فهرست مطالب

مددکاری اجتماعی - پیاپی 32 (تابستان 1401)

پژوهشنامه مددکاری اجتماعی
پیاپی 32 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابراهیم احمدی* صفحات 1-33
    پژوهشهای پیشین نشان داده اند که اگر به احساسها، اندیشه ها، و رفتارهای خود از چشم انداز دیگران، و نه از چشم انداز خودمان، نگاه کنیم (یعنی از خود دور شویم)، آسانتر میتوانیم آنها را مهار کنیم، و پژوهش کنونی فرض کرد که اگر برای نام بردن از خود به جای ضمیرهای اول شخص (برای نمونه، «من»)، ضمیرهای غیراول-شخص (برای نمونه، «او») و نام خود را به کار ببریم، دور شدن از خود و در پی آن مهار خود آسانتر میشود. با هدف آزمون این فرضیه، یک آزمایش مقدماتی و یک آزمایش اصلی انجام شد. آزمایش مقدماتی نشان داد که گروه غیراول شخص بیشتر از گروه اول شخص گزارش داد که خود را از چشم انداز دیگران دیده است. در آزمایش اصلی 86 دانشجوی زن با میانگین سنی 21 سال از دانشگاه پیام نور قم با روش در دسترس نمونه گیری و با روش تصادفی به دو گروه اول شخص (که به رویدادهای اضطراب آور آینده با ضمیرهای اول شخص اندیشیدند) و غیراول-شخص (که به رویدادهای اضطراب آور آینده با ضمیرهای غیراول شخص و نام خود اندیشیدند) گمارده شدند. اضطراب صفتی با آزمون ترس از ارزیابی منفی (لیری، 1983) و اضطراب حالتی با آزمون پژوهشگرساخته اندازه-گیری شد. سپس آزمودنیها یک تعامل اجتماعی انجام دادند و پنج داور به عملکرد اجتماعی آنها نمره دادند. تحلیلهای کوواریانس با اندازه گیری مکرر نشان دادند که اضطراب حالتی گروه غیراول شخص پس از تعامل اجتماعی تندتر از گروه اول شخص کاهش یافت و گروه غیر اول شخص نمره های بهتری در عملکرد اجتماعی گرفت.
    کلیدواژگان: اضطراب، خود-اندیشی، خود-دوری، خود-مهارگری، زبان غیر اول شخص
  • احمد کلاته ساداتی*، زهرا فلک الدین صفحات 35-67
    هدف

    مطالعه حاضر، واکاوی درک و تفسیر شهروندان ایرانی از این همه گیری در مرحله نخست می باشد.

    روش شناسی:

     مطالعه به روش کیفی انجام شد و داده ها در ماه های اسفند 1398و فروردین 1399 با معیار اشباع با 20 شهروند و به روش مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری شد. برای تجزیه وتحلیل آن ها از روش تحلیل تماتیک استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که مردم از بحران به وجود آمده در کشور نوعی اضطراب اجتماعی را تجربه می کنند. نحوه عملکرد دولت و مدیریت آن توسط مراجع زیربط باعث نارضایتی و نوعی بی اعتمادی عمومی شده است. این بی اعتمادی نسبت به رسانه ها نیز وجود دارد. تاثیرات همه گیری روی مشاغل و مشکلات معیشتی نوعی فضای اجتماعی پراضطرابی را به وجود آورده است. بااین وجود، شکل گیری فضای صمیمیت در خانواده ها و خودسازی معنوی از تجارب مثبت مشارکت کنندگان در این پژوهش بود. پنج مضمون اصلی پژوهش مدیریت بحران، بی اعتمادی اجتماعی، اقتصاد ویروس، فشارهای روانی- بهداشتی بازاندیشی مثبت استخراج گردید.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش، در همه گیری فعلی و آینده، ایجاد اعتماد اجتماعی و افزایش آگاهی ها در حوزه سلامت فردی-اجتماعی برای سیاست گذاران پیشنهاد می گردد.با توجه به نتایج تحقیق، مددکاری اجتماعی در سطح فردی و جامعه ای می تواند نقش فعالی در همه گیری ها داشته باشد. ارایه ی مشاوره به سیاست گذاران اجتماعی در بحران ها و شناسایی گروه های هدف و کمک به آن ها به منظور تقلیل فشارهای روانی ناشی از همه گیری، ارایه ی مشاوره در این زمینه و کمک های اقتصادی به گروه های در آسیب از اولویت های مددکاری اجتماعی می باشد.

    کلیدواژگان: همه گیری، کوئید 19، تجربه اجتماعی، اعتماد اجتماعی
  • لیلا بهرامی*، طوبی شاکری صفحات 69-103

    افزایش تنش های زناشویی، مشکلات مرتبط با سلامت روان برخی زنان متاهل و افزایش روابط فرازناشویی، این سوال را به دنبال دارد که نارضایتی جنسی در زنان تا چه میزان در این تنش ها موثر بوده و پیامدهای این ناکامی ها چیست؟ در برخی تحقیقات، اگر چه به این موضوع از ابعاد مختلفی پرداخته شده اما خلاء نگاه جامع روان شناختی و جامعه شناختی در زمینه پیامدهای ناکامی جنسی زنان مشهود است، از اینرو در این مقاله به درک زنان متاهل از ناکامی جنسی و آثار آن اعم از فردی، میان فردی و اجتماعی پرداخته شده است. رویکرد پژوهش کیفی و روش انجام آن مصاحبه ژرفا نگر بوده و یافته ها با نگرش پدیدارشناسانه مورد تحلیل قرار گرفته است. برای انجام مصاحبه، نمونه ها از بین زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره به صورت آگاهانه انتخاب شده اند. در مجموع برای رسیدن به حد اشباع با 35 نفر در جلسات یک الی دو ساعته، مصاحبه ی عمیق نیمه ساختار-یافته انجام گردید. نتایج حاصل از مصاحبه ها در چهار مقوله اصلی درک از ناکامی، پیامدهای فردی، پیامدهای میان فردی و اجتماعی دسته بندی گردید که بیانگر ادراک متفاوت زنان متاهل از ناکامی جنسی بود و موجب واکنش هایی چون اضطراب، افسردگی، انزوا، درگیری، طلاق عاطفی، میل به برقراری رابطه فرازناشویی در آنها گردیده بود .

    کلیدواژگان: پدیدار شناسی، رضایت جنسی، روابط زناشویی، روابط جنسی، ناکامی جنسی
  • مهری فتائی، معصومه مطلق*، حسین آقاجانی مرسا صفحات 105-142
    در استان لرستان یکی از پدیده های که سلامت و رشد کودکان را در معرض خطر قرار داده است کودک همسری است. براساس شواهد حدود بیست درصد از دختران در این استان در سن کودکی ازدواج می کنند که نرخ قابل تاملی است. ازدواج کودکان در حالی شایع است که بسیاری از کشورهای دیگر به دلیل آسیب هایش، آن را غیرقانونی کرده اند. پرسش این است که چرا علی رغم تغییر و تحولاتی که جامعه تجربه کرده است این پدیده هنوز باقی مانده است. در این پژوهش با استفاده از نظریه زمینه ای به دنبال پاسخ به پرسش فوق است. جامعه موردمطالعه کلیه زنان دارای تجربه ازدواج در سن کودکی در استان لرستان است. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند با چهل مورد از پنج شهرستان استان مصاحبه شد. یافته ها نشان می دهد مشروعیت قانونی، سنت ها، فضای آشفته خانواده، هنجار پاک دامنی و ترک تحصیل از علل عمده این ازدواج ها هستند. ساکنان اجتماع با اعمال فشار و خانواده ها با مجبور کردن دخترانشان این ازدواج ها را ترتیب می دهند. کودک همسری نه تنها نقض حقوق کودکان است، بلکه سلامت مادران و نوزادان آنان را به خطر می اندازد. در نتیجه کودک همسری این زنان حقوقشان در زمینه تحصیل، انتخاب شوهر و زندگی امن همراه با رفاه نسبی به خطر افتاده است. مجموعه استراتژی های آن ها در مقابل با این پدیده و رویدادهای آن عبارت اند از مقابله به مثل، تسلیم شدن، طلب حمایت و خروج از رابطه که همه آن ها به جز طلب حمایت ناکارآمدند.
    کلیدواژگان: کودک همسری، نقض حقوق، بی قدرتی، به خطر افتادن سلامت مادر
  • فاطمه حسینی*، حسین یحیی زاده پیر سرایی، صلاح الدین قادری، حسین غلامی صفحات 143-188
    در سال های اخیر قوانین متعددی برای حضور مددکاران اجتماعی در دادرسی نوجوانان تدوین و تصویب شده اما هنوز اجرا نمی شود. از اینرو هدف این پژوهش شناسایی چالش ها و فرصت های مداخله مددکاران اجتماعی در فرایند دادرسی نوجوانان از دیگاه قضات به منظور ارایه طرح هایی جهت بهبود جایگاه مددکاری اجتماعی است. با توجه به اینکه در سیستم قضایی ایران قضات مسیول اجرای قانون هستند و عدم اجرای قوانین تاحدود زیادی متوجه آنان است، از این رو در این مقاله درباره چالش ها و فرصت های مداخله مددکاران اجتماعی در دادرسی نوجوان مورد سوال قرارگرفتند. روش پژوهش کیفی مبتنی بر مصاحبه با تکنیک تحلیل تماتیک (مضمونی) است. روش نمونه گیری هدفمند با استرانژی در دسترس بود. افراد مورد مطالعه شامل 17 قاضی است. یافته ها نشان می دهد قضات بر ضرورت حضور مددکاران اجتماعی در سیستم قضایی بخصوص دادرسی نوجوانان موافق بودند . محوراصلی پاسخ ها مفاهیمی چون ضعف حرفه ای، ناکارآمدی سیستمی بعنوان چالش ها ، مداخلات ترمیمی و تسهیل خروج از دادرسی بعنوان فرصت حضور و مداخله مددکاران اجتماعی می باشد.
    کلیدواژگان: مددکاراجتماعی، دادرسی، نوجوانان، بزهکاری
  • ستار پروین، مهسا کریمی*، فائزه پیازچیان لنگرودی صفحات 189-225
    شیوع ویروس کرونا در سرتاسر جهان و اهمیت قطع زنجیره انتقال ویروس، منجر به تغییراتی در سبک زندگی افراد، ازجمله تغییر سبک آموزش حضوری دانش آموزان به آموزش مجازی شد که دانش آموزان و مادران آن ها را با چالش هایی مواجه ساخت. لذا به منظور کشف معنا، تجربه و کنش مادران در خصوص آموزش های مجازی فرزندان نوجوانشان، مطالعه حاضر با روش کیفی (تحلیل مضمون) به بررسی مواجهه 15 نفر از مادران شهر تهران که از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند پرداخت. تکنیک گرداوری داده ها سوالات نیمه ساختار یافته بود که در طی آن پنج مضمون اصلی شامل، آسیب های فرهنگی و اجتماعی دانش آموزان، مخاطرات سلامت جسمی و روانی دانش آموزان، ناکارآمدی آموزش مجازی، مزایای ادراک شده ی آموزش مجازی و اهمیت پیشگیری اجتماعی استخراج گردید. درنهایت این یافته ها و مفاهیم نظری پژوهش به طرح مدل پیشگیری اجتماعی (رشد مدار و جامعه مدار) منجر شد که در سایر پژوهش های مشابه حاصل نشده بود. یافته های این مدل تلفیقی نشان داد، هدایت صحیح دانش آموزان برای بهره برداری حداکثری از این فضا با استفاده از برنامه های با محتوا و باکیفیت می تواند در پیشگیری از آسیب های اجتماعی فضای مجازی موثر افتد.
    کلیدواژگان: آموزش مجازی، ویروس کرونا، پیشگیری اجتماعی، پیشگیری رشدمدار، پیشگیری جامعه مدار
|
  • Ebrahim Ahmadi * Pages 1-33
    Previous research has shown that if we look at our feelings, thoughts, and behaviors from the perspective of others, rather than our own, that is, if we move away from ourselves, we can more easily control them, and current research hypothesized that if we use non-first-person pronouns (e.g., "he") and our own name to name ourselves instead of first-person pronouns (e.g., "I"), It becomes easier to get away from ourselves and then control ourselves. In order to test this hypothesis, a pilot experiment and a main experiment were performed. The Pilot experiment showed that the non-first-person group reported more than the first-person group seeing themselves from the perspective of others. In the main experiment, 86 female students with an average age of 21 years from Payam Noor University of Qom were sampled by convenience method and randomly assigned to two groups of first person (who thought about future stressful events with first person pronouns) and non-first person (who thought about the future stressful events with non-first-person pronouns and their names). Trait anxiety was measured by the Fear of Negative Evaluation Scale (Leary, 1983) and state anxiety was measured by a researcher-made test. participants then performed a social interaction, and five judges rated their social performance. Repeated measures ANCOVAs showed that after social interaction, non-first-person group's state anxiety decreased faster than that of first-person group and non-first-person group received better scores in social performance.
    Keywords: Anxiety, non-first-person language, self-control, self-distancing, self-reflection
  • Ahmad Kalateh Sadati *, Zahra Falakodin Pages 35-67

    The epidemic of COVID 19 has affected Iran as well of other countries. The aim of the present study is to analyze the perception and interpretation of Iranian citizens about this epidemics in the first stage. The study was performed qualitatively and the data were collected in March 1398 and April 1399 with saturation criteria with 20 citizens by semi-structured interview method. Thematic analysis method has been used to analyze data. The results of the study showed that people experience a kind of social anxiety from the crisis in the country. The way the government operates and is managed by the relevant authorities has caused dissatisfaction and a kind of public distrust. There is also this distrust of the media. The effects of epidemics on jobs and living problems have created a kind of anxious social sphere. However, the formation of a sphere of intimacy in families, and spiritual self-improvement were among the positive experiences of the participants in this study. The five main themes of crisis management research were social distrust, virus economics, psycho-health pressures, and positive rethinking.Based on the results of the research, in the current and future epidemics, it is recommended for policymakers to build social trust and increase awareness in the field of individual-social health.According to the research results, social work at the individual and community level can play an active role in epidemics. Providing counseling to social policymakers in crises and identifying and assisting target groups to reduce the psychological pressures of the epidemic,

    Keywords: epidemics, Covid 19, social experience, social trust
  • Leila Bahrami *, Tooba Shakeri Pages 69-103

    Increasing marital tensions, mental health problems of some married women, and increasing extramarital affairs raise the question of how effective sexual dissatisfaction in women is in these tensions and what are the consequences of these failures? In some studies, although this issue has been addressed from different dimensions, but the lack of a comprehensive psychological and sociological perspective on the consequences of female sexual failure is evident, so in this article, married women understand sexual failure and its effects. It deals with individual, interpersonal and social.
    The qualitative research approach and the method of conducting it were in-depth interviews and the findings were analyzed with a phenomenological approach. For the interview, samples were consciously selected from women referring to counseling centers. A total of semi-structured in-depth interviews were conducted with 35 people in one- to two-hour sessions to reach saturation.
    The results of the interviews were categorized into four main categories of perception of failure, individual consequences, interpersonal and social consequences, which showed different perceptions of married women about sexual failure and caused a reaction. چون Anxiety, depression, isolation, conflict, emotional divorce, desire to have an extramarital affair.

    Keywords: Phenomenology, Sexual Satisfaction, Marital Relationships, Sexual Relationships, Sexual Failure
  • Mehri Fataei, Masomeh مطلق *, Hosain Aghajani Marsa Pages 105-142
    In Lorestan province, one of the phenomena that endangers the health and development of children is child marriage. According to evidence, about twenty percent of girls in this province are married at a childhood age, which is a remarkable rate. Child marriage is common while many other countries have outlawed it because of its harms. The question is why this phenomenon still remains despite the changes that the society has experienced. In this research, the answer to the above question is sought by using grounded theory. The study population is all women who have experience of marriage in childhood in Lorestan province. Forty cases from five cities of the province were interviewed using the purposeful sampling method. The findings show that legal legitimacy, traditions, disruption in the family, the norm of chastity and dropping out of school are the main causes of these marriages. Community residents arrange these marriages by applying pressure and families by forcing their daughters. Child marriage is not only a violation of children's rights, but also endangers the health of mothers and their babies. As a result of the child marriage of these women, their rights in the field of education, choosing a husband and a safe life with relative welfare have been jeopardized. Their set of strategies in the face of this phenomenon and its events consists of confronting each other, surrendering, Request for support and leaving the relationship, all of which are ineffective except for Request for support.
    Keywords: child marriage, violation of rights, powerless, endangering mother's health
  • Fatemeh Hossini *, Hossein Yahyazadeh Pirsaraee, Salahedin Ghaderi, Hosseini Gholami Pages 143-188
    In recent years, several laws have been drafted and approved for the presence of social workers in juvenile proceedings, but they are still not implemented. Therefore, the purpose of this research is to identify the challenges and opportunities of intervention of social workers in the process of juvenile proceedings from the point of view of judges in order to provide plans to improve the position of social workers. Due to the fact that in Iran's judicial system, judges are responsible for the implementation of the law and the non-implementation of the law is to a large extent directed at them, therefore, in this article, the challenges and opportunities of social workers' intervention in juvenile proceedings were questioned. The qualitative research method is based on interviews with thematic analysis technique. Purposive sampling method was available with strong. The studied people include 17 judges. The findings show that the judges agreed on the necessity of the presence of social workers in the judicial system, especially juvenile proceedings. The main axis of the answers are concepts such as professional weakness, system inefficiency as challenges, restorative interventions and facilitating exit from proceedings as an opportunity for the presence and intervention of social workers.
    Keywords: Social Worker, Trial, adolescents, Delinquency
  • Sattar Parvin, Mahsa Karimi *, Faezeh Piazchian Langroudi Pages 189-225
    The worldwide spread of the coronavirus and the importance of breaking the virus transmission chain has led to changes in people's lifestyles, including the change in students' face-to-face education to e-learning, which has challenged students and their mothers. Therefore, in order to discover the meaning, experience and action of mothers regarding the virtual education of their adolescent children, the present study with qualitative method (content analysis) examined the exposure of 15 mothers in Tehran who were selected through purposive sampling. The data collection technique was semi-structured questions in which five main topics were extracted, including students 'cultural and social harms, students' physical and mental health risks, e-learning inefficiency, perceived benefits of e-learning and the importance of social prevention. Finally, these findings and theoretical concepts of the research led to the design of a social prevention model (growth-oriented and community-oriented) that was not obtained in other similar studies. The findings of this integrated model showed that the correct guidance of students to make the most of this space by using content and quality programs can be effective in preventing social harms of cyberspace.
    Keywords: Virtual Education, Corona virus, social prevention, developmental prevention, community based prevention