فهرست مطالب

مدیریت نظامی - پیاپی 88 (زمستان 1401)

فصلنامه مدیریت نظامی
پیاپی 88 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمود تقی زاده، حسن قدرتی*، علی اکبر فرزین فر، حسین جباری، میثم عرب زاده صفحات 1-24

    مقاله حاضر، با هدف مدل پیشنهادی جهت تعیین هزینه های فنی،پروازی، و... برای آمادگی عملیاتی انجام یک پرواز ایمن بالگرد، به منظور ارتقاء توان عملیاتی بالگردهای نظامی با استفاده از اجرای برنامه ریزی پروازی، نگهداری و تعمیرات فنی، بر اساس سه مولفه اصلی: در دسترس بودن، قابلیت سرویس دهی، پایدار بودن صورت گرفته است. نظر به این اهمیت،پژوهش حاضر بر آن است تا با مطالعه موردی در یک سازمان پروازی به عنوان برجسته ترین یگان فعال ایفای نقش می نماید. با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی مبتنی بر مبانی نظری، تجربیات گذشته و مطالعه بر روی عملکرد چند سایت پروازی یک بالگرد ترابری و احصاء پارامترهای فوق برای تعیین هزینه ها، براساس الگوی مدل F.M.P و ریاضی صورت گرفته است. نتایج عملکرد سه ساله چند سایت مختلف پروازی بالگردهای ترابری موجود کشور از سازمانهای نظامی و غیر نظامی جمعیت هلال احمر کشور با نگاه تعیین هزینه و محاسبه یک ساعت پرواز و مقایسه وضعیت سود دهی منطقی بصورت نمودار، همراه با تجزیه،تحلیل، ارایه راهکارها و پیشنهاد برای اقدامات اصلاحی مورد تحقیق و پژوهش قرار گرفته است. به منظور حفظ و ارتقاء توان عملیات بالگردی، با استفاده از نتایج فوق می توان با برنامه ریزی مناسب، مدیریت هزینه ها و برآورد اعتباری دقیق و صحیح در شرایط امنیت اقتصادی حال جهان، یک سازمان فعال پروازی راه اندازی و هر سال تجهیزات پروازی را به روز و کارکنان پروازی، فنی و اداری از توان و انگیزه خدمتی بهتری برخوردار و آن سازمان منظور بصورت مداوم سود دهی اقتصادی بهتری داشته و برای دیگر شرکت های پروازی نیزتعمیم داد

    کلیدواژگان: هزینه، آمادگی عملیاتی، برنامه ریزی، نگهداری و تعمیرات
  • سجاد پناهی فر*، امیرحمزه عالی نژاد صفحات 25-44
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی برنامه آموزشی هوش سازمانی و هوش هیجانی برروی میزان تاب آوری در کارکنان نظامی انجام گرفت. روش پژوهش نیمه تجربی بود وازطرح پیش آزمون -پس آزمون با پیگیری استفاده شد. جامعه آماری پژوهش، کلیه کارکنانی که برابر فراخوان داده شده حاضر به شرکت در پژوهش شدند.نمونه شامل 90 نفر (30 نفر آموزش مولفه های هوش سازمانی، 30 نفر آموزش مولفه های هوش هیجانی ،30 نفر گروه کنترل)بودند که به روش نمونه گیری در دسترس با جایگزینی تصادفی انتخاب شدند.گروه آموزش مولفه های هوش سازمانی 11جلسه،گروه آموزش مولفه های هوش هیجانی10جلسه در جلسات آموزش شرکت کردند.در حالی که گروه کنترل تحت هیچ مداخله ای قرار نگرفت.ابزار پژوهش،پرسشنامه تاب آوری سازمانی کانر و دیویدسون (2003)  بود که کارکنان هر سه گروه در سه مرحله پیش آزمون،پس آزمون وپیگیری ، آن را تکمیل کردند.داده های پژوهش حاضر با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شد. نتایج نشان داد هر دو شیوه آموزشی در کاهش  میزان تاب آوری کارکنان به صورت معنی داری اثربخش می باشند. و بالاترین میزان اثربخشی به ترتیب متعلق به برنامه آموزشی هوش هیجانی با ضریب اتای 821/0 و برنامه آموزشی هوش سازمانی ضریب اتای 749/0 می باشد. ازیافته های پژوهش حاضر می توان  در راستای مداخلات آموزشی برای افزایش میزان تاب آوری  استفاده کرد.
    کلیدواژگان: هوش سازمانی، هوش هیجانی، تاب آوری، کارکنان نظامی
  • ابوافضل حاج امینی، عباس خورشیدی*، نادر برزگر، بتول فقیه اراک، اکبر سلیمی صفحات 45-74
    این پژوهش  به ارایه الگوی انتخاب مدیران مراکز آموزش  نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران صورت پذیرفته است. که با استفاده از کد گذاری باز به روش اشتروس و کوبین (1998) مقوله ها دسته بندی شد که در نهایت 6 شاخص اصلی و 39 مولفه استخراج شد که در مرحله اول برای 15 نفر از مدیران  و معاونان مرزیانی ها ارسال شد و سپس در مرحله دوم با استفاده از تکنیک دلفی  در دو مرحله برای 20 نفر از اعضای هیات علمی ها رشته مدیریت آموزشی در دانشگاه آزاد اسلامی  ارسال شد و در نهایت با استفاده از نرم افزار spss میزان توافق نهایی  با استفاده از آزمون ضریب توافق کندال مورد سنجش قرار گرفت. همه شاخص ها ی  استخراج شده  در بخش تکنیک دلفی و با  استفاده آزمون ضریب توافقی کندال بالاتر از 70/0 درصد به دست آمد که نشان از میزان توافق خبرگان در شاخص های انتخاب های مدیران آموزشی است. در نهایت، به ترتیب اولویت توانایی سازمانی، سبک رهبری، توانایی حرفه ای،  ویژگی های شخصیتی ، بعد فرهنگی اجتماعی، بعد اعتقادی شناسایی شد. نتایج به دست آمده نشان داد ترتیب اولویت ابعاد شناسایی شده و مولفه شامل دینی، سیاسی، فرهنگ سازمانی، جو سازمانی، ارتباطات اثربخش،ا داری/ مدیریتی،مشارکتی ،تحولی ،توزیعی ،تعاملی، آزاد منشانه ، هیجانی،آموزش مدار، اخلاقی، اقتضایی، تعالی، فرهمندی ، ارزیابی، نظارت ، فرایندهای یادگیری/ یاددهی، رشد حرفه ای، گفتمان آموزشی،مدلسازی،نفوذ،بصیرت،چالش پذیری،روحیه بخشی،مصمم بودن ،حساسیت،تفکر واگرا، انگیزه داشتن،توانایی راهبردی، توانایی تحلیلی،توانایی هنجاری و برای الگوی مذکور نهایی شد.
    کلیدواژگان: انتخاب مدیران، سبک رهبری، آموزش، آموزش مرزبانی، میزان شایستگی
  • ابوطالب مطلبی*، علیرضا عالی پور صفحات 75-104
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی چالش های جانشین پروری برای افسران مدیریت و کمیسر دریایی دانش آموخته دانشگاه علوم دریایی امام خمنی(ره) نوشهر در سال 1401انجام شده است. پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی بوده که از نظر هدف پژوهش توسعه ای - کاربردی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل 20 نفر از فرماندهان، اساتید دانش آموخته دانشگاه علوم دریایی در رشته تحصیلی مدیریت و کمیسر دریایی بودند که در فرایند مصاحبه نیمه ساختاریافته قرار گرفتند. داده های جمع آوری شده به روش داده بنیاد و با استفاده از نرم افزار MAXQDA کدگذاری و مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش با استفاده از قضایای نظری و  بر اساس مفاهیم مستخرج از ادبیات جانشین پروری، به صورت مدل پارادایمی ارایه گردید. که عدم توجه جدی سازمان به آموزش های یگانی(ضمن خدمت)، بی توجهی نسبی به اصول مدیریت استعداد، ضعف برنامه ریزی منابع انسانی(شرایط علی)؛ ضعف در مدیریت دانش سازمانی، ضعف در ویژگی های فردی افسران، توجه ناکافی به شایسته سالاری(شرایط پدیده محوری)؛ عدم پذیرش سازمان، نتایج منفی جانشین پروری، فقدان رویکرد توسعه شغلی و ارزیابی آن(شرایط مداخله گر)؛ عدم تمایل و انگیزه مدیریت، میل به تصدی گری پست در فرماندهان و مدیران ، فقدان ساز و کارهای گردش شغلی(شرایط حاکم)؛ باور فرماندهان ارشد، مشوق های انگیزشی در سازمان، حمایت سازمانی ادراک شده(راهبردها)، شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: جانشین پروری، مدیریت و کمیسر دریایی، نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران
  • محمد عباسیان*، رشید دانش صفحات 105-144
    ارزیابی جامع مطلوبیت برنامه های تربیتی-آموزشی، یکی از راهکارهای اصلی در آسیب شناسی سیستماتیک و ارتقای کیفیت این برنامه هاست. نتایج بررسی های میدانی حاکی از وجود دو چالش عمده «شناسایی ذی نفعان اصلی» و «نحوه وزن دهی به تک تک ابعاد، عوامل و سنجه های ارزیابی از منظر تک تک این ذی نفعان» در فرآیند ارزیابی جامع مطلوبیت برنامه های تربیتی-آموزشی است. این در حالیست که نتایج بررسی های علمی بیانگر کاربرد مناسب تکنیک های تصمیم گیری چندمعیاره در حل این قبیل چالش هاست. هدف مقاله حاضر، شناسایی ذی نفعان اصلی و تعیین اوزان تک تک ابعاد، عوامل و سنجه های ارزیابی مطلوبیت اردو های تربیتی-آموزشی یک مرکز آموزش نظامی با بهره مندی از تکنیک تصمیم گیری چندمعیاره آنتروپی شانون است. این پژوهش از نوع کاربردی و به روش توصیفی-پیمایشی-مقطعی انجام شد. جامعه پژوهش شامل خبرگان علمی-نظامی هستند. نمونه آماری شامل 43 نفر از این خبرگان است که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و اطلاعات پرسش نامه شماره یک جمع آوری شد. برای وزن دهی شاخص ها از مدل میانگین وزنی و برای وزن دهی عوامل و ابعاد ارزیابی مطلوبیت، از رویکرد تصمیم گیری چندمعیاره آنتروپی شانون استفاده شد. نتایج نشان داد میانگین نظرات آموزش گیرندگانی که اردو را با موفقیت به اتمام رسانده اند با وزن 28.1%، و میانگین نظرات فرماندهان گروهان با وزن 12.8%، بترتیب دارای بیشترین و کمترین تاثیر نسبی در فرآیند ارزیابی مطلوبیت اردو های تابستانی در مقایسه با سایر ذی نفعان اصلی است. بر اساس دست آوردهای این پژوهش و اعمال آن بر روی نتایج پرسش نامه شماره دو، امتیازات فعالیت های تربیتی-آموزشی نظامی دو اردوی «رزم در کویر» و «رزم در کوهستان» و بر اساس میانگین نظرات تمامی ذی نفعان اصلی مقادیر 80.34%، و 94.84%، حاصل شد.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری چندمعیاره، آنتروپی شانون، ارزیابی جامع مطلوبیت، برنامه های تربیتی-آموزشی نظامی
  • صمد بارانی*، علی فرهادی، ناصر عسگری صفحات 145-168
    هدف تحقیق شناسایی عوامل موثر بر اجتناب از رفتارهای ضد بهره وری در سازمان های دفاعی می باشد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، آمیخته-اکتشافی است. نمونه آماری تحقیق در بخش کیفی، 12 نفر از خبرگان دانشگاهی و اجرایی سازمان های دفاعی بودند که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. در بخش کمی نیز تعداد 230 نفر از کارکنان یکی از سازمان های دفاعی کشور به روش تصادفی ساده انتخاب و در تحقیق مشارکت داده شدند. ابزار گرداوری داده ها در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی پرسشنامه می باشد. برای تحلیل داده های کیفی از روش داده بنیاد و برای تحلیل داده های کمی از مدل یابی معادلات ساختاری (نرم افزار PLS) استفاده شده است. تحلیل داده ها حاکی از شناسایی 68 شاخص در قالب 13 مولفه و 4 بعد(عوامل سازمانی، عوامل مدیریتی، عوامل فردی و عوامل فرهنگی-اجتماعی) برای عوامل موثر بر اجتناب از رفتارهای بهره وری در سازمان های دفاعی می باشد. شاخص های برازش مدل نیز بر کیفیت و برازش مناسب مدل تحقیق دلالت دارد. تمرکز بر شاخص های شناسایی شده در این تحقیق از سوی مدیران و فرماندهان و کارکنان این سازمان ها در تمامی سطوح  می تواند آنها را در اجتناب از رفتارهای بهره وری یاری نماید.
    کلیدواژگان: عوامل سازمانی، عوامل مدیریتی، عوامل فردی، عوامل فرهنگی-اجتماعی، رفتارهای ضد بهره وری، سازمان های دفاعی
|
  • Mahmood Taghizadeh, Hassan Ghodrati *, Ali Akbar Farzinfar, Hossein Jabbary, Meysam Arab Zadeh Pages 1-24

    This study aims to determine the model for technical and flight costs, and to ready the helicopters for a safe flight, in order to improve the operational capacity of military helicopters. This readiness is done by implementing the flight planning and technical maintenance based on three main components: availability, serviceability, and stability. In this descriptive-analytical study based on theoretical foundations, past experiences and studying the performance of several flight sites of a transport helicopter; parameters of cost determination based on the F.M.P model and math were calculated. Thus, to calculate the cost based on parameters such as: technical work time and periodical checks, the helicopter is non-operational and grounded for a certain period of time. In findings, 3-year performance of several flight sites of transport helicopters from the military and civilian organizations of the country were examined with the view of determining the cost, calculating one hour of flight, and comparing the status of logical profitability in a diagram along with analysis and providing solutions. With proper planning, cost management and accurate and correct credit estimation, it is possible to set up an active flight organization and update it every year to maintain and improve the power of helicopter operation. In addition, suitable motivation of specialized, technical and administrative staff improves the condition of the organization. This motivation along with economic profitability provides the possibility of generalization of similar companies,ultimately.

    Keywords: cost, Operational Readiness, Planning, Maintenance
  • Sajad Panahifar *, Amir Hamzeh Alinjad Pages 25-44
    High level of resilience of human resources, as one of the most important capitals, in different working conditions can help the organizations to achieve their goals. Many studies have been conducted to improve the level of this variable in human resources, but in the meantime, less attention has been paid to the role and the effect of emotional and organizational intelligence according to job conditions, especially in military employees. This study aims to compare the effectiveness of the training program of organizational and emotional intelligence on the level of resilience in military employees. The research method was quasi-experimental with pretest-posttest design with follow-up. In this study, 90 employees of one of the armed forces units in February 2021 selected by available sampling method and randomly assigned to two experimental groups and one control group (30 people in organizational intelligence group, 30 people in emotional intelligence group, 30 people in control group). The organizational intelligence components training group and the emotional intelligence components training group participated in 11 and 10 sessions, respectively; while the control group was not subjected to any intervention. The research tool was Connor and Davidson's (2003) Organizational Resilience Questionnaire, which the employees of all three groups completed in three stages: pretest, posttest and follow-up. The data analyzed by analysis of variance with repeated measurements method. The findings showed that both training methods are significantly effective in resilience of employees. The highest level of effectiveness belongs to the emotional intelligence training program and the organizational intelligence training program with a coefficient of 0.821 and 0.749, respectively. The findings of the current research can be used in line with training interventions to increase resilience.
    Keywords: Organizational intelligence, emotional intelligence, resilience, Military Employees
  • Abolfazl Haj Amin, Abbas Khorshidi *, Nader Barzhgar, Batol Fagharam, Akbar Salimi Pages 45-74
    This study aims to propose an appropriate model of manager selection in border guard training centers of the I.R. of Iran police force. By open coding of Strauss and Kobin (1998) method, 6 main indicators and 39 components were extracted. In first step, they were sent to 15 managers and deputies of border guard training centers, and in second step, by Delphi technique, they were sent to 20 academic members of Islamic Azad University in the field of educational management. Finally, through SPSS software and Kendall's coefficient of agreement test the final agreement was measured. All the extracted indicators in Delphi technique section and Kendall's coefficient of agreement test were above 0.70%, which shows the level of agreement of experts in the indicators of educational managers' selection. Finally, organizational ability, leadership style, professional ability, personality traits, social -cultural dimension, and belief dimension were identified in order of priority. The results showed the order of priority of the identified dimensions and the components: religious, political, organizational culture, organizational atmosphere, effective communication, administrative/managerial, collaborative, transformational, distributional, interactive, emotional, educational, ethical, excellence, learning/teaching processes, professional growth, educational discourse, modeling, influential, motivational, sensitive, divergent thinking, strategic ability, analytical ability and normative ability dimensions.
    Keywords: Selection of Managers, Leadership Style, Training, Border Guard Training, Level of Competence
  • Abutaleb Motalebi *, Alireza Alipour Pages 75-104
    This study aims to identify the challenges of succession for management officers and maritime commissioners who graduated from Imam Khomeini University of Maritime Sciences in 2022. In this qualitative study which is developmental-applied in terms of purpose, 20 commanders, and professors of the university in field of management and maritime commissioners as statistical population were included in the process of a semi-structured interview. The collected data were coded and analyzed by the grounded theory method and MAXQDA software. The results of the research were presented in form of a paradigmatic model based on theoretical theorems and concepts extracted from the succession literature. In this model, lack of serious attention to training, relative disregard to the principles of talent management, weak human resources planning (causal conditions); weakness in organizational knowledge management, weakness in individual characteristics of officers, insufficient attention to meritocracy (conditions of the central phenomenon); non-acceptance of the organization, negative results of succession, lack of career development approach and its evaluation (intervening conditions), lack of desire and motivation of management, desire to hold position among commanders and managers, lack of job mechanisms (prevailing conditions), belief of senior commanders, motivational incentives in the organization, perceived organizational support (strategies) were identified
    Keywords: succession, Management, Maritime Commissioner, Navy Force of the I.R. of Iran
  • Mohammad Abbasian *, Rashid Danesh Pages 105-144
    This study aims to improve educational and training processes in Imam Ali Military University (IAMU), focusing on synergy, scientific-research interactions, and formulation and prioritization of effective strategies. In this applied- action research, 30 people were selected from among 150 experts, professors and commanders of IAMU according to the theoretical saturation of experts. Data collected through the semi-structured questionnaire, and analyzed and prioritized by SWOT and QSPM methods. Research results showed that the strategic position of the university is in the offensive area. After identifying the strategies and prioritizing them; through interviews with experts, practical strategies to reach the desired point were formulated and prioritized in five thematic groups: knowledge enhancement, interaction and cooperation with scientific societies, revision of internal laws, updating of equipment and resources, and creation of an educational and research work group. The results showed that the strategy of "holding short-term knowledge-enhancing courses in new sciences and knowledge" with an attractiveness score of 7.8511 has the first priority.
    Keywords: : Education, Training Processes, Strategy Development, Imam Ali Military University, SWOT
  • Samad Barani *, Ali Farhadi, Naser Asgari Pages 145-168
    The alignment of knowledge and business strategies in the era of globalization, due to the ever-increasing amount of chaos, instability and increasing complexity of the global environment, is one of the most important challenges of the organization. Paying attention to the process of alignment is a very important step in successful implementation of strategies and achieving goals. This study aims to discover and build network and map of the themes of alignment of knowledge and business strategies based on the theory of activity domain in an Iranian organizational university. To this end, directed qualitative content analysis in 12 steps was used to answer the research questions. The results show that four capabilities (academic, physical, character and special) are needed to meet the strategic intellectual needs of the organizational university. By using 6 modalities of spatialization, temporalization, stabilization, mediation, contextualization and transition of a common understanding or communal meaning about the organization's knowledge resources and capabilities and strategic intellectual needs, operational alignment is created. It is concluded that the alignment of knowledge and business strategies in organizational universities can be operationalized on the basis of a common framework called activity domain. To achieve organizational goals, adopting a suitable approach for alignment is very important and can lead to success and achieving a sustainable competitive advantage for the organization.
    Keywords: alignment, Strategy, Knowledge Strategy, Business Strategy, Activity Domain, modality