فهرست مطالب

فصلنامه پاتوبیولوژی مقایسه ای
سال نوزدهم شماره 77 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • المیرا اژدری، شاهین حسن پور، بیتا وزیر صفحات 3893-3899

    باتوجه اثرات سومند دارچین در کنترل درد و فقدان مطالعه در خصوص مکانیسم های اثرات ضد دردی آن، هدف مطالعه حاضر بررسی اثرات ضد دردی عصاره دارچین در تست صفحه داغ و تقابل اثر آن با مسیرهای اوپیوییدرژیک، دوپامینرژیک، سروتونینرژیک و هیستامینرژیک در موش کوچک آزمایشگاهی بود. در آزمایش 1، حیوانات تزریق صفاقی سالین، عصاره هیدروالکلی دارچین (100، 200 و 400 میلی گرم بر کیلوگرم) و مورفین (5 میلی گرم بر کیلوگرم) را دریافت کردند. پس از تعیین دوز موثر آزمایشات 2-5 انجام شد. در آزمایش 2، حیوانات تزریق سالین،  عصاره هیدروالکلی دارچین (400 میلی گرم بر کیلوگرم)، نالوکسان (2 میلی گرم بر کیلوگرم) و تزریق همزمان نالوکسان + عصاره هیدروالکلی دارچین را دریافت کردند. آزمایشات 3 الی 5 مشابه آزمایش 2 بود که سایمیتیدین (5/12 میلی گرم بر کیلوگرم)،  6-هیدروکسی دوپامین (100 میلی گرم بر کیلوگرم) و سیپروهپتادین (4 میلی گرم بر کیلوگرم) به جای نالوکسان تزریق شدند. موش ها بر روی دستگاه صفحه داغ قرار گرفته و میزان تحمل درد در ابتدا، 30، 45 و 60 دقیقه پس از تزریق سنجیده و با میزان تحمل پایه مقایسه شد. باتوجه به نتایج، مورفین بطور معنی داری موجب افزایش زمان تاخیر در درد شد (05/0<p). عصاره دارچین (400 میلی گرم بر کیلوگرم) بطور معنی داری موجب افزایش زمان تاخیر در درد شد (05/0<p). تزریق توام سیپروهپتادین و عصاره دارچین بطور معنی داری موجب کاهش زمان تاخیر در درد شد (05/0<p). تجویز توام سایمیتیدین و عصاره دارچین بطور معنی داری موجب کاهش زمان تاخیر در درد شد. تجویز توام 6-هیدروکسی دوپامین به همراه عصاره دارچین بطور معنی داری موجب کاهش زمان تاخیر در درد شد (05/0<p). نتایج نشان دهنده این بود که عصاره دارچین دارای فعالیت ضد دردی است و این اثرات از طریق مسیرهای اوپیوییدرژیک، دوپامینرژیک و سروتونین ارژیک انجام می شود.

    کلیدواژگان: دارچین، ضددرد، موش کوچک آزمایشگاهی
  • سید داود موسوی نسب، مصطفی قادری، فاطمه زالی، رجب مردانی، هومن کاغذیان صفحات 3901-3906

    گاستروانتریت ویروسی یکی از شایع ترین بیماری ها در تمام گروه های سنی در دنیا بوده و سالانه در دنیا بالغ بر 700 میلیون مورد بیماری اسهالی در کودکان زیر پنج سال به وقوع می پیوندد. روتاویروس، نورویروس، آدنوویروس و آستروویروس از عوامل مهم ایجادکننده گاستروانتریت حاد محسوب میشوند. با توجه به اهمیت ارزیابی عفونت های همزمان در اسهال نوزادان ، در این مطالعه فراوانی شیوع عفونت همزمان روتاویروس با عوامل آستروویروس و آدنوویروس و بررسی پارامتر های بالینی از جمله تب، مدت و شدت اسهال در موارد مثبت عفونت همزمان  مورد بررسی قرار گرفت. بررسی در این تحقیق عفونت همزمان روتاویروس با عوامل آدنوویروس و آسترویروس در بین 28 نمونه مثبت روتاویروس جمع آوری شده از کودکان زیر پنج سال مبتلا به گاستروآنتریت مورد ارزیابی قرار گرفت.بر اساس نتایج به دست آمده،  فراوانی تعداد عفونت همزمان روتاویروس - آدنوویروس دو مورد  و عفونت روتاویروس - آسترویروس در چهار کودک بود. ارزیابی مستندات موجود در پرونده بیماران و ارتباط آن با اهداف مطالعه کنونی نشان می دهد که در عفونت مثبت همزمان فقط افزایش طول مدت اسهال گزارش شده و علایم خاصی دیگری از جمله افزایش طول مدت تب و شدت اسهال نبوده است. بر اساس نتایج به دست آمده،  تشخیص همزمان عوامل اسهال ویروسی به جهت پیش بینی طول مدت اسهال و احتمال ایجاد سایر علایم بالینی الزامی بوده و در روند درمان میتواند کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: گاستروآنتریت، اسهال، روتاویروس، آدنوویروس، آستروویروس
  • غزل آفتاب، فرنوش ارفعی، احمد اصغری، تقی زهرایی صالحی صفحات 3907-3911

    التهاب و عفونت  گوش یک یافته ی رایج در گونه های مختلف جوجه تیغی میباشد. سیتولوژی اولین و مطمین ترین راه تشخیص این بیماری می باشد . با این وجود تاکنون هیچ مطالعه ای بر روی معیارهای نرمال سیتولوژیک گوش هیچ گونه ای از جوجه تیغی صورت نگرفته است. در این مطالعه برای اولین بار به بررسی سیتولوژی گوش در دو گونه جوجه تیغی گوش دراز و برندت ایرانی دارای سلامت کامل ،برای یافتن معیارهای طبیعی پرداخته شد.20سرجوجه تیغی گوش دراز (10 نر و 10 ماده) و20سرجوجه تیغی برندت (10 نر و 10 ماده) در این مطالعه بررسی شدند. بیهوشی به وسیله ی کتامین و دیازپام و طبق پروتکل مربوط به جوجه تیغی صورت گرفت. بعد از تایید سلامت کامل گوش ها از هر دو گوش نمونه برداری سیتولوژیک انجام شده و برای هر گوش سه لام تهیه گردید. رنگ آمیزی لام ها به دو روش رنگ امیزی گیمسا و گرم انجام شد. مخمر ها شایع ترین یافته ی دیده شده در گوش جوجه تیغی های مورد بررسی بودند. در هیچ یک از نمونه های مطالعه شده باکتری میله ای دیده نشد. کوکسی های گرم مثبت, سلول های سنگفرشی بدون هسته وسلول های سنگفرشی هسته دار به ترتیب شایع ترین موارد دیده شده بودند. سیتولوژی گوش سالم در جوجه تیغی شباهت بسیار زیادی به سیتولوژی گوش سگ های سالم و همچنین گربه های سالم دارد.

    کلیدواژگان: جوجه تیغی گوش دراز، جوجه تیغی برندت، اوتیت، سیتولوژی
  • روزبه مریدپور، حمیدرضا فتاحیان، پژمان مرتضوی صفحات 3913-3922

    استفاده از بافت ها در طب در برگرداندن عملکرد ارگان به در درمان عمومیت یافته است. مهندسی بافت روش های جدید تهیه و فراوری بافت از این دسته از فناوری های امروزی در روند درمان جوامع می باشد. در تحقیق حاضر با استفاده از روش های شیمیایی و فیزیکی تلاش در تهیه بافت همبند از پای شترمرغ و ارایه ان جهت استفاده در درمان بیماران و دارد. پنج جفت پای شترمرغ 11 ماهه از مفصل مچ پایی-قلمی (مفصل هاک) جدا شده و به ازمایشگاه ارسال گردید، پس از جداسازی لیگامان کف پایی مطالعه میکروسکوپی و ارزیابی بیومکانیکی انجام پذیرفت و فرایند سلول زدایی با ترکیب سدیم دودسیل سولفات و خلا بر روی بافت انجام پذیرفت. مطالعه میکروسکوپی نوری و الکترونی و ارزیابی بیومکانیکی بر روی بافت فراوری شده انجام پذیرفت. لیگامان کف پایی شترمرغ متشکل از ساختار فیبری-غضروفی (فیبروکارتلاژی) بوده که تا 95 درصد فاقد سلول گردید. نتایج حاصل مطالعه بیومکانیکی تحمل کشش و فشار بافت دسلولاریزه شده اختلاف معنی داری بین بافت غیرفراوری شده و فراوری شده نشان نداد. محلول SDS به همراه خلا قابلیت برداشت سلول و محتویات ذخیره ژنتیکی را تا 95 درصد با حفظ ساختار همبندی دارا می باشد که با کاهش سلول و DNA انتی ژنیسیته بافت زنوگرافت کاسته شد که با حفظ ساختار همبندی ان امکان استفاده در بیمار پس از استریلیزاسیون فراهم می نماید.

    کلیدواژگان: سلول زدایی، لیگامان کف پایی، شترمرغ
  • مینا مبرهن، مرتضی زنده دل، بیتا وزیر، احمد اصغری صفحات 3923-3930

    تعدیل اشتها مجموعه ای از مکانیسم های پیچیده فیزیولوژیک است که نواحی مختلف دستگاه عصبی مرکزی را تحت تاثیر قرار می دهد. گلوتامات و هیستامین نقش مهمی در کنترل مرکزی اخذ غذا در پرندگان دارند و اخذ غذا در پرندگان را کاهش می دهند. مطالعه حاضر به منظور بررسی اثرات سینرژیستی سیستم های گلوتاماترژیک و هیستامینرژیک مرکزی بر رفتار تغذیه ای در جوجه های نوزاد صورت گرفته است. تعداد 36 جوجه بطور تصادفی در سه گروه آزمایشی تقسیم شدند. هر آزمایش شامل یک گروه کنترل و 3 گروه تیمار بود (12 جوجه در هر گروه). در تمام آزمایشات، پرندگان پس از 3 ساعت محرومیت از غذ ‎ با تزریق داخل مغزی-بطنی‏ ‎محلول رقیق کننده یا ‏محلول دارویی را دریافت کردند. سپس به پرندگان اجازه دسترسی بدون محدودیت به غذا و آب داده شد. مصرف غذا (گرم) بر اساس درصد وزن بدن (%BW) اندازه گیری شد. در ‏آزمایش اول، گلوتامات (75 نانومول) ، هیستامین (75 نانومول) و هیستامین + گلوتامات تزریق شد.‏ در ‏آزمایش دوم، ‏ کلرفنیرامین (آنتاگونیست گیرنده H1، 300 نانومول) ،  MK-801 آنتاگونیست گیرنده NMDA گلوتامات، 15 نانومول) و کلرفنیرامین + MK-801 تزریق شد. در ‏آزمایش سوم، ‏MK-801، α-FMH (مهارکننده سنتز هیستامین، 250 نانومول) و α-FMH + MK-801 تزریق شد. نتایج نشان داد، تزریق هیستامین با دوز 75 (دوز تحت اثر) و گلوتامات با دوز 75 (دوز تحت اثر) اثری بر اخذ غذا نداشت (05/0 < p). اما تزریق هم زمان گلوتامات و هیستامین موجب کاهش اخذ غذا ‏شد (05/0 >p). تزریق کلرفنیرامین با دوز 300 و MK-801 با دوز 15 اثری بر اخذ غذا نداشت (05/0 p). تزریق α-FMH با دوز 250 و MK-801 با دوز 15 اثری بر اخذ غذا نداشت (05/0 <p). اما تزریق هم زمان α-FMH و MK-801 موجب افزایش اخذ غذا ‏شد (05/0 > p). با توجه به نتایج، احتمالا یک اثر سینرژیستی بین سیستم های هیستامینرژیک و گلوتاماترژیک در کنترل اخذ غذای جوجه های نوزاد وجود دارد.

    کلیدواژگان: اخذ غذا، هیستامین، گلوتامات، جوجه
  • وحید نعمان، نصرالله واحدی نوری، عبدالرضا نبی نژاد، هادی میران زاده، مسعود برومند جزی صفحات 3931-3938

    آناپلاسما اوویس، عامل بیماری در گوسفند و بز، در بسیاری از مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری دنیا است. هدف از این مطالعه تعیین گونه آناپلاسما اوویس در گوسفندان استان گیلان و تاثیر برخی از متغییرها (فصل، سن و جنس دام) در میزان شیوع آن بود. برای این منظور، تعداد 200 نمونه خون از طریق رگ وداج گوسفندان بطور تصادفی از نقاط مختلف استان گیلان اخذ گردید. DNA استخراجی از نمونه های خونی با جفت آغازگری که قطعه 1468 جفت بازی از ژن 16S rRNA جنس آناپلاسما را تکثیر می کرد، تکثیر شد. سپس نمونه های مثبت با جفت آغاز گر اختصاصی آناپلاسما اوویس از ژن msp4 که قطعه 866 جفت بازی را تکثیر می کرد، تکثیر شد. در مجموع، 38 نمونه از200 نمونه (19درصد) ازنظر آناپلاسما اوویس مثبت بودند. در مقایسه فراوانی آناپلاسما اوویس در فصول مختلف، آلودگی در شش ماه دوم سال با اختلاف معنی داری بیشتر از شش ماه اول سال بود (05/0 <p). اما در ارتباط با سنین مختلف دام های مورد بررسی و جنس دام هیچگونه تفاوت معنی داری مشاهده نگردید (05/0 >p). در این مطالعه آلودگی به آناپلاسما اوویس در گوسفندان استان گیلان تایید شد. مطالعه در خصوص روش های انتقال آناپلاسما اوویس و ناقلین آن در ایران تا حد زیادی ناشناخته باقی مانده است و مستلزم تحقیقات بیشتری در مطالعات آینده می باشد.

    کلیدواژگان: شناسائی مولکولی، آناپلاسما اوویس، گوسفندان، گیلان، PCR
|
  • E .Azhdari, S. Hassanpour, B .Vazir Pages 3893-3899

    Considering the effects of Cinnamomum in pain control and lack of report on its ani-nociceptive activity, the aim of this study is to investigate the analgesic effects of Cinnamomum extract in the hot plate test and its interactions with opioidergic, dopaminergic, serotoninergic and histaminergic pathways in mice. In experiment 1, animals injected (i.p) with saline, Cinnamomum extract (100, 200 and 400 mg/kg) and morphine (5mg/kg). After determining effective dose of the, Cinnamomum extract experiments 2-5 were done. In experiment 2, animals injected with saline, Cinnamomum extract (400mg/kg), naloxone (2mg/kg) and co-injection of the Cinnamomum extract + naloxone. Experiments 3-5 were similar to experiment 2, except mice injected with cimetidine (12.5mg/kg), 6-HODA (100 mg/kg) and cyproheptadine (4mg/kg) instead of naloxone. Then, mice were individually placed on a hot plate device and pain tolerance was measured at first, 30, 45 and 60 minutes later and compared with the baseline. According to the results, morphine significantly increased the delay time in pain perception (P<0.05). The Cinnamomum extract (400 mg/kg) significantly increased the delay time in pain perception after 30 minutes (P<0.05). Co-injection of cyproheptadine with Cinnamomum extract after 30 minutes significantly reduced pain perception delay time (P<0.05). Co-administration of cimetidine with Cinnamomum extract after 30 minutes significantly reduced delay time in pain perception (P<0.05). The combined administration of 6-hydroxydopamine with Cinnamomum extract after 30 minutes significantly decreased the delay time in pain perception (P<0.05). The results show that Cinnamomum extract has analgesic activity and these effects are mediated with opioidergic, dopaminergic and serotoninergic systems.

    Keywords: Cinnamomum, Nociception, mice
  • S.D. Mousavi-Nasab, M. Ghaderi, F. Zali, R .Mardani, H.Kaghazian Pages 3901-3906

    Viral gastroenteritis is one of the most common ailments in all age groups acrosdxdxs the globe, and more than 700 million cases of diarrhea occur in children under five years of age. Rotavirus, norovirus, adenovirus and astrovirus are important causes of acute viral gastroenteritis. Co-infection studies have been conducted in Iran in the past, but these studies were limited and heterogeneous. The purpose of this study is to investigate the frequency of co-infection of rotavirus with astrovirus and adenovirus and to investigate clinical parameters such as fever, duration and severity of diarrhea in positive cases of co-infection. In this article, the co-infection of rotavirus with adenovirus and astrovirus among 28 rotavirus positive samples collected from children under five years of age with gastroenteritis was investigated by molecular method. The frequency of simultaneous rotavirus-adenovirus infection was two and rotavirus-astrovirus infection was observed in four children. In addition to this, the documentation available in the patients' files and its relationship with the objectives of the current study show that the positive results of simultaneous infection only increased the duration of diarrhea and did not cause other specific symptoms such as duration of fever and severity of diarrhea. In this study, the sample size was low, but according to the results, it can be said that the current study shows the importance of simultaneous diagnosis of viral diarrhea factors in order to predict the duration of diarrhea and the possibility of other clinical symptoms.

    Keywords: Gastroenteritis, Diarrhea, Rotavirus-astrovirus, Astrovirus
  • G .Aftab, F .Arfaee, A .Asghari, T. Zahrai Salehi Pages 3907-3911

    Ear inflammation and infection is a common finding in different species of hedgehogs. Cy-tology is the first and most reliable way to diagnose this disease. However, no study has been done on the normal criteria of ear cytology of any hedgehog species. In this study, for the first time, ear cytology was investigated in two breeds of healthy long-eared and Iranian Brandet hedgehogs, in order to find normal values. 20 long-eared hedgehogs (10 males and 10 females) and 20 Brandt's hedgehogs (10 males and 10 females) were examined in this study. Anesthesia was done with ketamine and diazepam and according to the protocol for hedgehogs. After confirming the complete health of the ears, cytological sampling was done from bothears and three slides were prepared for each ear. Yeasts were the most common findings seen in the ears of the examined hedgehogs. Rod bacteria were not seen in any of the examined slides. Gram-positive cocci, squamous cells without nuclei and squamous cells with nuclei were the most common cases, respectively. Normal ear cytology in hedgehogs is very similar to normal dog and cat ear cytology.

    Keywords: Long eared hedgehog, Brandt hedgehog, Otitis externa, Cytology
  • R. Moridpour, H .Fattahian, P .Mortazavi Pages 3913-3922

    The use of tissue is very common to return organ function nowadays. Tissue engineering and novel preparation techniques in therapy are a main role. In present research use of chemical and physical methods was tried to prepare tissue from connective tissue of plantar structure of ostrich. Five pair of ostrich is feet separated of tarsometatarsal joint were sent to laboratory. Microscopic study and biomechanical evaluation were performed. De-celluraization of the tissue was done with sodium dodecyl sulfate and vacuum. Finally, light and electron microscope studies were carried out. Biomechanical evaluation was done as well. Ligamentum plantar composed of fibrocartilage tissue that decellularization process last as percent of cells and their nucleus content. There was not significant difference between prepared tissue and original tissue in tension and compression parameters. SDS with vacuum decellularized till as percent with connective tissue unchanged with minimal antigenicity feature as xenograft. The tissue could be used after sterilization in patient in future.

    Keywords: Decellularization, Ligamentum plantar, Ostrich
  • M. Mobarhan, M .Zendehdel, B. Vazir, A .Asghari Pages 3923-3930

    Appetite modulation is a set of complex physiological mechanisms affecting different central nervous system areas. Glutamate and histamine play an important role in the central control of food intake in birds and reduce food intake in birds. The present study was conducted to investigate the synergistic effects of central glutamatergic and histaminergic systems on feeding behavior in neonatal chicks. 36 chickens were randomly divided into three experimental groups. Each experiment included a control group and 3 treatment groups (12 chickens in each group). In all experiments, after 3 hours of food deprivation (FD3), chicks received either control diluent or drug solution by intracerebroventricular (ICV) injection. Then the birds had ad libitum access to the ‎food and fresh water, and then cumulative food intake (gr) was measured based on the ‎percentage of the body (%BW) ‎. In the first experiment, glutamate (75 nmol), histamine (75 nmol), and histamine + glutamate was injected. In the second experiment, chlorpheniramine (H1 receptor antagonist, 300 nmol), MK-801 (NMDA glutamate receptor antagonist, 15 nmol), and chlorpheniramine + MK-801 was injected. In the third experiment, MK-801, α-FMH (histamine synthesis inhibitor, 250 nmol), and α-FMH + MK-801 was injected. The results showed that the injection of sub-effective doses of histamine with a dose of 75 nmol (sub-effective dose) and glutamate with a dose of 75 nmol (sub-effective dose) did not affect food intake (p > 0.05). However, co-injection of glutamate and histamine decreased food intake (p < 0.05). Injection of chlorpheniramine with a dose of 300 and MK-801 with a dose of 15 had no effect on food intake (p > 0.05). However, co-injection of chlorpheniramine and MK-801 increased food intake (p < 0.05). Injection of α-FMH with a dose of 250 and MK-801 with a dose of 15 did not influence food intake (p > 0.05). However, co-injection of α-FMHs and MK-801 increased food intake (p < 0.05). According to the results, there is probably a synergistic effect between histaminergic and glutamatergic systems in the control of food intake in neonatal chicks.

    Keywords: Food Intake, Histamine, Glutamate, chicken
  • V .Noaman, N. Vahedi Nouri, A .Nabinejad, H .Miranzadeh, M .Boroumand-Jazi Pages 3931-3938

    Anaplasma ovis is the cause of disease in sheep and goats in many tropical and subtropical regions of the world. This study aimed to determine the Anaplasma ovis species in the sheep of Guilan province and the effect of some variables (season, age, and sex of the animal) on its prevalence. For this purpose, 200 blood samples were taken randomly from different parts of Guilan province through the veins of the sheep.  DNA extracted from blood samples was amplified with a primer pair that amplified a 1468 bp fragment of the 16S rRNA gene of the genus Anaplasma. Then the positive samples were amplified with the specific primer pair of Anaplasma ovis from the msp4 gene, which amplified the fragment of 866 bp. In total, 38 out of 200 samples (19%) were positive for Anaplasma ovis. In comparing the frequency of Anaplasma ovis in different seasons, the infection in the second six months of the year was significantly higher than in the first six months (P<0.05). However, no significant differences were observed in relation to the different ages of the investigated animals and the sex of animals (P>0.05). In this study, infection with Anaplasma ovis was confirmed in sheep in Gilan province. The study of the transmission methods of Anaplasma ovis and its vectors in Iran has remained largely unknown and requires more research in future studies.

    Keywords: Molecular Identification, Anaplasma ovis, Sheep, Guilan, PCR