فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه ناحیه ای - سال بیستم شماره 4 (پیاپی 41، زمستان 1401)

نشریه جغرافیا و توسعه ناحیه ای
سال بیستم شماره 4 (پیاپی 41، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سحر احمدزاده، علی اکبر عنابستانی*، حمید شایان صفحات 1-37

    توانایی افراد برای تطبیق با ارزش ها، سنت ها و آداب و رسوم متفاوت از آنچه به آن ها خو گرفته اند و کارکردن در محیط متفاوت و متنوع فرهنگی، معرف هوش فرهنگی است و آن را می توان پیش بینی کننده سازگاری فرهنگی و تصمیم گیری موفقیت آمیز در انجام دادن وظایف محول شده دانست. هوش فرهنگی قابلیت تعمیم به خرده فرهنگ های نژادی و قومی درون فرهنگ ملی را دارد؛ بنابراین مدیران محلی ازجمله دهیاران می توانند از آن در تعاملات روزمره بهره ببرند. در این مقاله تلاش شد تا میزان اثرگذاری هوش فرهنگی دهیاران بر عملکرد زمینه ای آنان در نواحی روستایی شهرستان مشهد بررسی شود. روش تحقیق در این مطالعه توصیفی-تحلیلی است که بخش عمده ای از داده های آن براساس مطالعات میدانی از سطح منطقه جمع آوری شده است. جامعه آماری تحقیق شامل 24 روستای نمونه با جمعیت 86856 نفر در قالب 23997 خانوار است که حجم نمونه با روش کوکران 229 نفر تعیین شد و به روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک از بین روستاییان انتخاب شد. به این حجم نمونه، 24 دهیار، 24 نفر از اعضای شورای اسلامی روستاها و 6 نفر از کارشناسان اداری افزوده شد و درنهایت 283 پرسشنامه تکمیل شد. یافته های مطالعه براساس نتایج به دست آمده از تحلیل ساختاری برمبنای نتایج حاصل از دیدگاه همه پاسخگویان نشان می دهد، ضریب تعیین عملکرد زمینه ای 1729/0 است؛ به عبارتی 29/17 درصد از تغییرات متغیر عملکرد زمینه ای دهیاران تحت تاثیر ابعاد هوش فرهنگی آنان است. بعد فراشناختی هوش فرهنگی با ضریب 91/5 بیشترین تاثیر مثبت و معنادار را دارد و پس از آن، بعد رفتاری هوش فرهنگی با ضریب 923/2 بر عملکرد زمینه ای دهیاران موثر است. در این مطالعه بین ابعاد دانش و انگیزش هوش فرهنگی و عملکرد زمینه ای دهیاران رابطه ای مشاهده نشد. در این مطالعه دهیارانی که در مقایسه با دیگران نمره هوش فرهنگی بیشتری را کسب کرده اند، توانسته اند با رفتارهای خودنظم ده در پیگیری وظایف، سخت کوشی و تسهیل بین فردی عملکرد زمینه ای بهتری را نشان دهند. در این راستا، برنامه های مربوط به تقویت هوش فرهنگی با برگزاری کارگاه های عملی توسط نهادهای دست اندرکار ازجمله بخشداری ها و نظام جامع جبران خدمات، مبتنی بر پرداخت براساس عملکرد و کارایی افراد در قالب سیستم حقوق و مزایا پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: هوش فرهنگی، دهیاران، مدیریت روستایی، عملکرد زمینه ای، شهرستان مشهد
  • امین الله قهرمانی، حسن ذوالفقاری*، جعفر معصوم پور سماکوش صفحات 39-66
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی الگوهای موثر گردشی تراز دریا در تشکیل رودخانه های جوی انجام شد که رطوبت پهنه های آبی بزرگ را به مناطق دوردست در خشکی ها می رسانند و باعث بارش های شدید در ایران نیز می شوند. بارش های شدید ایران براساس صدک نودم، از ژوین 1988 تا می 2018 استخراج شدند و 940 روز رخداد رودخانه های جوی توسط شار رطوبت مستخرج از مولفه های رطوبت ویژه، باد مداری و نصف النهاری شناسایی شدند. داده های فشار تراز دریا در روزهای مذکور در ماتریسی به ابعاد 940 در 8991 (8991 یاخته در 940 روز) با آرایه S، به روش چرخش واریماکس تحلیل مولفه های اصلی شد و 13 مولفه اصلی به دست آمد. این 13 مولفه، ورودی های تحلیل خوشه ای سلسله مراتبی وارد قرار گرفتند که درنهایت، 10 تیپ گردشی هوا در قالب 5 تیپ اصلی مشخص شد. تیپ ها براساس وضعیت فشار غالبشان به تیپ های کم فشارهای جنوبی و پرفشارهای شمالی (A)، پرفشار قوی آزور و کم فشار اسکاندیناوی (B)، کم فشارهای ایسلند و اسکاندیناوی و پرفشارهای سیبری و غربی (C)، کم فشار قوی شمالی و پرفشارهای قوی شرقی و غربی (D) و تیپ پرفشار قوی سیبری-کم فشار قوی سودانی (E) نام گذاری شدند. نتایج نشان داد، رودخانه های جوی موثر بر بارش های شدید ایران عمدتا در فصل سرد و به ویژه در ماه مارس به بیشینه فراوانی خود می رسند. از نظر توزیع مکانی نیز دامنه های غربی زاگرس به ویژه جنوب غرب کشور تحت تاثیر این پدیده اند. رودخانه های جوی عمدتا در تیپ های A1، A2، A3، C2، E1 و E2 با 50 درصد رخدادها، تحت تاثیر کم فشار سودانی قوی و نسبتا قوی و در تیپ های دیگر نیز با قدرت کمتر، رطوبت منابع آبی بزرگ را به ایران می رسانند و باعث بارش های شدید می شوند. از طرف دیگر، حضور پرفشار سیبری و تبت در بیشتر تیپ ها مشاهده می شود که در برخی تیپ ها تا ایران گسترش داشته است. پرفشارهای غربی نیز در تیپ های B1، C1، D1 و D2 تاثیرشان را بر ایران نشان می دهند. همچنین تاثیر کم فشارهای جنوبی ازجمله سودانی و همگرایی دریای سرخ که عمدتا از روی دریای سرخ و خلیج فارس تقویت می شوند و به سوی ایران می آیند، مشهود است. به طورکلی، وجود پرفشارهای شرقی و غربی و گسترش آ ن ها  در عرض های میانی و کم فشارهای قوی در عرض های بالایی به همراه کم فشارهای ضعیف تا قوی در عرض های پایینی منطقه موردمطالعه، در تمامی تیپ های گردشی، نشانگر نقش برجسته تر دو منشا رطوبت اطلس شمالی و بخش شمالی اقیانوس هند بود که باعث تامین و تقویت رطوبت رودخانه های جوی شدند.
    کلیدواژگان: تیپ ها و الگوهای گردشی تراز دریا، رودخانه های جوی، بارش های شدید، تحلیل خوشه ای، ایران
  • علی شجاعی فرد*، علی شکور صفحات 67-98
    یکی از معضلاتی که امروزه گریبان گیر بیشتر شهرهای جهان است ظهور و شکل گیری پدیده حاشیه نشینی است. محقق در صدد است تا نقش توسعه کسب و کار محلی در افزایش اشتغال مناطق حاشیه نشین شهرک سعدی شیراز را بررسی نماید. نوع تحقیق توصیفی علی و معلولی است. روش تحقیق میدانی و جامعه آماری شامل همه‏ی شهروندان ساکن در منطقه حاشیه نشین شهرک سعدی در طول بازه های زمانی مختلف می‏باشد. حجم نمونه پس از بررسی و مطالعات اولیه با استفاده از فرمول کوکران محاسبه شد که به صورت غیر تصادفی هدفمند و شیوه نمونه گیری خوشه ای تصادفی بود. پایایی پرسشنامه با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ معادل 86/0 می باشد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که نقش توسعه کسب و کار محلی در افزایش اشتغال مناطق حاشیه نشین شهرک سعدی شیراز قابل تبیین است یعنی با توسعه کسب و کار محلی افزایش اشتغال اتفاق خواهد افتاد. همچنین می توان نتیجه گرفت با توجه به میانگین رتبه ای مولفه های درونی عوامل حمایتی - ترغیبی، زیر ساختی، تامین مالی این عوامل نسبت به یکدیگر دارای اولویت های متفاوتی بوده و هر کدام به نحوی اثر دارند. پیشنهاد می شود با به رسمیت شناختن حقوق شهروندی ساکنان مناطق حاشیه نشین منطقه سعدی در برنامه ریزی های مختلف اقتصادی، اجتماعی و کالبدی و تامین اعتبار مالی و پرداخت تسهیلات و وام برای افزایش اشتغال و به رسمیت شناختن اولویت های گروه های بیکار و کم درآمد در نظام برنامه ریزی استان فارس؛ اقدام کرد .
    کلیدواژگان: کسب و کار محلی، اشتغال، حاشیه نشین، شهرک سعدی شیراز، ایران
  • شیلان حیدرمنش، حمید صابری*، مهری اذانی، امیر گندمکار صفحات 99-132
    از اصلی ترین چالش های پایدار در بافت های ناکارآمد شهری، فقر اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی و کالبدی-فضایی بیشتر ساکنین این بافت ها است. به کارگیری استراتژی توانمندسازی در مواجهه با فقر شهری یکی از راهکارهای پیش روی بسیاری از شهرها است. فقر بافت های ناکارآمد منعکس کننده کاستی ها و نارسایی های سیاست های دولت و بازار رسمی است و از عوامل عمده ناهنجاری در مناسبات شهری محسوب می شود. در پژوهش حاضر تلاش شده است با شناسایی عوامل استراتژیک و کلیدی موثر، زمینه تهیه سناریوهای محتمل برای توانمندسازی فقر بافت های ناکارآمد نفت شهر آبادان در افق 1420 فراهم آورده شود. داده های این پژوهش با روش ترکیبی مصاحبه با نخبگان و روش دلفی به دست آمده و طی دو مرحله عوامل اصلی مشخص، پالایش یا ترکیب شده اند. درنهایت، 50 عامل و روند اصلی مشخص شد و از طریق پرسشنامه هایی، تاثیرات متقابل آن ها جمع آوری شد و با نرم افزار میک مک تحلیل شد. سرانجام 15 عامل به عنوان پیشران های استراتژیک و کلیدی شناسایی شد. در مرحله بعد با ادغام روش ماتریس اثرات متقابل و نرم افزار سناریو ویزارد به شناسایی سناریوهای پیش روی توانمندکردن ساکنین فقیر بافت های ناکارآمد نفت شهر آبادان پرداخته شد. پانزده سناریو از شدت بسیار زیاد در احتمال وقوع برخوردار بودند؛ به طوری که میزان امتیاز این 15 سناریو بین 17 تا 25 بود. پس از صحه گذاری و اعتبارسنجی توسط خبرگان، چهار سناریوی فاجعه، در آستانه فاجعه، ایستا و سناریوی طلایی به دست آمد. سپس وضعیت هرکدام از سناریوها با توجه به شاخص های استخراج شده با مدل گرافیکی توسط نرم افزار GIS ترسیم شد. نتایج نشان می دهد، در تمامی سناریوهای یادشده وضعیت دو شاخصه عمده فساد و قیمت مسکن در تمام سناریوها به سمت افزایش پیش خواهند رفت. به نظر می رسد، حتی خوش بینانه ترین تحلیل ها نیز گونه ای از مدیریت در حوزه سیاسی-اقتصادی فارغ از فساد را در نفت شهر آبادان پیش بینی نمی کنند.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، فقر، بافت ناکارآمد، آبادان
  • آرش خداکرمی، محمود هوشیار*، عباس جاوید، سید اسعد حسینی صفحات 133-173
    در سال های اخیر با افزایش جمعیت، توسعه صنعتی، برداشت بی رویه غیرمجاز، افزایش سطوح زیر کشت و خشکسالی، بهره برداری از منابع آب زیرزمینی چندین برابر شده است. با استمرار این عمل، سطح آب های زیرزمینی روزبه روز کاهش یافته است؛ بنابراین شناسایی منابع آب زیرزمینی، استفاده بهینه و مدیریت آن به معنای برداشت پایدار و همیشگی از این منابع گران بها است. در این مطالعه برای پتانسیل یابی منابع آب زیرزمینی در حوضه آبخیز شهرستان سقز از روش تحلیل همپوشانی وزنی با استفاده از تکنیک های تصمیم گیری چندمعیاره (MCDM) فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP)همراه با علم سیستم اطلاعات مکانی (GIS) و دانش سنجش از دور (RS) استفاده شد. جهت پیاده سازی، داده های 740 حلقه چاه و 14 معیار زمین شناسی، هواشناسی، توپوگرافی، هیدرولوژی و محیطی در بستر GIS برای تولید نقشه پتانسیل یابی منابع آب زیرزمینی تهیه و پردازش شد. با استفاده از منحنی عملکرد سیستم (ROC) برای صحت سنجی نقشه پتانسیل منابع آب زیرزمینی برآوردشده با تجزیه و تحلیل توزیع سازی از چاه های باز موجود، مقدار  83.7%AUC =  به دست آمد که نشان می دهد مدل مورد بررسی با موفقیت آب های زیرزمینی را پیش بینی کرده است. تجزیه و تحلیل های آماری نیز نشان داد، 7/8 درصد و 5/18 درصد از کل مساحت شهرستان سقز به ترتیب در منطقه با پتانسیل بسیار خوب و خوب، 5/31 درصد در پتانسیل متوسط، 3/34 درصد به ترتیب در منطقه با پتانسیل ضعیف و 7 درصد نیز در منطقه با پتانسیل بسیار ضعیف قرار دارند. یافته های این پژوهش می تواند به سیاست گذاران و مدیران در برنامه ریزی و مدیریت پایدار منابع آب زیرزمینی کمک کند.
    کلیدواژگان: پتانسیل منابع آب زیرزمینی (GWPZ)، تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP)، سقز، منطق فازی
  • فرحناز اکبراقلی* صفحات 175-206

    بازارهای محلی روستایی از مصادیقی است که تحول بنیادی در کارکرد، تولید، اشتغال، تغییر ساختار اقتصادی و کالبدی روستاها ایجاد میکنند. مزیت بازارها، عرضه مستقیم محصولات تولیدی توسط تولیدکنندگان و کاهش هزینه فروش و بازاریابی کشاورزان به دلیل فروش مستقیم محصول است. پژوهش حاضر قصد دارد بازارهای محلی روستایی را که از عمده ترین روش های متحول کننده ی توسعه ی روستایی محسوب می شوند، مکان یابی نماید. تحقیق از حیث هدف، کاربردی و از نظر نحوه ی گردآوری اطلاعات، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری متشکل از 135 روستا با مرکزیت دهستان در استان خراسان رضوی می باشد. ابزار گردآوری داده ها و سنجش متغیرها، پرسش نامه است. پرسش نامه با بهره گیری از آزمون کرونباخ  با رقم 0.853 از پایایی مطلوبی برخوردار می باشد. داده ها با بهره گیری از نرم افزار spss در قالب روش های آزمون فریدمن، درخت تصمیم گیری و k-means cluster تجزیه و تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان می دهد در بین 68 شاخص، میانگین رتبه ای شاخص های مرتبط با جاذبه های گردشگری، فعالیت های مرتبط با بازار و زراعت و باغداری به ترتیب رتبه های 1 تا 3 را احراز کرده اند. براساس تحلیل درخت تصمیم گیری 31 روستا برای استقرار بازارهای محلی دایمی در رده مناسب طبقه بندی گردید. تحلیل خوشه بندی بر اساس ضریب تاثیر به ترتیب 2، 25 و 5 روستا را در اولویت 1 تا 3 برای اجرا بازار محلی قرار داد. بر اساس نتایج، 20 روستا مناسب برای ایجاد بازار محلی جاده ای و 89 روستا برای استقرار بازارهای محلی دوره ای مناسب تشخیص داده شدند. هم چنین در هر کدام از روستاهای منتخب که از خدمات ICT بهره مندند و روستاییان از سواد الکترونیکی مناسب تری برخوردار می باشند، می توان از بازارهای مجازی که فاقد مرز و محدودیت هستند، بهره جست.

    کلیدواژگان: بازارهای محلی روستایی، مکان یابی، درخت تصمیم گیری، استان خراسان رضوی
  • مهدی کروبی*، محمود ضیائی، سید مجتبی محمود زاده، نسترن پویان زاده صفحات 207-243
    ازدحام گردشگری یک پدیده در حال رشد در صنعت گردشگری است که تنش های بین جامعه محلی و گردشگران را در مقصدهای گردشگری شهری و روستایی ایجاد می کند. مقصدهای ساحلی به عنوان یکی از مقصدهایی که اغلب با پدیده ازدحام گردشگری مواجه هستند، به مدیریت و برنامه ریزی یکپارچه و پویا برای حفظ و توسعه آن نیاز دارند. پژوهش حاضر با هدف بررسی ابعاد و مولفه های ازدحام گردشگری با رویکرد گردشگری هوشمند در راستای رسیدن به یک الگوی مدیریتی برای مقصدهای گردشگری انجام گرفته است. این پژوهش از نوع توسعه ای- کاربردی و به لحاظ روش شناسی در زمره پژوهش آمیخته کیفی و کمی قرار دارد. برای گردآوری داده های کیفی از دو ابزار مصاحبه و پرسشنامه استفاده شده است. در بخش کیفی 21 نفر با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته و در بخش کمی با استفاده از ابزار پرسشنامه 271 نفر از مسیولان و فعالان گردشگری (مشرف به موضوع) در پژوهش مشارکت کردند. داده های حاصل از مصاحبه با استفاده از روش تحلیل مضمون، تحلیل شد و درنهایت 193 کد باز، 18 کد محوری و 3 کد انتخابی استخراج شد. نتایج نشان می دهد، مدیریت ازدحام گردشگری شامل سه بعد عرضه، تقاضا و ساختاری/مدیریتی است که هریک از این ابعاد دارای شش شاخص هستند. همچنین با استفاده از ماتریس اهمیت-عملکرد، حوزه های پراهمیت برای بهبود فعالیت های مدیریتی مشخص شدند. از نظر اثرات کل، بعد مدیریتی/ساختاری ازبیشترین اهمیت (0.57b=) و تقاضای گردشکری بالاترین عملکرد (64.61c=) را دارند. طبق یافته ها، برای مدیریت ازدحام گردشگری بعد عوامل مدیریتی و ساختاری و سازه های دولت و حاکمیت هوشمند (0.25b=)، ظرفیت تحمل محیطی و روان شناختی بومیان (0.34b=) و فصلی بودن گردشگری (0.39b=) ذیل ابعاد سه گانه، در اولویت بهبود عملکرد قرار دارد.
    کلیدواژگان: ازدحام گردشگری، گردشگری هوشمند، مدیریت مقصد، توسعه پایدار گردشگری، تقاضای گردشگری، مقصد ساحلی
  • بهرنگ خاکپراقی*، غلامرضا لطیفی، واراز مرادی مسیحی صفحات 245-284

    با توجه به اینکه جهان امروز دستخوش تغییرات، دگرگونی ها و تحولات در عرصه های مختلفی شده، رشد و گسترش اسکان غیررسمی و پیامدهای آن نیز دچار تغییر شده است. امروزه فرایند شکل گیری و گونه شناسی سکونتگاه های غیررسمی متحول شده و این تغییر فرایند و پیچیدگی، ضرورت آینده پژوهی گسترش این پدیده را تبیین می کند. هدف این پژوهش، آینده پژوهی توسعه سکونتگاه های غیررسمی و ارایه سناریوهای محتمل آینده در افق زمانی 1410 با استفاده از نظریه آینده پژوهی بود  است.پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی-تحلیلی بود. اطلاعات موردنیاز از طریق مطالعات میدانی و اسنادی گردآوری شد. برای تجزیه و تحلیل متغیرها، از روش تحلیل اثرات متقاطع و نرم افزار سناریو ویزارد استفاده شد. براساس روش سناریونویسی، با استفاده از قابلیت های نرم افزار سناریوویزارد، سه سناریوی قوی، چهار سناریوی ایستا و پنج سناریوی بحرانی استخراج شد. نتایج نشان می دهد، 27 درصد از وضعیت توسعه سکونتگاه های غیررسمی در آینده مطلوب بوده و 67 درصد ثابت و بحرانی است. کلان شهر تهران با سه گروه سناریوهای توسعه سکونتگاه های غیررسمی در آینده روبه روست. مطلوب ترین سناریو گروه اول است که بر شالوده طراحی و تاثیرگذاری مطلوب سیاست ها و برنامه های تامین مسکن و مدیریت مطلوب، به رسمیت شناختن مالکیت غیررسمی و مهار کامل آن، برنامه ریزی متناسب با توسعه سکونتگاه ها برای افزایش امنیت محلات، برقراری ارتباط موثر و کارآمد شوراها با مردم و حل مشکلات ساکنان است. راهکارهای ارتقای توسعه سکونتگاه های غیررسمی شامل رسمی کردن مالکیت زمین غیررسمی، ایجاد سازمان سامان دهی سکونتگاه های غیررسمی برای کاهش تعدد سازمانی و نبود هماهنگی ها و ایجاد مسکن ارزان قیمت و قابل استطاعت است.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، سکونتگاه های غیررسمی، سناریونویسی، میک مک، کلان شهر تهران
  • رضا سلطان ملکی، مسعود الهی*، زهره داودپور صفحات 278-305
    امکان استفاده برابر از ظرفیت های شهر برای ساکنان آن موضوعی است که به مطالبه ای مهم تبدیل شده و علت اصلی آن نیز مشکلات و معضلات انسانی و محیطی بی شماری است که برای شهرها به وجود آمده است؛ بر این اساس، زندگی در شهر تکالیفی را برای شهروندان ایجاد می کند که شهروندان متناسب با تکالیفی که قانون برای آن ها در نظر گرفته است، برای دستیابی به زندگی ایده آل، حق به شهر را برای خود متصور باشند. همچنین تحلیل شاخص های زیست پذیری با رویکرد حق به شهر می تواند نقشی کلیدی در رفع بسیاری از معضلات شهری ایفا کند و رضایت شهروندان را به همراه داشته باشد؛ ازاین رو هدف این مطالعه واکاوی اثرات مولفه های حق به شهر در خام شهرهای (غرب) استان بود. نوع پژوهش حاضر، توصیفی-تحلیلی و از نظر هدف کاربردی بود. جامعه آماری اول در این پژوهش، شهروندان شهرهای بلده، کجور و پول بودند که مطابق با سرشماری سال 1395، جمعیت سه شهر 7240 نفر بود و حجم نمونه از طریق فرمول کوکران، معادل 365 نفر محاسبه شد. جامعه آماری دوم در این پژوهش، متخصصان شهری در سه شهر بلده، کجور و پول بودند که حجم نمونه از میان آن ها با استفاده از تکنیک دلفی 25 نمونه در نظر گرفته شد. نتایج پژوهش حاضر با توجه به آزمون فریدمن و t تک نمونه ای نشان داد، با توجه به سطح معناداری آزمون که کوچک تر از 0.05 (برابر 0.001) بود، در بعد اجتماعی-فرهنگی، شهر بلده با رتبه 2.14 بالاترین رتبه و در بعد اقتصادی، شهر کجور با رتبه 2.34 بالاترین رتبه را در میان خام شهرهای غرب استان مازندران داشتند. همچنین در بعد کالبدی-زیستی، با توجه به اینکه سطح معناداری آزمون بیشتر از 0.05 (برابر 0.302) بود، شهرهای کجور، بلده و پول رتبه متفاوت داشتند، اما ازآنجاکه این تفاوت معنادار نبود، دارای رتبه برابر بودند و بعد کالبدی-زیستی دارای بیشترین اهمیت بود. همچنین نتایج آزمون کروسکال والیس در زمینه مقایسه نظرات شهروندان و متخصصان در رابطه با ابعاد اجتماعی-فرهنگی، کالبدی-زیستی و اقتصادی تحقق حق به شهر مشخص کرد، وضعیت این ابعاد از نظر شهروندان و متخصصان یکسان بود که در این راستا پیشنهادهایی مطرح شد.
    کلیدواژگان: حق به شهر، خام شهر، غرب مازندران
  • زینب شهبازی، عباس امینی*، احمد تقدیسی صفحات 315-349

    در این پژوهش سعی شده است توسعه گردشگری از نظر محتوای وسیع تری که در آن فعالیت می کند، ارزیابی شود و به طور خاص، گفتمان های حمایت کننده فعالیت های گردشگری در منطقه شناسایی شوند، گفتمان غالب معرفی شود و به این پرسش پاسخ داده شود که آیا این گفتمان ها با اهداف توسعه پایدار گردشگری، به گونه ای که برای مدت زمان نامشخصی حیات خود را در منطقه بدون تاثیرات منفی بر منابع طبیعی، ارزش های فرهنگی و منافع اقتصادی آن حفظ کند، همسو هستند. این تحقیق به لحاظ هدف، کاربردی، از حیث ماهیت از نوع تحقیقات کیفی-کمی و به لحاظ شیوه اجرا جزو تحقیقات اکتشافی از نوع توصیفی و تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش افرادی از جامعه محلی، کارآفرینان، متولیان دولتی و خصوصی بخش گردشگری و همچنین مسیولان، دانشگاهیان و NGO های مرتبط با محیط زیست وحفاظت جنگل ها بودند. نمونه افراد معمولا به طور هدفمند و با اندازه ای کوچک انتخاب شده است. تجزیه و تحلیل داده های Q، با استفاده از نرم افزار PQMethod 2.35 انجام شده است. سه فاکتور به دست آمده درمجموع 42 درصد از واریانس مطالعه را توضیح می دهند: فاکتور اول 26 درصد واریانس مطالعه را تبیین می کند و دیدگاه مشترک 23 نفر را نشان می دهد؛ نمونه Q  9 نفر از شرکت کننده ها در فاکتور دوم بارگذاری شده است. این عامل 9 درصد از واریانس مطالعه را توضیح می دهد؛ فاکتور سوم 7 درصد از واریانس مطالعه را تبیین می کند. سه نفر از شرکت کنندگان با این عامل مرتبط هستند. در این پژوهش سه گفتمان شناسایی شد که در هرکدام ضمن نشان دادن اهمیت جنگل های بلوط، توسعه گردشگری از زاویه ای متفاوت ارزیابی شده است. این گفتمان ها «گفتمان توسعه پایدار اکوتوریسم روستایی»، «گفتمان حفاظتی ناسازگار با توسعه گردشگری » و «گفتمان توسعه گردشگری انبوه» هستند.

    کلیدواژگان: گردشگری، تحلیل گفتمان، روش شناسی Q، جنگل های بلوط، استان ایلام
|
  • Sahar Ahmadzadeh, Aliakbar Anabestani *, Hamid Shayan Pages 1-37

    In this paper, we tried to study the effect of cultural intelligence on the contextual performance of rural dignitaries (Dehyaran) in rural area. The research method in this descriptive-analytic study is a major part of its data collected based on field studies from the region. The statistical population of the study consisted of 24 sample villages with a population of 86856 people in the form of 23997 households. The sample size of 316 people was determined by Cochran method and selected by systematic random sampling from among the villagers. In this sample, the number of 24 dignitaries, 72 members of the Islamic Council of the provinces and 6 administrative experts were added, finally 418 questionnaires were completed. The findings of the study, based on the results of structural analysis, show that in general, cultural intelligence has a positive and direct effect on the yield of dairy farmers with a coefficient of 0.1729 Among the dimensions of cultural intelligence, the cultural intelligence strategy with the coefficient of 5.91 had the most significant positive and significant effect on the contextual performance of the dignitaries in the study area and then the dimension of cultural intelligence behavior with a coefficient of 2.923 on the contextual performance of effective managers have been. In this study, there is no relation between the dimensions of knowledge and the motivation of cultural intelligence and the contextual performance of tenants.

    Keywords: Cultural intelligence, Dehyaran, Rural Management, Contextual performance, Mashhad county
  • Aminalllah Ghahramani, Hasan Zolfaghari *, Jafar Masoompour Samakosh Pages 39-66
    In order to identify effective sea level circulation patterns in creating atmospheric rivers associated with heavy rainfall in Iran, sea level pressure data in 940 days of the occurrence of this phenomenon were analyzed by principal components analysis(PCA) and reduced to 13 principal components, and by applying Ward Hierarchical clustering analysis on them, 5 main patterns or circulation types with subtypes were obtained.The results showed that the establishment and expansion of eastern and western high pressures in the mid latitudes and strong low pressures of high latitudes with weak to strong low pressures of low latitudes, especially Sudanese low pressure in the study area, in all circulation types, highlights the role of moisture transfer from two sources of the northern Atlantic and the northern parts of the Indian Ocean moisture which Through the strengthening resources of the Mediterranean and Red Seas, they supplied atmospheric rivers moisture and mainly caused heavy rains on the western slopes of the Zagros and southwestern Iran.
    Keywords: sea level circulation Types, patterns, atmospheric rivers, heavy rainfall, Cluster analysis, Iran
  • Ali Shojaeifard *, Ali Shakoor Pages 67-98
    One of the problems that afflicts most cities in the world today is the emergence and formation of the phenomenon of marginalization. The researcher intends to investigate the role of local business development in increasing employment in the suburbs of Saadi town in Shiraz. The type of descriptive research is causal. The field research method and the statistical population include all citizens living in the suburbs of Saadi town during different time periods. The sample size was calculated after the initial studies using the Cochran's formula, which was non-randomly targeted and the cluster sampling method was random. The reliability of the questionnaire using Cronbach's alpha test is equal to 0.86. The research results indicate that the role of local business development in increasing employment in the suburbs of Saadi town in Shiraz can be explained, ie with the development of local business, employment will increase. It can also be concluded that according to the average rank of the internal components of supportive-persuasive factors, infrastructure, financing, these factors have different priorities over each other and each of them has an effect in some way. It is suggested that the Saadi region be established on the 10th of May, 10th, 10th, 10th, 10th, 8th, 30th, 3rd, 3rd, 3rd, 3rd, 3rd, and and 3rd. On the same day in Fars persuasive factors, infrastructure, financing, these factors have different priorities over each other and each of them has an effect in some way. It is suggested that the Saadi region be established on t
    Keywords: Local Business, employment, Marginalized, Saadi Town, Shiraz
  • Shillan Heydarmanesh, صابری Saberi *, Mehri Azani, Amir Gandomkar Pages 99-132
    The main sustainable challenges in inefficient urban textures are economic, social/ cultural, physical and spatial poverty of the residents of these textures. Applying empowerment strategy when facing with urban poverty is one of the approaches of so many cities. The poverty of inefficient textures reflects shortcomings and failures of government policies and official market and is considered among main factors of anomalies in urban relations. The presents study aims at providing probable scenarios for the empowerment of the inefficient poverty texture of Abadan Naft Shahr in 1420 horizon by identifying strategic and key effective factors. The data of this study achieved by mixed method of interview with the experts and Delphi method and the main factors were detected, cleansed or mixed in two steps. At last, 50 factors and main processes detected and their mutual effects gathered through questionnaire and analyzed by Micmac. Finally, 15 factors identified as strategic and key propellers. Next, the empowerment scenarios of the poor residents of Abadan Naft Shahr inefficient textures were identified by mixing Cross Impact Analysis method and Scenario Wizard. The number of 15 scenarios enjoy very high intensity in the probability of occurrence so that the score of these 15 scenarios ranges 17 to 25, finally after validation by the experts, Four scenarios were created. Then the state of each scenario was drawn by graphical model in GIS considering the extracted indices. It seems that the state of two main corruption and the price of house indices will increase in all mentioned scenarios. Even the most optimist analyses don’t predict a kind of management in political-economic field free from corruption in Abadan Naft Shahr.
    Keywords: Empowerment, Poverty, inefficient context, Abadan
  • Arash Khodakarami, محمود Hooshyar *, Abbas Javid, Seyed Asaad Hosseini Pages 133-173
    In recent years, with the increase in population, industrial development, illegal harvesting, increase in cultivated areas and drought, the use of underground water resources has multiplied. With the continuation of this practice, the level of underground water has decreased day by day. Therefore, the identification of underground water resources, its optimal use and management means sustainable and permanent harvesting of these precious resources. The method of weighted overlap analysis using multi-criteria decision-making techniques (MCDM), fuzzy hierarchical analytical process (FAHP) along with geographic information system (GIS) and remote sensing knowledge in this study to find the potential of underground water resources in Saghez city watershed was used. In order to implement, the data of 740 wells and 14 geological, meteorological, topographical, hydrological and environmental parameters were prepared and processed in the GIS platform to produce a potential map of underground water resources. By using the system performance curve (ROC) to verify the potential map of underground water resources estimated by analyzing the distribution of existing open wells, the value of AUC = 83.7% shows that the model has successfully predicted groundwater. Statistical analysis showed that 8.74% and 18.48% of the total area are under very good and good potential, 31.48% and 34.25% are in the medium and poor potential area, respectively, and 7.05% are in the area with very poor potential. The findings will help policy makers and managers in planning and sustainable management of groundwater resources.Indiscriminate exploitation of underground water resources is increasing, so the quantitative and qualitative decline of these resources is considered as one of the important indicators of land degradation and is one of the effective and useful solutions for the implementation of various watershed management projects.
    Keywords: Groundwater resource potential (GWPZ), fuzzy hierarchical analysis process (FAHP), Saghez, Fuzzy logic
  • Farahnaz Akbaroghli * Pages 175-206

    The advantage of these markets is the direct supply of products by producers and reducing the cost of sales and marketing of farmers due to direct sales of the product. Based on this, the project intends to locate local rural markets, which are one of the main transformational methods of rural development. The present research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of data collection. The statistical population of the study is 135 villages with rural center in Khorasan Razavi province. The main tool for collecting data and measuring research variables is a questionnaire. The reliability of the questionnaire using Cronbach's test with 0.853 indicates that the questionnaire has a good reliability.Data were analyzed using SPSS software in the form of Friedman test, decision tree and k-means cluster. The results show that among 68 indicators, the average ranking of indicators related to tourist attractions, market-related activities and agriculture and horticulture have achieved ranks 1 to 3, respectively. Based on the decision tree analysis, 31 villages were classified as suitable for establishing permanent local markets. Cluster analysis based on impact factor put 2, 25 and 5 villages in priority 1 to 3 for market implementation, respectively. Based on the results, 20 villages were identified as suitable for creating a local road market and 89 villages as suitable for establishing local periodic markets. In relation to the upcoming research, it is also suggested to strengthen the expansion of the virtual market in the selected villages for the establishment of the Danish market.

    Keywords: local rural markets, location, Decision Tree, rural centers, Khorasan Razavi province
  • Mehdi Karoubi *, Mahmood Ziaee, Seyed Mojtaba Mahmudzadeh, Nastaran Pouyanzadeh Pages 207-243
    Coastal destinations, as one of the destinations that often face the phenomenon of overtourism , need integrated and dynamic management and planning to maintain and develop it. The current research has been conducted with the aim of investigating the dimensions and components of overtourism with the approach of smart tourism in order to achieve a management model for tourist destinations. This research is developmental-applied and in terms of methodology, it is in the category of mixed qualitative and quantitative research. In order to collect qualitative data, two interview tools and a questionnaire were used. In the qualitative part, 21 people and in the quantitative part 271 people from the managers and officials of the organizations in charge of tourism, tourism practitioners and activists, university faculty members (in charge of the subject) have participated in the research.. In this regard, the findings The results of the interview were analyzed using thematic analysis method with the help of MAXQDA20 software, and finally 193 open codes, 18 central codes and 3 selective codes were extracted. The results show that overtourism management includes three dimensions: supply, demand and structural/management, each of which has 6 indicators. Also, in the quantitative part, using the importance-performance matrix, the most important areas for improving management activities were identified. In terms of total effects, the management/structural dimension(0.57) is the most important and tourism demand(64.61) has the highest performance. According to the findings, in order to manage overtourism, the administrative and structural factors and the structures of the government and smart governance(0.25) the environmental and psychological tolerance capacity of the natives,(0.34) and the seasonality of tourism(0.39) under the three dimensions, are in priority to improve the performance.More about this source text Source text required for additional translation informationSend feedbackSide panels
    Keywords: overtourism, smart tourism, destination management, Sustainable development of tourism, coastal destination
  • Behrang Khakparaghi *, Gholamreza Latifi Pages 245-284

    As the world today has undergone changes, transformations and developments in various fields ,the growth and expansion of informal settlement and its consequences have also changed. Today,the process of formation and typology of informal settlements has changed and this process and complexity, are necessity of foresight and also clarifies and justifies the spread of this phenomenon.The purpose of this research, is the Future study of the status of informal settlements and presentation of future scenarios the up to 1410 using a Futures studies theory for the desired scenario that will be in line with controlling the expansion and organization of settlements. this research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in nature. To analyze the variables, the method of cross-effects analysis and the scenario wizard software were used. According to the scenario writing method, using the capabilities of the scenario wizard software, 3 strong scenarios, 4 static scenarios and 5 critical scenarios were extracted, the results show that 27% of the situations The development of informal settlements in the future is favorable and 67% is stable and critical. The metropolis of Tehran is facing three groups of scenarios for the development of informal settlements in the future. The most desirable scenario is the first group, which is based on the design and influence of policies and programs for providing housing and management. Recognizing informal ownership and fully curbing it and planning according to the development of settlements in order to increase the security of the neighborhoods and establish effective and efficient communication between the councils and the people and solve the problems of the residents. The ways to promote the development of informal settlements include: formalizing informal land ownership, creating organization to organize informal settlements and reduce the number of organizations and lack of coordination and to create cheap

    Keywords: future research, Informal settlements, Scenario Writing, Tehran Metropolis, Mic Mac
  • Reza Soltanmaleki, Masoud Elahi *, Zohreh Davodpour Pages 278-305
    The possibility of equal use of the city's capacities for its residents is an issue that has become an important demand, and its main cause is the countless human and environmental problems that have arisen for cities, and living in the city creates tasks for the citizens that the citizens have to meet The tasks that the law has considered for them, in order to achieve an ideal life, they should imagine the right to the city for themselves, the analysis of livability indicators with the right to the city approach can play a key role in solving many urban problems and the satisfaction of citizens to and the aim of this study was to analyze the effects of the components of the right to the city in the raw cities (west) of the province. The research type of the current research is descriptive, analytical, and applied in terms of purpose, and the statistical population in this research was formed by urban experts. The results of the present research, according to the Friedman test and one-sample t test, show that according to the significance level of the test, it is less than 0.05 (equal to 0.001), that in the socio-cultural dimension of Beldeh, with a rank of 2.14, the highest rank, in the dimension The economy of the city of Kojur with a rank of 2.34 has the highest rank among the cities in the west of Mazandaran province, and also in the physical-biological dimension, considering that the significance level of the test is greater than 0.05 (equal to 0.302), the cities of Kojur, Belde and Pol, despite the rank They are different because this difference is not significant, they have equal rank and finally the physical-biological dimension has the most importance and suggestions were made in this regard.
    Keywords: Haq to Shahr, Raw-City, west of Mazandaran
  • Zeinab Shahbazi, Abbas Amini *, Ahmad Taghdisi Pages 315-349

    Sustainable tourism as an adoptive paradigm, which could be conducive to sustainable development, associated with the local communities’ prosperity and wellbeing is the outcome of local and strategic management of social, environmental and economic resources. Sustainability is achieved by harmonizing the specific values, attitudes and knowledge of each target community. Management of natural resources additionally requires recognizing and considering the views of stakeholders and attitude of beneficiaries as the key component of decision making process. A complex of subjectivities, attitudes, opinions, meanings and representations concerning the oak forests, tourism development and rural area must be identified to achieve comprehensive understanding and assessing of function and sustainably implement of tourism. In order to contextualization of this diversity at the local level, the Q methodology was used that showed be appropriate approach for interpretation and discrimination of existing discourses. Three distinct discourses were identified. The "sustainable rural ecotourism development discourse", is characterized by an unambiguously positive view of tourism and positive aspects of the economic effects of it at the local scale, without paying attention to its macro dimensions and negative effects. "Conservation discourse incompatible with tourism development" has a great emphasis on the dimensions of environmental protection and the possible negative effects of tourism development in natural areas, due to its focus on the protection of forest ecological areas, it does not agree with the development of forest-based tourism, and development of tourism beyond the regional concerns is pivotal in "trans-local mass tourism development discourse", with the aim of getting out from national economic crisis, were identified.

    Keywords: Tourism, Discourse analysis, Q Methodology, Oak forests, Ilam Province