فهرست مطالب

تصمیم گیری و تحقیق در عملیات - سال هفتم شماره 3 (پاییز 1401)

نشریه تصمیم گیری و تحقیق در عملیات
سال هفتم شماره 3 (پاییز 1401)

  • ویژه نامه
  • تاریخ انتشار: 1401/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • گلایول نیازاده، فاطمه براتلو*، سید رضا صالحی امیری، عباسعلی قیومی، علی اکبر رضایی صفحه 1

    زبان مهم ترین عامل انتقال فرهنگ و میراث از گذشته بوده و نقش تعیین کننده ای در تبیین و ساماندهی افکار و باورهای افراد -در اکنون و آینده جامعه- دارد.  در این مقاله، به تبیین نقش زبان های خارجی در سیاست گذاری های فرهنگیی ملی و بین المللی ج. ا. ایران پرداخته شده که در عصر پروژه جهانی سازی به تعبیر مخالفین و پروسه جهانی شدن به تعبیر موافقین، معادلات و مفروضات قبلی را دچار چالش ساخته است. روش تحقیق از نوع توصیفی- پیمایشی و ابزارگردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته، شامل25 سوال بود. جامعه آماری تحقیق، شامل نخبگان فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و زبانی کشور بوده و نتایج نشان می دهد به ترتیب مولفه های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی مهمترین مولفه ها در سیاست گذاری فرهنگی ملی و بین المللی در مواجهه با زبان های خارجی جمهوری اسلامی ایران می باشد. در نهایت با توجه به تهدیدات و فرصت های محیط داخلی و تهدیدات و فرصت های محیط خارجی دکترین نوینی در راستای بهبود نظریه های علمی موجود ارایه گردید و در ادامه به کمک مدل بهینه سازی رای گیری مشخصه ها و مولفه ها رتبه بندی گردید که نتایج به دست آمده در مرحله قبل مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری، فرهنگ، زبان های خارجی، مدل رای گیری
  • فرزانه رضائی، نازنین پیله وری* صفحه 2
    هدف

    در زنجیره های تامین پیچیده امروزی، در پایدار بودن علاوه بر اهمیت کاهش هزینه ها، دو منظر اجتماعی و زیست محیطی نیز اهمیت زیادی به دست آورده اند. این تحقیق به دنبال ارایه مدل زنجیره تامین چندسطحی پایدار در بخش تولید محصولات نیروگاهی گروه کارخانجات صنعتی و تولیدی می باشد.

    روش شناسی پژوهش:

     برای مساله مورد نظر، یک مدل ریاضی ارایه شده است که اهداف آن عبارتند از: حداکثرسازی مسیولیت اجتماعی، کمینه سازی انتشار آلاینده های زیست محیطی و کمینه سازی هزینه های زنجیره تامین. با توجه به اینکه برنامه ریزی پایدار زنجیره تامین مساله ای Np-Hard است، از الگوریتم فراابتکاری نهنگ و ژنتیک برای ارایه و حل مدل استفاده کرده ایم.

    یافته ‎ها: 

    جهت حل مدل ارایه شده، مسایل نمونه آزمایشی در سه گروه اندازه کوچک، متوسط و بزرگ با توجه داده های شرکت اتمسفر طراحی گردیده و نتایج دو الگوریتم بهینه سازی نهنگ و الگوریتم ژنتیک با توجه به شاخص های مقایسه ای کیفیت، پراکندگی، یکنواختی و زمان حل با یکدیگر مقایسه شده اند.

    اصالت/ارزش افزوده علمی:

     نتایج نشان داد الگوریتم نهنگ دارای توانایی بالاتر، جهت دستیابی به جواب های باکیفیت تر و نزدیک بهینه از منظر شاخص کیفیت و اکتشاف و استخراج ناحیه شدنی جواب از منظر شاخص پراکندگی، نسبت به الگوریتم ژنتیک می باشد. نتایج شاخص یکنواختی و زمان حل نیز نشان داد، الگوریتم ژنتیک دارای زمان حل کمتر می باشد و فضای جواب را به صورت یکنواخت تر جستجو می کند.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین، پایداری، الگوریتم بهینه سازی نهنگ
  • الهام ظهیری، عقیله حیدری، حمیدرضا یوسف زاده* صفحه 3

    وجو‏د مجموعه جواب های بهینه پارتو حاصل از حل مسایل بهینه سازی چندهدفه، هرچند از یک سو انعطاف پذیری در انتخاب یک جواب بهینه را با توجه به شرایط حاکم بر یک سیستم افزایش می دهد ولی از سوی دیگر، با توجه به وجود سلایق و دیدگاه های مختلف در یک سیستم، انتخاب مطلوب ترین جواب مرز پارتو، می تواند به عنوان یک چالش جدی مطرح شود. در این راستا، در این مقاله، در گام نخست، با تعریف مفهوم درجه نزدیکی گوسی و ارایه یک رویکرد تجزیه مبتنی بر آن، به تولید مرز پارتو می پردازیم که نتایج عددی نشان می دهد این مرز در مقایسه با مرزهای حاصل از رویکردهای تجزیه دیگر از کیفیت بالاتری برخوردار است. در گام دوم، با توجه به عدم وجود یک معیار ارزیابی که به بررسی کیفیت یک مرز ‏از زوایای مختلف بپردازد‏، یک معیار ارزیابی جدید برای مقایسه مرزهای مختلف ارایه می کنیم که با در نظر کرفتن هم زمان دو عامل میزان تسلط و نزدیکی به جواب بهینه به بررسی کیفیت جواب ها در یک مرز پارتو می پردازد. نتایج بدست آمده از شبیه سازی گام های پیشنهادی بر روی توابع آزمون استاندارد موجود، کارآیی و موثر بودن هر یک از گام های مسیله پیشنهادی را تصدیق می نمایند.

    کلیدواژگان: : بهینه سازی چندهدفه (MOO)، چیرگی، چیرگی فازی، تقریب سازی، مرز پارتو
  • محمدرضا مظفری*، فاطمه دادخواه، مهدی عباسی صفحه 4
    هدف

    هدف این مقاله ارایه مدل کارایی ارزش کاملا فازی و مدل کارایی ارزش با داده های نسبتی کاملا فازی و تعیین الگوی واحدهای تصمیم گیری با حل مدل های مزبور می باشد. قابل توجه آنکه برای تعیین الگوی واحدهای تصمیم گیری در تحلیل پوششی داده ها، معمولا داده ها و اطلاعات لازم بصورت دقیق در دسترس نمی باشد. در این شرایط استفاده از مدل های ریاضی با پارامترها و متغیرهای تصمیم گیری فازی می تواند مفید واقع شود. از طرفی می توان با استفاده از تحلیل کارایی ارزش، نظر مدیر را در تعیین الگوی واحدهای تصمیم گیری در نظر گرفت.

    روش شناسی پژوهش: 

    در اینجا مدلهای برنامه ریزی خطی که تمامی پارامترها و متغیرهای تصمیم گیری فازی مثلثی باشند را کاملا فازی می نامیم. هر یک از مدلهای کاملا فازی پیشنهادی، به یک مدل سه هدفه برنامه ریزی خطی غیر فازی تبدیل شده و با روش لکزیوگرافی حل می شود.

    یافته‎ ها: 

    تصویر طرح های پژوهشی در یک دانشگاه ایران طی تشکیل و حل مدل های ریاضی پیشنهادی تعیین شد.

    اصالت/ارزش افزوده علمی:

     نوآوری تحقیق، ارایه و حل مدل کارایی ارزش کاملا فازی و مدل کارایی ارزش با داده های نسبتی کاملا فازی و تعیین الگوی واحدهای تصمیم گیری می باشد. قابل توجه آنکه ارایه نتایج بصورت اعداد فازی می تواند ملاکی برای ارزیابی واحدهای تصمیم گیرنده باشد.

    کلیدواژگان: الگوی واحدهای تصمیم گیری، تحلیل پوششی داده ها، داده های نسبتی، مساله برنامه ریزی خطی کاملا فازی، مدل کاملا فازی کارایی ارزش
  • ایمان ذباح، علی ماروسی*، ابولفضل نوقندی، زهرا عباسی صفحه 5
    هدف

    بهینه سازی کیفیت آهک، همزمان با کاهش مصرف انرژی در کوره پخت آهک از اهمیت بسزایی برخوردار است. ازآنجایی که پخت آهک همواره در شرایط عدم قطعیت صورت می گیرد، لذا باید کنترل آن توسط روش های هوشمند انجام شود. هدف از انجام این پژوهش، پیش بینی کیفیت آهک در طول فرایند ساخت آن در کوره پخت آهک و تنظیم پارامترهای ورودی، قبل از تولید می باشد. .

    روش شناسی پژوهش:

     متغیرهای سیستم ارایه شده در این تحقیق شامل: میزان تناژ ورودی و پارامترهای هر دور می باشند. عدم تنظیم صحیح این پارامترها ضمن افزایش مصرف سوخت، منجر به تولید آهک فاقد کیفیت لازم، خواهد گردید. بر همین اساس در این مقاله از شبکه های عصبی مصنوعی و همچنین شبکه های مصنوعی فازی عصبی، به عنوان ابزارهای پیش بینی کننده و به منظور پیش بینی کیفیت آهک تولیدی در طی فرایند پخت استفاده شده است. این پارامترها عبارت اند از فیدر، آی دی کوره، پیش گرمکن ، کولر، کوره، زمان و میزان سوخت مصرفی و خروجی مدل کیفیت آهک تولیدشده می باشد.

    یافته ها:

     مدل سازی در نرم افزار متلب (2019) با استفاده از 472 نمونه با 8 ویژگی انجام شده است. از 80 درصد نمونه ها به منظور آموزش و 20 درصد به عنوان آزمون استفاده شده است.

    اصالت/ارزش افزوده علمی:

     در پایان مدل سازی به کمک شبکه های عصبی مصنوعی خطای 0.066 و شبکه فازی عصبی خطای 0.054 حاصل گردید.

    کلیدواژگان: پیش بینی کیفیت آهک، کوره آهک پزی، شبکه عصبی مصنوعی، نروفازی
  • ابراهیم علیخان گرگانی، حسنعلی آقاجانی*، مرضیه گرجی پشتی، قربانعلی آقا احمدی صفحه 6

    هوش فرهنگی یکی از توانمندی های موجود درسازمان است که مدیران می توانند در موقعیت های گوناگون از آن استفاده کنند. هوش فرهنگی می تواند به عنوان عاملی مهم در جهت بهبود کیفیت خدمات ارایه شده به مراجعین و رضایتمندی آنان گام بردارد.هدف اصلی این پژوهش تبین روابط تعاملی ابعاد هوش فرهنگی مدیران در شهرداری های استان های شمالی می باشد. این پژوهش بر آن است تا بررسی ادبیات مربوط هوش فرهنگی، شاخص های اساسی هوش فرهنگی را با استفاده از روش دلفی شناسایی کرده، و با استفاده از روش دیمتل فازی، الگوی نظام مند را برای مدل سازی و تاثیر مولفه ها ارایه کند. نتایج حاصل از پژوهش بیانگر آن است که ابعاد هوش فرهنگی عبارتند از: هوش رفتار، هوش شناختی، هوش فرهنگی مذهبی، هوش هویتی سازمانی، هوش انگیزشی، سرمایه اجتماعی، هوش رفتاری. هوش هویتی سازمانی و هوش رفتاری اثرپذیری ترین ها مولفه و شناختی، هوش انگیزشی و سرمایه اجتماعی اثر گذار ترین مولفه ها هستند. درپایان پیشنهاد شده است که به منظور بهبود وضعیت هوش فرهنگی ضمن توجه به همه متغیرهای لازم است به متغیر هوش فرهنگی مذهبی توجه بیشتری شود.

    کلیدواژگان: هوش فرهنگی، دلفی فازی، رتبه بندی، ارزیابی آزمون دیماتل
  • نیلوفر خلیلی، پریسا شاه نظری شاهرضائی*، امیر غلام ابری صفحه 7

    در این مقاله به مدل سازی یک مسیله زمان بندی شیفت کاری پرستاران با در نظر گرفتن سطح خدمت رسانی در شرایط عدم قطعیت پرداخته شده است. با توجه به نیاز ضروری بیمارستان ها جهت ارایه خدمات بهتر پرسنل به بیماران، نیاز به در نظر گرفتن ترجیحات پرستاران در زمان بندی شیفت کاری است. از این رو در این مقاله یک مدل چند هدفه با در نظر گرفتن قوانین و مقررات مربوط به تخصیص پرستاران به شیفت های کاری ارایه شده است که در آن سطح خدمت رسانی به بیماران نیز لحاظ گردیده است. با توجه به غیر قطعی بودن تعداد بیماران مراجعه کننده به بیمارستان این پارامتر به صورت غیر قطعی در نظر گرفته شده است. جهت ارزیابی خروجی های مدل، دو مثال عددی در سایز کوچک و بزرگ با داده های واقعی بیمارستان لبافی نژاد با بخش 18 نفره و 90 نفره طراحی و برای حل مسیله در سایز کوچک از روش اپسیلون محدودیت استفاده گردیده است. نتایج محاسباتی نشان میدهد که افزایش سطح خدمت رسانی به بیماران با افزایش تعداد کادر درمانی در هر روز و شیفت کاری رابطه مستقیمی دارد. همچنین با توجه به NP-Hard بودن مسیله زمان بندی، حل مسیله بخش 90 نفره با الگوریتم گرگ خاکستری و بر اساس طراحی یک کروموزوم جدید انجام شده است که نتایج حاصله از به کار گیری این روش نشان از وجود 35 جواب کارای مختلف برای برنامه ریزی زمان بندی پرستاران در بیمارستان لبافی نژاد را دارد.

    کلیدواژگان: زمان بندی پرستاران، سطح خدمت رسانی، الگوریتم فرا ابتکاری گرگ خاکستری، عدم قطعیت
  • فهیمه باروقی*، سودابه سیدی قمی صفحه 8

    در این مقاله، مساله مکانیابی مرکز-میانه مسیر استوار روی شبکه های درختی با وزنهای راسی بازهای یکسان برای هر دو مساله میانه مسیر و مرکز مسیر مورد بررسی قرار میگیرد. تابع هدف استفاده شده در این مقاله، جمع ساده تابع هدف مساله میانه مسیر و مرکز مسیر است. در کارهایی که در ادبیات تحقیقی صورت گرفته است، وزن ریوس برای هر دو مساله مکانیابی میانه مسیر و مرکز مسیر مجزا در نظر گرفته شده است. رویکرد استفاده شده برای محاسبه جواب استوار، رویکرد مینیماکس پشیمانی است. با استفاده از رویکرد مینیماکس پشیمانی، یک الگوریتم ترکیبیاتی با زمان اجرای O(n^5) برای محاسبه جواب استوار مساله مرکز-میانه مسیر استوار روی شبکه های درختی ارایه میشود. در این مقاله، با استفاده از سناریوهای بدترین حالت مسایل مرکز مسیر و میانه مسیر، سناریوهای بدترین حالت مساله مرکز-میانه مسیر استوار پیدا شده و با استفاده از آن، یک جواب استوار برای مساله مورد نظر محاسبه میشود.

    کلیدواژگان: بهینه سازی استوار، مساله مرکز-میانه، مکان یابی مسیر، معیار مینیماکس پشیمانی
  • حسن خادمی زارع*، آتنا مقیمی، محمدصالح اولیا، داود شیشه بری صفحه 9

    امروزه نقش و تاثیر رسانه در زندگی فردی و اجتماعی بر هیچ کس پوشیده نیست. در میان انبوه رسانه های امروزی، تلویزیون همچنان می تواند قدرتمند باشد به شرط آنکه مخاطب خود را بشناسد و مدیریتی نوین را در دستور کار خود قرار دهد. مدیریتی که منافع رسانه و مخاطب را یکی بداند. بدین منظور می توان با تحلیل توام مخاطبان و برنامه ها به دنبال راهکارهایی برای افزایش نفوذ رسانه بود. در این مقاله با نوآوری خوشه بندی توام مخاطبان براساس ویژگی های دموگرافیک و مشخصات برنامه های تلویزیونی، برای افراد هر خوشه راهکارهایی به منظور افزایش نفوذ رسانه ارایه گردیده است. داده ها از پرسشنامه محقق ساخته و نمونه 390 نفری از کارشناسان موضوع و مردم شهر یزد به دست آمدند. نتایج نشان می دهد که مدیران شبکه استانی یزد می بایست با توجه به خواسته های مطرح شده مخاطبان در زمان های اوج تماشا، در جدول پخش خود بازنگری کرده و راهکارهای ارایه شده این مقاله را در دستور کار قرار دهند. ارزیابی کیفیت خوشه بندی ساختارخوب آن را بیان می کند. راهکارهای ارایه شده نیز با نظر خبرگان حوزه رسانه و میزان انطباق نتایج با منابع مرتبط با موضوع تحقیق اعتبارسنجی شده است.در این مقاله با تکنیک جدید خوشه بندی توام مخاطبان براساس ویژگی های دموگرافیک و برنامه های تلویزیونی به صورت سلسله مراتبی و همزمان خوشه بندی شده اند و برای افراد هر خوشه راهکارهایی به منظور افزایش نفوذ رسانه ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: رسانه، مخاطب، خوشه بندی توام، راهکارهای افزایش نفوذ، شبکه یزد
  • مهدی شمس*، غلام رضا حسامیان صفحه 10

    در این مقاله، آزمون رتبه علامت دار ویلکاکسون ‏بر اساس یک نمونه از متغیر های تصادفی فازی، به محیط فازی تعمیم داده می شود. در رویکرد پیشنهادی، ابتدا با یاد آوری مفهوم متغیر تصادفی فازی‏ القایی از یک خانواده از توزیع ها با پارامتر فازی، میانه توزیع فازی و میانه یک نمونه از متغیر های تصادفی فازی به محیط فازی تعمیم داده می شوند. سپس خاصیت بزرگ نمونه ای یک دنباله از میانه نمونه فازی بر اساس یک متر متداول فازی مورد بررسی و کنکاش قرار می گیرد. سپس روشی جدید برای انجام آزمون فرضیه های فازی برای میانه فازی بر اساس معیار تعلق یک مجموعه فازی به یک مجموعه معمولی پیشنهاد می شود. برای این منظور ابتدا آماره آزمون ویلکاسون فازی بر اساس مشاهدات یک نمونه تصادفی فازی تعریف می شود. سرانجام، در یک سطح معنی داری دقیق داده شده، تابع آزمون فازی برای انجام آزمون فرضیه های فازی برای میانه فازی جامعه پیشنهاد می شود. روش پیشنهادی با یک مثال کاربردی تشریح می شود. رویکرد پیشنهادی با دیگر روش های موجود مورد مقایسه و تفاوت ها بررسی می شوند.

    کلیدواژگان: متغیر تصادفی فازی، آزمون فرضیه فازی، آماره آزمون فازی، پارامتر فازی، میانه فازی
|
  • Gelayol Niazadeh, Fatemeh Baratlou *, Seyed Reza Salehi Amiri, Abbasali Ghaiyoomi, Aliakbar Rezaei Page 1

    Language is the most important factor in transmitting culture and heritage from the past and plays a decisive role in explaining and organizing the thoughts and beliefs of individuals - in the present and future of society. In this paper, it is aimed to explain the role of foreign languages in Islamic Republic of Iran national and international cultural policy makings that has been challenged the previous equations and assumptions in the era of the globalization project according to the cons and the globalism process by the pros. The research method was descriptive-survey and data collection tool was a researcher-made questionnaire consisting of 25 questions. The statistical population of the study includes the cultural, political, social and linguistic elites of the country and the results show that the social, economic, political and cultural components are the most important components in Iran’s national and international cultural policy makings confronting foreign languages. Finally, according to the threats and opportunities of the internal and external environment, a new doctrine was presented in order to improve existing scientific theories, and then the components and indexes were ranked using the voting optimization model, so the previous step was approved.

    Keywords: Policy, culture, Foreign languages, Voting model
  • Farzaneh Rezaee, Nazanin Pilevari * Page 2
    Purpose

    In the current complicated supply chains, sustainability and two social and environmental perspectives have significantly caught researchers’ attention due to their significant role in cost reduction. The present study aims to propose a sustainable multi-tier supply chain model for power plant products for industrial and manufacturing factories.

    Methodology

    To this end, a mathematical model was proposed with three

    objectives

    maximizing the social responsibility, minimizing the emission of environmental pollutants, and reducing the costs of the supply chain. The whale and genetic metaheuristic algorithms were employed to propose and solve the model since sustainable supply chain planning was considered an NH-hard problem.

    Findings

    In order to solve the proposed model, the experimental sample was designed in three groups including small, medium, and large in terms of the data of Atmosphere Company. The results of whale optimization and genetic algorithms were compared according to the comparative indices of quality, dispersion, uniformity, and solving time.

    Originality/Value:

     According to the results, the whale algorithm was able to provide higher quality and near-optimal solutions than genetic algorithm; in addition, by comparison, it could efficiently explore and extract possible areas of the solution in terms of quality and dispersion indices. However, a shorter amount of time was required for genetic algorithm to uniformly find solutions.

    Keywords: Supply chain, Sustainability, Whale Optimization Algorithm
  • Elham Zahiri, Aghile Heidari, Ham, Id Reza Yoosefzade * Page 3

    The Pareto set of optimal solutions resulting from solving multi-objective optimization problems, although on the one hand increases the flexibility in choosing an optimal solution according to the conditions of a system, but on the other hand, due to different tastes and perspectives in a The system, choosing the most desirable Pareto front answer, can be a serious challenge. In this regard, in this article, in the first step, by defining the concept of Gaussian degree of proximity and presenting a decomposition approach based on it, we produce the Pareto front, which numerical results show that this front in comparison with fronts obtained from other quality decomposition approaches. Has a higher. In the second step, due to the lack of an evaluation criterion that examines the quality of a front from different angles, we present a new evaluation criterion for comparing different fronts, which by considering both factors of mastery and proximity to the optimal answer. Examines the quality of the answers on a Pareto front. The results obtained from the simulation of the proposed steps on the existing standard test functions confirm the efficiency and effectiveness of each of the steps of the proposed problem.

    Keywords: ‎ Multi-objective optimization, Domination. Fuzzy domination, approximation, Pareto Frontier
  • Mohammad Reza Mozaffari *, Fatemeh Dadkhah, Mehdi Abbasi Page 4
    Purpose

    The purpose of this paper is to present fully fuzzy value efficiency model and fully fuzzy value efficiency with ratio data model and determine DMU targets by solving them. It is considerable that to find targets of decision making units (DMUs) in data envelopment analysis, usually the required exact data and information are not available. In this situation using mathematical models with fuzzy parameters and decision making variables can be useful. Also, by using value efficiency analysis, the opinions of manager can be considered in determining DMU targets.

    Methodology

    Here, the linear programming models which all parameters and decision variables are triangular fuzzy numbers are defined as fully fuzzy linear programming. Each proposed full fuzzy model is converted to a triple objective non-fuzzy linear programming model and solved by the lexicographic method.

    Findings

    Research project targets in a university of Iran were determined by creating and solving proposed mathematical models.

    Originality/Value: 

    To present and solve fully fuzzy value efficiency model and fully fuzzy value efficiency with ratio data model and determine DMU targets are the innovations of this research. It is considerable that presenting the results as fuzzy numbers can be applied to evaluate DMUs.

    Keywords: Decision Making Unit targets, Data Envelopment Analysis, Ratio data, fully fuzzy value efficiency model, fully fuzzy linear programming problems
  • Iman Zabbah, Ali Maroosi *, Abolfazl Noghandi, Zahra Abbasi Page 5

    Optimizing the quality of lime, while using the energy system in the lime baking oven is a great service. Since lime baking is always allowed, you can easily control it. The purpose of this study was to predict the quality of lime during the manufacturing process in a lime baking oven and adjust the parameters provided before service delivery. The system variables presented in this study include: input tonnage and parameters of each round. Improper adjustment of these parameters will result in increased fuel consumption, resulting in poor quality lime production. Accordingly, in this paper, artificial neural networks as well as fuzzy neural networks have been used as predictive tools to predict the quality of lime produced during the baking process. These parameters are feeder, idle furnace, preheater, air conditioner, furnace, time and fuel consumption and output of the produced lime quality model. Modeling in matlab software (matlab2017) was performed using 472 samples with 8 properties. Eighty percent of the samples were used for training and 20% for testing. At the end of modeling, artificial neural networks error 0.066 and fuzzy neural network error 0.054 were obtained.

    Keywords: Lime quality prediction, Lime kiln, Artificial Neural Network, Neuro-Fuzzy
  • Ebrahim Alikhangorgani, Hasanali Aghajani *, Marzieh Gorjiposhti, Ghorbanali Aghaahmadi Page 6

    Cultural intelligence is one of the capabilities available in the organization that managers can use in various situations. Cultural intelligence can be an important factor in improving the quality of services provided to clients and their satisfaction. The main purpose of this study is to explain the interactive relationships of the dimensions of cultural intelligence of managers in the municipalities of northern provinces. This study aims to review the literature on cultural intelligence, identify the basic indicators of cultural intelligence using the Delphi method, and using the fuzzy Demetel method, to provide a systematic model for modeling and the impact of components. The results of the study indicate that the dimensions of cultural intelligence are: behavioral intelligence, cognitive intelligence, religious cultural intelligence, organizational identity intelligence, motivational intelligence, social capital, behavioral intelligence. Organizational identity intelligence and behavioral intelligence are the most effective components and cognitive, motivational intelligence and social capital are the most effective components. In the end, it is suggested that in order to improve the status of cultural intelligence, while paying attention to all variables, it is necessary to pay more attention to the variable of religious cultural intelligence..

    Keywords: : Cultural intelligence, Fuzzy Delphi, Ranking, evaluation of Dimatl test
  • Niloofar Khalili, Parisa Shahnazari-Shahrezaei *, Amir Gholam Abri Page 7

    This paper deals with modeling a nurse scheduling problem considering service level in uncertain conditions. In accord with the urgent need of hospitals to provide better services to patients, it is necessary to consider nurses’ preferences in the work shift scheduling. Hence, a multi-objective model is presented by regarding the rules and regulations related to the assignment of nurses to work shifts, in which the service level to patients is also considered. Due to the uncertainty of the number of patients that refer to the hospital, this parameter is taken uncertain into account. In order to evaluate the output results, two numerical examples in small and large sizes with real data of Labbafinejad Hospital with 18-person and 90-person wards are designed and Epsilon constraint method is used to solve the small-sized problem. Computational results reveal that increasing the service level to patients is directly related to increasing the number of nurses per each shift. Moreover, because of NP-Hard nature of nurse scheduling problem, the large-sized problem (90-person ward) is solved by a Gray Wolf algorithm and on the basis of designing a new chromosome. The results obtained by this method include 35 different efficient solutions for nurse scheduling in this hospital.

    Keywords: Nurse scheduling, Service level, Gray Wolf Meta-Heuristic Algorithm, Uncertainty
  • Fahimeh Baroughi *, Soudabeh Seyyedi Ghomi Page 8

    In this paper the robust path centdian problem is investigated on tree networks with the same interval vertex weights for the both path center and path median problems. The used objective function in this paper is the simple sum of path median and path center problems. In the past research works the vertex weights for the both path median and path center location problems are disjoint. The used approach to compute the robust solution is the minmax regret criterion. In this method for any selected path on the tree, the maximum value of regret is minimized for all possible events of vertex weights. Using the minmax regret criterion, an algorithm with O(n^5) time complexity is presented to obtain a robust solution of the robust path centdian problem on tree networks. In this paper using the worst case scenarios for the path median and path center we obtain the worst case scenarios of robust centdian problem. Then we obtain a robust solution for this problem.

    Keywords: optimization, Path location, Centdian problem, Minmax regret criterion
  • Hassan Khademi Zare *, Atena Moghimi, Mohammadsaleh Owlia, Davood Shishebori Page 9

    Nowadays, it is obvious that media has a dramatic role in people's lives. Among all types of media, TV can still be powerful if it tries to know its audience and uses creative management. A management that considers the interests of the media and the audience as one is effective.To achieve this goal, we should look for solutions to increase media influence by analyzing the audience and the programs together.In this article, we used innovative joint clustering of audiences based on demographic characteristics and characteristics of television programs. Solutions are provided for members of each cluster in order to increase media influence. The data was obtained from a researcher-made questionnaire and a sample of 390 related experts and people of Yazd.According to the demands of the audience during watching peaks, the managers of Yazd’s local TV channel have to review their broadcast schedule and use the solutions provided in this article on their agenda. Evaluating the quality of clustering shows its suitable structure. The proposed solutions have been validated according to the opinions of media experts and the degree of result’s compliance with the sources related to the research topic.In this article, due to a new technique called joint clustering, the audience is clustered hierarchically and simultaneously based on demographic characteristics and television programs. in addition, the solutions are provided for members in each cluster to increase media influence.

    Keywords: Media, audience, joint clustering. solutions to increase effect, Yazd Channel
  • Mehdi Shams *, Gholamreza Hesamian Page 10

    In this paper, the Wilcoxon ranked-sum test is generalized to the fuzzy environment based on a sample of fuzzy random variables. In the proposed approach, first by remembering the concept of induced fuzzy random variable from a family of distributions with fuzzy parameter, the fuzzy median of the population and the fuzzy median of a sample of fuzzy random variables are generalized to the fuzzy environment. The large sample property of a sequence of fuzzy sample mean is then investigated based on a popular fuzzy distance. Then a new method for testing fuzzy hypotheses for fuzzy median of a population is extended based on a criterion of belonging of a fuzzy set to the conventional critical region. For this purpose, the fuzzy Wilcoxon test statistic is first defined based on the fuzzy observations. Finally, at a given level of exact significance, a fuzzy test is proposed to test the fuzzy hypotheses of fuzzy median. The proposed method is finally illustrated with a practical example. The proposed approach is compared with other existing methods and the differences are examined.

    Keywords: fuzzy random variable, fuzzy hypothesis, fuzzy test statistics, Fuzzy parameter, fuzzy median