فهرست مطالب

لسان مبین (پژوهش ادب عرب) - پیاپی 51 (بهار 1402)

فصلنامه لسان مبین (پژوهش ادب عرب)
پیاپی 51 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی اسودی، سلمان آزمون علی آباد* صفحات 1-24
    بررسی های شناختی در حوزه ی معنی شناسی در پژوهش های زبانی جدید، یکی از زمینه های رایج در بررسی آثار ادبی و پی بردن به مفاهیم عمیق آن ها است. در این میان نظریه طرح واره های تصویری از یافته های معنی شناسی شناختی است که اساس ادراک مفاهیم انتزاعی را در تجربه های حسی و ساختارمند در ذهن، می-داند. در پرتو این نظریه، آثار زبانی-ادبی فراتر از سطح معنای ظاهر بررسی می-شوند. در همین راستا، می توان از این رویکرد برای شناخت معانی فراظاهری قرآن کریم که یک معجزه زبانی است، استفاده نمود. از همین رو مقاله حاضر با تکیه بر روش توصیفی-تحلیلی با رویکردی زبان شناختی به بررسی داستان موسی و خضر علیهما السلام در قرآن بر اساس نظریه طرح واره های تصویری جانسون در سه سطح حجمی، قدرتی و حرکتی، برای پی بردن به معانی شناختی موجود در آیات، پرداخته است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که طرح واره های تصویری بین مفهوم سازی و ادراک انسانی تناسب ایجاد کرده اند. از این میان طرح واره های حجمی درای بیشترین بسامد هستند و نمود بیشتری در حسی شدن مفاهیم انتزاعی دارند. همچنین شناخت طرح واره ها سبب می شود که مفاهیم انتزاعی در ذهن در سطح ملموس و گسترده-تری، درک شوند. علاوه بر این هماهنگی طرح واره ها با تجربیاتی که در راستای آن طرح شده اند، به نوبه خود دارای معنی می باشد.
    کلیدواژگان: معنی شناسی شناختی، طرح واره های تصویری، قرآن کریم، داستان موسی و خضر
  • راضیه نظری* صفحات 25-46
    نشانه معنی شناسی عاطفی، شیوه نقد ادبی است که پس از نشانه شناسی ساخت گرا با هدف بررسی چگونگی شکل گیری عواطف و ارتباط آن با درک انسان از محیط پیرامونی اش به وجود آمد. در همین راستا طرحواره فرآیند عاطفی ازسوی گرمس مطرح شد. این طرح واره شامل پنج مرحله تحریک عاطفی، توانش، شوش، هیجان و ارزیابی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی زنجیره حالات عاطفی در رمان مرافی الحب السبعه با استفاده از شیوه توصیفی- تحلیلی و از رهگذر مطالعه منابع کتابخانه ای به رشته نگارش درآمده است. در این اثر، شوش عاطفی تحت تاثیر مفهوم فلسفی نیستی است که از منظر نشانه معنی شناسی از آن به غیاب تعبیر می شود. بنابراین طرحواره فرآیند عاطفی داستان بر اساس حضور سوژه و غیاب وطن شکل گرفته است. یافته های پژوهش، نشان می دهد، اولین مرحله طرحواره فرآیند عاطفی داستان، عاطفه ترس است که تحت تاثیر آن، کنش مهاجرت شکل گرفته است. شوش دلتنگی، تحت تاثیر اقامت طولانی در سرزمینی بیگانه هویت عاطفی سوژه را شکل داده است و تداوم این وضعیت، درخودماندگی او را به همراه داشته و به همین خاطر او کمترین فشاره عاطفی را تجربه کرده است. از آنجا شگرد پیش تنیدگی و کنش مهاجرت سبب خلاصی سوژه از این حس نشد؛ در مرحله ارزیابی طرحواره عاطفی داستان که مبتنی بر تغییر موضع و دیدگاه سوژه است، عاطفه انتظار جایگزین حس غربت شده است.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی عواطف، حضور و غیاب، طرحواره عاطفی، عاطفه غربت، عاطفه انتظار
  • سارا حسنی نفطه*، یحیی معروف، عبدالرضا نادریفر، علی سلیمی صفحات 47-66
    عنصر عاطفه و احساسات زنانه بخشی از مساله پایداری و ساختارها و مناسبات درونی و بیرونی آن را قابل شناخت می سازد. شماری از نقش ها و دلالت هایی که ارتباط استوار میان پاکی حس زنانه و دنیای پرخشونت جنگ را بازسازی می کنند از رهگذر این عامل، معناهای محتمل وگسترده ای را به این مفهموم ناب و پاک بشری می بخشند. این پژوهش با کمک رهیافت های نشانه معناشناسی و روش توصیف و تحلیل متن، رمان الدوامه قمر کیلانی بانوی ادبیات مقاومت سوریه را با موضوع عاطفه زنانه، مورد تحلیل قرار می دهد. افق این جستار محدود به بررسی نقش و جایگاه زنان سوری در رمان «الدوامه» براساس روش و الگو طرحواره های عاطفی فونتنی است. هدف این پژوهش بررسی شکل گیری، تولید و دریافت معنا در زمینه ادبیات پایداری زنان است. این گفتمان نشان می دهد که چگونه قمر کیلانی با استفاده از عاطفه زنانه اش و با تکیه بر واقعه تاریخی جنگ حزیران به تولید معانی مقاومت محور می پردازد و از بافت های موجود و شناخته شده فاصله می گیرد و گفته یاب را با عناصر غیرمنتظره مواجه می سازند. براساس نظام ارزشی مزبور در سازوکارهای تولید در طرحواره گفتمان عاطفی مهم ترین مضامین پایداری زنان در رمان مذکور وطنپرستی، دعوت به مبارزه، ستایش شهادت و ترسیم اوضاع جنگ و... است. این طرحواره در جهت تثبیت آرمان حاکم بر جامعه یعنی ستایش پایداری و آزادگی و به حاشیه راندن سایر مفاهیم، سیر می کند.
    کلیدواژگان: نشانه معنا شناسی، فونتنی، پایداری زنان، الدوامه، قمر کیلانی
  • بهنام فارسی*، ساجد زارع، فاطمه شاهرخی صفحات 67-88
    «جریان سیال ذهن» شیوه روایی است که نویسنده احساسات و افکار شخصیت ها را درست در همان لحظه ای ثبت می کند که در ذهن آنان به وقوع می پیوندند و با نمایش آن ها، خواننده را در تجربیات ذهنی شخصیت ها سهیم می کند. «دیمه ونوس»، رمان نویس سوری از جمله نویسندگانی است که در رمان خود «الخایفون» برای پردازش حوادث داستان از شیوه جریان سیال ذهن استفاده کرده است. این جستار بر آن است تا با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی، به بررسی تاثیر مولفه های این شیوه روایی در روایت رمان «الخایفون» پرداخته و ارتباط میان کاربست این شیوه روایت با پدیده ترس در سوریه را تبیین نماید. دستاورد پژوهش مبین این است که به کارگیری شیوه جریان سیال ذهن در روایت این رمان، پیامدهایی داشته که بر پیش برد روایت رمان تاثیرگذار بوده است و برخی از مولفه های آن، به افزایش زمان خوانش متن و در نتیجه، کاهش شتاب روایت می انجامند. نویسنده در راستای این که ترس و آشفتگی مستولی شده بر جان و روح شخصیت های را نشان دهد، چاره ای جز مراجعه به ذهن قهرمانان داستانش ندارد و تنها با تکیه بر لایه پیش از گفتار ذهن است که می توانست این ترس را به گونه ای موثر به تصویر بکشد و به همین دلیل از شیوه روایی جریان سیال ذهن استفاده نموده است.
    کلیدواژگان: شیوه های روایت پردازی، جریان سیال ذهن، ترس، رمان الخائفون، دیمه ونوس
  • حجت الله فسنقری*، مریم نصرالهی، حسین شمس آبادی، مصطفی مهدوی آرا صفحات 89-108

    هانری برگسون، فیلسوف شهودگرای فرانسوی، تقریبا تمام فلسفه خود را حول محور زمان واقعی متمرکز کرده و با مطرح نمودن زمانی مستمر و عمواره در جریان و خارج از محدودیت های مکانی-زمانی با عنوان «duration» (دیرند)، که توان توجیه هستی سیال را دارد، کوشید تا حقیقت این مفهوم را تبیین کند. در ادبیات عربی، «آدونیس» به عنوان یک شاعر سورریال که اتفاقا با فلسفه غرب به طور عام و فلسفه برگسون به طور خاص آشنا بوده، تلاش کرده زمان را در مفهوم امتداد و پیوستگی مطرح کند و از آن برای بیان خیزش مستمر حیات استفاده نماید. این پژوهش با تکیه بر روش توصیفی- تحلیلی و با هدف خوانشی برگسونی از دیوان «مفرد بصیغه الجمع» انجام شد؛ یافته های پژوهش نشان داد تلاش آدونیس برای خارج کردن زمان از ابعاد عرفی و بیرونی آن به شدت تداعی کننده فلسفه زمان برگسون و مولفه های آن است: در رابطه با «اصالت حرکت»، آدونیس با محوریت قرار دادن وجود خود، سعی در شناخت حقایق جهان دارد و به مانند برگسون سیلانی را که در درون خود احساس می کند، به تمام پدیده ها تسری می دهد؛ در این قصیده، شاعر به آنچه در مراحل مختلف زندگی اش سپری کرده، نظر می کند و این مهم را به کمک قوای تخیل خود که در تعبیر برگسون همان «خاطره ناب» است، محقق می کند و در نهایت، آدونیس همانند برگسون راه درک حقیقت و تجربه حرکت اصیل و خاطره ناب را «درک بدون واسطه» آنها و خروج از تعینات می داند.

    کلیدواژگان: فلسفه زمان، دیرند، برگسون، آدونیس، مفرد بصیغه الجمع
  • زهرا فرید* صفحات 109-129
    میخاییل باختین (1895) در بررسی خصوصیات نثر رمانگرا که بستری مناسب برای ایجاد فضایی چند صدایی و مقابله با تک سویگی و اقتدار طلبی در فرهنگ هر جامعه است، به مفهوم کارناوال دست می یابد. رمان از نظر باختین مانند کارناوال های قرون وسطا جایگاهی برای همگرایی صداهای فرادست و فرودست جامعه و به هم ریختن سلسه مراتب و گفتمان های غالبی می باشد. او در دل طرح کارناوال گرایی مقولاتی مانند دیگر بودگی، چند صدایی، ریالیسم گروتسک، کرونوتوپ، خنده مرگ، طنز و... را مطرح می کند و رمان را دارای ظرفیت ایجاد شبکه ای از این مفاهیم می داند. جوخه الحارثی(1978) نویسنده زن عمانی در رمان سیدات القمر(بانوان ماه) با طرح داستانی چند لایه از زندگی مردم عمان بخصوص زنان و بردگان در دوران برده داری و تغییرات بنیادین اجتماعی، سیاسی و فرهنگی در این کشور، جهانی کارناوالی خلق کرده که بسیاری از گفتمان های غالب و هنجارهای برساخته را به چالش می کشد. این پژوهش بر آن است تا با روش تحلیلی به بررسی مولفه های کارناول در این رمان بپردازد. نتایج حاکی از آن است که عواملی چون خلق شخصیت های متعدد از طبقات مختلف، همچنین بهره گیری از مولفه های انگاره گروتسک مثل اغراق و برهم زدن هنجارهای اجتماعی و خنده رابله ای و نیز به هم آمیختگی مرگ و زندگی باعث شده که اندیشه های مختلف در فضایی گفتگومند از صدایی یکسان و خارج از قدرت نویسنده برخوردار باشند.
    کلیدواژگان: کارناوال، گفتگومندی، باختین، جوخه الحارثی، سیدات القمر
|
  • Ali Asvadi, Salman Azmoon Ali Abad * Pages 1-24
    One of the typical areas for examining literary works and comprehending their complex concepts is cognitive studies in the field of semantics in new language research. In the meantime, the idea of image schemas is one of the discoveries of cognitive semantics, which investigates the foundation of the perception of abstract concepts in sensory and organized mental experiences. This idea guides the examination of linguistic-literary works beyond their apparent meanings. This method makes it possible to comprehend the metaphysical meanings of the Holy Quran, a linguistic miracle. This article investigates the Quranic story of Moses and El-Khader based on Johnson's image schemas theory in three levels of volume, power, and movement using the descriptive-analytical method with a linguistic approach to determine the cognitive meanings in the verses. This study demonstrates that image schemas have established a balance between human conceptualization and perception. Among these, volumetric systems are the most prevalent and provide the best language for making sense of abstract ideas. In addition, knowing the schemas facilitates tangible and expansive comprehension of abstract concepts. In addition, coordinating schemas with experiences created by them has significance.
    Keywords: Cognitive semantics, image schemas, Holy Quran, story of Mooses, El-Khader
  • Razieh Nazari * Pages 25-46
    Emotional semio-semantics is a new method of literary criticism, created after structural semiotics, for exploring the formation of senses and their relationship with human’s understanding of his own immediate environment. Emotional process schema was proposed by Greimas. The schema has emotional arousal, competence, state, emotion, and evaluation. The study was conducted to explore the chain of emotional status in the novel Seven Ports of Love. The descriptive-analytical study used library resources. In this novel, the emotional state is affected by the philosophical concept of non-existence, which is called “absence” in semi-semantics. Therefore, the schema of emotional process of the story is formed according to the presence of the subject and absence of homeland. The results show that the first stage of the emotional process schema of the story is fear, under which migration is formed. The “miss” state, affected by long stay in a foreign land, forms the emotion identity of the subject and the continuation of this condition results in isolation. This is why he experiences the least amount of emotional tension. As pretension and migration action have not resulted in subject’s freedom of the motion, in evaluating stage of the emotion schema of the story which is change in the attitude of the subject, homelessness emotion was replaced by waiting emotion.
    Keywords: Semiotics of Emotion, Presence, Absence, Emotional Schema, Homelessness Emotion, Waiting Emotion
  • Sara Hasani *, Yahya Marof, Abdolreza Nadrifar, Ali Salimi Pages 47-66
    The element of feminine emotion and feelings makes part of the problem of resistance and its internal and external structures and relations recognizable. A number of maps and connotations that reconstruct the strong connection between the purity of the feminine sense and the violent world of war, through this factor, give possible and broad meanings to this pure and pure human concept. This study, with the help of semantic sign approaches and text description and analysis methods, analyzes the novel of Qamar Kilani, the lady of Syrian resistance literature, on the subject of female emotion. The scope of this article is limited to examining the role and position of Syrian women in the novel "Continuity" based on the method and pattern of Fontaine's emotional schemas. The purpose of this study is to investigate the formation, production and reception of meaning in the field of women's sustainability literature. This discourse shows how Qamari Kilani, using her feminine emotion and relying on the historical event of the June war, produces resistance-oriented meanings and distances herself from the existing and known contexts and confronts the audience with unexpected elements. They face. According to the mentioned value system in the mechanisms of production in the schema of emotional discourse, the most important themes of women's resistance in the mentioned novel are patriotism, invitation to struggle, praise of martyrdom and drawing the situation of war, This schema is aimed at establishing the ideal that governs society, namely, praising resistance and freedom, and marginalizing other concepts.
    Keywords: Semantic sign, Fontaine, Women', s resistance.AlDawameh, amar Kilani
  • Sajed Zare, Fateme Shahrokhi Pages 67-88
    Stream of consciousness is a modern stunt in narration. Rather than recounting the events of a story, the narrator records the thoughts and feelings of a character exactly at the same moment they occur to him or her. The reader can, thus, share the mental experiences of the characters and take part in the creation of the story. This study aims at the parameters involved in the stream of consciousness with a focus on the novel Al-Khaefoun (Cowards) by Dima Wannous. It seeks to show how this phenomenon contributes to associations in the mind of the modern man, how various the narrative techniques are in the novel, and which of those techniques is the most functional. The results show that the characters of the novel speak their minds out through soliloquy, and internal soliloquy is the most commonly used. found that the events of the story are narrated in no logical order, and the overuse of poetic features has given the text a poetic rather than a prose entity. Furthermore, there are considerable references to associations, which serve to link the soliloquies. The novel is beset with ambiguities all through. This is exacerbated by the lack of logical order, dreams, and the quasi-poetic nature of the text. The author has benefited from different techniques of stream of consciousness, especially association and soliloquy, to depict the events before and after the Syrian civil war, sectarianism, the panic that has seized the people and the lack of order in the Syrian society.
    Keywords: Narrative methods, Stream of consciousness, The fear, Dima Wannous, Al-Khaefoun
  • Hojjatollah Fasanghari *, Maryam Nasrollahi, Hossein Shamsabadi, Mostafa Mahdavi Ara Pages 89-108

    Henri Louis Bergson (1892-1941), the French intuitionist philosopher, has focused almost his whole philosophy on real-time, and by suggesting a time outside the spatial-temporal limitations that can justify the fluid existence, tried to explain the truth behind this concept. The immediate intuition and perception that Bergson considers an instrument and method for perceiving and understanding the duration of existence is the same intuition by which the great poets and especially, the surreal poets pursue to remove the veil of truth. In the meantime, in Arabic literature, a surreal poet who happens to be familiar with western philosophy in general and Bergson’s philosophy in specific has taken the time out of its linear framework and tried to, like the human dynamic field, raise this subject in the concept of the extension and duration and use it for expression of continuous ‘becoming’ of life and its developments is “Adonis”. Adonis tries to know the truths of the world by placing his existence at the center, and like the flow, Bergson feels inside him and generalizes it to all phenomena. In this ode, the poet looks at what he has been through during different stages of his life and realizes it with his imagination power which is the same concept of “pure memory” introduced by Bergson. Finally, like Bergson, Adonis also considers the way to the perception of the truth and experience of the original and pure memory to be the “immediate perception” of them and avoidance of their exclusive attributes.

    Keywords: philosophy of time, Bergson, Adonis, duration, Mofard Bi-sighat al-Jam
  • Zahra Farid * Pages 109-129
    Mikhail Bakhtin (born in1895) achieves the concept of Carnival while investigating the characteristics of novelistic prose (which is a good platform for creating a polyphonic atmosphere and dealing with one-sidedness and authoritarianism in the culture of every society. According to Bakhtin, the novel, like medieval carnivals, is a place for the convergence of the upper and lower voices in the society and the disassembly of dominant hierarchies and discourses. He discusses categories such as otherness, polyphony, grotesque realism, chronotope, death from laughter, irony, etc. in Carnivalesque novel. He believes that the novel has the capacity to create a network of these concepts. Using a multi-layered story on the life of Omani people, especially women and slaves in the era of slavery and fundamental social, political, and cultural changes in the country, Jokha Alharthi, an Omani author, has created the Carnival world that challenges many dominant discourses and established norms. The present study intends to examine the components of Carnival in the current novel through a analytical approach. The results suggest that factors such as the creation of numerous characters from different classes, as well as the use of grotesque ideal elements such as exaggeration and disruption of social norms and life and death intermingled, have caused different ideas to have a similar voice in a dialogical space and beyond the power of the author.
    Keywords: : Carnival, Conversation, Bakhtin, Jokha Al-Harthi, Sayyidat al-Qamar