فهرست مطالب

پژوهش های نوین روانشناختی - پیاپی 68 (زمستان 1401)

فصلنامه پژوهش های نوین روانشناختی
پیاپی 68 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 30
|
  • سارا ابراهیمی*، سیده الهام موسویان خطیر صفحات 1-11
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای حساسیت به طرد و عزت نفس در رابطه ذهن آگاهی با بهزیستی روانی انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه مورد مطالعه شامل تمامی نوجوانان دختر و پسر 15 تا 19 ساله شهر تهران در سال 1401 بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 214 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند و به مقیاس ذهن آگاهی نوجوان و بزرگسال (دراتمن و همکاران، 2018)، پرسشنامه حساسیت به طرد (داونی و فلدمن، 1996)، مقیاس عزت نفس روزنبرگ (روزنبرگ، 1965) و مقیاس بهزیستی ذهنی وارویک-ادینبورگ (تنانت و همکاران، 2007) پاسخ دادند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با نصب برنامه الحاقی پردازشگر هایس در نرم افزار SPSS24 استفاده شد. یافته ها حاکی از آن بود که بین ذهن آگاهی با حساسیت به طرد رابطه منفی و معنی دار و با عزت نفس و بهزیستی روانی رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد و رابطه بین حساسیت به طرد با بهزیستی روانی منفی و معنی دار و با عزت نفس مثبت و معنی دار است. همچنین، اثر غیرمستقیم ذهن آگاهی بر بهزیستی روانی از طریق حساسیت به طرد و عزت نفس، از نظر آماری معنی دار به دست آمد. نتایج پژوهش نشان داد با افزایش ذهن آگاهی در نوجوانان، حساسیت به طرد در آن ها کاهش یافته و عزت نفس و در نتیجه بهزیستی روانی در آن ها افزایش می یابد. از این یافته می توان برای طراحی مداخله و رویکرد جامع ارتقای بهزیستی روانی در جامعه نوجوانان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، بهزیستی روانی، حساسیت به طرد، عزت نفس
  • فریبا احمدی رزدار، عباس ابوالقاسمی*، مهدی پورقاسمیان صفحات 13-22
    سرطان یکی از شایع ترین و جدی ترین مشکلات در سلامتی زنان است. هدف پژوهش حاضر نقش وضوح، تنظیم و پردازش هیجان در پیش بینی امید به درمان در زنان مبتلاء به سرطان بود. این پژوهش توصیفی، از نوع همبستگی است. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه زنان مبتلاء به سرطان سینه مراجعه کننده به بیمارستان امام شهر اردبیل بود. نمونه پژوهش شامل 200 نفر از زنان مبتلا به سرطان بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای اندازه گیری متغیرهای مورد مطالعه از پرسشنامه شاخص امید هرث (2000)، مقیاس صفت فراخلق سالووی و همکاران (1995)، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان نسخه کوتاه گارانفسکی و همکاران (2001) و فرم کوتاه مقیاس پردازش هیجان باکر و همکاران (2007) استفاده شد. داده های پژوهش با روش های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه در نرم افزار SPSS.21 تجزیه و تحلیل شدند. نتایج رگرسیون چند گانه نشان داد 3 درصد از امید به درمان از طریق مولفه های وضوح هیجان، 35 درصد از طریق مولفه های تنظیم هیجان و14 درصد توسط مولفه های پردازش هیجان تبیین می شود. این یافته ها بیان می کند که تنظیم هیجان و مدیریت هیجانی نقش بسیار مهمی در پیش بینی امید به درمان در زنان مبتلا به سرطان دارد.
    کلیدواژگان: امید به درمان، پردازش هیجان، تنظیم هیجان، سرطان وضوح هیجان
  • عزت الله احمدی*، حسن بافنده قراملکی، محمد محکی صفحات 23-32

    سندرم روده تحریک پذیر نوعی اختلال عملکردی در سیستم روده - معده است که عوامل روانی نقش موثری در بروز و تداوم آن دارند. در این راستا پژوهش حاضر به بررسی نقش الگو های هیجانی در پیش بینی سندرم روده تحریک پذیر با واسطه گری حساسیت اضطرابی می پردازد. پژوهش حاضر توصیفی، از نوع همبستگی می باشد. نمونه پژوهش حاضر 292 دانش آموز دبیرستانی شهرستان اسکو (147 پسر و 145 دختر) در دامنه سنی 16 الی 19 سال بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب و پرسشنامه های سندرم روده تحریک پذیر (EISSS) ، مقیاس عاطفه مثبت و منفی (PANAS) و فهرست تجدیدنظر شده حساسیت اضطرابی (ASI-R) توسط آنها تکمیل شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل یابی معادلات ساختاری بر پایه نرم افزار Amos نسخه 21 استفاده شد. نتایج نشان داد الگوهای هیجانی منفی به طور مستقیم و نیز با واسطه گری حساسیت اضطرابی با سندرم روده تحریک پذیر رابطه مثبت و معنی دار دارند و الگوهای هیجانی مثبت رابطه مستقیم منفی و معنی دار با سندرم روده تحریک پذیر دارد. در کل الگوهای هیجانی با واسطه گری حساسیت اضطرابی بر سندرم روده تحریک پذیر تاثیر معنی داری دارند. با توجه به شواهد بدست آمده در خصوص نقش عوامل روانشناختی در شکل گیری، راه اندازی و تشدید یا تخفیف علایم، به نظر می رسد هیچ راهکار درمانی برای بیماران IBS نمی تواند بدون در نظر گرفتن نقش عوامل روانی به موفقیت دست یابد.

    کلیدواژگان: الگو های هیجانی، حساسیت اضطرابی، سندرم روده تحریک پذیر
  • سعیده سادات اکبری، فریبرز صدیق ارفعی*، محمدجواد یزدانی ورزنه صفحات 33-41

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی کنندگی توانمندی ایگو در رفتارهای هنجارگریز تحصیلی و بررسی تعدیل کنندگی هیجان شرم و احساس گناه در این ارتباط انجام شد. طرح پژوهش از نوع همبستگی و جامعه ی آماری، دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه کاشان در نیم سال اول تحصیلی 1401-1400 بود. از این جامعه ی آماری280 دانشجو به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و به منظور جمع آوری داده ها از پرسش نامه ی توانمندی ایگو(ESS) بشارت(1386) ، هیجان های خودآگاه شرم وگناه(GASP)کوهن(2011) و پرسشنامه ی تجدید نظر شده ی هنجارگریزی در آموزش پرستاری کلارک(2015) استفاده شد. داده های بدست آمده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و روش رگرسیون سلسله مراتبی مورد تجریه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که بین رفتارهای هنجارگریز تحصیلی و توانمندی ایگو رابطه ی منفی و معنادار وجود دارد. همچنین بین هیجان شرم و هنجارگریزی تحصیلی و توانمندی ایگو به ترتیب رابطه ی مثبت و منفی معنادار وجود دارد. احساس گناه رابطه ی قوی منفی و معنادار با هنجارگریزی تحصیلی و رابطه ی مثبت و معنی دار با توانمندی ایگو دارد. نتایج یافته ها حاکی از این بود که توانمندی ایگو می تواند رفتارهای هنجارگریزی تحصیلی را پیش بینی کند. هیجان شرم بالا اثرکاهندگی توانمندی ایگو بر هنجارگریزی را کاهش می دهد. اما اثر تعدیل کنندگی احساس گناه در رابطه ی بین توانمندی ایگو با هنجارگریزی به علت معنادار نبودن، تایید نشد. استفاده از نتایج این پژوهش می تواند با آگاهی بخشیدن دانشجویان نسبت به توانمندی ایگو، و اجتناب از شرمگین کردن آن ها در موقعیت های تنش زا، به کاهش بروز رفتارهای هنجارگریز کمک کند.

    کلیدواژگان: هنجارگریزی تحصیلی، توانمندی ایگو، هیجان شرم، احساس گناه
  • وجیهه سادات امام جمعه زاده، غلامرضا منشئی* صفحات 43-52
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بر فرسودگی والدگری و شفقت به خود در مادران دارای کودک مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی انجام گرفت. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری شامل مادران دارای کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی مراجعه کننده به کلینیک های مشاوره و روان پزشکی سطح شهر اصفهان در سال1400 بود. در این پژوهش تعداد 30 مادر دارای کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (هر گروه 15 مادر). گروه آزمایش درمان مبتنی بر ذهن آگاهی را طی دو ماه در 8 جلسه 75 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه فرسودگی والدگری (رزکام، بریاندا و میکولاژاک، 2018) و پرسشنامه شفقت به خود (نف، 2003) بود. نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بر فرسودگی والدگری و شفقت به خود در مادران دارای کودک مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی تاثیر معنادار داشته (p<0/001) و توانسته منجر به کاهش فرسودگی والدگری و افزایش شفقت به خود این مادران شود. بر اساس یافته های پژوهش می توان چنین نتیجه گرفت که درمان مبتنی بر ذهن آگاهی با بهره گیری از فنونی همانند آموزش خودآگاهی، نحوه کنترل خشم، مدیریت استرس، حل مسیله و تصمیم گیری بهنجار می تواند به عنوان یک روش کارآمد جهت کاهش فرسودگی والدگری و افزایش شفقت به خود در مادران دارای کودک مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر ذهن آگاهی، فرسودگی والدگری، شفقت به خود، اختلال نقص توجه، بیش فعالی
  • امیررضا بخشنده سجاد، سید محمدحسین موسوی نسب*، نوشیروان خضری مقدم صفحات 53-62

    دانش آموزان ازجمله افرادی هستند که با اضطراب به عنوان یکی از مشکلات رایج دست وپنجه نرم می کنند به همین دلیل بررسی سازه های اضطرابی جهت پیش بینی اضطراب از اهمیت بالایی برخوردار است لذا هدف پژوهش حاضر بررسی مدل علی طرح واره هیجانی و ناگویی خلقی با حساسیت اضطرابی از طریق نقش واسطه ای دشواری در تنظیم هیجان در دانش آموزان دوره دوم متوسطه بود. روش پژوهش حاضر از نوع همبستگی و مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه موردنظر پژوهش کلیه دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهرستان تربت حیدریه در سال 1400-1401 بود که از طریق نمونه گیری در دسترس به تعداد 220 نفر نمونه گیری شده بودند. اطلاعات لازم از طریق پرسشنامه های حساسیت اضطرابی فلوید (ASI)، پرسشنامه طرح واره هیجانی لیهی (LESS) ، پرسشنامه دشواری در تنظیم هیجان گراتز و رومر (DERS) و پرسشنامه ناگویی خلقی تورنتو (TAS_20) جمع آوری شد. داده های از طریق نرم افزارهای آماری SPSS 26 و AMOS 24 تحلیل شد. نتایج نشان داد طرح واره هیجانی و ناگویی خلق به صورت غیرمستقیم و از طریق عامل میانجی دشواری در تنظیم هیجان با حساسیت اضطرابی در ارتباط است اما این دو متغیر به طور مستقیم با حساسیت اضطرابی مرتبط نیستند. بنابراین معلمان و درمانگران می توانند با آموزش تنظیم هیجان و مداخلات مبتنی بر تنظیم هیجان در جهت تعدیل حساسیت اضطرابی برآیند.

    کلیدواژگان: طرح واره هیجانی، ناگویی خلقی، دشواری در تنظیم هیجان، حساسیت اضطرابی، دانش آموزان
  • رقیه برزگران*، سیده فاطمه شریفی، فریبا عبدی، مائده غلامزاده، مریم طوسی، لیلی عبادی صفحات 63-70
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی واقعیت درمانی بر بازداری هیجانی و نشخوار فکری مادران کودکان کم توان ذهنی بود. این مطالعه نیمه آزمایشی با استفاده از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل انجام شد از میان همه مادران کودکان کم توان ذهنی مراجع کننده مرکز توانبخشی و جامع سلامت سیدحاتمی اردبیل در سال 1399، 30 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب، و به طور تصادفی در دو گروه برابر آزمایش و کنترل جایگزین شدند.گروه آزمایشی طی 8 هفته تحت واقعیت درمانی قرار گرفت، و در این مدت بر گروه کنترل هیچ گونه مداخله ی انجام نگرفت. پرسشنامه بازداری هیجانی راجر و نجاریان (1987) و نشخوار فکری نولن هوکسیما (1991) به عنوان ابزار ارزشیابی در پیش آ‍زمون، پس آ‍زمون مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با استفاده از روش-های آماری توصیفی و تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده از مقایسه پس آزمون دو گروه با استفاده از روش تحلیل کواریانس و با کنترل اثر متغیرها، حاکی از این بود که نمرات پس آزمون بازداری هیجانی و نشخوار فکری گروه مداخله و کنترل تفاوت معنی داری دارد. بدین ترتیب می توان گفت واقعیت درمانی موجب کاهش بازداری هیجانی و نشخوارفکری در مادران کودکان کم توان ذهنی خواهد شد.
    کلیدواژگان: بازداری هیجانی، نشخوار فکری، واقعیت درمانی، مادران کودک کم توان ذهنی
  • سمیه بلندبالا*، محبوبه طاهر صفحات 71-80
    یکی از ویژگی های بارز دوران نوجوانی، تمایل برای کسب تجارب جدید و آزمودن رفتارهای پرخطر است. بنابراین این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی آموزش کفایت اجتماعی و مهارت های تنظیم هیجان بر آمادگی برای بی حوصلگی، استفاده مشکل زا از تلفن همراه و گرایش به رفتارهای پرخطر در نوجوانان انجام شد. این پژوهش تجربی از نوع طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر مقطع دوم متوسطه شهر شاهرود در سال تحصیلی 1401-1400 بود که از بین آنها نمونه ای 45 نفری به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب گردید. گروه های آزمایش و گواه به روش تصادفی معادل شدند. آموزش کفایت اجتماعی و آموزش مهارت تنظیم هیجان طی 8 جلسه 45 دقیقه ای به ترتیب در گروه های آزمایش 1 و 2 انجام شد گروه گواه هیچ گونه آموزشی دریافت نکرد. داده ها به کمک پرسشنامه خطرپذیری جوانان زاده محمدی و همکاران (1390)، پرسشنامه آمادگی برای بی حوصلگی فالمن و همکاران (2013) و مقیاس استفاده آسیب زا از تلفن همراه جنارو و همکاران (2007) جمع آوری و با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که گروه های آزمایش در مرحله پس آزمون از نظر رفتارهای پرخطر، آمادگی برای بی حوصلگی و استفاده آسیب زا از تلفن همراه کاهش معنی داری داشتند (05/0>P). همچنین آموزش کفایت اجتماعی نسبت به مهارت تنظیم هیجان اثربخشی بیشتری داشت با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت، آموزش کفایت اجتماعی با تعدیل احساسات به مقابله با بی حوصلگی دست زده و با افزایش خودکنترلی، نسبت به آموزش مهارت تنظیم هیجان، تاثیر بیشتری بر عدم استفاده آسیب زا از تلفن همراه و گرایش به رفتارهای پرخطر دارد.
    کلیدواژگان: کفایت اجتماعی، تنظیم هیجان، بی حوصلگی، استفاده مشکل زا از تلفن همراه، رفتارهای پرخطر
  • مهدیس ترکمن، اعظم داودی*، قاسم نظیری، نجمه فتح صفحات 81-90
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین ترومای کودکی با گرایش به سوء مصرف مواد با توجه به نقش میانجی انعطاف پذیری شناختی و نشخوار فکری در افراد با اختلال استرس پس از سانحه بود. پژوهش حاضر مقطعی و از نوع همبستگی و معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه مراجعه کنندگان به مراکز درمانی (بیمارستان های تروما و کلینیک های پزشکی و روانپزشکی و مشاوره ای شهر همدان) در تابستان و پاییز سال 1400 بودند که از این جامعه به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 280 نفر که معیارهای ورود به مطالعه را داشتند، انتخاب شده و مورد بررسی قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه اختلال استرس پس از سانحه کیان و همکاران (1998)، مقیاس ترومای کودکی برنشتاین و همکاران (1997)، پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندروال(2010) و پرسشنامه نشخوار فکری نولن هوکسما و ماور (1991) و پرسشنامه گرایش به سوء مصرف مواد مخدر وید و همکاران (1992) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آماری ضرایب همبستگی و ضرایب رگرسیون در نرم افزار SPSS.21 و ایموس (AMOS.21) انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان داد گرایش به سوء مصرف مواد با ترومای کودکی و نشخوار فکری رابطه مثبت و معنادار و با انعطاف پذیری شناختی رابطه منفی و معناداری دارد. همچنین ترومای کودکی با نشخوار فکری رابطه مثبت و معنادار و با انعطاف پذیری رابطه منفی و معناداری دارد (05/0>P). از سویی نتایج تحلیل مسیر نشان داد که نشخوار فکری و انعطاف پذیری شناختی بین ترومای کودکی و گرایش به مصرف مواد نقش واسطه ای دارند.
    کلیدواژگان: استرس پس از آسیب، نشخوار فکری، انعطاف پذیری شناختی، ترومای کودکی، گرایش به سوء مصرف مواد
  • امیرحسین حاجی عزیزی، الهه حجازی*، مسعود غلامعلی لواسانی، زهرا نقش صفحات 91-101
    اهداف
    اهمال کاری پدیده ای است که برای بیشتر اقشار جامعه و به صورت ویژه برای دانشجویان پیامدهای مخرب به همراه دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی مدل ارتباطی حس تداوم خود، زندگی هدفمند و فرسودگی ناشی از شبکه های اجتماعی و اهمال کاری تحصیلی دانشجویان با میانجی گری کاهش تاخیری سودمندی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه پژوهشی توصیفی از نوع همبستگی و تحلیل مسیر می باشد. نمونه ای شامل 1056 دانشجوی دانشگاه تهران شاغل به تحصیل در سالهای 1401-1400 با روش نمونه گیری در دسترس به پرسشنامه های اهمال کاری تحصیلی سولومون و راثبلوم (1984)، مقیاس فعالیت تاخیری هورتون (2014)، پرسشنامه تداوم خود سوکول و سرپر (2020)، پرسشنامه هدفمندی زندگی شولنبرگ و همکاران (2011) و مقیاس فرسودگی ناشی از شبکه های اجتماعی والن و همکاران (2020) بصورت برخط پاسخ دادند. داده ها با استفاده از نرم افزار ایموس تحلیل شد.
    یافته ها
    تحلیل داده ها نشان داد که اثر مستقیم حس تداوم خود و زندگی هدفمند بر اهمال کاری تحصیلی به صورت منفی و فرسودگی ناشی از شبکه های اجتماعی بر اهمال کاری تحصیلی به صورت مثبت معنادار است . همچنین، نتایج نشان داد که کاهش تاخیری سودمندی در رابطه بین اهمال کاری تحصیلی با حس تداوم خود ، زندگی هدفمند و فرسودگی ناشی از شبکه های اجتماعی نقش واسطه ای دارد.
    نتیجه گیری
    بطور کلی می توان گفت کاهش تاخیری سودمندی نقش بسیار مهمی در مولفه های موثر بر اهمال کاری دارد.
    کلیدواژگان: اهمال کاری تحصیلی، تداوم خود، زندگی هدفمند، فرسودگی ناشی از شبکه های اجتماعی، کاهش تاخیری سودمندی
  • مصطفی خانزاده*، زهرا شکراللهی، سمیه آقامحمدی صفحات 103-114
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی علایم شخصیت مرزی بر اساس راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، با توجه به نقش تعدیلگر روارنجورخویی در دانشجویان انجام شد. طرح پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان دانشگاه پیام نور نجف آباد در سال تحصیلی 99-98 بود. از بین این دانشجویان، 300 نفر با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و به فرم کوتاه سیاهه نیو، پرسشنامه راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و پرسشنامه رگه های شخصیت مرزی (فرم ب پرسشنامه رگه های اسکیزوتایپال) پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از روش های رگرسیون چندگانه با نرم افزار SPSS-24 و مدلیابی معادلات ساختاری با نرم افزار AMOS-24 استفاده شد. برای بررسی اثر تعدیلگری، از مدل پیشنهاد شده توسط آربوکل (2016) تبعیت شد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که راهبردهای سازگارانه و ناسازگارانه تنظیم شناختی هیجان قادر به پیش بینی علایم شخصیت مرزی در دانشجویان هستند. نتایج مدلیابی معادلات ساختاری برای بررسی اثر تعدیلگری نیز نشان داد که روارنجورخویی قادر به تعدیل روابط بین راهبردهای سازگارانه با علایم شخصیت مرزی است. به طور کلی، این یافته ها از نقش ویژگی های شخصیتی در به کارگیری راهبردهای تنظیم هیجان و زمینه سازی برای ابتلا به مشکلات در حوزه سلامت روان، به ویژه علایم شخصیت مرزی، حمایت می کند.
    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، راهبردهای سازگارانه، راهبردهای ناسازگارانه، روانرنجورخویی، علائم شخصیت مرزی
  • حمیده خساره*، علی پولادی ریشهری، سید یونس محمدی صفحات 115-122
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی طرحواره‏ درمانی بر سطح تاب‏ آوری و سازگاری اجتماعی در نوجوانان دختر شهر کرمان بود. روش این پژوهش نیمه ‏آزمایشی از نوع پیش ‏آزمون-پس ‏آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش‏ آموزان دختر 16 تا 18 ساله شهرستان کرمان درنظر گرفته‏ شد و از بین آن‏ها 30 نفر به روش نمونه‏ گیری داوطلبانه انتخاب شدند. سپس در دو گروه 15 نفره آزمایش و کنترل به صورت گمارش تصادفی قرار گرفتند. شیوه‏ نامه ده جلسه‏ ای طرحواره ‏درمانی بر روی گروه آزمایشی اجرا گردید. هر دو گروه در مرحله پیش ‏آزمون و پس ‏آزمون مقیاس تاب‏ آوری کانر و دیویدسون(2003) و سازگاری اجتماعی بل(1961) را تکمیل کردند. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که طرحواره‏ درمانی بر سطح تاب‏ آوری و سازگاری اجتماعی دانش‏ آموزان دختر تاثیر معناداری دارد(p<0.05). به دلیل اهمیت آمادگی نوجوانان برای مقابله با تنش‏ های این دوران و بر اساس نتایج به‏ دست آمده می ‏توان گفت تاب‏ آوری و سازگاری اجتماعی از طریق دریافت آموزش‏ های موثر می‏ تواند بهبود یابد.
    کلیدواژگان: تاب ‏آوری، طرحواره‏ درمانی، سازگاری اجتماعی
  • صمد رحیمی اقدم*، شادی رعیتی صفحات 123-132
    در دهه های اخیر فعالیت های کارآفرینانه زنان، اهمیت وافری در سطح جهانی یافته است. با توجه به رشد سطح تحصیلات و اشتغال روزافزون زنان، با توجه کردن به کارآفرینی زنان، می توان به رشد اقتصادی و توسعه اقتصادی کشور کمک بسیاری کرد. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر استفاده از اینستاگرام بر قصد کارآفرینی زنان با نقش میانجی خودکارآمدی و توانمندسازی روان شناختی زنان هست. این پژوهش ازلحاظ هدف، کاربردی و ازلحاظ روش توصیفی - همبستگی مبتنی بر مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری شامل زنان 20-40 ساله شهرستان تبریز بوده و تعداد جامعه آماری مستخرج از سایت رسمی مرکز آمار ایران ، 295186 نفر است. تعداد حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر به دست آمده است. جمع آوری داده ها از طریق توزیع پرسشنامه و به صورت تصادفی در میان جامعه آماری انجام شده است. روش تجزیه تحلیل پژوهش از طریق تحلیل مسیر و معادلات ساختاری (SEM) با استفاده از نرم افزارهای AMOS و SPSS انجام شده است. نتایج پژوهش حاکی از تایید اثرگذاری استفاده از شبکه ی اجتماعی اینستاگرام بر خودکارآمدی و قصد کارآفرینی با میانجیگری توانمندسازی روان شناختی زنان است؛ لذا سیاست گذاران می توانند با سرمایه گذاری در این زمینه و حمایت از بانوان محترم کشور، باعث توانمندسازی روان شناختی و خودکارآمدی این قشر شده و درنهایت باعث ترویج کارآفرینی، رونق و رفاه اقتصادی کشور شوند.
    کلیدواژگان: اینستاگرام، کارآفرینی زنان، خودکارآمدی، توانمندسازی روان شناختی
  • شیما رشیدی، آزاده چوب فروش زاده*، شکوفه متقی دستنائی صفحات 133-143
    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر درمان متمرکز بر شفقت بر مولفه های خود تعیین گری و افکار خودکشی در نوجوانان دختر دارای سابقه خودزنی بود. طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان نوجوان دختر شهرستان فولادشهر در استان اصفهان در سال تحصیلی 99-1398 بود، که دارای سابقه خودزنی بوده و به مرکز مشاوره آموزش و پرورش ارجاع داده شده بودند. تعداد 30 نفر از این نوجوانان به روش نمونه گیری هدفمند بر اساس ملاک های ورود به پژوهش انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و گواه قرار داده شدند. گروه آزمایش 8 جلسه تحت درمان متمرکز بر شفقت گیلبرت(1395) قرار گرفتند. ابزارهای مورد استفاده شامل مقیاس افکار خودکشی (BSSI)، بک(1961) و مقیاس ارضای نیازهای بنیادین روان شناختی (BPNSS) لاگاردیا و همکاران(2000) بود. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری در محیط SPSS26 تجزیه و تحلیل شدند.‬‬‬‬‬‬ یافته ها نشان داد که درمان متمرکز بر شفقت بر بهبود خود تعیین گری و کاهش افکار خودکشی در نوجوانان دارای سابقه خودزنی موثر بوده است (01/0p<). همچنین اثربخشی این روش درمانی بر بهبود نیاز به شایستگی ادراک شده و نیاز به ارتباط و خودمختاری ادراک شده مورد تایید قرار گرفت (01/0p<). بر اساس یافته های این پژوهش، می-توان نتیجه گیری کرد که درمان متمرکز بر شفقت به خود، راهبردی موثر برای کمک به کاهش افکار خودکشی نوجوانان دارای سابقه خودزنی و بهبود خودتعیین گری و ارضای نیازهای بنیادین روان شناختی در آنان می باشد.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر شفقت، خود تعیین گری، تفکر خودکشی، خودزنی
  • روزا روحی، محمدعلی رحمانی*، محمدرضا زربخش صفحات 145-155
    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل پیش بینی آسیب های روان شناختی بر اساس حمایت اجتماعی با میانجی گری تنظیم هیجانی در زنان آسیب دیده از خیانت صورت پذیرفت. روش پژوهش، توصیفی- همبستگی و تحلیل مسیر بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل زنان آسیب دیده از خیانت مراجعه کننده به مراکز مشاوره خانواده منطقه 6 تهران در شش ماه اول سال 1399 بود. نمونه آماری شامل 240 زن آسیب دیده از خیانت بود که با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه افسردگی (بک، اپستین، براون و استیر، 1996) (DQ)، پرسشنامه استرس پس از ضربه (ویدرز و همکاران، 1993) (PTSQ)؛ پرسشنامه حمایت اجتماعی (زیمت و همکاران، 1988) (SSQ) و پرسشنامه تنظیم هیجانی (گروس و جان، 2003) (ERQ) بود. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل مسیر صورت گرفت. نتایج نشان داد حمایت اجتماعی و تنظیم هیجانی با افسردگی و استرس پس از ضربه دارای رابطه معنادار است (01/0>p). همچنین حمایت اجتماعی و تنظیم هیجانی بر افسردگی و استرس پس از ضربه در زنان آسیب دیده از خیانت دارای اثر مستقیم معنادار است (01/0>p). علاوه بر این نتایج بوت استراپ نشان داد که تنظیم هیجانی سازگارانه و ناسازگارانه در رابطه بین حمایت اجتماعی با افسردگی و استرس پس از ضربه در زنان آسیب دیده از خیانت دارای نقش میانجی گری معنادار است. در نهایت مدل از برازش مناسب برخوردار بود. با توجه به نقش میانجی معنادار تنظیم هیجانی لازم است که درمانگران بالینی با بکارگیری آموزش تنظیم هیجانی، افسردگی و استرس پس از ضربه زنان آسیب دیده از خیانت را کاهش دهند.
    کلیدواژگان: آسیب های روان شناختی، تنظیم هیجانی، حمایت اجتماعی، خیانت
  • معصومه ضرب استجابی، مژگان سپاه منصور*، افسانه قنبری پناه، ارسیا تقوا صفحات 157-167
    هدف پژوهش حاضر اثربخشی آموزش سواد رسانه ای بر استفاده مشکل زا از اینترنت، رفتارهای انحرافی و روابط با همسالان در دانش آموزان بود. طرح پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری، دانش آموزان دوره متوسطه دخترانه شهر تهران در سال تحصیلی 1399-1398 بودند که از این جامعه، تعداد 40 نفر به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش (20 نفر) و گروه کنترل (20 نفر) به صورت تصادفی جایگزین شدند. گروه آزمایش تحت آموزش سواد رسانه ای به مدت 10 جلسه یک ساعته قرار گرفت و گروه کنترل در لیست انتظار باقی ماند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس غربالگری استفاده پرخطر و مشکل-آفرین از اینترنت جلنچیک و همکاران، مقیاس رفتارهای انحرافی رستمی و فیروز راد و مقیاس روابط با همسالان ریگبی و اسلی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آماری تحلیل واریانس مختلط بر اساس نرم افزار SPSS.21 انجام گرفت. نتایج پژوهش تفاوت معناداری بین میانگین نمرات استفاده مشکل زا از اینترنت، رفتارهای انحرافی و روابط با همسالان در پس آزمون و پیگیری وجود دارد. بنابراین آموزش سواد رسانه ای تاثیر چمشگیری بر استفاده مشکل زا از اینترنت، رفتارهای انحرافی و روابط با همسالان در نوجوانان دارد و می توان از آن به عنوان روش موثر و مفیدی برای کاهش مشکلات اجتماعی و تحصیلی دانش آموزان سود جست.
    کلیدواژگان: روابط با همسالان، رفتارهای انحرافی، اینترنت، سواد رسانه ای
  • مهرنوش عابدین زاده، سید عباس حقایق*، زهره رئیسی صفحات 169-180

    هدف پژوهش حاضر الگویابی ساختاری رفتارهای پرخطر بر اساس سیستم های مغزی- رفتاری و ابعاد تاریک شخصیت با میانجی گری خلاقیت هیجانی در دانش آموزان دوره دوم متوسطه بود. روش پژوهش همبستگی به شیوه مدل یابی معادلات ساختاری و جامعه پژوهش متشکل از کلیه دانش آموزان دوره دوم متوسطه شاهین شهر در سال تحصیلی 1399-1400 بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس از بین آنان 550 دانش آموز که داوطلب شرکت بودند، انتخاب شده و از آنان خواسته شد به سوالات پرسش نامه های پژوهش پاسخ دهند که 505 عدد از آنها بطور کامل برگردانده شد. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه های سیستم مغزی رفتاری (کارور و وایت، 1994)، رفتارهای پرخطر (محمدخانی، 1386)، شخصیت تاریک (جنیسون و ویستر،2010) و خلاقیت هیجانی (آوریل، 1999) بودند. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش با استفاده از روش های همبستگی پیرسون و مدل سازی معادلات ساختاری، به وسیله نرم افزار آماری SPSS و Amos ویرایش 23 صورت گرفت. نتایج نشان داد که سیستم های فعال سازی و بازداری رفتاری، ابعاد تاریک شخصیت (خودشیفتگی، ماکیاولیسم و جامعه ستیزی) بر خلاقیت هیجانی و رفتارهای پرخطر دانش آموزان دارای اثر مستقیم معنادار بوده است (001/0>p). همچنن نتایج نشان داد که خلاقیت هیجانی علاوه بر اثر مستقیم بر رفتارهای پرخطر دانش آموزان، در رابطه سیستم های مغزی- رفتاری و ابعاد تاریک شخصیت با رفتارهای پرخطر در دانش آموزان دوره دوم متوسطه نیز نقش میانجی معنادار دارد. با توجه به نقش میانجی معنادار خلاقیت هیجانی، پیشنهاد می شود تا با آموزش مهارت های تنظیم هیجان و خلاقیت هیجانی به دانش آموزان، تلاش شود تا با تاثیر بر سیستم های مغزی رفتاری و ابعاد تاریک شخصیت از بروز رفتارهای پرخطر در نزد آنان کاسته شود.

    کلیدواژگان: سیستم مغزی رفتاری، ابعاد تاریک شخصیت، خلاقیت هیجانی، رفتار پرخطر
  • قاسم عبدلپور*، مجید عزیزی، آرزو لشکری، ماریه مطهری راد، الهام طیاری صفحات 181-189
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای عزت بدنی در ارتباط بین طرحواره های شناختی فعال شده در بافت جنسی و رضایت زناشویی بود. روش پژوهش، توصیفی - همبستگی و از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان و مردان شهر بندرعباس بودند که از بین آن ها 350 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داد ه ها از پرسش نامه طرح واره های شناختی فعال شده در بافت جنسی (QCSASC)، مقیاس عزت بدنی، و مقیاس رضایت زناشویی استفاده شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS23 و نرم افزارLISREL8.8 استفاده شد. مدل-یابی معادلات ساختاری نشان داد که عزت بدنی و طرحواره های شناختی فعال شده در بافت جنسی هم به صورت مستقیم و هم غیرمستقیم، بر رضایت زناشویی در زنان و مردان تاثیر می گذارد. ارزیابی مدل فرضی پژوهش با استفاده از شاخص های برازندگی نشان داد که مدل فرضی با مدل اندازه گیری، برازش دارد (97/0CFI=، 99/0 NFI=، 044/0 RMSEA=). همسو با مدل کنترل دوگانه، نتایج این پژوهش نشان داد که عزت بدنی بر رضایت زناشویی زنان و مردان تاثیر دارد و هم چنین این یافته ها تاکید می کنند که در کنار عوامل عزت بدنی و دیدگاه فرد در مورد بدن خود طرحواره های شناختی فعال شده در بافت جنسی نیز اهمیت دارند.
    کلیدواژگان: عزت بدنی، طرحواره شناختی، بافت جنسی، رضایت زناشویی
  • فرحناز غفاری، بهرامعلی قنبری هاشم آبادی*، معصومه اسلامی صفحات 191-199
    تاثیرات ناشی از همه گیری کووید-19 در جهان تهدیدی جدی برای سلامت روان افراد مبتلا به وسواس فکری-عملی ایجاد کرده است. هدف پژوهش جاری بررسی اثر آموزش حافظه کاری هیجانی و خنثی بر بهبود انعطاف پذیری شناختی و عدم تحمل بلاتکلیفی در مبتلایان به وسواس فکری عملی بود. طرح پژوهش از نوع نیمه تجربی و شامل دو گروه آزمایش، یک گروه کنترل، پیش آزمون و پس آزمون بود. گروه نمونه شامل 42 نفر از مبتلایان به اختلال وسواس فکری-عملی مراجعه کننده به کلینیک های هیمان و فولادی شهر مشهد در سال 1400 بود که به روش در دسترس انتخاب شدند و سپس به صورت تصادفی در سه گروه 14 نفری جای گرفتند. پرسشنامه های انعطاف پذیری روانشناختی دنیس-وندورال و عدم تحمل بلاتکلیفی فریستون به عنوان پیش آزمون اجرا شدند. سپس آموزش حافظه کاری هیجانی برای گروه اول و آموزش حافظه کاری خنثی برای گروه دوم، هر کدام به مدت 20 جلسه اجرا شد و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. سپس پس آزمون شامل پرسشنامه های پیش آزمون اجرا گردید. نتایج آزمون مانکوا حاکی از اثربخشی معنادار آموزش حافظه کاری هیجانی و خنثی بر متغیرهای انعطاف پذیری روانشناختی و عدم تحمل بلاتکلیفی در افراد مبتلا به وسواس فکری-عملی می باشد (01/0>P). همچنین آموزش حافظه کاری هیجانی نسبت به آموزش حافظه کاری خنثی به طور معنادار اثربخشی بیشتری بر بهبودی عدم تحمل بلاتکلیفی داشت (01/0>P) و اثربخشی این دو مداخله بر متغیر انعطاف پذیری شناختی یکسان بود. با توجه به یافته ها می توان نتیجه گیری کرد که پردازش های هیجانی حافظه کاری نقش تعیین کننده ای در متغیر عدم تحمل بلاتکلیفی داشته و به نظر می رسد پردازش های خنثی حافظه کاری زیربنای کارکرد شناختی انعطاف پذیری شناختی را تشکیل می دهند.
    کلیدواژگان: آموزش حافظه کاری، محرک های هیجانی، انعطاف پذیری شناختی، عدم تحمل بلاتکلیفی، وسواس فکری-عملی
  • مهسا کاشفی زاده، محبوبه طاهر*، عباسعلی حسین خانزاده، نرگس حاج ابوطالبی صفحات 201-213
    سوءمصرف مواد یکی از بحران های چهارگانه قرن بیست و یکم و مهم ترین عامل ایجادکننده رفتارهای پرخطر است. این پژوهش باهدف مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، ذهن آگاهی و مصاحبه انگیزشی بر تحمل پریشانی در مردان دارای اختلال سوءمصرف مواد تحت درمان نگهدارنده انجام شد. طرح پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری تمام مردان دارای اختلال سوء مصرف مواد افیونی رباط کریم در سال 1399 بود که در مراکز درمان سوء مصرف مواد این شهر تحت درمان بودند. از بین آن ها نمونه ای به حجم 72 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به تصادف در سه گروه آزمایش و یک گروه گواه جایگزین شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (2005) استفاده شد. گروه های آزمایشی به مدت ده جلسه 50 دقیقه ای تحت گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد، مصاحبه انگیزشی و ذهن آگاهی قرارگرفتند. نتایج تحلیل آزمون تحلیل کوواریانس یک راهه نشان داد بین هر سه رویکرد مداخله ای و گروه گواه در میزان تحمل پریشانی مردان دارای اختلال سوء مصرف مواد تحت درمان نگهدارنده تفاوت معنادار وجود دارد. بین گروه پذیرش و تعهد و ذهن آگاهی تفاوت معناداری وجود ندارد اما میانگین گروه پذیرش و تعهد بیشتر از میانگین گروه مصاحبه انگیزشی (p<0/001) و میانگین گروه ذهن آگاهی بیشتر از میانگین گروه مصاحبه انگیزشی است (p<0/001). براساس یافته های حاصل می توان گفت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و ذهن آگاهی با کمک به افراد در برقراری ارتباط با تجارب دردناک و مواجهه با هیجان منفی بر تحمل پریشانی مردان دارای اختلال سوء مصرف مواد موثر است.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، ذهن آگاهی، مصاحبه انگیزشی، تحمل پریشانی، اختلال سوء مصرف مواد
  • سمیه کرمی، مجتبی انصاری شهیدی*، احمد غضنفری، شیدا جبل عاملی، امیرحسین راه نجات صفحات 215-224
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی روان درمانی مثبت نگر بر همجوشی شناختی و خوددلسوزی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو انجام گرفت. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل بیماران مبتلا به دیابت نوع دو شهرستان شهرضا در فصل تابستان سال 1400 بود. در این پژوهش تعداد 34 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه جایدهی شدند. گروه آزمایش مداخله روان درمانی مثبت نگر را طی دو و نیم ماه در 8 جلسه 75 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه همجوشی شناختی (گیلاندرز و همکاران، 2014) و پرسشنامه خوددلسوزی (نف، 2003) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس آمیخته با استفاده از نرم افزار آماری SPSS23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که روان درمانی مثبت نگر بر همجوشی شناختی و خوددلسوزی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو تاثیر معنادار دارد (p<0/001). بر اساس یافته های پژوهش می توان چنین نتیجه گرفت که روان درمانی مثبت نگر با بهره گیری از فنونی همانند چشم انداز مثبت به زندگی و آموزش خوش بینی و امید به آینده می تواند به عنوان یک درمان کارآمد جهت کاهش همجوشی شناختی و بهبود خوددلسوزی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: روان درمانی مثبت نگر، خوددلسوزی، دیابت نوع دو، همجوشی شناختی
  • نرگس کشاورز ولیان، سعید حسن زاده*، لیلا کاشانی وحید، مریم اساسه صفحات 225-234
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مهارت های ذهن آگاهی کودک محور بر خودکنترلی و شایستگی اجتماعی کودکان مبتلا به اختلال کاستی توجه و فزون کنشی انجام شد. روش پژوهش از نوع روش پژوهش آزمایشی (با گروه آزمایش و گواه) با طرح سه مرحله ای (پیش آزمون- پس آزمون-پیگیری) و دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کودکان دختر مبتلا به اختلال کاستی توجه و فزون کنشی شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 بود. در این پژوهش تعداد 25 کودک مبتلا به اختلال کاستی توجه و فزون کنشی با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و با شیوه تصادفی در گروه های آزمایش و گواه جایدهی شدند (13 کودک در گروه آزمایش و 12 کودک در گروه گواه). کودکان در آزمایش آموزش مهارت های ذهن آگاهی کودک محور را طی یک و نیم ماه در 10 جلسه 60 دقیقه ای دریافت نمودند. در این پژوهش از پرسشنامه اختلال کاستی توجه و فزون کنشی (ADHDQ) (بروک و کلینتون، 2007)، پرسشنامه خودکنترلی (SCQ) (کندال و ویلکاکس، 1979) و مقیاس شایستگی اجتماعی (SCS) (کوهن و رسمن، 1972) استفاده شد. نتایج نشان داد که آموزش مهارت های ذهن آگاهی کودک محور بر خودکنترلی (0001>P؛ 53/0=Eta؛ 13/26=F) و شایستگی اجتماعی (0001>P؛ 57/0=Eta؛ 01/31=F) کودکان مبتلا به اختلال کاستی توجه و فزون کنشی تاثیر معنادار دارد. بر اساس یافته های پژوهش می توان چنین نتیجه گرفت که آموزش مهارت های ذهن آگاهی کودک محور با بهره گیری از فنونی همانند افکار، هیجانات و رفتار آگاهانه و بودن در زمان حال می تواند به عنوان یک روش کارآمد جهت بهبود خودکنترلی و شایستگی اجتماعی کودکان مبتلا به اختلال کاستی توجه و فزون کنشی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اختلال کاستی توجه و فزون کنشی، شایستگی اجتماعی، خودکنترلی، مهارت های ذهن آگاهی کودک محور
  • نوشین کشفی، محمدحسن غنی فر*، مریم نصری، قاسم دستجردی صفحات 235-244

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت بر تنظیم هیجان و پیشگیری از عود معتادین در حال بهبودی صورت گرفت. این تحقیق از نوع پژوهش های نیمه آزمایشی و با پیش آزمون، پس آزمون و با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش، شامل معتادین در حال بهبودی شهر یزد در سال 1400 بود. با روش نمونه گیری هدفمند تعداد 39 نفر انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند (19 نفر در گروه آزمایش و 20 نفر در گروه کنترل). برای گروه آزمایش روانپویشی فشرده کوتاه مدت به صورت هفتگی و در قالب 8 جلسه 90 دقیقه ای اجرا شد و برای گروه کنترل، درمانی صورت نگرفت. پرسشنامه پیش بینی از بازگشت رایت و پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان در مرحله پیش آزمون و پس آزمون توسط شرکت کنندگان تکمیل شد. از آزمون تحلیل کوواریانس برای آنالیز داده ها استفاده شد. طبق نتایج، بعد از روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت، نمرات راهبرد سازگارانه تنظیم هیجان و پیشگیری از عود در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل بهبود معنادار داشته است (05/0P<). بر اساس نتایج این مطالعه به نظر می رسد روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت می تواند در افزایش راهبرد سازگارانه تنظیم هیجان و پیشگیری از عود در معتادین در حال بهبودی موثر باشد.واژه های کلیدی: تنظیم هیجان، پیشگیری از عود، روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، پیشگیری از عود، روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت
  • والیه مظفری، شهره قربان شیرودی*، عبدالله شفیع آبادی صفحات 245-254
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی طرحواره درمانی بر نظم جویی شناختی هیجان و تاب آوری روان شناختی همسران جانبازان انجام گرفت. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. دوره پیگیری نیز دوماهه اجرا شد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل همسران جانبازان مرد اعصاب و روان شهر تهران در فاصله زمانی خردادماه تا مهرماه سال 1399 بود. در این پژوهش تعداد 30 همسر جانباز با روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (هر گروه 15 زن). پس از ریزش تعداد 27 نفر در پژوهش باقی ماندند (13 نفر در گروه آزمایش و 14 نفر در گروه گواه). گروه آزمایش طرحواره درمانی (یانگ و همکاران، 1391) را طی دو ماه در 8 جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه نظم جویی شناختی هیجان (گروس و جان، 2003) و پرسشنامه تاب آوری روان شناختی (کانر و دیویدسون، 2003) بود. داده های جمع آوری شده به شیوه تحلیل واریانس آمیخته با استفاده از نرم افزار آماری SPSS23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که طرحواره درمانی بر نظم جویی شناختی هیجان و تاب آوری روان شناختی همسران جانبازان تاثیر معنادار داشته (p<0/001) و توانسته منجر به بهبود نظم جویی شناختی هیجان و تاب آوری روان شناختی آنان شود. بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان چنین نتیجه گرفت که طرحواره درمانی با بهره گیری از فنونی همانند تکنیک های شناختی چالش با طرحواره ها، تکنیک های هیجانی و تمرین رفتارهای مقابله ای کارآمد می تواند به عنوان یک درمان کارآمد جهت بهبود نظم جویی شناختی هیجان و تاب آوری روان شناختی همسران جانبازان مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تاب آوری روان شناختی، طرحواره درمانی، نظم جویی شناختی هیجان، همسران جانبازان
  • نگار مظلوم الحسینی، رضا رستمی*، هادی بهرامی احسان، منیژه فیروزی صفحات 255-263

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی پروتکل بهبود سازگاری مبتنی بر مدل چندوجهی بر سطح سلامت معنوی و اجتماعی زنان مبتلا به سرطان پستان انجام شد. پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه آزمایش و کنترل بود. مطالعه ی حاضر از نوع کاربردی و روش پژوهش نیمه آزمایشی و طرح آن از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری شامل بیماران مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به کلینیک تخصصی بیماری های پستان شهر مشهد بود. از بین آنها، 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش تحت آموزش پروتکل بهبود سازگاری قرار گرفت و گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. ابزار پژوهش پرسشنامه سلامت معنوی و پرسشنامه سلامت اجتماعی بود. داده ها با روش آزمون تحلیل کوواریانس و نرم افزار SPSS-24 تحلیل شدند. نتایج نشان داد پروتکل بهبود سازگاری مبتنی بر مدل چندوجهی موجب افزایش معنادار سلامت معنوی و اجتماعی زنان مبتلا به سرطان پستان شده است (001/0P<). پروتکل بهبود سازگاری مبتنی بر مدل چندوجهی با ایجاد سازگاری معنوی، روان شناختی، اجتماعی، عاطفی و جسمانی در زنان مبتلا به سرطان پستان موجب بهبود سطح سلامت معنوی و اجتماعی در آنها شد.

    کلیدواژگان: سازگاری، سلامت معنوی، سلامت اجتماعی، سرطان پستان
  • سمیرا ناقدی مهر*، محمدنقی فراهانی، حمید خانی پور صفحات 265-278
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه ی الگوهای روابط ابژه، توانمندی ایگو و نگرش به فرزندآوری با نقش واسطه ای نگرش به نقش های جنسیتی در زنان بود. مطالعه ی حاضر از نوع مطالعات همبستگی به روش مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری این پژوهش کلیه ی زنان متاهل دارای قدرت باروری بوده، که از زمان شروع پژوهش به مراکز خدمات جامع سلامت در شهر مشهد مراجعه کردند. تعداد 230 نفر به شیوه نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه ی الگوهای روابط ابژه بل (1995)، سیاهه ی روان شناختی توانمندی ایگو مارک استروم (1997)، پرسشنامه نگرش به نقش جنسیتی والتر (2018) و پرسشنامه ی نگرش به فرزندآوری سودربرگ و کریستنسون (2013) بود. آنالیز آماری داده ها با استفاده نرم افزارSmart PLS 3 انجام گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که توانمندی ایگو، دلبستگی ناایمن و خودمیان بینی هم به صورت مستقیم و هم غیرمستقیم از طریق نگرش نسبت به نقش های جنسیتی توانایی پیش بینی نگرش های منفی به فرزندآوری را دارند. بنابراین نگرش منفی نسبت به فرزندآوری متاثر از توانمندی ایگو و الگوهای روابط ابژه و نگرش به نقش های جنسیتی است. عدم تمایز نگرش نسبت به نقش های جنسیتی (تساوی گرا و سنتی) در پیش بینی نگرش های منفی به فرزندآوری می تواند نشانه ای از تاثیر مشترک عوامل محیطی جامعه بر فرزندآوری باشد.
    کلیدواژگان: توانمندی ایگو، الگوهای روابط ابژه، نگرش به فرزندآوری، نگرش به نقش های جنسیتی
  • شهروز نعمتی*، رحیم بدری گرگری، محمد باردل صفحات 279-286
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاب آوری روانی، اجتماعی با اضطراب کرونایی در بین اعضای دانشگاه تبریز بود. طرح پژوهش حاضر از نوع علی مقایسه ای و همبستگی بود. جامعه آماری شامل دانشجویان و کارکنان دانشگاه تبریز بودند. با استفاده از نمونه گیری در دسترس و از طریق فضای مجازی تعداد 1321 انتخاب شدند و از مقیاس های تاب آوری روانی کونور و دیویدسون (2003)، تاب آوری اجتماعی رضایی و بسطامی نیا (1396) و مقیاس اضطراب کرونا ویروس علی پور؛ قدیمی، علی پور و عبداله زاده (1400) برای جمع آوری داده ها استفاده شد. نتایج آزمون T برای گرو هی مستقل نشان داد که اضطراب کرونایی برای جنسیت و مکان زندگی (شهر و روستا) معنی دار نبود. تحلیل واریانس نشان داد که بین گروه های سنی مختلف تفاوت معنی-داری در اضطراب کرونایی وجود داشت. در این راستا، افراد بالای 43 سال اضطراب کرونایی بالاتر و معنی-داری را گزارش کرده بودند. همچنین رگرسیون چندمتغیره نشان داد که تاب آوری روانی و اجتماعی 18 درصد از واریانس اضطراب کرونایی را پیش بینی کرده بودند؛ یعنی هرچقدر میزان تاب آوری روانی و اجتماعی بالاتر بود اضطراب کرونایی کاهش پیدا می کرد. به واسطه رابطه مثبت بین افزایش سن و اضطراب کرونایی و همچنین نقش مثبت تاب آوری روانی و اجتماعی در کاهش اضطراب کرونا، طراحی و مداخلات لازم روانی و اجتماعی برای کاهش اضطراب کرونا برای این گروه سنی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: تاب آوری روانی اجتماعی، اضطراب کرونایی، اعضای دانشگاه تبریز
  • سیده حمیده نقیبی، رضا پورحسین*، مهدی رضا سرافراز، علی صادقی نیا صفحات 287-295

    درماتیت آتوپیک به عنوان یک بیماری التهابی مزمن و شایع پوستی می تواند منجر به پریشانی روانی در فرد بیمار شود. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت بر پریشانی روان شناختی بیماران مبتلابه درماتیت آتوپیک بود. پژوهش حاضر یک طرح نیمه تجربی از نوع تک آزمودنی است. جامعه ی آماری این مطالعه شامل مبتلایان به بیماری درماتیت آتوپیک مراجعه کننده به بیمارستان فوق تخصصی پوست رازی تهران در سال 1399 بود که از بین آنها، 5 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. این افراد تحت 10 جلسه فردی درمان روان پویشی کوتاه مدت فشرده فردی قرار گرفتند. آزمودنی ها در مرحله خط پایه، در طول مداخله و پیگیری پرسشنامه پریشانی روانشناختی را تکمیل کردند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل دیداری و محاسبه درصد بهبودی استفاده شد. طبق نمرات بیماران در افسردگی، اضطراب و استرس و نمودارهای روند تغییرات، همه بیماران کاهش قابل قبولی در افسردگی، اضطراب و استرس نشان دادند. میزان بهبود کلی بیماران در افسردگی، اضطراب و استرس در پایان مداخله به ترتیب 61٪، 57%، 4/62% بود که بیانگر اثربخشی روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده در کاهش این متغیرها است. روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده می تواند به عنوان یک مداخله موثر به کاهش پریشانی روان شناختی بیماران مبتلابه درماتیت آتوپیک کمک کند.واژه های کلیدی: درماتیت آتوپیک، روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت، پریشانی روان شناختی

    کلیدواژگان: درماتیت آتوپیک، روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت، پریشانی روان شناختی
  • طاهره نوری*، حدیث چراغیان، سیده خدیجه مرادیانی گیزه رود صفحات 297-305
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش سرمایه ی روان شناختی بر شادکامی و بهزیستی روان شناختی زنان مطلقه بود.
    روش
    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش از نوع شبه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه است. جامعه آماریاین پژوهش کلیه زنان مطلقه تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) شهرستان نورآباد بودند که از میان آن ها، 30 نفر به روش نمونه گیری غیر تصادفی هدفمندانتخاب و به شیوه تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. به منظور ارزیابی شادکامی و بهزیستی روانشناختی، از مقیاس های مقیاس بهزیستی روانشناختی ریف(RSPWB) و پرسشنامه شادکامی آکسفورد(OHQ) استفاده شد. برنامه آموزش سرمایه روان شناختی، به مدت8 جلسه 2 ساعته بر روی گروه آزمایش اجرا گردید وگروه گواه هیچ مداخله ایی دریافت نکرد. داده ها با استفاده از شاخص های آمار توصیفی(میانگین و انحراف معیار)، آزمون تحلیل کوواریانس یک متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که آموزش سرمایه روانشناختی منجر به تفاوت معنادار آماری (01/0>p) بین مراحل پیش و پس آزمون در نمره شادکامی و بهزیستی در گروه آزمایش شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اثربخش بودن برنامه سرمایه روانشناختی در افزایش شادکامی و بهزیستی روان شناختی، آموزش و استفاده گستره از این روش درمانی برای زنان مطلقه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: کلید واژه ها: سرمایه روان شناختی، شادکامی، بهزیستی روان شناختی، زنان مطلقه
  • احسان نیک منش، رسول روشن چسلی*، حجت الله فراهانی، منصوره سادات صادقی صفحات 307-317
    زمینه و هدف

    هدف اصلی این مطالعه بررسی نقش واسطه ای تعدیل شده ی رفتارهای دلبستگی خود و همسر (شامل همدم طلبی، پاسخ گویی و دسترسی پذیری) در رابطه ی بین سبک های دلبستگی (شامل ایمن، اجتنابی و اضطرابی) و رضایت زناشویی در بین زنان و مردان متاهل شهر تهران بود.

    مواد و روش ها

    400 نفر از زنان و مردان متاهل شهر تهران با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و سپس پرسشنامه های فرم کوتاه شده ی پرسشنامه رضایت زناشویی (ENRICH)، مقیاس کوتاه دسترسی پذیری، پاسخگویی و همدم طلبی (BARE) و مقیاس تجدیدنظرشده تجارب روابط نزدیک (ECR-R) برای جمع آوری داده ها بین آن ها توزیع شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-26 و با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج رگرسیون نشان داد که رفتارهای دلبستگی خود و همسر می توانند رضایت زناشویی را پیش بینی کنند. همچنین در رابطه ی بین دلبستگی اضطرابی و رضایت زناشویی، همدم طلبی و دسترسی پذیری همسر نقش تعدیل گر داشته است.

    نتیجه گیری

    با وجود دسترسی پذیری، پاسخگویی و همدم طلبی در زندگی زناشویی، شریک زندگی می تواند به فردی حامی و محافظت کننده تبدیل شود و به همسر خود احساس آرامش القا کند که این امر می تواند نیازهای روانی، عاطفی و جنسی زوجین را در کانون خانواده برآورده سازد و رضایت آن ها را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، رفتارهای دلبستگی، سبک های دلبستگی
|
  • Sara Ebrahimi *, Seiedeh Elham Mousavian Khatir Pages 1-11
    The aim of this study was to investigate the mediating role of rejection sensitivity and self-esteem in the relationship between mindfulness and psychological well-being. The research method was descriptive and correlational. Population included all adolescent girls and boys in Tehran in 1401 who were selected as a sample using the convenience sampling method and response to Adolescent and Adult Mindfulness Scale (Droutman et al., 2018), Rejection Sensitivity Questionnaire (Downey & Feldman, 1996), Rosenberg Self-Esteem Scale (Rosenberg, 1965) and Warwick-Edinburgh Mental Well-being Scale (Tennant et al., 2007). Pearson correlation and multiple regression by installing Hayes macro-Process in SPSS24 were used to analyze the data. Findings included a negative and significant relationship between mindfulness and rejection sensitivity and a positive and significant relationship between mindfulness with psychological well-being and self-esteem and relationship between psychological well-being and rejection sensitivity was negative and significant and relationship between psychological well-being and self-esteem was positive and significant. Also, the indirect effect of mindfulness on psychological well-being through rejection sensitivity and self-esteem was statistically significant. The results showed that with the increase of mindfulness in adolescent, their sensitivity to rejection decreases and their self-esteem and as a result their psychological well-being increases. This finding can be used to design an intervention and a comprehensive approach to promoting psychological well-being in the adolescent community.
    Keywords: Mindfulness, psychological well-being, Rejection Sensitivity, Self-Esteem
  • Fariba Ahmadi, Abas Abolgasemi *, Mehdi Pourghasemian Pages 13-22
    Cancer is one of the most common and serious problems in women's health. The aim of the present study was the role of clarity, regulation and emotion processing in predicting hope for treatment in women with cancer. This descriptive research is correlational. The statistical population of this research included all women with breast cancer referred to Imam Hospital in Ardabil city. The research sample consisted of 200 women with cancer who were selected by available sampling method. To measure the studied variables, Omid Herth Index Questionnaire (2000), Salovey et al.'s Trait Traits Scale (1995), Garanevsky et al.'s Short Version Cognitive Regulation Questionnaire (2001) and Baker et al.'s Short Form Emotion Processing Scale (2007) used. Research data were analyzed by Pearson's correlation coefficient and multiple regression methods in SPSS.21 software. The results of multiple regression showed that 3% of hope for treatment is explained by emotion clarity components, 35% by emotion regulation components and 14% by emotion processing components. These findings indicate that emotion regulation and emotional management play a very important role in predicting hope for treatment in women with cancer.
    Keywords: hope for treatment, emotion processing, Emotion Regulation, Cancer, emotional clarity
  • Ezzatollah Ahmadi *, Hasan Bafandeh Garamaleki, Mohammad Mahaki Pages 23-32

    Irritable bowel syndrome is a functional disorder of the gastrointestinal tract in which psychological factors play an important role in its occurrence and persistence. In this way, current study investigates the role of emotional patterns in predicting irritable bowel syndrome mediated by anxiety sensitivity. The present study is descriptive and correlation. The sample of the present study was 292 high school students in Osko city (147 boys and 145 girls) in the age range of 16 to 19 years. These individuals were selected by cluster sampling method and completed Irritable Bowel Syndrome (EISSS) Questionnaire, Positive and Negative Emotion Scale (PANAS) and Revised Anxiety Sensitivity Index (ASI-R). To analyze data and examine the relationships between variables, Structural equation modeling based on Amos software version 21 was used. The results showed that negative emotional patterns directly and mediated by anxiety sensitivity have a positive and significant relationship with irritable bowel syndrome and positive emotional patterns have a direct negative and significant relationship with irritable bowel syndrome. In general, emotional patterns mediate anxiety sensitivity and have a significant effect on irritable bowel syndrome. According to the evidence obtained on the role of psychological factors in the formation, Initiation and aggravation or reduction of symptoms, it seems that no treatment strategy for IBS patients can be successful without considering the role of psychological factors.

    Keywords: Emotional patterns, Anxiety sensitivity, Irritable Bowel Syndrome
  • Saeedeh Sadat Akbari, Fariborz Sedigh Arfaee *, Mohammadjavad Yazdani Varzaneh Pages 33-41

    The purpose of this study was to predict academic incivility based on ego strength and Investigating moderating role of shame and guilt emotions in this process. This study was conducted with a correlational method and the statistical population consisted of all graduate students in Kashan university, in the 2021-2022 academic year. Using random sampling method, 280 students were selected. Data were collected using the questionnaires of Ego Strength Scale (ESS) Besharat(2008), Guilt and Shame Scale Proneness (GASP)Cohen(2011) and Incivility In Nursing Education Revised Survey Clark(2015). The obtained data were analyzed by Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis. Findings showed there was a negative relationship between academic incivility and ego strength. Shame had also positive and negative relationship with academic incivility, and ego strength, respectively. Guilt had strong negative relationship with academic incivility and positive relationship with ego strength. The results indicated that ego strength can predict academic incivility. Shame, reduces the diminishing effect of ego strength on academic incivility. Moderating role of guilt between academic incivility and ego strength was not confirmed. Using these results can help reduce academic incivility by making students aware of ego strength and avoiding put them to shame in stressful situations.

    Keywords: Academic Incivility, Ego Strength, Guilt, Shame
  • Vajihesadat Emamjomezadeh, Gholamreza Manshaei * Pages 43-52
    The present study was conducted to investigate the effectiveness of mindfulness based therapy on the parenting burnout and self-compassion in the Mothers of children with attention deficit/hyperactivity disorder. The present study was quasi-experimental with pretest, posttest, control group and two-month follow-up stage design. The statistical population included secondary high school students with addiction tendency in the academic year 2019-20. 30 Mother of Children with Attention Deficit/Hyperactivity Disorder were selected through purposive sampling method and they were randomly accommodated into experimental and control groups (each group of 13 mother). The experimental group received ten seventy-five-minute sessions of Mindfulness based therapy during two months. The applied questionnaires in this study included the parenting burnout (Roskam, Brianda, Mikolajczak, 2018) and self-compassion questionnaire (Neff, 2003). The data were analyzed through repeated measurement ANOVA and Bonferroni follow-up test. The results showed that the Mindfulness based therapy had significant effect on the Parenting burnout and self-compassion of the Mothers of children with attention deficit/hyperactivity disorder (p<0.001) and succeeded in decrease parenting burnout and increasing self-compassion in these mothers. According to the findings of the present study it can be concluded that the Mindfulness based therapy can be used as an efficient method to decrease parenting burnout and increasing self-compassion in the Mothers of children with attention deficit/hyperactivity disorder through employing techniques such as teaching self-awareness, the manner of anger control, stress management, problem solving, and normal decision making.
    Keywords: Mindfulness based therapy, parenting burnout, self-compassion, attention deficit, hyperactivity disorder
  • Amirreza Bakhshandeh Sajjad, S. M. Hossein Mousavi Nasab *, Noshirvan Khezri Moghadam Pages 53-62

    Students are among the people who struggle with anxiety as one of the common problems, for this reason, the investigation of anxiety structures is of great importance to predict anxiety, so the purpose of the present study is to investigate the causal model of emotional schema and alexithymia with anxiety sensitivity through the mediating role of difficulty in emotion regulation in second year high school students. The method of the current research was correlation and structural equation modeling. The target population of the research was all the students of the second year of secondary school in Torbat-Haydriya city in 1400-1401, who were sampled through available sampling in the number of 220 people. The necessary information was collected through Floyd Anxiety Sensitivity Questionnaires (ASI), Leahy Emotional Schema Questionnaire (LESS), Gratz and Romer Difficulty in Emotion Regulation Questionnaire (DERS) and Toronto Alexithymia Questionnaire (TAS_20).Data were analyzed through SPSS 26 and AMOS 24 statistical software. The results showed that emotional schema and alexithymia are indirectly related to anxiety sensitivity through the mediating factor of difficulty in regulating emotions, but these two variables are not directly related to anxiety sensitivity. Therefore, teachers and therapists can come up with emotion regulation training and interventions based on emotion regulation in the direction of modulating anxiety sensitivity.

    Keywords: Emotional Schema, Alexithymia, Difficulties in Emotion Regulation, Anxiety sensitivity, students
  • Roqayeh Barzegaran *, Seyedeh Fatemeh Sharifi, Fariba Abdi, Maede Gholamzade, Maryam Toosi, Lili Ebadi Pages 63-70
    The purpose of the research was to examine the effectiveness of reality therapy on Emotional Inhabitation and rumination mothers of children with intellectual disability. This semi-experimental study was conducted using pre-test and post-test with control group from all mothers of children with intellectual disability visited in Ardabil rehabilitation and seyed hatami comprehensive health center in the year 2020, 30 mothers were selected through the availability sampling method and randomly were placed into two equal experimental and control groups. Experimental group experienced 8 weeks of reality therapy, while control group were just followed. Emotional Inhabitation Roger and Najarian (1987) questionnaire and rumination Nolen-Hoeksema (1991) questionnaire were used in pre-test, post-test and follow up as the study instrument. Data were analyzed by descriptive indices and analysis of covariance. The result of comparing post-test of scores in two group with using analysis of covariance by controlling the effect variable showed that there were significant difference in Emotional Inhabitation and rumination scores intervention group and the control group. Thus, can be said that of reality therapy reduced worry and rumination scores in mothers of children with intellectual disability
    Keywords: Emotional Inhabitation, Rumination, reality therapy, mothers of children with intellectual disability
  • Somayeh Boland Bala *, Mahboobe Taher Pages 71-80
    One of the hallmarks of adolescence is the desire to gain new experiences and try high-risk behaviors. Therefore, the aim of this study was to compare the effectiveness of social adequacy training and emotion regulation skills on readiness for impatience, problematic use of mobile phones and tendency to high-risk behaviors in adolescents. This experimental study was a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population included all male high school students in Shahroud in the academic year 2022-2021, from which a sample of 45 people was selected by available sampling method. Experimental and control groups were randomly equated. Social adequacy and emotion regulation training were conducted in 8 sessions of 45 minutes in experimental groups 1 and 2, respectively. The control group did not receive any training. Data were collected using the Zadeh Mohammadi et al. (2011) Youth Risk Questionnaire, Falman et al. (2013) Preparedness Questionnaire, and the Janaro et al. (2007) Traumatic Phone Usage Scale and analyzed using multivariate analysis of covariance. The results showed that the experimental groups in the post-test phase had a significant decrease in terms of high-risk behaviors, readiness for impatience and harmful use of mobile phones (P <0.05). Also, social adequacy training was more effective than emotion regulation skills. According to the obtained results, it can be said that social adequacy training countered boredom by modulating emotions and by increasing self-control, compared to emotion regulation training, had a greater effect on not using trauma. Mobile and has a tendency to risky behaviors.
    Keywords: Social Adequacy, Emotion Regulation, Impatience, Problematic Cell Phone Use, Risky Behaviors
  • Mahdis Torkaman, Azam Davoodi *, Gasem Naziri, Najmeh Fath Pages 81-90
    The purpose of this study was to investigate the relationship between childhood trauma and the tendency to abuse drugs, considering the mediating role of cognitive flexibility and rumination in people with post-traumatic stress disorder. The current research is cross-sectional and of the correlation and structural equations type. The statistical population of the current research was all the people who referred to the treatment centers (trauma hospitals and medical, psychiatric and counseling clinics in Hamedan city) in the summer and fall of 2021, and 280 people were available from this population by sampling method. who met the inclusion criteria, were selected and studied. To collect data from the post-traumatic stress disorder questionnaire of Kian et al.. (1997), the cognitive flexibility questionnaire of Dennis and Vanderwaal, and the rumination questionnaire of Nolen-Hoeksma and Maur (1991) and the drug abuse tendency questionnaire of Wade et al. (1992) was used. Data analysis was done with the statistical method of correlation coefficients and regression coefficients in SPSS.21 and AMOS.21 software. The results of the research showed that the tendency to abuse drugs has a positive and significant relationship with childhood trauma and rumination, and a negative and significant relationship with cognitive flexibility. Also, childhood trauma has a positive and significant relationship with rumination and a negative and significant relationship with flexibility (P<0.05). On the other hand, the results of the path analysis showed that rumination and cognitive flexibility play a mediating role between childhood trauma and the tendency to use drugs.
    Keywords: post-traumatic stress, Rumination, cognitive flexibility, childhood trauma, substance abuse tendency
  • Amirhossein Hajiazizi, Elahe Hejazi *, Masoud Gholamali Lavasani, Zahra Naghsh Pages 91-101
    Objectives
    Procrastination is a phenomenon that has destructive consequences for most of the people and especially for students. The aim of this study was to investigate the relational model of self-continuity, purposeful life and social networks burnout on students' academic procrastination with mediated role of delay discounting.
    Methods
    The present study is a descriptive correlational study. The present study population consists of all students in the University of Tehran in 2021 to 2022. A sample consisting of 1056 university students were surveyed by availablity sampling method and answered Solomon and Rathblum (1984) Academic Procrastination Questionnaire, Horton Delay Activity Scale (2014), Sokol and Serper Self-Continuity Questionnaire (2020), the Scholenberg et al.'s Life Purposeful Questionnaire (2011) and the social network burnout scale of Wallen et al. (2020). Data were analyzed by path analysis using Emos software.
    Results
    The findings showed that the direct effect of sense of self-continuity and purposeful life on academic procrastination is negative and social network burnout effect is positively significant Finally, the results showed that the delay discounting has a mediating role in the relationship between academic procrastination and sense of continuity, purposeful life and social network burnout .
    Conclusion
    As a general ,delay discounting mediates plays a very important role in the components affecting procrastination.
    Keywords: Academic procrastination, Self-continuity, Purposeful life, Social network burnout, Delay discounting
  • Mostafa Khanzadeh *, Zahra Shokrollahi, Somayeh Aghamohamadi Pages 103-114
    The aim of this study was to predict borderline personality symptoms based on cognitive emotion regulation strategies, considering the moderating role of neuroticism in students. The research design was correlational. The statistical population of the study was all students of Payame Noor University of Najafabad in the academic year of 2019-20. Among them, 300 students were selected using convenience sampling method and answered the short form of NEO-FFI, Cognitive Emotion Regulation, and Borderline personality traits (Schizotypal Trait Questionnaire-B form) Questionnaires. Multiple regression with SPSS-24 software and structural equation modeling with AMOS-24 software were used to analyze the research data. To investigate the moderating effect, the model proposed by Arbuckle (2016) was followed. The results of regression analysis showed that adaptive and maladaptive strategies of cognitive emotion regulation are able to predict borderline personality symptoms in students. The results of structural equation modeling to investigate the moderating effect also showed that neuroticism is able to moderate the relationships between adaptive strategies and borderline personality symptoms. In general, these findings support the role of personality traits in applying emotion regulation strategies and setting the stage for mental health problems, especially borderline personality symptoms.
    Keywords: Emotion Regulation, Adaptive strategies, maladaptive strategies, Neuroticism, Borderline personality symptoms
  • Hamideh Khasareh *, Ali Pouladi Reyshahri, Seyed Younes Mohammadi Pages 115-122
    The purpose of this study to investigate the effectiveness of schema therapy on the level of resilience and social adjustment of adolescents in Kerman. The method of this study was quasi-experimental with pretest-posttest and control group. The statistical population of this study included all female students aged 16 to 18 in Kerman, of which 30 were selected by voluntary sampling. Then the experimental and control groups of 15 were randomly assigned. The ten-session schema therapy protocol was performed on the experimental group. In the pre-test and post-test stages, both groups completed the Connor-Davidson Resilience Scale (2003) and the Bell Adjustment Inventory (1961). The results of multivariate analysis showed the schema therapy had a significant effect on the resilience and social adjustment of female students (P<0.05). Because of the importance of adolescents' readiness to cope with the stresses of this period and based on the results, it can be said that resilience and social adjustment can be improved through receiving effective training.
    Keywords: Resilience, Schema-Therapy, Social Adjustment
  • Samad Rahimiaghdam *, Shadi Rayati Pages 123-132
    In recent decades, women's entrepreneurial activities have become extremely important at the global level. Considering the growth of women's education level and increasing employment, by paying attention to women's entrepreneurship, it is possible to contribute a lot to the economic growth and economic development of the country. The aim of the current research is to investigate the effect of using Instagram on women's entrepreneurial intention with the mediating role of self-efficacy and psychological empowerment of women. This research is applied in terms of purpose and in terms of descriptive-correlation method based on structural equation modeling. The statistical population includes women aged 20-40 of Tabriz city, and the number of the statistical population extracted from the official website of the Statistical Center of Iran is 295,186 people. The number of sample size is 384 people using Cochran's formula. Data was collected via questionnaire.397 Samples were gathered by random Sampling method from statistical population. This data was then analyzed with Structural equation modeling (SEM) with the use of Amos and Spss software. According to results of this research which states that using Instagram with the mediating role of psychological empowerment results in women's self-efficacy and entrepreneurship so managers can invest in this field to support and empower the women of our country which will result in higher productivity among them that will lead to promotion of entrepreneurship, economic stability and welfare in the country.
    Keywords: Instagram, women's entrepreneurship, Self-efficacy, psychologicall empowerment
  • Shima Rashidi, Azadeh Choobforoushzadeh *, Shekoofeh Mottaghi Pages 133-143
    The aim of this study was to investigate the effect of compassion-focused therapy on the components of self-determination and suicidal ideation in adolescent girls with a history of self-harm. The design of the research was a semi-experimental pre-test and post-test with a control group. The statistical population of the research included all teenage female students of Folad-shahr city in Isfahan province in the academic year of 2018-2019, who had a history of self-harm and were referred to the education counseling center. 30 of these teenagers were selected by purposive sampling based on the inclusion criteria of the study and were randomly divided into two groups of 15 people, experimental and control. The experimental group underwent 8 sessions of Gilbert's compassion-focused therapy (2014). The instruments used included the Beck Suicide Scale Ideation (BSSI) by Beck (1961) and the Basic Psychological Needs Satisfaction Scale (BPNSS) by LaGuardia et al. (2000). The data were analyzed using the multivariate covariance analysis method in SPSS 26. The findings showed that compassion-focused therapy improves self-determination and reduces suicidal thoughts in adolescents with a history. Self-harm has been effective (p<0.01). Also, the effectiveness of this treatment method on improving the perceived need for competence and perceived need for communication and autonomy was confirmed (p<0.01). Based on the findings of this study, it can be concluded that the compassion-focused therapy is an effective strategy to help reduce the suicidal ideation of teenagers with a history of self-harm and improve self-determination and satisfy their basic psychological needs.
    Keywords: compassion-based therapy, self-determination, suicidal ideation, self-harm
  • Roza Rouhi, Mohammad Ali Rahmani *, Mohammadreza Zarbakhsh Pages 145-155
    The present study was conducted to offer a model of predicting psychological damages according to social support with the mediation of emotional regulation in the women hurt by betrayal. The research method was descriptive-correlational and pathway analysis. The statistical population included the women hurt by betrayal who referred to family consultation centers in zone 6 of Tehran in the spring and summer 2020. The statistical population included 240 women hurt by betrayal who were selected through convenient sampling method. The applied questionnaires included Depression Questionnaire (DQ) (Beck, Epstein, Brown, Steer, 1996), Post-Traumatic Stress Questionnaire (PTSQ) (Weathers, 1993), Social Support Questionnaire (SSQ) (Zimet et al, 1988) and Emotional Regulation Questionnaire (ERQ) (Gross and John, 2003). The data analysis was conducted via pathway analysis. The results showed that social support and emotional regulation have significant relationship with depression and post-traumatic stress (p<0.01). Moreover, social support and emotional regulation have significant direct effect on the depression and post-traumatic stress in the women hurt by betrayal (p<0.01). Besides, the Bootstrap results showed that adaptive and maladaptive emotional regulation have significant mediation role in the relationship of social support with depression and posttraumatic stress in the women hurt by betrayal (p<0.01). Finally, the model enjoyed an appropriate goodness of fit. Taking the significant mediation role of emotional regulation it is necessary for the clinical therapists to decrease depression and post-traumatic stress in the women hurt by the betrayal through training emotional regulation.
    Keywords: Psychological damages, emotional regulation, betrayal, social spporut
  • Masomeh Zarbestejabi, Mozghan Sepahmansour *, Afsaneh Ghanbaripanah, Arsia Taghva Pages 157-167
    The purpose of the present study was to evaluate the effectiveness of media literacy training on problematic use of the Internet, deviant behaviors and relationships with peers in adolescents. The research design was a semi-experimental pre-test-post-test with a control group and a one-month follow-up. The statistical population was girls' high school students in Tehran in the academic year 2018-2019, from which 40 people were selected by available sampling method and randomly divided into two experimental groups (20 people) and control group (20 people). They were replaced. The experimental group underwent media literacy training for 10 one-hour sessions and the control group remained on the waiting list. To collect data, the screening scale of high-risk and problem-causing use of the Internet by Jelenchik et al., the deviant behavior scale of Rostami and Firouz Rad, and the peer relations scale of Rigby and Slee were used. Data analysis was done with the statistical method of mixed variance analysis based on SPSS.21 software. The results of the research showed a significant difference between the mean scores of problematic Internet use, deviant behaviors and relationships with peers in the post-test and follow-up. Therefore, media literacy training has a striking effect on the problematic use of the Internet, deviant behaviors and relationships with peers in teenagers, and it can be used as an effective and useful method to reduce the social and academic problems of students.
    Keywords: relationships with peers, deviant behaviors, Internet, media literacy
  • Mehrnoush Abedin Zadeh, Seyyed Abbas Haghayegh *, Zohreh Reisi Pages 169-180

    The purpose of the present study was the structural modeling of risky behaviors according to cerebral-behavioral systems and the dark triad of personality with the mediation of emotional creativity in secondary high school students. The research method was correlational through structural equation modeling and the research population was composed of all secondary high school students in Shahin Shahr in academic year 2020-21 from whom 550 students who had participated voluntarily were selected through available sampling method and they were asked to answer the items of the questionnaires. 505 of the answer sheets were then returned completely. The research instruments included cerebral-behavioral questionnaires (Carver and White, 1994), risky behaviors, dark personality and emotional creativity (Averill, 1999). The data analysis was conducted through Pearson correlation methods and structural equation modeling via SPSS and Amos software versions 23. The results showed that the results of behavioral activation and inhibition systems, dark triad of personality (narcissism, Machiavellianism and anti-socialism) had a significant direct effect on students' emotional creativity and high-risk behaviors (p<0.001). in addition the results also showed that the emotional creativity, to having a direct effect on students' high-risk behaviors, also has a significant mediating role in the relationship between brain-behavioral systems and dark triad of personality with high-risk behaviors in high school students. Considering the significant mediation role of emotional creativity, it is suggested to try to decrease the emergence of risky behaviors through influencing cerebral-behavioral systems and dark aspects of behavior via teaching emotion regulation skills and emotional creativity.

    Keywords: Cerebral-behavioral system, dark aspects of the personality, Emotional Creativity, Risky Behavior
  • Ghasem Abdolpour *, Majid Azizi, Arezoo Lashkari, Mariye Matahherirad, Elham Tayyari Pages 181-189
    The aim of this study was to investigate the mediating role of physical dignity in the relationship between cognitive schemas activated in sexual context and marital satisfaction. The research method was descriptive-correlation and structural equation modeling. The statistical population included all men and women in Bandar Abbas, from which 350 people were selected by convenience sampling. The Sexual Activated Cognitive Schemas Questionnaire (QCSASC), Physical Dignity Scale, and Marital Satisfaction Scale were used to collect data. Also, SPSS 22 and LISREL 85.8 statistical software were used to classify process and analyze the data and test the research hypotheses. Evaluation of the hypothetical model of the research using fitness indicators showed that the hypothetical model fits with the measurement model (CFI = 0.97, NFI = 0.99, RMSEA = 0.044). The results showed that body esteem has an effect on marital satisfaction of men and women. These findings also emphasize that in addition to the factors of body esteem and a person's view of their body, cognitive schemas activated in sexual context are also important. Paying attention to this mechanism of effect can be effective in formulating effective preventive and therapeutic interventions to improve marital satisfaction.
    Keywords: body esteem, cognitive schemas, sexual context, Marital satisfaction
  • Farahnaz Ghaffari, Bahramali Ghanbari Hashemabadi *, Masume Eslami Pages 191-199
    The effect of COVID-19 pandemic in the world has posed a serious threat to the mental health of people with OCD. The aim of this study was to investigate the effect of emotional working memory training (EWMT) and neutral working memory training (WMT) on improving cognitive flexibility (CF) and intolerance of uncertainty (IU) in patients with practical obsession. The research design was quasi-experimental and consisted of two experimental groups, a control group, pre-test and post-test. The sample group consisted of 42 patients with obsessive-compulsive disorder referred to Heiman and Fooladi clinics in Mashhad in 1400 who were selected by convenience sampling method and then randomly divided into three groups of 14 people. CF Questionnaire and IU Questionnaire were administered as a pretest. Then EWMT for the first group and WMT for the second group were performed for 20 sessions each and the control group did not receive any intervention. After that, the post-test was performed. The results of MANCOVA indicate a significant effectiveness of EWMT and WMT on the variables of CF and IU in people with OCD (P <0.01). Also, EWMT was significantly more effective in improving IU than WMT (P <0.01) and the effectiveness of these two interventions was the same on the CF variable. According to the findings, it can be concluded that emotional processing of working memory has a decisive role in the IU and it seems that neutral processing of working memory forms the basis of cognitive function of CF.
    Keywords: working memory training, Emotional stimuli, cognitive flexibility, Intolerance of Uncertainty, Obsessive-compulsive disorder
  • Mahsa Kashefizadeh, Mahboobe Taher *, Abbasali Hossein Khanzadeh, Narges Haj Aboutalebi Pages 201-213
    Substance abuse, as one of the four crises of the 21st century, and also the most important cause of high-risk behaviors. The aim of this study was to compare the effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy, Mindfulness and Motivational Interviewing on distress tolerance in men with substance abuse disorders undergoing maintenance treatment. The research design was a quasi-experimental pretest-posttest with a control group. The statistical population included all men with Robat Karim opioid abuse disorder who referred to substance abuse treatment centers in this city from March 2017 to June 2014. Among them, a sample of 72 people was selected using cluster random sampling method and randomly placed in three experimental groups and one control group. The Simmons and Gaher (2005) Distress Tolerance Questionnaire was used to collect data. The experimental groups underwent ten sessions of 50 minutes under the group of Acceptance and Commitment Therapy, Motivational Interview and Mindfulness. The results of one-way analysis of covariance showed that there is a significant difference between all three treatment approaches based on Acceptance and Commitment Therapy, Mindfulness and Motivational Interview and the control group in the degree of anxiety tolerance of men with substance abuse disorder. Also, there is no significant difference between Acceptance and Commitment Therapy and Mindfulness groups. But the mean of Acceptance and Commitment Therapy group is higher than the average of Motivational Interview group (p <0.001). Also, the mean of mindfulness group was higher than the mean of motivational interview group (p <0.001).
    Keywords: acceptance, commitment therapy, Mindfulness, Motivational Interview, Distress Tolerance, Substances Abuse Disorder
  • Somayyeh Karami, Mojtaba Ansari Shahidi *, Ahmad Ghzanfari, Sheida Jabalameli, Amirhosein Rehnejat Pages 215-224
    The present study was conducted to investigate the efficacy of positive psychotherapy on cognitive fusion and self-compassion in the patients with type-2 diabetes. The research method was quasi-experimental with pretest, posttest, control group and two-month follow-up period design. The statistical population included the patients with type-2 diabetes in summer of 2021 in the Shahreza city. 34 patients with type-2 diabetes were selected through purposive sampling method and randomly accommodated into experimental and control groups. The experimental group received eight seventy-five-minute sessions of positive psychotherapy intervention during two-and-a-half months. The applied questionnaires in this study included cognitive fusion questionnaire (Gillanders et al, 2014) and self-compassion questionnaire (Neff, 2003). The data from the study were analyzed through mixed ANOVA via SPSS23 software. The results showed that positive psychotherapy has significant effect on the cognitive fusion and self-compassion in the patients with type-2 diabetes (p<0.001). According to the findings of the present study it can be concluded that the positive psychotherapy can be used as an efficient treatment to decreace cognitive fusion and improve self-compassion in the patients with type-2 diabetes through employing techniques such as positive life vision, teaching optimism and hope for the future.
    Keywords: Positive psychotherapy, self-compassion, Cognitive fusion, type-2 diabetes
  • Narges Keshavarz Valian, Saeid Hassanzadeh *, Leila Kashani Vahid, Maryam Asaseh Pages 225-234
    The present study was conducted to investigate the efficacy of child-centered mindfulness training on the self-control in the children with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). The research method was experimental (with experimental and control groups) with three-stage design (pretest, posttest, follow-up) and two-month follow-up period. The statistical population of the present study included the children with ADHD in the city of Tehran in academic year 2021-22. Twenty five children with ADHD were selected through multi-stage clustered random sampling method and were randomly accommodated into experimental and control groups (13 children in the experimental and 12 children in the control group). The children in the experimental group received Ten sixty-minute sessions of child-centered mindfulness training during one-and-a-half months. Attention Deficit Hyperactivity Questionnaire (ADHDQ) (Brock, Clinton, 2007), Self-Control Questionnaire (SCQ) (Kendal and Wilcox, 1979) and Social Competence Scale (SCS) (Cohen and Rosman, 1972) were used in the present study. The data were analyzed through mixed ANOVA via SPSS23 software. The results showed that child-centered mindfulness training has significant effect on the self-control (p<0001, Eta=0.53, F=26.13) and social competence (p<0001, Eta= 0.57, F=31.01) in the children with ADHD. According to the findings of the present study it can be concluded that child-centered mindfulness training can be used as an efficient method to improve self-control skill and social competence of the children with ADHD through techniques such as mindful emotions and thoughts and being in the present time.
    Keywords: Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Social Competence, Self-Control, child-centered mindfulness training
  • Noshin Kashfi, Mohammad Hasan Ghanifar *, Maryam Nasri, Ghasem Dastjerdi Pages 235-244
    Introduction

    Drug addiction is one of the main problems of human life today and imposes a great cost on societies. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of short-term intensive dynamic psychotherapy on emotion regulation and prevention of relapse of recovering addicts.

    Methods

    This research was a quasi-experimental study with pre-test, post-test and control group. The statistical population of the study included recovering addicts in Yazd in 1400. 39 people were selected by purposive sampling method and randomly assigned to experimental and control groups (19 in the experimental group and 20 in the control group). For the experimental group, short-term intensive psychotherapy was performed weekly in the form of 8 sessions of 90 minutes, and for the control group, no treatment was performed. The Wright's relapse prediction questionnaire and the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire in the pre-test and post-test stages were completed by the participants. Analysis of covariance was used to analyze the data.

    Results

    According to the results, after short-term intensive scanning psychotherapy, the scores of adaptive emotion regulation strategy and relapse prevention in the intervention group had a significant improvement compared to the control group (P<0.05).

    Conclusion

    Based on the results of this study, it seems that short-term intensive scanning psychotherapy can be effective in increasing the adaptive strategy of emotion regulation and prevention of relapse in recovering addicts.Keywords: Emotion regulation, Relapse prevention, short-term intensive dynamic psychotherapy

    Keywords: Emotion Regulation, Relapse prevention, short-term intensive dynamic psychotherapy
  • VALIEH MOZAFFARI, Shohreh Ghorban Shiroudi *, Abdoallah Shafiabadi Pages 245-254
    The present study was conducted to investigate the efficacy of schema therapy on emotion cognitive regulation and psychological resilience in the veterans’ wives. It was a quasi-experimental study with pretest, posttest and control group design. Two-month follow-up period was administered too. The statistical population of the present study included the wives of the veterans with neurological and psychological complications in the city of Tehran from May to July of 2020. 30 veterans’ wives were selected through voluntary sampling method and randomly accommodated into experimental and control groups (each group of 15 women). 27 women (13 in the experimental group and 14 in the control group) remained after the exclusion. The experimental group received ten ninety-minute sessions of Schema therapy during two months. The applied questionnaires in this study included emotion cognitive regulation (Garous and John, 2003) and psychological resilience. The data taken from the study were analyzed through ANCOVA method. The collected data were analyzed through mixed ANOVA via SPSS23 software. The results showed that the Schema therapy has had significant effect on the emotion cognitive regulation and psychological resilience of the veteran’s wives (p<0.001) and led to the improvement of their emotion cognitive regulation and psychological resilience. Based on the findings of the present study, it can be concluded that schema therapy using techniques such as cognitive techniques, challenge with schemas, emotional techniques and practice of effective coping behaviors can be used as an effective treatment to improve cognitive emotion regulation and psychoanalytic resilience in Veterans’ Wives.
    Keywords: Psychological resilience, Schema therapy, emotion cognitive regulation, veteran’s wives
  • Negar Mazloomalhoseini, Reza Rostami *, Hadi Bahrami Ehsan, Manijeh Firoozi Pages 255-263

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of adaptation protocol based on multidimensional model on the level of spiritual and social health of women with breast cancer. The present study was a quasi-experimental with pre-test and post-test with experimental and control groups. The present study was an applied study and the research method was quasi-experimental and its design was pre-test and post-test with experimental and control groups. The statistical population included patients with breast cancer referred to the specialized clinic of breast diseases in Mashhad. Among them, 30 were selected and randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group was trained in adaptation improvement protocol and the control group did not receive any intervention. The research instruments were spiritual well-being questionnaire and social health questionnaire. Data were analyzed by analysis of covariance and SPSS-24 software. The results showed that the adjustment protocol based on the multidimensional model significantly increased the spiritual and social health of women with breast cancer (P <0.001). Multidimensional modeling adaptation protocol improved the level of spiritual and social health in women with breast cancer by creating spiritual, psychological, social, emotional and physical adaptation.Keywords: Adaptation, Spiritual health, Social health, Breast cancer

    Keywords: adaptation, Spiritual health, Social Health, breast cancer
  • Samira Naghedimehr *, Mohammad-Naghi Farahani, Hamid Khanipour Pages 265-278
    The purpose of the present study was to investigate the mediating role of gender roles attitude in the relationship between Ego strength, object relations patterns and attitudes toward childbearing in women. The present research is the correlation study using structural equation modeling. The statistical population of the study was married women who had fertility and were referred to health centers in Mashhad-Iran since the beginning of the study. Finally, the number of 230 were selected by multi-stage cluster sampling as the research sample. Data collection tools included the Bell Object Relations Pattern Questionnaire (1995), The Markstrom Psychosocial Inventory of Ego Strength (1997), the Walter Attitude to Gender Role Questionnaire (2018), and the Söderberg-Christensson Attitudes toward Childbearing Questionnaire (2013). Statistical analysis of data was performed using Smart PLS 3 software. Findings showed that ego strength, insecure attachment and egocentrism have the ability to predict negative attitudes toward childbearing both directly and indirectly through gender roles attitude. Thus, the negative attitudes toward childbearing are influenced by ego strength and object relationship patterns and gender roles attitude. Lack of differentiation of attitudes toward gender roles (egalitarian and traditional) in predicting negative attitudes toward childbearing can be a sign of the common impact of environmental- social factors on childbearing.
    Keywords: Ego Strength, Object Relations Patterns, Attitude towards Childbearing, Gender Roles Attitude
  • Shahrooz Nemati *, Rahim Badri Gargari, Mohammad Bardel Pages 279-286
    The aim of this study was to study psychological and social resilience with coronary anxiety among students and employees of University Tabriz. The research design was a comparative and correlational type. The statistical population included students and employees the University of Tabriz. Using convenience sampling and through cyberspace, 1321 subjects were selected, And Conor and Davidson (2003) psychological resilience scales, Rezaei and Bastami Nia social resilience (1396) and Alipour virus corona anxiety scale; Ghadimi, Alipour and Abdollahzadeh (1400) were used to collect the data. The results of t-test for independent group showed that coronary anxiety was not significant for gender and place of residence (urban and rural). Analysis of variance revealed that there was a significant difference in coronary anxiety between different age groups. In this regard, people over 43 years of age reported higher and significant coronary anxiety. Multivariate regression also showed that psychological and social resilience predicted 18% of the variance in coronary anxiety disorder. That is, the higher the psychological and social resilience, the lower the coronary anxiety. Due to the positive relationship between aging and coronary anxiety, as well as the positive role of psychological and social resilience in reducing coronary anxiety, developing necessary psychological and social interventions to reduce coronary anxiety are suggested for this age group.
    Keywords: Psychosocial resilience, Coronary Anxiety, Members of University of Tabriz
  • Seyedeh Hamideh Naghibi, Reza Pourhosein *, Mehdi Reza Sarafraz, Ali Sadeghinia Pages 287-295

    Atopic dermatitis as a common and chronic inflammatory skin disease can lead to mental distress in the patient. The aim of the present study was to determine the effectiveness of intensive short-term dynamic psychotherapy on the psychological distress of patients with atopic dermatitis. The present study is a semi-experimental design of single subject type. The statistical population of this study included patients with atopic dermatitis who referred to Razi Hospital in Tehran in 2019, and among them, 5 people were selected through available sampling. These people underwent 10 individual sessions of intensive short-term psychodynamic therapy. The subjects completed the depression, anxiety and stress scale at the baseline stage, during the intervention and follow-up. In order to analyze the data, visual analysis and calculation of recovery percentage were used. According to the scores of the patients in depression, anxiety and stress and the graphs of the changes, all patients showed an acceptable reduction in depression, anxiety and stress. The overall improvement rate of patients in depression, anxiety and stress at the end of the intervention was 61%, 57%, 62.4%, respectively, which indicates the effectiveness of intensive short-term dynamic psychotherapy in reducing these variables. Intensive short-term dynamic psychotherapy can help reduce the psychological distress of patients with atopic dermatitis as an effective intervention.Keywords: Atopic dermatitis, Intensive short-term dynamic psychotherapy, Psychological distress

    Keywords: Atopic dermatitis, Intensive short-term dynamic psychotherapy, Psychological Distress
  • Tahereh Nori *, Hadis Cheraghian, Seyede Khadije Moradiani Geize Rud Pages 297-305
    Objective
    The aim of this study was to investigate the investment of psychological investment in happiness and psychological well-being of divorced women.
    Method
    This research is applied in terms of purpose and quasi-experimental in terms of method with pre-test design, post-test with control group. Statistical Society In this study, all divorced women were covered by Imam Khomeini Relief Committee of Nurabad city, from which 30 people were selected by purposive non-random sampling method and correction method in two experimental and control groups. In order to understand psychological happiness and well-being, the Reef Psychological Well-Being Target Scales (RSPWB) and the Oxford Happiness Scale (OHQ) were used. The psychological capital training program was performed on the experimental group for 8 sessions of 2 hours and the control group did not intervene. Data were analyzed using descriptive statistics (mean and standard deviation), one-variable Covarian test.
    Results
    The results showed that psychological education increased with a statistically significant difference (p <0.01) between the predictive and post-test stages in the happiness and well-being scores in the experimental group.
    Conclusion
    Considering the effectiveness of psychological investment program in increasing happiness and psychological well-being, education and widespread use of this treatment method is recommended for desirable women.
    Keywords: Psychological Capital, Happiness, Psychological Welfare, Divorced Women
  • Ehsan Nikmanesh, Rasoul Roshan Chesli *, Hojjatolah Farahani, Mansoureh Alsadat Sadeghi Pages 307-317
    Background and Purpose

    The main purpose of this study was to investigate the moderated mediating role of attachment behaviors (including companionship, responsiveness and accessibility) in the relationship between attachment styles (including safe, avoidance and anxiety) and marital satisfaction among married men and women in Tehran city of Iran.

    Materials and Methods

    400 married men and women in Tehran were selected by convenience sampling method and then questionnaires of shortened form of Marital Satisfaction Questionnaire (ENRICH), The Brief Accessibility, Responsiveness, and Engagement (BARE) Scale and Close Revised Relationship Experiences Scale (ECR-R) was distributed among them to collect data. Data were analyzed using SPSS-26 software using Pearson correlation coefficient and multiple regression.

    Results

    Regression results showed that attachment behaviors can predict marital satisfaction. Also, in the relationship between anxiety attachment and marital satisfaction, engagement and spouse accessibility have played a moderating role.

    Conclusion

    Despite accessibility, responsiveness and engagement in married life, the partner can become a supportive and protective person and instill a sense of comfort in his spouse, which can meet the psychological, emotional and sexual needs of the couple in the family and Increase their marital satisfaction.

    Keywords: Marital satisfaction, Attachment Behaviors, Attachment styles