فهرست مطالب

فصلنامه رهبری و مدیریت آموزشی
سال هفدهم شماره 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عباس محمدی*، مائده ارشد راد صفحات 1-19
    هدف

    معلمان نقش اصلی در انتقال محتوای آموزشی به دانش آموزان دارند و از این رو توسعه ابعاد حرفه ای آنان برای پیشرفت شغلی اجتناب ناپذیر است. هدف این پژوهش، اعتبارسنجی الگوی خود توسعه ای معلمان مدرسه تلویزیونی ایران بود.

    روش

    روش  پژوهش حاضر توصیفی ازنوع پیمایشی و از نظر هدف کاربردی بود. جامعه آماری شامل معلمان مدرسه تلویزیونی ایران دوره ابتدایی که در دوران اپیدمی کرونا در شبکه آموزش و قرآن تدریس داشتند(161 نفر) که بر اساس فرمول کوکران تعداد 113 نفر به عنوان با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بر اساس مصاحبه های کیفی و ادبیات نظری طراحی شد. برای روایی از روایی صوری و برای پایایی از آزمون آلفای کرونباخ استفاده  شد که مقدار آن 83/0 بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل عاملی تاییدی با کمک نرم افزار PLS  استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد ضریب مسیر بین خود توسعه ای ارزشی-نگرشی در آموزش و تدریس و خود توسعه ای معلمان 704/0؛ بین خود راهبری یادگیری معلمان مدرسه تلویزیونی و خود توسعه ای معلمان 712/0؛ بین خود توسعه ای شناختی در آموزش و تدریس و خود توسعه ای معلمان 745/0، بین محرک های خود توسعه ای معلمان مدرسه تلویزیونی و خود توسعه ای معلمان 573/0 و بین خود توسعه ای مهارتی در آموزش و تدریس و خود توسعه ای معلمان 640/0 بود (05/0>P).

    نتیجه گیری

    مدل خود توسعه ای معلمان مدرسه تلویزیونی ایران دارای اعتبار است و برنامه ریزان نظام آموزش وپرورش می توانند برای ارتقای کیفی خود توسعه ای معلمان به این نتایج توجه نمایند.

    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، خود توسعه ای، مدرسه تلویزیونی ایران
  • طیبه ارجمندی*، سمیه قمری صفحات 20-52
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه رهبری توزیعی با خودکارآمدی و رضایت شغلی معلمان بانقش میانجی فرهنگ حمایت مدار انجام شده است.
    روش
    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا همبستگی می باشد ، جامعه آماری  معلمان مدارس ابتدایی دخترانه منطقه 4 تهران با جمعیتی بالغ  بر 658 نفر بوده و حجم نمونه نیز براساس جدول مورگان 343 نفر  برآورد گردید. روش نمونه گیری تصادفی طبقه_ای  بوده و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های رهبری توزیعی ایلمور، خودکارآمدی  لیو ، رضایت شغلی  لیوو فرهنگ حمایت مدار لیو و پلاتکن می باشد. جهت تایید پایایی ابزار از ضریب آلفا کرونباخ  پرسشنامه استفاده شده که برای رهبری توزیعی 0.8 ، خودکارآمدی 0.7 ،رضایت شغلی 0.7 و فرهنگ حمایت مدار 0.8  برآورد گردیده است. روایی پرسشنامه های مذکور نیز به تایید چند تن از صاحبنظران و متخصصان مدیریت آموزشی رسیده است.  فرضیات پژوهش بوسیله مدلسازی معادلات ساختاری وآزمون سوبل مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان دهنده رابطه مثبت و مستقیم  بین رهبری توزیعی و خودکارآمدی، رضایت شغلی و فرهنگ حمایت مدار و بین فرهنگ حمایت مدار و خودکارآمدی  و رضایت شغلی  می باشد. همچنین فرهنگ حمایت مدار در رابطه بین رهبری توزیعی و خودکارآمدی  نقش میانجی نداشته، اما در رابطه بین رهبری توزیعی و رضایت شغلی معلمان این نقش را ایفا می کند.
    نتیجه گیری
    سبک رهبری توزیع شده در ایجاد باور خودکارآمدی و رضایت شغلی نقش آفرین بوده است، همچنین فرهنگ حمایت مدار نیز به نوبه خود می تواند زمینه ارتقا رضایت شغلی معلمان را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: رهبری توزیعی، خودکارآمدی، رضایت شغلی، فرهنگ حمایت مدار، مدارس ابتدایی
  • محمدحسین مرادی گردشی، رضا یوسفی سعیدآبادی*، مریم تقوایی یزدی صفحات 53-68
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر ارتباط بین ابعاد و زیرمولفه های رهبری مراقبتی مدیران مدارس استان مازندران بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی ازنوع همبستگی (کمی) بود. جامعه آماری شامل مدیران و معاونین ادارات آموزش و پرورش و مدیران دبیرستان های استان مازندران در سال تحصیلی 1400-1401 که دارای حکم رسمی بوده و تعداد آن ها 1412 نفر بود. حجم نمونه به روش خوشه ای و طبقه ای براساس سمت، با استفاده از جدول کرجسی مورگان به تعداد 306 نفر تعیین شد. روش جمع آوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و ابزار اندازه گیری شامل پرسشنامه محقق ساخته بود که سوالات آن برگرفته از داده های حاصل از مصاحبه بوده است. روایی پرسشنامه به دو روش صوری و محتوایی مورد تایید قرار گرفت. هم چنین ضریب پایایی با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ برای تمامی ابعاد و مولفه های پرسشنامه به صورت استاندارد بود. در تجزیه وتحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری از نرم افزارهای SPSS و LISREL استفاده شده است.

    یافته ها

    بین ابعاد و مولفه های رهبری مراقبتی مدیران مدارس در استان مازندران اثر مثبت و معنی داری وجود دارد که این ابعاد و مولفه ها می توانند رهبری مراقبتی مدیران مدارس در استان مازندران را تبیین و پیش بینی کنند.

    نتیجه گیری

      با توجه به نتایج، می توان بیان کرد مدیران مدارس که مسیولیت اداره مدارس ارایه دهنده آموزش را بر عهده دارند باید بتوانند با تلاش برای دست یابی به بهترین ها به شیوه ای موثر و کارآمد بدون اتلاف منابع مالی، انسانی و غیره به این خواسته متقاضیان آموزش پاسخ دهند.

    کلیدواژگان: رهبری، رهبری مراقبتی، مدیران مدارس
  • حمیدرضا اشرفی، بتول فقیه آرام*، عباس خورشیدی، سعید مرادی، لیلا شریفیان صفحات 69-95
    هدف

    هدف اصلی این مقاله شناسایی مولفه ها و شاخص های مدیریت تعالی سازمانی به منظور ارزیابی عملکرد مدارس دولتی دوره دوم متوسطه شهر تهران بود.

    روش

    روش انجام پژوهش آمیخته (کیفی-کمی) است. علاوه بر مطالعه اسنادی، از تکنیک دلفی برای شناسایی مولفه ها و شاخص های مدیریت تعالی سازمانی به منظور ارزیابی عملکرد مدارس دولتی استفاده شده است. جامعه آماری در این پژوهش کلیه خبرگان در حوزه اساتید، نخبگان و صاحب نظران سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی بودند که تا اشباع نظری 15 مصاحبه صورت گرفت. مصاحبه های نیمه ساختار یافته با خبرگان به صورت پرسشنامه ای با 79 شاخص و 19 مولفه و یک سوال باز پاسخ انجام شد.

    یافته ها

    با توجه به مصاحبه های نیمه ساختار یافته و در نهایت با استفاده از تکنیک دلفی 19 مولفه و 76 شاخص تایید شدند. نتایج معادلات ساختاری نشان داد که تمام شاخص ها، مولفه های خود را تایید نموده و مولفه ها متغیر اصلی را تایید می کنند. روایی همگرا و واگرای مدل نیز تایید شد.

    نتیجه گیری

    استقرار سیستم مدیریت تعالی سازمانی و ارزیابی عملکرد مبتنی بر آن، می تواند راهکاری مهم در ارتقای کیفیت مدارس دولتی باشد.

    کلیدواژگان: تعالی سازمانی، مدیریت تعالی سازمانی، ارزیابی عملکرد، دوره دوم متوسطه
  • مهدیه رضازاده، بابک حسین زاده*، سیده زهرا حسینی درون کلایی صفحات 96-128
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و رتبه بندی ابعاد تبیین کننده تاثیر مدیریت تدریس پژوهش محور بر مدیریت فراشناخت و جو سازمانی در مدارس دوره دوم متوسطه استان مازندران انجام شد.
    روش
    روش تحقیق مدل آمیخته اکتشافی بود. جامعه آماری در بخش کیفی، گروهی از خبرگان آکادمیک و خبرگان سازمانی و در بخش کمی معلمان مدارس دخترانه و پسرانه دوره دوم متوسطه استان مازندران، در 400 مدرسه به تعداد 6420 نفر و در بخش اولویت بندی مدیران عالی آموزش و پرورش و اعضاء هییت علمی رشته مدیریت آموزشی استان مازندران بودند. در بخش کیفی از روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند، 20 نفر، در بخش کمی با روش نمونه گیری خوشه ای نسبی چندمرحله ای، تعداد 364 نفر و در بخش اولویت بندی، 35 نفر با روش نمونه گیری هدفمند، انتخاب شدند. در بخش کیفی برای تعیین روایی، محتوای چک لیست خبره سنجی، مورد تایید چند تن از خبرگان دانشگاهی قرار گرفت. در مرحله کمی، روایی پرسشنامه به سه روش صوری، محتوایی و سازه تایید شد. پایایی هم به سه روش تعیین ضریب بارهای عاملی گویه ها، آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی برآورد و تایید شد.
    یافته ها
    یافته های کیفی نشان داد، «مدیریت تدریس پژوهش محور»، دارای نه بعد، «جو سازمانی»، دارای هفت بعد و «مدیریت فراشناخت»، دارای هشت بعد، بوده است. نتایج بخش کمی نشان داد که مدیریت تدریس پژوهش محور بر مدیریت فراشناخت و جو سازمانی و جو سازمانی بر مدیریت فراشناخت، تاثیر معناداری داشته و جو سازمانی در تاثیر مدیریت تدریس پژوهش محور بر مدیریت فراشناخت، نقش میانجی را ایفا نمود.
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از اهمیت بیشتر متغیر «مدیریت فراشناخت» و بعد «راهبردهای حل مسیله در یاددهی-یادگیری» داشته است.
    کلیدواژگان: مدیریت تدریس پژوهش محور، مدیریت فراشناخت، جو سازمانی
  • حسن باقری صمغ آبادی، رضا قربان جهرمی*، ابولفضل بختیاری، محمد حسین نژاد صفحات 129-153
    هدف

    هدف پژوهش پیش رو واکاوی وضعیت برنامه های آموزشی تدریس پژوهی در توسعه حرفه ای دانشجو معلمان دانشگاه فرهنگیان بود.

    روش

    از روش پژوهش آمیخته (کیفی - کمی) استفاده شد. نمونه آماری بخش کمی شامل 300 نفر (150 زن و 150 مرد) از نومعلمان و دانشجو معلمان مراکز تربیت معلم شهر تهران بود که در سال تحصیلی 1402-1401 به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها در بخش کیفی از مصاحبه های نیمه ساختار یافته استفاده شد.  به منظور  پاسخ به پرسش های مصاحبه، تکنیک تحلیل مضمون (محتوا) مورد استفاده قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون فریدمن برای مقایسه میانگین رتبه ها و تحلیل واریانس برای بررسی تفاوت میانگین ها استفاده شد.

    یافته ها

    وضعیت تدریس پژوهی در دانشگاه فرهنگیان در شرایط مطلوبی قرار ندارد. مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر کیفیت تدریس پژوهی عبارتند از: عوامل فردی، عوامل اجتماعی، عوامل اقتصادی، عوامل سازمانی و عوامل آموزشی. مهمترین موانع اجرای تدریس پژوهی عبارت بودند از: عدم دانش و آگاهی کافی دانشجو معلمان و نومعلمان، عدم حمایت مالی مناسب از طرف آموزش و پروزش، عدم ارایه خدمات مشاروه ای مناسب از طرف آموزش و پروش، مشکلات مالی فراگیران، مشکلات روان شناختی و خانوادگی فراگیران، مشکلات تحصیلی فراگیران، عدم تاثیر امور پژوهشی در تدریس برای معلمان و عدم امکانات و تجهیزات کافی.

    نتیجه گیری

    بر اساس اهمیت و اثرگذاری اجرای تدریس پژوهی بر کیفیت فراید یاددهی- یادگیری، ضروری است دست اندگاران نظام تربیتی بیش از پیش به فراهم کردن زیرساخت ها و برگزاری دوره های مهارت افزایی با کیفیت بیشتر و ایجاد انگیزه و تشویق بیشترمعلمانی که از این روش استفاده می کنند توجه نمایند.

    کلیدواژگان: تدریس پژوهی، نومعلمان، دانشجو معلمان، توسعه حرفه ای، دانشگاه فرهنگیان
  • محبوبه رجبی*، سعید مرادی، لیلا شریفیان، فیروز کیومرثی صفحات 154-178
    هدف

    هدف از این پژوهش شناسایی عوامل، مولفه ها و شاخص های الگوی مدیریت بهبود عملکرد مدیران گروه های آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی شهر تهران بود.

    روش

    تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و نوع مطالعه کیفی با استفاده از روش تحلیل مضمون بود. نمونه آماری این پژوهش  را 15 نفر از خبره های حوزه مدیریت، آموزش و علوم تربیتی و همچنین مدیران گروه های آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی شهر تهران تشکیل داده بود. روش نمونه گیری در این پژوهش غیر احتمالی از نوع هدفمند و گلوله برفی بود. در این تحقیق اطلاعات به دو روش مطالعات اسنادی و مصاحبه های عمیق وتحلیل محتوی مصاحبه ها گردآوری شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز از ابزارهای مختلف تحلیل مضمون مانند: تحلیل قالب مضمون ها، شبکه مضمون ها، ماتریس مضمون ها و تحلیل مقایسه ای و همچنین از نرم افزار تحلیل مضمون MAXQDA12 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که با بررسی لیست مضامین پایه و تحلیل دقیق آنها 228 مضمون پایه (شاخص)، و 35 مضامین سازمان دهنده (مولفه) و 6 مضامین فراگیر (عامل) حاصل گردیده است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که عوامل الگوی مدیریت بهبود عملکرد مدیران گروه های آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی شهر تهران شامل نظارت و ارزیابی مستمر، مدیریت دانش، توسعه حرفه ای، توانمند سازی، اخلاق حرفه ای  و نقش مدیریتی می باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت، بهبود عملکرد، مدیران گروه های آموزشی
  • فیروزه میاحی، عبدالمهدی معرف زاده*، محمد حسین پور صفحات 179-202
    هدف
    مدیریت دانش ارتقای یک رویکرد جامع برای شناسایی، تسخیر، بازیافتن، تسهیم و ارزشیابی یک سرمایه اطلاعاتی سازمان است و بر ابعاد مختلف سازمان تاثیر می گذارد. سازمان ها مجبورند استراتژی های مدیریت دانش را متناسب با محیط سازمان خود طراحی کنند. هدف پژوهش حاضر، دستیابی به الگوی استقرار مدیریت دانش در دانشگاه فرهنگیان استان خوزستان است.
    روش
    این پژوهش جزء پژوهش های آمیخته اکتشافی (کیفی و کمی) می‏ باشد. در بخش کیفی از تکنیک دلفی و 12 خبره برای شناسایی مولفه و شاخص های تحقیق استفاده شد. سپس با استفاده از نرم افزار میک مک و روش ساختاری- تفسیری (ISM) سطح ‏بندی ‏عوامل انجام شد. در بخش کمی روش نمونه گیری از نوع تصادفی خوشه ای ، 217 نفر از کارکنان دانشگاه فرهنگیان انتخاب و با نرم افزار اسمارت پی ال اس تحلیل صورت گرفت. برای اعتبار هر دو روش از روش صوری و پایایی نیز با آزمون آلفای کرونباخ استفاده شد.
    یافته ها
    تکنیک ساختاری- تفسیری نشان داد که عامل بهره برداری از سیستم دوسوتوانی یادگیرنده در بالاترین سطح یعنی سطح اول قرار دارد و عملکرد مستمر و کشف پایه دانشی در پایین ترین سطح قرار دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که بین مولفه ‏ها و الگوی استقرار مدیریت دانش دانشگاه فرهنگیان در استان خوزستان رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، دانشگاه فرهنگیان، مدیریت منابع انسانی
  • محمدطاهر جعفری، نیما رنجی جفرودی*، مرتضی حضرتی صفحات 203-223
    هدف

    هدف تحقیق حاضر شناسایی مولفه های اثر گذار بر تقویت همدلی سازمانی در وزارت آموزش و پرورش می باشد. 

    روش

    این پژوهش از لحاظ هدف از نوع ترکیبی (کمی و کیفی)، از لحاظ روش، داده بنیاد است. جامعه و نمونه آماری مورد مصاحبه مرحله کیفی،  15 نفر از مدیران ارشد وزارت آموزش و پرورش بودند. در مرحله کمی نیز 366 نفر از  کارکنان و مدیران آموزش و پرورش استان اردبیل به پرسشنامه 43 سوالی با طیف لیکرت جواب دادند. این افراد به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی از تعداد جامعه آماری 7587 نفری انتخاب شدند.  تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS و Lisrel با آزمونهای معادلات ساختاری انجام گرفت. 

    یافته ها

    مفاهیم درخرده مقوله ها شامل: ابعاد و نشانگرهای همدلی سازمانی (ویژگیهای جمعیت شناختی سازمان، ویژگیهای شخصیتی کارکنان، توانمندسازی روانشناختی کارکنان، عوامل مدیریتی و عوامل اجتماعی، عوامل اخلاقی و عوامل اعتقادی)؛ پیامدهای تاثیرگذار بر همدلی سازمانی (بهره وری سازمانی، اثربخشی سازمانی، خلاقیت و نوآوری، تعهد سازمانی و توسعه شغلی و فردی)؛ و عوامل علی اثرگذار بر همدلی سازمانی (جو سازمانی، ساختار سازمانی، عوامل سازمانی، عوامل محیطی) دسته بندی شدند.

    نتیجه گیری

    ابعاد و نشانگرها، پیامدها و عوامل علی مولفه های اثر گذار بر تقویت همدلی سازمانی در وزارت آموزش و پرورش می باشند.

    کلیدواژگان: همدلی سازمانی، آموزش و پرورش، توانمندسازی
|
  • Abbas Mohammadi *, Maede Arshad Rad Pages 1-19
    Purpose

    Teachers have the main role in conveying educational content to students, and therefore, the development of their professional dimensions is inevitable for career advancement. The purpose of this research was to design and validate the self-development model of Iranian television school teachers.

    Method

    The present research method was quantitative-survey and practical in terms of purpose. The statistical population included the teachers of Iran's elementary television school who taught on the Quran and Education Network during the Corona epidemic (161 people), and based on Cochran's formula, 113 people were selected as available sampling methods. The research tool was a researcher-made questionnaire based on qualitative interviews and theoretical literature. Face validity was used for validity and Cronbach's alpha test was used for reliability, and its value was 0.83. For data analysis, confirmatory factor analysis was used with the help of PLS ​​Smart software.

    Findings

    The findings showed that the path coefficient between value-attitude self-development in education and teaching and teachers' self-development is 0.704; between the self-directed learning of television school teachers and the self-development of teachers 0.712; The correlation between cognitive self-development in education and teaching and teachers' self-development was 0.745, between TV school teachers' self-development stimuli and teachers' self-development was 0.573, and between skill self-development in education and teaching and teachers' self-development was 0.640 (P<0.05).

    Conclusion

    It can be concluded that the self-development model of Iranian television school teachers is valid and the planners of the education system can pay attention to these results to improve the quality of teachers' self-development.

    Keywords: Validation, Iranian television school, teachers of Iranian television school, Self-development
  • Taiebeh Arjmandi *, Somaye Ghamari Pages 20-52
    Purpose
    The present study was conducted with the aim of investigating the relationship between distributed leadership and teachers' self-efficacy and job satisfaction with the mediating role of supportive culture.
    Method
    The current research is applied and correlational method, the statistical population teachers of girls' elementary schools in the 4th district of Tehran is 658 people, the sample size was estimated to be 343 people based on Morgan's table.The stratified random sampling method is used and data collection instruments are Elmore's distributed leadership, Liu's self-efficacy, Liu's job satisfaction, Liu's and Plotncan's supportive culture questionnaire. In order to confirm the reliability of the instruments, Cronbach's alpha coefficient of distributed leadership questionnaire was estimated 0.8, self-efficacy 0.7, job satisfaction 0.7 and supportive culture questionnaire 0.8.The validity of the mentioned questionnaires has been confirmed by several experts.
    Findings
    The findings show a positive and direct relationship between the distributed leadership and teachers' self-efficacy, job satisfaction and supportive culture, and between supportive culture and teachers' self-efficacy and job satisfaction.Also, it was found that supportive culture does not play a mediating role in the relationship between distributed leadership and teachers' self-efficacy, but it plays this role in the relationship between distributed leadership and teachers' job satisfaction.
    Conclusion
    Distributed leadership style has played a role in creating the belief of self-efficacy and job satisfaction, as well as supportive culture in turn and can provide the basis for improving teachers' job satisfaction.
    Keywords: Distributed leadership, Self-efficacy, Job satisfaction, supportive culture, Elementary schools
  • MohammadHossein Moradi Gardeshi, Reza Yousefi Saeedabadi *, Maryam Taghvai Yazdi Pages 53-68
    Purpose

    The purpose of this research was the relationship between the dimensions and sub-components of caring leadership of school principals in Mazandaran province.

    Method

    The descriptive research method was correlational (quantitative). The statistical population includes directors and deputy directors of education departments and directors of high schools in Mazandaran province in the academic year 1400-1401, which has an official decree, and their number was 1412. The sample size was determined by the cluster and stratified method based on position, using Morgan's Kargesi table, with the number of 306 people, the data collection method was the library method, and the measurement tool included a researcher-made questionnaire, which its questions were taken from the data obtained from the interview. The validity of the questionnaire was confirmed by both formal and content methods. Also, the reliability coefficient using Cronbach's alpha test for all dimensions and components of the questionnaire was standard. The structural equation modeling method of SPSS and LISREL software was used for data analysis.

    Findings

    The findings showed that there is a positive and significant effect between the dimensions and components of caring leadership of school principals in Mazandaran province.

    Conclusion

    According to the results, it can be said that the school administrators who are responsible for the management of the schools that provide education should be able to achieve the best in an effective and efficient manner without wasting financial resources, humane, etc. to respond to this demand of education applicants.

    Keywords: Leadership, caring leadership, School Principals
  • Hamidreza Ashrafi, Batool Faghiharam *, Abbas Khorshidi, Saeed Moradi, Leila Sharifian Pages 69-95
    Purpose

    The main purpose of this article was to identify the components and indicators of organizational excellence management in order to evaluate the performance of public schools of the second year of high school in Tehran.

    Method

    The research method is mixed (qualitative-quantitative). In addition to document study, the Delphi technique has been used to identify the components and indicators of organizational excellence management in order to evaluate the performance of public schools. The statistical population in this research was all the experts in the field of professors, elites and experts of the Educational Research and Planning Organization, and 15 interviews were conducted until theoretical saturation. Semi-structured interviews with experts were conducted in the form of a questionnaire with 79 indicators and 19 components and one open-ended question.

    Findings

    According to the semi-structured interviews and finally using the Delphi technique, 19 components and 76 indicators were confirmed. The results of structural equations showed that all indicators confirm their components and the components confirm the main variable. The convergent and divergent validity of the model was also confirmed.

    Conclusion

    Establishment of organizational excellence management system and performance evaluation based on it can be important solutions in improving the quality of public schools.

    Keywords: Organizational Excellence, organizational excellence management, Performance Evaluation, second year of high school
  • Mahdiyeh Rezazadeh, Babak Hosseinzadeh *, Seyedeh Zahra Hosseini Dronkolaei Pages 96-128
    Purpose
    The present study was conducted with the aim of identifying and ranking the explanatory dimensions of the impact of research-based teaching management on metacognitive management and organizational atmosphere in the second year secondary schools of Mazandaran province.
    Method
    The research method was exploratory mixed model. The statistical community in the qualitative section, a group of academic experts and organizational experts, in the quantitative section, the teachers of girls' and boys' secondary schools of Mazandaran province, in 400 schools, numbering 6420 people, and in the prioritization section, high education managers and management faculty members Education in Mazandaran province. In the qualitative part of the targeted non-random sampling method, 20 people, in the quantitative part with the multi-stage relative cluster sampling method, 364 people and in the priority setting part, 35 people were selected with the purposeful sampling method. became
    Findings
    Qualitative findings showed that "research-oriented teaching management" has nine dimensions, "organizational atmosphere" has seven dimensions and "transcognitive management" has eight dimensions. The results of the quantitative part showed that research-oriented teaching management had a significant effect on metacognitive management and organizational climate and organizational climate had a significant effect on metacognitive management, and organizational climate played a mediating role in the effect of research-oriented teaching management on metacognitive management.
     
    Conclusion
    The results indicate that the variable "metacognitive management" and "problem solving strategies in teaching-learning" have more importance.
    Keywords: Research-Based Teaching Management, Metacognition Management, organizational climate
  • Hasan Bagheri Samghabadi, Reza Ghorban Jahromi *, Abolfazl Bakhtiari, Mohamad Hoseinnejad Pages 129-153
    Purpose

    The purpose of the present study was to analyze the status of teaching and research educational programs in the professional development of student teachers at Farhangian University.

    Method

    A mixed research method (qualitative-quantitative) was used. The statistical sample of the quantitative part included 300 people (150 women and 150 men) from new teachers and student teachers of teacher training centers in Tehran, who were selected in the academic year of 1402-1401 by purposive sampling method. Semi-structured interviews were used to collect data in the qualitative part. In order to answer the interview questions, the technique of content analysis was used. For data analysis, Friedman's test was used to compare the average ranks and analysis of variance was used to check the difference in averages.

    Findings

    The situation of teaching and research in Farhangian University is not in a favorable condition. The most important factors affecting the quality of research teaching are: individual factors, social factors, economic factors, organizational factors and educational factors. The most important obstacles to the implementation of research teaching were: lack of sufficient knowledge and awareness of student teachers and new teachers, lack of proper financial support from education and training, lack of provision of proper counseling services from education and training, financial problems of learners, psychological and family problems Learners, academic problems of learners, lack of impact of research in teaching for teachers and lack of sufficient facilities and equipment.

    Conclusion

    Based on the importance and effectiveness of the implementation of research teaching on the quality of the teaching-learning process, it is necessary for the educational system to provide more infrastructure and hold higher quality skill-building courses and motivate and encourage more teachers who use this method. They use to pay attention.

    Keywords: Research teaching, new teachers, student teachers, Professional Development, Farhangian University
  • Mahbobe Rajabi *, Saeid Moradi, Leyla Sharifian, Firoz Kiyoumarsi Pages 154-178
    Purpose

    The purpose of this research was to identify the factors, components and indicators of the management model to improve the performance of managers of educational groups of Azad University of Tehran.

    Method

    The current research was applied in terms of purpose and qualitative in nature and type using thematic analysis method. The statistical sample of this research was made up of 15 experts in the fields of management, education and educational sciences, as well as managers of educational departments of Tehran Azad University. The sampling method in this research was non-probability of purposeful and snowball type. In this research, information was collected by two methods documentary studies and in-depth interviews and content analysis of the interviews. To analyze the data, different tools of theme analysis were used, such as theme format analysis, theme network, theme matrix, and comparative analysis, as well as MAXQDA12 theme analysis software.

    Findings

    The findings of the research showed that by examining the list of basic themes and their detailed analysis, 228 basic themes (indicators), 35 organizing themes (components) and 6 overarching themes (factors) were obtained.

    Conclusion

    The results showed that the factors of the management model for improving the performance of managers of educational departments of Tehran Azad University include continuous monitoring and evaluation, knowledge management, professional development, empowerment, professional ethics and managerial role.

    Keywords: Management, performance, Managers, educational groups
  • Firoozeh Mayahi, Abdolmahdi Moarefzadeh *, Mohammad Hosseinpour Pages 179-202
    Purpose
    Knowledge management is the promotion of a comprehensive approach to identify, capture, recover, share and evaluate an organization's information capital and affects various dimensions of the organization. Organizations have to design knowledge management strategies according to their organization's environment. The aim of the current research is to achieve the establishment model of knowledge management in Farhangian University of Khuzestan province.
    Method
    This research is a part of mixed exploratory research (qualitative and quantitative). In the qualitative part, the Delphi technique and 12 experts were used to determine the components and indicators of the research; Then, the leveling of the factors was done by using Mic Mac software and structural-interpretive method (ISM). In the quantitative part of cluster random sampling method, 217 employees of Farhangian University were selected and analyzed with SmartPLS software. For the validity of both methods, the formal and reliability method was also used with Cronbach's alpha test.
    Findings
    The findings showed that the structural-interpretive technique showed that the factor of exploiting the two-column system of the learner is at the highest level, i.e. the first level, and the continuous performance and discovery of the knowledge base is at the lowest level.
    Conclusion
    The results showed that there is a significant relationship between the components and the establishment pattern of knowledge management of Farhangian University in Khuzestan province.
    Keywords: Knowledge management, Farhangian University, human resources management
  • MohammadTaher Jafari, Nima Ranji Jefroodi *, Morteza Hazrati Pages 203-223
    Purpose

    The current research is to identify the factors influencing the strengthening of organizational empathy in the Ministry of Education. This research is of mixed type (quantitative and qualitative) in terms of purpose, survey and foundation data in terms of method.

    Method

    The population and statistical sample interviewed in the qualitative phase were 15 senior managers of the Ministry of Education. In the quantitative stage, 366 employees and education managers of Ardabil province answered a 43-question questionnaire with a Likert scale. These people were selected from the statistical population of 7587 people by stratified random sampling method. Data analysis was done using SPSS and Lisrel software with structural equation tests.

    Findings

     concepts in dimensions and  indicators of organizational empathy (demographic characteristics of the organization, personality characteristics of employees, psychological empowerment of employees, management factors and social factors, moral factors and belief factors); Consequences affecting organizational empathy (organizational productivity, organizational effectiveness, creativity and innovation, organizational commitment and career and personal development); Causal factors affecting organizational empathy (organizational climate, organizational structure, organizational factors, environmental factors); They were categorized.

    Conclusion

     The dimensions and indicators, as well as the consequences and causal actors, are all crucial components in strengthening organizational empathy within the Ministry of Education.

    Keywords: education, Organizational Empathy, empowerment