فهرست مطالب

فصلنامه رهبری و مدیریت آموزشی
سال شانزدهم شماره 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سید محمد سیدی، مسعود پورکیانی*، مژگان درخشان، سنجر سلاجقه صفحات 1-30

    پژوهش و ارزشیابی در نظام تربیت رسمی و عمومی به عنوان یک فعالیت ماموریت گرا، بر مبانی، رسالت، اهداف و ماموریتهای نظام تربیت رسمی وعمومی استوار است. هدف از اجرای این تحقیق، ارایه الگوی پژوهش و ارزشیابی تحول محور با رویکرد داده بنیاد در نظام تعلیم و تربیت ایران است. روش تحقیق از نوع آمیخته است. مرحله کیفی از روش استقرایی و راهبرد نظریه پردازی داده بنیاد از دیدگاه اشتراوس و کوربین ودر مرحله کمی از تکنیک دلفی فازی و تحلیل شکاف فازی استفاده شد. جمع آوری داده ها به شیوه اشباع نظری بود. کدگذاری باز هم زمان و زنجیره وار داده ها به کمک نرم افزار مکس کیودا 18 از 26 صفحه یادداشت های خود بنیان مبتنی بر مشاهده شروع شد و سپس 129 سند کدگذاری و در پایان با کدگذاری مصاحبه های عمیق با 11 خبره به پایان رسید. در پایان این مرحله 98 مقوله شناسایی شد. الگوی اولیه در اختیار 12 خبره از اساتید دانشگاه فرهنگیان، فردوسی مشهد، پیام نور و  دانشگاه آزاد قرار گرفت و تغییرات دلفی فازی در 3 مرحله انجام و مدل با 72 مقوله به اشباع نظری رسید. اهمیت مقوله ها بین 7/0تا 9/0 قرار دارد و بطور متوسط مقوله ها دارای اهمیت 0.79 هستند. عملکرد مقوله ها بین 35/0 تا 6/0 قرار دارد و بطور متوسط مقوله ها دارای عملکرد 493/0 هستند. الگوی نهایی پژوهش و ارزشیابی تحول محور شامل 11 مولفه برای شرایط علی، 20 مولفه برای راهبردها، 9 مولفه برای شرایط مداخله گر، 14 مولفه برای شرایط زمینه ای و 17 مولفه برای پیامدها می باشد.

    کلیدواژگان: پژوهش و ارزشیابی، تحول، تعلیم و تربیت، داده بنیاد، فازی
  • پریسا قیاسی، محمدجواد کرم افروز*، فرامرز ملکیان، الهام کاویانی صفحات 31-51

    هدف اصلی پژوهش حاضر ارایه الگوی سرمایه سازمانی اثربخش در سازمان آموزش وپرورش استان کرمانشاه بود. روش پژوهش کیفی و از نظر هدف کاربردی بود. جامعه آماری شامل 20 نفر از خبرگان که به صورت هدفمند انتخاب شده اند و تجارب ارزشمندی در حوزه مدیریت آموزشی داشتند. ابزار پژوهش مصاحبه های نیمه ساختاریافته بود. برای اعتبار و پایایی نیز از روایی صوری و ضریب توافق بین کدگذاران استفاده شد. همچنین برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش نظام دار اشتراوس و کوربین با کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی استفاده شد. یافته ها نشان داد عوامل علی شامل عوامل فردی و عوامل سازمانی بودند. همچنین عوامل مداخله گر (عوامل سیاسی، عوامل اقتصادی و عوامل فرهنگی اجتماعی)؛ زمینه ای (رهبری و بینش سازمانی، تامین بودجه و امکانات، نوآوری و خلاقیت، توانمندسازی نیروی انسانی، فناوری اطلاعات و ارتباطات و یادگیری سازمانی)؛ راهبردها (تحقیق و توسعه مدیریت دانش، تفاهم فرد و سازمان) و پیامدها نیز شامل (منشا اثر بودن مدیران، اثربخشی سازمانی و ارتباطات حرفه ای) بودند. بر اساس نتایج می توان نتیجه گرفت که الگوی سرمایه سازمانی اثربخش در سازمان آموزش وپرورش از عوامل و شاخص های زیادی اثرگذار است که با توجه به شناسایی برخی از آن ها در این پژوهش می توان نسبت به اثربخشی بیشتر در نظام آموزش وپرورش اقدام کرد.

    کلیدواژگان: سرمایه سازمانی، اثربخشی سازمان، آموزش وپرورش
  • محمدحسن جباری ثانی، امید ونداد*، حسن مومنی مهموئی صفحات 52-88

    وجود مقوله مسیولیت در ماهیت رهبری ضرورت ایجاد اخلاق را در رهبران ایجاب می نماید. رهبران اخلاقی به طور خاص می توانند مولفه های اخلاقی را در مجموعه ای شامل فرهنگ انصاف، صداقت و امانتداری به وجود آورند و با افراد سازمان خود نیز روابط بین فردی مثبتی داشته باشند. افرادی که در جایگاهی چون رهبری قرار دارند، می توانند منشاء بسیاری از تغییرات رفتاری شوند؛ و این امر، زمانی بهتر محقق می شود که این رهبران رفتار اخلاقی بالایی نیز داشته باشند. از این رو پژوهش حاضر با هدف تبیین نقش مولفه های رهبری اخلاقی مبتنی بر رویکرد مسیولیت پذیری اجتماعی در کارکنان دانشگاه پیام نور صورت گرفت. روش انجام پژوهش توصیفی- تحلیلی و به شیوه پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش که شامل کارکنان دانشگاه پیام نور خراسان رضوی بوده و تعداد نمونه آن 205 نفر می باشد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه می باشد که روایی آن با نظر کارشناسان و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ بررسی شده و مورد تایید قرار گرفت. داده های گردآوری شده با استفاده از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی و نرم افزار اکسپرت چویس و استفاده از روش دنپ (DANP) تحلیل شد. نتایج نشان داد که در رابطه با مولفه های اصلی ساختار اعتقادی (D1)، ساختار مسیولیت پذیری (D5)، ساختار قانونمندی (2D)، ساختار تخصص (D3) و ساختار دانش (D4)  به ترتیب با اوزان نهایی 0.404583، 0.389333، 0.377648، 0.366331 و 0.351909 در رتبه های اول تا پنجم قرار گرفتند. همچنین در رابطه با زیرمولفه های مرتبط با عوامل رهبری اخلاقی مدیران و مسیولیت پذیری اجتماعی کارکنان دانشگاه پیام نور خراسان رضوی نتایج نشان داد که زیرمولفه های جهت گیری اعتقادی، شایسته سالاری و آموزش به ترتیب با اوزان نهایی 0.11466؛ 0.09816 و 0.09061 در رتبه اول تا سوم این ارزیابی قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، مسئولیت پذیری اجتماعی، سبک های رهبری اخلاقی، ابعاد رهبری اخلاقی، سطوح مسئولیت پذیری
  • مینا رحیمی*، علی اکبر امین بیدختی، محمدرضا زارع بنادکوکی صفحات 89-121

    هدف پژوهش حاضر شناسایی و اولویت بندی معیارها و شاخص های موثر بر رتبه بندی دانشگاه ها با تمرکز بر جنبه های آموزشی است. این پژوهش، به لحاظ روش گردآوری داد ه ها، در زمره پژوهشهای ترکیبی (کمی- کیفی) قرار می گیرد. پژوهش با استفاده از روش ترکیبی نظریه داده بنیاد و دلفی فازی انجام گرفت. بخش کیفی پژوهش از طریق مصاحبه باز و هدفمند با خبرگان علمی و صاحبان صنایع و دانشجویان انجام شد به منظور تجزیه وتحلیل داد ه های کیفی از فرایند سه مرحله ای کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شد. در بخش کمی پژوهش، از روش دلفی فازی با اعداد فازی مثلثی جهت شناسایی شاخص های مناسب و اولویت بندی آنها استفاده شد. جامعه آماری در بخش استخراج شاخصها، کلیه پژوهشها و منابع مرتبط با رتبه بندی دانشگاه استفاده شده است و در بخش مصاحبه با خبرگان،  افراد صاحب نظر و خبره از دانشگاهای جامع دولتی مستقر در تهران به روش هدفمند انتخاب شدند. براساس تجزیه وتحلیل داده ها هفده مولفه و شصت و نه شاخص موثر در رتبه بندی آموزشی دانشگاه ها شناسایی شد. شش بعد اصلی شامل، استراتژی و اهداف ، منابع مالی، نظام ارزیابی و بازخورد، فرآیند آموزش، تجاری سازی و منابع انسانی می باشد.(در بخش کمی به استخراج شاخصهای آموزشی مناسب و اولویت بندی آنها پرداخته شده است.) مولفه های های شناسایی شده به ترتیب اهمیت عبارتند از: ارتباط با صنعت، منابع آموزشی، مهارت آموزی، تجاری سازی، منابع مالی، برنامه ریزی، اساتید، تعامل بین المللی، استراتژی و اهداف، کارکنان اداری، اخلاق مداری، محتوای آموزش، دانشجویان ، ارزیابی و نظارت، فارغ التحصیلان، ارتباطات فرابخشی و مدیران. نتایج نشان داد آموزش دانشگاهی منجر به بهبود پژوهش و تولیدات علمی می گردد . جهت ارتقای دانشگاه ها به تراز جهانی توجه مجدد به آموزش دانشگاهی باید در ساز و کار برنامه های توسعه دانشگاه ها قرارگیرد.

    کلیدواژگان: شاخص های آموزشی، رتبه بندی دانشگاه، نظریه داده بنیاد، روش دلفی فازی
  • محبت منبری، کامبیز پوشنه*، علی اکبر خسروی بابادی صفحات 122-146

    هدف تحقیق حاضر شناسایی عوامل موثر بر نظام هدایت تحصیلی جهت ارایه الگوی راهبردی بود. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها از نوع توصیفی - پیمایشی بوده و به دو روش کمی و کیفی انجام شده است . جامعه آماری در بخش کیفی 30 نفر از خبرگان رشته علوم تربیتی و در بخش کمی 200 نفر از مدیران آموزشی، مشاوران، کارشناسان و مجریان هدایت تحصیلی در مدارس متوسطه شهرستان بوشهر بود. با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، تعداد 132 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. جهت گردآوری اطلاعات از روش مصاحبه و پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. برای طراحی مدل اولیه نظام هدایت تحصیلی از روش مدلسازی ساختاری-تفسیری  و برای اعتبارسنجی مدل از روش حداقل مربعات جزیی استفاده شده است. در بخش کیفی جهت تحلیل مضمون از نرم افزار Maxqda و تحلیل ساختاری-تفسیری با  MicMac و حداقل مربعات جزیی نیز با  Smart PLS استفاده شده است. بنا بر نتایج تحقیق در طراحی مدل ، متغیرها به ترتیب اولویت از قرار زیر بوده است: نظام هدایت تحصیلی (C3) در سطح اول، ارایه طرح های هدایت تحصیلی (C2) و بافت و زمینه هدایت تحصیلی (C9) در سطح دوم، ارزیابی تحصیلی دانش آموزان (C7) در سطح سوم، محتوای کتب برنامه ریزی هدایت تحصیلی (C4) و آموزش و آگاه سازی مشاوران تحصیلی (C5) سطح چهارم و ساختار نظام هدایت تحصیلی (C6) و آسیب های فرهنگی و اجتماعی (C8) در سطح پنجم و در نهایت متغیر آسیب شناسی نظام هدایت تحصیلی (C3) در سطح ششم قرار دارد.

    کلیدواژگان: هدایت تحصیلی، مشاوره تحصیلی، الگوی راهبردی
  • عصمت بدخشان طرقی، محبوبه سلیمان پور عمران*، رخساره فضلی صفحات 147-172
    کلاس های چندپایه یکی از راهبردهای مهم وزارت آموزش وپرورش به منظور دسترسی به آموزش باکیفیت برای دانش آموزان در مناطق کمتر توسعه یافته و دورافتاده کم جمعیت است. هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل تاثیرگذار بر کیفیت بخشی به کلاس های چندپایه بوده است. این پژوهش با استفاده از رویکرد کیفی و روش تحلیل مضمون در سال 1400 انجام شد. جامعه آماری شامل راهبران آموزشی، تربیتی، اساتید دانشگاه های استان خراسان شمالی، رضوی و جنوبی دارای تجربه تدریس در کلاس های چندپایه است. نمونه آماری 12 نفری با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شد. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختارمند و بر اساس اصل اشباع گردآوری شده است. پس از تحلیل داده ها با استفاده از اعتباریابی بازبینی توسط مصاحبه شوندگان، مرور همتا و یادداشت برداری، 198 کد اولیه به دست آمد که در 35 مقوله کلی گروه بندی شد. الگوی به دست آمده از این پژوهش نشان داد که در کیفیت بخشی به کلاس های چندپایه 5 مضمون اصلی شامل صلاحیت حرفه ای و ویژگی های مرتبط با معلم، خانواده، وضعیت فیزیکی کلاس و مدارس، سیاست های کلان آموزشی و مضامین مرتبط با فراگیران نقش دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت بخشی، کلاس چندپایه، دوره ابتدایی، سیاست های کلان آموزشی
  • معصومه عباسی چوبتراش، اسکندر فتحی آذر، جهانگیر یاری حاج عطالو*، یوسف ادیب، صادق ملکی آوارسین صفحات 173-196
    هدف پژوهش حاضر شناسایی تجارب زیسته راهبران آموزشی از رهبری برنامه درسی در مدارس بود. این پژوهش بر مبنای رویکرد کیفی از نوع پدیدارشناسی به روش تحلیل مضمون بود. مشارکت کنندگان شامل افراد خبره و صاحب نظران کلیدی درزمینه رهبری برنامه درسی بود که  به صورت هدفمند مورد مصاحبه های نیمه ساختاریافته قرار گرفتند. داده ها با 15 نفر به اشباع نظری رسید.  روایی داده ها با بازبینی مجدد فرایند کدگذاری و همچنین چند خبره آشنا با کدگذاری انجام شد. همچنین برای پایایی نیز از ضریب توافق بین کدگذاران استفاده شد که حاصل 3 مصاحبه 82/0 حاصل شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها نیز از روش کدگذاری و از نرم افزار MAXQDA  استفاده شد. بر اساس یافته های حاصل از کدگذاری های مربوط به 15 مصاحبه تعداد  286 مقوله فرعی احصاء گردید که نهایتا مقوله های فرعی یادشده در 7 مقوله اصلی: ارتباط  بین اولیا و همکاران با اداره ، استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات ، انعکاس مشکلات آموزشی موجود و تلاش برای رفع آن ها ، توجه به نظریه ساختن گرایی در رهبری برنامه درسی، الگوبرداری از تدریس موفق معلمان، کسب تجربه و رشد و بالندگی و تغییر و اجرای برنامه های درسی به عنوان تجارب زیسته راهبران آموزشی از رهبری برنامه درسی طبقه بندی شدند.  از یافته های پژوهش حاضر می توان  نتیجه گرفت که اداره آموزش وپرورش برای رهبران برنامه درسی دوره های آموزش فن آوری اطلاعات و ارتباطات پیش بینی و اجرا نماید. در منصوب نمودن رهبری آموزشی، برخی تواناییهای رهبری ازجمله تجربه اداری  دخالت داده شود. همچنین لازم است روش های تدریس موفق به کلیه راهبران آموزشی در یک دوره عملی و آموزشی انتقال داده شود تا آنها نیز به نوبه خود تجربیات و آموخته های خود را به همکاران خود انتقال دهند و رهبران آموزشی ضمن کسب تجربه های لازم از بالندگی مطلوبی برخوردار شوند.
    کلیدواژگان: تجارب زیسته، راهبران آموزشی، برنامه درسی
  • مرتضی کلهری، الهام کاویانی*، زهره سبزیانپور، آناهیتا فرجی صفحات 197-223

    هدف پژوهش حاضر، ارایه الگوی مدیریت پویایی اجتماعی درمدارس مقطع متوسطه شهرستان کرمانشاه بوده است. نوع پژوهش کیفی و روش نظریه داده بنیاد ملاک عمل بوده است. جامعه آماری شامل مدیران مدارس مقطع متوسطه، صاحبنظران و متخصصان آموزش و پرورش بوده است. روش نمونه گیری به صورت هدفمند و گلوله برفی تا جایی ادامه یافت که پژوهشگر با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته با 15 نفر از اعضای نمونه به اشباع نظری رسید. برای اعتبارسنجی و بدست آوردن روایی داده ها از دو روش بازبینی مشارکت کنندگان و مرور خبرگان غیر شرکت کننده در پژوهش و پایایی مصاحبه ها به روش پیاده سازی عینی و دقیق گفتار مصاحبه شوندگان استفاده شد. با استفاده از نتایج حاصل از بررسی مبانی نظری و پیشینه پژوهش و تجزیه و تحلیل محتوای مصاحبه های انجام گرفته، مولفه ها و معیارهای اولیه مدیریت پویایی اجتماعی مدارس شناسایی شده و تعداد 325 کد باز استخراج و از تلفیق آن ها تعداد 19 کد محوری و از تلفیق آنها نیز 11 کد انتخابی احصاء گردید و طی سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی، مدل پارادایمی مدیریت پویایی اجتماعی مدارس در شش مقوله اصلی شرایط علی (خط مشی ها)، پدیده محوری (پویایی اجتماعی مدارس)، شرایط زمینه ای (شرایط محیطی، شرایط سازمانی)، شرایط مداخله گر (درون سازمانی، برون سازمانی)، راهبردها (فردی، سازمانی) و پیامدهای مدیریت اجتماعی پویایی مدارس (فردی، سازمانی، اجتماعی) ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: پویایی مدارس، پویایی اجتماعی، مقطع متوسطه
  • نگار زائری، فرانک امیدیان*، سپیده جعفری صفحات 224-245
    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل سرمایه انسانی در آموزش و پرورش شهرستان بوشهر  انجام پذیرفت. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی؛ از نظر روش جمع آوری داده ها توصیفی - پیمایشی و از نظر نوع داده، ترکیبی (کیفی-کمی) بود. جامعه آماری بخش کیفی پژوهش، شامل 20 نفر از خبرگان آموزش و پرورش بود که به روش هدفمند، انتخاب شدند. جامعه آماری پژوهش در بخش کمی، شامل کلیه مع لمان مقطع متوسطه شهرستان بوشهر بود که با استفاده از جدول مورگان و نمونه گیری خوشه ای مرحله ای، تعداد 300 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختار یافته و پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی و پایایی آنها مورد تایید قرار گرفت. روش تحلیل داده ها در بخش کیفی کدگذاری نظری بود و در بخش کمی، از آزمونهایی نظیر تی تک نمونه ای بهره گرفته شد. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که مولفه های تشکیل دهنده ارایه مدل سرمایه انسانی در آموزش و پرورش شامل مولفه های توانمندی های شناختی، شایستگی های ارتباطی / اخلاقی و مهارت های فراشناختی بود. در نهایت مدل مفهومی برای این پژوهش ترسیم شد.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، توانمندی های شناختی، شایستگی های ارتباطی، مهارت های فراشناختی
  • محمد بلال حبشی، جواد سلیمانپور*، میترا صدوقی صفحات 246-275
    هدف ازاین پژوهش، شناسایی عناصر و مولفه های تشکیل دهنده ی مدل های ذهنی مدیران سازمان آموزش و پرورش می باشد. روش تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری کلیه مدیران رسمی آموزش و پرورش ایران در سال تحصیلی 1401-1400 بودند. نمونه گیری به روش تصادفی خوشه ای انجام گردید. براساس جدول مورگان از بین 97596 نفرمدیران ، تعداد430 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارگردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه توسط متخصصان صاحب نظر (خبرگان) تایید شد. پایایی پرسشنامه با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ  بالاتر از70/0 به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی- تاییدی و ارایه مدل معادلات ساختاری در نرم افزار SPSS و PLS انجام شد. نتایج یافته ها نشان داد که مقدار معیار GOF برابر 767/0  بود و نشان از برازش کلی قوی مدل در این پژوهش دارد. ضریب همبستگی اسپیرمن بین ابعاد نشان داد که تمامی ابعاد با یکدیگر همبستگی مثبت و معنا داری دارند. همچنین با محاسبه ضریب مسیر، اولویت بندی عناصر تشکیل دهنده مدل های ذهنی مدیران در ابعاد (شرایط علی، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر، راهبردها و پیامدها) ارا یه شد. اولویت اول  به ترتیب به برنامه ریزی، ارزش محوری، ترک تعصب، ارتقای سطح فنی و حرفه ای کارکنان و مشارکت پذیری داده شد. در نهایت الگوی مدل ذهنی مناسب سازمان آموزش و پرورش ایران طراحی و پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: مدل های ذهنی، مدیریت آموزشی، سازمان آموزش و پرورش
  • حمیدرضا کرمی دورودخانی، اسماعیل کاظم پور*، جعفر قهرمانی صفحات 276-296
    هدف از پژوهش حاضر شناسایی مولفه های برنامه درسی معنوی با رویکرد تلفیقی در دوره متوسطه مبتنی بر نظر خبرگان ومتخصصان بود. پژوهش حاضر از نوع کیفی و با استفاده از روش داده بنیاد انجام شد. مشارکت کنندگان پژوهش حاضر؛  شامل خبرگان  حوزه برنامه درسی به ویژه اساتید برنامه ریری درسی دانشگاه های کشور و متخصصان ذیربط بوده که مولفه های برنامه درسی معنوی با رویکرد تلفیقی در دوره متوسطه به کمک آنها مورد شناسایی و تحلیل قرار گرفتند. نمونه پژوهش حاضر ، ده نفر  بوده که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند وتا حد اشباع نظری  انجام شد. برای گردآوری داده ها از طریق فیش برداری  و مصاحبه  نیمه ساختار یافته با خبرگان استفاده شد. جهت تحلیل داده ها در پژوهش حاضر؛ از ابزار های اندازه گیری مانند روش تحلیل متنی در مصاحبه خبرگان بهره گرفته شد. از نتایج ویافته های به دست آمده از تحلیل مصاحبه خبرگان  مجموعا 10 عنصر با 132 مقوله و 368 شاخص کشف و استخراج گردید که 10 عنصر نقش آفرین و تاثیر گذار در فرایند شناسایی مولفه های برنامه درسی معنوی با رویکرد تلفیقی در دوره متوسطه با الهام و تبعیت از الگوی اکر عبارتند از: هدف، محتوا، فعالیت های یادگیرنده، نقش معلم، ارزشیابی، منطق، مواد و منابع یادگیری، گروه بندی دانش آموزان، مکان یادگیری، زمان یادگیری.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، برنامه درسی معنوی، رویکرد تلفیقی، دوره متوسطه
  • لیلا مسافر، فرهاد نژاد ایرانی*، جعفر بیک زاد، یحیی داداش کریمی صفحات 297-326
    هدف این پژوهش مطالعه نظام مند مولفه های شایستگی حرفه ای اعضای هیات علمی در دانشگاه های کشور است. رویکرد پژوهش کیفی و از نوع تحلیل محتوا می باشد. برای این منظور، با بهره گیری از فنون تحلیل مضمون، ابعاد و مولفه های شایستگی حرفه ای اساتید دانشگاه های ایران از مقالات علمی منتشر شده در  نشریات استخراج شدند.  جامعه مورد مطالعه، کل مقالات پژوهشی مرتبط بودند که در پایگاه ISC  نمایه شده اند. درنهایت 29 مقاله به صورت هدفمند انتخاب و تحلیل شدند. برای بررسی روایی پژوهش از روش مذاکره با همتایان استفاده گردید و برای تایید پایایی آن از روش بررسی کدگذاری وتوافق حداقل دو کدگذار محقق استفاده گردید. میزان توافق کدگذاری بین دومحقق با بهره گیری از آمار ناپارامتریک تحلیل شد و ضریب فی برای آن 0.89 گزارش گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از فنون علم سنجی و نیز تحلیل مضمون استفاده شده است. تحلیل ها در نرم افزار مکس کیودا 10انجام شده است. یافته های علم سنجی نشان دادند که با گذر زمان بر تعداد پژوهش های انجام شده در این موضوع اضافه شده است. بیشترین تعداد مقالات در نشریه «تدریس پژوهی» منتشر شده است، محققان با نام سازمانی «دانشگاه آزاد اسلامی» بیشتر تحقیقات در این موضوع را انجام داده اند، اکثر تحقیقات انجام شده با رویکرد کمی انجام شده است و شایستگی های حرفه ای اساتید «دانشگاه های جامع» بیش از دانشگاه های دیگر انجام شده است. همچنین یافته های تحلیل مضمون حاکی از آن بودکه بین شایستگی های حرفه ای اساتید دانشگاه های مختلف تفاوت وجود دارد. همه دانشگاه ها در «شایستگی های فردی/شخصی»، شایستگی های دانشی»، «شایستگی های آموزشی» و «شایستگی های ارتباطات» با هم مشترک هستند در حالی که بعضی از دانشگاه ها علاوه بر این شایستگی ها، یک سری شایستگی های تخصصی نیز دارند. دانشگاه های جامع بیشترین دامنه «شایستگی های حرفه ای» اساتید را دارند و دانشگاه های فرهنگیان، جامع علمی-کاربردی و صنعتی کمترین تعداد شایستگی های حرفه ای را گزارش داده اند. نتیجه ای که از تحقیق حاضر گرفته می شود این است که نوع و ماهیت شایستگی حرفه ای اساتید وابسته به نوع دانشگاهی است که اساتید در آن مشغول خدمت هستند.
    کلیدواژگان: شایستگی، شایستگی های حرفه ای، اعضای هیات علمی
  • سجاد نعمتی یار عزیز، نورالدین میرزایی*، رسول داودی صفحات 327-350

    خلاقیت و عوامل موثر بر آن از مهمترین مسایلی است که نیاز است تا محققان، برنامه ریزان و همه دست اندرکاران آموزشی به آن توجه ویژه ای داشته باشند. هدف مقاله حاضر، بررسی عوامل موثر بر خلاقیت دانش آموزان مقطع متوسطه با استفاده از روش کیفی بود. این تحقیق از نوع کاربردی بوده و روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و میدانی بوده و همچنین از ابزار مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شده است. نتایج این پژوهش با استفاده از مصاحبه و نظرخواهی از 47 نفر دانش آموزان مقطع متوسطه شهرستان تکاب بدست آمده است. روایی و پایایی مصاحبه ها با نظر خبرگان تایید شده است. با توجه به نتایج این تحقیق شش عامل عوامل ذهنی (شامل: آرامش ذهن، کنترل اضطراب، گسترش فکر)؛ عوامل فردی (شامل: سلامت جسمی، باورهای دینی، داشتن هدف و امید، خود مدیریتی)؛ عوامل خانوادگی (شامل: تحصیلات خانوادگی، موقعیت خانوادگی، فضای خانه، تعداد اعضای خانواده)؛ عوامل آموزشگاهی (شامل: فضای مدرسه، روابط کادر آموزشی و دانش آموزان)؛ عوامل مربوط به تدریس (شامل: روحیات معلم، آشنایی معلم با روش های نوین تدریس، تکالیف متنوع، تنوع در ارزشیابی) و عوامل محتوای آموزشی (شامل: فعالیت های علمی، فعالیت های هنری، فعالیت های دینی، فعالیت های ورزشی) بر خلاقیت دانش آموزان تاثیرگذار بودند.

    کلیدواژگان: خلاقیت، عملکرد تحصیلی، تقویت خلاقیت، مقطع متوسطه
  • برات محمد عاشقی، بهرنگ اسماعیلی شاد*، مریم حافظیان صفحات 351-376
    تحقیق حاضر با هدف طراحی الگوی مولفه های عملکردی نظام آموزش عالی با استفاده از تحلیل تم انجام شد. این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی، از لحاظ رویکرد، پیمایشی-توسعه ای، و از لحاظ نوع، کیفی می باشد. جامعه آماری این تحقیق گروهی از خبرگان شامل اساتید دانشگاهی، مدیران ارشد آموزش عالی، و مشاورین مجرب در حوزه مدیریت آموزش عالی بودند که بر اساس روش نمونه گیری نظری، از میان آنها، 15 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها در این تحقیق، مصاحبه نیمه ساختار یافته با خبرگان بود. جهت اطمینان از روایی و پایایی مصاحبه ها، از دو تکنیک یعنی استفاده از فرآیندهای ساختار یافته از مصاحبه های همگرا، و وجود حداقل دو نفر برای انجام مصاحبه به صورت جداگانه اما موازی با یکدیگر، استفاده شد. همچنین، روش تجزیه و تحلیل داده ها در این تحقیق، روش کیفی تحلیل تم بوده است.  سرانجام نتایج تحقیق منجر به ارایه الگویی در حوزه عملکرد نظام آموزش عالی شامل سه بعد آموزش، پژوهش و فرهنگ شد و مجموعا پانزده مولفه به این ابعاد اختصاص یافت.
    کلیدواژگان: عملکرد، نظام اموزش عالی، تحلیل تم
  • حسن باقری صمغ آبادی، رضا قربان جهرمی*، ابولفضل بختیاری، محمد حسین نژاد صفحات 377-396
    هدف تحقیق پیش رو واکاوی وضعیت کنش پژوهی در  دانشگاه فرهنگیان بود. از روش تحقیق آمیخته (کیفی-کمی) استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش تمامی اساتید، دانشجو معلمان و نو معلمان دانشگاه فرهنگیان در سال تحصیلی 1401-1402 بود و نمونه آماری در بخش کمی شامل 300 نفر و در بخش کیفی شامل 20 تن از اساتید دانشگاه فرهنگیان بود. برای گردآوری داده ها در بخش  کیفی از مصاحبه های نیمه ساختاریافته  و در بخش کمی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از ازمون های آنوا و فریدمن استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که مشکلات و موانع اجرای کنش پژوهی در 3 مولفه اصلی شامل مشکلات مربوط به نظام آموزشی؛ مشکلات مربوط به دانشجو معلمان و نو معلمان و مشکلات مربوط به فراگیران بودند که در 10 زیر مولفه تقسیم بندی شدند. نتایج تحلیل داده های کمی و کیفی نشان داد  سه عامل  مهم آموزش های ضمن خدمت و برگزاری دوره های مهارت افزایی؛ فراهم آوردن زیر ساخت ها  و ایجاد انگیزه و تشویق به کار گروهی از اصلی ترین راهکارها برای برون رفت از موانع اجرای کنش پژوهی به شمار  می آیند. بنابراین، دست اندر کاران نظام تعلیم و تربیت به منظور  اجرای موثر کنش پژوهشی افزون بر فراهم آوردن زیر ساخت ها باید به برگزاری دوره های ضمن خدمت با حضور اساتید مجرب دانشگاه های برتر کشور  اقدام کنند. همچنین مشوق های مناسبی برای مجریان کنش پژوهی در کلاس های درس درنظر بگیرند تا انگیزه کافی برای اجرای این روش در آنان ایجاد گردد.
    کلیدواژگان: کنش پژوهی، نو معلمان، دانشجو معلمان، دانشگاه فرهنگیان
|
  • Seyed Mohamad Seyedi, Masoud Pourkiyani *, Mojgan Derakhshan, Sanjar Salajeghe Pages 1-30

    Research and evaluation in the formal and public education system as a mission-oriented activity is based on the principles, mission, goals and missions of the formal and public education system. The purpose of this study is to provide a research model and transformation-oriented evaluation with a data-based approach in the Iranian education system. The research method is mixed. Qualitative stage of inductive method and strategy of data foundation and Delphi fuzzy data theorizing and in quantitative stage of descriptive-survey type, fuzzy gap analysis strategy was used. Data collection is theoretically sufficient. Time and time coding of data with the help of MaxiQuoda 18 software from 26 pages of self-based notes based on observation, then 129 coding documents and ending with coding in-depth interviews with 11 experts, respectively, this stage with 98 categories it reached theoretical sufficiency. The initial axial coding pattern was provided to 12 experts from Farhangian University, Ferdowsi University of Mashhad, Payame Noor and Azad, until the final pattern was determined by fuzzy Delphi method. And the fuzzy Delphi changes were performed in 3 stages and the model reached theoretical saturation with 72 categories. The importance of the categories is between 0.7 and 0.9 and on average the categories have an importance of 0.79. The performance of the categories is between 0.35 and 0.6 and on average the categories have a performance of 0.493. The downward trend of the performance line indicates a decrease in performance and an increase in the phase gap.

    Keywords: Research Evaluation, transformation, education, Data Foundation, Fuzzy
  • Parisa Ghiasi, MohammadJavad Karamafrouz *, Faramarz Malekian, Elham Kaveani Pages 31-51

    The main goal of the current research was to provide an effective organizational capital model in the education organization of Kermanshah province. The present research method was qualitative and practical in terms of purpose. The statistical population included experts familiar with the subject of 20 experts who were purposefully selected and have valuable experiences in the field of educational management, and data were extracted from semi-structured interviews. The research tool was semi-structured interviews. For validity and reliability, face validity and agreement coefficient between coders were used. Also, to analyze the data, the systematic method of Strauss and Corbin with open coding, axial coding and selective coding was done. The findings showed that the causal factors included individual factors and organizational factors. The findings showed that the causal factors included individual factors and organizational factors. Also, intervening factors (political factors, economic factors and socio-cultural factors); Contextual (leadership and organizational vision, funding and facilities, innovation and creativity, human resource empowerment, information and communication technology and organizational learning); Strategies (research and development of knowledge management, understanding of individual and organization) and consequences were also included (origin of effectiveness of managers, organizational effectiveness and professional communication). Based on the results, it can be concluded that the model of effective organizational capital in the education and training organization is one of many factors and indicators, and considering the identification of some of them in this research, it is possible to act more effectively in the education and training system.

    Keywords: organizational capital, organization effectiveness, education
  • MohammadHasan Jabari Sani, Omid Vandad *, Hasan Momeni Mohmoei Pages 52-88

    The existence of the category of responsibility in the nature of leadership necessitates the creation of morality in leaders. Ethical leaders in particular can create ethical components in a set that includes a culture of fairness, honesty, and trustworthiness, and have positive interpersonal relationships with people in their organization. People in positions such as leadership can be the source of many behavioral changes; and this is best achieved when these leaders also have high moral conduct. Therefore, the present study was conducted with the aim of explaining the role of ethical leadership components based on the social responsibility approach in the employees of Payam Noor University. The research method is descriptive-analytical and survey method. Using the opinions of experts and also the statistical population of the study, which includes the staff of Payame Noor University of Khorasan Razavi and the sample number is 205 people, the necessary data were collected and then using analysis technique. Analysis of AHP hierarchy and expert software and using DANP method was performed. The tool for collecting information is a questionnaire, the validity of which was checked and confirmed by the opinion of experts and its reliability using Cronbach's alpha. The results showed that in relation to the main components of belief structure (D1), responsibility structure (D5), regularity structure (2D), specialty structure (D3) and knowledge structure (D4) with final weights of 0.404583, 0.389333, 0.377648, respectively., 0.366331 and 0.351909 were ranked first to fifth. Also, in relation to the sub-components related to the factors of moral leadership of managers and social responsibility of Payam Noor University staff in Khorasan Razavi, the results showed that the sub-components of belief orientation, meritocracy and education with final weights of 0.11466, respectively; 0.09816 and 0.09061 were ranked first to third in this evaluation.

    Keywords: Ethical Leadership, Social Responsibility, Ethical Leadership Styles, Dimensions of Ethical Leadership, Levels of Responsibility
  • MINA Rahimi *, AliAkbar Amin Beidokhti, MohammadReza Zare Banadkouki Pages 89-121

    The purpose of the current research is to identify and prioritize the criteria and indicators that are effective on the ranking of universities, with focus on educational aspects. In terms of the data collection, this research is classified as a mixed method (quantitative-qualitative) research. The research was carried out using the combined method of grounded theory and fuzzy Delphi. The qualitative part of the research was conducted through an open and targeted interview with scientific experts, industrial owners, and students. In order to analyze the qualitative data, the three-stage process of open, central, and selective coding was used. In the quantitative part of the research, fuzzy Delphi method, with triangular fuzzy numbers, was used to identify suitable indicators and prioritize them. Statistical population in the index section, was all published researches related to the university ranking; for the interview section, experts from public comprehensive universities based in Tehran were selected in a targeted way. Based on data analysis, seventeen components and sixty-nine effective indicators were identified in the educational ranking of universities. The six main dimensions include strategy and goals, financial resources, evaluation and feedback system, training process, commercialization and human resources. The identified components were prioritized in order of importance as follows: communication with the industry, educational resources, skill training, commercialization, financial resources, planning, professors, international interaction, strategy and goals, administrative staff, ethics, content education, students, evaluation and supervision, graduates, cross-departmental communication and managers. University education leads to the improvement of research and scientific production. In order to promote universities to the global level, renewed attention to university education should be included in the mechanism of university development programs

    Keywords: educational criteria, indicators, university ranking, Grounded Theory, fuzzy Delphi
  • Mohabbat Menbari, Kambiz Pooshaneh *, Aliakbar Khosravibabadi Pages 122-146

    The aim of the present research was to identify the factors affecting the diagnosis of the educational guidance system in order to provide a strategic model. The current research was descriptive-survey in terms of practical purpose and in terms of data collection method, and it carried out using both quantitative and qualitative methods. The statistical population in the qualitative part was 30 experts in the field of educational sciences and in the quantitative part 200 people were educational managers, consultants, experts and educational guidance executives in secondary schools of Bushehr city. Among these, 132 people were selected as the sample size using Cochran's formula and stratified random sampling method. Interview method and researcher-made questionnaire were used to collect information. The structural-interpretive modeling (ism) method was used to design the initial pathology model of the educational guidance system, and the partial least squares method was used to validate the model. In the qualitative part, Maxqda software and structural-interpretive analysis with MicMac and partial least squares with Smart PLS were used for theme analysis. According to the research results in the design of the model, the variables are prioritized as follows: academic guidance system (C3) at the first level, presentation of academic guidance plans (C2) and context and field of academic guidance (C9) at the second level, academic evaluation of students (C7) at the third level, the content of academic guidance planning books (C4) and education and awareness of academic advisors (C5) at the fourth level and the structure of the academic guidance system (C6) and cultural and social harms (C8) at the fifth level and finally the pathology variable Academic guidance system (C3) is at the sixth level.

    Keywords: Academic Guidance, Academic Counseling, strategic model
  • Esmat Badakhshan Targhi, Mahbobeh Solimanpour Omran *, Rokhsareh Fazli Pages 147-172
    Multi-grade classes are one of the important strategies of the Ministry of Education in order to provide access to quality education for students in less developed and remote areas with less population. The aim of the present study was to identify the factors affecting the quality of multi-grade classes. This research was conducted using qualitative approach and thematic analysis method in 1400. The statistical population includes educational leaders, professors of North Khorasan, Razavi and South Khorasan provinces who have teaching experience in multi-level classes or about multi-level classes. The statistical sample of this research is 12 university professors and educational leaders who were selected using the purposeful sampling method. The data was collected using a semi-structured interview based on the principle of saturation. After analyzing the data using review validation by the interviewees, peer review, and note taking, 198 primary codes were obtained, which were grouped into 35 general categories. The model obtained from this research showed that in the quality of multi-grade classes, 5 main themes include professional competence and characteristics related to the teacher, family, physical condition of the class and schools, macro-educational policies and themes related to learners.
    Keywords: quality improvement, multi-grade classes, Elementary schools
  • Masoumeh Abbasi, Eskandar Fathi Azar, Jahangir Yari Haj Ataloo *, Yousef Adib, Sadegh Maleki Avarsin Pages 173-196
    The purpose of the present study was to determine the lived experiences of educational leaders from curriculum leadership. This research is based on a qualitative approach of the phenomenology type, the participants include experts and in other words, key experts in the field of curriculum leadership, who were purposefully interviewed by experts related to the subject, and the data reached theoretical saturation with 15 people. Interview texts were analyzed using Maxqda software and all data were coded. Validity of data was done by re-reviewing the coding process as well as several experts familiar with coding. Also, for reliability, the agreement coefficient between the coders was used, and the result of 3 interviews was 0.82. Coding method and MAXQDA software were used for data analysis. The results indicate that based on the findings and coding related to 15 interviews, 286 subcategories were counted, and finally, the mentioned subcategories were divided into 7 main categories: communication between parents and colleagues with the administration, use of information and communication technology, reflection of educational problems. existing and trying to solve them, paying attention to the theory of constructivism in curriculum leadership, modeling the successful teaching of teachers, gaining experience and growth, and changing and implementing curricula were classified as the lived experiences of educational leaders from curriculum leadership.
    Keywords: lived experiences, Educational leaders, Curriculum
  • Morteza Kalhori, Elham Kaveani *, Zohreh Sabzianpour, Anahita Faraji Pages 197-223

    The aim of the present research was to present a model of social dynamics management in secondary schools of Kermanshah city. The type of qualitative research and the foundational data theory method have been the criteria of action in this research. The statistical population included secondary school principals, experts and education specialists. The purposeful and snowball sampling method continued until the researcher reached theoretical saturation using semi-structured interviews with 15 members of the sample. In order to validate and obtain the validity of the data, two methods of reviewing the participants and reviewing the experts who did not participate in the research and the reliability of the interviews were used by the method of objective and accurate implementation of the interviewees' speech. By using the results obtained from the review of the theoretical foundations and background of the research and the analysis of the content of the conducted interviews, the primary components and criteria of the management of the social dynamics of schools were identified and 325 open codes were extracted and 19 core codes were compiled from them. Their combination was also counted as 11 selected codes and through three stages of open coding, central coding and selective coding, the paradigmatic model of the management of social dynamics of schools in six main categories of causal conditions (policies), central phenomenon (social dynamics of schools), background conditions (environmental conditions, organizational conditions), Intervening conditions (intra-organizational, extra-organizational), strategies (individual, organizational) and consequences of social management of school dynamics (individual, organizational, social) are presented.

    Keywords: school dynamics, social dynamics, school administrators
  • Negar Zaeri, Faranak Omidian *, Sepideh Jafari Pages 224-245
    The current research was conducted with the aim of providing a model of human capital in education of Bushehr city. Research method in terms of practical-fundamental purpose; In terms of data collection method, it was descriptive-survey and in terms of data type, it was mixed (qualitative-quantitative). The statistical population of the qualitative part of the research included 20 education experts who were selected in a targeted way. The statistical population of the research in the quantitative part included all secondary school teachers in Bushehr, and 300 people were selected as a sample using Morgan's table and staged cluster sampling. The data collection tool was a semi-structured interview and a researcher-made questionnaire, which was confirmed to be valid and reliable. The method of data analysis in the qualitative part was theoretical coding, and in the quantitative part, one-sample t-tests were used. The results of the research showed that the constituent components of providing the professional human capital model in education of Bushehr city included Cognitive abilities, communication/ethical competencies and metacognitive skills. Finally, a conceptual model was drawn for this research.
    Keywords: Human Capital, Cognitive Abilities, communication competencies, Metacognitive skills
  • Mohammadbalal Habashi, Javad Soleimanpour *, Mitra Sadoghi Pages 246-275
    The aim of this research is to identify the constituent elements and components of the mental models of organization's managers of Education in Iran. Research method is descriptive being of surveying type. statistical universe consisted of the entire formal principals/managers of the Iranian Ministry of Education in academic year of 2021-2022. Sampling was conducted by random-cluster method. On the basis of Morgan table, out of 97596 individuals of Ministry of managers, 430 individuals were selected as sample. Analysis of data was carried out by use of factorial, exploratory and confirmatory analysis method as well as presentation of structural equations' model. Data collection tool was a made-by-researcher questionnaire. Facial, formal and content validity of the questionnaire was confirmed by expert and knowledgeable experts. Reliability of the questionnaire, through calculation of Cronbach's alpha coefficient, was obtained to be higher than 70%. Results of findings showed that the standard value of GOF was equal to 0.767, suggesting strong total fitness of the model in this research. Spearman's correlation coefficient among dimensions showed that all dimensions have a positive and significant correlation together. Also, by calculation of the path coefficient, prioritizing the constituent elements of principal's mental models was presented in dimensions of (causal, background and intervening conditions, strategies and consequence). The first priority was given to planning, value-basing, leaving model confirmation bias, promotion of technical and professional level of employees and participation acceptance. Finally, pattern of mental model being appropriate for the Iranian Ministry of Education organization was designed and suggested.
    Keywords: Mental models, Educational Management, Ministry of Education organization
  • Hamid Reza Karami Doroodkhani, Esmaeil Kazem Poor *, Jafar Ghahramani Pages 276-296
    The purpose of the current research was to identify the components of the spiritual curriculum with an integrated approach in secondary school based on the opinion of relevant experts and experts. The participants of the current research; It included experts in the field of curriculum, especially curriculum planning professors of universities in the country and relevant experts, with their help, the components of the spiritual curriculum were identified and analyzed with an integrated approach in the secondary school. The sample of the current research was ten experts, the country's curriculum planning professors and related specialists, which was conducted using a targeted sampling method until theoretical saturation. It was used to collect data through questionnaires and semi-structured interviews with experts. To analyze the data in the current research; Measurement tools such as textual analysis was used in expert interviews. From the results obtained from the analysis of expert interviews, there are a total of 10 elements with 132 categories and 368 indicators. It was discovered and extracted that 10 elements that play a role and influence in the process of identifying the components of the spiritual curriculum with an integrated approach in the middle school period inspired by and following the Acker model are: goal, content, learner's activities, teacher's role, evaluation, logic Learning materials and resources, student grouping, learning place, learning time.
    Keywords: Curriculum, spiritual curriculum elements, Integrated approach, secondary course
  • Leila Mosafer, Farhad Nejadirani *, Jafar Beikzad, Yahya Dadash Karimi Pages 297-326
    The purpose of this research is to systematically study the components of professional competence of faculty members in the universities. The research methodology is content analysis. For this purpose, by using thematic analysis techniques, the dimensions and components of the professional competence of Iranian university professors were extracted from the scientific articles published in the journals. The studied population was all related research articles indexed in the ISC database, finally 29 articles were selected and analyzed. To check the validity of the research, the method of negotiation with peers was used, and to confirm its reliability, the method of checking the coding and the agreement of at least two researcher coders was used. In this order, after identifying and determining the articles, the two researchers simultaneously and separately extracted and named the desired codes. And then they confirmed the similar cases and reported the disputed materials with negotiation and agreement. After the completion of the report, the third person, while reviewing the complete process and especially its coding, confirmed it. The rate of coding agreement between two researchers was used using non-parametric statistics, and the Phi coefficient was reported as 0.89. Scientometric techniques and thematic analysis were used to analyze the data. Analyzes were done in Excel and MAXQDA10. Scientific findings show that with the passage of time, the number of researches conducted on this issue has increased. A large number of articles have been published in the "Teaching Research" magazine, with the organizational name "Islamic Azad University" they have done more research on this issue, most of the research done with a few articles and the professional records of the professors of "universities" "Comprehensive" has been done. It has been done from other universities. The findings of the theme analysis indicated that there was a difference between the competencies of the professors of different universities. All universities share "individual/personal competences", knowledge competences, "educational competences" and "communication competences", while some universities have a series of specialized competences in addition to these competences. Comprehensive universities have the scope of "professional competences" of professors, and Farhangian, comprehensive scientific-work and industrial universities have reported the lowest number of professional competences. The conclusion that comes from the research is that the type and nature of competence of specialist professions is a type of university where the professors serve.
    Keywords: competence, Professional competences, Faculty Members
  • Sajjad Nemati Yar Aziz, Nooredin Mirzaei *, Rasool Davoodi Pages 327-350

    Creativity and the factors affecting it are among the most important issues that researchers, planners and all those involved in education need to pay special attention to. The purpose of this research is to investigate the factors affecting the creativity of high school students using qualitative and coding methods. This research is of an applied type and the method of collecting information in this research is library-based, and semi-structured interviews are also used in this research. The results of this research have been presented by interviewing and asking for opinions of 47 secondary school students in Takab city, and the validity and reliability of the interviews have been confirmed by the opinion of experts. According to the results of this research, six factors 1- mental factors (including: peace of mind, anxiety control, expansion of thought), 2- individual factors (including: physical health, religious beliefs, having a goal and hope, self-management), 3- family factors (including: family education, family situation, home environment, number of family members), 4- school factors (including: school environment, relationships between teaching staff and students), 5- teaching factors (including: teacher's attitude, teacher's familiarity with new teaching methods, diverse assignments, diversity in evaluation) and 6- educational content factors (including: scientific activities, artistic activities, religious activities, sports activities) affect students' creativity.

    Keywords: Creativity, Academic Performance, high school students, increasing creativity
  • Barat Mohammad Asheqi, Behrang Esmaeili Shad *, Maryam Hafizian Pages 351-376
    The current research has been done with the aim of providing a model to investigate the performance of the higher education system. This research is applied in terms of purpose, survey-developmental in terms of approach, and qualitative in terms of type. The statistical population of this research was a group of experts, including university professors, senior managers of higher education, and experienced consultants in the field of higher education management, and based on the theoretical sampling method, 15 of them were selected as a statistical sample. The data collection tool in this research was in-depth and semi-structured interviews with experts. In this research, in order to ensure the validity and reliability of the interviews, two techniques were used, i.e. the use of structured processes of convergent interviews, and the presence of at least two people to conduct interviews separately but parallel to each other. Also, the method of data analysis in this research was the qualitative method of theme analysis. Finally, the results of the research led to the presentation of a model in the field of higher education system performance, including three dimensions of education, research and culture, and a total of fifteen components were assigned to these dimensions.
    Keywords: performance, Higher education system, Theme Analysis
  • Hasan Bagheri Samghabadi, Reza Ghorban Jahromi *, Abolfazl Bakhtiari, Mohamad Hoseinnejad Pages 377-396
    The purpose of the present research was to analyze the state of action research methodology in the university. mixed method (qualitative-quantitative) was used. The statistical population of this research was all professors, students, teachers and new teachers of Farhangian University in the academic year 1401-1402, and the statistical sample included 300 people in the quantitative section and 20 professors in the qualitative section. To collect data, semi-structured interviews were used in the qualitative part, and a researcher-made questionnaire was used in the quantitative part. ANOVA and Friedman tests were used to analyze the data. The findings of the research showed that the problems and obstacles of implementing action research in 3 main components including: problems related to the educational system, problems related to student teachers and new teachers and problems related to learners and in 10 sub-components. were divided Based on the results of quantitative and qualitative data analysis, it showed that three important factors are a) in-service training and skill enhancement courses, b) providing infrastructure and c) creating motivation and encouraging teamwork among the main solutions. In order to get out, they are considered as obstacles to the implementation of scholarly action and research teaching. According to the findings of the research, it is suggested that the practitioners of the education system, in order to effectively implement the research action, in addition to providing the infrastructure, conduct in-service courses with the presence of experienced professors from the country's top universities. Also, consider appropriate reinforcements for the performers of the research activity in the classrooms to create enough motivation for them to carry out this research activity.
    Keywords: action research, new teachers, student teachers, Farhangian University