فهرست مطالب

نشریه گفتمان طراحی شهری
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مانا وحیدبافنده، جواد ایمانی شاملو* صفحات 1-26

    بیان مسئله: 

    مطالعه ی جداره محورهای تاریخی موضوع ضروری برای ارزش گذاری و حفظ هویت فرهنگی انسان ها در ساختار شهر تلقی می شود و به نوعی میراث ذهنی و معنایی یک جامعه است. در حالی که اکثر مطالعات بر روی کالبد جداره های شهری تمرکز دارد، پژوهش های محدودی برای تجزیه و تحلیل جداره محورهای تاریخی بر اساس ابعاد ذهنی و معنا انجام گرفته است و ریشه اصلی شکاف تحقیقاتی در این حوزه تلقی می شود.

    اهداف

    هدف اصلی این پژوهش شناسایی شاخص های موثر در بازطراحی جداره محورهای تاریخی بر اساس ابعاد کالبدی رخداد معنایی و تصویر ذهنی شهروندان تلقی می شود. همچنین ترکیب کمی-کیفی پژوهش ها و مطالعات صورت گرفته در این حوزه در جهت اعتبارسنجی شاخص ها از اهداف دیگر پژوهش است.

    روش ها

    به منظور رسیدن به هدف از روش مرور سیستماتیک بهره گرفته شده است و مقالات علمی-پژوهشی فارسی و انگلیسی جامعه آماری پژوهش را تشکیل داده است. بررسی تعامل و ارتباط میان پژوهش ها انجام شده با استفاده از ابزار مروری دارای جایگاه عمیقی می باشد. جامعه آماری پژوهش در حدود 73 مقاله است که مبتنی برکلیدواژه های (تصویرذهنی، معنا، جداره محورهای تاریخی) می باشد. برخی مقالات در روند غربالگری مبتنی بر چک لیست پریزما از فرآیند پژوهش کنار گذاشته شده است. در نهایت 57 مقاله جامعه آماری نهایی پژوهش را تشکیل داده است. در این راستا از پایگاه های اطلاعاتی فارسی (ایران داک، سیویلیکا، علم نت، مگیران) و در حوزه مقالات انگلیسی زبان از پایگاه های (اسکوپوس، الزویر) و موتور جستجوی علمی گوگل اسکالر استفاده شده است.

    یافته ها

    خروجی مطالعات نشان دهنده آن است که پراکندگی جغرافیایی و ویژگی های زمینه ای محیط، تاثیر مستقیم بر درک معنای محیطی در جداره های شهری دارد و شاخص ها از این موضوع نیز تبعیت می کنند. ساختارهای درونی جامعه، فرهنگ و ابعاد فردی نیز فراوانی بسیاری در ادبیات مروی جهان دارد. همچنین در بعد کمی پژوهش کمبود استفاده از نظریات پایه و ارتباط سازی میان شاخص ها از ضعف های اصلی در پژوهش های انجام شده تلقی می شود. بر این اساس اجزا و کیفیت های جداره های شهری و ارتباط میان آن ها با نظریات پایه از طریق ابزارهای تحلیلی و ماتریس جمع آوری شده است. شاخص هایی از قبیل حفظ وابستگی های فردی و اجتماعی به محیط، درگیری حواس پنچگانه، وجود حجم بر مبنای شکل حاصل از معنای شکل گرفته از اذهان عمومی مردم، نیز بیشترین فراوانی و تاثیرگذاری را بر روی احیای جداره محورهای تاریخی از منظر ابعاد ذهنی و معنایی دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج بیان گر ارتباط عمیق میان ذهن و ابعاد معنایی در جداره های تاریخی است. محورهای تاریخی به دلیل وجود میراث عمومی و ارزش های فرهنگی-تاریخی، هویت منحصر به فرد و کاراکترهای مستقل شخصیتی دارند که می تواند ذهن را برای درک معنای ملموس درونی آن تحریک کند و شاخص های استنباط شده سبب تزریق معنا در بطن جداره های تاریخی می شود. این شاخص ها می تواند عصب های ذهنی و شناختی را در جهت ماندگاری تصویر ذهنی تقویت کند.

    کلیدواژگان: جداره محورهای تاریخی، معنا، تصویرذهنی، مرور سیستماتیک
  • ریحانه اسدی، علیرضا بندرآباد*، آتوسا مدیری صفحات 27-44
    اهداف

    فضاهای شهری در عصر فناوری در پی اضافه شدن کاربر متصل در تمامی ابعاد در حال تغییر هستند و غفلت از شناخت این تحولات ما را از محتوای حال حاضر فضای شهری دور ساخته و امکان برنامه ریزی کارآمد را از شهرسازان سلب می نماید. از این رو هدف از پژوهش، تبیین تغییرات ایجاد شده در فضاهای عمومی مبتنی بر ابعاد فضای شهری کارمونا تحت تاثیر فناوری های نوین ارتباطی و اطلاعاتی است.

    روش ها

    پژوهش حاضر با بررسی و تحلیل نظریات حوزه فضای عمومی در یک سیر تاریخی و با رویکردی تفسیری و با استفاده از تحلیل محتوای کیفی در بستر نرم افزار تحلیلی اطلس به تبیین تغییرات فضای عمومی در عصر فناوری منطبق بر ابعاد 6 گانه فضای شهری کارمونا می پردازد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که تاثیر پارادایم فناوری در تمام ابعاد فضای شهری به یک میزان نبوده است. از جمله مهم ترین آن ها می توان به انتقال تعاملات اجتماعی از فضای مکان به فضای جریان، منعطف شدن فضای عملکردی، شکل گیری سیستم ادراکی مستقل و کمرنگ شدن مفهوم دسترسی فیزیکی اشاره داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که در نتیجه تاثیر فناوری در عرصه های شهری، اگرچه تمامی ابعاد فضاهای شهری به نحوی دستخوش تغییرات گشته اند، اما بیشترین تغییرات در حوزه های عملکردی و اجتماعی صورت گرفته است. بر اساس این تغییرات، باز تعریفی از فضاهای عمومی در انطباق با ویژگی های عصر فناوری تبیین و ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: فضای عمومی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، سامانه مفهومی کارمونا، تحلیل محتوای کیفی
  • الهام گیوه چیان، سید مهدی خاتمی*، سید علی صفوی صفحات 45-72
    بیان مساله و هدف

    علیرغم گذشت حدود پنجاه سال از تاسیس رشته طراحی شهری در دانشگاه تهران و پس از آن تدریس در سایر دانشگاه های ایران، هنوز به نظر می رسد از ظرفیت های بالقوه این رشته و فارغ التحصیلان در حرفه به خوبی استفاده نشده است. هدف این پژوهش شناخت و تبیین وظایف، نقش و ظرفیت های بالقوه طراحان شهری ایران در حرفه بوده و در پی پاسخ به سوال چیستی وظایف بالقوه ایشان در حرفه می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر با رویکردی کیفی شکل گرفته است و در راستای پاسخ به سوال فوق، از روش های تحلیل محتوا و همچنین پیمایش کیفی بهره برده است. تکنیک های به کارگرفته شده در جمع آوری داده به ترتیب شامل مرور اسناد کتابخانه ای و مقالات مرتبط، مصاحبه باز با اساتید، متخصصین و حرفه مندان باسابقه و همچنین پرسشنامه آنلاین ساختار یافته می باشد و در راستای تحلیل داده از تکنیک تحلیل تفسیری استفاده شده است.

    یافته ها

    دستاورد این پژوهش معرفی و ارزیابی میزان اهمیت 8 ظرفیت فعالیتی طراحان شهری ایران در حرفه می باشد که به ترتیب عبارتند از: مدیریت شهری، دفاتر مهندسین مشاور،سازمان های مردم نهاد، آموزش، فعالیت های میان رشته ای (روانشناسی محیط، اقلیم و...)، ناظر (نظارت بر طراحی و اجرا)، پیمانکار و پژوهش. بر اساس یافته های پژوهش در میان این هشت ظرفیت حوزه مدیریت شهری، دفاتر مهندسین مشاور، سازمان های مردم نهاد و آموزش به ترتیب از نگاه متخصصان طراحی شهری اهمیت بیشتری دارند.

    کلیدواژگان: طراحی شهری، نقش طراحان شهری، وظایف طراحان شهری، ظرفیت های بالقوه طراحان شهری
  • الهام قاسمی، سید مهدی خاتمی*، مهدی مطیع، محمدرضا پورجعفر صفحات 73-98
    اهداف

    یکی از چالش های امروز جهان بحران معنویت است که عمدتا به علت تمرکز مدرنیسم بر مادی گرایی و مصرف گرایی رخ داده است. در بیست سال اخیر نظریات اندیشمندان مختلفی پیرامون معماری و شهرسازی معنویت گرا آغازشده که گام مهمی در تحقیقات حوزه معنویت بشمار می رود. هدف این پژوهش فهم ابعاد کیفیت معنویت در فضاهای شهری و سنجش آن در برخی فضاهای شهری اصفهان است.

    روش ها

    در بخش کیفی از روش مرورسیستماتیک جهت مرور ادبیات موضوع، روش دلفی و مصاحبه نیمه ساختاریافته با نخبگان و متخصصین (51 نفر) و مصاحبه عمیق با شهروندان (21 نفر) جهت شناسایی ابعاد معنویت و ویژگی های فضاهای شهری معنوی بهره گرفته شده و مصاحبه ها با روش تحلیل مضمون، تحلیل و شبکه مضامین ارایه شده است.

    یافته ها

    در بخش کمی، آرای دو گروه نخبگان (51 نفر) و شهروندان (400 نفر) به منظور رتبه بندی ادراک معنویت از 22 فضای منتخب شهراصفهان بر اساس مقیاس لیکرت به وسیله پرسشنامه بررسی شده و از آزمون فریدمن جهت رتبه بندی ادراک معنویت و از تحلیل واریانس یک طرفه جهت مقایسه ادراک حس معنویت گروه های مختلف استفاده شده است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد فضای شهری معنویت گرا در بستری (زمینه پیشینی) بر اساس اعتقادات دینی یا غیر دینی شکل گرفته و هر کدام از این زمینه ها به شکل گیری هویت اجتماعی فرهنگی در شهر ختم می شوند که بسترساز خلق فضاهای شهری معنوی است. اینگونه فضاها اثرات متفاوتی بر افراد دارد (اثرات پسینی) که شامل ارتباط مطلوب فرد با خدا، خود، دیگران و طبیعت است. هم چنین بر اساس امتیازات دو گروه اساتید و شهروندان به میزان معنویت در فضاهای شهری اصقهان، مسجد جامع بیشترین و بازارچه حسن آباد کمترین امتیاز را کسب نموده اند.

    کلیدواژگان: معنویت، کیفیت فضای شهری، فضای شهری معنوی، فضای شهری اصفهان
  • فاطمه برزگر، سکینه معروفی* صفحات 99-114
    اهداف

    حرکت وسیله ای برای درک فضای شهری است و مفهوم شهر از طریق حرکت درون آن بیان می شود. اما امروزه تصویر شهر که در حین حرکت (چه پیاده و چه سواره) دیده می شود، مفهومی بجز جابجایی و انتقال را القاء نمی کند. در شهر امروزی نشانه ای از حرکت مثبت، هدفمند و معنی دار (حرکتی که ضمن رفتن، اثر مثبت بر حس پذیری شهروندان بگذارد)، و سکونی که موجب به آرامش رسیدن مخاطب در فضاهای شهری باشد، دیده نمی شود. هدف از ارایه این مقاله بازشناسی اصل حرکت و سکون و کاربرد آن در ساماندهی نظام های حرکتی شهری می باشد.

    روش ها

    روش تحقیق توصیفی- تحلیلی (تحلیل محتوا)، به منظور توصیف عینی و کیفی محتوای مفهوم حرکت و سکون، با استفاده از متن ها و اسناد (مکتوب، شفاهی و تصویری) به صورت نظام دار و هدفمند می باشد.

    یافته ها

    نمونه مورد مطالعه مجموعه دروازه قرآن شیراز بوده که یک نمونه موفق در به کارگیری اصل حرکت و سکون در تمامی ابعاد خود می باشد.

    نتیجه گیری

    براساس تحقیق انجام شده به منظور ساماندهی نظام های حرکتی شهری لازم است به بعد معنوی حرکت (معنابخشی به حرکت و سکون) و تغییر نظام تک حرکتی (در دوران گذشته) به نظام های حرکتی همزمان (در شهرهای امروزی) توجه ویژه شود.

    کلیدواژگان: اصل حرکت و سکون، نظام های حرکتی همزمان، استخوان بندی اصلی شهر، شیراز
  • احسان رنجبر*، زهرا سادات آیت اللهی طباطبایی، آرسینه کشیش یانس صفحات 115-134
    اهداف

    نگاه به مطالعات سنجش کیفیت فضای عمومی در ایران و ادبیات جهانی نشان از گونه ای یکسان سازی در استفاده از معیارهای سنجش کیفیت دارد. در حالیکه مفهوم کیفیت فضای عمومی متناسب با گونه فضا و همچنین بستر سیاسی-اقتصادی-اجتماعی شکل گیری و تحول فضای عمومی می تواند فهم و درکی متفاوت فراهم آورد. به نظر می آید در سنجش کیفیت فضای عمومی بیشتر تمرکز بر روش های کمی و آماری بوده و فهم ماهیت فضا در سنجش کیفیت نقش پر رنگی نداشته است. این پژوهش مسیری جدید در روش سنجش کیفیت فضای عمومی مبتنی بر ترکیب روش های کیفی و کمی ارایه می دهد.

    روش ها

    جهت اعتبارسنجی فرایند پیشنهادی، میدان هفت حوض به عنوان مورد مطالعه پژوهش انتخاب شده است. از ترکیب روش های تحلیل محتوا، تفسیری-تاریخی، مصاحبه عمیق و تدوین خاطرات شفاهی، رفتارشناسی و تحلیل همبستگی در این پژوهش استفاده شده است.

    یافته ها

    این پژوهش روش شناسی جدیدی مبتنی بر هفت گام شناسایی معیارهای ارزیابی کیفیت فضای عمومی مبتنی بر ادبیات جهانی، شناسایی معیارهای ارزیابی کیفیت آزمون شده در مطالعات مبتنی بر تجربه ایرانی فضاهای عمومی، تجمیع معیارهای گام اول و دوم و اعتبارسنجی امکان ارزیابی معیارهای انتخاب شده در فضای عمومی مورد مطالعه مبتنی بر بازدید میدانی، مطالعه تفسیری-تاریخی تحول فرم فضای عمومی در دوره های مختلف تاریخی، انجام مطالعات رفتاری مبتنی بر روش یان گل، انجام مصاحبه عمیق با کاربران دارای سابقه استفاده طولانی از فضا جهت استخراج خاطرات شفاهی و شناسایی مهمترین معیارهای کیفیت فضا در طول زمان و تحلیل کمی همبستگی های معیارهای کیفیت را ارایه می دهد.

    نتیجه گیری

    ارایه یک روش شناسی جامع در ارزیابی کیفیت فضاهای عمومی شهری مهم ترین نتیجه این پژوهش است.

    کلیدواژگان: فضای عمومی شهری، ارزیابی کیفیت، معیارهای کیفیت، روش های کیفی، روش های کمی
  • پرویز تقویی کلیبر، نسیم خانلو*، آذر علی صفحات 135-154

    بیان مساله:

     با شروع Covid-19 در دنیا یکی از بحرانها در زمینه صنعت گردشگری است که به نوبه خود بر روی کیفیت و رفاه زندگی ساکنان مناطق گردشگری تاثیر گذاشته، که در این میان توجه به اثرات اجتماعی گردشگری بسیار ضروری است.

    هدف

    هدف تحقیق حاضر سنجش تاثیرات اجتماعی گردشگری بر کیفیت زندگی با شروع Covid-19 در شهر تبریز می باشد.

    روش ها

    تحقیق حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و پیمایشی می باشد. جامعه آماری تحقیق جمعیت بالای 18 سال شهر تبریز می باشد. تحلیل اطلاعات از معادلات ساختاری (EMS) با نرم افزار Amos و SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از این است که اعتماد بین فردی، دلبستگی به مکان، درک اثرات اجتماعی و Covid-19 با ضریب تاثیر 825/0 و 801/0 و 735/0 و 711/0 بیشترین اثرات را بر کیفیت زندگی داشته است.

    نتیجه گیری

    در نتیجه هنگامی که افراد به مکان وارد می شوند، رفتارهای طرفدار اجتماعی و طرفدار محیط زیست را برای حفاظت از مکان خود برای کمک به هدف کاربردی آن (‏مزایای گردشگری)‏ اتخاذ می کنند و از این رو از توسعه گردشگری حمایت می کنند. این امر به نوبه خود می تواند در برآورده کردن دیگر اهداف کلیدی پایداری و رفاه و ارتقای کیفیت زندگی ساکنان شهر تبریز در زمان ، کووید 19و پیماریهای همه گیر و پس از آن نقش بیشتری داشته باشد.

    کلیدواژگان: تاثیرات اجتماعی، گردشگری، کیفیت زندگی، Covid-19، شهر تبریز
|
  • Mana Vahidbafandeh, Javad Imani Shamloo* Pages 1-26

    Description: 

    The study of historical axes is considered as a necessary subject for valuing and preserving the cultural identity of people in the structure of the city and it is a kind of mental and meaningful heritage of a society. While most studies focus on the body of urban facade, there are limited studies to analyze urban facade based on subjective dimensions and meaning.

    Objective

    The main goal of this research is to identify the effective indicators in the redesign of the facade of historical axes based on the semantic dimensions and the mental image of the citizens. The qualitative-quantitative combination of research and research conducted in this field to validate the indicators is considered another goal of the research.

    Methods

    In order to achieve the goal, a systematic review method has been used, and Farsi and English scientific-research articles have formed the statistical population of the research, and examining the interaction between research conducted using the tool of the review method is considered an important tool. The statistical population of the research is about 73 articles, which are based on keywords (mental image, meaning, and historical axes). Some articles were excluded from the research process in the screening process based on the PRISMA checklist, and finally, 57 articles formed the final statistical population of the research, and in this regard, Persian databases (Irandoc, Civilica, Elmnet, and Magiran) and in the field of English-language articles, databases (Scopus, Elsevier) have been used.

    Findings

    The findings show that the geographical distribution and the contextual characteristics of the environment have a direct impact on the understanding of the environmental meaning in urban facade and the indicators follow this issue. The internal structures of society, culture and individual dimensions are also abundant in the literature of the world, and in the quantitative dimension of research, the lack of use of basic theories and communication between components is considered one of the weaknesses of the researches. Based on this, the components and qualities of urban facade and the relationship between them and the basic theories have been collected through analytical tools and matrices, which include indicators such as maintaining the individual and social dependencies of the environment, the involvement of the five senses, and the existence of volume based on shape.

    Conclusion

    The result expresses the deep connection between the mind and the semantic dimensions in the historical facade. Due to the existence of cultural and historical heritage, historical axes have independent identities and characters that can stimulate the mind to understand their inner concrete meaning.

    Keywords: Historical axis facade, Meaning, Imagery, Systematic review
  • Reyhaneh Asadi, Alireza Bandarabad*, Atoosa Modiri Pages 27-44
    Aims

    Urban spaces in the age of technology are changing in all dimensions due to the addition of connected users, and neglecting to recognize these developments has distanced us from the current content of the urban space and deprived the city planners of the possibility of efficient planning and appropriate use of technology. Therefore, the purpose of the research is to explain the changes made in public spaces based on the dimensions of the urban space of Carmona under the influence of modern communication and information technologies.

    Methods

    This research is looking for the theories of public space in a historical process and by adopting an interpretative approach and benefiting from qualitative content analysis in the context of Atlas analytical software to analyze the changes of public space in the age of technology according to the six dimensions. Carmona urban space.

    Findings

    findings indicate that the impact of the technology paradigm was not the same in all aspects of the urban space. Among the most important ones, we can mention the transfer of social interactions from the space of place to the space of flow, the flexibility of the functional space, the formation of an independent perceptual system, and the weakening of the concept of access.

    Conclusion

    The results show that because of technology in urban areas, although all dimensions of urban spaces have undergone changes in some way, but the most changes have taken place in functional and social areas. Based on these changes, a redefinition of public spaces has been explained and presented in accordance with the characteristics of the technological era.

    Keywords: Public space, information, communication technology, Carmona public space dimensions, qualitative content analysis
  • Elham Givehchian, Seyed Mehdi Khatami*, Seyed Ali Safavi Pages 45-72
    Issue & Purpose

    Despite the passage of about fifty years since the establishment of the urban design course at the University of Tehran and after that teaching at other universities in Iran, it still seems that the potential capacities of this course and graduates have not been used well in the profession. The purpose of this research is to identify and explain the duties, roles and potential capacities of Iranian urban designers in their profession and seeks to answer the question of what their potential duties are in their profession.

    Method

    The current research was formed with a qualitative approach and in order to answer the above question, it used the methods of content analysis as well as qualitative survey. The techniques used in data collection include reviewing library documents and related articles, open interviews with professors, experts and experienced professionals, as well as a structured online questionnaire, and in line with the analysis The Interpretive analysis technique was used for the data.            

    Findings

    The achievement of this research is to introduce and evaluate the importance of 8 activity capacities of Iranian urban designers in their profession, which are respectively: urban management, consulting engineer's offices, NGO, education, interdisciplinary activities, supervisor (supervision of design and implementation), contractor and research. According to the findings of the research, among these eight capacities in the field of urban management, offices of consulting engineers, non-governmental organizations, and education are respectively more important from the point of view of urban design experts.

    Keywords: urban design, role of urban designers, duties of urban designers, potential capacities of urban designers
  • Elham Ghasemi, Seyed Mahdi Khatami*, Mahdi Motia, Mohamadreza Pourjafar Pages 73-98
    Aims

    One of the challenges of today's world is the crisis of spirituality, which occurred mainly due to the focus of modernism on materialism and consumerism. In the last twenty years, the ideas of thinkers about spiritual architecture and urbanism have started. The purpose of this research is to understand the dimensions of the quality of spirituality and measure it in some urban spaces of Isfahan.

    Method

    A simple review method was used to review the literature, a Delphi method and a semi-structured interview with elites and an in-depth interview with citizens were used to identify the characteristics of spiritual urban spaces. Interviews analysis with thematic analysis.

    Findings

    The opinions of two groups of elites and citizens in order to rank 22 selected spaces of Isfahan city based on a Likert scale were analyzed using a questionnaire and Friedman's test to rank the perception of spirituality and variance analysis has been used to compare the perception of spirituality of different groups.

    Conclusion

    The results show that the spiritual urban space is formed in a context based on religious or non-religious beliefs and each of these contexts lead to the formation of social and cultural identity in the city. Such spaces have different effects on people, which include a good relationship with God, himself, others, and nature. Also, based on the scores of two groups of professors and citizens, Jame Mosque has the highest score and Hassan Abad Bazaar has the lowest score for the level of spirituality in the urban spaces of Isfahan.

    Keywords: Spirituality, quality of urban space, spiritual urban space, urban space of Isfahan
  • Fateme Barzegar, Sakineh Maroofi* Pages 99-114
    Aims

    Movement is a means for percipience the urban space and the concept of the city is expressed through movement within it. But today, the image of the city that can be seen while moving (whether on foot or on horseback), it does not induce a concept other than relocation and transfer.

    Methods

    the research method is descriptive-analytical (content analysis), in order to objectively and qualitatively describe the content of the concept of movement and rest, using texts and documents (written, oral and visual) in a systematic and purposeful way.

    Findings

    Positive and purposeful movement in cities and meaningful moment (a movement that during going somewhere, be positive impact on the sensibilities of the citizens), and the rest that calms the audience in urban spaces, it has not been seen in modern city. the point of this research is recognition of principle of movement and rest, and its application in organization urban movement systems.

    Conclusion

    the case study, is the Quran Gate of Shiraz, which is a successful example in applying the principle of movement and rest in all its dimensions. according to research conducted in order to organize urban movement systems it is necessary to pay special attention to the spiritual dimension of movement (meaning to movement and rest) and change the single-movement system (in the past) to simultaneous movement systems (in today's cities).

    Keywords: Principle of movement, rest, Simultaneous movement systems, Main structure of the city, Shiraz
  • Ehsan Ranjbar*, Zahra Sadat Ayatollahi Tabatabaei, Arsineh Keshishians Pages 115-134
    Aims

    The studies on measuring the quality of public space in Iran and the world literature show a kind of standardization in the use of quality measurement criteria.While the concept of the quality of public space could be perceived differently,concerning space type and the political-economic-social background of the formation and evolution of public space can provide a different understanding.It seems that in assessing the quality of public space,the focus is mostly on quantitative and statistical methods,and understanding the nature of space has not played a significant role in measuring quality.This research provides a new path to measuring the quality of public space based on a combination of qualitative and quantitative methods.

    Methods

    Haft-Hoz square has been selected as the research study to validate the proposed process. The combination of content analysis, historical-interpretative method, in-depth interviews and compilation of oral memories, behavioral analysis, and correlation analysis have been used in this research.

    Findings

    This research presents a new methodology based on seven steps, including:identifying quality criteria based on international literature,identifying quality criteria tested Iranian literature on public spaces,combining the criteria of the first and second steps, and validating the possibility of evaluating the selected criteria based on field study,a historical-interpretative study of the transformation of the form of public space in different historical periods,conducting behavioral studies based on Jan Gol's method,conducting in-depth interviews with users who have a long history of using the space to extract oral memories and identify the most critical space quality measures over time and quantitative analysis reveals the correlations of quality measures.

    Conclusion

    Providing a comprehensive methodology in evaluating the quality of urban public spaces is the most important result of this research.

    Keywords: urban public space, quality assessment, quality criteria, qualitative methods, quantitative methods
  • Parviz Taghavi Kaleibar, Nasim Khanloo*, Ali Azar Pages 135-154
    Aims

    With the onset of Covid-19 in the world, one of the crises that has arisen in the field of tourism industry, which in turn has affected the quality and well-being of the lives of residents in tourist areas, among which it is very necessary to pay attention to the social effects of tourism. The present research aims to measure the social effects of tourism on the quality of life in Tabriz city with the onset of Covid-19.

    Methods

    The current research is descriptive-analytical and survey. The statistical population of the research is the population over 18 years old in Tabriz city. Structural equations (EMS) with Amos and SPSS software were used for data analysis.

    Findings

    The findings show that interpersonal trust, attachment to place, understanding of social effects and Covid-19 have the greatest effects on the quality of life of residents with the effect coefficient of 0.825, 0.801, 0.735 and 0.711 respectively. The city of Tabriz has had in terms of tourism.

    Conclusion

    As a result, when people enter a place (tourism), they choose social behavior and environmental behavior to protect the place in order to help its practical purpose (tourism benefits) and thus They support the development of tourism. This, in turn, can play an effective role in realizing other key goals of stability, well-being and improving the quality of life of the residents of Tabriz during the time of Covid-19 and epidemics and after.

    Keywords: Social Impacts, Tourism, Quality of Life, Covid-19, Tabriz City