فهرست مطالب

Contemporary Research on Islamic Revolution - Volume:5 Issue: 15, Winter 2023

Journal of Contemporary Research on Islamic Revolution
Volume:5 Issue: 15, Winter 2023

  • تاریخ انتشار: 1402/03/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حیدرعلی مسعودی*، علی نوریان صفحات 1-18
    راهپیمایی اربعین به یک کردار فرهنگی و اجتماعی تاثیرگذار بر روابط ایران و عراق تبدیل شده است. سالانه میلیون ها نفر از مردم ایران برای شرکت در این مراسم راهی عتبات عالیات می شوند و جلوه های قابل ملاحظه ای از تعاملات مذهبی، فرهنگی و اجتماعی بین دو کشور را به نمایش می گذارند. این تعاملات می تواند از جهت تاثیرگذاری بر قدرت نرم ایران در عراق نیز مورد مطالعه قرار گیرد که تاکنون به طور جدی به آن پرداخته نشده است.سوال اصلی مقاله این است که راهپیمایی اربعین به مثابه یک کردار، چه تاثیری بر قدرت نرم ایران در عراق داشته است؟ مطالعه «کردار» یا «رویه» از دیرباز مورد توجه برخی محققان روابط بین الملل مانند ایور نیومن و امانویل آدلر بوده است. اما در سال های اخیر شاهد نوعی «چرخش کرداری» در روابط بین الملل بوده ایم که بر اولویت توجه به عناصر کرداری در مقابل عناصر گفتمانی در تحلیل کنش های بین المللی کشورها تاکید دارد. این مقاله درصدد است با استفاده از چارچوب مفهومی کردارگرایی در روابط بین الملل، به بررسی ابعاد کرداری راهپیمایی اربعین و تاثیر آن بر قدرت نرم ایران در عراق بپردازد. در این مقاله علاوه بر داده های موجود در قالب کتاب ها، گزارش ها و مقالات، داده های دست اول از طریق مصاحبه حضوری با نخبگان ایرانی و عراقی مرتبط با راهپیمایی اربعین جمع آوری و مورد تحلیل قرار گرفته است. یافته های مقاله نشان می دهد که راهپیمایی اربعین با ایجاد زمینه همگرایی اجتماعی میان ایران و عراق و همچنین تقویت همکاری با برخی گروه های شیعی عراقی برای مدیریت اجرایی مراسم، منجر به تقویت قدرت نرم ایران در عراق شده است.
    کلیدواژگان: نظریه کردارگرایی، قدرت نرم، راهپیمایی اربعین، روابط ایران و عراق، دیپلماسی
  • بهزاد قاسمی*، بهادر شهریاری صفحات 19-34
    پژوهش حاضر، با تدقیق وقایع و شواهد تاریخی به علت شناسی اصلاحات ارضی و پیامد اجتماعی - اقتصادی آن پرداخته است. مسیله اصلی؛ شناسایی و تبیین پیامدهای اجتماعی و اقتصادی ناشی از اصلاحات ارضی است که با روش توصیفی - تحلیلی انجام خواهد شد. پرسش این است؛ ماهیت اصلاحات ارضی چه بود و پیامدهای اجتماعی - اقتصادی آن کدامند؟ فرضیه اصلی نیز ناظر به این گزاره است، اصلاحات ارضی درون زا نبود، کشاورزان بعد از اصلاحات ارضی، انتظام اجتماعی (همبستگی) و استقلال اقتصادی (خودکفایی) خود را از دست دادند. یافته ها نشان داد که اصلاحات امر درونی نبود و با فشار دولت و مداخله خارجی انجام ‏شد. اصلاحات ارضی تبعات زیادی برجای گذاشت، فقدان کارکرد هنجارها، موجب چند پارگی جامعه شد. کشاورزان در قلمرو اجتماعی و اقتصادی دچار سرگردانی شده بودند. رهایی جامعه روستایی از همبستگی و مسیله ‏دار کردن اقتصاد خودکفا، کشاورزان را با بحران‏های عدیده مواجه ساخته بود. بحران اجتماعی و فقر اقتصادی از اهم آنها بود.
    کلیدواژگان: اصلاحات ارضی، پهلوی دوم، روستائیان، تبعات اجتماعی و اقتصادی، کشاورزان
  • ابومحمد عسگرخانی، مهدی آشنا* صفحات 35-61
    نوع نگاه به نهادهای بین المللی همواره یکی از پربحث ترین موضوعات رشته روابط بین الملل بوده و پس از انقلاب اسلامی، سیاست خارجی ایران رویکرد جدیدی به نهادهای بین المللی اتخاذ کرد. به علاوه اخیرا با خروج ایالات متحده از چندین معاهده بین المللی از جمله توافق هسته ای ایران (برجام) در دوره ترامپ، مسیله رژیم های بین المللی و کارایی آن ها اهمیت سیاسی و فکری جدیدی یافته است. سوال مقاله حاضر این است که عوامل تعیین کننده در شکل گیری رژیم های بین المللی، کارایی و داوم آن ها کدامند؟ فرضیه این است که سه عامل قدرت، منافع و افتخار همزمان به درجاتی در ایجاد، کارآیی و دوام رژیم ها نقش دارند. این مقاله به بررسی سه رویکرد عمده در تبیین رژیم های بین المللی پرداخت که هر کدام بر یکی از عوامل قدرت، منافع و انگاره ها تاکید داشته اند و به این نتیجه رسید که تبیین های تک عاملی نمی توانند فهم عمیقی درباره تشکیل و کارایی رژیم ها ارایه کنند. از این رو با در نظر داشتن این مفروض که متفاوت بودن گزاره های رویکردهای مورد بررسی، لزوما به معنی ناسازگار بودن آن ها نیست یک رویکرد چند متغیره و فراتر از تلفیق محض دیدگاه های مورد بررسی، مطرح می سازد که سه عامل مذکور را در یک چارچوب عام تحلیلی ادغام می کند و با بهره گیری از اندیشه اسلامی، فطرت را در کنار دو محرک ترس و سودجویی به عنوان ضلع سوم مثلث محرک های بنیادی در تعیین رفتار کنشگران بین المللی در نظر گرفته است.
    کلیدواژگان: رژیم های بین المللی، منع اشاعه، قدرت، منافع، خیر عمومی، فطرت
  • روح الامین سعیدی*، سید جلال دهقانی فیروزآبادی صفحات 63-85
    امروزه با اثبات نقش موثر دین در روابط بین الملل، بحث های صاحب نظران بیشتر ناظر بر این پرسش است که چگونه باید به دین پرداخت و چه تلقی و تعبیری از آن داشت؟ آیا دین در روابط بین الملل یک موضوع بررسی و شناسایی است که می توان از منظر نظریات موجود روابط بین الملل به آن نگریست و ابعاد و جوانبش را مورد مطالعه قرار داد یا اینکه دین خود می تواند به عنوان یک فاعل شناسا عمل کند و منظر و جهان نگرش مستقلی را برای فهم و تفسیر جهان در اختیار ما بگذارد؟ در پاسخ به پرسش مذکور، مقاله حاضر این مدعا را مطرح می سازد که در برهه کنونی هر دو فرض برای دین متصور است. دین هم می تواند به عنوان متغیر مستقل یا وابسته، موضوع مطالعه نظریات گوناگون روابط بین الملل باشد و هم با توجه به نارسایی ماهوی این نظریات در فهم و تفسیر رفتار کنشگران دینی ناشی از اختلافات بنیادین فرا نظری قادر است منظر و جهان نگرش مستقلی را در اختیار پژوهشگران قرار دهد. لکن نگارنده با ترجیح فرض دوم ضمن بررسی دلایل ناتوانی نظریه های موجود از تبیین جامع نقش دین بر ضرورت نظریه پردازی مستقل دینی به عنوان فاعل شناسا تاکید می ورزد. این فرض در صورت اثبات، زمینه ساز شکل گیری نظریه دینی روابط بین الملل خواهد بود. مقاله روشی توصیفی تحلیلی دارد و از تکنیک کتابخانه ای برای گردآوری داده ها بهره جسته است.
    کلیدواژگان: بازخیز دین، نظریه پسا عرفی گرایی، نظریه دینی
  • امیرحسین مستقیم، جمشید جلالی شیجانی*، معصومه ذبیحی صفحات 87-105

    مقاله ی حاضر با هدف شناخت اندیشه و افکار عرفانی امام خمینی در زمینه انسان شناسی عرفانی و وحیانی و تبیین نقش تربیت توحیدی انسان و آثار این سبک تربیت بر جامعه نگاشته شده است. اندیشه ی حضرت امام خمینی در حوزه ی پرورش انسان معاصر در انقلاب اسلامی خود را به نمایش گذاشته . به همین جهت در این مقاله با روش توصیفی به دنبال بررسی و تبیین سیر تکاملی انسان شناسی عرفانی از منظر حضرت امام هستیم تا ویژگی های انسان پرورش یافته ی مکتب امام را تبیین نماییم. امام درصدد ایجاد رابطه ای عینی و عمیق میان هستی شناسی مابعدالطبیعی اسلامی با روح زمان و تاریخ و جامعه در انقلاب اسلامی برآمدند و با استقرار نظام جمهوری اسلامی، خود، تحقق عینی و خارجی و سیاسی و تاریخی چنین پیوند و یگانگی برقرار نمودند. ایشان با آگاهی از نیازهای انسان معاصر و تحولات دوران مدرن و پست مدرن به عنوان یک رهبر سیاسی دینی در واقع یک نوع انسان شناسی قرآنی کاربردی و عملی ارایه می دهد که بر پرورش انسان در انقلاب اسلامی تاکید دارد. امام با داشتن سری در آسمان انسان شناسی قرآنی و پای در علم انسان شناسی زمینی و ربط نیازهای ثابت فطری انسان با نیازهای متغیر اجتماعی دیدگاه ها وتحلیل هایی مخصوص به خود را دارند که دراین زمینه شناخت، پرورش و تربیت روحی و معنوی انسان و خودسازی را مقدمه ای برای تحول جامعه وتحولات اجتماعی می دانند.

    کلیدواژگان: انسان شناسی، انسان شناسی امام خمینی، انسان معاصر، انقلاب اسلامی
  • زهره نصرت خوارزمی* صفحات 107-130

    ترور سپهبد سلیمانی در ژانویه 2020 تقابل جمهوری اسلامی ایران و محور مقاومت را با ایالات متحده آمریکا و هم ایتلافانش وارد عرصه جدید و بی پایانی کرد که برای متخصصان روابط بین الملل به مثابه یک شیفت پارادایمی محسوب می شود. بدین ترتیب، مقاله حاضر در ابتدا به جستجو و تبیین تصویر برساخته از سپهبد سلیمانی در منابع انگلیسی زبان و آمریکایی منعکس شده در موتور جستجوی عمومی گوگل و جستجوی پیشرفته کتاب آن به عنوان یکی از پر ارجاع ترین و متنفذترین ابزار کسب دانش عمومی و تخصصی در جهان می پردازد. تصویر سازی از وی به عنوان رهبر جبهه ترور، تهدید امنیت جهانیان، و دشمن ذاتی غرب بخصوص آمریکا در الگوریتم گوگل مشهود است. اما، آنچه یافته ای ندارد، دانش درون گفتمانی و پدیدارشناسانه از افکار و آراء سپهبد سلیمانی است. لذا، مطالعه حاضر با بررسی سخنرانیهای سپهبد سلیمانی از سال 1396 تا زمان شهادت و متن وصیتنامه تلاش می کند لوازم تحقق جبهه مقاومت و ایده آلهای وی را احصاء کند. این مطالعه با استفاده از نرم افزار اطلس تی.آی و کدبندی متون، با روش تحلیل تم، تم های اصلی و فرعی آن را استخراج و تحلیل خواهد کرد. در این مسیر حداقل چهار تم اصلی در گفتمان وی در تعریف محور مقاومت احصاء شده است: توانمندسازی فردی مقدمه شکل گیری جبهه مقاومت، تفوق آرمانهای فراملی و دغدغه جامعه جهانی، سلسله مراتب در ارکان مقاومت و تاثیرات سازنده و بلندمدت اجتماعی و سیاسی مقاومت.

    کلیدواژگان: سپهبد سلیمانی، مقاومت، آمریکا، تروریسم، جبهه فراملی
|
  • Heidarali Masoudi *, Ali Nourian Pages 1-18
    The Arbaeen procession has gradually become a cultural and social factor in Iran-Iraq relations. Every year, millions of Iranian people go to Iraq to participate in the Arbaeen procession, showing different kinds of social and cultural interactions with Iraqi people. In addition, this religous practice can have impacts on Iran-Iraq political interaction, which is not properly addressed in the academic research. Based on this assumption, the article probe the effects of Arbaeen march on Iran's soft power in Iraq. The role of practice in foreign policy has been analyzed by some IR scholars like Iver Neumann. However, in recent years, there is a practice turn in international relations theory which emphasizes the importance of practice analysis, complementing discourse analysis. This article investigates the effects of Arbaeen procession on Iran's soft power in Iraq by using the conceptual concept of practice theory. In this article, data have been collected from books, reports and articles regarding this subject. More importantly, first-hand data have been collected and analyzed through interviews with Iranian and Iraqi elites and officials engaged in the Arbaeen procession. The article found that the Arbaeen procession strengthens Iran's soft power in Iraq by creating social ties between two countries and triggers cooperation between Iran and some Iraqi Shiite groups to manage the ceremony.
    Keywords: Practice theory, Soft Power, diplomacy, Arbaeen Procession, Iran-Iraq Relations
  • Behzad Ghasemi *, Bahadur Shahriari Pages 19-34
    The present study aimed to etiology of land reform and its consequences based on social anomie approach by scrutinizing historical events and documents. To this aim, with a descriptive-analytical method, explain the social and economic consequences of land reforms. The main question is: ‘What was the nature of land reform and what its socio-economic consequences are?’ The main hypothesis is that farmers lost their social law (solidarity) and economic independence (self-sufficiency) after land reform. The results indicated that the reforms were not internal and were carried out under pressure from the government and abroad. The wandering of farmers after land reforms led to anomie, i.e., the lack of functioning norms and caused a fragmentation of society. Farmers in the socioeconomic realm were out of balance and suffered from socioeconomic mess. The liberation of a rural community from solidarity and the problem of a self-sustaining economy made farmers face many crises. Social crisis and economic poverty threw society into anomalies. Social crisis and economic poverty threw society into anomalies. As a result, self-sufficient farmers and villagers, with high correlations with the pre-land-reforms, consequently divided the land and villagers migration to the cities, were caught up in social anomie.
    Keywords: Land Reform, Pahlavi II, Villagers, anomie, Social, Economic Turmoil, farmers
  • Abomohamad Asgarkhani, Mehdi Ashna * Pages 35-61
    The way we look at international institutions has always been one of the most controversial issues in the field of international relations, and after the Islamic Revolution, Iran's foreign policy took a new approach to international institutions. In addition, with the recent withdrawal of the United States from several international treaties, including the Iran nuclear deal (JCPOA) under Trump Administration the issue of international regimes and their effectiveness has gained new political and intellectual significance. The question of the present article is what are the determining factors in the formation of international regimes, their efficiency and permanence? The hypothesis is that the three factors of power, interests, and pride simultaneously play a role in the creation, efficiency, and permanence of regimes. This article examines three major approaches to the definition of international regimes, each of which emphasizes one of the factors of power, interests, and ideas, and concludes that one-factor explanations can not provide a deep understanding of the formation and functioning of regimes. Therefore assuming that difference between propositions of the studied approaches are does not necessarily mean that they are inconsistent, we Introduce a multivariate approach that goes beyond the mere integration of the perspectives under consideration, combining the three factors into a general analytical framework and Using Islamic thought, we have considered Fitrah along with the two stimuli of fear and profit as the third side of the triangle of fundamental stimuli in determining the behavior of international actors.
    Keywords: international regimes, non-proliferation, power, interests, public good, Fitrah
  • Rooholamin Saeidi *, Seyed Jalal Dehghani Firoozabadi Pages 63-85
    Today, the debate over whether religion and religious actors can be influential in various political levels seems to be over and unnecessary. Rather, the discussions of experts are now focused on the question of how religion should be treated and interpreted. Is religion in international relations an object that can be examined and explained by various IR theories, or can religion itself act as a subject and provide an independent perspective and worldview in the form of a scientific theory for understanding and interpreting the world? In response to this question, there are two views among experts that will be discussed in this article. Some believe that it is possible to address religion in the form of existing IR theories, and others argue for the need to process independent theories by emphasizing the inadequacy of existing theories when referring to religion. While accepting the second view, this paper proposes that in the current state of IR discipline and given the inherent failure of existing theories of this knowledge to understand and interpret the behavior of religious actors caused by fundamental meta-theoretical differences, it is completely possible to develop a religious theory that can provide researchers with an independent perspective and worldview. This hypothesis, if proven, would underpin the formation of the religious theory of International Relations.
    Keywords: Resurgence of Religion, Post-Secularism Theory, religious theory
  • Amirhossein Mostaghim, Jamshid Jalali Sheyjani *, Masoumeh Zabihi Pages 87-105

    The present study aims to explore the mystical and divine thoughts of Imam Khomeini in the field of mystical and prophetic anthropology, and to explain the role of monotheistic education in human nurturing and its effects on society. Imam Khomeini's ideas on contemporary human development were demonstrated during the Islamic Revolution. Therefore, this paper uses a descriptive method to examine and explain the evolutionary path of mystical anthropology from Imam Khomeini's view to clarify the characteristics of human development in his school. Imam Khomeini sought to establish a tangible and profound relationship between Islamic metaphysical ontology, time, history, and society during the Islamic Revolution. By establishing the Islamic Republic system, he achieved such a connection and unity in terms of tangible, external, political, historical aspects. He, as a religious political leader, offer a practical and applicable Quranic anthropology that emphasizes human development in the Islamic Revolution, with an awareness of contemporary human needs and modern and post-modern developments. The Imam has a unique perspective and analysis by knowing the Quranic anthropology and earthly anthropology, linking the fixed innate needs of humans with variable social needs. In this regard, he considers knowledge, nurturing, spiritual and moral education of humans, and self-improvement as a prerequisite for societal transformation and social developments.

    Keywords: Anthropology, Imam Khomeini's Anthropology, Contemporary Human, Islamic Revolution
  • Zohreh Nosrat Kharazmi * Pages 107-130

    General Soleimani’s View on Humanistic Aspects of Resistance vs. Terror: A Thematic Analysis of His Speeches during Two Last Years before MartyrdomTerrorizing general Soleimani in January 2020 has brought the confrontation between the Islamic Republic of Iran and the United States into a new moment which is considered by many IR scholars as a paradigm shift. The present paper is an attempt to delve into the Western, in particular American, sources in order to find how they mis-represent Soleimani as the “leader of the terrorist front”. It, then, addresses an intentionally ignored side which is grasping Soleimani’s outlook on the resistance axis in term of a transnational front with a humanitarian outlook at its heart. The paper looks to produce such an alternative knowledge by employing Atlas.ti software and reflexive thematic analysis. It covers a comprehensive list of Soleimani’s speeches and will which were given during his last two years of life. The extracted motifs lead to four major themes, including: a) the individual maturity and empowerment as a prelude to shape the resistance front, b) the dominance of the transnational and global concerns, c) the disciplinary hierarchy within the resistance front, d) resistance as a log-term social and political engine of development.

    Keywords: General Soleimani, Resistance Front, the United States, terrorism, Transnational Organization