکاران، 2012)، حساسیت بین فردی-(IPSM) (بویس و پارکر، 1989) و انعطاف پذیری شناختی-(CFI) (دنیس و واندروال، 2010) پاسخ دادند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری با نرم افزار Spss  22 و Lisrel  8.8 استفاده شد. شاخص های برازش نشان دهنده برازش قابل قبول داده ها با مدل اصلاح شده بود. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که بین انعطاف پذیری شناختی با باورپذیری افکار و حساسیت بین فردی رابطه منفی و معناداری وجود دارد. (01/0 p<). همچنین بین باورپذیری افکار و حساسیت بین فردی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج آزمون سوبل نشان داد که متغیر انعطاف پذیری شناختی در ارتباط بین باورپذیری افکار و حساسیت بین فردی نقش واسطه ای معناداری دارد(01/0 p<). نتایج نشان دادند که باورپذیری افکار علاوه بر اثر پیش بینی مستقیم، می توانند به واسطه ی انعطاف پذیری شناختی بر حساسیت بین فردی کارمندان اثر پیش بینی غیرمستقیم داشته باشند(01/0 p<). از یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که باورپذیری افکار و انعطاف پذیری شناختی می توانند نقش مهمی در پیش بینی حساسیت بین فردی کارمندان داشته باشند.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری شناختی، باورپذیری افکار و حساسیت بین فردی
  • الهام جانقربان* صفحات 185-194

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان متمرکز بر هیجان بر تجربه درد مزمن و مدیریت درد در زنان مبتلا به فیبرومیالژیا بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه و پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان مراجعه کنندگان به مرکز درمان درد بیمارستان سینا تهران در سال 1400 بود که توسط پزشک تشخیص فیبرومیالژیا را دریافت کرده بودند. از این جامعه تعداد 36 به صورت نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه (هر گروه 18 نفر) گمارده شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه درجه بندی درد مزمن (CPG) ون کورف و همکاران (1992) و سیاهه خودمدیرتی درد (PSMC) نیکولانس و همکاران (2000) بود. برای گروه آزمایش 12 جلسه درمان متمرکز بر هیجان (هر هفته یک جلسه به مدت تقریبی 60 دقیقه) اجرا گردید، ولی گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر استفاده گردید. نتایج نشان داد که در گروه آزمایش در هر دو متغیر پس آزمون و پیگیری در مقایسه با پیش آزمون کاهش معناداری وجود داشته است (01/0>P) اما برخلاف مدیریت درد، نتایج برای متغیر تجربه درد مزمن پایدار نبود (02/0=P). همچنین نتایج بیانگر عدم تفاوت معنادار در پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری در هر دو متغیر برای گروه گواه بود (05/0<P). نتیجه پژوهش بیانگر این بود که مراکز درمان بیماری فیبرومیالژیا و درمانگران روان شناسی که با این بیماران سروکار دارند می توانند از درمان متمرکز بر هیجان در جهت بهبود تجربه درد مزمن و مدیریت درد استفاده کنند.

    کلیدواژگان: درمان متمرکز بر هیجان، درد مزمن، مدیریت درد، زنان، فیبرومیالژیا
  • نگین امیر ارده جانی* صفحات 195-204

    کودکان با آسیب بینایی از مشکلات رفتاری عمده ای رنج می برندکه فرآیند رشد و انطباق کودک با محیط پیرامونش را تحت تاثیر قرار می دهد. از این رو، این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی عروسک درمانی شناختی رفتاری بر  مشکلات درونی سازی و برونی سازی شده کودکان با آسیب بینایی انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی کودکان (9-7 سال) با آسیب بینایی زیر نظر اداره بهزیستی منطقه 5 شهر تهران در سال 1399 بودند که از بین آنها 24 نفر به روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و به صورت تصادفی در 2 گروه آزمایش (12نفر) و گروه گواه (12نفر) گمارده شدند. از سیاهه ی مشکلات رفتاری کودک (فرم والدین) آخنباخ (1991) (CBCL)، برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. برنامه عروسک درمانی شناختی رفتاری بر روی گروه آزمایش در 9 جلسه 90 دقیقه ای (هر هفته یک جلسه) به صورت گروهی اجرا شد. تحلیل داد ه های پژوهش با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیره انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد که پس از کنترل نمرات پیش آزمون بین 2 گروه آزمایش و گواه در مولفه های مشکلات رفتاری درونی سازی شده (اضطراب، انزوا و شکایت های جسمانی) و مشکلات رفتاری برونی سازی شده (مشکلات اجتماعی، مشکلات تفکر، مشکلات توجه، نادیده گرفتن قواعد و رفتار پرخاشگرانه)، تفاوت معناداری وجود داشت (001/0 >P).  براساس  یافته های فوق می توان نتیجه گرفت که عروسک درمانی بر کاهش مشکلات درونی سازی و برونی سازی شده کودکان با آسیب بینایی، اثربخش است.

    کلیدواژگان: عروسک درمانی شناختی رفتاری، مشکلات رفتاری، کودکان، آسیب بینایی
  • محمد علی پور، سید علیرضا قاسمی*، مهدی سالارصادقی صفحات 205-218

    هدف پژوهش حاضر، مطالعه ادراک معلمان دوره ابتدایی از پیامدهای تربیتی و رفتاری اجرای ارزشیابی در فضای مجازی در دوران همه گیری کووید-19 بود. لذا ادراک معلمان به شیوه کیفی و از نوع پدیدارشناسی بررسی شد. جامعه پژوهش شامل کلیه معلمان دوره ابتدایی شهرستان بیرجند در سال تحصیلی 1401-1400 بود که با توجه به ماهیت پژوهش از روش نمونه گیری هدفمند از نوع معیار استفاده شد و با مصاحبه نیمه ساختاریافته از 12 معلم ابتدایی، داده های اخذشده به اشباع رسید. برای تجزیه وتحلیل داده های جمع آوری شده، از روش تجزیه وتحلیل هفت مرحله ای کلایزی و از نرم افزار مکس کیودا12، به عنوان ابزار تحلیل داده ها استفاده شد. یافته ها در قالب 8 مضمون ایجاد و تقویت روحیه تقلب، کاهش تعامل معلم و دانش آموز، کاهش مشارکت دانش آموزان، عدم صداقت دانش آموزان، اضطراب هنگام رصد یادگیری، آگاهی والدین از نقاط قوت و ضعف دانش آموزان، کاهش اضطراب هنگام انجام تکالیف و آزمون و افزایش انگیزه معلم و دانش آموزان ارایه گردید. یافته های پژوهش نشان می دهد که اجرای ارزشیابی توصیفی در فضای مجازی، به دانش آموزان آسیب های جدی تربیتی و رفتاری زده است و سطوح مختلف تعاملات آموزشی را کاهش داده است و روحیه تقلب در بیش تر دانش آموزان تقویت شده است. در مقابل پیامدهایی همچون آگاهی والدین از نقاط قوت و ضعف دانش آموزان، کاهش فشار های روانی دانش آموزان نظیر اضطراب و افزایش انگیزه معلم برای فعالیت، از پیامدهای مثبت ارزشیابی در فضای مجازی بوده است. لذا در کنار تمامی نقاط ضعف بیان شده، ارزشیابی مجازی مزایا و فواید بسیاری نیز به ارمغان آورده است و می توان از ارزشیابی مجازی در دوران پساکرونا نیز به شکلی اصولی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: دوره ابتدایی، ارزشیابی مجازی، پیامد ها، پدیدارشناسی، کووید-19
|
  • Maede Hosseini, Mohammad Ashori* Pages 1-14

    The child-parent relationship therapy program is based on the principles of child-center play therapy and focuses on the parent-child relationship as a basis for behavioral and emotional changes. Parents learn therapeutic skills during this program, become emotionally attuned to their child, and focus on caring, empathic understanding, and acceptance. The aim of this study was to introduce child-parent relationship therapy, its objectives, description of the intervention, and its adaptation for physical impairment, autism, and deaf children. The present research method is a review and narrative type. To select the articles, the keywords of child-parent relationship therapy, physical impairment, autism, and deaf were used in reliable scientific databases from 2006 to 2022. 63 articles, theses, or books were found, of which 40 were selected. Exceptional children have special needs. The parents of these children also play a key role in supporting and caring for their children. Child-parent relationship therapy focuses on strengthening the parent-child relationship through relationship therapy. Also, the adaptations and recommendations of this intervention have been provided according to the type of disability of children, especially for physical impairment, autism, and deaf children. As a result, this type of play therapy can be used as an effective intervention to improve the behavioral, emotional, and social problems of different groups of exceptional children.

    Keywords: physical impairment, autism, therapy program, narrative review, deaf
  • Zahra Javaheri Mohammadi, Roya Rasouli*, Meh Sima Pourshahriari Pages 15-26

    The present study aimed to investigate the mediating role of psychological capital in the relationship between mindfulness and the mental health of pregnant women. The research method was a descriptive correlation. The statistical population of the research included pregnant women aged 18 to 40 in Tehran in 2021-2022. A total of 200 pregnant women were selected by convenience sampling method. The research instruments were: Mental Health Scale (28-MHI) Besharat (2009), Psychological Capital Questionnaire (PCQ) Luthans et al. (2007), and the Five Factors Mindfulness Questionnaire (FFMQ) Bauer et al. (2006). Structural equation analysis was used to analyze the data. The results showed that the research model has a good fit and components of action with knowledge and lack of judgment with an effect size of 0.14 and 0.07 have a significant indirect effect on mental health due to psychological capital (P<0.05), but the three components of observation, description, And lack of reaction did not show a significant indirect effect (P <0.05). The results also showed that the components of description and non-response of the mindfulness variable along with psychological capital with the effects of 0.18, 0.22, and 0.29, respectively, have a significant direct effect on the mental health of pregnant women (P< 0/05). These results show that psychological capital, considering the role of mindfulness, can explain mental health in pregnant women.

    Keywords: Mindfulness, Pregnant women, Psychological capital, Mental health
  • Reza Iranmanesh, Mansoureh Hajhosseini*, Fatimah Nosrati, Keyvan Salehi Pages 27-38

    The purpose of the current research was to determine the mediating role of cognitive emotion regulation strategies in the relationship between learning styles and students' academic adjustment. The current research is descriptive-correlational in terms of methodology. The statistical population was all the students of Shahid Bahoner University in Kerman in the academic year of 2021-2022 (12614) and 693 (446 girls and 247 boys) of which were selected by a simple random sampling method. Kolb's Learning Style Inventory (LSI2, Kolb,1985), Motivational strategies for learning Questionnaire (MSLQ, Pintrich et al.,1993), Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ, Garnefski et al.,2001), and Academic Adjustment Scale (AAS, Anderson et al., 2016) were used in data collection. To analyze the data, structural equation modeling was used. The findings indicated an adequate fit of the data to the proposed research model. The results also showed a direct relationship between learning strategies and learning styles with academic Adjustment (P<0.05) and a relationship between cognitive emotion regulation strategies and academic adjustment (P<0.01). Also, the Positive strategies of cognitive emotion regulation have mediated the relationship between learning strategies and learning styles with academic adjustment (P<0.01), and the negative strategies of cognitive emotion regulation have only mediated the relationship between learning strategies and academic adjustment (P<0.01). Based on the findings of this research, learning strategies, learning styles, and cognitive emotion regulation strategies should be considered as predictors of academic adjustment in learning-teaching methods and prevention programs by students, teachers, counselors, and university administrators.

    Keywords: Cognitive Emotion Regulation Strategies, Learning Strategies, Academic Adjustment, Learning styles
  • Roohallah Fathabadi*, Parviz Sharifi Daramadi, Saeed Rezaei, Ali Delavar Pages 39-50

    Social anxiety is one of the most common problems reported in adolescents with high-functioning autism. The purpose of the present study was a systematic review of factors affecting the occurrence of social anxiety symptoms in adolescents with high-functioning autism. This research was conducted using a systematic review method. Thus, the research findings from 2000 to 2021 in Google Scholar, Science Direct, Springer, PubMed, Scopus ProQuest, and Sage with the keywords social anxiety, autism spectrum disorder, high-functioning autism disorder, adolescents with high-functioning autism disorder, and social anxiety in high-functioning autism disorder were searched, and finally, based on the inclusion criteria, among the 41 articles searched, using the PRISMA checklist, 10 articles were included in the research and the findings were classified And reported. The evaluation of the articles showed that defects in social skills, high-performance levels in autism spectrum disorder, and adolescence period are the most important factors affecting the incidence of social anxiety in adolescents with high-functioning autism. Focusing on these factors can open the way for more research in the field of providing effective interventions to reduce social anxiety in adolescents with high-functioning autism disorder for researchers and professionals.

    Keywords: Autism disorder, social anxiety, high-functioning, Systematic Review, adolescence
  • Loghman Ebrahimi, Amane Tavandel, Abbas Najafipoor Tabestanagh* Pages 51-62

    The present study was conducted to determine the mediating role of irrational thoughts in the relationship between Alexithymia and the emotional failure of students. The present research method is a descriptive correlation. The statistical population of this research was made up of all the students of Zanjan University in the academic year 2021-2022, of which 352 people were selected and participated in this research. The tools of this research included Ross Love Trauma Questionnaire (1999) (LTI), Toronto Emotional Dysfunction Scale (1994) (TAS), and Jones Irrational Beliefs Questionnaire (1986) (IBQ-40). The data were analyzed using structural equation modeling. Data analysis showed that the direct effect of Alexithymia on emotional failure and non-point thinking of students is significant at the level of 0.01. In addition, the direct effect of irrational thoughts on emotional failure was significant (P<0.01). Also, Alexithymia through irrational thoughts has an indirect effect on students' emotional failure. Based on the above results, the students' irrational thoughts have a favorable fit in predicting emotional failure based on Alexithymia.

    Keywords: Alexithymia, emotional failure, irrational thoughts, students
  • Abbas Ali Darajati*, Omid Rezaee Pages 63-72

    The purpose of the present study was to Predict the Symptoms of Body Dysmorphic Disorder based on the amount of use of Social Networks and defense mechanisms in the Clients of Cosmetic Surgery Centers. The research was done by the descriptive-correlation method. The statistical population of the research included those who were referred to cosmetic surgery centers in Tehran in 2021-2022. From this society, 120 people were selected as the research sample by cluster sampling. The research tools included Stozin et al.'s (1998) deformity concern questionnaire (DCQ), Karimian et al.'s social networking questionnaire (2018), and Andrews et al.'s (1993) defensive style questionnaire (DSQ). Pearson's correlation test and multiple regression test were used for data analysis. The results showed that the use of social networks (P = 0.02 and β = 0.22) and two defense styles: immature (P = 0.05 and β = 0.21) and neurotic (0.01) P and β=0.29) are predictors of body deformity, but the mature style was not a significant predictor for body deformity (P=0.54 and β=0.06). Also, the predictor variables of the research were able to predict 7% of the variance of the criterion variable in clients to cosmetic surgery centers. The result of the present study shows that paying attention to defense mechanisms and the use of virtual social networks by psychologists can help to explain body dysmorphic in those who refer to cosmetic surgery centers.

    Keywords: body dysmorphic, cosmetic surgery, social networks, defense mechanisms
  • Maryam Hosseinzadeh, Ali Khademi*, Majid Mahmoud Alilou, Farnaz Farshbaf Manisefat Pages 73-82

    The present study aimed to determine the effectiveness of meta-diagnostic treatment on children's behavioral adaptation, anxiety, and dental fear. This research was applied in terms of purpose and semi-experimental in terms of research design with pre-test-post-test design and control group. The statistical population of this research was made up of all children aged 11 to 7 years who were referred to Tabriz dental clinic in 2019 and were suffering from fear and anxiety. Among the referring children, 30 children were selected in an available way and were randomly placed in two experimental (15 people) and control (15 people) groups. So that the experimental group received meta-diagnostic treatment for 10 sessions of 90 minutes, one session per week for 3 months; While the group did not receive a training certificate. To collect data from the Children's Fear of Dentistry Scale-Sub-Index (CFSSS) (Cathebert and Melamed, 1982), the Dental Anxiety Questionnaire (DAQ) and Vaniham et al., 1980) and the Adaptive Behavior Scale (ABS) (Frankel, 1962) ) used. Data analysis was done with the statistical method of multivariate covariance analysis. The results of the research showed that there is a significant difference between the pre-test and post-test scores of the experimental group compared to the control group (P<0.01). Transdiagnostic treatment reduces fear and anxiety and increases children's behavioral adaptation in dentistry.

    Keywords: Anxiety, fear, behavioral adaptation, dentistry
  • Saeedeh Farid, Hassan Mirzshosseini*, Nader Monirpour Pages 83-92

    The aim of this study was the comparing the effect of behavioral parenting training of mothers and social skills training of children on Emotion regulation strategies and self-control dimensions in fourth-grade students with oppositional defiant disorder. The current research was semi-experimental and pre-test-post-test design and control group. The statistical population included fourth-grade male students and their mothers who had been referred to psychology clinics in Tehran's District 5 between August and September 2020. From the mentioned society, 45 participants were selected using the purposeful sampling method and randomly placed in two experimental and one control group. The experimental group sessions were 12 sessions of 90 minutes for each group. The instruments of this study included the Emotion Regulation Questionnaire (ERQ) and the Self-Control Questionnaire (CPSC). For analysis, analysis of multivariate covariance was used and for comparison, Benferoni analysis was used. The findings showed that in both experimental groups, the average post-test scores in adaptive emotion regulation strategies (effect size = 0.566), maladaptive (effect size = 0.701), and self-control dimensions (effect size = 0.633) compared to the pre-test has changed (P<0.05), but no significant difference was observed between these two methods on study variables and their dimensions (P>0.05). From these findings, it can be concluded that teaching parenting to mothers is as effective as teaching social skills to children on emotion regulation strategies and self-control dimensions of children with the oppositional defiant disorder.

    Keywords: Oppositional Defiant Disorder, Emotional Regulation, Self-Control, Students, Behavioral Parenting, Social Skills
  • Raziyesadat Sade, Parenaz Banisi*, Ahmad Baseri Pages 93-102

    The aim of this study was to compare the effectiveness of remote Attention and Memory Cognitive Rehabilitation on executive functions and behavioral symptoms in children with attention-deficit/hyperactivity disorder with and without special learning disorder. The method of this study was quasi-experimental with a pretest-posttest design and a control group. The statistical population of all children aged 8 to 12 years with attention-deficit/hyperactivity disorder with and without learning disorders in counseling centers in Tehran in 1400. In this research, 15 children with attention-deficit/hyperactivity disorder with a learning disorder and 15 children without a learning disorder were selected by purposive sampling method. The experiment group received Cognitive Rehabilitation of memory and attention (Najati, 2021) during 10 sessions of 60 to 75 minutes. In order to collect data, the (Coolidge, 2002-CNT) Neurocognitive Test and Social Skills Rating Scale (1990-SSRS) were used. Findings showed that remote attention and memory cognitive Rehabilitation on executive functions (P < 0.001)and behavioral symptoms (P < 0.001) were higher in children with attention deficit disorder without learning disorder compared to children with attention deficit disorder with a learning disorder. The results of the present study showed that cognitive rehabilitation leads to the improvement of executive functions and reduction of behavioral problems in children with attention-deficit/hyperactivity disorder and learning disorder.

    Keywords: Attention, Memory Cognitive Rehabilitation, Attention Deficit, Hyperactivity Disorder, Special Learning Disorder, Executive Functions, Behavioral Symptoms
  • Zahra Raziee, Azam Fattahi Andabil*, Farideh Dokaneheeifard Pages 103-114

    The aim of this research was to investigate the relationship between time perspective and happiness with the mediating role of lifestyle in female adolescents. The present study was a cross-sectional analytical study. The present study was a cross-sectional study. The statistical population in this study included all female high school students in Tehran in the academic year 2019-2020. 352 students were chosen in convenience sampling and were assigned to the Oxford Happiness Questionnaire (OHQ) (Hills and Argyle, 2002), the second version of the Health Promoting Lifestyle Profile (HPLP-II) (Walker et al., 1987), and Zimbardo Time Perspective Inventory (ZTPI) (Zimbardo and Boyd, 1999) responded. Data analysis was performed by the structural equation modeling (SEM) method. The results showed that the proposed research model had a good fit. Also, the results showed that the past-negative perspective, present-hedonistic perspective, and present-fatalistic perspective have a negative direct effect on lifestyle and happiness (P<0.01), but the two sub-components future perspective and past-positive perspective have a direct effect on lifestyle and happiness (P<0.01). The direct lifestyle path on happiness was significant (P<0.05). Other results showed that the indirect coefficient of time perspective components on happiness through the mediating variable of lifestyle was significant (P<0.05). Consistent time perspectives directly and through a health-oriented lifestyle can lead to happiness in female adolescents.

    Keywords: Lifestyle, happiness, Time Perspective, adolescents
  • Mehrnoush Safaeian, Alireza Kakavand*, Maryam Bahrami Hidaji, Fatemeh Mohamadi Shirmahaleh, Tahereh Ranjbaripour Pages 115-124

    The purpose of this research was to determine the effectiveness of schema therapy on referential thinking and emotional exhaustion of female nurses. The research method was semi-experimental with a pre-test, post-test, and control group with a follow-up period of one month. The statistical population includes all the female nurses of Imam Khomeini Hospital (RA) in 1400, the total number of which was n=973. The research sample was 40 people and they were selected purposefully. Among the research sample, 20 people were randomly replaced in the control group and 20 people in the two intervention groups. The experimental group received the intervention during 10 sessions of 90 minutes once a week. The data were collected using the referential thinking questionnaire (PTQ), and job burnout (MBI) and analyzed by the variance analysis method with repeated measurements. The main effect of the group for referential thinking (P>0.05, F=95.4) and emotional exhaustion (P>0.05, F=13.9) are significant; That is, there is a difference between the two groups in terms of the mean of referential thinking and emotional fatigue. In referential thinking, the main effect of the three stages of measurement (P < 0.05, F = 14.5) and emotional fatigue also (P < 0.05, F 7.37) =) is significant. It can be concluded that this intervention was able to reduce the referential thinking and emotional fatigue of nurses to a great extent.

    Keywords: Referential thinking, emotional exhaustion, schema therapy
  • Afsaneh Naderipour, Hassan Toozandehjani*, Zahra Bagherzadeh Golmakani, Ahmad Zendehdel Pages 125-134

    The aim of this study was to determine the effectiveness of behavioral activation therapy on disturbance tolerance and negative hyperemotional dimensions of female patients with multiple sclerosis. The research was semi-experimental with pre-test, post-test, and control group with a two-month follow-up. The population of female patients with multiple sclerosis. The sample consisted of 30 of these women who were purposefully selected and randomly assigned to two control and experimental groups (15 people in each group). The intervention group received behavioral activation therapy during 8 sessions of 90 minutes once a week. The data were collected with Simmons's (2005) disturbance tolerance scale (DTS) and Meta-emotional Mitmansgruber (2009) (MES) and analyzed by repeated measurement method. The results showed that the main effects of the group are significant for tolerance of confusion and negative overexcitement; That is, the two groups differ in terms of the average tolerance of disturbance and negative overexcitement. The main effect of disturbance tolerance is three stages: pre-test, post-test, and follow-up. In negative emotions, the main effect of the three stages of pre-test, post-test, and follow-up was reported as significant and lasting (p<0.05); The size of the effect also shows the effect of 63.4 percent of the intervention on increasing the tolerance of disturbance and reducing negative overexcitement. It can be concluded that this intervention was able to increase tolerance of disturbance and reduce negative overexcitement.

    Keywords: disturbance tolerance, behavioral activation therapy, negative hyperarousal, multiple sclerosis
  • Majid Azizi, Kobra Haji Alizadeh* Pages 135-144

    The aim of the present study was to investigate the mediating role of marital boredom in the relationship between emotional misconduct and marital satisfaction. The research method was descriptive correlation and structural equation modeling. The statistical population included all the men and women of Bandar Abbas city in 1401-1400, from which 350 people were selected by the available sampling method. Pines' (1996) Marital Boredom Questionnaire (MBS), Mohammad Khani et al.'s (2003) Childhood Trauma Questionnaire (CTQ), and Olson's (1994) Marital Satisfaction Scale (EMS) were used to collect data. The analysis of structural equation modeling showed that emotional abuse and marital boredom both directly and indirectly contribute to marital satisfaction in men and women (0.001). The findings showed that the research model has a good fit. The results of this research showed that the variable of marital affection has a mediating role between emotional misconduct and marital satisfaction of couples.

    Keywords: marital boredom, marital satisfaction, emotional abuse
  • Houra Ebrahimi Rad, Ilnaz Sajjadian* Pages 145-154

    The purpose of this study aimed to effectiveness of a mindful parenting training package on parental care and parenting burnout of mothers of students with the internalizing disorder. The research method was quasi-experimental with pre-test, post-test design, and 1-month follow-up. The statistical population included all mothers of second-year elementary students in Isfahan city in 2020  year, among them, 30   students with internalization disorders were selected by purposive sampling method and randomly assigned to experimental and control groups (15 people each in the group). The experimental group received a mindful parenting training program Boggles (2014) in 8 sessions of    90 minutes one time a week. The control group did not receive any training. Participants answered the research’s scales including positive dimensions of care (PDCS, Ruff & et al., 2004) & parental burnout (PBS, Mikolajczak & et al., 2018). Statistical analysis of variance with repeated measures was used to analyze data. The results of the research showed that training mindful parenting had a significant effect on parental care and parenting burnout of mothers of students with internalization disorder (p<0.05). Therefore, it can be said that the mindful parenting training package has an effect on parental care and parenting burnout of mothers of students with internalizing disorders.

    Keywords: Internalizing disorder, Mindfulness, Parenting, Burnout, Care
  • Nastaran Shalchian Pourkhaljan, Javanshir Asadi*, Ramazan Hassanzadeh, Afsaneh Khajevand Khoshali Pages 155-164

    The aim of this study was to determine the mediating role of emotion regulation in the relationship between sexual self-concept and the tendency to extramarital relationships. The research method was a correlation. The statistical population included women with experience of infidelity who in 2019 had been referred to the family court and counseling centers and psychological services in Tehran. From this population, 373 people were selected by purposive sampling. The research tools were; the attitudes toward infidelity scale (ATIS) of Whatley (2008), the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ) of Garnfsky et al (2001), and the Multidimensional Sexual Self-Concept Questionnaire (MSSCQ) of Snell (1995). Path analysis was used to analyze the data. The results showed that was significant the indirect effect of sexual self-concept on the tendency to extramarital affairs mediated by negative emotion regulation (β = -0.10 and P = 0.01) and positive emotion regulation (β = -0.04 and P = 0.009). Although was not significant the direct effect of sexual self-concept on the tendency to extramarital affairs (β = 0.10 and P = 0.38), the research model had a good fit. The results indicate a significant mediating role of emotion regulation in the relationship between sexual self-concept and the tendency to extramarital relationships that can be considered in education and interventions to reduce marital infidelity.

    Keywords: emotion regulation, sexual self-concept, tendency to extramarital affairs
  • Zahra Anbaraki, Somayeh Gholami*, Omolbanin Garoki Pages 165-172

    This study aimed to compare the school bonding and interpersonal problems in students with unsupervised and abused families with normal families in Bandar Lengeh. The sample consisted of 152 normal students and 81 unsupervised or abused students. Normal students were selected by the multi-stage cluster sampling method. Data were collected through two questionnaires: school bonding (Rezaei Sharif et al., 2014) and interpersonal problems (Barkham, 1996). The results of multivariate analysis of variance of school bonding in unsupervised and abused students' groups and normal students showed that there is no significant difference between school bonding scores. In other words, unsupervised or abused student groups and normal students are no different in terms of school bonding. The results also showed that there is a significant difference between interpersonal problems in the unsupervised or abused students' groups and normal students in the two dimensions of considering others and the dimension of support and participation. According to the research findings, it can be concluded that there is a difference between interpersonal problems in students with unsupervised or abused families with normal behavioral disorders.

    Keywords: school bonding, students with unsupervised, abused families, interpersonal problems
  • Zahra Sohrabi, Sahar Sadat Taheri Tafti*, Molud Mashhadi Pages 173-184

    The present research investigates the structural relationship between interpersonal sensitivity based on the believability of thoughts mediated by the role of cognitive flexibility. The statistical population consists of employees at the Broadcasting Service in the City of Tehran in the year 2021-2022 who totaled 278 people selected via random cluster sampling method who answered  Believability of Anxious Feelings and Thoughts- (BAFT) (Herzberg et al., 2012), Interpersonal Sensitivity Measure -(IPSM) (Boyce & Parker, 1989) and Cognitive Flexibility Inventory-(CFI) (Dennis & Vander Wal, 2012) questionnaires. The data were analyzed by the structural equation modeling method via Spss 22 and Lisrel 8/8 software. An acceptable fit of the data with the modified model was shown by the Fit indicator. Data analysis suggested that there was a negative significant relationship between cognitive flexibility and believability of thoughts and interpersonal sensitivity (p<0.01). A positive meaningful relationship was also noted between the believability of thoughts and interpersonal sensitivity. The Sobel Test results indicated that the variable of cognitive flexibility mediated the believability of thoughts and interpersonal sensitivity (p<0.01). The results also concluded that believability of thoughts and anxious feelings not only had predictive effects but also had indirect predictive effects on employees’ interpersonal sensitivity through cognitive flexibility (p<0.01). From the research findings, the result of the credibility of thoughts and cognitive flexibility can play an essential role in predicting the interpersonal sensitivity of employees.

    Keywords: cognitive Flexibility, Thought Belief, Interpersonal Sensitivity
  • Elham Janqorban* Pages 185-194

    The aim of this study was to determine the effectiveness of emotion-focused therapy on chronic pain experience and pain management in women with fibromyalgia. The research method was quasi-experimental with a pretest-posttest design, a control group, and a two-month follow-up. The study's statistical population included all women referred to the pain treatment center of Sina Hospital in Tehran in 2021 who had received a diagnosis of fibromyalgia by a physician. From this population, 36 were selected by available sampling and assigned to two groups (18 people in each group) by lottery. The research instruments were: Van Korf et al. (1992) chronic pain grade questionnaire (CPG) and Nicolanes et al. (2000) pain self-management checklist (PSMC). For the experimental group, 12 sessions of emotion-focused therapy (one session per week for approximately 60 minutes) were performed, but the control group did not receive the intervention. Repeated measurement analysis of variance was used to analyze the data. The results showed that in the experimental group, there was a significant decrease in both post-test and follow-up variables compared to the pre-test (P<0.01), but unlike pain management, the results were not stable for the chronic pain experience variable (P=0.02). The results also showed no significant differences in pre-test, post-test, and follow-up in both variables for the control group (P<0.05). The results showed that fibromyalgia treatment centers and psychotherapists who deal with these patients could use emotion therapy to improve the experience of chronic pain and pain management.

    Keywords: Emotion-focused therapy, Chronic pain, Pain management, Women, Fibromyalgia
  • Negin Amir Ardejani* Pages 195-204

    Children with visual impairments suffer from major behavioral problems that affect the child's developmental process and adaptation to their environment. Therefore, this study was conducted to determine the effectiveness of puppetry and cognitive-behavioral therapy on internalized and externalized problems of children with visual impairment. The statistical population of this study included all children (7-9 years old) with visual impairment under the supervision of the Welfare Department of District 5 of Tehran in 2020, from which 24 people were selected by purposive sampling as a research sample and as They were randomly assigned to two experimental groups (n = 12) and a control group (n = 12). The Achenbach (1991) Child Behavioral Problems Inventory (CBCL) was used to collect information. The cognitive-behavioral puppet therapy program was performed on the experimental group in 9 sessions of 90 minutes (one session per week) as a group. Analysis of research data was performed using multivariate analysis of covariance. The results showed that after controlling the pre-test scores between the two experimental and control groups in the components of internalized behavioral problems (anxiety, isolation, and physical complaints) and externalized behavioral problems (social problems, problems). There was a significant difference in thinking, attention problems, ignoring rules, and aggressive behavior (P <0.001). Based on the above findings, it can be concluded that puppet therapy is effective in reducing the internalization and externalization problems of children with visual impairment.

    Keywords: Cognitive-behavioral puppet therapy, behavioral problems, children, visual impairment
  • Mohammad Alipour, Seyed Alireza Ghasemi*, Mahdi Salarsadeghi Pages 205-218

    The purpose of the current research was to study the perception of primary school teachers about the educational and behavioral consequences of implementing evaluation in virtual space during the covid-19 pandemic. Therefore, the perception of elementary school teachers was investigated in a qualitative and phenomenological way. The research community included all the elementary school teachers of Birjand city in the academic year 2021-2022, and according to the nature of the research, a criterion-type purposeful sampling method was used, and with a semi-structured interview of 12 elementary school teachers, the data obtained reached saturation. To analyze the collected data, the seven-step Colizzi analysis method, and MAXQDA 12 software were used as data analysis tools. Findings in the form of 8 themes of creating and strengthening the spirit of cheating, reducing teacher-student interaction, reducing student participation, students' dishonesty, anxiety during observation and learning, parents' awareness of students' strengths and weaknesses, reducing anxiety when doing homework and tests, and increasing The motivation of the teacher and students were presented. The findings of the research show that the implementation of descriptive evaluation in cyberspace during the covid-19 epidemic has caused serious educational and behavioral damage to students and has reduced various levels of educational interactions, and also the spirit of cheating has been strengthened in most students. In contrast to consequences such as parents' awareness of students' strengths and weaknesses, reduction of students' psychological pressures such as anxiety, and increase of teacher's motivation to work, have been among the positive consequences of online evaluation. Therefore, in addition to all the mentioned weaknesses, virtual evaluation during the covid-19 epidemic has also brought many advantages and benefits, and virtual evaluation can also be used in a principled way in the post-corona era.

    Keywords: Elementary school, virtual evaluation, consequences, phenomenology, covid-19