فهرست مطالب

نشریه مهندسی ترافیک
پیاپی 90 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمود صفارزاده*، آرش صبحانی، ماهان گرگین، محمد منیعات، حمیدرضا ثابتی صدق صفحات 1-8

    در مهندسی ترافیک، با ضریبی سر و کار وجود دراد به نام ضریب همسنگ سواری، این ضریب، برای تبدیل ترافیک خودروهای سنگین به «سواری» به کار می رود. اتوبوس، کامیون، تریلی و... ضریبی بزرگتر از یک و دوچرخه و موتور ضریبی کمتر از یک دارند که در آیین نامه برخی کشورها یک سوم و در برخی دیگر یک دوم (نیم) می باشد. در ایران، این ضریب نیز مانند سایر ضریب ها در شاخه های مختلف دانش و فن، از روی ضرایب خارجی و آیین نامه های کشورهای دیگر است، در این مطالعه ضریب همسنگ سواری موتورسیکلت در تقاطع چراغ دار محاسبه شده است و پارامتر تاخیر معیار مقایسه و محاسبه می باشد. براین اساس ضریب همسنگ سواری عبارت است از تاخیر ایجاد شده به ازای هر موتورسیکلت به تاخیر هر خودرو در جریان شامل فقط خودروی سواری واحد. در این تحقیق ضریب همسنگ برای متور سیکلت بدست آمد به طور میانگین ضریب همسنگ 0.4 بدست امده است. نتایج تحلیل آمار توصیفی این چند گروه سرفاصله زمانی مبتنی بر نوع خودرو همراه با سرفاصله زمانی کلی نشان داده است که در میان مقادیر میانگین های گروه های مختلف، دو گروه سواری در تعقیب سواری و سواری در تعقیب موتور بسیار به هم نزدیک است. همه گروه های دارای میانگین سرفاصله های زمانی بزرگ تر از سایر انواع دیگر است؛ به عبارت دیگر، میانگین سرفاصله های زمانی سواری در تعقیب سواری و گروه های شامل موتورسیکلت به طور قابل ملاحظه نسبت به میانگین های سایر سه نوع دیگر کوچکتر است.

    کلیدواژگان: ضریب همسنگ، متورسیکلت، سرفاصله زمانی
  • ایرج برگ گل، وحید نجفی مقدم گیلانی*، مرتضی حسین پور، دانیال صفاری صفحات 9-27

    یکی از عوامل اثرگذار بر تقاطع های چراغ دار و بدون چراغ، عابران پیاده هستند، لذا شناخت ویژگی های رفتاری عابر پیاده از اهمیت بالایی برخوردار است و می تواند به طراحی بهتر امکانات مرتبط با عابران پیاده در توسعه شهر منتهی شود. در این مقاله با تصویربرداری از دو تقاطع چراغ دار و دو تقاطع بدون چراغ در شهر رشت به مدت 15 ساعت و آماربرداری از 2423 عابر پیاده، سرعت عبور از عرض عابران پیاده تحت تاثیر وزن و جنسیت آن ها مورد ارزیابی و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین مقادیر سرعت متوسط و سرعت صدک پانزدهم مربوط به آقایان است و این در حالی است که حرکت های گروهی در تمام شرایط با سرعت پایین تری از تقاطع ها عبور نمودند و کمترین مقادیر سرعت متوسط و سرعت صدک پانزدهم مربوط به آنان است. تمامی عابران پیاده اعم از آقایان، بانوان و عابران به صورت گروهی، در تقاطعات بدون چراغ سریع تر از تقاطع چراغ دار از عرض خیابان ها عبور می کنند. اختلاف سرعت عبور از عرض آقایان، با سطح اطمینان 95 درصد در گروه های وزنی لاغر و معمولی به لحاظ آماری معنادار است و این در حالی است که اختلاف سرعت عبور از عرض بانوان، با سطح اطمینان 95 درصد در تمامی گروه های وزنی به لحاظ آماری معنادار است.

    کلیدواژگان: عابر پیاده، سرعت عبور از عرض، تقاطع های چراغ دار، تقاطع های بدون چراغ، وزن، سن
  • آرش پورحسن نژاد، مهدی قطعی*، هدیه ساجدی صفحات 29-37

    در این مقاله یک سامانه دستیار راننده مبتنی بر دوربین منفرد برای کسب جزییات در نقاط کور ارایه می کنیم که بدون داده ی برچسب گذاری شده، به صورت خود یادگیر آموزش می بیند. سامانه پیشنهادی بر اساس شبکه های عمیق توسعه یافته است که به عنوان ورودی از تصویر خاکستری و جریان نوری1 استفاده می کند. نقطه قوت این مقاله در مقایسه با مقالات مشابه، پردازش اطلاعات دنباله ای از تصاویر به منظور ارزیابی ریسک بروز تصادف با توجه به اشیای متحرک در نقاط کور است. در این مقاله با استفاده تشخیص و ردگیری اشیا در تصویر، وجود وسایل نقلیه و سرعت نسبی آنها تعیین می گردد و از روی آن برای نقاط کور خودرو، ریسک بروز تصادف پیش بینی می شود. ادغام جریان نوری با تصویر و همچنین ترکیب نتایج با ویژگی های استخراج شده از یک شبکه عصبی عمیق، باعث توانمندی سامانه پیشنهادی شده است. در کاربرد پیشنهادی مقاله، دوربین بر روی آینه کناری خودرو نصب شده است و با 96 درصد دقت، خطر بروز تصادف هنگام چرخش به طرفین یا تغییر خط تخمین زده شده است.

    کلیدواژگان: سامانه دستیار راننده، نقاط کور، پردازش تصویر، یادگیری عمیق، آموزش خودیادگیر، تشخیص شی ء در تصویر، ردگیری اشیا
  • پوریا حاجیان، علی نادران*، پیمان پیله چی ها صفحات 39-48

    رشد روزافزون ترافیک در معابر شهری و توجه بیش ازحد در طراحی معابر به خودروها منجر به کمرنگ شدن نقش عابران پیاده و دوچرخه سواران و افزایش میزان تصادفات در خیابان های محلی شده است. ازاین رو مهندسان ترافیک و برنامه ریزان شهری می توانند با توسعه و طراحی معابر بر اساس افزایش ایمنی عابران و دوچرخه سواران گامی بلند در جهت بهبود آسایش و کیفیت زندگی در محله ها و انسان محور کردن شهرها بردارند. آرامسازی ترافیک را می توان مجموعه ای از استراتژی ها دانست که می تواند در تحقق اهداف ذکرشده موثر واقع شود. در این پژوهش در ابتدا یک معبر آرامسازی نشده به عنوان معبر موردنظر برای ارزیابی انتخاب می گردد و سپس با استفاده از مدل شبیه سازی نرم افزار VISSIM عملکرد دو روش باریک سازی و میدانک در آن بررسی می شود. خروجی نتایج نشان می دهد که روش باریک سازی به علت کاهش سرعت بیشتر، انتشار آلایندگی و مصرف سوخت کمتر روش برتری نسبت به میدانک است.

    کلیدواژگان: آرامسازی ترافیک، معابر محلی، شبیه سازی
  • نجمه اقبال*، بهزاد قیومی انارکی، فریده چراغی شامی صفحات 49-58

    پلاک خوانی نقش کاربردی در سیستم حمل ونقل هوشمند ایفا می کند. چنانچه پلاک خوانی در سامانه ثبت تخلفات جاده ای و سامانه پرداخت الکترونیکی عوارض به طور صحیحی صورت نگیرد می تواند اعتراضات و فیدبک های منفی بسیار موثری را از سوی ترددکنندگان به همراه داشته باشد. دلایلی وجود دارد که باعث عدم تشخیص پلاک خودرو می شود، ازجمله عدم وضوح تصویر پلاک و پلاک خیلی کوچک به دلیل فاصله. برای غلبه بر مشکل عدم تشخیص پلاک، هدف این مقاله ارتقاء رزولوشن تصویر پلاک است؛ در این راستا، سوپر رزولوشن می تواند یک راه حل ارزان قیمت نرم افزاری باشد. در این مقاله، به کمک پردازش تصویر و آموزش هوشمند جدیدترین روش های ارایه شده برای سوپر رزولوشن مقایسه می گردد و بهترین آنها برای بهبود تصویر پلاک خودروها انتخاب می شود. درواقع، ورودی یک تصویر با رزولوشن پایین است و خروجی نسخه ای از آن تصویر با رزولوشن بالاتر است. روش منتخب با آموزش به کمک تعداد زیادی الگوی با رزولوشن بالا و الگوی با رزولوشن پایین این توانایی را به دست می آورد که دقت پلاک خوانی را در شرایطی که تصویر پلاک وضوح ندارد، افزایش دهد.

    کلیدواژگان: سیستم های حمل ونقل هوشمند، پردازش تصویر، سوپر رزولوشن، پلاک خوانی
  • مجتبی مموئی، محمدنادر فتوحی، میثم اکبرزاده* صفحات 59-68

    امروزه میادین یکی از ایمن ترین و پرکاربردترین تقاطع های موجود در دنیا می باشند که با توجه به شرایط مختلف ترافیکی طراحی و اجرا می گردند. ظرفیت میدان تابع عوامل مختلفی ازجمله هندسه میدان است. روش های متفاوتی برای محاسبه ظرفیت میدان وجود دارد که امروزه شبیه سازی به عنوان روشی قابل قبول مورداستفاده قرار می گیرد. نرم افزار شبیه ساز ایمسان به عنوان یک نرم افزار خرد نگر برای مدلسازی میادین در تحلیل شبکه های ترافیکی کاربرد دارد. در این تحقیق از این نرم افزار برای شبیه سازی هندسه میدان آزادی شهر اصفهان استفاده شده و با توجه به نتایج به دست آمده از خروجی های نرم افزار و تطبیق مدل اولیه با شرایط واقعی گزینه های طرح هندسی مختلفی برای افزایش ظرفیت میدان پیشنهاد شده است. سپس از روش تحلیل سلسله مراتبی، پارامترهای زمان تاخیر، زمان سفر، دانسیته و سرعت به عنوان معیارهای مقایسه گزینه ها برگزیده شده اند و با توجه به نتایج حاصله گزینه تقاطع غیر همسطح در مسیر شرق به غرب و حفظ میدان به عنوان گزینه برتر انتخاب گردید.

    کلیدواژگان: میدان، ظرفیت، نرم افزار شبیه ساز، تحلیل سلسله مراتبی
  • غلامرضا صادقی جنت آباد، محمد منتظری* صفحات 69-78

    سیستم های ریلی شهری در قیاس با سایر شیوه های حمل ونقل از بهره وری بیشتری برخوردار بوده و به دلیل صرفه جویی در مصرف سوخت های فسیلی، کاهش انتشار گازهای گلخانه ای را موجب می شوند و امروزه با توجه به مشکلات ترافیکی و آلودگی هوای شهرها یک اولویت محسوب می شوند؛ اما اجرای پروژه های ریلی شهری بخصوص مترو بودجه های گزافی را طلب می نماید، بر این مبنا بایستی از تمامی فرصت ها در تامین بودجه موردنظر در پیشبرد برنامه ها بهره جست. در راستای توسعه پایدار کشورها و مدیریت انتشار گازهای گلخانه ای در سطح جهانی، فرصت هایی برای توسعه پروژه های سازگار با محیط زیست در کشورهای درحال توسعه فراهم شده و بنا به اطلاعات کنوانسیون تغییر اقلیم سازمان ملل متحد به عنوان مرجع این امر تا سپتامبر 2019 صرفا در بخش حمل ونقل 30 پروژه از کشورهای مختلف از مینیمم 239 تن تا ماکزیمم 536 هزار تن کاهش انتشار سالیانه به ثبت رسیده و از مزایای این فرصت ها بهره مند شده اند با این هدف معرفی مکانیزم های توسعه پایدار و صندوق سبز و همچنین مطالعه موردی شبکه بلندمدت متروی تهران به لحاظ پتانسیل این شبکه در مقایسه با پروژه های ثبت شده کنوانسیون تغییر اقلیم سازمان ملل متحد، مدنظر این پژوهش قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: مکانیزم توسعه پاک، مکانیزم توسعه پایدار، صندوق اقلیم سبز، مترو
  • امیررضا ممدوحی*، امین محمدی هزاوه صفحات 79-92

    پیشرفت تکنولوژی، ورود خودرو به زندگی انسان ها و توسعه شهرها، معضلات جدیدی برای انسان و محیط زیست به همراه داشته است. این معضلات و آثار منفی و عملکردی آن ، توجه به رویکردها و برنامه ریزی های بلندمدت و کوتاه مدت را در قالب سیاست های مدیریت سیستم های حمل ونقل بیشتر نموده است. مدیریت سیستم حمل ونقل، با تحلیل سیستم موجود و ارزیابی شیوه های مختلف سفر، اقدام به بررسی پاسخ مسافران به تغییر در عوامل موثر در انتخاب شیوه سفر می پردازد. از راهکارهای موثر در کوتاه مدت، ایجاد تغییر در زمان سفر حمل ونقل همگانی، جهت جذاب تر کردن این شیوه سفر برای مسافران است. در این پژوهش، تحلیل حساسیت سهم شیوه های سفر با استفاده از مدل های انتخاب شیوه سفر برای نمونه موردی سفرهای کاری شهر مشهد مقدس صورت می گیرد. در این راستا پس از ارایه روش تحلیل حساسیت برای مدل های انتخاب گسسته، به خصوص مدل لوجیت چندگانه، سهم شیوه های سفر نسبت به تغییرات در زمان سفر داخل و خارج وسیله نقلیه همگانی در قالب سناریوهای مختلف بررسی می گردد. نتایج این سناریوسازی ها نشان می دهد که مسافرین نسبت به تغییرات زمان سفر خارج از وسیله همگانی به زمان سفر داخل وسیله حساس تر هستند. هم چنین احداث یک سیستم با سرفاصله های زمانی مناسب می تواند موثرتر از احداث یک سیستم تندرو در جذب مسافر باشد.

    کلیدواژگان: زمان سفر داخل وسیله، زمان سفر خارج از وسیله، تحلیل حساسیت، مدل لوجیت، مشهد
|
  • Mahmoud Saffarzadeh*, Arash Sobhani, Mahan Gergin, Mohammad Maniat, Hamidreza Sabeti Sedek Pages 1-8

    In traffic engineering, we deal with a coefficient called the coefficient of riding, which is used to convert the traffic of heavy vehicles into "rides." Buses, trucks, trailers and have a coefficient larger than one, and a bicycle and a multiplier of less than one, which is one third in the code of some countries, and one in two (half) in others. In Iran, this coefficient, like other coefficients in different branches of knowledge and technology, is based on external coefficients and regulations of other countries. In this study, the coefficient of motorcycle riding at the intersection of the lamp is calculated, and the criterion delay parameter is the comparison and calculation is. Accordingly, the coefficient of ride equals the delay created per motorbike delayed by each car in the stream involving only a single riding car. In this study, the coefficient of homogeneity for meta-cycles was obtained, with an average coefficient of 0.4. The results of descriptive statistics analysis of these several time-based groups based on vehicle type along with Zamani Kelly's headline have shown that among the mean values of different groups, two riding groups are very close in pursuit of riding and riding in the pursuit of the engine. All groups with a mean time header are larger than other types. In other words, the average riding time range for riding and motorcycle groups is significantly smaller than the average for the other three.

    Keywords: PCE, motorcycle, headway
  • Iraj Bargegol, Vahid Najafi Moghaddam Gilani, Morteza Hosseinpour Eshkiknezhad, Daniel Safari Pages 9-27

    Pedestrians are one of the factors influencing signalized and un-signalized intersections, thus understanding pedestrian behavioral characteristics is of paramount importance and can lead to better design of pedestrian-related facilities in urban development. In this paper, the speed of pedestrians who were crossing the intersections with respect to their weight and gender was evaluated and analyzed by video recording from two signalized and two un-signalized intersections in Rasht for 15 hours and obtaining statistical data from 2423 pedestrians. The results have shown that the most amount of average speed and the 15th percentile speed is related to males while groupal movements in all of the conditions have crossed the intersections with lower speeds and the lowest average speed and the 15th percentile speed is related to them. The entire pedestrians included men, women and the grouped pedestrians will cross the street faster in un-signalized intersections than the signalized ones. The crossing speed difference have statistical meaning in safety level of 95% in light and normal weight groups for men while the crossing speed difference of women with 95% safety level, relates to all of the weight classes in terms of statistics.

    Keywords: Pedestrian, Crossing speed, Signalized intersections, un-signalized intersections, Age
  • Arash Pourhasan Nezhad, Mehdi Ghatee, Hedieh Sajedi Pages 29-37

    In this paper, we propose a single camera-based driver assistance system for blind spots that is selfsupervised and learn without labeled data. The proposed system is developed based on deep neural network and uses gray scale image and optical flow as input. The strength of this paper compared to similar articles is the processing of image sequence information to assess the risk of accident due to moving objects in blind spots. In this paper, based on detection and tracking of the required objects, the existence of vehicles and its relative speed are estimated and the accident can be predicted for the blind spots of the car. The fusion of image with optical flow and features extracted using a deep neural network has increased robustness of the proposed system. In the proposed application of the article, the camera is mounted on the side mirror of the vehicle and is estimated to have a 60% accuracy, the risk of accidentally turning on the sides or changing lanes.

    Keywords: Traffic light planning, Traffic Assignment, Data mining, Meta-heuristic Algorithms, Cooperative management, Master-slave
  • Pooria Hajian, Ali Naderan, Peiman Pilechiha Pages 39-48

    The increasing growth of traffic on urban roads and the excessive attention to the design of cars on roads have reduced the role of pedestrians and cyclists and increased the number of accidents on local streets. Thus, traffic engineers and urban planners can take a long step toward improving the comfort and quality of life in neighborhoods and human-centered cities by developing and designing roads based on increasing the safety of pedestrians and cyclists. Traffic calming can be set as strategies that can be effective in achieving the above goals. In this study, one local area without traffic calming is selected, and then using the PTV Vissim Microsimulation model, we evaluate narrowing and traffic circle performance on it. Simulation results show us narrwong is better than traffic circle because of greater impact on deceleration, less emission and fuel consumption.

    Keywords: Traffic Calming, Local Areas, Microsimulation
  • Najmeh Eghbal, Behzad G. Anaraki, Farideh C. Shami Pages 49-58

    Reading license plate has applicable role in intelligent transportation system. In law enforcement systems and electronic toll collection systems, if reading license plate does not correctly done, then negative feedback from drivers can be provided. There is some reason for no detection of license plate like: low resolution license plate and small license plate because of distance. To overcome this drawback, the goal of this paper is to increase resolution of license plate image. Super resolution can be cheap software solution. In this paper based on image processing and intelligent training, novel methods for image super resolution are compared to select the best one for license plate image super resolution. Input is a low resolution image and output is higher resolution image correspond with low resolution image. These methods, with the help of many low resolution and high resolution images, enables the ability to increase license plate reader accuracy under low resolution conditions.

    Keywords: Intelligent Transportation System, Image Processing, Super Resolution, License PlateReader Systems
  • Mojtaba Mamoee, MohammadNader Fotoohi, Meysam Akbarzadeh Pages 59-68

    Today, roundabouts are one of the safest and most used intersections in the world, which are designed and implemented according to different traffic conditions. The roundabout capacity is influenced by different factors such as geometry. There are different methods for calculating roundabout capacity, which today simulation is used as an acceptable one. The Aimsun simulating software as a microscopic software is used to analyze traffic networks. In this research, this software is used to simulate the geometry of the Azadi Square in Isfahan. According to the results obtained from the software outputs and the implementation of the original model with real conditions, various geometric design options have been proposed to increase the roundabout capacity. Then, delay time, travel time, density and speed were selected as criteria for comparison of options using analytical hierarchi process (AHP). According to the results, the non-level intersection variant in the east-west direction while retaining the roundabout, were selected as the preferred variant.

    Keywords: Roundabout, Capacity, Simulating software, Analitical hierarchi process
  • Gholamreza Sadeghi Jantabad, Mohammad Montazeri Pages 69-78

    Compared to other modes of transportation, urban rail systems are more efficient and reduce greenhouse gas emissions due to savings in fossil fuel consumption, and today, due to traffic problems and air pollution Cities are considered a priority, but the implementation of urban rail projects, especially the metro, requires huge budgets, so all opportunities should be used to secure the desired budget in advancing the programs. In line with the sustainable development of countries and the management of greenhouse gas emissions at the global level, opportunities are provided for the development of environmentally friendly projects in developing countries, and according to the information of the United Nations Climate Change Convention as a reference, until September In 2019, only in the transportation sector, 30 projects from different countries, from a minimum of 239 tons to a maximum of 536,000 tons, have registered a reduction in annual emissions and have benefited from the benefits of these opportunities, with the aim of introducing sustainable development mechanisms and the Green Fund and Also, the case study of Tehran's long-term metro network in terms of the potential of this network compared to the registered projects of the United Nations Climate Change Convention has been considered in this research.

    Keywords: Clean Development Mechanism, Sustainable Development Mechanism, Green ClimateFund, Metro
  • AmirReza Mamdoohi, Amin Mohamadi Hezaveh Pages 79-92

    Traffic issues, negative environmental impacts and performances have caused more attention to be focused on Transportation System Management (TSM) approaches. TSM short-run approaches evaluate and analyses responses of passengers to changes in elements of system which are effective in passengers` mode choices. One of the effective strategies to increase transit ridership is creating changes in travel time of public transport to make it more attractive to passengers. In this paper, Sensitivity analysis of modal shares due to changes in bus travel time changes, for work trips in Mashhad is investigated. Investigating various scenarios for transit travel time results show that passengers are more sensitive to changes in out-of-vehicle (such as waiting time) travel time rather than in-vehicle travel time. Results indicate that building a transit system with appropriate headways and less out of vehicle times could be more effective in increasing transit ridership than building a rapid transit system without appropriate headway.

    Keywords: In-vehicle time, Out-of-vehicle time, Sensitivity analysis, Logit Model, Mashhad