فهرست مطالب

نشریه مشاوره مدرسه
سال دوم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اعظم اکبری*، افسانه صبحی، مرضیه یزدی، علی شیر خانلو صفحه 1
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه حساسیت اضطرابی و اجتناب تجربی و امید به زندگی در دانشجویان با تجربه ابتلا به کووید 19 انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    روش پژوهش حاضر همبستگی و جامعه آماری دانشجویان دانشگاه آزاد اسلام زنجان بود. نمونه شامل 186 دانشجو بود که با نمونه گیری در دسترس به روش برخط و با استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی انتخاب شدند و پرسشنامه های امید به زندگی میلر (1988)، حساسیت اضطرابی (فلوید، گارفیلد ولاسوتا ،2005)، پذیرش و عمل هیز و همکاران (2004) و پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی را تکمیل کردند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از همبستگی پیرسون رگرسیون گام به گام در نرم افزار 25- SPSS انجام شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که بین نمره کلی حساسیت اضطرابی، ترس از نگرانی های بدنی، ترس از نداشتن کنترل شناختی، ترس از مشاهده شدن اضطراب و اجتناب تجربی با امید به زندگی در دانشجویان با سابقه ابتلا به کوید 19 همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج رگرسیون چند متغیر نشان داد که ترس از نداشتن کنترل شناختی و اجتناب تحربی توانستند در دو گام امید به زندگی را پیش بینی کنند.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش حاضر پیشنهاد می شود مداخلات روانشناختی مبتنی به منظور کاهش ترس از نداشتن کنترل شناختی و اجتناب تجربی کرونای دانشجویان به منظور افزایش امید به زندگی در آنها انجام شود.

    کلیدواژگان: امید به زندگی، کووید 19، حساسیت اضطرابی، اجتناب تجربی، دانشجویان
  • دیمن انوشه، لیلا محمدامین زاده* صفحه 2

    اختلال بیش فعالی یکی از اختلال های شایع در دوران کودکی است که با نقص در کارکردهای خودتنظیمی همراه است. از جمله رویکردهای درمانی که می تواند خودتنظیمی را در این دانش آموزان تحت تاثیر قرار دهد، آموزش نظریه ذهن است. هدف پژوهش بررسی اثربخشی آموزش نظریه ذهن بر کارکرد اجرایی خودتنظیمی دانش آموزان بیش فعال دوره ابتدایی پیرانشهر است. روش پژوهش حاضر شبه آزمایشی و جامعه آماری دانش آموزان پایه ششم دارای اختلال بیش فعالی نقص توجه بودند نمونه آماری پژوهش حاضر شامل 50 دانش آموز بیش فعال که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزارهای تحقیق پرسشنامه مقیاس درجه بندی کانرز برای والدین، پرسشنامه راهبردهای یادگیری خودتنظیمی پینتریچ و دی گروت بودند. روایی دو ابزار استاندارد و پایایی با استفاده از آلفای کرونباخ به ترتیب 842/0 و 938/0حاصل شد. نتایج حاصله از تحلیل واریانس نشان داد آموزش نظریه ذهن می تواند خودتنظیمی (47/397 =F)، راهبردهای شناختی (63/155= F)، راهبردهای فراشناختی (66/149= F) و باورهای انگیزشی (65/248= F) را در دانش آموزان بیش فعال بهبود بخشد. درنتیجه، آموزش نظریه ذهن با بهبود پردازش شناختی، می تواند فرایندهای شناختی را بهبود بخشیده و خودتنظیمی را در دانش آموزان بیش فعال افزایش دهد

    کلیدواژگان: نظریه ذهن، راهبردهای شناختی، راهبرهای فراشناختی، باورهای انگیزشی، بیش فعال
  • مرتضی نجیمی*، مجتبی محمدی جلالی فراهانی، الهام نجیمی صفحه 3
    اهداف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان راه حل محور کوتاه مدت (SFBT) بر افسردگی، استرس، اضطراب و سازگاری تحصیلی در دانش آموزان متوسطه ی دوم در دوره ی اپیدمی کرونا بود.

    مواد و روش ها: 

    برای انجام این مطالعه نیمه تجربی تعداد 30 نفر از دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر اراک به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با استفاده از گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش یا مداخله به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای آموزش مفاهیم رویکرد راه حل محور را دریافت کرد؛ در صورتی که هیچ مداخله ای به گروه کنترل ارایه نشد. داده ها با استفاده از مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-42) و پرسش نامه سازگاری تحصیلی بیکر و سریاک جمع آوری و با استفاده از نرم افزار Spss ویراست 25 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها: 

    نتایج تحلیل کواریانس چند متغیری نشان داد که آموزش رویکرد راه حل محور بر کاهش افسردگی، استرس و اضطراب و همچنین افزایش سازگاری تحصیلی دانش آموزان به صورت معناداری اثربخش است.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان می دهد رویکرد راه حل محور کوتاه مدت به عنوان رویکردی که ماهیتا کوتاه مدت طراحی شده، می تواند در مقابله با آسیب های ناشی از کرونا در حوزه آموزش موثر بوده و ضمن کاهش افسردگی، استرس و اضطراب آنها، می تواند سازگاری تحصیلی ایشان را تسریع کند.

    کلیدواژگان: درمان راه حل محور کوتاه مدت، افسردگی، اضطراب، سازگاری تحصیلی، کرونا
  • مهدی حیاتی گرجان*، نادر حاجلو، سیف الله آقاجانی، نیلوفر میکائیلی صفحه 4

    هدف:

     پژوهش حاضر مقایسه تجربه غرقگی و ذهن آگاهی در دانش آموزان تیزهوش و عادی بود. شناسایی تفاوت های روان شناختی بین دانش آموزان تیزهوش و عادی و درنظرگرفتن آن ها در برنامه های آموزش و پرورش می تواند به رشد و پیشرفت بیشتر در بین آن ها منجر شود .

    مواد و روش ها

    با توجه به ماهیت موضوع، روش پژوهش حاضر از نوع علی_ مقایسه ای بود. جامعه آماری این پژوهش، کلیه دانش آموزان مدارس مقطع متوسطه دوم شهر اردبیل (24931 نفر) در سال تحصیلی 1401 -1400 بود. نمونه آماری تحقیق حاضر 400 دانش آموز (200 نفر تیزهوش و 200 نفر عادی) که به صورت تصادفی خوشه ای انتخاب گردید. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های شیفتگی تحصیلی مارتین و جکسون و فرم کوتاه پرسشنامه ذهن آگاهی فرایبورگ، استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره (مانوا) استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که بین تجربه غرقگی و ذهن آگاهی در دو گروه دانش آموزان تیزهوش و عادی تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0>p).

    بحث و نتیجه گیری:

     بنابراین با توجه به این نتایج می توان بیان نمود هر یک از گروه های دانش آموزان تیزهوش و عادی نیازمند توجه در خصوص متغیرهای موردمطالعه می باشند.

    کلیدواژگان: تجربه غرقگی، ذهن آگاهی، دانش آموزان تیزهوش، دانش آموزان عادی
  • محمد عظیمی*، علی اقبالی صفحه 5

    امروزه آموزش و پرورش، نیازمند معلمان کارا برای استفاده از فناوری های جدید است. در یک نظام آموزشی موفق، عملکرد معلمان نقش بسیار مهمی ایفا می کند. ثابت شده است که موفقیت و عملکرد خوب دانش آموزان نیز به میزان بسیار زیادی به کارایی و عملکرد معلمان بستگی دارد؛ بنابراین سازمان آموزش و پرورش، یکی از مهم ترین سازمان های آموزشی است که مهم ترین منبع و سرمایه آن، انسان ها هستند و باید برای بقا در فضای رقابتی و رسیدن به اهداف از پیش تعیین شده، به مقوله مدیریت استعدادها بپردازد. هدف از انجام این پژوهش، مقایسه کارایی نیروهای انسانی جذب شده از طریق ماده 28 با دانش آموختگان دانشگاه فرهنگیان شهرستان اردبیل بود. روش تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی است. به منظور بررسی متغیرهای پژوهش از پرسش نامه محقق ساخته به صورت طیف لیکرت طراحی و استفاده گردید. جامعه آماری شامل کلیه مدیران شهرستان اردبیل بود که 212 نفر نمونه، بر اساس نمونه گیری تصادفی طبقه ای به شیوه انتساب بهینه انتخاب گردید. یافته های پژوهش حاکی از آن بود که بین اثربخشی معلمان جذب شده از طریق مراکز دانشگاه فرهنگیان در مقایسه با معلمان ماده 28 از نظر مدیران مدارس تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین، در خصوص شاخص های چهارگانه تشکیل دهنده کارایی، معلمان جذب شده از طریق مراکز دانشگاه فرهنگیان در چهار شاخص مدیریت کلاس درس، تعامل و همکاری، تدریس مطلوب و مسیولیت پذیری تفاوت معناداری ملاحظه گردیده است.

    کلیدواژگان: کارایی، مدیریت کلاس درس، تعامل و همکاری، تدریس مطلوب، مسئولیت پذیری
  • سیمین زغیبی قناد*، سحر احمدی چگنی، طیبه فاطمینیک صفحه 6
    اهداف

    ثبات قدم در اهداف بلندمدت در دو بعد ثبات علایق و پایداری تلاش مفهوم سازی شده است. در این تحقیق، نقش میانجی ثبات علایق و پایداری تلاش در رابطه خوش بینی و خودمهاری با دلزدگی یادگیری بررسی شد.

    مواد و روش ها: 

    به این منظور، 208 نفر از دانشجویان دانشگاه لرستان به روش نمونه گیری تصادفی مرحله ای انتخاب شدند؛ سپس، مقیاس ثبات قدم در اهداف بلند مدت، خرده مقیاس دلزدگی یادگیری از پرسشنامه هیجانات پیشرفت پکران، مقیاس خودمهاری تانجی و پرسشنامه جهت گیری زندگی را پاسخ دادند. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و AMOS (نسخه 21) و روش تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها:

     نتایج تحلیل ها، برازش ساختاری مدل پیشنهادی را تایید کرد و نشان داد که مسیرهای مستقیم و غیرمستقیم مدل به جز یک مسیر (خوش بینی به دلزدگی یادگیری) معنادار هستند.

    نتیجه گیری: 

    بنا بر یافته های این تحقیق، خوش بینی و خودمهاری دو متغیر مهم در تبیین دلزدگی یادگیری هستند که این اثر را به صورت مستقیم و غیرمستقیم از طریق بهبود پایداری تلاش و ثبات علایق صورت می دهند.

    کلیدواژگان: ثبات علایق، پایداری تلاش، خوشبینی، خودمهاری، دلزدگی یادگیری
|
  • Azam Akbari *, Afsana Sobhi, Marziye Yazdi, Ali Shirkhanloo Page 1
    Objectives

    The present research was conducted with the aim of students to investigate the relationship between bitterness in experience and life expectancy with the experience of covid-19.

    Materials and Methods

    The method of the present research was correlational and statistical population of students of Islamic Azad University of Zanjan. The sample consisted of 16 students who were selected by sampling using the applied method and using the social network, and the life expectancy questionnaires of Miller (1988), questioning, analytical (Floyd Garfield Velasota, 2005), acceptance and action of Hayez et al. 2013) and completed the demographic information questionnaire. Data analysis was done using Pearson correlation and stepwise regression in SPSS-25 software.

    Results

    The results indicated that there is a positive and negative correlation between the overall score of hope, fear of physical concern, fear of seeing danger and experience with life in students with experience of covid-19. There is a meaning. The results of multivariate regression showed that the fear of not having cognitive control and preventing sabotage can predict life in two steps.

    Discussion and Conclusion

    Based on the findings of the present study, it is suggested that psychological interventions be done in order to reduce the fear of the lack of cognitive and experimental control of students' experiences to increase their life expectancy.

    Keywords: : Life expectancy, Covid 19, Anxiety Sensitivity, experiential avoidance, Students
  • Leila Mohammadaminzadeh *, Deman Anousheh Page 2

    Hyperactivity disorder is one of the common disorders in childhood that is associated with defects in self-regulation functions. Among the therapeutic approaches that can affect self-regulation in these students is teaching theory of mind. this study aimed to evaluate the effectiveness of mind theory training on the self-regulatory executive function of hyperactive elementary school students in Piranshahr. The current research method was Quasi-experimental and the statistical population was sixth grade students with attention deficit hyperactivity disorder. The statistical sample of this study included 50 hyperactive students, who were selected by purposeful sampling and were placed in two experimental and control groups. The research tools were Connors rating scale questionnaire for parents, Pintrich and de Groot self-regulated learning strategies questionnaire. The validity of two instruments is standard And the reliability using Cronbach's alpha was 0.842 and 0.938 respectively.The results of MANCOVA showed that Theory of mind training can improve self-regulation (F=397/47), cognitive strategies (F=155/63), metacognitive strategies (F=149/66) and motivational beliefs (F=248/65) in hyperactive students. As a result, teaching theory of mind by improving cognitive processing can improve cognitive processes and increase self-regulation in hyperactive students

    Keywords: Mind Theory, cognitive beliefs, Metacognitive beliefs, motivational beliefs, hyperactivity
  • Morteza Najimi *, Mojtaba Mohammadi Jalali Farahani, Elham Najimi Page 3
    Objective

    The aim of the present study was to investigate the effectiveness of solution focused brief therapy (SFBT) on depression, stress, anxiety and academic adjustment in secondary school students during the Corona epidemic period.

    Materials and methods

    To conduct this semi-experimental study, 30 female students from the second period of high school in Arak city were selected by multi-stage cluster sampling method and were placed into two experimental and control groups using random assignment. The experimental or intervention group received 8 90-minute training sessions on the concepts of the solution-oriented approach; while no intervention was given to the control group. Data were collected using depression, anxiety and stress scale (DASS-42) and Baker and Seriak's academic adjustment questionnaire and analyzed using SPSS software version 25.

    Results

    The results of the multivariate covariance analysis showed that educating the solution-oriented approach is significantly effective in reducing depression, stress and anxiety, as well as increasing the academic adjustment of students.

    Discussion and conclusion

    The findings of this research show that the short-term solution-oriented approach, as an approach that is designed for the short-term in nature, can be effective in dealing with the damages caused by Corona in the field of education, through reducing depression, stress and anxiety and accelerating academic adjustment.

    Keywords: solution focused brief therapy, depression, anxiety, academic adjustment Corona
  • Mehdi Hayati Garjan *, Nader Hajloo, Seyfollah Aghajani, Niloofar Mikaeili Page 4

    The aim of the present study was to compare the experience of flow, mindfulness in gifted and normal students. Identifying psychological differences between gifted and normal students and considering them in education programs can lead to greater growth and development among them.

    Methods

     According to the nature of the subject, the present research method was causal-comparative. The statistical population of this research was all students of second secondary schools in Ardabil city (24931 people) in the academic year of 2021-2022. The statistical sample of the current research is 400 students (200 gifted and 200 normal) who were randomly selected in a cluster. Martin and Jackson's Academic Flow Questionnaire and the short form of the Freiburg Mindfulness Questionnaire were used to collect data. Multivariate analysis of variance (MANOVA) test was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that there was no significant difference between the experience of flow and mindfulness in two groups of gifted and normal students (p>0.05).

    Conclusion:

    Therefore, paying attention to these results, it can be said that each group of gifted and normal students needs attention regarding the studied variables.

    Keywords: experience flow, mindfulness, gifted students, normal students
  • Mohammad Azimi *, Ali Eghbali Page 5

    Today, education needs effective teachers to use new technologies. In a successful educational system, the performance of teachers plays a very important role. It has been proven that the success and good performance of students also depends to a great extent on the efficiency and performance of teachers; Therefore, the education organization is one of the most important educational organizations whose most important source and capital are people, and it must deal with talent management in order to survive in a competitive environment and achieve predetermined goals. The purpose of this research was to compare the efficiency of the human forces recruited through Article 28 with the graduates of Farhangian University of Ardabil. The descriptive research method is survey type. In order to examine the research variables, a researcher-made questionnaire was designed and used in the form of a Likert scale. The statistical population included all managers of Ardabil city, and 212 samples were selected based on stratified random sampling using the method of optimal assignment. The findings of his research indicated that there is a significant difference between the effectiveness of teachers recruited through the centers of Farhangian University compared to the teachers of Article 28 in the opinion of school administrators. Also, regarding the four indicators of effectiveness, teachers recruited through the centers of Farhangian University in the four indicators of classroom management, interaction and cooperation, desirable teaching and accountability have been observed.

    Keywords: Efficiency, Classroom Management, Interaction, Cooperation, Desirable teaching, Responsibility
  • Simin Zeqeibi Ghannad *, Sahar Ahmadi Chegeni, Tayebe Fateminik Page 6
    Objective

    Grit is conceptualized in the two dimensions of interest stability and effort perseverance. In this research, the mediating role of interest stability and effort perseverance in the relationship between optimism and self-control with learning boredom was investigated.

    Materials and Methods

    For this purpose, 208 students of Lorestan University were selected by stepwise random sampling; Then, they answered the Grit Scale, Learning Boredom Subscale of Achievement Emotions Questionnaire, Tangy Self-Control Questionnaire and Reversed Life Orientation Inventory. The collected data were analyzed using SPSS and AMOS software (version 21) and the path analysis method.

    Results

    The results of the analyzes confirmed the structural fit of the proposed model and showed that the direct and indirect paths of the model are significant except for one path (optimism to learning boredom).

    Discussion and Conclusion

    According to the findings of this study, optimism and self-control are two important variables in explaining learning boredom, which directly and indirectly perform this effect by improving the effort perseverance and interest stability.

    Keywords: interest stability, effort perseverance, optimism, self-control, learning boredom