فهرست مطالب

مطالعات منابع انسانی - پیاپی 46 (زمستان 1401)

فصلنامه مطالعات منابع انسانی
پیاپی 46 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • راضیه عبدالهی*، مجتبی امیری، عباس نرگسیان صفحات 1-22
    زمینه و هدف

    گزاره های ارزشی کارکنان نوعی راهبرد برای ایجاد مزیت رقابتی کارفرما در بازار کار به شمار می رود که با هدف اطمینان از به کارگیری بهترین افراد و نگهداشت کارکنان فعلی اجرا می شود. این مفهوم جدید، بر مزایایی تمرکز می کند که از همکاری با یک کارفرمای مشخص به دست می آید و تاکنون اجزای متفاوتی برای آن معرفی شده است؛ از این ‏رو پژوهش حاضر، به دنبال شناخت ماهیت و اجزای تشکیل دهنده گزاره های ارزشی کارکنان با رویکردی یکپارچه است.

    روش

    این پژوهش کاربردی رویکرد تفسیری دارد و از روش مرور نظام مند ادبیات به عنوان نوعی روش کیفی استفاده کرده است. منابع اطلاعاتی پژوهش مقاله های مرتبط منتشرشده در پایگاه های اطلاعات علمی منتخب است که بر اساس معیارهای مدنظر غربالگری و با استفاده از روش کدگذاری تحلیل شدند.

    یافته ها

    با مرور تعاریف گزاره های ارزشی کارکنان، ماهیت و هدف و شرایط بهره مندی از آن بازشناسی شد. همچنین اجزای آن نیز، از پنج مقوله اصلی تشکیل شده اند که عبارت اند از: ارزش های ارتباطی و فرهنگی، ارزش های اقتصادی، ارزش های توسعه ای، ارزش های حاصل از شغل و ارزش های غرور و اعتبار سازمانی.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش می تواند به کسب شناخت کمابیش جامعی از ارزش های مورد انتظار کارکنان از سازمان مساعدت کند تا توان رقابتی سازمان ها را در جذب و نگهداشت بهترین افراد ارتقا دهد.

    کلیدواژگان: گزاره های ارزشی کارکنان، ارزش پیشنهادی کارکنان، ارزش پیشنهادی کارفرما، ارزش پیشنهادی اشتغال، مرور نظام مند ادبیات
  • مریم طهرانی*، اکبر حسن پور، سعید جعفرنیا، محمدامین زارع صفحات 23-55
    زمینه و هدف

    ترس سازمانی بر عملکرد کارکنان در محل کار تاثیر منفی دارد؛ فرهنگی که خاموشی ایجاد می کند، باعث می شود که تصمیم گیری به تاخیر بیفتد و از ایجاد نوآوری و توسعه در سازمان جلوگیری می کند. هدف از این پژوهش ارایه الگویی جامع از مدیریت ترس در سازمان های مالی است.

    روش

    این پژوهش کاربردی، رویکرد کیفی دارد و با روش نظریه پردازی داده بنیاد اجرا شده است. مشارکت کنندگان در این پژوهش خبرگان سازمان های دولتی و خصوصی فعال در صنعت مالی شهر تهران بودند که با روش نمونه گیری هدفمند برگزیده شدند. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته بود.

    یافته ها

    بر اساس نتایج این پژوهش، مقوله محوری در قالب مقوله های فرعی ابعاد ارتباطی، عملکردی و انگیزشی تعریف شد. شرایط علی در قالب مقوله های عوامل درون و برون سازمانی، شرایط زمینه ای در قالب مقوله های بستر اجتماعی و تکنولوژیک و شرایط مداخله گر در قالب مقوله های وضعیت اقتصادی جامعه و وضعیت روانی محرک ترس سازمانی دسته بندی شدند. کنش واکنش ها نیز در قالب مقوله های مدیریت ریشه های ترس در کارکنان، اقدام های مدیریت منابع انسانی، اصلاحات رفتاری و اقدام های فرهنگی شناسایی شد. در نهایت، پیامدها به مقوله های آسیب های عملکردی، رفتاری، ساختاری و اجتماعی دسته بندی شدند.

    نتیجه گیری

    مدیران می توانند به کمک این مدل، در زمینه شناخت ترس سازمانی کارکنان گام بردارند و برای پیشگیری یا درمان آن نیز اقدام هایی در راستای شناسایی و تعریف عوامل ایجاد ترس انجام دهند و در نهایت، به اصلاحات ساختاری و فرهنگی در جهت مقابله با ترس سازمانی بپردازند.

    کلیدواژگان: ترس، هراس سازمانی، مدیریت هراس سازمانی، نظریه پردازی داده بنیاد، سازمان های مالی
  • فضه قنبری قلعه رودخانی، محسن فرهادی نژاد*، علیرضا مقدم، محمود نجفی صفحات 56-72
    زمینه و هدف

    احتمال بروز بحران های گوناگون، همواره سازمان ها را با چالش هایی روان شناختی درگیر می کند. در چنین موقعیتی، رفتار مناسب مدیران هنگام مواجهه با این چالش ها، به سازمان و کارکنان یاری می رساند تا بتوانند به شکل موثری با این بحران ها مقابله کنند. پژوهش حاضر با هدف شناسایی و رتبه بندی رفتارهای مدیران به منظور کاهش چالش های روان شناختی منابع انسانی در موقعیت بحرانی اجرا شده است.

    روش

    این پژوهش به روش آمیخته متوالی (کیفی کمی) اجرا شده است. در بخش کیفی، برای شناسایی رفتار مدیران، از روش روایت پژوهی استفاده شده است. مشارکت کنندگان این مرحله، شماری از مدیران بخش های دولتی و خصوصی بودند که به صورت هدفمند انتخاب شدند. در مرحله دوم، برای اولویت بندی این رفتار از دیدگاه کارکنان، از روش دلفی، نرم افزار اس پی اس اس و آزمون کندال استفاده شد.

    یافته ها

    در مرحله کیفی 30 رفتار سازنده مدیران در رویارویی با چالش های روان شناختی کارکنان در موقعیت بحرانی شناسایی شد که از میان آن ها رفتار حمایتگرانه، رفتار مداراگرانه، رفتار منصفانه، شفافیت عاطفی و ارتباطی و رفتار محترمانه، به ترتیب از دیدگاه کارکنان اهمیت بیشتری داشتند.

    نتیجه گیری

    هنگام بروز بحران در سازمان، مدیران می توانند با انجام این رفتارهای سازنده، چالش های روان شناختی کارکنان را کاهش دهند و جریان های منفی و تهدیدها را به موقعیت های توانمندساز کارکنان تبدیل کرده و در مدیریت بحران های سازمانی موفق عمل کنند.

    کلیدواژگان: رفتار مدیر، چالش روان شناختی، موقعیت بحرانی، روایت پژوهی، تحقیق آمیخته
  • سید عباس علوی*، سید مرتضی موسوی، محسن صادقی نصب، اسماعیل اسدی صفحات 73-91
    زمینه و هدف

    موفقیت سازمان های دانش محور مرهون توانمندسازی منابع انسانی دانشی آن است. هرچه این سازمان ها از نظر منابع انسانی توانمندتر باشند، به همان میزان، توفیق بیشتری در نیل به اهداف خود خواهند داشت. هدف این مقاله طراحی و تبیین الگوی توانمندسازی منابع انسانی در اداره تحقیقات و جهاد خودکفایی ارتش ج.ا.ا است.

    روش

    پژوهش از نظر هدف، توسعه ای و از لحاظ نتیجه، کاربردی و از لحاظ نوع داده ها، کیفی و کمی است. مشارکت کنندگان بخش کیفی خبرگان علمی و صاحب نظران حوزه مدیریت منابع انسانی و خبرگان اجرایی اداره تحقیقات و جهاد خودکفایی آجا بودند که با روش نمونه گیری غیراحتمالی قضاوتی و هدفمند انتخاب شدند. در بخش کمی نیز، 152 نفر از کارکنان دانشی که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند، در این پژوهش مشارکت کردند. ابزارهای گردآوری داده ها در بخش کیفی، مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی، پرسش نامه محقق ساخته بود. روش تحلیل داده ها در بخش کیفی، تحلیل مضمون و در بخش کمی، مدل سازی معادلات ساختاری جهت اعتبارسنجی مدل بود.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها مقوله های اصلی الگوی توانمندسازی جامعه هدف عبارت اند از: توانمندسازی دانشی، توانمندسازی حرفه ای، توانمندسازی کارکردی، توانمندسازی اخلاقی، توانمندسازی اجتماعی، توانمندسازی نظامی و توانمندسازی شناختی که ارتباط میان آن ها و مقوله های فرعی تشکیل دهنده آن ها، به صورت کمی نیز تایید شد.

    نتیجه گیری

    ماهیت حرفه ای منابع انسانی شاغل در سازمان های دفاعی دانش محور، موجب می شود که برنامه توانمندسازی آن ها چندبعدی و فراگیر باشد. الگوی ارایه شده در این پژوهش می تواند به عنوان راهنمای عمل برای تدوین برنامه های توسعه منابع انسانی در این حوزه استفاده شود.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، منابع انسانی دانشی، سازمان دانش محور
  • عمران محمدی فاتح*، عباس منوریان، سعید نوروزی صفحات 92-111
    زمینه و هدف

    ذهن آگاهی به عنوان نوعی حالت و فرایند روان‏شناختی مثبت، زمینه ساز بروز رفتارهای سازنده و ارتقای عملکرد شغلی است. به‏منظور شناخت بهتر چگونگی این تاثیرگذاری، مطالعه حاضر به بررسی نقش میانجی خلاقیت و مشارکت فرایند خلاقانه و نقش تعدیلگر رهبری متواضع در تاثیر ذهن‏آگاهی بر عملکرد شغلی کارکنان اجرا شده است.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوردی داده ها از نوع توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری آن، کارکنان یکی از سازمان های نظامی شهر تهران است که از میان آن ها، به روش تصادفی نمونه گیری شده است. داده ها با کمک ابزار پرسش نامه گردآوری و با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری مبنی بر حداقل مربعات جزیی تجزیه وتحلیل شده اند.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها ارتباط بین ذهن آگاهی، خلاقیت و مشارکت فرایند خلاقانه با عملکرد شغلی تایید شد. همچنین نتایج نشان داد که رهبری متواضع رابطه بین خلاقیت و مشارکت فرایند خلاقانه و عملکرد شغلی را تعدیل می کند. تاثیر ذهن آگاهی بر عملکرد شغلی از طریق خلاقیت کارکنان نیز تایید شد.

    نتیجه گیری

    پرورش قابلیت ذهن آگاهی کارکنان، به ارتقای آمادگی و سیالیت ذهنی آنان، برای خلاقیت و تمایل به مشارکت فعالانه در فرایندهای خلاقانه سازمان، به ارتقای عملکرد شغلی آنان کمک می کند. یافته های این پژوهش می تواند توجه به مقوله ذهن آگاهی را در میان پژوهشگران و دست اندرکاران سازمانی ارتقا دهد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، رهبری متواضع، خلاقیت، مشارکت در فرایند خلاقانه، عملکرد شغلی کارکنان
  • سلطنت روایی*، مصطفی لطفی جلال آبادی، سید فرامرز قرآنی، سجاد دهنوی صفحات 112-130
    زمینه و هدف

    منابع انسانی، حیاتی ترین منبع هر سازمانی است و ضعف در مدیریت سرمایه‏ های انسانی را می توان مهم ترین تهدید برای موفقیت بلندمدت سازمان قلمداد کرد. در این راستا پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی ریسک های منابع انسانی موثر بر عملکرد دانشگاه فنی و حرفه‏ای اجرا شده است.

    روش

    این پژوهش کاربردی با روش آمیخته متوالی (کیفی کمی) اجرا شده است. مشارکت کنندگان بخش کیفی، استادان و مدیران دانشگاه ‏های فنی‏ وحرفه ‏ای بودند. به کمک نمونه گیری گلوله برفی، 15 نفر برای نمونه آماری انتخاب شد. اطلاعات به دست آمده از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری و با روش تحلیل مضمون تجزیه وتحلیل شد و پس از این مرحله، عوامل به دست آمده اعتباریابی شد. جامعه آماری در بخش کمی، استادان و کارکنان دانشگاه فنی و حرفه‏ای بودند که داده ‏های آن به روش پرسش‏نامه گردآوری و با استفاده از مدل معادلات ساختاری در نرم افزار پی‏ال‏اس تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    ریسک های منابع انسانی موثر بر عملکرد در سه بعد شامل ریسک های اهداف منابع انسانی، ریسک های فرایندی منابع انسانی و ریسک های سرمایه انسانی و 15 مولفه شناسایی شدند. همچنین نتایج بخش کمی نشان داد که دسته بندی انجام شده قابل تایید است.

    نتیجه گیری

    باتوجه به اهمیت عامل انسانی، مدیریت ریسک های شناسایی شده باعث افزایش اعتماد کارکنان و ارتقاء عملکرد دانشگاه و ایجاد تمایز و برتری می گردد در غیر اینصورت باعث از دست دادن فرصت‏های محیطی، عقب ماندن از رقبا و کاهش عملکرد می گردد.

    کلیدواژگان: ریسک منابع انسانی، ریسک اهداف، ریسک فرایندی، ریسک سرمایه انسانی، عملکرد سازمان
|
  • Razieh Abdollahii *, Mojtaba Amiri, Abbas Nargesian Pages 1-22
    Background & Purpose

    EVP as a strategy to create a competitive advantage for the employer in the labor market and with the aim of ensuring the employment and maintaining of the best employees, is a new concept that considers the benefits of cooperation with a specific employer, and different components have been introduced for that so far. Therefore, the current research seeks to understand the nature as well as the components of EVP with an integrated approach.

    Methodology

    In this research, in order to understand the nature and components of EVP, a systematic literature review method was used. Research data resources for this study includes the related articles published in the scientific database. These articles were chosen based on the pertinent criteria and were analyzed using open coding.

    Findings

    After reviewing the definitions of employees’ value propositions, the nature, purpose, and conditions for achieving this value were identified. Furthermore, its five integral components include: communicational, cultural, economic, developmental values, values of the job and values of pride and credibility of the organization.

    Conclusion

    The findings of this study can contribute to cognition of the organization employees’ expected values in order to improve competitive power of the organizations in employing and retaining the best individuals.

    Keywords: Employee value proposition, EVP, Employer Value Proposition, Employment value proposition, Systematic literature review
  • Maryam Tehrani *, Akbar Hassanpoor, Saeed Jafarinia, MohammadAmin Zare Pages 23-55
    Background & Purpose

    Organizational fear has a negative impact on the employee performance at work, creates a silent culture, delays decision-making, and prevents innovation and development in the organization. The aim of this research is to provide a comprehensive model of fear management in financial organizations.

    Methodology

    To obtain the main purpose of the study, grounded theory method was used. Participants of the study were experts in public and private organizations in financial industry that are active in Tehran, from which 20 experts were selected as a statistical sample through a purposeful sampling method.

    Findings

    Based on the results, the central category was explained in three subcategories of communication, functional and motivational dimensions. Causal conditions were classified in the form of 2 categories of intra and extra-organizational factors, background conditions in the form of two categories of social and technological background, and intervening conditions in the form of two categories of economic conditions of society and psychological conditions triggering organizational fear. Actions-reactions were identified in the form of four categories of managing the roots of fear in employees, human resources management measures, behavioral reforms, and cultural measures. Finally, the consequences were explained in four categories of functional, behavioral, structural, and social damages.

    Conclusion

    Using this model, managers can take steps in the field of understanding the organizational fear of employees, and in order to prevent or treat it, they can also take measures to identify and define the factors that cause fear, and finally in order to deal with organizational fear, they can reform the structure and culture.

    Keywords: Fear, Organizational Fear, Organizational Fear Management, Grounded theory, Financial Organizations
  • Feze Ghanbari Ghaleroudkhani, Mohsen Farhadinejad *, Alireza Moghaddam, Mahmoud Najafi Pages 56-72
    Background & Purpose

    Due to the increasing crisis in today's organizations, employees are involved in psychological challenges. The managers' appropriate behavior can be one of the important factors to overcome this problem. This study aimed to identify and rate the managers' behavioral dimensions in order to reduce the psychological challenges of human resources in critical situations.

    Methodology

    This research was conducted using a mixed method (qualitative-quantitative). In the qualitative phase, the narrative method was used to identify the managers' behavior. The interviewees of this phase were 21 managers of public and private sectors that were selected using purposeful sampling method. In the second phase, Delphi method, SPSS software, and Kendall's test were used to determine the importance of each behavior from the employee's perspective.

    Findings

    In the qualitative phase, 31 behaviors against the employees' psychological challenges in the critical situations were identified from which supportive behavior, fair behavior, emotional and communicative transparency, and respectful behavior received the most important value from the employee's perspective.

    Conclusion

    When confronting crisis in the organization, using these constructive behaviors, the managers can reduce the employee's psychological challenges, convert the negative trends and threats into the employee's empowerment atmosphere, and manage the organizational crisis successfully.

    Keywords: Behavior of Managers, Psychological Challenges, critical situations, narrative, Mixed Approach
  • Seyed Abbas Alavi *, Saeed Mosavi, Mohsen Sadeghi Nasab, Esmaeel Asadi Pages 73-91
    Background & Purpose

    The success of knowledge-based organizations depends on the empowerment of its knowledge-based human resources. The more capable these organizations are in terms of human resources, the more successful they will be in achieving their goals. The purpose of this article is to design and explain the model of human resource empowerment in the

    Methodology

    Department of Research and Self-Sufficiency Jihad of Iran's Army. Methodology The research is developmental in terms of purpose and practical in terms of results, and it is qualitative and quantitative in terms of the type of data. The participants of the qualitative part include scientific experts and experts in the field of human resources management and executive experts of AJA's Research and Self-Sufficiency Jihad Department, who were selected by a non-probability judgmental and purposeful sampling method, and in the quantitative part, they also include knowledge workers who were selected by a random sampling method. In the qualitative part, the data collection tools included semi-structured interviews, and in the quantitative part, a researcher-made questionnaire was used. In the quantitative part, thematic analysis was used to analyze the data, and in the quantitative part, structural equation modeling was used to validate the model.

    Findings

    The model of empowerment of the target society included the main categories of knowledge empowerment, professional empowerment, functional empowerment, moral empowerment, social empowerment, military empowerment, and cognitive empowerment, and the relationship between them and their constituent subcategories have been confirmed quantitatively.

    Conclusion

    The professional nature of human resources working in knowledge-based defense organizations makes their empowerment program multidimensional and comprehensive. The model presented in this research can be used as a practical guide for developing human resources development programs in this field.

    Keywords: Empowerment, Knowledge human resources, Knowledge-based organization
  • Omran Mohammadi Fateh *, Abbas Monavariyan, Saeid Nourouzi Pages 92-111
    Background & Purpose

    Mindfulness, as a positive psychological state or process, provides the constructive behavior and improvement of job performance. In order to know more about the way effectiveness of this effect, this study examines the intervening effects of humble leadership in the relationship between mindfulness, job performance and creativity.

    Methodology

    The research is applied in terms of purpose and survey-descriptive in terms of data collection method. The population of this study are the military men of an organization in Tehran, Iran from which the sample was selected using the random sampling. The data was collected using the questionnaire and the hypotheses were tested using structural equation modeling based on partial least squares with smart PLS software.

    Findings

    The results of the research findings support the majority of hypotheses based on the relationship between mindfulness and job performance, employee creativity and creative process participation. Humble leadership moderated the relationship between creativity and creative process engagement and job performance. Moreover, the results proved the effect of mindfulness on job performance through employee creativity.

    Conclusion

    Cultivating the ability of employees' mindfulness can help improve their preparation and mental fluidity for creativity and willingness to actively participate in creative processes in the organization to improve their job performance. The findings of this research can promote attention to the category of mindfulness among researchers and organizational practitioners.

    Keywords: Mindfulness, humble leadership, creativity, participation in the creative process, Employee Job Performance
  • Saltanat Ravaee *, Mostafa Lotfi Jalalabadi, Seyed Faramarz Ghorani, Sajad Dehnavi Pages 112-130
    Background & Purpose

    Human resources are the most vital resource of any organization and weakness in human capital management can be the most important threat to the long-term success of the organization. In this regard, the current research has been conducted with the aim of identifying and prioritizing the risks of human resources affecting the performance of the Technical and Vocational University.

    Methodology

    This applied research was done with sequential mixed method (qualitative-quantitative). Participants in the qualitative part of experts included professors and managers of technical and professional universities. The statistical sample was obtained by snowball sampling and equal to 15 people. The obtained information was collected by semi-structured interview and analyzed by thematic analysis method. Then the obtained factors were validated. The statistical population in the quantitative part was the professors and employees of the Technical and Vocational University, whose data was collected by the questionnaire method and using the structural equation model in the P.L.S software was analyzed.

    Findings

    Human resource risks Effective on performance were identified in three dimensions, including human resource goal risks, human resource process risks, and human capital risks, and 15 components were identified. Also, the results of the quantitative section showed that the classification done can be confirmed.

    Conclusion

    Considering the importance of the human factor, the management of the identified risks increases the trust of the employees and improves the performance of the university and creates distinction and priority, otherwise it causes the loss of environmental opportunities, lagging behind the competitors and reducing the performance.

    Keywords: human resources risk, goals risk, Process Risk, human capital risk, Organization performance