فهرست مطالب

فصلنامه طب و تزکیه
سال سی و یکم شماره 3 (پیاپی 123، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رسول محمدجعفری*، مهدیه حیدری نسب صفحات 172-184
    زمینه و هدف

    شهید مطهری از برجسته ترین دانشمندان معاصر است. آثار وی مجموعه ای ارزشمند هستند که در آن ها علوم مختلف اسلامی، مانند: فقه، اصول، فلسفه، اخلاق، تاریخ و جامعه شناسی به صورت دقیق و عمیق مورد مطالعه و پژوهش قرار گرفته اند. یکی از موضوعات پردامنه در آثار وی، مسیله سلامت است. نظر به اهمیت موضوع، هدف پژوهش حاضر بررسی سلامت جسم و روان در آموزه های دینی از منظر شهید مطهری است.

    روش بررسی

    این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی از نوع تحلیل مفهومی و اسنادی، با بهره گیری از مجموعه آثار و یادداشت های شهید مطهری و استناد به آیات و روایات صورت گرفته است. از جامعه تحقیق، نمونه ها به صورت هدفمند و با توجه به هدف پژوهش، در برگه یادداشت ها نوشته شده اند، آن گاه برگه یادداشت ها در جدول تحقیق قرار گرفته و سپس تبیین گردیده اند.

    یافته ها

    یافته های تحقیق حکایت از آن داشت که استاد مطهری سلامتی را عدم بیماری و وجود تعادل در بدن تعریف کرده است که مطابق با تعریف سلامتی در طب سنتی است. وی سلامتی را به جسم و بدن محدود نمی داند. در این پژوهش مباحث مرتبط با سلامت جسمی و روانی در آثار شهید مطهری، استخراج و تبیین شده است.  

    نتیجه گیری

    به باور شهید مطهری، مبنای احکام پنج گانه در اموری مانند خوراکی ها و آشامیدنی ها بر اساس سود و زیان آن ها برای بدن انسان است و بر پایه آموزه های اسلامی رعایت بهداشت از نظر اسلام واجب است. همچنین از منظر وی، اخلاق، سلامت روان، قوی پروری و میانه روی در تغذیه از عوامل موثر در سلامت جسم هستند و ایمان، اخلاق، عبادت و کار از عوامل موثر در سلامت روان می باشند.

    کلیدواژگان: شهید مطهری، سلامت جسم، سلامت روان، آموزه های دینی
  • فاطمه حسن شیری، محسن کریمی، امیراحمد شجاعی* صفحات 185-198
    زمینه و هدف

    تنش اخلاقی از جمله مسایل گریبانگیر کادر درمان است. تنش اخلاقی به معنی ناتوانی فرد در عمل براساس ارزش های درونی و حرفه ای به دلایل فشارهای درونی و بیرونی است. متخصصین مراقبت های بهداشتی ممکن است با شرایط چالش برانگیزی مواجه شوند که از نظر اخلاقی در مورد درست یا غلط بودن تصمیمات یا اقدامات درمانی تردید داشته باشند؛ درحالیکه در برابر تغییر شرایطی که آن را غیراخلاقی می پندارند، احساس ناتوانی کنند. امروزه تنش اخلاقی به عنوان یکی از علل اصلی سندرم فرسودگی شغلی درمیان کادر درمان شناخته می شود. این مطالعه به منظور بررسی تنش های اخلاقی کادر درمان بخش ارتوپدی بیمارستان امام خمینی انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه به صورت کیفی به روش تحلیل محتوا از طریق مصاحبه های حضوری نیمه ساختارمند با مشارکت پزشکان، دستیاران و پرستاران بخش ارتوپدی بیمارستان امام خمینی انجام شد. مصاحبه ها در نرم افزار ورد پیاده سازی، کدگذاری و دسته بندی گردید. سپس کدهای مشابه در طبقات و زیرطبقات مشابه قرار گرفت.

    یافته ها

    23 مصاحبه انجام و 18 زیرطبقه،  7 طبقه و 3 درون مایه چالش های مراقبتی، تنش های ارتباطی تیم درمان و چالش های آموزشی شکل گرفت.

    نتیجه گیری

    نتایج از وجود چالش های مختلف و تنش های اخلاقی حکایت می کرد که نتایج آن بیمار و کادردرمانی را تحت تاثیر قرار داده و موجب دیسترس، ناامیدی و عدم رضایت می شد. مدیریت این چالش ها نیاز به تدابیر جدی در تعیین مقررات سیستم درمانی، وظایف شغلی و اصلاح روابط بین فردی را مطرح نمود. شناخت تنش های اخلاقی در سیستم مراقبتی و درمانی می تواند در برنامه ریزی و اصلاح ساختار مدیریتی، ارتباطی و در نهایت بهبود کیفیت خدمات و پیامدهای بیماران کمک موثری باشد.

    کلیدواژگان: تنش اخلاقی، ارتوپدی، کادردرمانی، مطالعه کیفی
  • زهرا یوسفی، محمدنقی ایمانی*، حسینعلی جاهد صفحات 199-215
    زمینه و هدف

    اساسی ترین مشکلات در حوزه آموزش ضمن خدمت کارکنان ستاد مرکزی وزارت بهداشت را می توان در مواردی نظیر بهره وری آموزش، ارتقای عملکرد کارکنان به واسطه آموزش، برنامه ریزی دوره های آموزشی و عدم همراهی محتوای دوره ها با نیازهای آموزشی کارکنان دانست. هدف پژوهش حاضر، ارایه مدل ارتقای اثربخشی دوره های آموزش ضمن خدمت کارکنان ستاد مرکزی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی می باشد.

    روش بررسی

    روش تحقیق، توصیفی پیمایشی است. از نظر هدف، در حیطه تحقیق کاربردی و از نظر چگونگی گردآوری داده ‏ها، در گروه «تحقیق آمیخته اکتشافی» قرار می گیرد. داده های کیفی و کمی از طریق کتابخانه ای و میدانی جمع آوری شدند. جامعه آماری در بخش کیفی 10 نفر از صاحب نظران و خبرگان دانشگاهی بودند که به شیوه نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه های نیمه ساختاریافته بود که روایی و پایایی آنها مورد تایید قرار گرفت. روش تحلیل داده ها در بخش کیفی، کدگذاری متن بود. بعد از استخراج ابعاد، مولفه ها و شاخص ها، در بخش کمی پرسشنامه ای طراحی و 351 پرسشنامه بین کارکنان ستاد مرکزی وزارت بهداشت به روش نمونه گیری تصادفی ساده توزیع شد. از مدل سازی معادلات ساختاری روش الگویابی معادلات ساختاری (SEM) با کمک نرم افزارهای SmartPLS2 و SPSS24 برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    در راستای ارایه مدل ارتقای اثربخشی دوره های آموزش ضمن خدمت، ‏‏در مجموع 5 بعد، 16 مولفه و 80 شاخص استخراج گردید.

    نتیجه گیری

    یافته های تحقیق اینکه از بین ابعاد و مولفه های استخراج شده، به بعد مسیولیت پذیری به جای احساس وظیفه و به مولفه جلوگیری از انزوای شغلی بیشترین توجه وجود داشت.

    کلیدواژگان: ارائه مدل، آموزش ضمن خدمت، اثربخشی آموزش
  • عبدالله جوادی نژاد، نادرقلی قورچیان*، اختر جمالی صفحات 216-231
    زمینه وهدف

    دانشکده های پزشکی و بیمارستان های آموزشی همواره در مسیر تحقق اهداف مشترک آموزش،پژوهش و ارایه خدمات سلامت، همکاری نزدیکی دارند که در قالب سیاست ها،قوانین و مقررات، تفاهم نامه ها می باشد.انجام شایسته مسیولیت های هر دو موسسه گام بلندی در جهت تحقق اهداف مشترک خواهد داشت.هدف این مطالعه تعیین حوزه های تعاملات حرفه ای بین دانشکده پزشکی و بیمارستان های آموزشی، تعیین عوامل پیشران و عوامل بازدارنده این تعاملات در دانشگاه علوم پزشکی ایران بود.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر با بهره گیری از رویکرد کیفی در سال 1400 انجام شد.مشارکت کنندگان این پژوهش 16 نفر از خبرگان دانشگاه علوم پزشکی ایران بودند که اغلب دارای سابقه مدیریت در دانشگاه (رییس دانشگاه،معاون دانشگاه،رییس دانشکده پزشکی،رییس بیمارستان،مدیربیمارستان ،معاون بیمارستان و مدیرگروه) بودند.جمع آوری اطلاعات از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته انجام شد و از روش تحلیل مضمون به منظور تجزیه و تحلیل مصاحبه ها استفاده شد.

    یافته ها

    با مرور پژوهش های پیشین و تجزیه و تحلیل مصاحبه ها،تعاملات حرفه ای بین دانشکده پزشکی و بیمارستان-های آموزشی در 7 حوزه اصلی شامل آموزش و پژوهش،حکمرانی،بودجه و امورمالی،منابع انسانی،ارایه خدمات سلامت،فضاو تجهیزات فیزیکی و زنجیره تامین ،با 17 مولفه ، 22 عامل بازدارنده و 22 عامل پیشران استخراج وجمع-بندی نتایج انجام گرفت.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش بیانگر این بود که دانشکده پزشکی و بیمارستان های آموزشی درحوزه آموزش و پژوهش از طریق برنامه ریزی آموزشی،آموزش بالینی و برنامه ریزی و توسعه پژوهش،در حوزه حکمرانی در مولفه های نظارت،پاسخگویی وساختار،درحوزه بودجه و امورمالی در زمینه تخصیص بودجه آموزشی و هزینه های آموزش،در حوزه منابع انسانی درخصوص اعضای هییت علمی،کارکنان و فراگیران، در حوزه ارایه خدمات سلامت در مورد پروتکل های درمانی ودرمان بیماران، درحوزه منابع فیزیکی وتجهیزات در بخش فضای آموزشی و تجهیزات آموزشی و درحوزه زنجیره تامین در خصوص تامین اقلام آموزشی و تامین خدمات آموزشی دارای تعاملات حرفه ای می باشند که در صورت وجود هریک از عوامل بازدارنده و یا عوامل پیشران در انجام تعاملات امکان اختلال و یا بهبود در تعاملات حرفه ای بین این دو موسسه وجوددارد.

    کلیدواژگان: تعاملات حرفه ای، دانشکده پزشکی، بیمارستان آموزشی، آموزش، درمان
  • حسین اسماعیلی* صفحات 232-242
    زمینه وهدف

    هدف این پژوهش، جرم انگاری انتشار دهندگان ویروس کرونا می باشد، شیوع بیماری کرونا و نبود قانونی مشخص در این خصوص جهت جرم انگاری وکیفر دادن رفتارهای سرایت ‏دهنده آن باعث شده است تا پناه بردن به قوانین کیفری موجود مورد توجه قرار گیرد. این پژوهش در این زمینه تنظیم شده که به بررسی جرم انتشار دهندگان ویروس کرونا بپردازد. 

    روش بررسی

    پژوهش حاضر به صورت توصیفی تحلیلی و اجتهادی انجام شده است. موضوعاتی مانند انتقال بیماری های واگیردار، قتل عمد، شبه عمد و محاربه قابل استناد به نظر می رسد، بعد از پذیرفتن جرم انگاری رفتارهای انتقال دهنده کرونا، این پرسش مورد واکاوی گرفته است که آیا در این حوزه نیازمند قانون خاصی می باشیم یا آن که استفاده از عناوین حقوق جزای فعلی کفایت می کند؟

     یافته ‎ها:

     آنچه که از متون دینی استخراج شده است نشان می‎دهد که اگر انتقال عمدی کرونا باعث مرگ مجنی علیه شود، قابل تعقیب خواهد بود و می توان انتقال عمدی کرونا را مصداقی از عنوان کیفری ذیل ماده 183 ق.م.ا - محاربه وافساد فی الارض- به شمار آورد. به نظرمی‎آید تصویب قانون مشخص می تواند بر واضح شدن عمل کرد حقوقی آن،  بیافزاید. این پژوهش به بررسی عناوین کیفری متفاوتی پرداخته.

    بحث و نتیجه ‎گیری: 

    یافته ‏های این پژوهش نشان داد اگر کرونا به عنوان ابزاری جهت کشتن دیگری مورد استفاده قرار گیرد، استفاده ازعنوان کیفری قتل عمد میسر است. اگر بدون قصد کشتن و بدون آگاهی از وضعیت مسری بودن فرد صورت پذیرفته باشد، ولی وضعیت شخص به گونه‎ی است که توجه دارد حامل بیماری کرونا می باشد، ماده قانونی راه جلوگیری از بیماری های واگیردار مصوب مجلس رعایت می شود.

    کلیدواژگان: انتقال بیماری، جرم انگاری، کرونا، تقصیرکیفری، قتل عمد، محاربه
  • فاطمه اسدنژاد، کرم الله دانش فرد*، رضا نجف بیگی صفحات 243-259
    زمینه و هدف

    امروزه، بیمه های بهداشت و درمان نقش مهمی در ارتقای سلامت جامعه و سطح رفاه افراد دارند. در کشور ما، بیمه های بهداشت و درمان دارای کاستی هایی هستند که بسیاری از آن ها به مسایل سیاستگذاری مربوط می شود. از این رو، هدف تحقیق حاضر، طراحی الگوی بهبود سیاست های توسعه بیمه های بهداشتی و درمانی در ایران است.

    روش بررسی

    تحقیق حاضر از نظر هدف، توسعه ای- کاربردی و در گروه تحقیقات آمیخته اکتشافی قرار می گیرد. در مرحله کیفی این تحقیق، از روش تحلیل تم و در مرحله کمی از مدل سازی معادلات ساختاری بهره گرفته شد. در مرحله کیفی به منظور طراحی الگوی تحقیق، با 26 نفر از خبرگان دانشگاهی و اجرایی در زمینه بیمه های بهداشت و درمان که به صورت هدفمند انتخاب شدند، مصاحبه شد. همچنین، در مرحله کمی از 186 نفر از مدیران و متخصصان در زمینه بیمه های بهداشت و درمان که به شکل تصادفی انتخاب شدند، با پرسشنامه نظرخواهی شد.

    یافته ها

    براساس یافته ها، 5 راهبرد شامل ارتقای مدیریت کلان در بیمه بهداشت و درمان، بهبود خدمات بیمه، ارتقای عدالت بیمه ای، مدیریت منابع و بهره گیری از رویکرد پایداری شناسایی شدند. همچنین، الگوی طراحی شده شامل متغیرهای مربوط به پیشران ها، عوامل زمینه ای، راهبردها و پیامدها است. یافته های تحلیل داده ها با روش مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد که اجزای الگوی تحقیق مورد تایید هستند و کلیه ضرایب مسیر برآورد شده معنادار است.

    نتیجه گیری

    نهایتا، نتایج تحقیق نشان داد که با تامین منافع ذینفعان و همچنین درنظرگرفتن کلیه متغیرهای تاثیرگذار بر سیاستگذاری، می توان مسیری رو به بهبود در فرآیند سیاستگذاری بیمه های بهداشت و درمان طی نمود.

    کلیدواژگان: بیمه بهداشت و درمان، الگوی بهبود، سیاستگذاری، تحلیل تم
|
  • Rasul Mohammad-Jafari *, Mahdiyeh Heydari Nasab Pages 172-184
    Background and purpose

    Shahid Motahari is one of the most prominent contemporary scientists. His works are a valuable collection in which various Islamic sciences, such as jurisprudence, principles, philosophy, ethics, history and sociology, have been carefully and deeply studied and researched. One of the wide-ranging topics in his works is the issue of health. Considering the importance of the topic, the aim of the current research is to examine the physical and mental health in religious teachings from the perspective of Shahid Motahari.

    Methodology

    This research was carried out with a descriptive analytical method of the type of conceptual and documentary analysis, using the collection of works and notes of Shahid Motahari and referring to verses and narrations. From the research community, the samples have been purposefully written in the note sheet according to the purpose of the research, then the note sheet is placed in the research table and then explained.

    Findings

    The findings of the research indicated that Professor Motahari defined health as the absence of disease and the presence of balance in the body, which is in accordance with the definition of health in traditional medicine. He does not consider health limited to the body. In this research, topics related to physical and mental health in the works of Shahid Motahari have been extracted and explained.

    Conclusion

    According to Martyr Motahari, the basis of the five commandments in matters such as food and beverages is based on their benefit and harm to the human body, and based on Islamic teachings, health care is obligatory from the point of view of Islam. Also, from his point of view, ethics, mental health, strong upbringing and giving up overeating are effective factors in physical health, and faith, ethics, worship and work are effective factors in mental health.

    Keywords: Shahid Motahari, Physical Health, mental health, religious teachings
  • Fateme Hasanshiri, Mohsen Karimi, Amirahmad Shojaei * Pages 185-198
    Background and Aim

    Moral distress is one of the issues facing the medical staff; means the inability of an individual to act on internal and professional values ​​due to internal and external pressures. Healthcare professionals may face challenging situations where they have ethical doubts about the rightness or wrongness of decisions; While feeling helpless in the face of changing circumstances that they consider immoral. Moral distress is recognized as one of the main causes of burnout syndrome among the medical staff. This study was performed to investigate the moral distress of the Orthopedic ward of Imam Khomeini Hospital.

    Methods and Materials: 

    This qualitative study was performed by content analysis through semi-structured face-to-face interviews with the participation of physicians, orthopedic residents and nurses of the Orthopedic ward of Imam Khomeini Hospital. The interviews were typed, coded and categorized carefully. Then the similar codes were placed in the same classes and subcategories.

    Results

    23 interviews, 18 subclasses, 7 classes and 3 themes were formed: Care challenges, communication challenges of the treatment team, and educational challenges.

    Conclusion

    The results indicated the existence of various moral challenges, which affected the patient and the staff and caused distress, frustration and dissatisfaction. Addressing and managing these challenges raised the need for serious measures in regulating the health care system, job responsibilities, and improving interpersonal relationships. Recognizing the moral distress in system can be effective in planning and reforming the management and communication structure and ultimately improving the quality of care and patient`s outcomes.

    Keywords: Moral distress, Orthopedic, Medical staff. Qualitative research
  • Zahra Yousefi, MohammadNaghi Imani *, Hossein Ali Jahed Pages 199-215
    Background and objective

    The most basic problems in the field of in-service training for staff of the central headquarters of the Ministry of Health can be seen in cases such as training productivity, improving the performance of staff through training, planning training courses, and not matching the content of the courses with the training needs of staff. The purpose of this research is to provide a model for improving the effectiveness of in-service training courses for staff of the central headquarters of the Ministry of Health, Treatment, and Medical Education.

    Methods and Materials: 

    The research method is a descriptive survey. In terms of purpose, it is in the field of applied research, and in terms of how data is collected, it is placed in the group of "exploratory mixed research". Qualitative and quantitative data were collected through the library and field. The statistical population in the qualitative section was 10 university experts who were selected by available sampling. The research tool was semi-structured interviews, whose validity and reliability were confirmed. The method of data analysis in the qualitative part was text coding. After extracting the dimensions, components, and indicators, a questionnaire was designed in the quantitative part and 351 questionnaires were distributed among the staff of the central headquarters of the Ministry of Health by simple random sampling method. Structural equation modeling (SEM) with the help of SmartPLS2 and SPSS24 software was used for data analysis.

    Findings

    In order to present a model for improving the effectiveness of in-service training courses, a total of 5 dimensions, 16 components, and 80 indicators were extracted.

    Conclusion

    The findings of the research show that among the extracted dimensions and components, there was the most attention to the dimension of responsibility instead of the sense of duty and to the component of preventing occupational isolation.

    Keywords: Providing a model, In-service training, training effectiveness
  • Abdollah Javadinejad, Nadergholi Ghourchian *, Akhtar Jamali Pages 216-231
    Background and Objectives

    Medical schools and teaching hospitals cooperate in achieving the common goals of education, research, and health services, which are in the form of policies, rules, and regulations, memoranda. The purpose of this study is to determine the areas of professional interaction between medical schools and teaching hospitals. Determining the driving factors and inhibiting factors of these interactions was at the Iran University of Medical Sciences.

    Methods and Material: 

    The present study was conducted using a qualitative approach in 1400. The participants in this study were 16 experts from the Iran University of Medical Sciences who had a background in management at the university. Data collection was done through semi-structured interviews and the Thematic analysis method was used to analyze the interviews.

    Findings

    Reviewing previous research and analyzing interviews, professional interactions between medical school and teaching hospitals in 7 main areas including education and research, governance, budget and finance, human resources, health services, space and physical equipment, and supply chain. , With 17 components, 22 inhibitory factors, and 22 propellants, the results were extracted and summarized.

    Conclusion

    The findings of the study showed that medical schools and teaching hospitals in education and research through educational planning, clinical education, and research planning and development, governance in the components of supervision, accountability and structure, budget and finance in the field of allocation Training budget and training costs, in human resources for faculty members, staff and learners, in providing health services in treatment protocols, in physical resources and equipment in the training space and training equipment section and in the supply chain regarding the supply of training items and supply Educational services have professional interactions that if there are any deterrents or drivers in the interactions, there is a possibility of disruption or improvement in professional interactions between the two institutions.

    Keywords: professional interactions, medical school, Teaching Hospital, Education, treatment
  • Hosain Esmaily * Pages 232-242
    Background and Objective

    The purpose of this research is to criminalize the spreaders of the corona virus, the spread of the coronavirus and the lack of specific laws in this regard to criminalize and punish its contagious behaviors have made it necessary to take refuge in the existing criminal laws. This research is organized in this context to examine the crime of the spreaders of the coronavirus. 

    Methods and Material:

     The present research has been carried out in a descriptive and analytical way. Subjects such as the transmission of infectious diseases, intentional homicide, pseudo-intentional murder, and combative behavior can be cited. Is it a special law or is it enough to use the titles of the current criminal law? It seems that the approval of a specific law can increase the clarification of its legal practice. This research investigated different criminal titles. 

    Finding

    What has been extracted from the religious texts shows that if the intentional transmission of Corona causes the death of an innocent person, it can be prosecuted, and the intentional transmission of Corona can be considered a criminal offense under Article 183 of the Islamic Republic of Iran - Muharibeh and Corruption on Earth. It seems that the approval of a specific law can increase the clarity of its legal practice. This research investigated different criminal titles. 

    Conclusion

    The research of this study showed that if it is used as a tool to kill another person, it can be considered a criminal offense of intentional homicide. If it is accepted without the intention to kill and without knowledge of the contagious condition of the person, but the condition of the person is such that he will get the disease, the legal article to prevent infectious diseases will be approved by the parliament.

    Keywords: Transmission of the disease, Criminalization, Coronation, premeditated murder, Moharebeh
  • Fatemeh Asadnejad, Karamolah Daneshfard *, Reza Najafbagy Pages 243-259
    Background and Objective

    Today, health insurance has an important role in promoting community health and well-being. In our country, health insurance has shortcomings that are mainly related to policy issues. Therefore, the purpose of this study is to design a model for improving health insurance development policies in Iran.

    Methods and Materials:

     The present study is developmental-applied in terms of purpose and is in the group of exploratory mixed research. In the qualitative stage of this research, the theme analysis method was used and in the quantitative stage, structural equation modeling was used. In the qualitative stage, in order to design a research model, 26 academically and executive experts in the field of health insurance who were purposefully selected were interviewed. Also, in a quantitative phase, 186 managers and specialists in the field of health insurance who were randomly selected, were polled with a questionnaire.

    Findings

    Based on the findings, 5 strategies were identified, including promoting macro-management in health insurance, improving insurance services, promoting insurance justice, resource management and using a sustainability approach. Also, the designed model includes variables related to drivers, contextual factors, strategies and consequences. Findings of data analysis by structural equation modeling showed that the components of the research model are approved and all estimated path coefficients are significant.

    Conclusion

    Finally, the results showed that by providing the interests of stakeholders and also considering all the variables affecting policy-making, it is possible to improve the health insurance policy-making process.

    Keywords: Health Insurance, improvement model, Policy, Theme analysis