فهرست مطالب

علوم روانشناختی - پیاپی 120 (اسفند 1401)

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 120 (اسفند 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/13
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علیرضا نظام دوست مالفجانی*، فرامرز سهرابی، عبدالله معتمدی، علی دلاور، حسین اسکندری صفحات 2333-2346
    زمینه

    اختلال در روابط اساس و زیربنای اختلال های هیجانی است و با توجه به رشد میزان مشکلات خلقی و ارتباطی خانواده ها، نگرانی در مورد کیفیت رابطه والد - فرزندی در طول نوجوانی در سال های اخیر به طور چشمگیری افزایش یافته است.

    هدف

    پژوهش حاضر با در نظر گرفتن اهمیت نقش دلبستگی در رفع مشکلات ارتباطی خانواده ها، با هدف بررسی اثربخشی برنامه درمانی تدوین شده بر اساس برنامه خانواده درمانی مبتنی بر دلبستگی (ABFT) در بهبود رابطه بین نوجوانان افسرده و مضطرب با والدین آن ها انجام شد.

    روش

    روش این پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه و پیگیری 6 هفته ای با استفاده از گزینش تصادفی عضویت گروهی اجرا گردید. جامعه آماری پژوهش حاضر 93 نوجوان افسرده و مضطرب مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهرستان رشت در رده سنی 14 تا 18 سال بودند؛ و بر اساس برنامه غربالگری (مصاحبه و اجرای آزمون DASS-21) تعداد 48 نفر انتخاب شدند و به طور تصادفی در گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. گروه آزمایش بسته آموزشی تدوین شده ی مداخله دلبستگی محور براساس برنامه (دیاموند و همکاران، 2014) را دریافت کردند. جهت تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد مداخله ی به کار رفته باعث تفاوت معنی داری در بهبود رابطه بین گروه آزمایش و گواه می شود که نشان دهنده تاثیر مداخله و برنامه خانواده درمانی تدوین شده مبتنی بر دلبستگی، در بهبود بافت ارتباطی بین نوجوانان افسرده و مضطرب و والدین آن ها است و اثر این مداخله در مرحله پیگیری نیز بازگشت نداشته و پایدار مانده است.

    نتیجه گیری:

     با توجه به اینکه بسته آموزشی تدوین شده خانواده درمان مبتنی بر دلبستگی، راهکارهای مفیدی را برای کیفیت رابطه دلبستگی و بهبود بافت ارتباطی بین نوجوانان و والدینشان در اختیار والدین و درمانگران خانواده قرار می دهد، می توان این برنامه را به عنوان یک شیوه ی درمانی موثر تلقی کرد.

    کلیدواژگان: بهبود رابطه، درمان مبتنی بر دلبستگی، نوجوان
  • آذر خزائی*، محمدرضا نیلی، اسماعیل زارعی زوارکی، علی دلاور صفحات 2347-2364
    زمینه

    در شیوه های سنتی تدریس دانش آموزان فرصتی برای درگیرشدن در فعالیت های حل مسیله و مدیریت دانش خود ندارند. لذا تغییر رویکرد آموزش از شیوه حضوری در جهت استفاده از امکانات و منابع برخط اهمیت زیادی پیدا کرده است که منجر به شکل گیری روش های نوین می شود. یکی از این روش ها یادگیری معکوس است که می تواند در جهت رشد مهارت های اساسی کمک نماید.

    هدف

    هدف پژوهش تعیین اثربخشی بسته آموزشی مبتنی بر الگوی یادگیری معکوس بر فراشناخت و حل مسیله دانش آموزان است.

    روش

    روش پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه دانش آموزان ابتدایی شهرستان الشتر بودند. از میان آن ها تعداد 60 دانش آموز به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه فراشناختی هارولدانیل و عابدی (1996) و آزمون حل مسیله (محقق ساخته) بود. گروه کنترل به شیوه مرسوم اما برای گروه آزمایش یک بسته آموزشی مبتنی بر الگوی یادگیری معکوس تهیه که در آن فعالیت های معلم و دانش آموز در سه مرحله قبل و حین و بعد از کلاس طراحی شده بود. داده ها با تحلیل کوواریانس تک متغیری و چندمتغیری تحلیل شد.

    یافته ها:

     با توجه به نتایج به دست آمده تفاوت بین گروه آزمایش و کنترل در متغیر مهارت های فراشناختی و حل مسیله معنی دار بود (0/005 p<). یعنی میانگین گروه آزمایش در هر دو متغیر بیشتر از گروه کنترل بوده است.

    نتیجه گیری:

     بر اساس یافته ها می توان گفت کلاس معکوس به مدیریت بهتر زمان تدریس، پرورش فراشناخت و حل مسیله دانش آموزان کمک کرده است. معلم نیز فرصت بیشتری دارد تا بر مسایل و مطالب مهم تمرکز کند و یادگیری موثر و عمیق تری را شاهد باشد.

    کلیدواژگان: الگوی یادگیری معکوس، حل مسئله، کلاس معکوس، فراشناخت
  • ابوالفضل امیریان*، پرویز شریفی درآمدی، محمد عسگری صفحات 2365-2381
    زمینه

    نافرمانی مقابله ای یکی از اختلالات شایع و مخرب دوران مدرسه است که ارتباط نزدیکی با مشکلات دلبستگی دارد. در پژوهش های مختلف، هنردرمانی والد-کودک در بهبود مولفه های دلبستگی موثر شناخته شده ولی اثربخشی این روش بر اختلالات برونی سازی شده کودکان کمتر مورد توجه قرار گرفته است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی برنامه هنردرمانی والد-کودک تدوین شده توسط محققین پژوهش حاضر بر مولفه های دلبستگی و نشانه های اختلال نافرمانی مقابله ای بود.

    روش

    این پژوهش به شیوه ی شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری، کلیه مراجعین با تشخیص نافرمانی مقابله ای 7 تا 9 ساله مراجعه کننده به مرکز مشاوره دانشگاه آزاد اسلامی اراک در بهار سال 1400 بودند که تعداد 24 نفر از آنان به روش نمونه گیری از جامعه ی در دسترس انتخاب شدند و به صورت جایگزینی تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. از پرسشنامه های دلبستگی مرکز کاین شیپ (2006) و مقیاس درجه بندی اختلال نافرمانی مقابله ای هومرسون (2006) به عنوان ابزار پژوهش استفاده شد. برنامه هنردرمانی والد-کودک به عنوان متغیر مستقل بر روی گروه آزمایش اجرا گردید و اثربخشی آن با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد متغیر مستقل به طور معناداری موجب بهبود نمرات در مقیاس ارزیابی مولفه های دلبستگی (86/542 =, f 0/01 <p) و زیرمقیاس های آن وکاهش نشانه های نافرمانی مقابله ای (47/35 =, f 0/01 <p) شده است.

    نتیجه گیری:

     بنابر یافته های این پژوهش، هنردرمانی والد-کودک می تواند موجب بهبود مولفه های دلبستگی و کاهش نشانه های اختلال نافرمانی مقابله ای شود.

    کلیدواژگان: هنردرمانی، ارتباط والد - کودک، اختلال نافرمانی مقابله ای، دلبستگی
  • راشین رجایی، مهدی زارع بهرام آبادی*، محمدرضا عابدی صفحات 2383-2399
    زمینه

    در دوره نوجوانی به دلیل عدم ثبات وضعیت روانی نوجوانان عمدتا با مشکلات عدیده ای مواجه می گردند که می تواند منجر به بروز مشکلات هیجانی/رفتاری در آنان گردد.

    هدف

    در پژوهش حاضر مقایسه تاثیر درمان مبتنی بر آرام سازی حالت (MDT) و نظم جویی هیجان (ERT) بر کاهش نشانگان درونی سازی، برونی سازی در نوجوانان دختر هدف پژوهش قرار گرفت.

    روش

    در این پژوهش که از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون - پس آزمون باگروه کنترل است از بین نوجوانان مراجع کننده به کلینیک های شهر اصفهان، 30 نفر ازافراد که از طریق مصاحبه دچار مشکلات رفتاری/هیجانی تشخیص داده شدند و شرایط ورود به پژوهش را داشتند انتخاب و در سه گروه (10 نفری) MDT، ERT و کنترل به صورت تصادقی قرار داده شدند افرادگروه های مداخله 8 جلسه 90 دقیقه ای در بازه زمانی 8 هفته دریافت نمودند و افراد گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفتند و دراین مدت مداخله ای دریافت ننمودند. قبل و بعد از مداخله نیز تمامی افراد شرکت کننده به پرسشنامه سیاهه رفتاری نوجوان (اخنباخ ورسکولار، 2002) پاسخ دادند. داده های حاصل با استفاده از تحلیل کواریانس چند متغیره مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     یافته های پژوهش نشان داد که مداخله ERT توانست میزان نشانگان درون سازی، اضطراب/افسردگی، گوشه گیری و نشانگان برون سازی را کاهش دهد (0/05 P<) در حالی که مداخله MDT بر این نشانگان موثر نبود (0/05 <P). گروه مداخله MDT نیز توانست میزان شکایات جسمانی را کاهش دهد (0/05 >P) در حالی که مداخله ERT بر آن موثر واقع نشد (0/05 <P)، هر دوگروه مداخله نیز توانستند میزان پرخاشگری و قانون گریزی را در این افراد کاهش دهند (0/05 P<).

    نتیجه گیری:

     نتایج پژوهش نشان داد که مداخله ERT نسبت به MDT احتمالا به دلیل ارایه آموزش های عینی و ملموس در کاهش مشکلات هیجانی و رفتاری نوجوانان موثرتر است.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر آرام سازی حالت، درمان مبتنی بر نظم جویی هیجان، نشانگان برونی سازی، نشانگان درونی سازی
  • افسانه صفارپور، محمد قمری*، سیمین حسینیان صفحات 2401-2416
    زمینه

    خودآسیب رسانی مکانیسمی است که نوجوانان برای محافظت از خود شکننده شان در کنار آمدن با فشارهای دوره نوجوانی از آن استفاده می کنند و اغلب موجب آسیب جدی جسمی و روانی به خود می شوند. مطالعات متعدد نشان داده است که شناخت اجتماعی در انواع مشکلات رفتاری و اختلالات روانی دخیل است؛ از سویی تحقیقات نقش میانجی گر تحمل پریشانی را در گرایش نوجوانان به رفتارهای خودآسیب رسان مشهود دانسته اند. اما وجود پژوهشی که بصورت همزمان نقش میانجی گر تحمل پریشانی را در رابطه بین شناخت اجتماعی با رفتارهای خودآسیب رسان نوجوانان بررسی نماید مغفول مانده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مدل یابی روابط ساختاری شناخت اجتماعی با رفتارهای خودآسیب رسان با میانجی گری تحمل پریشانی نوجوانان انجام شد.

    روش

    روش پژوهش همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل تمامی نوجوانان 16-14 سال که در سال تحصیلی 1400-99 در مدارس دولتی شهر کرج مشغول به تحصیل بودند، که 247 نفر به صورت اینترنتی و از طریق شبکه های مجازی به صورت در دسترس با استفاده از پرسشنامه های شناخت اجتماعی (نجاتی و همکاران، 1397)، رفتار خودآسیب رسان (کلونسکی و گلن، 2009)، و مقیاس تحمل پریشانی (سیمونز و گاهر، 2005)، مورد ارزیابی قرار گرفتند. جهت تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری و نرم افزار SPSS23 و Smart PLS3 استفاده شد.

    یافته ها:

     اثرمستقیم و منفی شناخت اجتماعی بر رفتارهای خودآسیب رسان معنادار بود (0/05>P)، اما اثرغیرمستقیم شناخت اجتماعی بر رفتارهای خودآسیب رسان معنادار نبود. اثر مستقیم و منفی تحمل پریشانی بر رفتارهای خود آسیب رسان معنادار بود (0/01 >P).

    نتیجه گیری:

     براساس یافته ها، می توان نتیجه گرفت تحمل پریشانی و شناخت اجتماعی از عوامل مهم اثرگذار بر رفتارهای خودآسیب رسان نوجوانان است، بنابراین، در برنامه های پیشگیری و درمانی باید به این عوامل توجه شود.

    کلیدواژگان: تحمل پریشانی، رفتارهای خودآسیب رسان، شناخت اجتماعی، نوجوانانی
  • شهنام جباری، رضا نیکبخش*، اکبر آفرینش، فریده شریفی فر صفحات 2417-2431
    زمینه

    رفتارهای فراسازمانی غیراخلاقی یکی از عوامل توسعه در هر سازمانی هستند. این ها رفتارهایی هستند که استانداردهای اجتماعی و اخلاقی پذیرفته شده را نقض می کند. شواهد پژوهشی نشان از افزایش روزافزون رفتارهای غیر اخلاقی کارکنان می باشد که رفتارهای مدیران، سرپرستان و تسلط یک فضای غیرانسانی در سازمان می تواند زمینه را برای وقوع رفتارهای غیراخلاقی از طرف کارکنان را فراهم سازد.

    هدف

    پژوهش این مطالعه با هدف بررسی روابط ساختاری سیستم های کاری با عملکرد بالا و رفتارهای فراسازمانی غیراخلاقی و نقش میانجی گر چندگانه هویت اخلاقی و مالکیت روانشناختی صورت گرفت.

    روش

    این مطالعه از سری مطالعات همبستگی می باشد که به روش مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی انجام گرفت. جامعه آماری آن کارکنان وزارت ورزش و جوانان کشور بود که از بین آن ها تعداد 324 نفر به صورت در دسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب گردید. ابزار اندازه گیری پرسشنامه ی هویت اخلاقی آکویینو و رید (2002)؛ سیستم های کاری با عملکرد بالا زاچارتوس (2005) و رفتارهای فراسازمانی غیراخلاقی آمفوس و همکاران (2010) برای متغیرهای پژوهش بود. روایی ابزارها با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی مورد بررسی قرار گرفت. داده های گردآوری شده با استفاده از روش حداقل مربعات جزیی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     یافته های پژوهش نشان داد که بارهای عاملی به دست آمده بین متغیرهای پیش بین و ملاک بزرگتر از 0/4 به دست آمد. همچنین نتایج t value بزرگتر از 1/96 به دست آمد. شاخص GOF در این مدل 0/454 بود که نشان از برازش قوی مدل معادلات ساختاری بود. نتیجه ی آزمون سوبل 9/45 و 10/54 به ترتیب نقش میانجی هویت اخلاقی و ماکیت روانشناختی را تایید نمود.

    نتیجه گیری:

     بر اساس نتایج به دست آمده در این مطالعه مدیران باید به سیستم های کاری با عملکرد بالا برای هدایت کردن رفتارهای کارکنان در سازمان توجه ویژه داشته باشند. همچنین مدیران باید با توجه کردن به سازه های مالکیت روانشناختی و هویت اخلاقی باید در جهت کنترل رفتارهای فراسازمانی کارکنان خود گام بردارند.

    کلیدواژگان: هویت اخلاقی، سیستم های کاری با عملکرد بالا، رفتارهای فراسازمانی غیراخلاقی، مالکیت روانشناختی
  • فاطمه عطار خامنه ای، پروین کدیور*، سوزان امامی پور، مژگان سپاه منصور صفحات 2433-2448
    زمینه

    شایستگی تحصیلی به معنای دانش، رفتار و مهارت های آشکار و ناآشکار به افراد توانایی انجام اثربخش وظایف خود را به می دهد. تحقیقات نشان می دهد علاوه بر حمایت اجتماعی از سوی افراد مهم در محیط های آموزشی، نظم جویی هیجان نیز از عوامل مهم موفقیت و شایستگی تحصیلی است، اما بررسی نقش میانجی گرای این مفهوم در جامعه مورد مطالعه مغفول مانده است.

    هدف

    هدف این پژوهش تعیین نقش میانجیگر نظم جویی هیجان در رابطه بین حمایت اجتماعی ادراک شده و شایستگی تحصیلی بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمام دانش آموزان دختر دوره متوسطه دوم در سال تحصیلی 1400-1399 در شهر تهران بود که از میان آنها 610 دانش آموز به روش نمونه گیری چند مرحله ای تصادفی انتخاب شدند. ابزاراین پژوهش شامل مقیاس ارزیابی شایستگی تحصیلی دیپرنا و الیوت (1998)، مقیاس چند وجهی حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت و همکاران در سال (1988) و پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و همکاران (2001) بود. داده ها با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شدند.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد مدل ساختاری با داده های گردآوری شده برازش قابل قبول دارد. در این پژوهش ضریب مسیر غیرمستقیم بین حمایت اجتماعی ادراک شده ازطریق راهبردهای غیرانطباقی نظم جویی شناختی هیجان (0/01>p، 0/106=β) و از طریق راهبردهای انطباقی نظم جویی شناختی هیجان (0/01>p، 0/142=β) مثبت و در سطح 0/01 معنادار بود.

    نتیجه گیری:

     نتایج حاصل ازاین پژوهش نشان می دهد، مشاوران مدارس، بالینگران و درمانگران حوزه کودک و نوجوانان، شایسته است سنجش و ارزیابی میزان حمایت اجتماعی دانش آموزان، جهت شناسایی و در نظر گرفتن تظاهرات آن بر نظم جویی هیجان و شایستگی تحصیلی دانش آموزان را مورد توجه و کاربرد قرار دهند.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، نظم جویی هیجان، شایستگی
  • اشرف محمدی فرشی، مهدی شاه نظری، مریم بهرامی هیدجی*، پریسا پیوندی، فاطمه محمدی شیر محله صفحات 2449-2467
    زمینه

    طرحواره های هیجانی مشکل ساز نه تنها با احساسات، بلکه با اختلافات زناشویی، کاهش ذهن آگاهی، دیدگاهی منفی در باره هیجانات خود و راهبردهای مقابله ای مشکل ساز مانند اجتناب، نشخوار فکری یا سرزنش خود و دیگران مرتبط هستند. از سوی دیگر، همدلی با توانایی درک تجربه عاطفی دیگران، شاخص های بهزیستی روانشناختی را افزایش می دهد و کیفیت طرحواره های هیجانی را بهبود می بخشد. پژوهش ها حاکی از اثربخشی درمان تلفیقی پذیرش و تعهد با شفقت بر نگرانی، نشخوار فکری، اضطراب اجتماعی و روابط زوجین می باشد، اما در زمینه کاربرد این درمان در جامعه مورد مطالعه، شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر به دنبال بررسی اثربخشی درمان شناختی مبتنی بر پذیرش و تعهد با تمرکز بر شفقت به خود بر طرحواره های هیجانی و همدلی زوجین بود.

    روش

    روش پژوهش، شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون، پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمام زوجینی بود که در نیمه اول سال 1400 به مراکز مشاوره شهر تهران مراجعه کردند. حجم نمونه 36 نفر و روش نمونه گیری، هدفمند با جایگزینی تصادفی بود. گروه آزمایش، مداخلات را به صورت 8 جلسه هفتگی 90 دقیقه ای گروهی دریافت کرد. ابزار پژوهشی، مقیاس طرحواره های هیجانی لیهی II (2002) و مقیاس همدلی اساسی جولیف و فارینگتون (2006) بود. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس آمیخته و نرم افزار تحلیل آماری 25-SPSS تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها:

     یافته ها نشان داد مداخله شناختی مبتنی بر پذیرش و تعهد با تمرکز بر شفقت به خود، به صورت معناداری متغیر طرحواره های هیجانی (0/001 >P) و متغیر همدلی (0/001 >P) را تحت تاثیر قرار داده است. نتایج پیگیری حاکی از پایداری اثربخشی بود.

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان داد که درمان شناختی مبتنی بر پذیرش و تعهد با تمرکز بر شفقت به خود، مداخله ای موثر بر طرحواره های هیجانی و همدلی زوجین است. بنابراین برای اصلاح طرحواره های هیجانی مشکل ساز و افزایش همدلی زوجین می توان از مداخلات شناختی مبتنی بر پذیرش و تعهد با تمرکز بر شفقت به خود استفاده کرد.

    کلیدواژگان: زوجین، درمان شناختی مبتنی بر پذیرش و تعهد، تمرکز بر شفقت به خود، طرحواره های هیجانی، همدلی
  • سیده مریم کمراتی، فیروزه زنگنه مطلق*، ذبیح پیرانی صفحات 2469-2486
    زمینه

    مطالعات نشان می دهد احساسات و عواطف در شروع و حفظ رفتارهای خودآسیب رسان نوجوانان نقش دارند. با وجود اینکه در پیشینه ی تحقیقات به اثرات مثبت درمان پذیرش و تعهد و ذهن آگاهی بر مشکلات روانشناختی نوجوانان اشاره دارد، اما در زمینه کاربرد این دو روی آورد درمانی بر روی جامعه تحقیق شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و ذهن آگاهی بر کنترل عواطف نوجوانان دارای رفتارهای خودآسیب رسان انجام شد.

    روش

    روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری دو ماهه انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر مدارس دولتی دوره متوسطه اول منطقه 1 شهر تهران در سال تحصیلی 99-98 بود. 60 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای مرحله ای انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه (هرگروه 20 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش اول و دوم هریک 8 جلسه تحت درمان پذیرش و تعهد، و درمان ذهن آگاهی قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل سیاهه خودگزارشی رفتارهای خودآسیب رسان (کلونسکی و گلن، 2009) و مقیاس کنترل عواطف (ویلیامز و همکاران، 1997) بود. تحلیل داده ها با روش تحلیل کوواریانس چند متغیره و آزمون t همبسته بوسیله نرم افزار 23-SPSS انجام شد.

    یافته ها:

     در مرحله پس آزمون هر دو روش مداخله بر کنترل عواطف نوجوانان تاثیر معناداری داشت (0/01 P<). در مرحله پیگیری نیز دو مداخله به صورت معناداری موجب بهبود کنترل عواطف نوجوانان شد. اما بین میزان اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و ذهن آگاهی تفاوت معناداری وجود نداشت.

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد از طریق پذیرش احساسات و جلوگیری از اجتناب تجربه ای و شکل دهی به عمل متعهدانه و عادات سالم و همچنین آموزش ذهن آگاهی به واسطه بالا بردن آگاهی نسبت به زمان حال، از طریق بهبود فرآیند تفکر، شناسایی و اصلاح باورهای شناختی منفی و ارایه پاسخ های شناختی مناسب بر بهبود کنترل عواطف نوجوانان دارای رفتارهای خودآسیب رسان کمک کرده است.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، ذهن آگاهی، رفتارهای خودآسیبی، کنترل عواطف، نوجوانان
  • ماری یهیوی الله کایی، ابوالقاسم خوش کنش*، علی اصغر اصغرنژاد فرید صفحات 2487-2499
    زمینه

    تحقیقات نشان می دهد ناگویی هیجانی و مولفه های دشواری در شناسایی احساسات با نشانه های اختلال اضطراب اجتماعی رابطه مثبت دارند و فاکتورهای شناختی اختلال اضطراب اجتماعی را حفظ و موجب اجتناب از دیگران می شوند.

    هدف

    این پژوهش با هدف تعیین میزان اثربخشی آموزش تکنیک های ذهن آگاهی بر ناگویی هیجانی، در زنان دارای ناگویی هیجانی بالا و بر اضطراب اجتماعی، در زنان دارای اضطراب اجتماعی بر اساس سیستم های مغزی - رفتاری آن ها و تعیین میزان تفاوت اثربخشی در دو گروه از این زنان، طرح و اجرا گردید.

    روش

    روش این پژوهش، نیمه آزمایشی با نمونه گیری غیرتصادفی و در دسترس با طرح دو گروهی (گروه آزمایش و گروه کنترل) همراه با پیش آزمون  -پس آزمون و پیگیری بود. جامعه آماری شامل 16 نفر از زنان در دسترس دارای ناگویی هیجانی بالا و 16 نفر از زنان دارای اضطراب اجتماعی، بدلیل در دسترس بودن، در سال 1398 بود که هر کدام به دو گروه آزمایش و کنترل انتخاب شدند.

    یافته ها:

     نتایج تحلیل واریانس آمیخته تغییرات معنادار دو گروه را برای عامل درون گروهی نشان داد و اثرات گروه و تعاملی زمان و گروه نیز معنادار بود. نتایج تحلیل واریانس چندمتغیری برای مقایسه اثر گروه بر ترکیب خطی اثربخشی آموزش تکنیک های ذهن آگاهی بر ناگویی هیجانی در زنان دارای ناگویی هیجانی بالا و بر اضطراب اجتماعی، زنان دارای اضطراب اجتماعی بر اساس سیستم های مغزی - رفتاری آن ها در کوتاه مدت و بلندمدت نشان داد که اثر عامل گروه بر ترکیب خطی اثربخشی آموزش تکنیک های ذهن آگاهی... در پس آزمون و پیگیری از لحاظ آماری معنادار بود.

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان داد که متغیرهایی همچون ناگویی هیجانی و اضطراب اجتماعی، تحت تاثیر آموزش ذهن آگاهی بر اساس سیستم های مغزی - رفتاری تغییر نمودند و تفاوت اساسی در دو گروه آموزشی بوجود آمد که پیش از این مابین این دو اختلال، بطور همزمان مقایسه ای صورت نگرفته بود.

    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، سیستم های مغزی - رفتاری، ذهن آگاهی، ناگویی هیجانی
  • مریم نوری زاده میرابادی، مرجان حسین زاده تقوایی*، رضا مولودی، شیدا سوداگر، مریم بهرامی هیدجی صفحات 2501-2518
    زمینه

    سبک های مقابله ای ناکارآمد و نگرانی درباره تصویر بدنی از جمله مولفه هایی هستند که بر روی افراد چاق دچار اختلال پرخوری تاثیر می گذارند و منجر به رفتارهای ناسالم خوردن می شوند. با این وجود مداخلات عمیق روانشناختی که بر روی این مولفه ها تمرکز کند، کمتر مورد توجه قرار گرفته است. با توجه به اینکه طرحواره درمانی، درمان یکپارچه، عمیق و کارآمدی است سوال پژوهش حاضر این است که آیا این مداخله می تواند بر سبک های مقابله ای و نگرانی تصویر بدنی در افراد چاق مبتلا به اختلال پرخوری تاثیرگذار باشد؟

    هدف

    هدف پژوهش اثربخشی طرحواره درمانی بر سبک های مقابله ای و نگرانی های تصویربدنی در افراد چاق مبتلابه اختلال پرخوری بود.

    روش

    طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با ساختار تک آزمودنی شامل خط پایه، مداخله و پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان چاق مبتلا به پرخوری مراجعه کننده به یک کلینیک لاغری شهر تهران در سال های 1401-1400 بود. نمونه پژوهش را هشت نفر از زنان چاق تشکیل داده بودند. ابزار پژوهش پرسشنامه جبران افراطی یانگ و رای (1994)، پرسشنامه اجتناب یانگ و رای (1994)، پرسشنامه نشانه های اختلال خوردن فیربورن (2008) و مصاحبه نیمه ساختاریافته و پروتکل طرحواره درمانی (سیمپسون، 2018) بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از درصد داده های ناهمپوش، درصد بهبودی و شاخص تغییرات معتبر و نمودار روند استفاده شد.

    یافته ها:

     شاخص های درصد بهبودی، درصد داده های ناهمپوش و شاخص تغییرات معتبر در متغیر اجتناب برای شرکت کنندگان دوم، چهارم، ششم، هفتم و هشتم؛ در متغیر جبران افراطی برای شرکت کنندگان چهارم، ششم، هفتم و هشتم و در متغیر نگرانی های بدنی تمام شرکت کنندگان دارای بهبود چشمگیری در مرحله ی مداخله و پیگیری بودند (دارای RCI بالاتر از 1/96 بودند) که این نشان دهنده ی اثربخشی و ثبات نتایج طرحواره درمانی است.

    نتیجه گیری:

     با توجه به اثربخشی طرحواره درمانی بر سبک های اجتناب و جبران افراطی و نگرانی های تصویر بدنی پیشنهاد می گردد علاوه بر توجه به مولفه های جسمانی در درمان افراد چاق مبتلا به پرخوری به مولفه های روانشناختی از نوع طرحواره های ناسازگار و سبک های مقابله ای برخاسته از آن ها نیز توجه شود.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، سبک های مقابله ای، نگرانی های تصویر بدنی، چاقی، اختلال پرخوری
  • مرضیه سزگلی شاه خاصه، جعفر حسنی*، محمد شاکری صفحات 2519-2533
    زمینه

    میگرن درد مزمن، پیچیده و چندبعدی است که از عوامل زیست شناسی، روانشناختی و اجتماعی ریشه می گیرد و بار اقتصادی سنگینی بر بیماران، سیستم بهداشت جهانی و جامعه تحمیل می کند، تحقیقات زیادی بر اثربخش بودن درمان شناختی - رفتاری و درمان شناختی رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی بر سردردهای میگرنی انجام شده است. اما در زمینه تاثیر روانشناختی این درمان ها بر پریشانی روانشناختی و مقایسه آن ها در جامعه مورد تحقیق شکاف تحقیقانی وجود دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر به منظور بررسی مقایسه اثربخشی درمان شناختی - رفتاری و درمان شناختی - رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی بر پریشانی روانشناختی در بیماران مبتلا به سردرد میگرنی انجام شده است.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون سه گروهی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه بیماران مبتلا به سردرد میگرنی مراجعه کننده به کلینیک مغز و اعصاب مشهد در نیمه اول سال (1399) بود. پس از مشخص شدن شرایط ورود و خروج از پژوهش و اجرای اولیه پیش آزمون تعداد 45 نفر واجد شرایط انتخاب و به شکل تصادفی در سه گروه (دو گروه آزمایش و یک گروه گواه) جایگزین شدند. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه مقیاس افسردگی - اضطراب - استرس (لاویبوند و لاویبوند، 1998) استفاده شد. داده ها از طریق کواریانس چند متغییره و آزمون تعقیبی بن فرونی مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها:

     بر اساس نتایج حاصل، هر دو روش مداخلاتی شناختی - رفتاری مبتنی بر ذهن  آگاهی (0/05 >P) و شناختی - رفتاری (0/05 >P) به طور معناداری موجب کاهش سطح پریشانی روانشناختی در بیماران گردیدند، اما میزان تاثیر مداخله شناختی - رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش پریشانی روانشناختی بیشتر بود. میانگین هر سه متغیر افسردگی (0/001 >P)، اضطراب (0/001 >P) و استرس (0/01 >P) در گروه درمان شناختی - رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی نسبت به دو گروه دیگر پایین تر است؛ و همچنین میانگین افسردگی (0/001 >P)، اضطراب (0/02 >P) و استرس (0/001 >P) در گروه درمان شناختی - رفتاری به طور معناداری پایین تر از گروه گواه است. بنابراین، اگرچه هر دو مداخله درمان شناختی - رفتاری و درمان شناختی - رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی موجب کاهش معنادار افسردگی، اضطراب و استرس مبتلایان به سردرد میگرنی شده اند، اما درمان شناختی - رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی به طور معناداری از درمان شناختی - رفتاری اثربخش تر بوده و به طور معناداری عملکرد موفق تری در کاهش ابعاد پریشانی روانشناختی داشته است.

    نتیجه گیری:

     روش درمانی شناختی - رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی تاثیر بیشتری بر پریشانی روانشناختی در بیماران مبتلا به میگرن دارد؛ بنابراین توصیه می شود از این روش به عنوان درمان مکمل استفاده شود.

    کلیدواژگان: درمان شناختی - رفتاری، درمان شناختی - رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی، پریشانی روانشناختی، میگرن
|
  • Alireza Nezamdoost Malfejani*, Faramarz Sohrabi, Abdollah Motamedi Motamedi, Ali Delavar, Hossein Eskandari Pages 2333-2346
    Background

    Disturbance in relationships is the basis and foundation of emotional disorders. Due to the growth of mood and communication problems in families, the concern about the quality of the parent-child relationships during adolescence has increased significantly in recent years.

    Aims

    Considering the importance of the role of attachment in solving the communication problems of families, the present study was conducted to investigate the effectiveness of a therapeutic program developed based on attachment and by Iranian culture in improving the relationship between depressed and anxious adolescents and their parents.

    Methods

    This research method was semi-experimental with a pre-test, post-test design with a control group, and a 6-week follow-up using a random selection of group members. The statistical population of the present study was 93 depressed and anxious teenagers visiting Rasht counseling centers in the age group of 14 to 18 years; based on the screening program (interview and implementation of the DASS-21 test), 48 people were selected and randomly replaced in the experimental and control groups. The experimental group received the indigenous program of attachment-based intervention developed by Diamond, Diamond, & Levy (2014). Analysis of variance with repeated measurements was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that the intervention used caused a significant difference in the improvement of the relationship between the test group and the control group, which indicates the effect of the intervention and the family therapy program developed based on attachment, in improving the communication context between depressed and anxious teenagers and their parents, and the effect of this The intervention did not return in the follow-up phase and remained stable.

    Conclusion

    Considering that the developed treatment provides useful solutions for the quality of the attachment relationship and improving the communication between teenagers and their parents, this program can be considered an effective treatment method.

    Keywords: Relationship Improvement, Attachment Based Therapy, Adolescent
  • Azar Khazai*, Mohammad Reza Nili, Esmael Zaraii Zavaraki, Ali Delavar Pages 2347-2364
    Background

    students didn’t have the opportunity to engage in problem-solving and knowledge management activities in traditional teaching methods. So, it is essential to change the instructional approach in order to use the online resources and material that leads to creating modern techniques. One of the new methods is flipped learning, which improves basic skills.

    Aims

    The present study is aimed to determine the effectiveness of instructional packages based on flipped learning on students’ metacognition and problem-solving skills.

    Methods

    The method was semi-quasi with a pre-and post-test design. The statistical population was all students in Alashtar. It is chosen 60 students through simple probability sampling. The instruments were Haroldetil and Abedi’s metacognition questionnaire and a researcher-made problem-solving test. The control group was taught through traditional methods, and it is designed and developed an instructional package based on flipped learning for the experimental group the teacher and students’ activities are done in three stages: pre and during, and after class. Data were analyzed by multivariate and univariate analysis of covariance.

    Results

    There is a significant difference between the control and experimental group in meta cognition and problem-solving skill. (p<0.01). It means that the means in the experimental group is higher than the control group.

    Conclusion

    Based on the findings, it concluded that flipped class help in managing time appropriately, and training metacognition, and problem-solving skill. The teacher has more opportunities to concentrate on important issues and content and see more effective and deeper learning.

    Keywords: flipped learning model, problem solving, flipped class, metacognition
  • Abolfazl Amirian*, Parviz Sharifidaramadi, Mohammad Asgari Pages 2365-2381
    Background

    Oppositional defiant disorder (ODD) is one of the most common disorders in school-age children, closely associated with attachment problems. In various studies, dyad art therapy has been identified as effective in improving attachment components. Still, research that has focused on the efficacy of dyad art therapy on ODD has received less attention.

    Aims

    The aim of this study was to determine the efficacy of a dyad art therapy program developed by researchers on attachment components and symptoms of ODD.

    Methods

    This study was a quasi-experimental study with a pre-test and post-test design with a control group. The research population was all clients with a diagnosis of ODD aged 7 to 9 years who were referred to the counseling center of Arak Islamic Azad University in the spring of 2021 and 24 of them were selected by convenience sampling method and assigned to experimental and control groups. The research instruments were Kinship Center Attachment Questionnaire (2006) and the Homerton ODD Rating Scale (2006). The dyad art therapy program was performed as an independent variable and its efficacy was evaluated using multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that after the intervention, in the total scores of the attachment components Questionnaire (f= 86.542, p< 0.01) and its subscales in the experimental group, scores were significantly increased and the symptoms of ODD decreased (f= 47/35, p< 0.05).

    Conclusion

    According to the findings, it can be concluded that dyad Art therapy can improve the components of attachment and reduce the symptoms of ODD.

    Keywords: Art Therapy, Parent Child Relationship, oppositional defiant disorder, Attachment
  • Rashin Rajaei, Mahdi Zare Bahramabadi*, Mohamadreza Abedi Pages 2383-2399
    Background

    During adolescence, due to the lack of stability in the mental state of adolescents, they mainly face many problems that can lead to the emergence of emotional/behavioral problems in them.

    Aims

    In the present study, the comparison of the effects of Mode Deactivation therapy(MDT) and emotion regulation therapy (ERT) on the reduction of internalizing and externalizing symptoms in adolescent girls.

    Methods

    The current research is a semi-experimental type with a pre-test-post-test with a control group. Among the teenagers visiting the clinics of Isfahan city, 30 people were diagnosed with behavioral/emotional problems through interviews, and they had the conditions to enter the research, they were selected and placed in three groups (10 people) MDT, ERT, and control, the subjects in the intervention groups received 8 sessions of 90 minutes for 8 weeks, and the individuals in the control group were placed on a waiting list and did not receive any intervention during this period. Before and after the intervention, all participants answered the adolescent Behavior Inventory Questionnaire (Achenbach & Rescular, 2002). Data were analyzed using a multivariate analysis of covariance.

    Results

    The findings showed that ERT intervention had significant differences in the variables of internalization syndrome, anxiety/depression components, withdrawal, and externalization syndrome compared to MDT and control groups (P<0.05). The MDT intervention group also had a significant difference in the subscales of physical complaints compared to the control group and ERT(P<0.05), but both intervention groups in the subscales of aggression and lawlessness were significantly different from the control group(P<0.05) but are not significantly different from each other(P>0.05)

    Conclusion

    The results showed that ERT intervention is more effective than MDT in reducing the emotional and behavioral problems of adolescents due to the provision of objective and tangible training.

    Keywords: emotion regulation therapy (ERT), externalization Syndrome, internalization syndrome, Mode Deactivation therapy (MDT)
  • Afsane Safarpour, Mohammad Ghamari*, Simin Hosseinian Pages 2401-2416
    Background

    Self-injury is a mechanism that adolescents use to protect their fragile self in coping with the pressures of adolescence. Several studies have indicated that social cognition is involved in a variety of behavioral problems and mental disorders. Also, studies have shown the mediating role of distress tolerance in adolescents' tendency to self-injury behaviors. However, no study has been conducted to examine simultaneously the mediating role of distress tolerance in the relationship between social cognition and adolescents’ self-injury behaviors.

    Aims

    the present study aimed to model the structural relationships of social cognition with self-injury behaviors mediated by adolescent distress tolerance.

    Methods

    The research method was correlational, structural equations modeling type. The statistical population of the study included all adolescents aged 14-16 years who were studying in public schools in Karaj in the academic year of 2020-2021. Among them, 247 were selected using a convenience sampling method and through virtual networks and were evaluated using Social Cognition Questionnaires (Nejati et al., 2018), Inventory of Statements about Self-injury (ISAS) (Klonsky & Glenn, 2009), and the Distress Tolerance Scale (Simons, & Gaher, 2005). Structural equation method and SPSS23 and Smart PLS3 software were used to analyze the data.

    Results

    The direct and negative effects of social cognition on self-injury behaviors were significant (P< 0.05), but the indirect effect of social cognition on self-injury behaviors was not significant. The direct and negative effects of DISTRESS tolerance on self-injury behaviors were significant
    (P< 0.01).

    Conclusion

    According to the results, it can be concluded that distress tolerance and social cognition are important factors affecting adolescents' self-injury behaviors, so these factors should be considered in prevention and treatment programs.

    Keywords: Distress tolerance, Self-injury behaviors, Social cognition, Adolescents
  • Shahnam Jabari, Reza Nikbakhsh*, Akbar Afarinesh, Farideh Sharififar Pages 2417-2431
    Background

    Unethical pro-organizational behavior is one of the factors in the development of any organization. These are behaviors that violate accepted social and moral standards. Research evidence shows that the unethical behavior of employees is increasing from day to day, and the behavior of managers, and supervisors and the domination of an inhuman atmosphere in the organization can provide the basis for the occurrence of unethical behavior on the part of employees.

    Aims

    The aim of this study was to investigate the structural relationships between high-performance work systems and immoral Unethical pro-organizational behavior in the mediating role of multiple moral identities and psychological ownership.

    Methods

    This study is a correlation study that was performed by structural equation modeling with partial least squares approach. The statistical population was the staff of the Ministry of Sports and Youth, from which 324 people were selected as the available research sample. The measurement tool of Aquino and Reed Moral Identity Questionnaire (2002); High-performance work systems Zachartos (2005) and the immoral meta-organizational behaviors of Amphos et al. (2010) were the research variables. The validity of the instruments was assessed using confirmatory factor analysis. The collected data were analyzed using the partial least squares method.

    Results

    The findings of the research showed that the factor loading obtained between the predictor variables and the grand criterion was obtained from 0.4. Also, the results of a t-value greater than 1.96 were obtained. The GOF index in this model was 0.454, which indicated the strong fit of the structural equation model. The result of the Sobel test 9.45 and 10.54 confirmed the mediating role of moral identity and psychological model, respectively.

    Conclusion

    Based on the results obtained in this study, managers should pay special attention to high-performance work systems to guide the behavior of employees in the organization. Also, managers should take steps to control the extra-organizational behaviors of their employees by paying attention to the structures of psychological ownership and moral identity.

    Keywords: moral identity, High performance work systems, Unethical pro-organizational behavior, Psychological ownership
  • Fatemeh Attarkhamanehei, Parvin Kadivar*, Soozan Emamipur, Mojgan Sepah Mansur Pages 2433-2448
    Background

    Academic competence in the sense of knowledge, behavior, and obvious and hidden skills give people the ability to perform their duties effectively. Research shows that in addition to social support from important people in educational environments, emotion regulation is also one of the important factors of academic success and competence, but the mediating role of this concept has been neglected in the studied society.

    Aims

    This study aimed to determine the mediating role of cognitive emotion regulation in the relationship between perceived social support and academic competence.

    Methods

    The research method was descriptive-correlational, and the purpose of the research was applied. The statistical population of this study included all female high school students in the academic year 2020-2021 in Tehran, from which 610 students were selected by multi-stage random sampling. The instruments of the present study included the Academic Competence Evaluation Scale by Diperna & Elliott (1999), the Multidimensional Scale of Perceived Social Support by Zimet et al. (1988), and the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire by Garnefski et al. (2001). Data were analyzed using structural equation modeling.

    Results

    The results showed that the structural model has an acceptable fit with the collected data. In the present study, the indirect path coefficient between perceived social support through non-adaptive cognitive emotion regulation strategies (p<0.01, β=0.106) and through adaptive cognitive emotion regulation strategies (p<0.01, β=0.142) were positive and significant at 0.01 level.

    Conclusion

    Based on the results of the present study, it is suggested to school counselors, clinicians, and therapists in the field of children and adolescents to assess and evaluate the level of social support of students, and to identify and consider its manifestations to regulate students' emotions and academic competence.

    Keywords: Competence, emotion regulation, social support
  • Ashraf Mohammadi Farshi, Mahdi Shahnazari, Maryam Bahrami Hidaji*, Parisa Peyvandi, Fatemeh Mohammadi Shirmahaleh Pages 2449-2467
    Background

    Problematic emotional schemas are not only associated with emotions, but also with marital discord and decreased mindfulness, a negative view of one's emotions, and problematic coping strategies such as avoidance, rumination, or blaming oneself and others. On the other hand, empathy with the capability of understanding another’s emotional experience increases psychological well-being indicators and improves the quality of emotional schemas. Research shows the efficacy of acceptance and commitment therapy integrated with compassion on worry, rumination, social anxiety, and the relationship of couples; but there is a research gap in the application of this treatment in the studied community.

    Aims

    The present study sought to investigate the efficacy of cognitive therapy based on acceptance and commitment, with a focus on self-compassion emotional schemas, and empathy in couples.

    Method

    The research method was quasi-experimental based on a pre-test, post-test design, and follow-up with the control group. The statistical population consisted of all couples who were referred to counseling centers in Tehran in the first half of 1400. The sample size was 36 people and the sampling method was purposive with random replacement. The experimental group received the interventions in 8 weekly 90-minute group sessions. The research instruments included Leahy's emotional schemas scale II (2002) and Jolliffe and Farrington’s basic empathy scale (2006). The data were analyzed using mixed analysis of variance and SPSS-25 statistical analysis software.

    Results

    The results showed that cognitive intervention, based on acceptance and commitment with a focus on self-compassion, affect the variables of emotional schemas (P< 0.001) and empathy
    (P< 0.001) significantly. Follow-up results showed stability in efficacy.

    Conclusion

    The results indicated that cognitive therapy based on acceptance and commitment with a focus on self-compassion influenced the emotional schemas and empathy in couples. Thus, cognitive therapy based on acceptance and commitment with a focus on self-compassion could be used to correct problematic emotional schemas and to increase empathy in couples.

    Keywords: Couples, Cognitive Therapy based on Acceptance, Commitment, Focus on Self-Compassion, Emotional Schemas, Empathy
  • Seyedeh Maryam Komarati, Firoozeh Zangeneh Motlagh*, Zabih Pirani Pages 2469-2486
    Background

    Studies suggest that emotions are involved in initiating and maintaining adolescent self-injury behaviors. Although the research background refers to the positive effects of acceptance and commitment therapy and mindfulness therapy on adolescents' psychological problems, there is a research gap in the application of these two therapeutic approaches in the research community.

    Aims

    The aim of this study was to compare the effectiveness of acceptance and commitment therapy (ACT) and mindfulness therapy on the emotional control of adolescents with self-injury behaviors.

    Methods

    The research method was quasi-experimental, with a pretest-posttest design and two months of follow-up. The statistical population of the study included all female students in public schools in District 1 of Tehran. 60 people were selected by stepwise cluster sampling method and randomly divided into two experimental groups and one control group. The first experimental group (ACT) and the second experimental group (mindfulness) had 8 sessions of therapeutic interventions. The first and second experimental groups each received 8 sessions of therapy based on acceptance and commitment and therapy mindfulness therapy. The research instrument included the Inventory of Statements About Self-injury (Klonsky & Glenn, 2009) and the Emotion Control Scale (Williams et al., 1997). Data analysis was the multivariate analysis of covariance (ANCOVA) using SPSS-23 software.

    Results

    In the post-test phase, both intervention methods had a significant effect on the improvement of the emotional control of adolescents with self-injury behaviors (P<0.01). In the follow-up phase, two interventions significantly improved emotional control, but there was no significant difference between the effectiveness of ACT and mindfulness therapy.

    Conclusion

    The research results showed that the ACT improved the emotional control of adolescents with self-injury behaviors by accepting emotions and preventing the avoidance of experience and the formation of committed action and healthy habits and by raising awareness of the present moment, improving the thought process, identifying and correcting negative cognitive beliefs, and providing appropriate cognitive responses.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, Mindfulness, Self-injury behaviors, Emotions control, Adolescents
  • Mari Yahyawi Allah Kai, Abolghasem Khoshkonesh*, Ali Asghar Asgharnezhad Farid Pages 2487-2499
    Background

    Research shows that emotional dyslexia and the components of difficulty in identifying emotions have a positive relationship with the symptoms of social anxiety disorder and maintain the cognitive factors of social anxiety disorder and cause them to avoid others.

    Aims

    This research aims to determine the effectiveness of mindfulness training on alexia in women with high alexia and on social anxiety in women with social anxiety based on their brain-behavioral systems and to determine the difference in effectiveness in two groups. It was planned and executed from these women.

    Methods

    The method of this research was semi-experimental with non-random sampling and available with a two-group design (experimental group and control group) with pre-test-post-test and follow-up. The statistical population included 16 available women with high emotional dyslexia and 16 women with social anxiety due to their availability in 2018, each of whom was selected into two experimental and control groups.

    Results

    The results of the mixed analysis of variance showed significant changes of the two groups for the within-group factor, and the group and interaction effects of time and group were also significant. The results of multivariate analysis of variance to compare the group effect on the linear combination of the effectiveness of mindfulness training techniques on alexia in women with high alexia and on social anxiety, women with social anxiety based on their brain-behavioral systems in the short-term and long-term show showed that the effect of the group factor on the linear combination of the effectiveness of mindfulness techniques training... in the post-test and follow-up was statistically significant.

    Conclusion

    The results showed that variables such as emotional ataxia and social anxiety changed under the influence of mindfulness training based on brain-behavioral systems, and there was a fundamental difference in the two training groups, which had previously been compared between these two disorders simultaneously. had not taken place.

    Keywords: social anxiety, Brain-behavioral systems, Mindfulness, Alexithymia
  • Maryam Nourizadeh Mirabadi, Marjan Hosseinzadeh Taghvaei*, Reza Moloodi, Sheida Sodagar, Maryam Bahrami Hidaji Pages 2501-2518
    Background

    Inefficient coping styles and concern about body image are among the components that affect obese people with binge-eating disorders and lead to unhealthy eating behaviors. However, deep psychological interventions that focus on these components have received less attention. Considering that schema therapy is an integrated, deep, and effective treatment, the question of the current research is whether this intervention can affect coping styles and body image concerns in obese people with binge-eating disorders.

    Aims

    The purpose of the study was the effectiveness of schema therapy on coping styles and body image concerns in obese people with binge eating disorder.

    Methods

    The design of the current research was semi-experimental with a single-subject structure, including baseline, intervention and follow-up. The statistical population of the study included all obese women suffering from overeating who referred to a slimming clinic in Tehran in 2021-2022. The research sample consisted of eight obese women. The research tools were Young and Rygh's extreme compensation questionnaire (1994), Young and Rygh's avoidance questionnaire (1994), Fairburn’s eating disorder symptoms questionnaire (2008) and semi-structured interview and schema therapy protocol (Simpson, 2018). For data analysis, percentage of non-overlapping data, improvement percentage, valid change index and trend chart were used.

    Results

    Indicators of improvement percentage, percentage of non-overlapping data, and reliable change index in the avoidance variable for the second, fourth, sixth, seventh, and eighth participants; In the variable of extreme compensation for the fourth, sixth, seventh, and eighth participants and in the variable of physical concerns, all the participants had a significant improvement in the intervention and follow-up stage (they had an RCI higher than 1.96), which indicates The efficacy and stability of schema therapy results.

    Conclusion

    Considering the effectiveness of schema therapy on extreme avoidance and compensation styles and body image concerns, it is suggested to pay attention to the physical components in the treatment of obese people suffering from overeating, to psychological components such as maladaptive schemas and coping styles arising from them.

    Keywords: Schema therapy, coping styles, body image concerns, obesity, binge eating disorder
  • Marziyeh Sargoli Shahkhaseh, Jafar Hassani*, Mohammad Shakeri Pages 2519-2533
    Background

    Pain as a multifaceted phenomenon is associated with great psychological, social and physical suffering and reduces the performance of the individual in society. Among these, Migraine headaches are one of the most common types of pain and the main reason for seeing a doctor.

    Aims

    There has been a lot of research on the efficacy of cognitive-behavioral therapy and mindfulness-based cognitive-behavioral therapy on migraine headaches with the experience of psychological distress. However, there is a research gap in the field of the psychological effect of these treatments on psychological distress and their comparison in the statistical population of this research.

    Methods

    The present study is quasi-experimental with a three-group pretest-posttest design. The statistical population included all patients with migraine headaches referred to the Neurology Clinic of Mashhad in the first half of 2020. After determining the inclusion and exclusion criteria in the research and the initial pre-test, 45 eligible individuals were selected and randomly assigned to three groups (two experimental groups and one control group). In order to do this, data collection from the Depression-Anxiety-Stress Scale (Lovibond & Lovibond, 1998) questionnaires was used. Data were analyzed by variance and Bonferroni post hoc test.

    Results

    According to the results, both cognitive-behavioral therapy (p<0/05) and mindfulness-based cognitive-behavioral therapy (p<0/05) significantly reduced the level of psychological distress in patients, The mean of all three variables of depression (P<0.001), anxiety (P<0.001) and stress (P<0.01) in the group of mindfulness-based cognitive-behavioral therapy is lower than the other two groups; and the mean of depression (P<0.001), anxiety (P<0.02) and stress (P<0.001) in the cognitive-behavioral therapy group is significantly lower than the control group. Therefore, although both interventions of cognitive-behavioral therapy and mindfulness-based cognitive-behavioral therapy have significantly reduced depression, anxiety, and stress in migraine headache sufferers, mindfulness-based cognitive-behavioral therapy is significantly better than cognitive-behavioral therapy, and it has been more effective and significantly more successful in reducing the dimensions of psychological distress.

    Conclusion

    Mindfulness-based cognitive-behavioral therapy has a greater effect on psychological distress in patients with migraine; Therefore, it is recommended to use this method as a complementary treatment.

    Keywords: Cognitive-behavioral therapy, Mindfulness-based cognitive-behavioral therapy, psychological distress, Migraine