فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات فرهنگی و ارتباطات
پیاپی 68 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/03
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدتقی عباسی شوازی*، لیلا زادباقری، حبیب احمدی، علی یار احمدی صفحات 11-41

    نوآوری های سریع در تکنولوژی های ارتباطی و پیامدهای همه گیری کووید 19 برای تعاملات اجتماعی بخش عمده ای از فعالیت های مردم را به اینترنت کشانده است. استفاده بیش از پیش نوجوانان از اینترنت در کنار فرصت های بی سابقه، مخاطرات نوظهوری نیز پدید آورده است. پژوهش حاضر با هدف مطالعه رابطه استراتژی های نظارتی و الدین با انواع مخاطرات اینترنتی انجام شده است. در همین راستا، 1806 نفر از دانش آموزان 13-18 ساله شهر یاسوج با تکنیک نمونه گیری تصادفی وارونه انتخاب و به سوالات پرسشنامه آنلاین پاسخ داده اند. نتایج پژوهش نشان داد که بین متغیرهای استراتژی نظارتی والدین و میزان استفاده از اینترنت با میزان مواجهه نوجوانان با مخاطرات اینترنتی همبستگی معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل معادلات ساختاری نشان داد، استراتژی های نظارتی توانمند کننده والدین و محدود کننده به ترتیب با همبستگی (194/0- =r) و (106/0- =r) بطور منفی و معناداری با میزان مواجهه نوجوانان با مخاطرات اینترنتی رابطه دارند. نظارت توانمند کننده همراه با افزایش استفاده کودک و نوجوان از اینترنت مخاطرات را کاهش می دهد در حالیکه نظارت محدود کننده حتی با کاهش استفاده نوجوانان از اینترنت کمتر موفق به این امر است. این مطالعه نشان می دهد، نظارت هایی که بدنبال محدود کردن استفاده از اینترنت در سطوح فردی، خانوادگی و تبعا کلان هستند تاثیر کمتری بر کاهش مخاطرات اینترنتی دارند تا نظارت های توانمند کننده که در عین حمایت از کودک در استفاده از اینترنت با او تعامل دارند و تلاش میکنند سواد اینترنتی او را افزایش دهند.

    کلیدواژگان: مخاطرات اینترنتی، استراتژی های نظارتی والدین، نظارت توانمند کننده، نظارت محدود کننده. کودکان و نوجوانان
  • علیرضا ذاکری صفحات 43-75

    هدف این مقاله مطالعه تاریخ مفهوم همبستگی در ایران معاصر است. در این مطالعه استفاده عمومی از این واژه از استفاده آن در علوم اجتماعی تفکیک شده است. مطالعه ما نشان می دهد واژه همبستگی، در زبان فارسی واژه جدیدی است که در دهه 20 جعل شده و رواج پیدا کرده است. اما واژگان خانواده این مفهوم مانند اتفاق، اتحاد، معاضدت و تعاون، برادری و اخوت، از دوره مشروطه و قبل از آن رایج بوده اند. از این میان واژگان اتحاد و اتحادیه و تعاون و برادری تا امروز نیز استفاده می شوند. در ادبیات علوم اجتماعی واژه همبستگی به عنوان معادلی برای solidarity از دهه 40 رواج پیدا می کند. این واژه اغلب در ترجمه و شرح آثار دورکیم دیده می شود. رد دو تفسیر از این مفهوم را می توان در ادبیات علوم اجتماعی این دوره دید. یکی تفسیری متاثر از سوسیالیسم فرانسوی که همبستگی را در کنار تعاون و سندیکالیسم می بیند و آن را امری می داند که باید با مشارکت همه شهروندان جامعه ساخته شود. تفسیر دوم متاثر از جامعه شناسی محافظه کار آمریکاست که همبستگی را به معنای همنوایی با نظم موجود می داند.

    کلیدواژگان: همبستگی، علوم اجتماعی، دورکیم، ایران
  • فرزاد غلامی*، سید سعیدرضا عاملی، عبدالله بیچرانلو صفحات 77-113
    موضوع این پژوهش استفاده کنشگران محیط زیست و روزنامه نگاران محیط زیست فعال در تلگرام از تصاویر برای فهم موضوع بحران آب در ایران است. بنابراین سوال پژوهش این است که تصاویر مورد استفاده در کانال های تلگرام بحران آب را در چه چارچوب های تعریف کرده اند؟ و فرانقش بازنمودی، تعاملی و ترکیبی تصاویر از چه الگوهایی تبعیت می کند؟ برای پاسخ به سوال فوق 17 کانال تلگرامی مرتبط با بحران آب ایران شناسایی شده است و تصاویر آنها در بازه زمانی دی 94 تا دی 97 استخراج شده است، سپس تصاویر با رویکرد نشانه شناسی اجتماعی مورد تحلیل قرار گرفته است. یافته های پژوهش حاکی از ان است که اقتصاد سیاسی آب، زیست بوم گرایی، محیط زیست گرایی، عدالت زیست محیطی، امنیت آب و معنویت گرایی مهمترین چارچوب هایی هستند که برای تعریف بحران آب در تصاویر به کار گرفته شده است. فرانقش بازنمودی تصاویر بیشتر از الگوی مفهومی استفاده کرده است تا روایی. در فرانقش تعاملی هم زاویه دوربین مستقیم، هم سطح چشم است که به این معناست که بحران آب برای مخاطب موضوعی آشناست و جزیی از جهان اجتماعی اوست. همچین در بیشتر تصاویر از الگوی عرضه استفاده شده است به این معنا که مخاطب را در مورد بحران آب به تفکر واد دارد، تا این که از طریق تحریک احساسات او را به عمل وا دارد. در فرانقش ترکیبی نیز ساختار بیشتر تصاویر مرکزا گراست و ساختار معلوم و مجهول تصاویر به گونه ای است که این موضوع برای مخاطب آشناست.
    کلیدواژگان: ارتباطات زیست محیطی، چارچوب بندی، امر بصری، نشانه شناسی اجتماعی، بحران آب
  • زینب فاطمی امین، علی یوسفی*، حسین اکبری صفحات 115-144
    برای مدیریت کلان پدیده خروج نخبگان، توجه به نقش ویژه نهادهای اثرگذار در یک چارچوب نهادی، نوید رویکردی نو برای تحلیل هایی پویا از پدیده های اجتماعی را می دهد. ساختار نهادی هر کشور، بطور موثر کیفیت های نهادی (کارآیی و مشروعیت) و ترتیبات نهادی (تمرکززدا- تمرکزگرا) آن را تحت تاثیر قرار می دهد. ترتیبات نهادی حاکم است که تعیین می کند چرا در برخی جوامع، خروج نخبگان تبدیل به یک مسیله اجتماعی شده است؟ ارزیابی های تطبیقی معطوف به تاثیر کیفیت نهادی و نوع ترتیبات نهادی کشورهای نخبه فرست بر خروج نخبگان در این نوشتار با تکیه بر تحلیل ثانویه داده های بین المللی انجام گرفته است. مقایسه میانگین کیفیت های نهادی کشورها نشان از کیفیت های نهادی سیاسی، اقتصادی و حقوقی بالاتر برای کشورهای اروپایی است و بالعکس، برای کشورهای آسیایی همچون ایران، میانگین پایینی از کیفیت های نهادی را شاهدیم. تمرکزگرایی نهادی در کشورهای نخبه فرست از یک طرف، مجموعه ای از ترتیبات نهادی غیرتوسعه گرا را شکل داده و از طرف دیگر با اعمال محدودیت های نهادی باعث افزایش خروج نخبگان از این کشورها و عدم بازگشت مجدد آنان به کشورهایشان شده است. انتقال نهادی نخبگان ایرانی به کشورهای پیشرفته، معطوف به ترتیبات نهادی تمرکزگرا در کشور است که حسب داده های موجود، بیانگر اجرای ضعبف حاکمیت قانون، امنیت شغلی پایین و آزادی های اقتصادی و سیاسی محدود می باشد.
    کلیدواژگان: نهادگرایی تطبیقی، کیفیت نهادی، ترتیبات نهادی، خروج نخبگان
  • سمانه معظم* صفحات 145-172
    یکی از گذرگاه های قابل توجه در مسیر شناخت مناسبات هویتی زنان در ایران معاصر، بازخوانی و تفسیر نزاع های گفتمانی در تحدید و تعریف امر سکسوال و پیوند آن با هستی فکری و عملی زنان است. بعدی که اگر مغفول بماند، می تواند زنان را از شناختی دقیق نسبت به وضعیت خود، مطالبات و حقوق اجتماعی و سیاسی شان محروم کند. این مقاله با تکیه بر تحلیل تاریخی و تحلیل گفتمانی مستخرج از نتایج مصاحبه عمیق با 8 زن از متولدین دهه شصت در ایران، صورت های گفتمانی حاکم حول دال زن و سکسوالیته را ترسیم نموده و نزاع های هژمونیک بر سر معنابخشی به آن را -با محوریت حذف و ادغام امر سکسوال- در بزنگاه های تاریخی نشان می دهد. نتیجه این مطالعه، شناخت سوژه های گسترده تری در هیات گفتمان مقاومت در ایران پس از انقلاب -که ما در این جا آن را گفتمان فمینیسم سیال خوانده ایم-بود که سوژگی شان با منطق نظری این تحقیق، نتیجه تجمیعی از مطالبات سرکوب شده توسط گفتمان مسلط است. همچنین نشان داده ایم که چگونه افراد در متن زندگی روزمره شان به این گفتمان واکنش نشان می دهند و آن را در نحوه کاربست حک و اصلاح و دستکاری می کنند.
    کلیدواژگان: هویت، فمینیسم، سکسوالیته
  • علی ساعی، معصومه بحیرایی، فاطمه موسوی ویایه صفحات 173-197

    هدف این مقاله بررسی عوامل اجتماعی و فرهنگی موثر بر شدت مدیریت بدن در زنان میانسال شهر تهران است. نظرات متفکران اصلی حوزه سبک زندگی مانند بوردیو، گیدنز، وبلن، سوزان بردو چارچوب نظری تحقیق را فراهم کرده اند. این تحقیق به شیوه پیمایش و با ابزار پرسشنامه محقق ساخته انجام شده و جامعه آماری شامل 200 نفر از زنان و دختران 46-35 ساله شهر تهران است که با روش نمونه گیری غیراحتمالی و سهمیه ای انتخاب شدند. یافته های تحقیق و آزمون های آماری رگرسیون و واریانس نشان می دهد که هرچه پایگاه اقتصادی- اجتماعی فرد بالاتر باشد مدیریت بدن (آرایش، نوع پوشش، رژیم لاغری، ورزش و...) او بیشتر است. هر چقدر افراد دینداری بیشتری داشته باشند، مدیریت بدن در آن ها کمتر است. یافته های حاصل از آزمون فرضیات پژوهش بیانگر رابطه معنادار میان پذیرش اجتماعی بدن و مدیریت بدن زنان است و بین دو گروه زنان متاهل و دختران مجرد میانسال در میزان مدیریت بدن تفاوت معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: مدیریت بدن، دینداری، پذیرش اجتماعی مدیریت بدن، زنان میانسال
  • مهدی (مهران) حجوانی، زینب مسیبی* صفحات 199-224

    معانی گسترده ای از کودکی و تجربه های متنوعی از «گذر از کودکی» در داستان های کودک به عنوان یکی از اشکال متون فرهنگی که همگام با تحول در مفهوم کودکی دست خوش تغییر شده، بازتولید می شود. هدف اصلی این مقاله، بررسی نحوه ی روایت «گذر از کودکی» در رمان «زیبا صدایم کن» است. پیش فرض اصلی این پژوهش آن است که رمان به مثابه محتوای رسانه ای به فهم مخاطب از ارزش ها و هنجارهای جامعه شکل می دهد و بخش عظیمی از آن چه در نگرش اجتماعی و نگاه کودکان به جهان پیرامون شکل می گیرد به سبب قابلیت درگیر شدن مخاطب، ریشه در بازنمایی عرف های اجتماعی در این متن دارد. در مقاله حاضر سعی می شود به شیوه توصیفی- تحلیلی به پرسش اصلی؛ گذر از کودکی در رمان «زیبا صدایم کن» چگونه روایت می شود؟ پاسخ داده شود. رویکرد روایت شناسی با تلفیق الگوهای روایی ژنت و بارت به دلیل ویژگی های ساختاری و محتوایی این رمان انتخاب شده است و علاوه بر بررسی ساختار روایی به دلالت های ضمنی در این پژوهش پرداخته می شود. نتایج نشان می دهد،گذر از کودکی در این رمان به گونه ای روایت می شود که کودک باید به سرعت از مرحله ی کودکی گذر کند و در چهارچوب ساختارهای اجتماعی به عضو فعال جامعه تبدیل شود اما خود کودک به دنبال ساختارشکنی است. جنبه های متنوعی از بازاندیشی در خویشتن که از ویژگی های بارز فردگرایی است، در این رمان بازگو می شود. رمان «زیبا صدایم کن» با تصویرسازی دنیای مستقل کودکی، روایت متفاوتی از کودکی به مثابه گروه خاص را بازگو می کند.

    کلیدواژگان: کودکی، گذر از کودکی، رمان کودک، تحلیل روایت
  • اصغر ایزدی جیران* صفحات 225-246
    کار میدانی مردم نگارانه ی من در میان محله ای حاشیه نشین در تبریز، به من نشان داد کالبد فیزیکی محله، شالوده ای اساسی است که در و روی آن تجربه ها و زندگی های این مردمان شکل می گیرد. کالبد خاص مالازینال، با ریخت کلی دره و تپه، کوچه های تنگ و صدها پله ای، زمین های مرطوب، خانه های نم گرفته و بوگرفته، محیط فیزیکی ای را تشکیل داده که الگوی شماری از عواطف و فرایند شماری از مریضی بدن ها را پدید می آورد. با این فهم میدانی، از شاخه های مردم شناسی عواطف و مردم شناسی پزشکی کمک گرفتم تا واقعیت های عملی و زیسته ی این فرودستان را به لحاظ نظری درک کنم. داده های لازم برای این پژوهش، بر اساس کار میدانی طولانی مدت شش ماهه در این محله به دست آمدند. از طریق قطعات نوشتاری به سبک مردم نگارانه، شامل فیلدنوت ها و توضیحات شان، می خواهم آشکار کنم که چگونه محیط فیزیکی به تجربه ی زندگی روزانه مردمان مالازینال نفوذ می کند و به واسطه ی آن، فرهنگ عاطفی و روابط اجتماعی را تحت تاثیر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: «مردم شناسی عواطف»، «محیط فیزیکی»، «حاشیه نشینان»، «مردم نگاری»، «تبریز»
  • سارا فریدزاده*، علی به پژوه، محمدرضا جوادی یگانه صفحات 247-271
    از پدیده های شاخص عرصه ادبیات پس از انقلاب اسلامی ایران، «عمومی شدن نویسندگی زنان» و خلق آثار برگزیده یا «نخبه گرا» توسط آنان به ویژه در محدوده سالهای 1379 تا 1386 است. عنصر محوری در بسیاری از این آثار برگزیده، تمرکز ویژه آنان بر مقوله زندگی روزمره است. رمان «پرنده من»، نوشته فریبا وفی، نیز از این خصلت مستثنی نیست. در این اثر به طرز قابل توجهی، چالش ها و دغدغه های شخصیت محوری زن داستان در مواجهه با معضله های زندگی روزمره برجسته شده است و رمان از این حیث، زمینه تحقیق جذابی را برای حیطه «مطالعات زندگی روزمره» فراهم می کند؛ به طوری که میتوان آن را بازتابنده زندگی روزمره برخی از زنان جامعه معاصر ایران قلمداد کرد.در این پژوهش با رجوع به آراء هانری لفور و صورت بندی ریتا فلسکی (مولفه-های انضمامی سه گانه «تکرار»، «خانه»، «عادت») زندگی روزمره بازنمایی شده در رمان «پرنده من» را بررسی کرده ایم. «مطالعات زندگی روزمره» با الهام از سنت های نظری مارکسیستی، همچنین به امکان فراتر رفتن سوژه های انسانی از سطح عمومی زندگی روزمره در جوامع معاصر می پردازد. ما نیز در مقاله حاضر، امکان تحقق این جنبه اوتوپیایی را در زندگی روزمره شخصیت های محوری رمان «پرنده من» سنجیده ایم.
    کلیدواژگان: زندگی روزمره، پرنده من، هانری لفور، تفسیر انتقادی، ریتا فلسکی
  • مهناز آزاد، سید وحید عقیلی*، ارسیا تقوا، سید علی رحمان زاده صفحات 273-301

    «اختلالات روانی»، به عنوان پدیده ای چندوجهی و امری فرهنگی-اجتماعی یکی از پرچالش ترین موضوعات قابل بررسی در سینما و تلویزیون است. مقاله حاضر برآن است تا از میان گفتمان های موجود در این حوزه، رویکرد فرهنگی بازنمایی شده در فیلم های کارگردان ایرانی «هومن سیدی» را استخراج نماید. روش استفاده شده جهت بازنمایی فرهنگی اختلالات روانی در این پژوهش تحلیل گفتمان با رویکرد «پدام» است. نتایج این تحلیل نشان می دهد «هومن سیدی» برای کاراکترهای دارای اختلال روانی در فیلم های خود، ویژگی های مشترکی چون رفتار نامتعارف، سبک پوشش و ظاهر متفاوت از هنجار جامعه، بی اعتمادی این افراد نسبت به دیگران و عدم توانایی برقراری تعامل سالم و همچنین نوعی تنهایی و جدا افتادگی این افراد از جامعه را به عنوان مشخصه های فرهنگی جهت بازنمایی انتخاب کرده است. موضوع "اختلال روانی" برای به تصویر کشیدن سرگشتگی ماهیتی انسان در جامعه امروز، به عنوان گفتمان اصلی فیلم ها بازنمایی شده است.

    کلیدواژگان: اختلالات روانی، هومن سیدی، تحلیل گفتمان، پدام، بازنمایی
  • فیروز راد*، محمدعلی قلی زاده، مرتضی محمدزاده صفحات 303-327

    در ایران، سیاست رسانه ای علاوه بر مراجع اصلی تاثیرگذار، از تغییر دولت ها نیز متاثر می شود؛ چرا که یکی از ابزارهای اساسی هر دولتی برای پیشبرد اهداف خود رسانه ها هستند. این تغییر دولت ها، بسته به رویکرد هر دولتی، نتایج متفاوتی را در اتخاذ عملکرد ها بر جای می گذارد. ساختار و اراده ی سیاسی، عواملی هستند که به شدت بر عمل سیاسی در ایران تاثیرگذار می باشند. در این پژوهش با نگرش فرآیندوار و تاثیر متقابل ساختار و اراده بر عمل سیاسی به این سوال پاسخ داده می شود که دولت های اصلاحات و اصول گرا چه رویکردی به مطبوعات و شبکه های اجتماعی داشتند و دواعی و موانع و نقاط قوت و ضعف دولت ها در زمینه ی اجرای سیاست های نظام جمهوری اسلامی ایران. چه می باشد. برای این کار، از رهیافت نظری میگدال با عنوان دولت قوی و جامعه ی ضعیف بهره گرفته شد. در این پژوهش کیفی، با استفاده از منابع کتابخانه ای و اسنادی، و مصاحبه داده ها جمع آوری و مورد تحلیل قرار گرفتند. برای استخراج مولفه های سیاست رسانه ای، بیانات رهبری و برای به دست آوردن رویکرد دولت های اصلاحات و اصول گرا، مطالب مطرح شده توسط روسای جمهور و وزرای فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاونین مطبوعاتی در بازه ی زمانی 1376-1392 با استفاده از روش اسکن محیطی بررسی و مضامین مستخرج با استفاده از روش تحلیل موضوعی کدگذاری شدند. یافته ها نشان گر 13 مولفه به عنوان اساسی ترین سیاست رسانه ای جمهوری اسلامی ایران در زمینه ی مطبوعات و شبکه های اجتماعی و 12 مولفه به عنوان رویکرد دولت های مورد پژوهش می باشد.

    کلیدواژگان: اصلاحات، اصول گرا، رویکرد رسانه ای، شبکه های اجتماعی، مطبوعات
  • علی اصغر کیا، سید رضا نقیب السادات، اسماعیل سعدی پور، مرتضی اصل رکن آبادی* صفحات 329-363

    امروزه مشاهده می شود مخاطب ایرانی به دلیل ویژگی های رسانه های فارسی زبان خارج از کشور و همچنین به دلیل شیوه های جدید اقناعی بکار گرفته شده از سوی این رسانه ها، به سمت آنها گرایش پیدا کرده است؛ از این رو طراحی مدلی برای اقناع مخاطبان برنامه های سیاسی تلویزیون با در نظر گرفتن نقاط قوت و ضعف و همچنین فرصت ها و تهدیدهای فراروی رسانه ملی اهمیت مضاعف خود را در مساله اصلی این پژوهش نمایان ساخت. برای دستیابی به هدف این پژوهش از روش سوات با تکنیک فاصله استفاده شده است و نمونه گیری نیز به روش نااحتمالی هدفمند از میان مدیران رسانه ای و اساتید دانشگاه صورت گرفته است. نتایج پژوهش نشان داد میانگین کسب شده از محیط داخلی (نقاط قوت و ضعف) رسانه ملی، امتیاز بالایی است و امتیاز حاصل از محیط خارجی (فرصت ها و تهدیدها) زیر حد متوسط است. میانگین های حاصل از هر محیط نشان می دهد که در محیط خارجی، چالش جدی تر برنامه های سیاسی صداوسیما با محوریت مخاطب و آثار اجتماعی پیام است و محیط داخلی در مرتبه بعدی اهمیت قرار دارد و بدین منظور جایگاه طراحی مدل اقناع، در گام اول باید تقویت عناصری باشد که معطوف به مخاطب و آثار اجتماعی ارتباط است. بر این اساس ورود سازمان صداوسیما به عرصه رقابت، افزایش اختیارات مدیران، بازنگری در ساختار سازمانی، توجه بیشتر به خواست و میل مخاطبان، تاکید بر مسایل هر استان، تنوع در ارایه پیام های سیاسی و... از مهمترین مواردی است که این سازمان باید جهت اقناع مخاطبان برنامه های سیاسی در دستور کار خود قرار دهد.

    کلیدواژگان: اقناع، برنامه های سیاسی، تلویزیون، مدل مطلوب
|
  • MohammadTaghi Abbasi Shavazi *, Leila Zadebagheri, Habib Ahmadi, Aliyar Ahmadi Pages 11-41

    Rapid innovations in communication technologies and the consequences of the Covid 19 epidemic for social interaction have pushed much of adolescent activity to the Internet. The increasing use of the Internet by adolescents, along with unprecedented opportunities, has also created emerging risks. The present study aimed to study the relationship between surveillance strategies and religion with various types of Internet risks. In this regard, 1806 students aged 18-13 in Yasuj city were selected by inverted random sampling technique and answered the questions of the online questionnaire. The results showed that there is a significant correlation between the variables of parental mediation strategy and the Internet use and the rate of adolescents' exposure to Internet risks. The results of structural equation analysis showed that parental enabling mediation and restrictive mediation strategies have a negative and significant correlation (r = -0.194) and (r = -0.106) with adolescents' exposure to Internet risks, respectively. Enabling mediation reduces the risks as children and adolescents use the Internet, while restrictive mediation is less successful even as adolescents use the Internet. This study shows that seek to restrict Internet use at the individual, family, and consequently macro levels has less of an impact on reducing Internet risks than empowering mediation that interacts with the child while supporting the Internet and they are trying to increase his internet literacy.

    Keywords: Internet Risks, Parental Mediation Strategies, Enabling Mediation, Restrictive Mediation, children, teenagers
  • Alireza Zakeri Pages 43-75

    The target of this paper is to study the history of the concept of solidarity in contemporary Iran. A distinction has been made between the everyday usage of this word and its usage in social science as a term of art. Our study indicates that the word “hambastegi” was coined in the 1940s, although synonyms such as “ettefagh”(consensus), “ettehad” (unity), “taavon”(cooperation) and “baradari”(fraternity) were commonly used in the constitutional revolution and before. From these words, unity, union, cooperation and fraternity are being used frequently today. In the terminology of social science, the word “hambastegi” for solidarity has been in use from the 1960’s. The concept is mostly discernible in translations and interpretations of Durkheim’s works. There are two distinct interpretations of this concept in social science literature today. The first, mostly under the influence of French socialist tradition, parallels solidarity with cooperation and syndicalism, and believes it could be achieved through the participation of every citizen in society. The second interpretation is under the influence of American conservative sociology that views solidarity in terms of conformity with the existing order.

    Keywords: Solidarity, Social science, Iran, Durkheim
  • Farzad Gholami *, Saied Reza Ameli, Abdollah Bicharanlou Pages 77-113
  • Zeinab Fatemiamin, Ali Yousofi *, Hossein Akbari Pages 115-144
    To manage the brain drain phenomenon, paying attention to the special role of institutions influencing an institutional framework, promises a new approach to dynamic analyzes of social phenomena. The institutional structure of each country effectively influences institutional qualities (efficiency and legitimacy) and institutional arrangements (centralization-decentralization). The governing institutional arrangements determine why, in some societies, the brain drain has become a social issue?The comparative evaluations focused on the impact of institutional quality and the type of institutional arrangements of elite countries on the brain drain in this paper, based on the secondary analysis of international data. The comparison of the average institutional quality of countries shows higher institutional, political, economic and legal qualities for European countries, and vice versa, for Asian countries such as Iran, we see a low average of institutional qualities. On the one hand, institutional concentration in elite countries has shaped a set of non-developmental institutional arrangements and, on the other hand, by imposing institutional constraints, has increased the output of elites from these countries and their non-return to their countries. The institutional transfer of the Iranian elite to advanced countries focuses on institutionalized institutional arrangements in the country, which, according to available data, indicates that weaknesses in the rule of law, low job security and limited economic and political freedoms are limited.
    Keywords: comparative institutionalism, Institutional Quality, institutional arrangements, Brain Drain
  • Samaneh Moazzam * Pages 145-172
    One of the significant passages through the way of understanding the women’s identity relations in contemporary Iran is the re-reading and interpretation of discourse conflicts in limiting and defining The sexuality and its connection with the intellectual and practical existence of women. To the extent that if neglected, it can deprive women of a less distorted knowledge of their status, their demands, and their social and political rights. Relying on historical and discourse analysis derived from the results of in-depth interviews with 8 women born in the sixties in Iran, this article depicts the dominant discourse forms around the signifiers of 'women and sexuality' and shows the hegemonic disputes over its meaning, with the focus on the elimination and integration of sexuality in historical moments. According to the result of this study, we concluded some broader types of action subjects within the discourse of resistance in post-revolutionary Iran (which we have here called the fluid discourse of feminism), whose subjectivity, based on the theoretical logic of this research, is the cumulative consequent of repressed demands by the dominant discourse. We have also shown how people react to this discourse in the context of their daily lives and manipulate and change it in how they use it.
    Keywords: Identity, feminism, sexuality
  • Ali Saei, Masoomeh Bahiraei, Fatemeh Moosavi Viae Pages 173-197

    The present thesis sought to address social and cultural factors affecting body management intensity in middle-aged married women and single girls in Tehran. By reviewing the views of the key thinkers on lifestyle (e.g. Bourdieu, Giddens, Veblen, and Susan Bordo), it was found that that social factors such as religiosity, socioeconomic status, marital status, and social acceptance of body management can be the main variables of this study. First theoretical and operational definitions were provided and then the research hypotheses were tested using empirical evidence. The present survey used questionnaires to collect the data. The population consisted of two hundred 35- to 46-year-old women and girls living in District 4 of Tehran Municipality selected via non-probability and quota sampling.Statistical analysis of the collected field data confirmed all research hypotheses. The higher the socioeconomic status the household enjoyed, the more intensive its body management was. The more attention the subjects paid to religion, the less attention they paid to body management. The results showed that there was a significant relationship between social acceptance of the body and body management in the subjects. They also revealed that there were no significant differences between married women and single girls with respect to body management.

    Keywords: Body Management, social acceptance, religiosity, Women
  • Mehdi(Mehran) Hejvani, Zeinab Mosayyebi * Pages 199-224

    The wide range of childhood and experiences from “the transition to childhood” are reproduced in child stories as one of the forms of cultural texts that have evolved along with the evolution of the concept of childhood. The main purpose of this article is to explore how to narrate the transition to childhood in the novel “Call Me Ziba”. The main premise of this research is that the novel is formed as a media content to the understanding audience from values and norms of society. In the present article, an attempt is made to answer the main question, how to narrate “the transition to childhood” descriptive-analytical manner. In this research, this novel is analyzed for its structural and content features with a narrative approach and a combination of two patterns, Génette and Barthes. In addition to exploring the narrative structure, connotation in this novel. results show; The transition from childhood in this novel is narrated in such a way that the child must quickly go through the stage of childhood and become an active member of society within the framework of social structures, but the child Looking for deconstruct. Various aspects of self-reflection, which are prominent features of individualism, are recounted in this novel. The narrative of the independent world of childhood in the form of hidden languages, special environments for children, creates a different image of childhood as a special group.

    Keywords: Childhood, The transition to childhood, Children's novel, Narrative Analysis
  • Asghar Izadi-Jeiran * Pages 225-246
    My ethnographic fieldwork research among a poor neighborhood in Tabriz, showed me that the physical environment is the main ground in which and on it, experiences and lives of this people has been shaped. The particular physical environment of the neighborhood of Malla Zeinal, with its general shape of valleys and hills, its narrow and hundred-steps alleys, moisture lands, humid and rancid homes, constitutes a physical environment which creates some of emotional patterns and some process of ill bodies and diseases. With this field-based understanding, I used anthropology of emotions and medical anthropology to grasp the practical and lived realities theoretically. The data of this research is obtained by a six-month long-term fieldwork. Through written pieces in an ethnographic style, including fieldnote excerpts and analytic commentaries, I will disclose how the physical place penetrate into the everyday experience of Malla Zeinal people and then by which the emotional culture and social relations affected.
    Keywords: “Anthropology of Emotions”, “Physical Environment”, “Slums”, “Ethnography”, “Tabriz”
  • Sara Faridzadeh *, Ali Behpajooh, Mohammadreza Javadi Yeganeh Pages 247-271
    One of the significant phenomena in the field of literature after the Islamic Revolution of Iran of 1979 is the advent of "generalization of women's writing" and the rise of elite women fiction writers, which have won significant literary awards between 1999 to 2006. A common feature that binds many of these women writers together is their unique focus on everyday life concerns. Fariba Vafi's novel "My Bird" is no exception. The work significantly highlights the central female character's challenges and dilemmas concerning everyday life. Such an approach explains why this specific story provides a major contribution in terms of "Everyday Life Studies."In this article, an attempt is made to interpret the "everyday life" represented in "My Bird" by referring to the theories of Henri Lefebvre. Furthermore, to recognize and critically analyze everyday life elements, which have been considered in this novel, Rita Felski's formulation for identifying everyday life’s concrete components (repetition, home, habit) has also been applied.
    Keywords: Everyday life Studies, “My Bird”, Henry Lefebvre, Critical interpretation, Rita Felski
  • Mahnaz Azad, Seyyed Vahid Aghili *, Arsia Taghva, Seyed Ali Rahmanzadeh Pages 273-301

    "Mental disorders", as a multifaceted phenomenon and a socio-cultural issue, is one of the most challenging subjects in cinema and television. This study intends to extract from the existing discourses in this field, the cultural approach represented in the films of the Iranian director "Hooman Seyedy". In this study, discourse analysis with "Pedam" approach is the method used for cultural representation of mental disorders. The results of this analysis show that Hooman seyedy, has chosen common features such as unusual behavior, clothing style and appearance different from the norm of society, their distrust of others and inability to interact healthy and a kind of loneliness and isolation of these people from society " for characters with mental disorders in his films as cultural characteristics to represent. The subject of "mental disorder" is portrayed as the main discourse of the films to portray the confusion of human nature in today's society.

    Keywords: Mental disorders, Hooman Seyedy, discoursre analysis, Pdam, Representation
  • Firuz Rad *, Mohammadali Gholizadeh, Morteza Mohammadzade Pages 303-327

    In Iran, media policy, in addition to the main influential authorities, is also affected by the change of governments; Because one of the basic tools of any government to advance its own goals is the media. This change of governments, depending on the approach of each government, leaves different results in the adoption of actions. Political structure and will are factors that strongly influence political action in Iran. In this study, with a process approach and the interaction of structure and will on political action, the question is answered how the reformist and fundamentalist governments approached the press and social networks and the drugs and obstacles and strengths and weaknesses of governments in implementing the policies of the republic. Islamic Republic of Iran. What is. To do this, Migdal's theoretical approach was used as a strong government and a weak society. In this qualitative study, data were collected and analyzed using library and documentary and interview sources. In order to extract the components of media policy, leadership statements and to obtain the approach of reformist and principled governments, the issues raised by the presidents and ministers of culture and Islamic guidance and press deputies in the period 1376-1392 using the environmental scanning method and the contents extracted by They were coded using thematic analysis method. The findings indicate 13 components as the most basic media policy of the Islamic Republic of Iran in the field of press and social networks and 12 components as the approach of the studied governments.

    Keywords: Conservative, Press, Reformist, IRI
  • Aliasghar Kia, Seyed Reza Naghibulsadat, esmaeil sadipour, Morteza Asle Roknabadi * Pages 329-363

    Today, Iranian audiences show great interest in foreign-based Persian-broadcast media due to their use of modern techniques of persuasion. This study focuses on the increasing importance of developing a model to reabsorb the domestic audiences of IRIB’s political programming by identifying the strengths and weaknesses of current production models, and tapping into potential opportunities, while remaining wary of threats. In this study we used Non-Probability (purposive) sampling and the SWOT analysis methods through Space technique. Samples were selected from IRIB managers and university professors. Subjects with affiliation to IRIB gave high satisfaction scores to existing programming whereas those with no affiliation to IRIB gave below-average scores to the same contents. We believe this discrepancy to be a cause for concern and propose greater emphasis on audience-oriented elements and social context in IRIB’s political programming and production. Based on our findings, IRIB should take a variety of measures to persuade audiences of IRIB’s political programs; the most important of these are as follows:• Competing with rival foreign broadcasters in producing programs that are both relevant and trustworthy, • Presenting such programs using novel technical standards of TV production and content delivery,• Giving producers greater influence over the content they produce,• Modernizing IRIB’s organizational structure to cater for the tastes and interests of the broad spectrum of domestic audiences,• Enabling decentralization of production with a focus on talents and potentials of IRIB’s producers in provincial centers across the country.

    Keywords: ‍persuasion, Political Programming, IRIB, Optimal Model