فهرست مطالب

مجله تحقیقات سلامت در جامعه
سال هشتم شماره 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • وریا نوروزی*، بهنام طالبی، فرانک اسدی شریف، خدیجه منصوری، فاطمه عباسی راکی صفحات 1-12
    مقدمه و هدف

    کووید 19 نوعی بیماری عفونی است که در اثر ویروس کرونای جدید ایجاد می شود و پاندمی آن موجب مرگ ومیر و خسارات زیادی در دنیا شده است. این پژوهش با هدف پیش بینی رفتارهای پیشگیرانه از ابتلا به کرونا در بزرگ سالان بر اساس سواد سلامت آنان در بین مراجعه کنندگان 30 تا 50 ساله مراکز بهداشتی درمانی اردبیل انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل بیماران 30 تا 50 سال بستری در مراکز بهداشتی درمانی شهر اردبیل در سال 1399 بود که 232 نفر آن ها به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند. داده ها به صورت لینک از طریق پرسش نامه سواد سلامت و رفتارهای پیشگیرانه گردآوری شد. سپس با استفاده از آزمون های استنباطی (همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی) با نرم افزار SPSS نسخه 26 و سطح معنی داری 0/05 تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین سواد سلامت و رفتارهای پیشگیرانه از ابتلا به کووید 19 رابطه معنی داری (0/0001> P) وجود دارد. شدت همبستگی بین متغیرهای یادشده در حد متوسط (526/0= r) و نوع رابطه مستقیم است. بر اساس تحلیل رگرسیون خطی، بعد تصمیم گیری (0/0001> P؛ 0/980= B) و درک و فهم (0/008= P؛ 0/588= B) قوی ترین پیش بینی کننده های اتخاذ رفتارهای پیشگیرانه بودند. در مجموع ابعاد واردشده در تحلیل رگرسیون 65/6 درصد از رفتارهای پیشگیرانه از بیماری کووید 19 را پیش بینی می کردند.

    نتیجه گیری: 

    این مطالعه نشان داد سواد سلامت نقش کلیدی در بهبود رفتارهای پیشگیرانه از ابتلا به بیماری کووید 19 در بین شهروندان دارد؛ بنابراین، برای افزایش رفتارهای پیشگیرانه از ابتلا به کووید 19 می توان سواد سلامت شهروندان را تقویت کرد.

    کلیدواژگان: رفتار پیشگیرانه، سواد سلامت، اردبیل، کووید 19
  • محمد مسافری، رضا یگانی*، ندا گیلانی*، ابوالفضل مجنونی هریس، احمد فاخری فرد، نسیم الزهرا طغیانیان، حسین صمدی کفیل، رعنا نادری اهرنجانی، سارا نیکمرام، علی جلیل زاده، فریدون آرمانفر صفحات 13-27
    مقدمه و هدف

    آب عنصری کلیدی در بهداشت هنگام شیوع کرونا بوده است. هدف مطالعه حاضر نظرسنجی در خصوص تاثیر احتمالی شیوع کووید 19 بر منابع و تاسیسات آب وفاضلاب بود.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی-مقطعی با استفاده از چک لیست رتبه ای-تشریحی، از کارشناسان و مدیران شرکت های آب منطقه ای و آب وفاضلاب استان آذربایجان شرقی نظرسنجی شد. از آزمون کای اسکویر تک نمونه ای و دو نمونه ای و آزمون ناپارامتری من ویتنی برای تحلیل آماری استفاده شد.

    یافته ها

    70/9 درصد از شرکت کنندگان اعتقاد داشتند شیوع کرونا منابع و تاسیسات آبی را از نظر مصرف و تامین آب تحت تاثیر قرار داده و ضمن افزایش مصرف (93/2 درصد) و ایجاد چالش در تامین (83 درصد)، اثرات مخربی بر دیگر مصارف ازجمله کشاورزی (22/7 درصد) داشته است. 92/3 درصد از شرکت کنندگان معتقد بودند برای مدیریت مصرف آب در زمان کرونا و اصلاح الگوی مصرف انجام اقداماتی لازم است. نیاز به آمادگی بیشتر (79/6 درصد)، بودجه بیشتر (86/8 درصد) و آموزش بیشتر (96/8 درصد) نیز توصیه شد. پایش منظم آب را 70/9 درصد از شرکت کنندگان تاکید کردند. صرفا 50/4 درصد اعتقاد داشتند تصفیه خانه های آب استان قادر به کنترل ویروس کرونا هستند.

    نتیجه گیری

    عملکرد مدیران و کارشناسان در زمینه منابع و تاسیسات آب هنگام کرونا تابعی از باورهای آن ها در خصوص تاثیر شیوع کرونا بود. نیمی از شرکت کنندگان بر کارآمد بودن تصفیه آب بر غیرفعال سازی ویروس کرونا اعتقادی نداشتند. آموزش های تخصصی برای دانش افزایی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آب رسانی، کووید 19، سلامت، مدیریت آلودگی، مصرف آب
  • احسان زارعی، محمد رفیعی، حبیب الله رحیمی، محسن حسامی آرانی، مهرنوش ابطحی* صفحات 28-38
    مقدمه و هدف

    خشونت یکی از خطراتی است که کارشناسان بهداشت محیط در محل کار با آن مواجه هستند و هرساله حوادث ناشی از آن مشاهده می شود. نوع و میزان خشونت با توجه به اخلاق متصدی متفاوت است. هدف از این مطالعه تعیین وضعیت مواجهه با خشونت در کارشناسان بهداشت محیط کاشان و آران و بیدگل است.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی، 53 نفر از بازرسان بهداشت محیط شاغل در مراکز تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی کاشان انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه استانداردشده ای مشتمل بر چهار قسمت شامل خشونت جسمی (18 سوال)، خشونت روانی (12 سوال)، خشونت جنسی (12 سوال) و خشونت نژادی (12 سوال) بود که در انتهای پرسش نامه سه سوال باز وجود داشت. پس از تکمیل پرسش نامه، اطلاعات در نرم افزار SPSS نسخه 23 ثبت و با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل، کای اسکویر و فیشر تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج به دست آمده، 30 درصد از افراد طی سه سال گذشته سابقه مواجهه با حمله فیزیکی، 90 درصد خشونت کلامی، 7 درصد با خشونت نژادی مواجهه داشته اند. در زمینه خشونت جنسی موردی گزارش نشد. همچنین اهانت متصدیان به بازرسان ارتباطی با شیوه برخورد بازرسان نداشت و تحت تاثیر عوامل مرتبط به خود متصدی و عوامل فرهنگی و اجتماعی بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده، برگزاری آموزش های ارتقای مهارت های ارتباطی در کارکنان و اجرای دوره های آموزشی نحوه رفتار برای متصدیان در کاهش موارد خشونت موثر خواهد بود.

    کلیدواژگان: بازرس بهداشت محیط، خشونت، کاشان، نظارت بهداشتی
  • فاطمه ستوده زاده، میلاد نساجی، نجمه عزیزی، مصطفی پیوند* صفحات 39-50
    مقدمه و هدف

     سازمان جهانی بهداشت پاسخگویی را توان نظام سلامت در پاسخ به درخواست ها و نیاز های افراد در موارد غیربالینی، اما منطقی و تقویت کننده نظام سلامت تعریف می کند. هدف این مقاله تعیین میزان پاسخگویی نظام سلامت پس از اجرای طرح تحول نظام سلامت بود.

    روش کار

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی تحلیلی بود که روی 310 خانوار در سال های 1398-99 در سطح شهر زاهدان انجام شد. بدین منظور اطلاعات بلوک های شهری از مراکز بهداشت به روش نمونه گیری خوشه ای جمع آوری و برای انجام مصاحبه و تکمیل پرسش نامه به خانوارها مراجعه شد. در این مطالعه از پرسش نامه جهانی سازمان بهداشت استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 تحلیل شد.

    یافته ها

    در حوزه خدمات سرپایی بیشترین درصد عملکرد خوب در بعد احترام به شان افراد 45 درصد، بیشترین درصد عملکرد متوسط در بعدهای کیفیت محیط 55 درصد و بیشترین درصد عملکرد بد به بعد حق انتخاب 40 درصد تعلق گرفت. در حوزه خدمات بستری بیشترین عملکرد خوب در بعد احترام به شان افراد 35 درصد، بیشترین عملکرد متوسط در بعدهای وضوح ارتباطات 48 درصد، توجه سریع، دسترسی به حمایت خانواده و محرمانگی 45 درصد بود.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه مشخص شد توجه سریع و احترام به شان افراد بیشترین اهمیت و حق انتخاب کمترین رضایت را داشته اند. کم بودن میزان رضایت ممکن است ناشی از کمبود نیروی متخصص و کارا در زمینه رفع نیازهای مردم شهر زاهدان باشد. بنابراین، دانشگاه باید در تربیت نیروی متخصص وکارآمد بکوشد.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، پاسخگویی، طرح تحول سلامت
  • علیرضا حیدری، محمدجواد کبیر، زهرا خطیرنامنی*، رضا حسین پور صفحات 51-59
    مقدمه و هدف

    بررسی مدت  زمان بستری تا بهبودی مبتلایان به کووید 19 و عوامل مرتبط با آن در مناطق مختلف به مدیریت بیماری در فرایند درمان و آمادگی در مقابل همه گیری کمک خواهد کرد. هدف این مطالعه مدل سازی زمان بقا تا بهبودی بیماران قطعی مبتلا به کووید 19 بود.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی تحلیلی گذشته نگر بود. جامعه آماری شامل تمامی موارد قطعی بستری، در بیمارستان های آموزشی و درمانی دانشگاه علوم پزشکی گلستان از یکم اسفند 1398 تا 30 تیر 1399بودند. متغیر پیامد، ترخیص موارد قطعی ابتلا به کووید 19 بود. تمام آزمون های تحلیلی و ترسیم نمودارها در نرم افزارR3.6.2 انجام شد.

    یافته ها

    از مجموع 3480 بیمار قطعی مبتلا به کووید 19، 77/5 درصد بیماران بهبودیافته و 22/5 درصد در پایان مطالعه در حال درمان بودند یا فوت کردند. میانه مدت زمان بستری بیماران در بیمارستان 6 روز (10-3=IQR)) بود. میانگین سنی کل بیماران 19/20 ± 52/93 سال بود. 58/2 درصد از بیماران بیشتر از 49 سال سن داشتند و نیمی از جمعیت مرد بودند. زنان مبتلا به کووید 19، 1/16 برابر مردان بهبود یافتند. بیمارانی که در گروه سنی بیشتر از 49 سال بودند، نسبت به بیمارانی که در گروه سنی کمتر از 49 سال بودند، بهبودی بیشتری داشتند.

    نتیجه گیری

    لازم است علاوه بر افراد مسن، شیوع بیماری در افراد جوان و همچنین مردان بیشتر ارزیابی شود. این افراد باید به طور مکرر تحت نظارت و غربالگری قرار گیرند.

    کلیدواژگان: مدل سازی، کووید-19، کرونا ویروس، بهبودی، گلستان
  • فاطمه اسلامی*، مرضیه ثاقب جو، طوبی کاظمی صفحات 60-76
    مقدمه و هدف

    انجام تمرین ورزشی برای بهبود بیماری های قلبی-عروقی توصیه می شود، اما اجرای تمرین در منزل توسط بیماران قلبی-عروقی و تعیین مزایای آن کمتر بررسی شده است. هدف از تحقیق حاضر، بررسی اثر 10 هفته تمرین ترکیبی در سالن ورزشی (GBCT) و منزل (HBCT) بر تغییرات شاخص های چاقی مرکزی و کیفیت زندگی در مردان مبتلا به پرفشاری خون اولیه بود.

    روش کار

    46 بیمار (9±48سال) به صورت تصادفی در سه گروه GBCT (16)، HBCT (15) و کنترل (15) قرار گرفتند. برنامه تمرین ترکیبی شامل تمرینات مقاومتی، هوازی و کششی بود. قبل و بعد از مداخله، ترکیب بدنی اندازه گیری و شاخص های چاقی مرکزی محاسبه شد. پرسش نامه های منتخب توسط شرکت کنندگان تکمیل شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری مناسب در سطح معنی داری 0/05 ≤ P تحلیل شدند.

    یافته ها

    مقادیر شاخص تری پاندرال پس از GBCT و HBCT در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری کاهش یافت. مقادیر شاخص لگن پس از HBCT نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری کاهش یافت. همچنین مقادیر شاخص شکل بدن و شاخص مخروطی در گروه GBCT نسبت به گروه HBCT به طور معنی داری کاهش یافت. علاوه براین، میانگین شاخص چربی بدن در گروه GBCT و HBCT به طور معنی داری کاهش و شاخص دور کمر به وزن در گروه HBCT به طور معنی داری افزایش یافت. کیفیت زندگی و ابعاد مختلف آن نیز پس از مداخله تغییر نکرد.

    نتیجه گیری

    انجام GBCT و HBCT سبب بهبود برخی از شاخص های چاقی مرکزی می شود، لذا اجرای تمرین در منزل به بیماران قلبی-عروقی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: تمرین ترکیبی، تمرین در منزل، پرفشاری خون، چاقی مرکزی، کیفیت زندگی
  • مجید یوسفی افراشته*، سوگند حیدری ویری صفحات 77-90
    مقدمه و هدف

    هدف و زمینه پژوهش حاضر بررسی رابطه قدرت تحمل ابهام، اعتماد، نگرش مذهبی و کیفیت زندگی با نگرش به واکسیناسیون کووید 19 با تحلیل نقش میانجی اضطراب سلامتی بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی همبستگی است. به این منظور نمونه ای شامل 597 نفر از شهروندان زنجان با روش نمونه گیری در سترس در زمستان سال 1400 وارد مطالعه شدند. شرکت کنندگان با استفاده از پرسش نامه های نگرش به واکسیناسیون کووید 19، عدم  تحمل بلاتکلیفی کارلتون و همکاران (2007)، پرسش نامه تجدیدنظرشده پنج عاملی شخصیتی نیو مک کری و کاستا (1985)، تعهدات مذهبی 10 ورتینگتون و همکاران (2003)، کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (1996) و اضطراب سلامتی سالکوسکیس و واورویک (2002) ارزیابی شدند. اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر با نرم افزار SPSS نسخه 26 و LISREL نسخه 10/2 تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها:

     ضرایب استاندارد مسیرها حاکی از آن است که مسیر مستقیم قدرت تحمل ابهام (0/05 <P  ، 0/09- = β)، اعتماد (0/05 <P، 0/10- = β) و کیفیت زندگی (0/001<P ، 0/28- = β) به نگرش به واکسیناسیون کووید 19 و مسیر قدرت تحمل ابهام (0/05<P، 0/11- = β)، اعتماد (0/05<P، 0/11- = β)، نگرش مذهبی (0/01<P، 0/12- = β) و کیفیت زندگی (0/05<P، 0/09- = β) به اضطراب سلامتی معنادار است. همچنین نتایج حاکی از معنادار بودن مسیر غیرمستقیم متغیرهای قدرت تحمل ابهام، اعتماد، نگرش مذهبی، کیفیت زندگی از طریق اضطراب سلامتی (0/001<P، 0/16= β) است.

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج به دست آمده، اضطراب سلامتی می تواند تعدیل کننده رابطه بین قدرت تحمل ابهام، اعتماد، نگرش مذهبی و کیفیت زندگی به نگرش به واکسیناسیون کووید 19 باشد.

    کلیدواژگان: اضطراب، اعتماد، کیفیت زندگی، مذهب، واکسیناسیون کووید 19
  • سمیرا عمادی، زهرا همتی فارسانی*، فرزانه موثقی صفحات 91-103
    مقدمه و هدف

    کاشکسی سندروم چندعاملی است که با کاهش چشم گیر توده عضلانی اسکلتی و بدون کاهش توده چربی بدن مشخص می شود. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر درمانی تمرینات ورزشی بر مکانیسم های ایجادکننده کاشکسی است.

    روش کار

    در مطالعه مروری و روایتی از پایگاه های اطلاعاتی Springer، PubMed ،Elsevier ، SID و Direct Science از سال های 1991 تا 2022 استفاده شد. همچنین از کلمات کلیدی «Physical fitness، physical activity، muscle، Body composition، cachexia، breas t cancer، exercise» در جست وجو استفاده شد. بعد از غربالگری اولیه، متن کامل مقالات ارزیابی شد و مقالاتی که معیارهای ورود به پژوهش را داشتند، تحلیل شدند. 67 مقاله معیار ورود به مطالعه مروری را کسب کردند.

    یافته ها: 

    تحقیقات اخیر نشان می دهد مکانیسم های احتمالی اثرگذار بر کاشکسی سرطان، سایتوکاین های سیستمیک است که به طور مداوم در اثر سرطان و درمان آن فعال می شوند. تحقیقات نشان می دهد تمرین ورزشی ممکن است از کاشکسی بیماران مبتلا به سرطان پیشگیری کند.

    نتیجه گیری: 

    از دست دادن عضله اسکلتی در اثر کاشکسی سرطان از نظر بالینی مهم است؛ زیرا به کاهش یا قطع درمان سرطان کمک می کند و با افزایش میزان مرگ ومیر همراه است. به نظر می رسد انجام مداخلات ورزشی در بهبود این عوارض موثر باشد.

    کلیدواژگان: تمرین ورزشی، توده عضلانی، سرطان پستان، کاشکسی
|
  • Wirya Nawrozi*, Behnam Talebi, Faranak Asadi Sharif, Khadijeh Mansoori, Fatemeh Abasiraki Pages 1-12
    Introduction and purpose

    Covid-19 is an infectious disease caused by the novel Coronavirus, and its pandemic has resulted in numerous deaths and losses worldwide. This study aimed to predict Corona-preventive behaviors in adults aged 30 to 50 admitted to Ardabil health centers based on their health literacy.

    Methods

    The present study was a correlational descriptive-analytical study. The statistical population consisted of 30 to 50-year-old patients admitted to Ardabil health centers (Iran) in 2019, from which 232 were randomly selected using cluster sampling. Data were collected through administering a health literacy and preventative behavior questionnaire online. The data were then analyzed using inferential (Pearson correlation and linear regression) statistics by the SPSS software (version 26) with a significance threshold of 0.05.

    Results

    The results of this investigation revealed a statistically significant relationship (P<0.0001) between health literacy and anti-Covid-19 preventative behavior. In addition, there was a direct but moderate correlation between the stated factors (r=0.526). According to the findings of linear regression analysis, decision-making (P<0.0001, B=0.980) and knowledge (P=0.008, B=0.588) were the strongest predictors of preventive behavior. Overall, the variables included in the regression analysis predicted 65.6% of the Covid-19 disease-preventive behaviors.

    Conclusion

    This study demonstrated that health literacy plays a crucial role in enhancing citizens’ preventative behaviors against Covid-19. Therefore, it is possible to strengthen people’s preventive behavior against Covid-19 by enhancing their health literacy.

    Keywords: Ardabil, Covid-19, Health literacy, Preventive behavior
  • Mohammad Mosaferi, Reza Yegani*, Neda Gilani*, Abolfazl Majnooni-Heris, Ahmad Fakherifard, Nasimolzahra Toghyanian, Hossein Samadi Vakil, Rana Naderi, Sara Nikmaram, Ali Jalilizadeh, Fereydoon Armanfar Pages 13-27
    Introduction and purpose

    Water is a key element in hygiene during the COVID-19 pandemic. The present s tudy aimed to survey the opinions regarding the possible impact of Coronavirus on water and wastewater sources and facilities.

    Methods

    The experts and managers of the Regional Water Organization and the Water and Wastewater Company were surveyed using a checklist  (ranking-descriptive) in the present cross-sectional descriptive s tudy. One-sample and two-sample chi-square tests and non-parametric Mann-Whitney test were used for s tatis tical analysis.

    Results

    In total, 70.9% of participants believed that the outbreak of COVID-19 affected the water resources and facilities in terms of consumption and supply while increasing the consumption (93.2%) and creating a significant challenge in supply (83%) had des tructive effects on other uses, especially agriculture (22.7%). Also, 92.3% believed that managing urban water consumption during the Corona outbreak and modifying the consumption pattern is necessary. The need for more preparation (79.6%), funding (86.8%), and training (96.8%) was recommended. Regular monitoring of water was emphasized by 70.9% of the participants. It is noteworthy that only 50.4% of the respondents believed that the treatment done on the water in the water treatment plants can control the coronavirus.

    Conclusion

    The performance of managers and experts regarding water sources and facilities is a function of their beliefs regarding the impact of the COVID-19 outbreak. About 50% of the participants failed to believe in the effectiveness of the exis ting water treatment in deactivating the coronavirus. Also, specialized training is recommended to increase knowledge.

    Keywords: Covid-19, Health, Pollution Management, Water Consumption, Water Supply
  • Ehsan Zarei, Mohammad Rafiei, Habibollah Rahimi, Mohsen Hosami Arani, Mehrnoush Abtahi Mohasel* Pages 28-38
    Introduction and purpose

    One of the dangers that environmental health experts face at work is violence, the incidents of which are observed every year. The type and extent of this violence depend on the ethics of the operator. This s tudy aimed to determine the s tate of violence among environmental health experts in Kashan and Aran va Bidgol, Isfahan, Iran.

    Methods

    In this descriptive s tudy, 53 environmental health inspectors working in the centers affiliated with Kashan University of Medical Sciences, Kashan, Iran, were selected. The data collection tool was a 58-item reliability-validated ques tionnaire consis ting of four parts, including physical violence (18 items), psychological violence (12 items), sexual violence (12 items), and racial violence (12 items), and there were three open ques tions at the end of the ques tionnaire. After the ques tionnaire was completed, information was recorded in SPSS software, and analysis was performed using independent t, Chi-square, and Fisher s tatis tical tes ts.

    Results

    According to the results, 30% of the subjects experienced a physical attack, 90% verbal violence, and 7% racial violence in the pas t three years. No cases of sexual violence were reported. Moreover, the curator's insult to the inspectors had no relationship with the inspectors' behavior and was influenced by factors related to the curator himself and cultural and social factors.

    Conclusion

    Based on the results, a combination of personnel training and improving their communication skills, as well as behavioral training for attendants, would be effective in reducing cases of violence.

    Keywords: Environmental health inspector, Health monitoring, Kashan, Violence
  • Fatemeh Setoodehzadeh, Milad Nasaji, Najmeh Azizi, Mostafa Peyvand* Pages 39-50
    Introduction and purpose

    The World Health Organization defines responsiveness as the ability of a health sys tem to respond to the reques ts and needs of individuals in non-clinical but logical cases that s trengthen the health sys tem. This s tudy aimed to evaluate the responsiveness of the health sys tem after the implementation of the health sys tem transformation plan.

    Methods

    This descriptive-analytical s tudy was performed on 310 households in 2019 in Zahedan, Iran. Data were collected by clus ter sampling method. In this s tudy, the World Health Organization Ques tionnaire was used. Ques tionnaires were completed by interviewing the head of the household. Data were analyzed using SPSS-v22.

    Results

    Regarding outpatient services, the highes t percentage of good performance belonged to the respect for people's dignity dimension (45%), the highes t percentage of average performance belonged to the dimensions of quality of basic amenities (55%), and the highes t percentage of poor performance was in the dimension of freedom of choice (40%). In inpatient services, the highes t good performance belonged to the respect for people's dignity dimension (35%), the highes t average performance belonged to the clarity of communication dimension (48%), and prompt attention, social support, and confidentiality (45%).

    Conclusion

    In this s tudy, it was found that "prompt attention" and "respect for people's dignity" were the mos t important and "the freedom of choice" was the leas t satisfied, and this low level of satisfaction could be due to the lack of expert and efficient s taff in the field of meeting the needs of the society in the city of Zahedan. Therefore, the university should try to train specialized and efficient s taff.

    Keywords: evaluation, accountability, health transformation plan
  • Alireza Heidari, Mohammad Javad Kabir, Zahra Khatirnamani*, Reza Hosseinpour Pages 51-59
    Introduction and purpose

    The assessment of the length of hospital s tay until recovery of patients with Covid-19 and its related factors in different areas can help manage the treatment process and prepare for the epidemic. This s tudy aimed to model the survival time until the recovery of COVID-19 definite patients.

    Methods

    This descriptive-analytical s tudy was retrospective. The s tatis tical population included all COVID-19 definite hospitalized in the educational and medical hospitals of Goles tan University of Medical Sciences from 20 February to 20 July 2020. The outcome variable was discharging confirmed cases of Covid-19. All analytical tes ts and charting were performed in R3.6.2 software.

    Results

    From a total of 3480 confirmed patients, 77.5% recovered, and 22.5% experienced death at the end of the s tudy or were undergoing treatment. The median length of hospitalization in patients was 6 (IQR: 3-10) days. The mean age of all patients was 52.93±19.20 years; 58.2% of patients were over 49 years old, and half of the population were male. Women infected with Covid-19 survived and recovered 1.16 times more than men. Patients with an age group above 49 years of age had more recovery than their counterparts aged under 49 years.

    Conclusion

    As evidenced by the obtained results, apart from older adults, the prevalence of the disease needs to be evaluated more closely in young people and men, and these people should be monitored and screened frequently.

    Keywords: Coronavirus, COVID-19, Golestan, Modeling, Recovery
  • Fatemeh Islami*, Marziyeh Saghebjoo, Toba Kazemi Pages 60-76
    Introduction and purpose

    Regular training improves cardiovascular diseases. However, performing home-based exercise and determining its benefits have been less inves tigated in patients with cardiovascular diseases. The present s tudy aimed to inves tigate the effect of 10 weeks of the gym and home-based combined training (GBCT and HBCT respectively) on indicators of central obesity and quality of life in men with primary hypertension.

    Methods

    Forty-six patients (48 ± 9 years) were randomly selected and assigned into three groups; GBCT (n = 16), HBCT (n = 15), and control (n = 15) group. The combined training program included resis tance, aerobic and s tretching exercises. Body composition was measured, central obesity indices were calculated and selected ques tionnaires were completed by all participants before and after the intervention. The data were analyzed using appropriate s tatis tical tes ts at a significance level of P ≤ 0.05.

    Results

    Tri-ponderal mass index significantly decreased after GBCT and HBCT compared to that of the control group. The hip index decreased significantly after HBCT compared to that of the control group. Also, the body shape index and conicity index significantly decreased in the GBCT group compared to those in the HBCT group. Furthermore, the mean of the body adiposity index significantly decreased in GBCT and HBCT groups and the weight-adjus ted-wais t index significantly increased in the HBCT group. The quality of life and its different dimensions remained unchanged after the intervention.

    Conclusion

    GBCT and HBCT improve some indicators of central obesity; therefore, implementation of home-based exercise is sugges ted for cardiovascular patients.

    Keywords: Central obesity, Combined training, Home-based exercise, Hypertension, Quality of life
  • Majid Yousefi Afrashteh*, Sogand Heydari Viyari Pages 77-90
    Introduction and purpose

    This s tudy aimed to inves tigate the relationship of ambiguity tolerance, trus t, religious attitude, and quality of life with the attitudes toward COVID-19 vaccination by analyzing the mediating role of health anxiety among citizens in Zanjan, Iran.

    Methods

    This descriptive-correlational s tudy was conducted on 597 citizens of Zanjan who were selected using the convenience sampling method. The data were collected utilizing the COVID-19 Vaccination Attitude Ques tionnaire, Uncertainty Intolerance Ques tionnaire by Carleton et al. (2007), NEO Revised Five Personality Factors Ques tionnaire by McCree and Cos ta (1985), Religious Commitment Inventory-10 by Worthington et al. (2003), World Health Organization Quality of Life Ques tionnaire (1996), and Health Anxiety Ques tionnaire by Salkowski and Warwick (2002). The obtained data were then analyzed using the Pearson correlation coefficient tes t and path analysis in SPSS software (version 26) and LISREL software (version 10.20).

    Results

    The s tandard pathway coefficients indicated a significant correlation of the attitude towards the COVID-19 vaccination with ambiguity tolerance (β=-0.09, P˂0.05), trus t (β=-0.10, P˂0.05), and quality of life (β=-0.28, P˂0.001). Moreover, health anxiety was directly correlated with ambiguity tolerance (β=-0.11, P˂0.05), trus t (β=-0.11, P˂0.05), religious attitude (β=-0.12, P˂0.01), and quality of life (β=-0.09, P˂0.05). In addition, the results revealed the indirect association of tolerance of ambiguity, trus t, religious attitude, and quality of life with health anxiety (β=-0.16, P˂0.001).

    Conclusion

    According to the results, health anxiety can play a mediating role in the relationship of the attitude towards COVID-19 with ambiguity tolerance, trus t, religious attitude, and quality of life.

    Keywords: Anxiety, COVID-19 vaccination, Quality of life, Religion, Trus t
  • Samira Emadi, Zahra Hemati Farsani*, Farzaneh Movaseghi Pages 91-103
    Introduction and purpose

    Cachexia syndrome is a multifactorial syndrome characterized by a significant reduction in skeletal muscle mass and no reduction in body fat mass. Therefore, the present s tudy aimed to inves tigate the therapeutic effect of sports exercises on the mechanisms that cause cachexia.

    Methods

    In the review and narrative s tudy, PubMed, Springer, Elsevier, Science Direct, and SID databases from 1991 to 2022 were searched using the keywords "Physical fitness, physical activity, muscle, body composition, breas t cancer, and exercise." After the initial screening, the full text of the articles was evaluated, and the articles that met the inclusion criteria were analyzed. A total of 67 articles met the inclusion criteria for the review.

    Results

    Based on recent studies, the mos t important possible mechanisms affecting cancer cachexia are sys temic cytokines, which are continuously activated by cancer and its treatment. Research shows that exercise may prevent cachexia in cancer patients.                                                

    Conclusion

    Skeletal muscle loss due to cancer cachexia is clinically important since it helps reduce or discontinue cancer treatment and is associated with increased mortality. It seems that performing sports interventions can be effective in improving these complications.

    Keywords: Breast Cancer, cachexia, Muscle Mass, Exercise