فهرست مطالب

تمدن حقوقی - پیاپی 13 (زمستان 1401)

نشریه تمدن حقوقی
پیاپی 13 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 29
|
  • حسین موحدیان، سبحان طیبی* صفحات 5-30

    نگرش حق بر محیط زیست، الزاما در پرتو آراء و نظریه های کشورهای توسعه یافته تحقق نیافته است بلکه احتمالا ریشه در رویکردهای کشورهای در حال توسعه دارد. همچنین در پرتو تمدن های موصوف، حقوق محیط زیست که توسعه خود را مرهون تعاملات کشورهای توسعه یافته دانسته، در میان کشورهای در حال توسعه به خصوص کشورهای اسلامی از جایگاه مهمی برخوردار است. اگرچه نگاه تحول گرایانه به این مهم در کشورهای اسلامی سرعت بالایی نداشته، اما عملکرد این کشورها در پایبندی به تعهدات بین المللی نسبتا موفق بوده است. با این وصف پژوهش حاضر با هدف تبیین این مهم، به رویکرد تحول گرایانه حقوق محیط زیست در کشورهای اسلامی می پردازد. همچنین این پژوهش در پی پاسخ به این پرسش است که رویکرد کشورهای اسلامی به مسیله حق بر محیط زیست چگونه ارزیابی می شود؟ از این رو به نظر می رسد عملکرد کشورهای اسلامی در پایبندی به حق بر محیط زیست و نگاه توسعه ای به حقوق محیط زیست مناسب می باشد.

    کلیدواژگان: حقوق محیط زیست، کشورهای اسلامی، نگاه انتقادی، مطالعه موردی
  • محمدمهدی اسدی* صفحات 31-52

    کنوانسیون بیع بین المللی کالا، ضمانت اجراهای مختلفی را در خصوص نقض قرارداد پیش بینی نموده است. در مقاله حاضر، یکی از مهم ترین این ضمانت اجراها، یعنی فسخ قرارداد مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در قراردادهای بیع بین المللی، فسخ آثار و پیامدهای نامطلوب فراوان برای طرف نقض کننده در پی دارد. از طرفی حفظ و اجرا قرارداد به عنوان یک اصل پذیرفته شده در نظام های حقوقی و کنوانسیون بیع مورد پذیرش است، لذا استفاده از این ضمانت اجرا محدود به اسباب و شرایط مشخص و ویژه می باشد. گاه با توجه به اوضاع و احوال حاکم بر قرارداد می توان نقض قرارداد را پیش از فرا رسیدن موعد اجرا پیش بینی نمود. کنوانسیون در این ارتباط نهاد نقض متوقع را مقرر و برای آن ضمانت اجرای تعلیق یا فسخ قرارداد پیش بینی نموده است. بررسی فسخ قراردادهای اقساطی یکی دیگر از موضوعات مورد بحث می باشد. نظریه شورای مشورتی کنوانسیون بیع بین المللی کالا، مطالعه تطبیقی در نظام های حقوقی و حقوق کشورهای خارجی، استفاده از آراء دادگاه های خارجی و دیوان های داوری بین المللی، بیان موضع اصول قراردادهای تجاری بین المللی (یونیدروا) و اصول حقوق قراردادهای اروپایی، جایگاه ممتازی در این مقاله دارد.

    کلیدواژگان: فسخ، نقض اساسی، مهلت اضافی، نقض متوقع، قراردادهای اقساطی
  • محمد لری نژاد، مصطفی منصوریان* صفحات 53-78

    جرم انگاری یا عدم جرم انگاری فعالیت های سیاسی، رویکرد نظام سیاسی و حاکمیت را در برخورد با ناملایمات و انتقادهای سیاسی نسبت به خویش نشان می دهد. تحلیل منظومه ای و جامع نظام حقوقی ایران، نشان گر این مطلب است که حوزه فعالیت های شهروندان، گاه به سوی «آزادی» و «جرم» و آن هم دو جرم «سیاسی» یا «امنیتی» در نوسان است .این مسیله اصلی را پدیدار می سازد که چه زمانی آزادی شهروند به حوزه «جرم» مقید شده و اساسا وصف سیاسی و امنیتی پیدا می کند. در این میان آنچه که به عنوان سوال اصلی این پژوهش و چالش نظام قضایی ایران به نظر می رسد، آن است که معیار صحیح تمایز جرم سیاسی از جرم امنیتی چیست تا در پرتو آن  بتوان ابهام و نارسایی در حوزه تمایز جرم سیاسی از جرم امنیتی را مرتفع نمود. از این رو، در مقاله حاضر  با رویکردی توصیفی-تحلیلی ضمن بررسی پرونده های جرم سیاسی و توجه به مستندات و همچنین مناط حقوقی به بررسی نحوه مواجهه نظام کیفری ایران با آن ها و حتی الامکان به ارایه نقد منصفانه می پردازد. نتیجه آن که، گرچه به نظر می رسد کیفیت وقوع جرم به عنوان شاخصی مناسب در راستای تمایز دهی به جرم سیاسی از جرم امنیتی است، ولی می توان به مجموع معیارهای ذهنی و افکار عمومی به مثابه «تجمیع ظنون» نگریست.

    کلیدواژگان: جرم سیاسی، جرم امنیتی، رویه قضایی، دادرسی علنی، هیئت منصفه
  • فائزه دری صفت*، فریبا حاجی علی صفحات 79-96

    بر اساس قانون مدنی، ازدواج یک عقد قانونی است که در آن حقوق و تکالیف متفاوتی به زوجین داده می شود. شورای عالی قضایی در ضمن عقد ازدواج دوازده شرط قرار داده است. یکی از اشکالات جدی به مجموعه شروط ضمن عقد نکاح آن است که هرچند سردفتر ازدواج موظف است که شرایط مندرج در سند نکاح را مورد به مورد به زوجین تفهیم نماید، لیکن از آن جا که این امر در هنگام عقد ازدواج صورت می پذیرد با توجه به موقعیت زمانی امکان تامل دقیق نسبت به مفاد تعهدات از طرفین گرفته می شود و اکثر افراد نسبت به چنین شروطی تا هنگام خطبه عقد آگاهی ندارند، در نتیجه در هنگام عقد بدون این که بدانند این شروط چه آثار و تکالیفی برای آنان به بار می آورد، آن را تایید و امضاء می کنند. لذا بعد مدتی که از ازدواج شان گذشت و آگاه به آثار شروط گردیدند، امکان دارد پشیمان شوند. بنابراین برای این که تعادلی اجمالی بین حقوق و تکالیف زوجین برقرار شود، شایسته است تا هنگام انعقاد عقد نکاح، امکان استفاده از شروط ضمن عقد به دختران و زنان تفهیم شود به این معنی که زوجین می توانند یک سری مسایل مورد توافق بین خود را که قانون در مورد آن ها ساکت بوده یا نظر قانون مورد پسند آن ها نیست، لیکن مطابق خود قانون، توافق برخلاف آن هم ممکن است، در روند ازدواج به عنوان شروط ضمن عقد ثبت نمایند. بدیهی است زوجین، تنها می توانند برخلاف قوانین تکمیلی توافق و تراضی نمایند و نمی توانند برخلاف قواعد امری که در واقع قواعد مربوط به نظم عمومی و اخلاق حسنه است، تراضی کنند. در این راستا مسایل حقوقی و مشکلات اجرایی و قضایی فوق، نوعی واگرایی و تشتت رویه را در خصوص تنظیم و احراز و اجرای شروط ضمن عقد وکالت در طلاق نشان می دهد که این امر به نوبه خود می تواند کارکرد این شروط را مختل کند.

    کلیدواژگان: شروط ضمن عقد، نکاح، زوجین، سند ازدواج، وکالت در طلاق
  • محمدرضا داراب پور*، سید علیرضا میرکمالی صفحات 97-116

    از نظر مهندسی حوادث طبیعی دوره بازگشت نسبتا مشخصی دارند و بعید نیست که نظاره گر سیل گسترده ای در سال های آتی، در تهران به مثابه آنچه در امام زاده داوود در سال 1401 رخداد باشیم که نیازمند اقدامات پایشی و پیشگیرانه از نظر مهندسی مدیریت بحران و همچنین در بعد حقوقی است. با امعان به تمهیدات قانون مدیریت بحران کشور مصوب 1398، کشور با خلاء قانونی جدی از جهت معرفی متولیان مدیریت بحران، سطح مسیولیت آنان و جایگاه دولت در این دست پدیده ها مواجه نیست، تا پیش از تصویب قانون مدیریت بحران کشور، در موضوع مسیولیت دولت در باب جبران خسارات ناشی از بلایای طبیعی و توجیه این مسیولیت میان محققان و نظریه پردازان مناقشه بوده است. در کنار تیوری های پیشین، این مقاله بر این نظر استوار است که در این گونه پدیده ها، با تمسک به جایگاه عرف در رویه حکومتی، این امر به یک عرف مسلم، مقبول، لازم الاتباع و همتراز با قانون تبدیل شده است. مضافا، نظر به قانون مدیریت بحران کشور مقنن برای این امر رویه های نوینی اتخاذ کرده و اجمال پیشین در قوانین در باب مسیولیت دولت و متولیان مدیریت بحران را تا حدود زیادی مرتفع نموده است، به نحوی که امروزه باید اصل را بر مسیولیت دولت در این گونه پدیده ها قرار داد. از بعد مسیولیت مدنی و کیفری، در باب وظایف مرتبط با مدیریت بحران از همان قواعد سنتی تبعیت می شود. لیکن، رویکردهای جدید و جامعی در موضوع انواع مسیولان، دامنه مسیولیت ها و جرم انگاری در این قانون مشاهده می شود که در متن مقاله مورد نقد و بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، سیل، امام زاده داوود، مسئولیت حاکمیت، قانون مدیریت بحران کشور
  • مرتضی راسته* صفحات 117-138

    امروزه صدور حکم منصفانه را نمی توان ناشی از رسیدگی به پرونده ای که در مراحل پیش از محاکمه، به شیوه تفتیشی و بدون بهره مندی طرف های دعوا از تمامی امکانات ضروری جهت دفاع موثر و مفید تهیه شده باشد، دانست. بنابراین، دادرسی کیفری زمانی می تواند در مسیر درست حرکت نماید که کلیه معیارهای دادرسی منصفانه در تمام مراحل از جمله تحقیقات مقدماتی که مبنا و اساس دادرسی ها می باشد، لازم الاجرا گردد. لذا باید پذیرفت که دادرسی منصفانه یک مفهوم کلی است که سیستم عدالت کیفری را از آغاز تحقیق تا تبریه متهم یا آزادی مجرم، متاثر می   سازد. از این رو، به سختی می توان آن را یک حق به معنای گسترده و سنتی آن نامید، بلکه اصلی است که در تمام مراحل باید راهنما باشد. آنچه که برای تحقق اهداف برجسته دادرسی منصفانه در مرحله تحقیقات مقدماتی ضروری می باشد، این است که محرمانه بودن فرآیند تحقیقات مقدماتی که به غیرعلنی و سری بودن تقسیم می شود، نباید به گونه ای باشد و یا طوری مورد تفسیر قرار گیرد که به حق دفاع متهم خدشه وارد شود. از این رو، در راستای تعدیل محرمانه بودن این فرآیند، تضمینات دقیقی در حمایت از حقوق دفاعی متهم در نظام دادرسی کیفری ایران پیش بینی شده است. پژوهش حاضر با رویکردی توصیفی-تحلیلی، به این موضوع در نظام کیفری ایران می پردازد.

    کلیدواژگان: تحقیقات مقدماتی، غیرعلنی، محرمانه، حقوق دفاعی
  • سید سعید داعی الاسلام* صفحات 139-160

    از مهم ترین ابزارهای موجود برای دستیابی به عدالت کیفری بین المللی، دیوان کیفری بین المللی می باشد که در همین راستا این دیوان از سال 2016 اقدام به بررسی جنایات ارتکابی اتباع ایالات متحده آمریکا در افغانستان نمود. در واکنش به این عمل، ایالات متحده آمریکا قضات و افراد در ارتباط با دیوان را تحریم نمود که این عمل با بازخوردهایی متفاوت از دولت ها روبرو شد. این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی ابتدا صلاحیت دیوان در رسیدگی به موضوع، سپس تحریم اشخاص به خصوص قضات در حقوق بین الملل و نهایتا تعهدات بین المللی ایالات متحده آمریکا را مورد بررسی قرار می دهد و به این نتیجه می رسد که تحریم قضات از یک طرف، مصونیت قضات دیوان را که برای استقلال قضایی آن ها لازم است خدشه دار نموده و از سوی دیگر ایالات متحده آمریکا، با تحریم قضات دیوان کیفری بین المللی، تعهدات بین المللی خود را از جمله تعهدات عام الشمول که اجرای آن ها برای نیل به عدالت کیفری لازم است نقض کرد. نهایتا این که اقدام ایالات متحده آمریکا ناشی از سیاست آن دولت و منافع خود بوده است و بر مبنای قواعد حقوق بین الملل قابل توجیه نمی باشد.

    کلیدواژگان: دیوان کیفری بین المللی، تحریم، مصونیت قضات، جنایات جنگی
  • علی پایدارفرد*، احمدرضا امتحانی، جواد نادری عوج بغزی صفحات 161-178

    سرقت سنتی که تعریف آن در ماده 267 قانون مجازات اسلامی بیان شده است؛ دربردارنده دو نوع از  سرقت های مستوجب حد یا تعزیر است، ربودن مال متعلق به دیگری دارای مجازات است که تنها مشمول تعریف سرقت سنتی می شود. ربودن داده های رایانه ای یا کپی آن ها با شرایطی خاص، به صورت ویژه ای در ماده 12 قانون جرایم رایانه ای جرم انگاری (ماده 740 قانون مجازات اسلامی-تعزیرات) شده است که مهم ترین دلایل آن می تواند وجود بستری مجزا با ماهیت تا حدی متفاوت و سیاست جنایی افتراقی باشد. پرسش اصلی این پژوهش آن است که مهم ترین وجوه تفاوت و تشابه و چالش های موجود میان این دو بزه (از حیث رکن مادی) چه می باشند؟ جهت پاسخ به این پرسش، ابتدا لازم است رکن مادی این دو جرم، واکاوی و سپس با مقایسه آن ها است که می توان به پرسش فوق پاسخ داده شود. مهم ترین چالش و وجه تفات میان این دو بزه، مربوط به بستر جرم و باقی ماندن اصل داده در سرقت رایانه ای است که خصوصا آن را از بزه سرقت سنتی مستوجب حد، مجزا کرده است. روش تحقیق این مقاله، کتابخانه ای است و از منابع و داده های مرتبط با این موضوع استفاده شده است.

    کلیدواژگان: رکن مادی، سرقت رایانه ای، سرقت سنتی
  • پوریا ابراهیم زاده، سمیه رحمانیان* صفحات 179-198

    نقش تعداد سربازان در تامین امنیت ملی کشورها به قدری حایز اهمیت است که علیرغم پیشرفت بشر در حوزه فناوری و آشنایی او با کاربرد تسلیحات نظامی، احساس نیاز به این شاخص همچنان ملموس است. پاسخ به نیاز اخیر تا حدودی از رهگذر انجام خدمت وظیفه توسط سربازان میسر می گردد. اجرای فرآیند خدمت وظیفه در زمره حقوق حاکمیتی هر دولتی محسوب شده و هیچ مقرره ای در حقوق بین الملل دولت ها را از اجرای گونه اجباری و اختیاری این فرآیند منع نکرده؛ لیکن این بیان بدین معنا نیست که حاکمیت در اعمال حق مزبور دارای آزادی مطلق است و به هر نحو که بخواهد می تواند از سربازان خویش استفاده کند. پرسش اصلی تحقیق حاضر از این قرار است که مواضع حقوق بین الملل در خصوص ایفای نقش اجباری و اختیاری کودکان به عنوان سرباز چیست و چه ضرورتی در آگاهی یافتن از این مواضع وجود دارد؟ نویسندگان با هدف یافتن پاسخی کامل و مبتنی بر موازین حقوقی از روش توصیفی-تحلیلی استفاده نمودند. نتیجه کلی تحقیق ضمن تاکید بر ضرورت پیروی دولت ها و گروه های مسلح غیررسمی از مواضع حقوق بین الملل پیرامون ایفای نقش کودکان به عنوان سرباز، این هشدار را به تمام کودکان جهان می دهد که ایفای نقش آنان در کنار اعضای نیروهای مسلح می تواند ختم به سوءاستفاده کردن و استفاده نامتعارف از ایشان گردد.

    کلیدواژگان: حقوق بین الملل، خدمت وظیفه، اجبار و اختیار، کودک، سرباز
  • صبا نباتی* صفحات 199-216

    نظام مالیاتی از دو جزء عمده تعیین و وصول مالیات تشکیل می شود که دادرسی مالیاتی و مراجع رسیدگی کننده به اختلافات مالیاتی از مهم ترین بخش های نظام مالیاتی در مرحله وصول مالیات محسوب می شود. فقدان اطلاعات مالیاتی، پیچیدگی و عدم شفافیت قوانین، نوع رسیدگی مالیاتی را از مختصات یک رسیدگی بهینه دور می کند و این دور بودن رسیدگی مالیاتی از یک رسیدگی بهینه موجب بروز اختلافات بین مودیان و سازمان امور مالیاتی و متعاقبا سبب طرح پرونده های مالیاتی در مراجع دادرسی (اداری، شبه قضایی و قضایی) می گردد. قوانین مالیاتی با هدف وصول مالیات جهت تامین نیازمندی های عمومی وضع گردیده و برای این که دستگاه مالیه و مامورین آن بتوانند این وظیفه خطیر را به نحو مطلوبی انجام دهند و وجوهی را که برای حفظ و بقای حکومت لازم است تامین کنند، قانونگذار وظایف و اختیارات ویژه ای را به آنان اعطاء کرده، اما به نظر می رسد که نظام مالیاتی ایران در عین حال که به موضوع فوق توجه داشته لیکن تمهیداتی را در مقام حمایت از مودیان در جریان دادرسی مالیاتی برای حفظ حقوق ایشان و رعایت اصول دادرسی عادلانه مقرر نکرده باشد. بنابراین تصمیم گیری عادلانه در دادرسی مالیاتی منوط به رعایت یک سری اصول و قواعد در روند دادرسی می باشد تا با رعایت این اصول باعث ترسیم چهارچوبی معین در تشخیص رفتار عادلانه از رفتار ناعادلانه در دادرسی ضمن ترسیم نظام مالیاتی کارآمد شویم.

    کلیدواژگان: مالیات، دادرسی مالیاتی، شورای عالی مالیاتی، مراجع دادرسی مالیاتی، مودیان
  • امیر محمدی، سهیلا مرادی قلعه*، محمدمهدی حیدری صفحات 217-232

    ادله در دعاوی به ویژه در دعاوی کیفری، جایگاه و اهمیت خاصی دارند و تحصیل دلیل به معنای به دست آوردن و ساختن دلیل است که به عنوان یکی از مهم ترین ارکان فرآیند دادرسی کیفری مطرح بوده و بدون آن، امکان انتساب رفتار مجرمانه به مرتکب و یا اثبات بی گناهی وی و در نتیجه اجرای مجازات و اقدامات تامینی و تربیتی و یا اعلام برایت و بی گناهی وی، ممکن نخواهد بود. در امور کیفری، دلایل از قبل آماده نمی شوند، بلکه بعد از واقعه مجرمانه باید در پی جمع آوری آن ها بود. مهم ترین حقوق دفاعی متهم که در مقام تحصیل دلیل و به منظور صیانت از حقوق افراد و کرامت انسانی آن ها باید مورد توجه قرار گیرد، علاوه بر احترام به اصل برایت، حق استفاده از معاضدت وکیل، تفهیم اتهام، منع تلقین و اغفال متهم، حق برخورداری از حق سکوت و ترافعی بودن دادرسی است. در این راستا احترام به حقوق دفاعی متهم به مفهوم صیانت از حقوق افراد و احترام به جایگاه انسانی بشر است و نقض این حقوق، لطمه به کرامت انسانی می زند و موجب نادیده انگاشتن حقوق افراد، عدول از اصل قانونمندی و مشروعیت در تحصیل ادله می شود که در نهایت، ادله اکتسابی ای را که با عدم رعایت این حقوق دفاعی متهم به دست آمده است، بی اعتبار و غیرقابل پذیرش جلوه می دهد. بنابراین دلایل مورد استناد باید معتبر و با شیوه های قانونی تحصیل شوند و از توسل به دلایل غیرمعتبر که با شیوه های غی قانونی تحصیل می شوند، خودداری کرد.

    کلیدواژگان: تحصیل دلیل، متهم، اثبات جرم، انتساب جرم، کشف حقیقت
  • جواد نادری عوج بغزی*، فاطمه صانعی صفحات 233-258

    بی شک بحث رابطه استناد یکی از مهم ترین مباحث علم حقوق به شمار می رود و از پیچیده ترین مباحث در راستای تعیین مسیولیت کیفری و ضمان ناشی از آن محسوب می گردد. توجه به این مهم، احیاء اصل برایت و کاهش اشتباهات قضایی را به ارمغان می آورد. با فرض وجود عامل واحد، احراز رابطه استناد مشکل نمی باشد اما در صورتی که عوامل مداخله کننده و موثر در وقوع نتیجه، متعدد باشند بی تردید احراز رابطه استناد با دشواری خاصی همراه خواهد بود. لذا این موضوع موجب اختلاف نظر بین علماء شده است. فارغ از ظرافت و حساسیت احراز رابطه استناد، رویه غالب محاکم آن است که بعد از ارجاع به کارشناس و درصدبندی حوادث توسط کارشناسان، قضات با تعبد و تکیه به همان نظریه، مبادرت به صدور رای می نمایند. علیرغم دیدگاه های مختلف در نحوه احراز رابطه استناد می توان آن ها را در دو رویکرد عرفی و کارشناسانه خلاصه نمود. شکی نیست که کارشناس می تواند سبب حادثه را تشخیص دهد لکن مسیله این پژوهش آن است که کارشناس قادر به احراز رابطه استناد می باشد؟ و مقام قضایی می تواند در هنگام صدور رای بر اساس نظر کارشناس رابطه استناد را در جرایم احراز کند؟ لذا در این پژوهش برآنیم تا با تمرکز بر رویکرد کارشناسانه جایگاه و نقش نظر کارشناس در احراز رابطه استناد و چگونگی تعیین ضمان و مسیولیت کیفری بر اساس نظر کارشناس را بررسی نماییم. پژوهش حاضر با استفاده منابع کتابخانه ای و با رویکرد فقهی و حقوقی و به روش توصیفی و تحلیلی به فرجام رسیده است.

    کلیدواژگان: رابطه استناد، نظرکارشناس، درصد بندی حوادث، حقوق کیفری، مسولیت کیفری
  • نسترن ارزانیان* صفحات 259-270

    کودکان و نوجوانان سرمایه های انسانی هر کشوری محسوب می گردند که با تکیه بر آنان، آینده کشورها ساخته می شود. حمایت از این سرمایه های انسانی، نقش انکارناپذیری در پرورش نبوغ و استعدادها دارد. بدین روی، قانون حمایت از کودکان و نوجوانان مصوب 1381 نخستین قانونی بود که به طور ویژه به حمایت از این اشخاص پرداخته است. پس از تجربه نسبتا موفق این قانون، ضرورت تصویب قانون جدید به همراه نوآوری هایی در راستای حمایت بیشتر از این قشر آسیب پذیر احساس شد. النهایت قانون حمایت از کودکان و نوجوانان در سال 1399 تصویب و پس از تایید شورای نگهبان به منصه اجرا گذاشته شد. علیرغم نوآوری ها و اتخاذ سیاست های پیشگیرانه مناسب و ضرورت تشکیل دفاتر حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان دادگستری، تعیین خط مشی و وظایف محوله در راستای حمایت از این اشخاص؛ خلاها و ابهاماتی در این قانون وجود دارد همچون لزوم جرم انگاری ضرب و جرح عمدی، تولید، ساخت و خرید و فروش مشروبات الکلی توسط کودکان و نوجوانان و ضرورت بازنگری در برخی از مواد این قانون که مرقومه حاضر درصدد بیان و ارایه راهکار مناسب جهت مرتفع نمودن آن می باشد. نوشتار پیش رو، به روش توصیفی-تحلیلی نگاشته شده است.

    کلیدواژگان: دفاتر حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان، سازمان بهزیستی، جرم انگاری
  • سید مهدی رضوی*، داوود قاسمی، حامد سروی صفحات 271-296

    در اکثر نظام های حقوقی کنونی دنیا تاسیساتی که دارای شخصیتی مجزا از سازمان های حکومت مرکزی هستند، برای اداره وظایف عمومی ایجاد شده اند. این سازمان ها ابزارهای موثری برای حکومت مرکزی به منظور انجام وظایف اجرایی و عمومی تخصصی که نیازمند استقلال و دور بودن از مسایل سیاسی دارند می باشند، البته در این خصوص الگوی همسانی وجود ندارد. موسسات عمومی غیردولتی در کشور ما نیز از جمله این سازمان ها می باشند که به منظور انجام خدماتی که جنبه عمومی دارند ایجاد شده اند. موسسات و نهادهای عمومی غیردولتی در ایران با تصویب قانون محاسبات عمومی کشور در سال 1366 مورد شناسایی قرار گرفتند و فعالیت رسمی این موسسات پس از تصویب قانون فهرست نهادهای عمومی غیردولتی در سال 1373 گسترش یافت. طبق ماده 3 قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 1386، موسسات و نهاد عمومی غیردولتی، واحد سازمانی مشخصی است که دارای استقلال حقوقی است و با تصویب مجلس شورای اسلامی ایجاد شده و بیش از پنجاه درصد بودجه سالانه آن از محل منابع غیردولتی تامین می گردد و عهده دار وظایف و خدماتی است که جنبه عمومی دارد. با توجه به مستندات قانونی می توان گفت که این نهاد حقوقی در منشا ایجاد، به موجب قانون مصوب مجلس شورای اسلامی ایجاد گردید یعنی به موجب قانون به معنای اخص و در صورتی که برخی از موسسات با کارویژه های عمومی و دارا بودن سایر ویژگی های موسسات عمومی غیردولتی توسط نهادهای دیگری نظیر دولت، شورای عالی انقلاب فرهنگی و... ایجاد گردند، قاعدتا تحت این عنوان شناخته نمی شوند. از ویژگی های ماهوی این نهادها که مبتنی بر هدف آن قابل تعریف است، عهده دار بودن وظایف و خدماتی است که جنبه عمومی دارند و از طرف دیگر در پی مقاصد انتفاعی نیست.

    کلیدواژگان: ماهیت، موسسات عمومی، غیردولتی، بنیاد مستضعفان
  • محمد ستایش پور* صفحات 297-306

    بعضی از کشورهای غرب آسیا و شمال آفریقا، بعضا، از طریق انعقاد توافق با رژیم صهیونیستی، به صورت علنی، درصدد برقراری روابط عادی با این رژیم برآمده اند. سطور پیش رو به بررسی عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی از منظر حقوق بین الملل پرداخته است. روش پژوهش، توصیفی-تحلیلی است و منابع به روش کتابخانه ای گردآوری شده اند. نوشتار حاضر از رهگذر تحلیل گزاره های حقوقی بین المللی استدلال کرده است که با توجه به این که قاطبه این کشورها، عضو سازمان همکاری اسلامی هستند، هرگونه اقدام آن ها برای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی، مغایر با رسالت سازمان همکاری اسلامی است و افزون بر مسیولیت آن کشورها، مسیولیت سازمان بین المللی یاد شده را دربردارد. مقاله پیش رو با نگاهی کارکردگرایانه، پیشنهادی ارایه کرده و آن، این است که در وضعیتی که سازمان همکاری اسلامی نتوانسته است به اهداف خود از جمله احقاق حقوق فلسطینیان نایل آید، کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی بستر مناسبی برای تکوین و احراز حقوق بین الملل عرفی در میان کشورهای اسلامی فراهم کرده است.

    کلیدواژگان: رژیم صهیونیستی، فلسطین، سازمان همکاری اسلامی، کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی
  • سید سجاد رزاقی موسوی* صفحات 307-326

    حکم سالب آزادی کودکان و نوجوانان، در قالب نگهداری در کانون اصلاح و تربیت نمود می یابد. همچنان که از عنوان این موسسه پیداست، نگهداری نوجوانان معارض با قانون باهدف اصلاح و درمان آن ها صورت می گیرد. ازاین رو، کاملا همسو با اهداف اولیه و اصلی نظام عدالت جنایی کودکان و نوجوانان است. هدف اصلی اعمال ضمانت اجرا و کیفر در برخورد با جرایم کودکان و نوجوانان، اصلاح، تربیت و بازسازگاری آنان بوده و بیش از هر چیز، تلاش تدابیر عدالت جنایی به سمت بازپروری و آماده نمودن فرد در بازگشت به جامعه می باشد. بازپروری اطفال و نوجوانان معارض با قانون یکی از مهم ترین مسایل داخل در سیاست جنایی یک نظام حقوقی بوده که می بایست از رهگذر مقررات فراتقنینی، تقنینی و فروتقنینی، با توجه به رویکردهای آینده گرا، اصلاح گرا و تربیت مدار، بزه زدایی آن را مورد توجه قرار داده، به گونه ای که از یک سو طفل و نوجوان محیای بازگشت به محیط خانواده و اجتماع شود و از سوی دیگر از ورود آسیب های مختلف ناشی از ارتکاب بزه به آن ها و اجتماع جلوگیری نمود. در مقاله حاضر با استفاده از روش کتابخانه ای-اسنادی و تحلیل توصیفی تلاش شد تا جلوه های رویکرد نظام بازپروری با هدف حمایت از کودکان و نوجوانان در نظام حقوقی ایران با تاکید بر اسناد بین المللی مورد بررسی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: کودکان و نوجوانان، اصلاح، بازپروری، کانون اصلاح و تربیت
  • سید مهدی رضوی*، داوود قاسمی، سید هادی پژومان صفحات 327-346

    در اکثر نظام های حقوقی کنونی دنیا تاسیساتی که دارای شخصیتی مجزا از سازمان های حکومت مرکزی هستند، برای اداره وظایف عمومی ایجاد شده اند. این سازمان ها ابزارهای موثری برای حکومت مرکزی به منظور انجام وظایف اجرایی و عمومی تخصصی که نیازمند استقلال و دور بودن از مسایل سیاسی دارند می باشند، البته در این خصوص الگوی همسانی وجود ندارد. موسسات عمومی غیردولتی در کشور ما نیز از جمله این سازمان ها می باشند که به منظور انجام خدماتی که جنبه عمومی دارند ایجاد شده اند. موسسات و نهادهای عمومی غیردولتی در ایران با تصویب قانون محاسبات عمومی کشور در سال 1366 مورد شناسایی قرار گرفت. طبق ماده 3 قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 1386، موسسات و نهادهای عمومی غیردولتی، به نهادهایی گفته می شود که با تصویب مجلس شورای اسلامی ایجاد می شود و بیشتر از نیمی از بودجه سالانه آن از محل منابع غیردولتی تامین می شود و خدماتی را اریه می دهد که جنبه عمومی دارند. در ماده 5 قانون محاسبات عمومی مصوب 1366، قانونگذار موسسات و نهادهای عمومی غیردولتی را تعریف کرده است که بر اساس ماده مذکور موسسات عمومی غیردولتی واحدهای سازمانی مشخصی هستند که با اجازه قانون به منظور انجام وظایف و خدماتی که جنبه عمومی دارد تشکیل شده است، در برخی متون بین المللی از این گونه نهادها به سازمان های مردم نهاد نیز تعبیر می شود و در تعریف آن این چنین آورده اند که سازمان های مردم نهاد، سازمانی است که مستقیما بخشی از ساختار دولت محسوب نمی شود اما نقش بسیار مهمی به عنوان واسطه بین فرد فرد مردم و قوای حاکم و حتی خود جامعه ایفاء می کنند.

    کلیدواژگان: سازمان عمومی، بنیاد مستضعفان، حقوق ایران
  • مجتبی مقصودی*، حمید سلیمانی صفحات 347-372

    در آستانه سال 1399 شمسی جهان با پدیده خطرناک و فراگیری به نام ویروس کرونا موسوم به کووید-19 رو به رو شد. این ویروس خساراتی سهمگین را بر اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی وارد آورد. مسیله ای که علاوه بر ابعاد مختلف اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی، از ابعاد حقوقی نیز برخوردار است. در پژوهش حاضر تلاش شده است با بررسی در فقه امامیه و حقوق داخلی ابعاد مختلف مسیولیت مدنی اشخاص حقیقی ناشی از بیماری کروناویروس و عوامل رافع مسیولیت اشخاص حقیقی تبیین شود. در منابع فقهی و حقوقی مبانی متعددی برای مسیولیت مدنی اشخاص از جمله اتلاف، تسبیب و لاضرر، و غیره در نظر گرفته شده که نه تنها تعمد، بلکه حتی هرگونه غفلت و سهل انگاری در رعایت دستورالعمل های بهداشتی در شرایطی که با مخاطره بیماری کرونا در کشور مواجه باشیم اشخاص دارای مسیولیت باشند، لیکن در شرایطی مسیولیت از اشخاص ناقل به موجب قواعد فقهی چون احسان و اقدام قابل انتقال است.

    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی، شیوع و انتقال کروناویروس، اشخاص حقیقی
  • علی کریمی*، صادق فتیلی صفحات 373-384

    امنیت موهبتی است که در سایه آن زندگی جریان می یابد و با فقدان آن نبض هستی به کندی می گراید و در نبودش حیات می میرد. در دهه های اخیر تحت تاثیر دگرگونی های سریع و شگرف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در سراسر جهان و وقوع انقلاب فناوری اطلاعات و ارتباطات که ویژگی اساسی دنیای امروز است؛ از یک سو فرصت ها و شرایط و میزان ناهنجاری های اجتماعی افزایش یافته است و از سوی دیگر امکان و توان مبارزه ومقابله با این کجروی ها بسیار بیشتر از گذشته شده است. اهمیت سیاست ها، برنامه ها و تدابیر پیشگیری از جرایم با توجه به ناکارآمدی نظام عدالت کیفری در مبارزه با جرایم غیر قابل انکار است. در جرم شناسی پیشگیرانه، پیشگیری به این معنا است که؛ با به کارگیری فنون مختلف به منظور جلوگیری از بزه کاری به استقبال جرم رفته و از آن پیشی گرفت. سوالی که در این مقاله مطرح می باشد، این است که  مجازات تدوین شده در قانون مجازات اسلامی تا چه حدی موثر بوده و رویکرد آن به کدام سمت و سوی حرکت نموده است؟ این مقاله به روش تحلیلی-توصیفی به نگارش در آمده است.

    کلیدواژگان: پیشگیری، بزهکاران، اطفال، حفاظت اجتماعی، قانون مجازات اسلامی
  • زهرا وهبی*، آرش رزمی صفحات 385-394

    قاچاق مهاجرین در کشورهای مختلف از روند و جایگاه ویژه ای برخوردار بوده و بسیاری از سرمایه های دولت ها صرف پیشگیری و مبارزه با این پدیده می گردد. برخی کشورها مانند کشور انگلستان به واسطه این که در مرکز اروپا قرار دارند به طور خاص با این پدیده روبرو هستند. در همین راستا برای حمایت از مهاجرین در این کشور هم در شرایط عادی و هم در شرایط خاص حمایت های ویژه ای وجود دارد که حمایت های ویژه در این کشور به واسطه شرایط اقدام نظامی روسیه علیه اوکراین و همه گیری کرونا روند بسیار مهمی را در این کشور ایجاد نموده است. در این پژوهش از روش کتابخانه ای برای دسترسی به راه حل های موجود در این  کشور پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: تدابیر حمایتی، قاچاق مهاجرین، انگلستان، اوکراین، کرونا
  • کیان بیگلربیگی*، نوید مضروب سمنانی صفحات 395-416

    اصل عدم مداخله از جمله حقوق و تکالیف بنیادین کشورهاست که ریشه در اصل تساوی حاکمیت آن ها دارد. یکی از اصولی که در امتداد اصل عدم مداخله می باشد، قاعده منع توسل به زور است. قاعده ای که یکی از قواعد بنیادین حقوق بین الملل می باشد و در اسناد و معاهدات مختلف بین المللی و به طور خاص در بند چهارم ماده دو منشور بیان شده است. اما اصل عدم مداخله استثناهایی دارد که یکی از آن ها دعوت به مداخله است. مداخله بر اساس دعوت اصولا در مورد مساعدت نظامی نیروهای کشور خارجی، در یک درگیری مسلحانه داخلی با رضایت قبلی حکومت مشروع و قانونی کشور دیگر و با هدف حمایت از تلاش های حکومت بر علیه هر نوع موجودیت غیردولتی یا اشخاص حقیقی در سرزمین اش به کار می رود و در حقوق بین الملل برای گروه شورشی حق دعوت از نیروهای خارجی در نظر گرفته نمی شود و تنها حکومت مشروع و قانونی از این حق برخوردار است. بنابراین عنصر اساسی در خصوص مفهوم دعوت به مداخله، رضایت دولت حاکم است که در نبود این عامل زایل کننده وصف متخلفانه عمل، مسیولیت بین المللی کشور ثالث تحقق خواهد یافت و عمل آن کشور تجاوز محسوب می شود. در این خصوص نظریات مهمی برای اعتبار حقوقی چنین دعوتی ارایه شده است از جمله شناسایی، کنترل موثر و مشروعیت دموکراتیک. البته موضوع دعوت به مداخله و ارتباط آن با حق تعیین سرنوشت مردم از جمله موضوعات بحث برانگیز در حقوق بین الملل معاصر است. بدین منظور در مقاله حاضر سعی شده است به بررسی جنبه های حقوقی مسیله رضایت به مداخله نظامی توسط دولت ثالث پرداخته شود.

    کلیدواژگان: عدم مداخله، منع توسل به زور، دعوت به مداخله، رضایت، موجبات زائل کننده وصف متخلفانه عمل
  • حمید عیاده پور*، علی صالحی، صادق فتیلی صفحات 417-444

    ازدیاد جمعیت، تراکم شهرها و صنعتی شدن هر چه بیشتر جوامع، پیامدهای مثبت و منفی به همراه دارد. از آن جا که پیامدهای مثبت مقبولیت فراوان و پیامدهای منفی متولی کمتری دارند، پیامدهای منفی پدیده های فوق الذکر باری سنگین تر از پیامدهای مثبت بر دوش مسیولان جامعه می گذارند. جرم پیامدی منفی است که بر رفاه افراد، خانواده ها و جوامع تاثیرگذار است. هدف این پژوهش تحلیل رابطه بین تراکم جمعیت با نرخ وقوع جرایم ارتکابی در شهر اهواز است. این پژوهش کاربردی است و با روش های توصیفی-تحلیلی و همبستگی انجام شده است، جامعه آماری این پژوهش دویست نفر از شهروندان مناطق مختلف شهر اهواز هستند، روش جمع آوری داده و اطلاعات پرسشنامه هایی است که پژوهشگران با توجه به پاسخ شهروندان اهوازی به دست آورده و با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی و نرم افزارهای جانبی SPSS و CASE  به تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته شده است. مهم ترین نتایج حاصله نشان می دهد که تراکم جمعیت شهر اهواز در ارتکاب جرایم این شهر موثر بوده و در بسیاری از موارد این شلوغی و ازدحام جمعیت باعث افزایش جرایم می شود مخصوصا جرایمی مثل سرقت، جیب بری، کیف قاپی، خشونت گرایی، اعتیاد جوانان و... مهم ترین نهادهایی که می توانند در جهت پیشگیری از جرایمی که ساختار و کالبد فیزیکی شهر اهواز بر آن ها تاثیر داشته اقدامات موثر و مفیدی انجام بدهند عبارتند از شهرداری و مسکن و شهرسازی با همکاری دیگر نهادهای فرهنگی در جهت بهبود وضعیت فیزیکی شهر اهواز و گرفتن فرصت ارتکاب جرم از بزهکاران در اثر تراکم جمعیتی این شهر.

    کلیدواژگان: جرم، تراکم جمعیتی، اهواز، کالبد فیزیکی، مجرم
  • رستم علی اکبری*، حسین امینی، بهنام کریمی، جواد دارابی صفحات 445-466

    امر به معروف و نهی از منکر جزء اساسی ترین تعالیم و احکام اسلامی است که معطوف به سعادت فرد و سلامت جامعه اسلامی و مورد تاکید متون دینی و مورد تایید عقل تدبیرگر بشری است. احیاء و اجرای این فریضه مهم اسلامی مورد توجه تدوین کنندگان قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بوده به گونه ای که اصل هشتم آن به این موضوع اختصاص یافته است که به نظارت مردم بر دولت، دولت بر مردم و مردم بر یکدیگر می پردازد و به نهاد امر به معروف و نهی از منکر تعبیر می شود. اجرا و فهم نادرست یا ناقص از آن باعث ایجاد هرج و مرج و ناامنی و از بین رفتن حرز و حریم خصوصی اشخاص و یا ورود لطمه به حقوق و آزادی های آن ها می شود. تذکر، تنبه، توجه همگانی و مسیولیت عمومی موجب اصلاح جامعه و دوری از مشکلات می گردد. امر به معروف و نهی از منکر، یک تکلیف عمومی است که حقایقی را روشن ساخته و با هدایت افراد جامعه، بدعت ها را از بین می برد و مقاومت در برابر گمراهی و باطل ایجاد می کند. این نوشتار به بررسی این موارد در پرتو قانون اساسی و به ویژه اصل هشتم آن، پرداخته است. روش تحقیق حاضر تحلیلی- توصیفی می باشد.

    کلیدواژگان: امر به معروف، نهی از منکر، قانون اساسی
  • جمشید سیاه منصور، احمدرضا امتحانی*، علی پایدارفرد صفحات 467-486

    جرم و مبارزه با بزه در قانون مجازات اسلامی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. مقنن در این قانون در خصوص بخش تعدد و تکرار جرم مباحث مختلفی مطرح کرده است اما مسیله اصلی این است که چه عواملی بزهکاران را به سوی تعدد و تکرار جرایم سوق می دهد؟ این امر سبب شده تا نگارندگان هدف از انجام این پژوهش را، واکاوی و تحلیل علل و عوامل موثر در بروز تعدد جرم و تکرار جرم در جوامع توسط بزهکاران از منظر جرم شناسان و جامعه شناسان جنایی و همچنین ارایه راهکارها و نظریاتی که به کارگیری آن ها در کاهش ارتکاب بزه توسط مجرمین و به تبع آن تکرار جرم و تعدد جرم تجلی می یابد؛ قرار داده باشند. از طرفی علل تشدید مجازات و راهکارهای پیشگیری از این دو نهاد در نظام کیفری اسلام از اهمیت ویژه ای برخوردار است زیرا تعیین مجازات متناسب با بزه انجام شده سبب رعایت اصول انسانی و اسلامی، مثل اصل عدالت کیفری و تناسب بین جرم و مجازات می شود و این امر سلامت روانی جامعه را بیشتر تامین می کند. در پژوهش حاضر، به وجه دیگری از این دو نهاد کیفری پرداخته و مبانی آن ها از حیث آموزه های جرم شناختی، اشاره شده است.

    کلیدواژگان: پیشگیری، بزه، تعدد جرم، تکرار جرم، آموزه های جرم شناختی
  • سید سجاد رزاقی موسوی* صفحات 487-500

    عدالت ترمیمی به عنوان الگویی که در کنار الگوی عدالت کیفری سنتی، جایگاه ویژه ای در نظام های مختلف برای خود دست و پا کرده، اهداف چندگانه ای از جمله ترمیم خسارت بزه دیده، آشتی بین بزه دیده و بزهکار و بازگرداندن انسجام گسسته شده در اجتماع در نتیجه وقوع جرم را دنبال می کند. تحقق اهداف عدالت ترمیمی مستلزم وجود کنشگرانی است که ضمن آشنایی با مبانی و اهداف عدالت ترمیمی، به اصول آن نیز اعتقاد داشته باشند. بی تردید پلیس به عنوان یکی از مهم ترین نهادهای مسیول پاسخ دهی به پدیده مجرمانه و به عنوان اولین نهاد مورد رجوع بزه دیدگان پس از وقوع جرم، نقش مهمی در اجرای برنامه های ترمیمی دارد. موفقیت پلیس در این راه مستلزم تغییراتی در ساختار و نیز تغییر نگرش پلیس است. تغییر راهبرد از سیاست های خشن به سیاست های جنایی مشارکت محور و نیز حرکت در مسیر حاکمیت الگوی پلیس اجتماع محور از جمله این الزامات است. از سوی دیگر، اجرای برنامه های ترمیمی در سازمان پلیس نیازمند اعتماد بزه دیدگان به پلیس و نیز رفتارکرامت مدار با بزه دیدگان است. در مقاله پیش رو از روش توصیفی-تحلیلی و مطالعات کتابخانه ای به عنوان ابزار کار استفاده شده است.

    کلیدواژگان: عدالت ترمیمی، میانجیگری کیفری، عدالت کیفری، پلیس جامعه محور
  • صادق فتیلی، محمد فتیلی*، ابراهیم مقدم صفحات 501-508

    پدیده دیوتیسم تحت عنوان تجاوز به معلولین زیاد مورد تحقیق و مطالعه قرار نگرفته است. برای بررسی و تحقیق درباره این که آیا این افراد دچار اختلال های روحی یا روانی هستند یک نظرسنجی اینترنتی از یک جمعیت آماری دویست و نه نفری صورت گرفته و نظرات و واکنش های آن ها در ارتباط با این موضوع ثبت شد. در اولین مشاهدات، پی بردیم که اکثر قریب به اتفاق این افراد به خاطر فعالیت جنسی مرتکب این عمل می شدند. گروه دیگر به واسطه تشویق تحریک شخص معلول به این اقدام سوق پیدا می کردند، این گروه از افراد برخلاف گروه قبلی به خاطر ترجیحات جنسی در ایجاد رابطه جنسی با افراد معلول یک مقاربت جنسی سالم و بدون هیچ گونه ناراحتی خواهند داشت. تحقیق آینده جهت تایید اطلاعات به دست آمده از این تحقیق ضرورت دارد. این مقاله در قالب ترجمه و به صورت تحلیلی و آماری به نگارش در آمده است و در صدد پاسخ به این سوال است که تجاوز به معلولین چگونه و آمار این تجاوز به زبان آمار در چه سطحی خواهد بود.

    کلیدواژگان: دیوتیزم، ناتوانی جنسی، تجاوز جنسی
  • زهرا وهبی*، رستم علی اکبری صفحات 509-534

    ساختارهای اساسی مرتبط با تحقیقات جرم شناسی و تعیین محدوده اهمیت سیاست مرتبط با کشورهای فقیر و کشورهای غنی پیامدهای فراوانی را بر امنیت و عدالت جهانی دارد. داشتن یک چهارچوب نظری توانمند و اهمیت این پویایی جهانی به جرم شناسی کمک می کند تا بتواند چالش های حال و آینده را بهتر درک کند. ما تیوری جنوب را به شیوه ای واکنشی (و نه تقلیلی) به کار می گیریم تا روابط قدرت نهفته در تولید سلسله مراتبی دانش جرم شناسی را که به نظریه ها امتیاز می دهد، روشن کنیم. مفروضات و روش هایی که عمدتا بر اساس ویژگی های تجربی کشورهای غنی است. هدف ما نادیده گرفتن پیشرفت های مفهومی و تجربی در جرم شناسی نیست، بلکه هدف ما این است که به طور مفیدتر از ابزار مفاهیم، نظریه ها و روش های جرم شناسی موجود، استعمارزایی و دموکراتیزه کنیم. به عنوان راهی برای نشان دادن این که جرم شناسی جنوب می تواند به طور مفید به پاسخ های آگاهانه تر به عدالت و امنیت جهانی کمک کند، این مقاله به بررسی سه پروژه مجزا می پردازد که می توانند تحت چنین عنوانی توسعه یابند. این ها در ابتدا شامل اشکال و الگوهای خاصی از جرم و جنایت های خاص در سراسر جهان است. در گام دوم، الگوهای متمایز جنسیت و جنایت درجنوب جهانی (کشورهای فقیر) که توسط عوامل مختلف فرهنگی، اجتماعی، مذهبی و سیاسی شکل می گیرد و در نهایت مجازات های متمایز تاریخی و معاصر جنوب جهانی و پیوندهای تاریخی آن ها با استعمار و امپراطورسازی شکل گرفته است.

    کلیدواژگان: نظریه جنوب، جرم شناسی جنوب، تفکر کلانشهری، نظریه جرم شناسی، جهان پیرامون، دانش، قدرت
  • پیمان دولتخواه پاشاکی* صفحات 535-542

    سیاست جنایی ممکن است در چهارچوب تعریف شده توسط عناصر اساسی منطقی جرم ارزیابی شود. این (عناصر) مجرم باانگیزه و توانا، قربانی یا هدف و کنترل هستند. تنها در ترکیب معینی از این سه عنصر است که جرم می تواند رخ دهد و سیاست جنایی به یک یا چند مورد از این عناصر می پردازد. اهداف سیاست جنایی در موارد چهارگانه ذیل تعریف شده است: به حداقل رساندن هزینه های اجتماعی جرم؛ به حداقل رساندن هزینه های کنترل جرم؛ توزیع این هزینه ها؛ و انجام این کار به شیوه ای عادلانه. اگر قرار است سیاست جنایی دانش بنیان تعریف و اجرا شود، چنین ملاحظاتی باید در نظر گرفته شوند. در شرایط واقعی، این مهم به ندرت به صورت جامع انجام می شود. در مقابل، سیاست جنایی اغلب به طور ساده به عنوان «مبارزه با جنایت»، یعنی در فضای جنگ، درک می شود. امروزه، سیاست جنایی به صورت ویژه نیازمند بررسی دقیق است، زیرا هم جرایم و هم محیط آن ها در حال تغییر سریع هستند. این موضوع تصمیم سازی را در موقعیت سختی قرار می دهد و بر ضرورت درک صحیح از موقعیت تاکید می کند. بنابراین، نیاز شدیدی به تحقیقات به روز در مورد اشکال قدیمی و جدید جرم وجود دارد و چنین تحقیقاتی باید به تمام عناصر اصلی جرم بپردازد. آینده نزدیک سیاست جنایی بسیار تحت تاثیر بحران مالی است. این امر ضرورت بیشتر وجود یک (نظام) کنترل جرم آگاهانه دانش بیان تر و باکیفیت بهتر را ایجاب می کند. در آینده نزدیک ممکن است شاهد تحولات مثبت و منفی باشیم که اگر سیاست جنایی به طور مسیولانه و همه جانبه اتخاذ نشود، تحولات منفی بیشتر خواهد بود. جایگزین سیاست جنایی «مثبت»، تحت عنوان (سیاست جنایی) آرمان شهری اما با اهداف دست یافتنی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: جرم، سیاست جنایی، آینده
  • زهرا وهبی*، عاطفه قربانی صفحات 543-550

    رشته مترجمی انگلیسی یکی از رشته های کاربردی در تمامی کشورهای دنیا می باشد. با توجه به این که زبان انگلیسی در روابط بین کشورها، دانشگاه ها، امور تخصصی، پزشکی و حقوقی از جایگاه ویژه ای برخوردار است، بررسی این رشته ضروری است. اما باید دانست که مترجمان زبان انگلیسی فقط به صورت مکتوب خدمات ارایه نمی دهند. گاهی اوقات مترجمان به عنوان مترجم در جلسات بین المللی و به عنوان مترجم در دادگاه هایی که یکی از اصحاب دعوا تابعیت ایرانی ندارد یا زبان فارسی را نمی فهمد، کار می کنند. از سوی دیگر، استفاده از مترجم شفاهی یا کتبی در نظر گرفته می شود، اما مترجم باید دارای مهارت های ویژه ای باشد، از جمله: سواد عمومی، صلاحیت فرهنگی، دانش و درک عمومی از موسساتی که مراجعین در آن ها به کمک زبان نیاز دارند، به ویژه: دانش تخصصی، اعتبار، مهارت کلامی، پرسیدن سوالات مناسب و مهارت گوش دادن. هدف این مقاله ایجاد انگیزه در مترجمان و توجه به جایگاه آن ها است. روش مورد استفاده در این مقاله روش کتابخانه ای است.

    کلیدواژگان: مترجم شفاهی، قانون، دادگاه
|
  • Hussein Movahedian, Sobhan Tayebi * Pages 5-30

    The attitude of the right to the environment is not necessarily realized in the light of the opinions and theories of developed countries, but probably has its roots in the approaches of developing countries. Also, in the light of the above-mentioned civilizations, environmental rights, which consider their development to be dependent on the interactions of developed countries, have an important position among developing countries, especially Islamic countries. Although the transformational view of this issue has not been very fast in Islamic countries, the performance of these countries has been relatively successful in adhering to international commitments. With this description, the current research aims to explain this importance, and deals with the evolutionary approach of environmental rights in Islamic countries. Also, this research seeks to answer the question, how is the approach of Islamic countries to the issue of the right to the environment evaluated? Therefore, it seems that the performance of Islamic countries in adhering to the right to the environment and a developmental view of environmental rights is appropriate.

    Keywords: Environmental Rights, Islamic countries, Critical View, case study
  • Mohammad Mahdi Asadi * Pages 31-52

    CISG has provided various types of Remedies for breach of contract. In this article, one of the most important remedies, namely avoidance of the contract, has been investigated. In international contracts, avoidance has many adverse effects and consequences for the infringing party. On the other hand, maintaining and enforcing the contract is accepted as a principle accepted in the legal systems and CISG, so the use of this remedies is limited to specific and special conditions. Sometimes, according to the circumstances prevailing in the contract, it is possible to anticipate a breach of contract before the due date. In this regard, the Convention provides for the institution of Anticipatory Breach and provides for a remedy of suspension or avoidance of the contract. An examination of the avoidance of installment contracts is another issue. The theory of the Consultative Council of the Convention on the International Sale of Goods, a comparative study of the legal systems and laws of foreign countries, the use of the opinions of foreign courts and international arbitration courts, the statement of the position of the principles of international commercial contracts (UNIDROIT) and the principles of European contract law, has special position in this article.

    Keywords: avoidance, Fundamental Breach, Additional Period, Anticipatory Breach, Installment Contracts
  • Mohammad Lori Nejad, Mostafa Mansourian * Pages 53-78

    The criminalization or non-criminalization of political activities shows the approach of the political system and the government in dealing with adversity and political criticism towards itself. Systematic and comprehensive analysis of Iran's legal system shows that the field of citizens' activities sometimes fluctuates towards "freedom" and "crime" and that is two "political" or "security" crimes, and this main issue emerges. It determines when the citizen's freedom is bound to the field of "crime" and basically gets a political and security description. In the meantime, what seems to be the main question of this research and the challenge of Iran's judicial system is what is the correct criterion for distinguishing political crime from security crime, so that in the light of it, the ambiguity and inadequacy in the field of distinguishing political crime from security crime can be resolved.Therefore, the present article, with a descriptive-analytical approach, while examining the political crime cases and paying attention to the documents as well as the legal aspects, examines how the Iranian criminal system deals with them and even if possible, presents a fair criticism. The result is that, although the quality of the crime seems to be a suitable indicator for differentiating political crime from security crime, but the totality of subjective criteria, mental, and public opinion can be considered as "accumulation of suspicion".

    Keywords: Political Crime, security crime, judicial procedure, public trial, jury
  • Faezeh Dori Sefat *, Fariba Hajiali Pages 79-96

    According to the Civil Law, marriage is a legal contract in which different rights and duties are given to the couple. The Supreme Judicial Council has placed twelve conditions in the marriage contract. One of the serious problems with the set of conditions included in the marriage contract is that although the marriage registrar is obliged to explain the conditions contained in the marriage document to the couple case by case, but since this is done during the marriage contract, according to the time situation It is possible for the parties to carefully reflect on the provisions of the obligations, and most people are not aware of such conditions until the time of the marriage ceremony, as a result, at the time of the marriage, they approve and sign it without knowing what effects and duties these conditions will bring to them. After some time passed from their marriage and they became aware of the effects of the conditions, it is possible for them to regret. Therefore, in order to establish a general balance between the rights and duties of the spouses, it is appropriate to explain to girls and women the possibility of using the conditions during the marriage contract, which means that the spouses can discuss a series of issues agreed upon between them, which the law in their case is silent or the opinion of the law is not to their liking, but according to the law itself, it is possible to register the contrary agreement in the marriage process as a condition of the contract. It is obvious that couples can only agree and compromise against the supplementary laws and cannot compromise against the rules of the matter, which are actually the rules related to public order and good morals. In this regard, the above legal issues and executive and judicial problems show a kind of divergence and confusion of the procedure regarding the setting, verification and implementation of the conditions in the divorce attorney contract, which in turn can disrupt the functioning of these conditions, which in this research will be examined.

    Keywords: Terms of Marriage, Marriage, spouses, Marriage certificate, Attorney in Divorce
  • Mohammad Reza Darabpour *, Sayed Alireza Mirkamali Pages 97-116

    From the engineering point of view, natural disasters have a fairly specific return period and it is likely that we will witness a massive flood in the coming years in Tehran, like what happened in Imamzadeh Dawood in 2022, which requires monitoring and preventive measures in terms of crisis management and also in the legal dimension. According to the crisis management law approved in 2018, Iran does not face a serious legislation problems in terms of the introduction of crisis management, defining responsibilities of each crisis manager and the government's position in such phenomena. The topic of compensation for damages caused by natural disasters and the justification of this responsibility has been a controversy among researchers and theorists. Along with the previous theories, this article is based on the opinion that in such phenomena, by insisting on the place of custom in the government procedure, this matter has become a definite, acceptable, mandatory and equal to the law. In addition, according to the crisis management law, the legislator has adopted new procedures for this and has removed the previous shortcomings in the laws regarding the responsibility of the government and those in charge of crisis management, so that today the principle should be placed on the responsibility of the government in such phenomena. From the aspect of civil and criminal responsibility, the same traditional rules are followed regarding the duties related to crisis management. However, new and comprehensive approaches to the issue of types of officials, scope of responsibilities and criminalization can be seen in this law, which has been criticized in the text of the article.

    Keywords: crisis management, Floods, Imamzadeh Davud, Responsibility of Governance, Crisis Management Law
  • Morteza Rasteh * Pages 117-138

    Today, the issuing of a fair verdict cannot be considered as a result of handling a case that was prepared in the pre-trial stages, in an investigative manner and without benefiting the litigants from all the facilities necessary for an effective and useful defense. Therefore, criminal proceedings can move in the right direction when all criteria of fair proceedings are enforced in all stages, including preliminary investigations, which are the basis of proceedings. Therefore, it should be accepted that fair trial is a general concept that affects the criminal justice system from the beginning of the investigation to the acquittal of the accused or the release of the criminal. Hence, it can hardly be called a right in its broad and traditional sense, rather it is a principle that should be a guide in all stages. What is necessary to achieve the prominent goals of a fair trial in the preliminary investigation stage is that the confidentiality of the preliminary investigation process, which is divided into non-public and confidential, should not be interpreted in such a way that the accused's right to defense is violated. Therefore, in order to adjust the confidentiality of this process, precise guarantees have been provided to protect the defense rights of the accused in the criminal justice system of Iran .The current research deals with this issue in Iran's criminal system with a descriptive-analytical approach.

    Keywords: : Preliminary Inquiries, Non-Public, Confidentiality, Defensive Rights
  • Sayyed Saeed Daeioleslam * Pages 139-160

    One of the most important possible ways to achieve international criminal justice may be International Criminal Court, which has been investigating the crimes committed by US citizens in Afghanistan since 2016. In response, the United States sanctioned ICC judges and individuals in connection with ICC, which received various reactions from different states. This article, using a descriptive-analytical method, first examines the jurisdiction of the court in dealing with the issue, then the sanctioning of persons, especially judges, in international law, and finally the international obligations of the United States of America, and it comes to the conclusion that, on the one hand, the sanctioning of judges is the immunity of judges. violated the court, which is necessary for their judicial independence, and on the other hand, the United States of America, by sanctioning the judges of the International Criminal Court, violated its international obligations, including general obligations, the implementation of which is necessary to achieve criminal justice. Finally, the action of the United States of America was caused by the policy of that government and its own interests and cannot be justified based on the rules of international law.

    Keywords: International Criminal Court, Sanction, Immunity of judges, War Crimes
  • Ali Paidarfard *, Ahmadreza Emtehani, Javad Naderi Ooj Boghzi Pages 161-178

    Traditional theft as defined in Article 267 of the Islamic Penal Code; There are two types of theft subject to hadd or ta'zir. Stealing property belonging to another is punishable only by the definition of traditional theft. Theft of computer data or copying them under certain conditions is specifically criminalized in Article 12 of the Computer Crimes Law (Article 740 of the Islamic Penal Code - Book of Punishments), the most important reasons of which may be the existence of a separate context with a different nature and differential criminal policy. The main question of this research is what are the most important aspects of the differences and similarities and challenges between these two crimes (in terms of actus reus)? To answer this question, it is first necessary to analyze the of actus reus of these two crimes and then compare them to answer the above question. The most important challenge and difference between these two crimes is related to the context of the crime and the persistence of the data principle in computer theft, which has especially distinguished it from the traditional theft crime subject to hadd. The research method of this article is library and resources and data related to this subject have been used.

    Keywords: Actus Reus, Computer Theft, Traditional Theft
  • Pouria Ebrahimzadeh, Somayeh Rahmanian * Pages 179-198

    The number of soldiers plays a key role in providing the national security of a country. Despite advances in technology and acquaintance with the use of arms, human beings still feel a tangible need to maintain a reasonable number of soldiers. The answer to the recent need is possible to a certain extent through the service of the soldiers. The implementation of conscription is considered among the sovereign rights in each state, and no regulations of the international law have prohibited states from exerting force or granting discretion in this process. However, this does not mean that sovereignty has absolute freedom to enforce the aforesaid right and is free to employ soldiers in any ways possible. The main question of the present research is that what are the positions of international law regarding the mandatory and optional role of children as soldiers and what is the need to know about these positions? The authors used a descriptive-analytical method for finding a thorough answer based on legal standards. The general research results emphasized that states and unofficial armed groups should abide by the stances of international law on children’s roles as soldier. Moreover, the research results warn all children worldwide that participating in the armed forces can make them subject to abuse.

    Keywords: International Law, Compulsory Service, Coercion, Liberty, Child, Soldier
  • Saba Nabati * Pages 199-216

    The tax system consists of two main components: tax determination and tax collection, and tax proceedings and tax dispute authorities are considered to be the most important parts of the tax system in the tax collection phase. The lack of tax information, the complexity and lack of transparency of the laws make the type of tax collection far from the coordinates of an optimal collection, and this distance of tax collection from an optimal collection causes disputes between taxpayers and the tax affairs organization and subsequently causes tax cases to be filed in judicial authorities (Administrative, quasi-judicial and judicial). Tax laws are established with the aim of collecting taxes to meet public needs, and in order for the tax system and its officials to perform this important task in an optimal way and to provide the funds necessary for the maintenance and survival of the government, the legislator has assigned special duties and powers granted to them, but it seems that Iran's tax system, while paying attention to the above issue, has not established measures to protect taxpayers during tax proceedings in order to protect their rights and observe the principles of fair proceedings. Therefore, fair decision-making in tax proceedings depends on the observance of a series of principles and rules in the proceedings, so that by observing these principles, we can draw a certain framework in distinguishing fair behavior from unfair behavior in the proceedings, while drawing an efficient tax system.

    Keywords: tax, Tax Proceedings, Supreme Tax Council, Tax Authorities, Taxpayers
  • Amir Mohammadi, Soheyla Moradi Ghaleh *, Mohammadmahdi Heydari Pages 217-232

    Evidence in lawsuits, especially in criminal lawsuits, has a special place and importance, and gathering evidence means obtaining and creating evidence, which is considered as one of the most important elements of the criminal proceedings process, and without it, the possibility of attributing criminal behavior to the perpetrator or It will not be possible to prove his innocence and, as a result, to carry out the punishment and protective and educational measures or declare his innocence. In criminal matters, reasons are not prepared in advance, but after the criminal event, they should be collected. The most important defense rights of the accused, which should be taken into consideration in order to protect the rights of individuals and their human dignity, in addition to respecting the principle of acquittal, the right to use the assistance of a lawyer, to explain the accusation, to prohibit insinuations and omissions of the accused, the right to have It is the right to remain silent and impartial in the proceedings. In this regard, respect for the defendant's defense rights is related to the concept of protecting the rights of individuals and respecting the human status of human beings, and the violation of these rights harms human dignity and leads to ignoring the rights of individuals, deviating from the principle of legality and legitimacy in the acquisition of evidence, which in the end, makes the evidence obtained by not observing the defense rights of the accused invalid and inadmissible. Therefore, the cited reasons should be valid and studied with legal methods and refrain from resorting to invalid reasons that are studied with illegal methods.

    Keywords: Studying the Evidence, the accused, Proving the Crime, Attributing the Crime, Discovering the Truth
  • Javad Naderi Ooj Boghzi *, Fatemeh Sanei Pages 233-258

    Undoubtedly, the issue of citation relationship is considered one of the most important issues in the science of law, and it is considered one of the most complex issues in the direction of determining criminal responsibility and the guarantee arising from it, which attention and importance will bring the revival of the principle of innocence and reduce judicial errors. In the assumption of the existence of a single factor, verifying the reference relationship is not difficult, but if there are many intervening and effective factors in the occurrence of the result, without a doubt, verifying the reference relationship will be associated with a special difficulty. Therefore, this issue has caused a difference of opinion among scholars. Regardless of the delicacy and sensitivity of establishing the citation relationship, the prevailing practice of the courts is that after referring to the expert and the percentage of the incidents by the experts, the judges proceed to issue a decision by obeying and relying on the same theory. There is no doubt that the expert can identify the cause of the accident, but whether the expert is able to establish the relationship of citation and the judicial authority can establish the relationship of citation in crimes when issuing a verdict based on the expert's opinion, these are the research issues that the authors They have tried to understand the position and role of expert opinion in verifying the relation of citation and how to determine guarantee and criminal liability based on expert opinion, .The current research has been completed by using library resources and with jurisprudential and legal approach and descriptive and analytical method.

    Keywords: citation relationship, Expert Opinion, Accident Percentage, Criminal law, Criminal Liability
  • Nastaran Arzanian * Pages 259-270

    Children and teenagers are considered as the human capital of any country, relying on them, the future of the country is built. Supporting these human capitals has an undeniable role in cultivating genius and talents. Thus, the Law on Protection of Children and Adolescents approved in 2013 was the first law that specifically protects these persons. After the relatively successful experience of this law, the necessity of approving a new law along with innovations in order to support more of this vulnerable group was felt. Finally, the Law on the Protection of Children and Adolescents was approved in 2019 and was put into effect after the approval of the Guardian Council. Despite the innovations and the adoption of appropriate preventive policies and the need to establish offices for the protection of the rights of children and adolescents, to determine the policy and assigned duties in order to protect these persons, there are gaps and ambiguities in this law, such as the need to criminalize intentional assault, production , making and buying and selling alcoholic beverages by children and teenagers and the need to review some of the articles of this law, which the present article is trying to express and provide a suitable solution to solve. The following article is written in a descriptive and analytical way.

    Keywords: Child, Adolescent Rights Protection Offices, Welfare Organization, Criminalization
  • Sayyed Mahdi Razavi *, Davood Ghasemi, Hamed Sarvi Pages 271-296

    In most of the current legal systems of the world, institutions that have a separate personality from the central government organizations have been created  to administer public duties. These organizations are effective tools for the central government in order to carry out specialized executive and general tasks that require independence and distance from political issues, although there is no uniform model in this regard. Non-governmental public institutions in our country are also among these organizations that were created to provide services that are public. Public non-governmental institutions and organizations in Iran were identified with the approval of the country's public accounting law in 1987, and the official activity of these institutions expanded after the approval of the law on the list of non-governmental public institutions in 1994. According to Article (3) of the Civil Service Management Law approved in 2007 non-governmental institutions and public institutions are specific organizational units that have legal independence and were established with the approval of the Islamic Council and receive more than 50% of their annual budget from non-governmental sources. It is responsible for duties and services that are public. According to the legal documents, it can be said that this legal entity was created in the origin of the law approved by the Islamic Council, that is, according to the law in the special sense and in the case that some institutions with general functions and having other characteristics Public non-governmental institutions created by other institutions such as the government, the Supreme Council of Cultural Revolution, etc., are not usually recognized under this title. One of the essential features of these institutions, which can be defined based on its purpose, is to be in charge of duties and services that are public, and on the other hand, they do not pursue profit-making.

    Keywords: nature, Public Institutions, non-governmental, The Mustazafaan Foundation
  • Mohammad Setayesh Pur * Pages 297-306

    AbstractSome countries of West Asia and North Africa, sometimes, through concluding an agreement with the Zionist regime, have publicly tried to establish normal relations with this regime. The following lines examine the normalization of relations with the Zionist regime from the perspective of international law. The research method is descriptive-analytical and the sources have been collected by the library method. This article has argued through the analysis of international legal propositions that considering the fact that these countries are members of the Organization of Islamic Cooperation, any action they take to normalize relations with the Zionist regime is contrary to the mission of the Organization of Islamic Cooperation and in addition to the responsibility of those countries, it includes the responsibility of the mentioned international organization. The following article has presented a proposal with a functionalist perspective, and that is that in a situation where the Organization of Islamic Cooperation has not been able to achieve its goals, including the rights of the Palestinians, the International Conference of Islamic Unity is a suitable platform for the development and realization of international rights. It has provided customary international law among Islamic countries.

    Keywords: Zionist regime, Palestine, Organization of Islamic Cooperation, International Islamic Unity Conference
  • Sayyed Sajjad Razaghi Mousavi * Pages 307-326

    Deprivation of liberty of children and adolescents are manifested in the form of keeping them in correctional centers. As the title suggests, juveniles in conflict with the law are kept with the aim of reforming and treating them Therefore, it is completely in line with the primary and main goals of the criminal justice system for children and adolescents. The main purpose of enforcing enforcement and punishment in dealing with juvenile delinquency is to correct, educate and rehabilitate them, and above all, to try criminal justice measures to rehabilitate and prepare the individual to return to society. Rehabilitation of children and adolescents in conflict with the law is one of the most important issues in the criminal policy of a legal system. It should be considered through extra-legislative, legislative and sub-legislative regulations, according to future-oriented, reformist and education-oriented approaches, its decriminalization, in such a way that, on the one hand, the children and adolescents will be able to return to the family and community environment, and on the other hand, it will prevent them and the community from various harms caused by committing crimes. In this article, by using the library-document method and descriptive analysis, an attempt was made to investigate the effects of the rehabilitation system's approach with the aim of supporting children and adolescents in Iran's legal system, with emphasis on international documents.

    Keywords: Children, Adolescents, correction, Rehabilitation, correctional center
  • Sayyed Mahdi Razavi *, Davood Ghasemi, Sayyed Hadi Pajoman Pages 327-346

    In most of the current legal systems of the world, institutions that have a separate personality from the central government organizations have been created to administer public duties. These organizations are effective tools for the central government in order to carry out specialized executive and general tasks that require independence and distance from political issues, although there is no uniform model in this regard. Non-governmental public institutions in our country are also among these organizations that were created to provide services that are public. Public non-governmental institutions and organizations in Iran were identified with the approval of the Country's Public Accounting Law in 1987. According to Article 3of the Civil Service Management Law approved in 2007, non-governmental institutions and public institutions are specific organizational units that have legal independence. Non-governmental public institutions and institutions are institutions that are established with the approval of the Islamic Council and are more than half of its annual budget is provided from non-governmental sources and it provides services that are public in Article 5 of the Public Accounting Law approved in 1987, the legislator has defined non-governmental institutions and public institutions, which according to the said article, Public Non-Governmental Institutions: "They are specific organizational units that have been formed with the permission of the law in order to perform tasks and services that have a public aspect. In some international texts, such institutions are also interpreted as non-governmental organizations and in its definition It has been said that non-governmental organizations are organizations that are not directly considered part of the government structure, but play a very important role as mediators between individuals and the ruling powers and even the society itself.

    Keywords: Organization Public, The Mustazafaan Foundation, Iranian Law
  • Mojtaba Maghsoodi *, Hamid Soleymani Pages 347-372

    On the threshold of 2020; the world was faced with a dangerous and pervasive phenomenon called the coronavirus or Covid-19. The virus led to severe damage to private individuals and legal entities. In addition to various social, cultural, and economic dimensions, it also has legal aspect. In the present study, an attempt has been made to explain the various aspects of civil liability of private individuals resulting from the coronavirus and the factors that relieve individuals of responsibility by examining Imamiyah jurisprudence and domestic law. In jurisprudential and legal sources, several principles have been considered for the civil liability of individuals, including waste, causation, harmlessness and premonition, and so on. The people are responsible not only intentionally but also for any negligence in following the medical instructions in a situation where we face the risk of Corona epidemic in the country. But in some circumstances, responsibility can be transferred from the transferor according to jurisprudential rules such as charity and action.

    Keywords: Civil Liability, Outbreaks, Transmission of Coronavirus, Private Individuals
  • Ali Karimi *, Sadegh Fetili Pages 373-384

    Security is a gift in the shadow of which life flows and with its absence the pulse of existence slows down and life dies in its absence. In recent decades, under the influence of rapid and tremendous economic, social and cultural transformations around the world and the occurrence of the information and communication technology revolution, which is the basic feature of today's world; On the one hand, the opportunities and conditions and the amount of social anomalies have increased, and on the other hand, the possibility and ability to fight against these deviations has become much greater than in the past. The importance of policies, programs and measures to prevent crimes due to the ineffectiveness of the criminal justice system it is undeniable with crimes. In preventive criminology, prevention means that; by using different techniques to prevent delinquency, it welcomed the crime and surpassed it. The question raised in this article is to what extent the punishment compiled in the Islamic Penal Code has been effective and in which direction has its approach moved? This article is written in a descriptive research method.

    Keywords: Preventive, Criminals, children, Social protection, Islamic Penal Code
  • Zahra Vahabi *, Arash Razmi Pages 385-394

    Migrant smuggling has a special trend and position in different countries, and a lot of government funds are spent on preventing and fighting this phenomenon. Some countries, such as England, are facing this phenomenon because they are located in the center of Europe. In this regard, there are special supports to support immigrants in this country both in normal conditions and in special conditions. Special supports in this country due to the conditions of Russia's military action against Ukraine and the Corona epidemic are a very important trend in this country. The country has created. In this research, the library method to access the solutions available in this country is discussed.

    Keywords: Protective Measures, Migrant Smuggling, England, Ukraine, corona
  • Kian Biglarbeigi *, Navid Mazroob Semnani Pages 395-416

    The principle of non-interference is the fundamental rights and obligations of each state, which originates from the principle of equality of their sovereignty. One of the principles that follows the principle of non-intervention is the rule of non-use of force. One of the fundamental rules of international law is stated in various international documents and treaties, specifically in paragraph 4 of Article 2 of the UN Charter. But the principle of non-intervention has exceptions, one of which is the invitation to intervene. Intervention based on the invitation is basically used in the case of military assistance of the foreign states's forces in an internal armed conflict with the prior consent of the legitimate and legal government of another state and with the aim of supporting the government's efforts against any non-state entity or real persons in the territory and the insurgent group does not have the right to invite foreign forces in international law, and only the legitimate government has this right. Therefore, the consent of the ruling government is the basic element regarding the concept of an invitation to intervene and the international responsibility of the third country will be fulfilled in the absence of this factor, and the action of that state will be considered an act of aggression. In this regard, it has provided the important theories for the legal validity including recognition, effective control, and democratic legitimacy. Of course, the issue of inviting intervention and its connection with the right of people to self-determination is one of the controversial issues in contemporary international law. So, this research has tried to investigate the legal aspects of the issue of consent to military intervention by a third state.

    Keywords: Non-Intervention, Prohibition of use of force, Invitation to Intervention, consent, Circumstances Precluding Wrongfulness
  • Hamid Ayadeh Pur *, Ali Salehi, Sadegh Fetili Pages 417-444

    The increase in population, the density of cities and the industrialization of more and more societies have positive and negative consequences. Since the positive consequences have a lot of acceptability and the negative consequences are less important, the negative consequences of the above-mentioned phenomena place a heavier burden on the shoulders of the society officials than the positive consequences. Crime is a negative consequence that affects the well-being of individuals, families and communities. The purpose of this research is to analyze the relationship between population density and the rate of crimes committed in the city of Ahvaz. This research is practical and has been done with descriptive-analytical and correlational methods. The statistical population of this research is 200 citizens from different regions of Ahvaz city. The collection of data and information is from the questionnaires that the researcher obtained according to the answers of the citizens of Ahvazi, and the data was analyzed using geographic information system and SPSS and CASE software. The most important results show that the population density of the city Ahvaz has been effective in committing crimes in this city, and in many cases, this crowding causes an increase in crimes, especially crimes such as theft, pickpocketing, violence, youth addiction and etc. The most important institutions that can prevent Among the crimes that have been affected by the physical structure of Ahvaz city, effective and useful measures should be taken by the municipality, housing and urban planning in cooperation with other cultural institutions in order to improve the physical condition of Ahvaz city and to take the opportunity to commit crimes from criminals due to the population density of this city.

    Keywords: crime, population density, Ahvaz, Physical Body, Guilty person
  • Rostam Ali Akbari *, Hossein Amini, Behnam Karimi, Javad Darabi Pages 445-466

    Enjoining good and forbidding evil is one of the most basic teachings and rules of Islam, which is aimed at the happiness of the individual and the health of the Islamic society and is emphasized by religious texts and approved by human rationality. Revival and implementation of this important Islamic duty has been the focus of the drafters of the Constitution of the Islamic Republic of Iran in such a way that the eighth principle is dedicated to the issue of supervision of the people over the government, the government over the people and the people over each other, and to the institution of governance. It is interpreted as good and forbidden as bad. Improper or incomplete implementation and understanding of it causes chaos and insecurity, and the loss of the charm and privacy of individuals, or damage to their rights and freedoms. Warning, punishment, public attention and public responsibility will improve the society and avoid of problems. Enjoining what is good and forbidding what is evil is a public duty that clarifies the truths and by guiding the people of the society, destroys heresies and creates resistance against misguidance and falsehood. This article examines these cases in the light of the constitution and especially its eighth principle. The current research method is descriptive analysis.

    Keywords: Enjoining what is Good, Forbidding what is Bad, the constitution
  • Jamshid Siah Mansour, Ahmadreza Emtehani *, Ali Paidarfard Pages 467-486

    Crime and fighting with crime, are very important in the Islamic Penal Code. In this Code, the legislator has raised various topics regarding the multiplicity and repetition of crimes, but the main issue is what factors lead criminals to the multiplicity and repetition of crimes? This has caused the authors to study and analyze the causes and effective factors in the occurrence of multiplicity and repetition of crimes in societies by criminals from the perspective of criminologists and criminal sociologists, as well as presenting strategies and theories that can be used to reduce the commission of criminals by criminals and as a result the repetition and multiplicity of crime is manifested; have placed. On the other hand, the reasons for the intensification of the punishment and the ways to prevent these two entities in the Islamic penal system are of particular importance because the determination of the punishment in proportion to the crime committed ensures the observance of humane and Islamic principles, such as the principle of criminal justice and the proportionality between crime and punishment, and this It provides more mental health to the society. In the present research, another aspect of these two criminal institutions has been discussed and their foundations in terms of criminological doctrines have been mentioned.

    Keywords: Prevention, Offence, multiplicity of crimes, Repetition of Crime, Criminological Teachings
  • Sayyed Sajjad Razaghi Mousavi * Pages 487-500

    Restorative justice as a model that has gained a special place in different systems alongside the traditional criminal justice model, has multiple goals including repairing the damage suffered by the victim, reconciliation between the victim and the criminal, and restoring the fragmented cohesion in the society. As a result, it follows the crime. Achieving the goals of restorative justice requires the existence of actors who, while familiar with the foundations and goals of restorative justice, also believe in its principles. Undoubtedly, the police, as one of the most important institutions responsible for responding to criminal phenomena and as the first institution referred by victims after a crime, plays an important role in the implementation of rehabilitation programs. The success of the police in this way requires changes in the structure and also a change in the attitude of the police. Changing the strategy from violent policies to participation-oriented criminal policies and also moving in the direction of community-oriented police model governance are among these requirements. On the other hand, the implementation of rehabilitation programs in the police organization requires the trust of the victims in the police as well as dignified behavior towards the victims. In the following article, descriptive-analytical method and library studies are used as work tools.

    Keywords: Restorative justice, Criminal Mediation, Criminal Justice, Community-Oriented Policing
  • Sadegh Fetili, Mohammad Fetili *, Ebrahim Moghaddam Pages 501-508

    The phenomenon of Devotism under the title of rape of the disabled has not been researched and studied much. To verify whether devotees have characteristics suggestive of a paraphilia behavior, an ad hoc internet questionnaire was developed to study a population of 209 subjects enrolled from online devotee communities. In the first observations, we found that the vast majority of these people committed this act because of sexual activity. The other group was led to this act by encouraging the stimulation of the disabled person, this group of people, unlike the previous group, will have a healthy sexual intercourse without any discomfort due to sexual preferences in having sex with disabled people. Future research is necessary to confirm the information obtained from this research. This article has been written in the form of translation and analytically and statistically, and it aims to answer the question of how the rape of the disabled is and at what level the statistics of this rape will be in the language of statistics.

    Keywords: Devotism, Sexual Impotence, Rape
  • Zahra Vahabi *, Rostam Ali Akbari Pages 509-534

    important implications for South/North relations and for global security and justice. Having a theoretical framework capable of appreciating the significance of this global dynamic will contribute to criminology being able to better understand the challenges of the present and the future. We employ southern theory in a reflexive (and not a reductive) way to elucidate the power relations embedded in the hierarchal production of criminological knowledge that privileges theories, assumptions and methods based largely on empirical specificities of the global North. Our purpose is not to dismiss the conceptual and empirical advances in criminology, but to more usefully decolonize and democratize the toolbox of available criminological concepts, theories and methods. As a way of illustrating how southern criminology might usefully contribute to better informed responses to global justice and security, this article examines three distinct projects that could be developed under such a rubric. These include, firstly, certain forms and patterns of crime specific to the global periphery; secondly, the distinctive patterns of gender and crime in the global south shaped by diverse cultural, social, religious and political factors and lastly the distinctive historical and contemporary penalities of the global south and their historical links with colonialism and empire building.

    Keywords: Southern Theory, Southern Criminology, Metropolitan Thinking, Criminological Theory, the Global Periphery, Knowledge, Power
  • Peyman Dolatkhah Pashaki * Pages 535-542

    Criminal policy may be assessed in a framework that is defined by the logical basic elements of crime. These are the motivated and able offender, the victim or target, and control. It is only in certain combinations of these three elements that a crime can take place, and criminal policy addresses one or several of these elements. The objectives of criminal policy are defined being fourfold: to minimize the social costs of crime; to minimize the costs of crime control; to distribute these costs; and to do this in a fair manner. It is such considerations that are to be accounted for if knowledge-based criminal policy is to be defined and implemented. In real-life terms, this is rarely being done comprehensively. Criminal policy is, in contrast, often simplistically understood as „fighting crime“, i.e. in terms of warfare. Today, criminal policy requires careful consideration in particular because both crimes and their environment are undergoing rapid change. This puts decision-making in a particularly demanding situation and accentuates the need for valid knowledge of the situation. Therefore, there is great need of updated research on old and new forms of crime, and such research should address all central elements of crime. The near future of criminal policy is much influenced by financial crisis. This creates high demands for a more consciously knowledge-based and better quality crime control. The near future may see both positive and negative developments, the negative ones being more likely if criminal policy is not made in a responsible and comprehensive manner. The alternative of a positive criminal policy is suggested as a utopian but achievable goal.

    Keywords: crime, Criminal policy, future
  • Zahra Vahabi *, Atefeh Ghorbani Pages 543-550

    The field of English translation is one of the applied fields in all countries of the world. Considering that the English language has a special position in relations between countries, universities, specialized, medical and legal affairs, it is necessary to examine this field. However, it should be known that English language translators do not provide services only in written form. Sometimes translators work as interpreters in international meetings and as interpreters in courts where one of the litigants does not have Iranian nationality or does not understand the Persian language. It is essential. On the other hand, the use of oral or written translators is not considered, but the translator must have special skills, including: general literacy, cultural competence, a general knowledge and understanding of the institutions in which the clients need language assistance, specialty knowledge, accreditation, soft skill, asking the right questions and listening skills. The purpose of this article is to motivate translators and pay attention to their position. The method used in this article is the library method.

    Keywords: Oral Interpreter, Law, Court