فهرست مطالب

زیست شناسی جانوری - سال پانزدهم شماره 3 (بهار 1402)

مجله زیست شناسی جانوری
سال پانزدهم شماره 3 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 22
|
  • ویدا حجتی* صفحات 1-21

    گونه های جنس Salvia از تیره ی نعناعیان (Labiatae) در ایران تحت عنوان مریم گلی شناخته شده و بخاطر دارا بودن خواص دارویی و درمانی از قدیم مورد استفاده قرار می گرفته اند. 58 گونه از این جنس در کشور شناسایی شده که تعدادی از آنها بومی ایران می باشند. با توجه به مطالعات متعددی که روی این گیاه انجام شده، هدف از این مطالعه، مروری بر متون علمی با موضوعیت اثرات دارویی و درمانی گونه های گیاه سالویا در حوزه های زیست شناسی و پزشکی در دو دهه ی اخیر می باشد. برای این پژوهش مروری، با استفاده از کلید واژه های مریم گلی و Salvia تعداد 100 رفرنس مشتمل بر یک کتاب پایان نامه (به راهنمایی نویسنده) و 99 مقاله (نشریات و کنگره ها) از محققان ایرانی از طریق پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC)، اسکوپوس و مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID) بررسی شده است. مطالعات صورت گرفته بر روی ترکیبات و مواد موثره ، خواص آنتی اکسیدانی، ضدالتهابی، ضدمیکروبی، ضددردی و دیگر کاربردهای مختلف گیاه بوده است. گیاه سالویا در درمان تومورها، دیابت، آلزایمر، اضطراب، افسردگی، ایسکمی، ترمیم زخم، بیماری های کبدی، کلیوی، مقاربتی، تیروییدی، دهان و لثه، قاعدگی، گرگرفتگی یایسگی استفاده شده و تاثیرات بسیار مفید و مثبت آن از نظر علمی ثابت شده است. گونه های سالویا به دلیل دارا بودن ترکیبات آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی نقش عمده ای در پیشگری و درمان عوارض ناشی از استرس های اکسیداتیو و بسیاری از بیماری ها دارند. همچنین به دلیل ارزانی و عوارض جانبی اندک جزو درمان های بی خطر محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: مریم گلی، salvia، نعناعیان، آنتی اکسیدانت، گیاه دارویی
  • سمیرا همایون پور، مریم بنانج*، مریم خسروی، هنگامه علی بیک صفحات 23-33
    بیماری آلزایمر رایج ترین شکل زوال عقل است که با کمبود حافظه و ادراک تشخیص داده می شود. ویتامین E، به عنوان یک آنتی اکسیدانت، نقش مهمی در احیای رادیکال های آزاد و تبدیل آنها به مواد بی خطر با دادن هیدروژن دارد. آویشن شیرازی دارای خواص ضدباکتریایی و ضدقارچی و آنتی اکسیدانی می باشد. هدف از این مطالعه، اثر مقایسه ای تیمولولول با عصاره متانولی آویشن شیرازی با ویتامین E بر آلزایمر در رت نر نژاد ویستار می باشد. تعداد 40 سر رت نر نژاد ویستار به وزن تقریبی 200 گرم به صورت تصادفی در 5 گروه هشت تایی تقسیم بندی شدند. جهت القاء آلزایمر از بتاآمیلویید 42 استفاده شد. سپس، استخراج عصاره متانولی و تیمولول از گیاه آویشن شیرازی انجام شد. میزان بیان ژن Apo E به روش Real Time PCR و فاکتورهای بیوشیمیایی TC، LDL و HD ارزیابی گردید. بیان ژن Apo E در گروه های تجربی به طور معناداری نسبت به گروه آلزایمر افزایش نشان داد. بیان این ژن در گروه شم نسبت به گروه کنترل کاهش داشت. گروه موش های آلزایمری افزایش معنی داری در سطح توتال کلسترول (TC) و لیپو پروتیین کم دانسیته (LDL) سرم داشتند و میزان HDL نسبت به گروه کنترل کاهش معناداری نشان داد. تیمولول و عصاره متانولی گیاه آویشن شیرازی و ویتامین E دارای اثرات مثبتی بر بیان ژن APOA E در لوکوسیت ها هستند که در این میان تاثیر عصاره متانولی بر بیان ژن مذکور به طور معنی داری از دو تیمار دیگر هم بیشتر می باشد. از طرفی با تاثیر معنادار بر HDL می توان عصاره متانولی گیاه آویشن شیرازی را به عنوان فرآورده ای موثر برای پیشگیری و کم کردن عوارض بیماری آلزایمر استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آلزایمر، تیمولول، عصاره متانولی، آویشن شیرازی، ویتامین E
  • مجتبی درویش خادم، طاهره باقرپور*، نعمت الله نعمتی صفحات 35-51

    هدف این پژوهش مقایسه شش هفته تمرینات با وزنه به همراه ترکیب مکمل HMB و کراتین و دو هفته بی تمرینی بر ترکیب بدن و فاکتورهای عملکرد عضلانی در مردان ورزشکار پاورلیفتینگ بود. 32 نفر از مردان ورزشکار با دامنه سنی 21 تا 30 سال به روش تصادفی ساده به چهار گروه هشت نفره کراتین، HMB، HMB+Cr  و تمرین با وزنه تقسیم شدند. برنامه تمرینی 6 هفته و هفته ای چهار جلسه طراحی گردید. گروه HMB 3 گرم از مکمل را در روزهای تمرینی و 1 گرم را در روزهای بی تمرینی، گروه کراتین در روزهای تمرینی در 3 وعده 5 گرمی و 5گرم را در روزهای بی تمرینی، گروه HMB + Cr  مکمل HMB را  بصورت 3 گرم در روز و  کراتین را همانند گروه کراتین مصرف می کردند. در دو هفته بی تمرینی نیز، گروه HMB روزانه 1 گرم از مکمل ، گروه کراتین 5 گرم از مکمل و گروه HMB + Cr، روزانه 1 گرم از مکمل HMB و 5 گرم از مکمل کراتین را مصرف می کردند. جهت بررسی فرضیه ها از تحلیل واریانس دو طرفه با اندازه گیری مکرراستفاده گردید. مقایسه بین گروه ها نشان داد که  بین چهار گروه تمرین با وزنه، مصرف مکمل کراتین، مصرف مکمل HMB و مصرف مکمل HMB+Cr در پس آزمون و دو هفته بی تمرینی تفاوت معنی داری در درصد چربی بدن و قدرت عضلانی پایین تنه و استقامت عضلانی بالاتنه مشاهده نشده است. همچنین مقایسه بین گروه ها نشان داد در پس آزمون، بین گروه HMB+Cr و گروه تمرین با وزنه، گروه HMB+Cr وگروه کراتین، گروه HMB+Cr و گروه HMB ، همچنین در دو هفته بی تمرینی نیز بین گروه HMB+Cr و گروه تمرین با وزنه، گروه HMB+Cr و گروه کراتین، گروه HMB+Cr و گروه HMB تفاوت معناداری در قدرت عضلانی بالاتنه وجود دارد. مقایسه بین گروه ها نیز نشان داد در دو هفته بی تمرینی بین گروه تمرین با وزنه و HMB ،گروه تمرین با وزنه و HMB+Cr تفاوت معناداری در استقامت عضلانی پایین تنه وجود دارد. به نظر می رسد شش هفته تمرینات با وزنه به همراه ترکیب مکمل HMB و کراتین و دو هفته بی تمرینی احتمالا می تواند منجر به کاهش درصد چربی بدن و بهبود فاکتورهای عملکرد عضلانی در مردان ورزشکار پاورلیفتینگ شود.

    کلیدواژگان: مکمل کراتین، بتاهیدرکسی بتا متیل بوتیرات، فاکتورهای عملکرد عضلانی، ترکیب بدن
  • سهیلا معینی، احسان کریمی*، احسان اسکوئیان صفحات 53-63
    گیاه ارس (Juniperus polycarpos) دارای  ترکیبات طبیعی زیست فعالی است که برای تولید داروهای ضد التهابی و ضد سرطانی استفاده می شود. هدف این مطالعه بررسی خواص آنتی اکسیدانی و ضدسرطانی عصاره میوه درخت ارس بر روی سلول سرطانی پستان  MCF7 می باشد. برای این منظور،جهت عصاره گیری، میوه درخت ارس به مدت 7 روز خشک و سپس به آن ترکیب متانول و HCL اضافه و با همزن مغناطیسی هم زده و پس از قرارگیری در دستگاه تقطیر از طریق کاغذ واتمن فیلتر شد. جهت ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره میوه درخت ارس از روش DPPH استفاده و میزان جذب رادیکال های آزاد در طول موج 517 نانومتر خوانده شد. جهت تعیین مقدار  IC50از ویتامین C به عنوان یک آنتی اکسیدان استاندارد استفاده شد. سلول سرطانی پستان MCF7 کشت و اثر سایتوتوکسیسیتی عصاره بعد از 48 ساعت به روش MTT assay محاسبه شد. برای تعیین سمیت عصاره از مدل موشی Balb/c استفاده و بعد از تیمار با دوزهای (25، 50 و 100 میلی گرم/کیلوگرم) خون گیری جهت بررسی تغییر تعداد سلول های خونی و جداسازی بافت های کبد، کلیه، روده، طحال جهت تغییرات مورفولوژیکی و بافت شناسی انجام شد. درصد مهارکنندگی آنتی اکسیدان عصاره میوه درخت ارس در غلظت300 میکروگرم در میلی لیتر، به ترتیب با دو روش DPPH  وFRAP  25/2 ± 47/59 و 09/2±19/63 درصد بوده و این مقادیر از میزان استاندارد بکاررفته یعنی ویتامین C کمتر بود. 9/66 میکروگرم بر میلی لیتر از عصاره میوه توانست 50 درصد از رشد سلول های سرطانی پستان را در طی مدت زمان 48 ساعت مهار کند. آنالیز سلول های خونی و بافتی تغییرات معنی داری را در تعداد سلول های خونی و تغییرات مورفولوژیکی بافتی نشان نداد. یافته ها، اثر سایتوتوکسیسیتی عصاره برروی سلول های سرطان پستان را نشان داد. از طرفی عصاره باعث مسمومیت در مدل موشی نشده و برروی بافت های حیوان و سلول های خونی تاثیر معنی داری نداشته است.
    کلیدواژگان: سلول سرطانی پستان MCF7، گیاه ارس، Juniperus polycarpos، آنتی اکسیدان، ضدسرطان، عصاره گیری
  • ابراهیم حسینی حوری پسند، سعید دباغ نیکوخصلت*، جواد وکیلی صفحات 65-76
    فرآیند انتقال معکوس کلسترول نقش مثبتی در کاهش پلاک های آترواسکلروزیس در طی بیماری دیابت دارد. لذا، هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر هشت هفته تمرینات تناوبی با شدت بالا روی پروتیین های GPR120 و AMPK در بافت قلبی موش های مبتلاء به دیابت نوع دو بود. در طرحی تجربی، 40 سر موش صحرایی نر ویستار سه ماهه با میانگین وزنی (300-225 گرم) به طور تصادفی در چهار گروه 10 سری شامل: کنترل سالم (C: تزریق درون صفاقی سرم سالین)، سالم تمرین کرده (T: دویدن با شدت 90- 85 درصد سرعت بیشینه در 6 الی 12 وهله ی دو دقیقه ای؛ 5 روز در هفته به مدت هشت هفته)، کنترل دیابتی (D: دیابتی شده با رژیم غذایی پرچرب همراه با تزریق درون صفاقی استرپتوزوسین) و دیابتی تمرین کرده (D+T: دیابتی شده به همراه تمرین) تقسیم شدند. برای تعیین تغییرات در نیمرخ بیان پروتیین های GPR120 و AMPK در بافت عضله ی قلبی (بطن چپ) موش ها از روش مبتنی ‎بر روش وسترن بلات استفاده شد. از تحلیل واریانس دو طرفه و آزمون پس تعقیبی بونفرونی برای تحلیل داده ها استفاده گردید. القاء دیابت (D) موجب کاهش معنی دار پروتیین های GPR120 و AMPK می گردد (05/0≥p). در حالیکه اعمال تمرین HIIT در گروه سالم تمرین کرده (T) باعث افزایش 81 و 47 درصد به ترتیب در میزان GPR120 و AMPK در مقایسه با گروه کنترل دیابتی (D) می شود (001/0=p). همچنین، مداخله ی تمرین توانایی جلوگیری از کاهش در هردوی پروتیین در گروه دیابتی تمرین کرده (D+T) در مقایسه با گروه دیابتی (D) می گردد (023/0=p). بر اساس یافته های این مطالعه می توان اظهار داشت که، هشت هفته تمرینات تناوبی با شدت بالا (HIIT) یک راهکار پیشگیرانه در مقابل کاهش فعالیت پروتیین های GPR120 و AMPK درگیر در مسیر پیام رسانی انتقال معکوس کلسترول در طی ابتلاء به بیماری دیابت نوع دو دارد.
    کلیدواژگان: تمرین تناوبی با شدت بالا، آترواسکلروز، دیابت نوع دو، انتقال معکوس کلسترول
  • میرعلی پیشدادی مطلق، رامین سلامت دوست نوبر، ناصر ماهری سیس*، امیررضا صفایی، ابوالفضل آقاجانزاده گلشنی صفحات 77-92
    این پژوهش، به منظور مطالعه اثر سطوح مختلف شوری آب مصرفی بر روند تجزیه پذیری شکمبه ای دانه جو با استفاده از روش کیسه های نایلونی در گوسفندان شال ایرانی انجام شد. تجزیه پذیری ماده خشک و پروتیین خام دانه جو با استفاده از هشت راس قوچ توده شال کانوله گذاری شده در شکمبه که سطوح مختلف شوری آب شامل گروه شاهد (480)، 4000، 8000 و 12000 میلی گرم بر لیتر مجموع مواد جامد محلول در آب را دریافت می کردند، با روش کیسه های نایلونی تعیین شد. از نظر تجزیه پذیری ماده خشک و پروتیین خام در تمام زمان های انکوباسیون به غیر از زمان اولیه، تفاوت معنی داری بین تیمارهای آزمایشی وجود داشت. در زمان نهایی انکوباسیون، مصرف آب شور سبب افزایش تجزیه پذیری ماده خشک و پروتیین خام دانه جو نسبت به تیمار شاهد گردید. بین تیمارهای آزمایشی از نظر تجزیه پذیری موثر (ED) ماده خشک و پروتیین خام نیز تفاوت معنی داری مشاهده شد، به طوریکه با افزایش سطح شوری، تجزیه پذیری موثر ماده خشک و پروتیین خام دانه جو در اغلب موارد افزایش یافت. بخش پروتیین سریع تجزیه شونده (QDP) تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت اما بخش پروتیین کند تجزیه شونده (SDP) در سطح تغذیه نگهداری (با سرعت عبور دو درصد در ساعت) به طور معنی داری افزایش یافت که بالاترین مقدار مربوط به تیمار حاوی 8000  میلی گرم بر لیتر مجموع مواد جامد محلول در آب به دست آمد. از نظر پروتیین قابل متابولیسم نیز در سطح تغذیه نگهداری بین تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی دار بوده و کمترین مقدار آن در تیمار حاوی 8000  میلی گرم بر لیتر مجموع مواد جامد محلول در آب مشاهده شد. در یک نتیجه گیری کلی به نظر می رسد مصرف آب شور در حیوانات مورد آزمایش، تجزیه پذیری شکمبه ای دانه جو را تحت تاثیر قرار داده و موجب افزایش تجزیه پذیری موثر ماده خشک و پروتیین خام و کاهش مقدار پروتیین قابل متابولیسم آن در سطح تغذیه در حد نگهداری شده است.
    کلیدواژگان: شوری آب، تجزیه پذیری شکمبه ای، پروتئین قابل متابولیسم، دانه جو، کیسه های نایلونی
  • فاطمه مجیبی، غلامعلی جورسرایی*، اسماعیل فتاحی، سهراب کاظمی، مریم غلامی تبار طبری صفحات 93-104
    ترکیباتی نظیر کرایزین، مانع از ایجاد تغییرات حاصل از اثر مواد سمی نظیر دیازینون روی ارگان های احشایی شده و تحقیق حاضر، بمنظور اثر حفاظتی کرایزین بر روند اسپرماتوژنزیس با مداخله سم دیازینون انجام شد. در این مطالعه تجربی، تعداد  42  سر موش صحرایی نر نژاد ویستار با وزن تقریبی 250-180 گرم انتخاب و بطور تصادفی به هفت گروه شامل: کنترل، شم، دیازینون با غلظت 20 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن، کرایزین با غلظت 10، کرایزین با غلظت 20، کرایزین با غلظت 10 و دیازینون با غلظت 20 و کرایزین با غلظت 20 و دیازینون با غلظت20 ملی گرم بر کیلوگرم تقسیم شدند. در پایان دوره ی تیمار، با پروسه تهیه بافت، با نرم افزارMotic ، تعداد رده های سلولی در واحد سطح مشخص و در گروه های مختلف با یکدیگر مقایسه گردید. بین میانگین تعداد اسپرم و تحرک اسپرم در گروه شم و کنترل با گروه های دیازینون و کرایزین با غلظت 10 و دیازینون با غلظت 20 (001/0p <) و گروه دیازینون با غلظت 20 و کرایزین با غلظت 20 (01/0p <) تفاوت معنی داری به صورت کاهشی وجود داشت. همچنین مرگ و میر اسپرم در در گروه شم و کنترل با گروه های آزمون دیازینون، کرایزین با غلظت 10 و دیازینون با غلظت  20 و دیازینون با غلظت 20 و کرایزین با غلظت (001/0p <)، تفاوت معنی داری به صورت افزایشی وجود داشت. نتایج نشان داد که در میانگین تعداد اسپرم، تحرک اسپرم، مرگ و میر اسپرم، مورفولوژی اسپرم، تعداد سلول های لیدیگ، تعداد سلول های ژرمینال، تعداد اسپرماتوسیت های اولیه و ثانویه و تعداد اسپرماتید در گروه شم و کنترل با بعضی گروه های آزمون تفاوت معنی داری وجود داشته، بنابراین کرایزین به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی می تواند سمیت ناشی از سم دیازینون را جبران کند.
    کلیدواژگان: کرایزین، پارامترهای اسپرم، اسپرماتوژنزیس، سم دیازینون
  • شمسی زواری، اکرم عیدی*، پژمان مرتضوی، شهربانو عریان صفحات 105-119

    آتورواستاتین در حال حاضر یکی از رایج ترین داروهای بیماری های قلبی عروقی است و به طور عمده برای کنترل عوامل خطر در بیماری های قلبی عروقی به خوبی اثر بخشی اش مورداستفاده قرار می گیرد. سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یک اختلال شایع غدد درون ریز در زنان در سن باروری است و اغلب با یک سندرم متابولیک همراه است. در مطالعه حاضر اثر آتورواستاتین بر سندرم تخمدان القاء شده با لتروزول در موش های رت بالغ نژاد ویستار مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه تجربی، رت ها به صورت تصادفی به 8 گروه تقسیم بندی شدند. کنترل سالم، آتورواستاتین به تنهایی (دوزهای 10، 50 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن به طور خوراکی به صورت روزانه)، آتورواستاتین (10، 50 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم به صورت خوراکی و روزانه) همراه با لتروزول (1 میلی گرم بر کیلوگرم به طور خوراکی و روزانه) مصرف می کردند و تیمار به ترتیب انجام شد. تجویز آتورواستاتین 30 دقیقه قبل از دوز اول لتروزول آغاز شد و تا 30 روز ادامه داشت. حیوانات 24 ساعت بعد از آخرین دوز تیمار تشریح شدند. نمونه های خون از طریق خونگیری از قلب جمع آوری شد. سرم برای تعیین میزان استرادیول، LH، FSH تستوسترون جدا و ارزیابی شد. علاوه بر این فعالیت آنتی اکسیدانی به وسیله اندازه گیری سطوح سوپراکسید دسموتاز (SOD)، کاتالاز (CAT)، گلوتاتیون پراکسیداز (GPX) و مالون دی آلدیید (MDA) در تخمدان هموژن شده آزمایش و بررسی شد. تیمار با آتورواستاتین به صورت معنی داری اختلال هورمونی PCOS القاء شده را بهبود بخشید. آتورواستاتین میزان آنزیم های آنتی اکسیدانی شامل SOD، CAT، GPX را افزایش داد در حالی که میزان MDA را کاهش داد. مطالعات فوق اثرات محافظتی آتورواستاتین را برروی PCOS القاء شده با لتروزول در رت های آسیب دیده اثبات کرد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که تیمار با آتورواستاتین ممکن است بر PCOS القاء شده با لتروزول در رت ها سودمند است.

    کلیدواژگان: آتورواستاتین، لتروزول، سندرم تخمدان پلی کیستیک، موش صحرایی
  • صدیقه خضری مطلق، مختار مختاری*، مهرداد شزیعتی صفحات 121-136
    دانه عدس الملک سرشار از پلی‏فنل ها و فلاونوییدها که اثرات بیولوژیک فراوانی دارند. هدف از انجام این مطالعه بررسی تاثیرات حفاظتی عصاره هیدروالکلی دانه گیاه عدس الملک بر تغییرات پارامترهای بیوشیمیایی سرم شامل گلوکز، پروفایل لیپیدی (کلسترول، تری‏گلیسرید، LDL و HDL)، شاخص های عملکردی کلیوی (کراتینین و BUN) و فعالیت آنزیم های آنتی‏اکسیدانی (کاتالاز، سوپراکساید دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز) در موش های صحرایی نر تیمار شده با تامسولوسین بود. 72 موش صحرایی نر بالغ به 9 گروه هشت‏تایی گروه‏بندی شدند. گروه کنترل تیمار دارویی دریافت نکرد اما گروه شم 1 میلی لیتر حلال عصاره، گروه کنترل مثبت 4/0 میلی گرم/کیلوگرم تامسولوسین، گروه های کنترل منفی 1، 2 و 3 به ترتیب 200، 400 و 800 میلی گرم/کیلوگرم عصاره و گروه های تجربی 1، 2 و 3 ابتدا 4/0 میلی گرم/کیلوگرم تامسولوسین و سپس به ترتیب 200، 400 و 800 میلی گرم/کیلوگرم عصاره به مدت 28 روز دریافت نمودند. در انتها، نمونه‏های خونی جهت اندازه‏گیری پارامترهای بیوشیمیایی سرم جمع‏آوری شد. تامسولوسین باعث افزایش سطح گلوکز، کراتینین و BUN و کاهش سطح فعالیت آنزیم های آنتی‏اکسیدانی در گروه کنترل مثبت شد (05/0p <) اما، تغییرات معناداری در سطح پروفایل لیپیدی ایجاد نکرد (05/0p >). با این حال، تیمار با دوزهای 400 و 800 میلی گرم/کیلوگرم عصاره در گروه های تجربی 2 و 3، موجب بهبود سطح گلوکز، کراتینین، BUN و فعالیت آنزیم های آنتی‏اکسیدانی در مقایسه با گروه کنترل مثبت گردید (05/0p <). عصاره هیدروالکلی دانه گیاه عدس الملک می‏تواند تغییرات پارامترهای بیوشیمیایی و شاخص های عملکردی کلیوی را در سرم موش های صحرایی نر تیمار شده با تامسولوسین بهبود دهد.
    کلیدواژگان: تامسولوسین، عدس الملک، کلیه، لیپید، موش صحرایی
  • آیدا محمدعمویی، وجیهه زرین پور*، سید عطا الله سادات شاندیز، علی صالح زاده صفحات 137-148

    با توجه به افزایش روزافزون موارد و مرگ ومیر ناشی از سرطان پستان، استفاده از محصولات نانوفناوری در درمان این بیماری مورد توجه محققین قرار گرفته است. این مطالعه با هدف ساختن نانوکامپوزیت ZnFe2O4@Ag با استفاده از عصاره جلبک Chlorella vulgaris، ارزیابی اثرات ضدسرطانی آن بر رده ی سلولی سرطان پستان و همچنین بررسی اثرات نانوکامپوزیت ساخته شده بر بیان ژن های موثر در آپوپتوز انجام پذیرفت. اثرات ضدسرطانی ZnFe2O4@Ag و دوز نیمه کشنده آن برای سلول های MCF-7 با استفاده از آزمایش MTT تعیین شد و از آزمایش Real Time PCR به منظور بررسی اثر مواجهه با نانوکامپوزیت مذکور بر بیان نسبی ژن های p53، caspase 9 و CAD استفاده شد. نتایج نشان داد که در غلظت های بالاتر از 62/15 میکروگرم بر میلی لیتر، نانوکامپوزیت ZnFe2O4@Ag سبب کاهش معنی دار زنده مانی سلول های سرطان پستان شد و دوز نیمه کشنده آن 28 میکروگرم/میلی لیتر تعیین گردید. همچنین، نتایج آزمایش real time PCR نشان داد که مواجهه با نانوکامپوزیت سبب افزایش معنی دار ژن های p53، caspase 9 و CAD به میزان به ترتیب 22/2، 98/1 و 96/5 برابر گردید. به نظر می رسد که نانوکامپوزیت ZnFe2O4@Ag به دلیل دارا بودن عناصر نقره و روی، با افزایش تولید رادیکال های آزاد اکسیژن سبب آسیب به اجزای سلول های سرطانی شده که متعاقبا باعث القاء آپوپتوز و مرگ سلولی خواهد شد.

    کلیدواژگان: نانوکامپوزیت، سرطان پستان، آپوپتوز، کاسپاز
  • زهرا تهامی*، سید محمد حسینی صفحات 149-162
    ببه منظور بررسی اثر مصرف مکمل ارگاسید در شرایط تنش گرمایی همراه با جیره های استاندارد و رقیق شده بر عملکرد، خصوصیات لاشه و متابولیت های خون جوجه های گوشتی سویه راس 308 به مدت 42 روز انجام گرفت. آزمایش از سن 10 روزگی در قالب طرح کاملا تصادفی با 6 تیمار، 8 تکرار و 10 قطعه جوجه در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: 1- جیره استاندارد (شاهد)، 2- جیره رقیق شده + 3/0 درصد مکمل ارگاسید، 3- جیره استاندارد + شرایط تنش گرمایی، 4- جیره استاندارد + 3/0درصد مکمل ارگاسید، 5- جیره استاندارد + 3/0 درصد ارگاسید + شرایط تنش گرمایی و 5- جیره رقیق شده + 3/0درصد مکمل ارگاسید + شرایط تنش گرمایی. نتایج نشان داد مصرف مکمل ارگاسید در شرایط تنش گرمایی سبب حفظ مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراکی در حد استاندارد شد. مصرف ارگاسید سبب بهبود کیفیت لاشه و وزن نسبی ران در مقایسه در شرایط تنش گرمایی شد. مصرف ارگاسید در شرایط تنش گرمایی منجر به افزایش وزن نسبی دیودنوم، ژژنوم و ایلیوم در مقایسه به عدم مصرف شد. مصرف ارگاسید در شرایط تنش در مقایسه با تیمارهایی که در تنش ارگاسید دریافت نکردند، سبب افزایش طول نسبی ایلیوم شد در حالی که طول نسبی دیودنوم و ژژنوم تحت تاثیر قرار نگرفت. مصرف ارگاسید منجر به حفظ اسیدیته سنگدان، چینه دان، دیودنوم و ژژنوم در تیمارهایی که در شرایط تنش گرمایی قرار داشتند در مقایسه با تیمار شاهد شد. مصرف ارگاسید تاثیری بر روی هیچ یک از فراسنجه های خونی نداشت. با توجه به این یافته ها می توان نتیجه گرفت مصرف مکمل ارگاسید در شرایط تنش گرمایی در جیره های رقیق شده با بهبود سلامت و وضعیت دستگاه گوارش منجر به حفظ عملکرد پرنده در حد معمول و استاندارد می شود.
    کلیدواژگان: : تنش گرمایی، جوجه های گوشتی، جیره رقیق شده، مکمل ارگاسید
  • سید محمدحسین نوری موگهی، شبنم موثقی، عطارد سادات مصطفوی نیا، مهناز نوری، زهرا نادیا شریفی* صفحات 163-171

    نیتریک اکساید، در بسیاری از اندام های بدن پستانداران تولید شده و اثرات فیزیولوژیک و پاتولوژیک فراوانی دارد. پیش ساز تولید آن در بدن نام ال-آرژنین و سنتز آن توسط آنزیم نیتریک اکساید سنتتاز (NOS) بوده و مهار کننده آن ترکیب ال-نیترو آرژینین متیل استر (L-NAME) می باشد. در تحقیق نجربی حاضر به بررسی اثرات این مواد بر تغییر ضخامت پرده شفاف (زونا پلوسیدا) فولیکول های تخمدان در موش های صحرایی باردار می‎پردازیم. 32 سر موش صحرایی بالغ نژاد ویستار، با وزن 250-200 گرم و سن متوسط هشت هفته انتخاب و به 4 گروه 8 تایی تقسیم‎بندی شدند: به جز گروه کنترل، بقیه گروه های باردار به ترتیب ال-آرژنین 200 میلی گرم/کیلوگرم، ال-نیم 20 میلی گرم/کیلوگرم و مخلوط دو ماده مذکور با همان دوزهای مشابه طی سه روز متوالی دریافت کردند. بعد از تزریق داخل صفاقی، روز 18 بارداری ابتدا موش‎ها با اتر بی‎هوش و با انجام لاپاراتومی، تخمدان‎ها خارج و پس از تهیه مقاطع بافتی، ضخامت پرده شفاف با استفاده از نرم افزارImage tools III  اندازه‎گیری شد. ضخامت پرده شفاف به صورت معنی‎داری در گروه ال-آرژنین کاهش نشان داد (05/0 p <)، ولی اختلاف معنی‎داری بین گروه کنترل با سایر گروه ها و نیز بین گروه های ال-نیم  و ال-نیم  + ال-آرژنین  مشاهده نشد. نیتریک اکساید می‎تواند به عنوان یک عامل مخرب در شکل‎گیری پرده شفاف مطرح و همچنین سبب اختلال در عملکرد فولیکول های تخمدان شود.

    کلیدواژگان: نیتریک اکساید، ال-آرژنین، ال-نیم، پرده شفاف، موش صحرایی
  • پریسا سیفعلی، پریچهره یغمایی*، نسیم حیاتی رودباری صفحات 173-189
    ترمیم زخم یکی از مشکلات مهم در علم پزشکی است. هدف از این مطالعه، بررسی اثر باریجه بر روند ترمیم زخم پوستی در موش های آزمایشگاهی نژاد NMRI می باشد. 24 سر موش کوچک آزمایشگاهی نژاد NMRI پس از ایجاد زخم پوستی، در روزهای 3، 6، 12 و 21 توسط پماد تهیه شده باریجه تیمار شدند و به طور تصادفی به سه گروه اوسرین (دریافت کننده روزانه پماد اوسرین)، گروه تجربی اول (تیمار روزانه با پماد گیاه باریجه با دوز 2 میلی گرم) و گروه تجربی دوم (تیمار روزانه با پماد باریجه با دوز 4 میلی گرم) تقسیم شدند و زخم ها با کولیس اندازه گیری شد و شاخص های بیوشیمیایی سوپر اکسید دیسموتاز (SOD)، مالون دی آلدیید (MDA) و ظرفیت تام آنتی اکسیدانی (TAC) دربافت مورد سنجش قرار گرفت و مقاطع بافتی از زخم تهیه و توسط رنگ آمیزی هماتوکسیلین- ایوزین مورد ارزیابی هیستوپاتولوژی قرار گرفت.آنالیز داده ها توسط نرم افزار SPSS 22 و آزمون توکی انجام شد و توسط نرم افزار اکسل هیستوگرام ها ترسیم شدند. اندازه زخم در گروه های باریجه نسبت به گروه اوسرین کاهش معنادار نشان داد (05/0 p <). غلظت MDA در گروه های باریجه به صورت وابسته به زمان کاهش معنادار نسبت به گروه اوسرین داشت و فعالیت SOD و TAC در گروه های باریجه افزایش معنادار  نسبت به گروه اوسرین داشت (05/0 p <). بر اساس یافته های هیستوپاتولوژی، ضخامت اپیدرمال و درمال در گروه های باریجه نسبت به گروه اوسرین افزایش معنادار داشت (05/0 p <) و تعداد فیبروبلاست و رگ های خونی نیز در گروه های باریجه به صورت وابسته به زمان نسبت به گروه اوسرین افزایش معنادار را نشان داد (05/0 p <). با توجه به نتایج حاصل نشان داده شد که باریجه با افزایش فعالیت SOD وTAC  و کاهش غلظت MDA، هچنین نتابج هیستوپاتولوژی در ترمیم و بهبودی زخم موثر است. بنابراین، یافته های این مطالعه دیدگاه جدیدی از این گیاه درمانی برای استفاده در درمان زخم را نشان داد.
    کلیدواژگان: اوسرین، باریجه، زخم پوستی، استرس اکسیداتیو
  • حسام الدین فرخی، روح الله عبدالله پور*، وحید رضائی پور صفحات 191-204

    در این پژوهش تاثیر آنزیم های فیتاز و پروتیاز در جیره های حاوی 15 درصد کنجاله کنجد بر قابلیت هضم پروتیین، فسفر و کلسیم، ویژگی های فیزیکی و شیمیایی استخوان، ایمنی و فراسنجه های خونی در جوجه های گوشتی بررسی شد. آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج تیمار خوراکی با شش تکرار انجام شد که در آن 300 جوجه گوشتی نر یک روزه راس 308 به مدت شش هفته پرورش یافتند. تیمارهای خوراکی شامل 1- جیره پایه ذرت و کنجاله سویا (شاهد منفی)، 2- جیره دارای 15 درصد کنجاله کنجد (شاهد مثبت)، 3- جیره دوم به اضافه آنزیم فیتاز، 4- جیره دوم به اضافه آنزیم پروتیاز و 5- جیره دوم به اضافه آنزیم های فیتاز و پروتیاز بود. نتایج نشان داد قابلیت هضم ایلیومی پروتیین در تیمارهای حاوی آنزیم بالاتر بود (05/0 > p). قابلیت هضم کلسیم و فسفر نیز در تیمار حاوی هر دو آنزیم فیتاز و پروتیاز بالاتر بود (05/0 >p). تیمارهای آزمایشی فاقد تاثیر معنی دار بر ویسکوزیته نمونه ایلیومی دستگاه گوارش بودند (05/0 <p). تیمار دارای هر دو آنزیم فیتاز و پروتیاز مقاومت استخوان در برابر شکستگی را افزایش داد، همچنین تیمارهای حاوی آنزیم فیتاز (با یا بدون پروتیاز) غلظت فسفر و کلسیم استخوان را افزایش دادند (05/0 >p). وزن نسبی اندام های بورس و طحال تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (05/0 < p). غلظت کلسترول خون جوجه های گروه دریافت کننده هر دو آنزیم فیتاز و پروتیاز پایین تر از سایر گروه ها بود (05/0 > p)، غلظت تری گلیسرید در گروه های دریافت کننده آنزیم فیتاز (با یا بدون پروتیاز) پایین تر از سایر گروه ها بود (05/0 > p). کمترین غلظت پروتیین تام در تیمار دارای آنزیم پروتیاز مشاهده شد (05/0 > p). غلظت کلسیم خون در تیمارهای خوراکی دارای آنزیم بالاتر بود (05/0 > p). افزودن آنزیم های فیتاز و پروتیاز به جیره جوجه های گوشتی که حاوی 15 درصد کنجاله کنجد بود، اثرات مفیدی بر قابلیت هضم پروتیین، فسفر و کلسیم، مقاومت استخوان، و برخی فراسنجه های خونی داشت.

    کلیدواژگان: کنجاله کنجد، آنزیم، فیتاز، پروتئاز، جوجه گوشتی، قابلیت هضم
  • الهام میرزاییان، مانیا روزبیانی*، حسین شیروانی صفحات 205-215
    تمرینات تناوبی پرشدت (HIIT)، روشی تمرینی است که با توجه به زمان کوتاه و حجم کم، در سال های اخیر به عنوان تمرین با آثاری به مراتب موثرتر از تمرینات سنتی هوازی معرفی شده است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر یک دوره تمرین تناوبی شدید بر بیان سطوح پلاسمایی آنزیم AST و ALT در بافت قلبی رت های نر مبتلا به کبد چرب (استیاتوزیس) انجام شد. نمونه آماری شامل 48 عدد رت نر نژاد ویستار (در 2 مدل سالم و مبتلا به کبد چرب) با سن 5 هفته و وزن 200-250 بوده و شرایط یکسان (12:12 تاریکی و روشنایی، دمای 2±22 درجه سانتیگراد، رطوبت 50-60 درصد رطوبت 51 درصد)، در قفس نگهداری شدند با استفاده از ارزیابی آنزیم SGOT با کیت های تشخیصی شرکت ZiestChem انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون های t مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی انجام گرفت و داده ها با نرم افرار SPSS نسخه 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. با توجه به نتایج، میزان بیان آنزیم AST.ALT در رت های گروه بیمار نسبت به رت های گروه سالم افزایش یافته است (05/0 > p) که با توجه به سطح معنی داری به دست آمده، این اختلاف معنی دار بود. بنظر می رسد که یک دوره تمرین تناوبی شدید بر بیان سطوح پلاسمایی آنزیم AST,ALT در بافت قلبی رت های نر مبتلابه کبد چرب (استیاتوزیس) تاثیر دارد و می تواند به عنوان مارکری برای پیشگیری و درمان بیماری های قلبی و عروقی، کبد چرب ،چاقی همچنین دیابت استفاده شود.
    کلیدواژگان: کبد چرب، آنزیمAST، ALT، ورزشHIIT
  • الهام حویزی*، پیمان عبدالعلی نژاد صفحات 217-229
    تلاش برای توسعه ترکیبات ضد سرطان به طور پیوسته ای ادامه دارد. نتایج برخی از پژوهش ها تاکید می کنند ترکیبات گیاه بومادران روی چندین رده سلول های سرطانی اثرات مهاری دارند. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر سمیت عصاره هیدروالکلی گیاه بومادران بر سلول های سرطانی پستان انسان رده MCF-7 در هیدروژل فیبرین است. در این پژوهش تجربی، برای تهیه داربست هیدروژل فیبرینی، محیط M199 حاوی 10درصد سرم FBS و 1درصد پنی سیلین /استرپتومایسین و پودر فیبرینوژن با غلظت 3 میلی گرم بر میلی لیتر و ترومبین با غلظت 120 واحد بر میلی لیتر مورد استفاده قرار گرفت. سلول های MCF-7 کشت شده در ژل فیبرین به مدت 24 ساعت با غلظت های 1000، 500، 250، 100، 50 و 25 میلی گرم بر میلی لیتر عصاره هیدروالکلی گیاه بومادران تیمار شدند. در روزهای تعیین شده پس از تیمار، مورفولوژی، بقاء و تکثیر سلولی با رنگ آمیزی دپی و آزمون MTT ارزیابی شد. همچنین بررسی ساختار داربست و وضعیت استقرار سلول در ژل با عکسبرداری با میکروسکوپ الکترونی نگاره انجام گرفت.  نتایج این مطالعه نشان دهنده تاثیرات سایتوتوکسیک عصاره بومادران به صورت وابسته به دوز و زمان بود. غلظت500 میلی گرم بر میلی لیتر عصاره بومادران به عنوان غلظت IC50 بعد از 24 ساعت تعیین گردید. همچنین مقایسه میانگین بقای سلولی در گروه کنترل و گروه تیمار شده با غلظت IC50 عصاره بومادران در روزهای 1، 3 و 5 تفاوت های معنی داری (05/0 p <) را نشان داد. عصاره هیدروالکلی بومادران می تواند به صورت وابسته به دوز و زمان، سبب مهار رشد سلول های MCF-7 و القاء مرگ سلولی شود.
    کلیدواژگان: بومادران، بقاء سلولی، سرطان پستان، داربست هیدروژلی
  • بهاره جمال زاده پشت مساری، مریم قبه*، پریچهره یغمایی، هانیه جعفری صفحات 231-241
    بیماری آلزایمر یک نوع اختلال عملکرد مغزی است که به تدریج توانایی های ذهنی بیمار تحلیل می رود. مطالعات متعدد نشان داده که مکانسیم های التهابی نیز در پاتوژنز بیماری آلزایمر نقش اساسی دارند. در این خصوص هدف قرار دادن فاکتور التهابی  TNF-α می تواند در کنترل و درمان چنین بیماری هایی باشد. پروبیوتیک ها به عنوان موجودات زنده و فعال میکروسکوپی در حفظ و بهبود سلامت انسان به عنوان یک راهکار درمانی بسیار مهم همواره حایز اهمیت بوده اند. هدف از تحقیق حاضر، بررسی مقایسه ای سطح سرمی و بافت مغزی TNF-α و نیز تعداد پلاک های آمیلوییدی و در رت های مدل آلزایمر نژاد ویستار تیمار شده با سویه های پروبیوتیک جنس لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم می باشد. ابتدا 30 سر موش نر نژاد ویستار به طور تصادفی به پنج گروه تقسیم شدند: گروه کنترل بدون جراحی و تیمار خاص بودند. سایر گروه ها تحت جراحی قرار گرفته و به آنها بتا آمیلویید تزریق شد. به گروه شم آب (حلال پروبیوتیک) تزریق شد و دو گروه آلزایمری شده با دوز 109 × 2/5CFU  از دو سویه پروبیوتیک Bifidobacterium longum و Limosilactobacillus reuteri تیمار شدند. نتایج این بررسی نشان داد در موش های آلزایمری تعداد پلاک های آمیلوییدی افزایش داشته اند (001/0 < p). همچنین میزان TNF-α نیز در موش های آلزایمری افزایش داشته است. هر دو سویه به ویژه سویه Bifidobacterium longum  توانستند به طور معناداری (001/0 < p) میزان TNF-α را در بافت مغز و نیز در سرم خون نسبت به گروه آلزایمر کاهش دهند. همچنین هر دو سویه به ویژه سویه Bifidobacterium longum عملکرد خوبی بر مهار پلاک های آمیلوییدی داشته است. بنابراین به نظر می رسد سویه های پروبیوتیک Limosilactobacillus reuteri و Bifidobacterium longum می توانند کاندیدهای مناسبی جهت کاهش میزان TNF-α و پلاک های آمیلوییدی در بیماری آلزایمر باشند.
    کلیدواژگان: آمیلوئید بتا، آلزایمر، فاکتور نکروزدهنده تومور آلفا، پروبیوتیک، پلاک های آمیلوئیدی
  • محمد شریف الحسینی، علی اسحاقی*، غلامحسن واعظی، هومن شجیعی صفحات 243-256
    رگ زایی یک فرایند فیزیولوژیکی است که شامل تشکیل رگ های خونی جدید از عروق قبلی است. آنژیوژنز، یک فرایند فیزیولوژیکی است که به توسعه و پیشرفت بیماری های مختلف از جمله رشد تومور و متاستاز، بیماری های قلبی عروقی و التهابی کمک می کند. فاکتور رشد اندوتلیال عروقی (VEGF) یکی از تنظیم کننده های اصلی رگ زایی تومور است.  بررسی ها نشان می دهد که سطح VEGF و VEGF-R اغلب در بافت های تومور تنظیم می شود و بیان بیش از حد VEGF رشد و متاستاز تومور را افزایش می دهد. هدف این پژوهش سنتز نانوذرات لیپیدی جامد حاوی اسانس رازیانه (Foeniculum vulgare) و بررسی اثرات ضد رگ زایی آن می باشد. به منظور بررسی اثرات  ضد رگ زایی نانوذرات لیپیدی حاوی اسانس رازیانه، آزمایش بر روی پرده کوریوآلانتوییک جنین جوجه (CAM) استفاده گردید همچنین بیان دو ژن مهم دخیل در فرایند رگ زایی یعنی VEGF و رسپتور آن (VEGF-R) به کمک روش Real Time-PCR مورد سنجش قرار گرفت. کاهش میزان رشد عروق خونی در مدل پرده کوریو آلانتوییک جوجه، اثرات ضد رگ زایی نانو ذرات را نشان داد. همچنین داده های حاصل Real Time-PCR از کاهش بیان دو ژن  VEGF و رسپتور آن (VEGF-R) را تایید کرد. نتایج این بررسی نشان می دهد استفاده از این فرمولاسیون به دلیل ویژگی های آنتی آنژیوژنیک؛ نانو ذرات سنتز شده، می تواند جهت استفاده در مطالعات درمان سرطان مفید باشد.
    کلیدواژگان: رگزایی، نانو ذرات لیپیدی جامد، اسانس گیاه رازیانه، بیان ژن
  • الهه گرگیج، پریچهره یغمایی*، حامد فنائی، محمدرضا شهرکی، هادی میراحمدی صفحات 257-269
    هیپوکسی در طی دوران بارداری سبب اختلال در تکامل و عملکرد مغز جنین می شود. ورزش در دوران بارداری سبب کاهش استرس اکسیداتیو، التهاب، آپوپتوز شده و در بهبود حافظه موثر می باشد. این مطالعه به منظور تعیین تاثیر ورزش در دوران بارداری مادران چاق برای کم کردن هیپوکسی-ایسکمی نوزادی، برروی موش های صحرایی نژاد ویستار باردار انجام شد. در این مطالعه، موش های صحرایی باردار ویستار طبیعی و چاق در شش گروه طبقه بندی شدند. برخی از گروه ها در دوران بارداری تحت ورزش قرار گرفتند. هشت روز پس از زایمان، سه گروه از نوزادان تحت القای هیپوکسی-ایسکمی با عمل جراحی قرار گرفته و شریان کاروتید مشترک راست آن ها مسدود گردید. سپس، در معرض اکسیژن 8 درصد به مدت 90 دقیقه قرار گرفتند. هفت روز پس از القای هیپوکسی-ایسکمی، آزمایش های عصبی-رفتاری انجام شد. نوزادان در پایان مطالعه (روز پانزدهم پس از تولد) کشته شده و پس از برداشتن بافت مغز نوزادان از جمجمه، اینترلوکین-6، ادم مغزی، حجم انفارکتوس، فاکتورهای آپوپتوز آن ها اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند. براساس نتایج بدست آمده، موش های صحرایی تازه متولد شده از مادران چاق ورزش کرده نسبت به موش های صحرایی تازه متولد شده از مادران چاق که در دوران بارداری ورزش نکرده بودند عملکرد عصبی رفتاری و بیان ژن Bcl2 بهتر (000/0 =p  ) و حجم انفارکتوس، سطح ادم، بیان ژن BAX و اینترلوکین-6 به طور قابل توجهی کمتر داشتند (000/0 =p  ). بنابراین ورزش مادران در دوران بارداری اثرات مفیدی در برابر آسیب هیپوکسی-ایسکمی در نوزادان موش صحرایی نشان داد.
    کلیدواژگان: هیپوکسی-ایسکمی، چاقی، ورزش، مادران باردار
  • منوچهر یوسفی* صفحات 271-279
    اختلال اضطرابی یکی از شایع ترین بیماری های روانی در جهان است و به یکی از حوزه های پژوهشی بسیار مهم در داروسازی تبدیل شده است. بر اساس یک باور سنتی، چای سیاه (Camella sinensis) به عنوان یک دارو که فواید زیادی دارد شناخته شده است. اما  مصرف بیش ازحد آن هم دارای عوارضی می باشد. از مهمترین این موارد می توان به تپش قلب و اضطراب اشاره کرد که شدت این عوارض ممکن است بین مردان و زنان متفاوت باشند؛ بنابراین مطالعه حاضر باهدف مقایسه اثرات شبه اضطرابی چای سیاه در موش های صحرایی نر و ماده انجام شد. برای انجام آزمایش از 28 سر، موش صحرایی شامل 14 نر و 14 ماده استفاده شد. نرها به دو گروه کنترل و تیمار و ماده ها هم به همین شکل تقسیم بندی شدند. در زمان آزمایش به گروه های تیمار به مدت 24 ساعت دم نوش چای سیاه و به گروه کنترل طی این مدت به جای دم نوش آب آشامیدنی داده شد. سپس رفتار موش ها به منظور بررسی فعالیت آرام بخشی (کاهش فعالیت حرکتی) و اضطراب در ماز بعلاوه ای شکل مرتفع مورد آزمایش قرار گرفت. تمامی داده ها  با استفاده از آزمون T-test مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. این مطالعه نشان داد که چای سیاه در موش های نر دارای اثرات اضطراب زایی و در ماده دارای اثرات ضداضطرابی می باشد. احتمالا اثرات شبه اضطرابی چای سیاه وابسته به جنس است و ممکن است این اثرات تحت تاثیر هورمون های جنسی قرار گیرند.
    کلیدواژگان: اضطراب، چای سیاه، موش صحرایی، ماز بعلاوه ای شکل مرتفع
  • محدثه ولی زاده، مسعود سلیمانی، شیوا ایرانی، محمود تولایی* صفحات 281-291
    سولفور موستارد یا گاز خردل یک عامل تاول زا می باشد که به عنوان سلاح جنگی مورد استفاده قرار گرفته است. جانبازان شیمیایی افرادی با آسیب های متعدد در اندام های مختلف به خصوص، پوست می باشند. مطالعات نشان داده است که عوارض گاز خردل در نتیجه آلکیلاسیون با DNA، RNA و پروتیین و لیپیدها می باشد که منجر به تغییرات متابولیکی و ژنتیکی می شود. دستگاه تنفس و پوست هدف اصلی آلکیلاسیون گاز خردل می باشند. microRNAها، RNAهای کوچک غیر کدگذار و تک رشته ای هستند که در تنظیم فضایی و مکانی سنتز پروتیین و پایداری RNAی پیام رسان نقش دارند. اختلال در بیان هر ژن miRNA، برابر خواهد بود با اختلال در بیان چندین ژن کد کننده پروتیین که هر کدام می توانند نقشی اساسی در بیولوژی سلول ایفا نمایند. لذا هدف این مطالعه، بررسی تغییرات بیان microRNA، miR-20a در پوست مصدومین شیمیایی می باشد. در این مطالعه در مجموع 30 نمونه از بیوپسی پوست که شامل 10 نمونه بیمار با SM متوسط، 10 نمونه بیمار با SM شدید و 10 نمونه کنترل جمع آوری شد. استخراج RNA و سنتزcDNA  صورت گرفت. بررسی بیان ژن miR-20a با استفاده از روشReal-time PCR  انجام شد. ژن5s rRNA  به عنوان کنترل داخلی استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل آماری داده ها از نرم افزار GraphPad Prism 6.07 استفاده شد. جهت بررسی ارزش بیومارکری ژن miR-20a از منحنی Roc استفاده شد. در این مطالعه با توجه به نتایج منحنی Roc ژن miR-20a در پوست دارای ارزش بیومارکری است اما نیاز به مطالعه بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: miR-20a، بیان ژن، پوست، گاز خردل، بیومارکر، microRNA
  • مهری قلی پور، نجمه رضائیان*، محمد کریمی، صادق چراغ بیرجندی صفحات 293-304
    بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) شایع ترین اختلال عملکرد کبدی و یکی از علل مهم بروز مرگ و میر ناشی از بیماری های مزمن کبدی است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر هشت هفته تمرینات استقامتی بر اسیدهای صفراوی (BA) کبدی، بیان نسبی گیرنده ایکس فارنزویید (FXR)، عامل رشد فیبروبلاست 15 (FGF15)، گیرنده 4 عامل رشد فیبروبلاست (FGFR4) و پروتیین بتا کلوتو (KLB) در موش های مبتلا به کبد چرب غیرالکلی بود. در این مطالعه تجربی تعداد 16 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار با وزن تقریبی 120-160 گرم، پس از القای شرایط NAFLD، با شش هفته رژیم غذایی پرچرب به طور تصادفی در دو گروه مساوی (8 سر در هر گروه) شامل گروه های؛ کنترل (C) و تمرین استقامتی (E) تقسیم شدند. گروه تمرین E در یک پروتکل تمرین فزاینده دویدن روی تردمیل با شدت 65 درصد حداکثر اکسیژن مصرفی و تواتر 5 روز متوالی در هفته شرکت کردند. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، آزمودنی ها کشته شده و نمونه گیری بافت کبد و نمونه خون برای ارزیابی متغیرهای تحقیق انجام گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون t مستقل انجام شد. یافته ها نشان داد پروتکل تمرین E در مقایسه با گروه کنترل، منجر به کاهش معنادار در مقادیر کبدی BA شد (0001/0= p). همچنین افزایش معنادار در بیان نسبی FXR، FGF15، FGFR4 و مقادیر پروتیین KLB مشاهده شد (0001/0 = p). در مجموع به نظر می رسد فعالیت ورزشی استقامتی می توانند اثرات مثبتی بر متغیرهای درگیر در پیام رسانی سنتز اسیدهای صفراوی کبدی داشته باشد.
    کلیدواژگان: اسیدهای صفراوی، پیام رسانی، فعالیت ورزشی استقامتی، کبد چرب غیرالکلی
|
  • Vida Hojati * Pages 1-21

    The species of the Salvia genus from the mint family (Labiatae) are known as Maryam-Goli and have been used since ancient times due to their medicinal and therapeutic properties. 58 species of this genus have been identified in the country, some of which are native to Iran. According to the many studies that have been done on this plant, the aim of this study is to review the scientific literature on the medicinal and therapeutic effects of salvia species in the fields of biology and medicine in recent two decades. It is recent. For this review research, using the keywords Sage and Salvia, 100 references including one thesis book (under the guidance of the author) and 99 articles (publications and congresses) from Iranian researchers through The databases of Islamic World Science Citation Center (ISC), Scopus and Scientific Information Database (SID) have been prepared and reviewed. Studies have been conducted on compounds and effective substances, antioxidant, anti-inflammatory, antimicrobial, analgesic and other different uses of the plant. Salvia plant has been used in the treatment of tumors, diabetes, Alzheimer's, anxiety, depression, ischemia, wound healing, liver, kidney, sexual, thyroid, mouth and gum diseases, menstruation, menopausal hot flashes, and its very useful and positive effects are scientifically proven. It has been proved. Due to the presence of antioxidant and anti-inflammatory compounds, Salvia species play a major role in the prevention and treatment of complications caused by oxidative stress and many diseases. Also, due to their cheapness and few side effects, they are considered safe treatments.

    Keywords: Sage, salvia, Labiatae, Antioxidant, Medicinal plant
  • Samira Homayoun Pour, Maryam Bananej *, Maryam Khosravi, Hengameh Alibeik Pages 23-33
    Alzheimer's Disease is the most common form of dementia, characterized by memory and cognitive deficits. Vitamin E, as an antioxidant, plays an important role in reviving free radicals and converting them into safe substances by giving hydrogen. Shirazi thyme (Zataria multiflora) has antibacterial, antifungal and antioxidant properties. The aim of this study is the comparative effect of timolol with methanol extract of Zataria multiflora with vitamin E on Alzheimer's disease in male Wistar rats. 40 male Wistar rats weighing approximately 200 grams were randomly divided into 5 groups of eight. Beta-amyloid 42 was used to induce Alzheimer's disease. Then, methanolic and timolol extracts were extracted from Zataria multiflora. The level of Apo E gene expression was evaluated by Real Time PCR and TC, LDL and HD biochemical factors. The expression of Apo E gene in the experimental groups increased significantly compared to the Alzheimer's group. The expression of this gene was decreased in the sham group compared to the control group. The group of Alzheimer's mice had a significant increase in total cholesterol (TC) and low-density lipoprotein (LDL) serum levels, and the level of HDL showed a significant decrease compared to the control group. Timolol, m ethanolic extract of Zataria multiflora and vitamin E have positive effects on the expression of APOA E gene in leukocytes. On the other hand, with a significant effect on HDL, the methanolic extract of Zataria multiflora can be used as an effective product to prevent and reduce the complications of Alzheimer's disease.
    Keywords: Alzheimer's Disease, Thymolol, methanolic extract, Zataria multiflora, vitamin E
  • Mojtaba Darvishkhadem, Tahereh Bagherpour *, Nematollah Nemati Pages 35-51

    This study aimed to compare six weeks of weight training with HMB and creatine supplementation and two weeks of non-training on body composition and muscle function factors in male powerlifting athletes Thirty-two male athletes aged 21 to 30 years were randomly divided into four groups of 8 people creatine, HMB, HMB + Cr, and weight training. The training program was designed for 6 weeks and four sessions per week. The HMB group had 3 grams of the supplement on training days and 1 gram on non-training days, the creatine group on training days in 3 servings of 5 grams and 5 grams on non-training days, HMB + Cr group HMB supplement in 3 grams per day, and Creatine was consumed in the same way as the creatine group. During the two weeks of training, the HMB group received 1 gr of the supplement daily, the creatine group received 5 gr of the supplement, and the HMB + Cr group received 1 gr of the HMB supplement daily and 5 gr of the creatine supplement. A Two-way analysis of variance with repeated measures was used to test the hypotheses. Comparison between groups showed that there was not a significant difference in body fat percentage, lower body muscle strength, and muscle endurance between the four groups of weight training, creatine supplementation, HMB supplementation, and HMB + Cr supplementation in the post-test and two weeks of non-training. Also, the comparison between the groups showed that There was a significant difference in upper body muscle strength in the post-test, between the HMB + Cr group and the weight training group, the HMB + Cr group and the creatine group, the HMB + Cr group and the HMB group and Also in two weeks of non-training, between HMB + Cr group and weight training group, HMB + Cr group and creatine group, HMB + Cr group and HMB group, also comparison between groups showed that in two weeks of non-training, there was a significant difference in lower body muscle endurance between the weight training group, and HMB, the weight training group and HMB + Cr. It seems that six weeks of weight training with a combination of HMB and creatine supplements and two weeks of non-training can lead to a reduction in body fat percentage and improved muscle function factors in male powerlifters.

    Keywords: Creatine, Beta-Hydroxy-Beta-Methyl Butyrate, Muscle Function Factors, body composition
  • Soheila Moeini, Ehsan Karimi *, Ehsan Oskoueian Pages 53-63
    Juniperus polycarpos contains natural bioactive compounds that are used to produce anti-inflammatory and anti-cancer drugs. For extraction, juniper berries were dried for 7 days, then methanol and HCL were added, stirred with a magnetic stirrer, and filtered through Whatman paper after distillation. To evaluate the antioxidant activity of juniper fruit extract, the DPPH method was used, and the adsorption rate of free radicals at 517 nm was read. Vitamin c was used as a standard antioxidant to determine the IC50 value of the extract. MCF7 breast cancer cells were cultured, and the cytotoxic effect of the extract was calculated after 48 hours by MTT assay. To determine the toxicity of the extract, the Balb/c mouse model was used. After treatment with doses of 25, 50, and 100 mg/kg, blood samples were taken to evaluate blood cell count changes. Isolation of the liver, kidney, intestine, and spleen tissues for morphological changes and Histology was performed. The antioxidant inhibitory percentage of juniper fruit extract at a 300 μg/ml concentration with DPPH and FRAP methods was 59.47 ± 2.25 and 63.19 ± 2.09%, respectively, and these values were lower than the standard amount of vitamin C used. 66.9 μg/ml of fruit extract was able to inhibit 50% of the growth of breast cancer cells within 48 hours. Blood and tissue cell analysis did not show significant changes in blood cell count and tissue morphological changes. The results showed the cytotoxic effect of the extract on breast cancer cells. On the other hand, the extract did not cause poisoning in the mouse model and did not significantly affect animal tissues and blood cells.
    .
    Keywords: MCF7, Breast Cancer Cell, Juniperus polycarpos, Antioxidant, anticancer, Extraction
  • Ebrahim Hoseini Houri Pasand, Saeid Dabbagh Nikoo Kheslat *, Javad Vakili Pages 65-76
    The reverse cholesterol transfer process has a positive role in reducing atherosclerotic plaques during diabetes. Therefore, the aim of the present study was to evaluate the effect of eight weeks of high-intensity interval training on GPR120 and AMPK proteins in the cardiac tissue of mice with type 2 diabetes. In an experimental study, 40  three-month-old adult male Wistar rats with an average weight (250-300 g) were randomly divided into four groups of 10 series including: healthy control (C: intraperitoneal injection of saline), healthy training (T: running at 85-90 % of maximum speed in 6 to 12 bouts in two-minute periods; 5 days per week for eight weeks), diabetic control (D: diabetic on a high-fat diet with intraperitoneal injection of streptozotocin) and trained diabetics (D+T: diabetic with training) were divided. A method based on Western blotting was used to determine changes in the expression profile of GPR120 and AMPK proteins in the heart muscle tissue (left ventricle) of rats. The two-way analysis of variance and Bonferroni post hoc test were used to analyze the data. Induction of diabetes (D) significantly reduced GPR120 and AMPK proteins (p ≤ 0.05). While HIIT training apply in healthy group (T) increased 81% and 47% in GPR120 and AMPK compared to diabetic control group (D) respectively (p = 0.001). Also, training intervention has the ability to prevent a decrease in both of proteins in the trained diabetic group (D+T) compared to the diabetic group (D) (p = 0.023). Based on the findings of this study, it can be stated that eight weeks of high-intensity interval training (HIIT) is a preventive strategy against reducing the activity of GPR120 and AMPK proteins involved in the reverse cholesterol transmission during type 2 diabetes.
    Keywords: High Intensity Interval Training, Atherosclerosis, Type 2 diabetes, Reverse Cholesterol Transfer
  • Mir Ali Pishdadi Motlagh, Ramin Salamatdoust-Nobar, Naser Maheri-Sis *, Amir-Reza Safaei, Abolfazl Aghajanzadeh-Golshani Pages 77-92
    This study was conducted to investigate the effect of different salinity levels of drinking water on the ruminal degradability of barley grain using the nylon bags technique in Iranian Shal sheep. Ruminal degradability of dry matter (DM) and crude protein (CP) of barley grain were determined by nylon bags method using eight rumen cannulated rams that received different levels of saline water including control group (480), 4000, 8000, and 12000 mg/l total dissolved solids (TDS). There was a significant difference between experimental treatments in terms of the degradability of DM and CP in all incubation times except the initial time. In the final incubation time, the ruminal degradability of the DM and CP of barley grain were higher in saline water received treatments than the control group. There was a significant difference between the effective degradability (ED) of DM and CP in the experimental treatments. So, the effective degradability of DM and CP of barley grain often increased with increasing salinity. The quickly degradable protein (QDP) fraction was not affected by experimental treatments but the slowly degradable (SDP) protein fraction increased significantly at the maintenance level of nutrition (2%/h); the highest level of SDP was obtained in treatment containing 8000 mg/l TDS. From the viewpoint of metabolizable protein (MP), there was a significant difference between experimental treatments at the maintenance level of nutrition. The lowest MP was observed in treatment containing 8000 mg/l TDS. In overall conclusion, saline water consumption in the experimental animals seems to affect the ruminal degradability of barley grain and leads to an increase in the effective degradability of DM and CP and a decrease in the amount of MP at the maintenance level..
    Keywords: water salinity, rumen degradability, metabolizable protein, barley grain, Nylon bags
  • Fatemeh Mojibi, Gholam Ali Jorsaraei *, Esmail Fattahi, Sohrab Kazemi, Maryam Gholami Tabar Tabari Pages 93-104
    Compounds such as chrysin inhibit the effects of toxic substances such as diazinon on visceral organs and the present study was performed to evaluate the protective effect of chrysin on spermatogenesis by interfering with diazinon toxin. In this experimental study, 42 male Wistar rats weighing approximately 250-180 g were selected and randomly divided into 7 groups including control, sham, diazinon with a concentration of 20 mg/kg BW, chrysin with a concentration of 10, Chrysin with a concentration of 20 mg/kg, chrysin with a concentration of 10 mg/kg and diazinon with a concentration of 20 mg/kg and chrysin with a concentration of 20 mg/kg and diazinon with a concentration of 20 mg/kg were divided. At the end of the treatment period, with the process of tissue preparation, with Motic software, the number of cell lines per unit area was determined and compared with each other in different groups. There was a significant difference between the mean number of sperm count and sperm motility in the Sham and Control groups with Diazinon and DC10 groups (p < 0.001), and DC20 groups (p < 0.01). Also, there was a significant difference in sperm mortality in Shm and Cnt groups with Diazinon, DC10 and DC20 test groups (p < 0.001). The results showed that there was a significant difference in the mean number of sperm count, sperm motility, sperm mortality, sperm morphology, number of Leydig cells, number of germ cells, number of primary and secondary spermatocytes, and number of spermatids in Sham and Control groups compared to some test groups. Thus, CHR as a potent antioxidant can compensate for the toxicity of Diazinon toxin.
     
    .
    Keywords: Chrysin, Sperm parameters, Spermatogenesis, Diazinon Toxin
  • Shamsi Zavari, Akram Eidi *, Pejman Mortazavi, Shahrbanoo Oryan Pages 105-119

    Atorvastatin is currently one of the most commonly used drugs in the clinics for the treatment of coronary heart disease and is mainly used for the control of risk factors in coronary heart disease as well as in the improvement of prognosis. Polycystic ovary syndrome (PCOS) is a prevalent endocrinological disorder in reproductive-age women and is often associated with metabolic syndrome. In the present study, the effect of atorvastatin on letrozole-induced PCOS was investigated in adult female Wistar rats. The rats were randomly divided into 8 groups: normal control, atorvastatin (10, 50, and 100 mg/kg intragastrically, daily) alone, PCOS control rats (letrozole, 1 mg/kg, intragastrically, daily), atorvastatin (10, 50, and 100 mg/kg intragastrically, daily) together with (letrozole1 mg/kg, intragastrically, daily), and administration was performed accordingly. Administration of atorvastatin was started 30 min. before the first dose of letrozole and continued for up to 30 days. The animals were euthanized 24 h after the last dose of the administration. Blood samples were collected by cardiac puncture. Serum was separated and evaluated for determination of estradiol, LH, FSH, and testosterone levels. Moreover, antioxidant activity was tested by measuring using superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), glutathione peroxidase (GPX), and malondialdehyde (MDA) levels in ovary homogenate. Our results showed that the administration of atorvastatin significantly improved PCOS-induced hormonal impairment. Also, the administration of atorvastatin increased the levels of antioxidant enzymes, including SOD, CAT, and GPX, while decreasing MDA levels. Taken together, the results of this study suggest that atorvastatin administration may be beneficial in letrozole-induced PCOS in rats.

    Keywords: Atorvastatin, Letrozole, PCOs, Rat
  • Sadigheh Khezri Motlagh, Mokhtar Mokhtari *, Mehrdad Shariati Pages 121-136
    Securigera securidaca L. seeds are rich in polyphenols and flavonoids that have many biological effects. The aim of this study was to evaluate the protective effects of hydroalcoholic extract of Securigera securidaca seed on alterations in serum biochemical parameters including glucose, lipid profile (cholesterol, triglyceride, LDL and HDL), renal function indices (creatinine and BUN) and antioxidant enzymes activity (Catalase, superoxide dismutase, and glutathione peroxidase) in tamsulosin-treated male rats. Seventy-two adult male rats were grouped into 9 groups of 8. The control group did not receive drug treatment but the sham group received 1 ml of extract solvent, the positive control group received 0.4 mg/kg Tamsulosin, negative control groups 1, 2, and 3 received 200, 400, and 800 mg/kg extract, respectively and experimental groups 1, 2 and 3 first received 0.4 mg/kg Tamsulosin and then 200, 400 and 800 mg/kg of extract for 28 days, respectively. Finally, blood samples were collected to measure the serum biochemical parameters. Tamsulosin increased the levels of glucose, creatinine and BUN, and decreased the level of antioxidant enzymes activity in the control group (p < 0.05), but did not cause significant changes in the level of lipid profile (p > 0.05). However, treatment with doses of 400 and 800 mg/kg of extract in experimental groups 2 and 3, improved glucose, creatinine, BUN and antioxidant enzymes activity compared to the control group (p < 0.05). Hydroalcoholic extract of Securigera securidaca seeds can improve changes in biochemical parameters and renal function indices in the serum of tamsulosin-treated male rats.
    Keywords: tamsulosin, Securigera securidaca L, kidney, Lipid, Rat
  • Ayda Mohammad Amoie, Vajiheh Zarrinpour *, Seyed Ataollah Sadat Shandiz, Ali Salehzadeh Pages 137-148

    Regarding the increasing trend of the morbidity and mortality of breast cancer, the use of nanotechnology products in breast cancer treatment has gained interest. The current work aims to synthesize ZnFe2O4@Ag nanocomposite using the Chlorella vulgaris extract, assessment of its anticancer potential on breast cancer cells, and evaluate the effect of the nanocomposite on the expression of apoptotic genes. Anticancer potential and lethal dose 50% (IC50) of ZnFe2O4@Ag were determined using the MTT assay and real-time PCR was employed to evaluate the expression of p53, caspase 9, and CAD genes. According to the results, at concentrations greater than 15.62 µg/mL, ZnFe2O4@Ag considerably decreased the viability of breast cancer cells and IC50 was determined 28µg/mL. Moreover, the relative expression of the p53, caspase 9, and CAD genes was significantly increased by 2.22, 1.98, and 5.96 folds, respectively after exposure to the nanocomposite. Owing to the presence of silver and zinc, it seems that ZnFe2O4@Ag generates reactive oxygen species that could damage cell components and subsequently induce cell apoptosis.

    Keywords: Apoptosis, breast cancer, Caspase, nanocomposite
  • Zahra Tahami *, Seyed Mohammad Hosseini Pages 149-162
    To investigate the effect of Orgasid supplementation under heat stress conditions along with standard and diluted diets on performance, carcass characteristics and blood metabolites of Ross 308 broiler chickens for 42 days. The experiment was conducted from the age of 10 days in the form of a completely randomized design with 6 treatments, 8 replications, and 10 chicken pieces per replication. The experimental treatments were: 1- Standard ration (control), 2- Diluted ration + Orgasid supplement, 3- Standard ration + heat stress conditions, 4- Standard ration + Orgacid supplement, and 5- Standard ration + Orgasid + stress conditions. Heat and 5- Diluted ration + Orgasid supplement + heat stress conditions. The results showed that the use of Orgasid supplement in the heat stress condition kept the feed consumption, weight gain, and feed conversion ratio within the standard range. The use of ergacid improved the carcass quality and the relative weight of the thigh compared to heat stress conditions. The use of ergacid in heat stress conditions led to an increase in the relative weight of the duodenum, jejunum, and ileum compared to no use. The use of orgacid under stress conditions caused an increase in the relative length of the ileum, while the relative length of the duodenum, and jejunum was not affected. The consumption of orgacid led to the preservation of the acidity of the scrotum, stratum corneum, duodenum and jejunum in the treatments that were under heat stress compared to the control treatment. According to these findings, it can be concluded that the use of orgacid supplement in the conditions of heat stress in diluted rations leads to the improvement of the health and condition of the digestive system, leading to the maintenance of the bird's performance in the standard range.
    Keywords: broilers, Heat Habituation, Modified Diet, Orgacid Supplement
  • Mohammad Hossein Noori Mugahi, Shabnam Movassaghi, Atarod Sadat Mostafavinia, Mahnaz Nouri, Zahra Nadia Sharifi * Pages 163-171

    Nitric oxide is a short-lived mediator which produced in different mammalian cell types. Nitric oxide synthesizes (NOSs) are a family of complex enzymes that catalyze the oxidation of L-Arginine to form Nitric Oxide. Overproduction of nitric oxide may imply in the pathogenesis of several immune diseases. The present study demonstrates the potential role of nitric oxide in zona pellucida thickness. This study was performed on 8 weeks pregnant Wistar rats (n=32). To study the impact of Nitric Oxide on zona pellucida thickness four experimental designs were investigated. Control group, 200 mg/kg L-Arginine, 20 mg/kg L-NAME and a combination of L-Arginine, and L-NAME. Ovary removal via laparotomy was performed 13 days after intraperitoneal injection. Zona pellucida thickness was investigated by Image tools III quantitative technique. Based on our findings, L-Arginine causes a significant decrease in zona pellucida thickness (p ≤ 0.05). No discrepancy was detected in zona pellucida thickness between the other experimental groups and the control group. The results support the hypothesis that destructive effects on ovary and zona pellucida formation can be mediated by the overproduction of nitric oxide.

    Keywords: nitric oxide, L-arginine, L-NAME, Zona pellucida, Rat
  • Parisa Seifali, Parichehreh Yaghmaei *, Nasim Hayati Roodbari Pages 173-189
    Wound healing is one of the important problems in medicine. Therefore, this study aimed to investigate the effect of Ferula gummosa extract on skin wound healing in NMRI mice. 24 NMRI mice with skin ulcers, were treated with Ferula gummosa ointment on days 3, 6,12, and 21, and randomly divided into three eucerin groups (daily recipient eucerin ointment), the experimental group1(daily treatment with Ferula gummosa ointment at a dose of 2 mg) and the experimental group 2 (daily treatment with Ferula gummosa ointment at a dose of 4 mg and the ulcers were measured with a calliper and the biochemical indexes of superoxide dismutase (SOD), malondialdehyde (MDA) and total antioxidant capacity (TAC) in tissue, were measured. Then, tissue sections were prepared from the wound and evaluated histopathologically by hematoxylin-eosin staining. The data were analyzed by SPSS 22 software and the Tukey test at a significance level of p < 0.05 and the histograms were drawn in excel. wound size in the Ferula gummosa groups compared to the Eucerin group showed a significant decrease (p < 0.05). The concentration of MDA in groups the Ferula gummosa significantly decreased time-dependent compared with the eucerin group (p < 0.05). SOD activity and TAC concentration also showed a significant increase in time-dependent in groups Ferula gummosa compared to the eucerin group (p < 0.05). Based on histopathological findings, epidermal and dermal thickness increased significantly in groups Barijeh compared to eucerin group (p < 0.05), and the number of fibroblasts and blood vessels in the two groups of Barijeh in a time-dependent manner compared to the Eucerin group showed a significant increase (p < 0.05). According to the results, it was shown that Ferula gummosa is effective in wound healing and repair by increasing SOD and TAC activity and decreasing MDA concentration, as well as histopathological results. Therefore, the findings of this study showed a new perspective on this herbal medicine for us wound healing.
    .
    Keywords: Eucerin, Ferula gummosa, Skin wound, Oxidative stress
  • Hesamoddin Farrokhi, Rohullah Abdullahpour *, Vahid Rezaeipour Pages 191-204

    This study was conducted to investigate the effects of supplemented phytase and protease enzymes in diets containing 15% of sesame meal on digestibility, bone physicochemical properties, immunity and blood parameters in broiler chicken. An experiment was performed in a completely randomized design using five dietary treatments with six replicates in which 300 one-day-old Ross 308 commercial broiler chicks were reared for 6 weeks. Dietary treatments were 1) corn-soybean meal based diet (negative control) 2) a corn-soybean meal diet including 15% sesame meal (positive control), 3) positive control diet supplemented with phytase, 4) positive control diet supplemented with protease and 5) positive control diet supplemented with both phytase and protease enzymes. The results indicated that ileal digestibility for crude protein was increased in chicks treated with enzymes (p < 0.05). The ileal digestibility for calcium and phosphorus were higher in chicks fed both phytase and protease (p < 0.05). Experimental treatments had no significant effects on the viscosity of gastrointestinal ileal digesta (p > 0.05). Tibial bone breaking strength in chicks treated with both enzymes increased (p < 0.05), also treatments containing phytase (with or without protease) led to more bone calcium and phosphorus (p < 0.05). Experimental treatments had no significant effect on bursa and spleen weights (p < 0.05). Blood cholestrol concentration in chicks treated with both enzymes were decreased (p < 0.05). Phytase (with or without protease) in diet, decreased blood triglyceride concentration (p < 0.05). Lower total protein was in chicks fed protease (p < 0.05). Blood calcium concentration in chicks fed enzymes were higher (p < 0.05). Supplementing broiler chicken diets with phytase and protease containing 15% sesame meal, had beneficial effects on protein, calcium and phosphorus digestibility, bone resistance, and some blood parameters.
    .

    Keywords: sesame meal, Enzyme, phytase, Protease, broiler chicken, digestibility
  • Elham Mirzaeyan, Mania Roozbayani *, Hossein Shirvani Pages 205-215
    High-intensity interval training (HIIT) is a kind of exercise training that is suggested for individuals with sufficient time for regular training.  This study aimed to evaluate the effect of a period of intense intermittent training on the expression of plasma levels of AST, and ALT enzyme in the cardiac tissue of male rats with fatty liver (steatosis model). The statistical sample consisted of 48 male Wistar rats (in2 healthy models with fatty liver) aged 5 weeks and weighing 200-250 and in the same conditions (12:12 darkness and light, temperature 22 ± 2 degrees Celsius (50-60%) humidity (51% humidity) were kept in cages. Gene expression was assessed using Real-timePCR and AST, and ALT enzyme was assessed using ZiestChem diagnostic kits. Data were analyzed by independent t-test, one-way analysis of variance, and Tukey's post hoc test, and the data were analyzed by SPSS software version 22. According to the results, the expression of ASTandALT enzymes in the rats of the patient group increased compared to the rats of the healthy group (p < 0.05), which according to the level of significance It was significant. It seems that a period of intense intermittent training affects the expression of plasma levels of ASTand ALT enzymes in the cardiac tissue of male rats with fatty liver (steatosis model) and can serve as a marker for the prevention and treatment of diseases. Use cardiovascular, fatty liver, obesity as well as diabetes.
    Keywords:, AST, ALT anzem, HIIT exercise
    Keywords: Fatty liver, AST, ALT Enzyme, HIIT Exercise
  • Elham Hoveizi *, Peyman Abdolali Nejad Pages 217-229
    It is a continuing effort to develop new anticancer compounds. Some studies have reported that some compounds of Achillea Santolina have inhibitory effects on several cancer cell lines. The present study aims to evaluate the cytotoxic effect of the hydroalcoholic extract of Achillea Santolina on MCF-7 human breast cancer cells in fibrin hydrogel. In this experimental study, to prepare the fibrin hydrogel scaffold, an M199 medium containing 10% FBS, 1% penicillin/streptomycin, fibrinogen powder with a concentration of 3 mg/ml, and thrombin with a concentration of 120 u/ml was used. Cultured MCF-7 cells in fibrin gel were treated with hydroalcoholic extract of Achillea Santolina in 25, 50, 100, 250, 500, and 1000 mg/ml concentrations for 24h. Morphology and cellular viability and proliferation were evaluated by DAPI staining and MTT assay at certain days after treatment. Also, the structure of the scaffold and the condition of the cells in the gel were investigated by photographing with a scanning electron microscope.The results of this study showed the cytotoxic effects of Achillea Santolina extract in a dose- and time-dependent manner. The concentration of 500 mg/ml of the extract of A. Santolina was determined as an IC50 concentration. Also, cell viability in the control group and treated group with extract at IC50 concentrations showed significant (P<0.05) differences on days 1, 3, and 5. The hydroalcoholic extract of Achillea Santolina can inhibit MCF-7 cell proliferation and induce cell death in a dose and time-dependent manner.
    Keywords: Achillea Santolina, cell viability, breast cancer, Hydrogel Scaffold
  • Bahareh Jamalzadeh Posht Mesari, Maryam Ghobeh *, Parichehr Yaghmaee, Hanieh Jafary Pages 231-241
    Alzheimer's disease is a type of brain dysfunction that gradually weakens the patient's mental abilities. Numerous studies have shown that inflammatory mechanisms also play a key role in the pathogenesis of Alzheimer's disease. In this regard, targeting TNF-α using its inhibitors can be an effective therapeutic strategy in controlling and treating such diseases. The purpose of this study was a comparison study of TNF-α levels in blood serum and brain tissue in Wistar Alzheimer ҆s rats treated with probiotic Lactobacillus and Bifidobacter strains by ELISA. The number of amyloid plaques was also counted. For this purpose, 30 adults male Wistar rats were randomly distributed to 5 groups as follows (n = 6): The control group included animals receiving normal water; the Alzheimer's group who underwent surgery and became Alzheimer 's-induced by injection of beta-amyloid; Sham group who underwent surgery and was injected with water (beta-amyloid solvent); two experimental groups who underwent Alzheimer's surgery with beta-amyloid injection and each group received probiotic strains Limosilactobacillus reuteri  and Bifidobacterium longum separately at a dose of 2.5 × 109 CFU at 0.5 CC by gavage for one month. The results demonstrated that both strains, especially Bifidobacterium longum, were able to significantly (p < 0.001) reduce the amount of TNF-α in brain tissue and blood serum compared to the Alzheimer's group. Also, both strains, especially strain Bifidobacterium longum, showed notable capability of inhibiting amyloid plaques. Therefore, it seems that two probiotic strains Limosilactobacillus reuteri and Bifidobacterium longum can be good candidates to reduce the level of TNF-α in both blood serum and brain tissue and also the number of amyloid plaques in Alzheimer's-induced rats.
    .
    Keywords: Amyloid beta, Alzheimer's Disease, Tumor Necrosis Factor-alpha (TNF-α), probiotics, Amyloid Plaques
  • Mohammad Sharifalhoseini, Ali Es-Haghi *, Gholamhasan Vaezi, Hooman Shajiee Pages 243-256
    Angiogenesis is a physiological process that involves the formation of new blood vessels, contributing to the development and progression of various diseases, including metastatic cancers, cardiovascular diseases, and inflammatory conditions. Vascular endothelial growth factor (VEGF) is one of the main regulators of tumor angiogenesis. Studies show that VEGF and its receptor (VEGF-R) are often upregulated in tumor tissues, and the overexpression of VEGF increases tumor growth and metastasis. This research aimedto synthesize solid-lipid nanoparticles containing Foeniculum vulgare essential oil and investigate its anti-angiogenic effects. For this purpose, the chick embryo chorioallantoic membrane (CAM) was used, and the expression of two important genes involved in the angiogenesis process, VEGF and VEGF-R was assessed using Real-Time PCR. The results showed a decrease in the growth rate of blood vessels in the CAM model, indicating the anti-angiogenic effects of the nanoparticles. Also, Real Time-PCR confirmed a decrease in the expression of the VEGF and VEGF-R genes. The results of this study showed that solid-lipid nanoparticles containing Foeniculum vulgare essential oil had anti-angiogenic properties and; therefore, can be useful agents for treating cancer.
    Keywords: angiogenesis, Solid lipid nanoparticles, Foeniculum vulgare Essential Oil, Gene expression
  • Elahe Gorgij, Parichehr Yaghmaee *, Hamed Fanaei, Mohammad Reza Shahraki, Hadi Mir Ahmadi Pages 257-269
    Hypoxia during pregnancy causes disturbances in the development and functioning of the brain of the fetus. Exercise during pregnancy reduces oxidative stress, inflammation, apoptosis and is effective in improving memory. This study was conducted on pregnant Wistar rats to determine the effect of exercise during pregnancy of obese mothers to reduce neonatal hypoxia-ischemia. In this study, normal and obese pregnant Wistar rats were classified into six groups. Some groups were subjected to exercise during pregnancy. Eight days after delivery, three groups of infants were subjected to hypoxia-ischemia induction by surgery and their right common carotid artery was blocked. Then, they were exposed to 8% oxygen for 90 minutes. Seven days after hypoxia-ischemia induction, neurobehavioral experiments were performed. Babies were killed at the end of the study (on the 15th day after birth) and after removing brain tissue from the skull, interleukin-6, brain edema, infarct volume, and apoptosis factors were measured. Data were analyzed using one-way analysis of variance and Tukey's post hoc test. Based on the results, newborn rats from obese mothers who exercised had better neurobehavioral function and BCL2 gene expression than rats born from obese mothers who did not exercise during pregnancy (p = 0.000) and Infarct volume, edema level, BAX and interleukin-6 gene expression were significantly lower (p = 0.000). Therefore, maternal exercise during pregnancy showed beneficial effects against hypoxia-ischemia damage in rat neonates.
    Keywords: Hypoxia-Ischemia, Obesity, Exercise, Pregnant Mothers
  • Manouchehr Yousefi * Pages 271-279
    Anxiety disorder is the most common of all mental illnesses in the world and have become one of interesting research topics in pharmaceuticals. According to a traditional belief, black tea (Camella sinensis (CS)) is known as a medicine that has many benefits. But because of its high consumption, it has side effects that can be mentioned as arrythmia and anxiety which severity of these complications may be different between men and women. Therefore, the present study was conducted with the aim of comparing the anxiety-like effects of CS in male and female rats. 28 rats including 14 males and 14 females were used for the experiment. Males were divided into control and treatment groups and females were divided in the same way. During the experiment, the treatment groups were given black tea for 24 hours, and the control group was given drinking water during this period. Then, the behavior of the rats was tested in order to investigate the motor activity and anxiety in the elevated plus maze. Data were analyzed by T-test and all data were shown as Mean±S.E.M. This study showed that CS has anxiogenic effects in male rats and anxiolytic effects in female rats.
    Keywords: anxiety, Black Tea, Rat, elevated plus maze
  • Mohadese Valizadeh, Masoud Soleimani, Shiva Irani, Mahmood Tavallaei * Pages 281-291
    Sulfur mustard or mustard gas is a blistering agent that has been used as a war weapon. Chemical veterans are people who have multiple injuries in different organs, especially in the skin. Studies have shown that the side effects of mustard gas are the result of alkylation with DNA, RNA, protein, and lipids, which leads to metabolic and genetic changes. The respiratory system and the skin are the main targets of mustard gas alkylation. microRNAs are small non-coding and single-stranded RNAs that play a role in the spatial and spatial regulation of protein synthesis and the stability of messenger RNA. The disruption of the expression of any miRNA gene will be equal to the disruption of the expression of several protein-coding genes, each of which can play an essential role in cell biology, so to investigate the changes in the expression of microRNA, miR-20a, in the skin of chemically injured people. In this study, 30 skin biopsy samples were collected, including 10 samples from patients with moderate SM, 10 samples from patients with severe SM, and 10 control samples. RNA extraction and cDNA synthesis were performed. The expression of the miR-20a gene was investigated using the Real-time PCR method. 5s rRNA gene was used as the internal control. GraphPad Prism 6.07 software was used for the statistical analysis of data. Roc curve was used to check the biomarker value of the miR-20a gene. In this study, according to the results of the Roc curve, the miR-20a gene in the skin has a biomarker value, but it needs more study.
    Keywords: miR-20a, Gene expression, Skin, Mustard Gas, biomarker, microRNA
  • Mehri Gholipour, Najmeh Rezaeian *, Mohammad Karimi, Sadegh Cheragh Birjandi Pages 293-304
    Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is the most common liver dysfunction and one of the most important causes of death from chronic liver diseases. The purpose of this study is to investigate the effect of eight weeks of endurance training compared to resistance training on liver bile acids (BA), relative expression of farnesoid X receptor (FXR), fibroblast growth factor 15 (FGF15), fibroblast growth factor receptor 4 (FGFR4) and beta protein Klotho (KLB) in rats with non-alcoholic fatty liver disease. In this experimental study, 16 Wistar rats with an approximate weight of 120-160 grams, after induction of NAFLD conditions, with six weeks of high-fat diet were randomly divided into two equal groups (8 rats in each group), including; Control (C), endurance training (E). group E participated in an incremental treadmill exercise protocol with an intensity of 65% of maximal oxygen consumption and a frequency of 5 sessions per week. 48 hours after the last training session, the subjects were sacrificed and liver tissue and blood samples were taken to evaluate the research variables. Data were analyzed by using independent t-test. The findings showed that E training protocols led to a significant decrease in liver BA values (p = 0.0001). Also, in the E training group, a significant increase in the relative expression of FXR, FGF15, FGFR4 and KLB protein levels  was observed (p = 0.0001). In conclusion, it seems that endurance exercise can have positive effects on the variables involved in the signaling of bile acid synthesis.
    .
    Keywords: Non-Alcoholic Fatty Liver, Signaling, Aerobic exercise, bile acids