فهرست مطالب

برنامه ریزی توسعه کالبدی - پیاپی 28 (زمستان 1401)

فصلنامه برنامه ریزی توسعه کالبدی
پیاپی 28 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابوالفضل مشکینی*، الهام امیر حاجلو صفحات 1-14
    پروژه های توسعه شهری به عنوان فرایند سیاسی قدرتمند و نوآورانه برآمده از پروژه نیولیبرالیسم جهانی ذیل توسعه نابرابر جغرافیایی با سرپوش گذاشتن بر روی مناسبات واقعی اجتماعی نضج می یابد و در معارضه گروه های هم سود که هیچ یک حاضر به کناره گیری از منافع خود نیستند، نفوذ می کند. هدف از این مقاله شفاف ساختن چگونگی تداوم تصاحب رانت از طریق تحول در سیاست ها و پروژه های توسعه شهری در سه دهه اخیر در کلانشهر تهران است. روش شناسی این مقاله مبتنی بر فلسفه ریالیسم انتقادی است و با رویکردی بازاندیشانه به قدرت و پیامدهای آن در برنامه ریزی شهری و ماهیت طبقاتی پروژه های توسعه شهری توجه می کند. یافته ها نشان داد رابطه ساختاری بین «پروژه های توسعه شهری» و قطبی شدن در کلانشهر تهران وجود دارد. پروژه های توسعه شهری به عنوان شیوه جدیدی از تولید محیط مصنوع، به منافع اقتصادی خاص که سازگار با استراتژی انباشت رانت اولویت می دهد و تا حد زیادی از منافع و اولویت های گروه های اجتماعی بی قدرت از جمله فقرای شهری و طبقات کم درآمد صرفه نظر می کند. علاوه بر این، پروژه های توسعه شهری به اجرا درآمده در کلانشهر سطح بالایی از شکاف اجاره و رانت و افزایش قیمت زمین ایجاد می کند که به اعیانی سازی با شخصیتی سوداگرانه و رانت جویانه منتهی می شوند.
    کلیدواژگان: پروژه های توسعه شهری، نئولیبرالیسم جهانی، رانت، قطبی شدن، شکاف اجاره، کلانشهر تهران
  • امین شیرنیا پاریجانی، حسین نظم فر*، پری شکری فیروزجاه، توحید حاتمی خانقاهی صفحات 15-30

    سالمندی مرحله ای از زندگی است که چگونگی گذران آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مساله سالمندی در ایران به علت دلایل مختلف از جمله کاهش میزان زاد و ولد، پیشرفت های علم پزشکی پدیده ای نوین به شمار می آید. پژوهش حاضر به دنبال ارزیابی وضع موجود زیست پذیری شهر بابل با هدف اولویت بندی مولفه های اصلی زیست پذیری از دیدگاه سالمندان در شهر بابل است. روش پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی و مبتنی برداده های اولیه بوده که جمع]وری اطلاعات اولیه، به صورت اسنادی و پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه انجام گرفته است. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و Smart Pls مورد پردازش قرار گرفت. وضع موجود با آزمون تی نمونه ای و روابط بین ابعاد و شاخص های زیست پذیری با کمک مدل سازی معادلات ساختاری با روش حداقل مربعات جزیی (PLS)  تحلیل شده است. نتایج حاکی از آن است که در وضع موجود تمامی ابعاد زیست پذیری شهر بابل از میانگین متوسط پایین تر بوده است. نتایج مدل نیز نشان می دهد که از بین مولفه های اثرگذار بر وضع موجود، تمام مولفه ها، اثرگذاری مثبت و معناداری داشته و بیشترین تاثیر را مولفه سلامت شهری دارد که می توان از آن به عنوان محرک و برانگیزاننده زیست پذیری شهر بابل نام برد و مولفه زیست محیطی کمترین اثر را بر وضع موجود زیست پذیری شهر بابل داشته است.

    کلیدواژگان: زیست پذیری، فضاهای شهری، سالمندان، PLS، شهر بابل
  • محمدجواد صفایی، رحمان زندی*، مهدی زنگنه، نرگس سپهری صدر صفحات 31-46

    خزش شهری از ویژگی های شناخته شده اکثر شهرهای کشورهای درحال توسعه است؛ به طوری که این خزش ناموزون، مناطق شهری به نواحی روستایی پیرامونی، منجر به توسعه بدقواره شهر، تخریب اراضی طبیعی و تبدیل اراضی با کیفیت کشاورزی به سایر کاربری ها شده است. در پی چنین ضرورتی پژوهش حاضر با هدف بررسی و پیش بینی تغییرات کاربری اراضی روستاهای حریم شهر سبزوار صورت گرفته است. نوع تحقیق از حیث هدف کاربردی، و روش انجام آن توصیفی-استنباطی و از منظر انجام پژوهش تحلیلی_ترکیبی است. در این پژوهش چهار کاربری عمده فضاهای ساخته شده، باغی، پوشش گیاهی و بایر مورد بررسی و پیش بینی قرار گرفته اند. دوره زمانی تصاویر از سال 1985 تا 2020 جهت بررسی تغییرات کاربری ها و تا سال 2040 جهت پیش بینی در نظر گرفته شده است. جهت پردازش تصاویر از مدل های ضریب کاپا و زنجیره مارکوف در قالب برنامه های GIS، ENVI ، Tersset وSAGA  استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که توسعه کاربری های ساخته شده، تغییرات طبقات پوشش گیاهی و باغی و کاهش کاربری بایر را در پی خواهد داشت. پیش بینی مدل مارکوف نشان می دهد،مساحت فضاهای ساخته شده در سال 1985 برابر با 13 کیلومترمربع بوده که در سال 2020،  به 42 کیلومترمربع افزایش یافته و پیش بینی می شود که در سال 2040 به 54 کیلومترمربع برسد که نسبت به سال 2020 سالانه رشد 3/1 درصدی را در پی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: کاربری زمین، روستاهای حریم، سبزوار
  • امیرحسین شیرازیان، مصطفی امیرفخریان*، محمدرحیم رهنما صفحات 47-60
    دستیابی به معیارهای کیفیت محیطی بدون توجه به الگوی توسعه کالبدی امکان‏پذیر نیست. مکان و کیفیت آن از جمله علل موثر در بروز انواع بیماری‏ها است. با این حال درخصوص بیماری‏های خاص همچون سرطان، مطالعات انجام شده در گام های نخستین قرار دارد. مطالعه حاضر تلاش دارد الگوهای مکانی پراکنش جان باختگان در اثر سرطان را در شهرمشهد مورد سنجش قرار دهد و نشان دهد که 1)الگوی پراکنش جان باختگان چگونه است؟ و2)چه میزان با ویژگی های کیفیت محیط در رابطه است؟ مطالعه از نوع توصیفی-تحلیلی و متغیرهای مطالعه شامل 1)ویژگی های مرتبط با جان باختگان (شامل:موقعیت، سن و جنسیت جان باختگان سرطانی) و 2)ویژگی های مرتبط با کیفیت محیط(شامل میزان آلودگی هوا و سرانه‏فضای‏سبز) است. برای این منظور پس از تدوین مدل مفهومی تحقیق، ازطریق دریافت اطلاعات مرتبط با جان باختگان و کیفیت محیط زیست، پایگاه اطلاعات مکانی در محیط نرم‏افزار  ArcGisتشکیل و در گام بعد با بهره‏گیری از مدل های آماری کلاسیک(همبستگی و آزمون تی) و آمارفضایی(خودهمبستگی فضایی، جهت‏پراکنش و رگرسیون فضایی) اقدام به تحلیل داده‏ها شد. یافته‏ها حاکی از عدم تبعیت الگوی فضایی جان باختگان از الگوی پراکنش‏جمعیت و تفاوت الگوی فضایی جان باختگان برحسب جنسیت و میانگین سن آن ها در سطح محلات بود. استفاده از مدل های خودهمبستگی فضایی، دوهسته‏داغ در شمال و جنوب غرب مشهد و یک هسته سرد در پیرامون حرم مطهر را نشان داد که ضرورت توجه به تفاوت های مکانی را نشان می‏دهد. نتایج آزمون همبستگی و رگرسیون فضایی دلالت بر این ‏داشت ‏که فراوانی جان باختگان در سطح محلات با میانگین میزان آلودگی هوا و سرانه فضای سبز رابطه دارد. بااین حال ضرورت انجام مطالعات بیشتر در دوره ‏های زمانی متعدد، به منظور تایید یافته‏ها پیشنهاد می‏شود.
    کلیدواژگان: سرطان، شهرمشهد، متوفیان، فضای سبز، آلودگی هوا، توزیع فضایی
  • سید مجتبی قاضی میرسعید*، کیانا اعتمادی، راضیه مقیسه صفحات 61-78

    برنامه ریزی محله محور رویکرد نسبتا جدیدی است که خدمات عمومی را در مدیریت شهری بهبود می بخشد. به کارگیری این رویکرد در فرآیند برنامه ریزی بیش از هر چیز نیازمند سرمایه اجتماعی مناسب، انسجام و یکپارچگی ساکنین در یک اجتماع محله ای و تقویت بسترها و زمینه های هویت ساز محله ای است. بر این مبنا پژوهش حاضر به بررسی نقش رویکرد محله محوری در جهت ارتقاء سرمایه اجتماعی در محله قنات کوثر واقع در منطقه 4 شهر تهران پرداخته است. روش پژوهش توصیفی - تحلیلی و از نظر هدف کاربردی بوده و با بررسی متون مرتبط، شاخص ها و زیرشاخه های مفهوم برنامه ریزی محله محور استخراج شدند. مبتنی بر شاخص های مذکور سوالات موردنیاز طرح شد و با انجام مصاحبه عمیق با 16 نفر از افراد ساکن در محله و رسیدن به اشباع نظری، داده های موردنیاز به منظور تحلیل به دست آمدند. با استفاده از رویکرد نظریه زمینه ای و انجام سه مرحله کدگذاری (باز، محوری و گزینشی) مقوله های نهایی استخراج شدند و در چارچوب شرایط علی، زمینه ای، مداخله ای، تعاملات/راهبردها و پیامدها جای گرفتند. مبتنی بر این موارد، نمودار پارادایمی ازنظریه زمینه ای ارایه شد و نظریه نهایی به منظور بهبود سرمایه اجتماعی با رویکرد برنامه ریزی محله محور به دست آمد. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که افزایش کیفیت فضاهای شهری و بهبود وضعیت فعلی محله، توزیع عادلانه امکانات خدماتی و رفاهی، افزایش تعاملات، توانمندسازی شورای محله و جلب اعتماد و مشارکت ساکنین، از مهم ترین راهبردها به منظور افزایش سرمایه اجتماعی و فراهم کردن زمینه دستیابی به توسعه پایدار محله ای در محله قنات کوثر هستند.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی محله محور، توسعه پایدار محله ای، سرمایه اجتماعی، نظریه زمینه ای
  • هنگامه صالح پور، غلامرضا میری*، محمودرضا انوری صفحات 79-96
    شهر های کیش و دبی تحت تاثیر عوامل اجتماعی و اقتصادی، شاهد روند رو به رشدی جمعیتی هستند؛ به گونه ای که به بستر مناسبی برای رشد شهرنشینی و افزایش جمعیت شهری تبدیل شده اند. متعاقب آن، بهره برداری از منابع طبیعی و اقتصادی و... موجبات گسترش افقی شهرها و تهدیدی برای توسعه پایدار شهری شده است. در نتیجه رویکرد های گوناگونی از جمله رویکرد هوشمندسازی شهری به دنبال ارایه خدمات شهری هوشمند و ارایه راهبرد ها و سیاست هایی به منظور منطبق نمودن آثار منفی ناشی از گسترش فعالیت های انسانی در این شهرها است. این پژوهش وضعیت خدمات شهری هوشمند کیش و دبی را با رویکرد توسعه پایدار بررسی و مقایسه می کند. این تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت و روش تحقیق، پیمایشی است. داده های مورد نیاز تحقیق به روش اسنادی - میدانی (پرسشنامه و مشاهده) گردآوری شده است. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSS و مدل F-ARAS استفاده شد. نتایج پژوهش مبین آن است تفاوت معناداری بین دو شهر کیش و دبی در رابطه با وضعیت شاخص های (قابلیت دسترسی و مشارکت اینترنتی با مقدار من ویتنی (342/2)، شرایط بهداشتی و سلامت الکترونیک با مقدار من ویتنی (351/4)، حفاظت از محیط زیست با مقدار من ویتنی (654/4)، افزایش امکانات لازم در خصوص  آلودگی با مقدار من ویتنی431/4، حکمرانی شایسته با مقدار من ویتنی (675/3) و در سطح معناداری (000/0)، وجود دارد، به عبارتی وضعیت این شاخص ها در شهر دبی مطلوب تر از کیش ارزیابی شد، نتایج آزمون همبستگی اسپیرمن نشان داد، بین وضعیت خدمات شهری هوشمند و توسعه پایدار اقتصادی، اجتماعی، فیزیکی - محیطی شهرهای کیش و دبی، ارتباط معنادار و مثبتی وجود دارد. در نهایت، نتایج اولویت بندی خدمات شهری هوشمند در شهرهای کیش و دبی با استفاده از مدل اراس فازی نشان داد در کیش شاخص حکمرانی شایسته با وزن (564/0) و در دبی نیز همین شاخص با وزن (465/0،)، در اولویت قرار دارند.
    کلیدواژگان: خدمات شهری، شهر هوشمند، توسعه پایدار، کیش و دبی
  • رستم صابری فر*، فاطمه کریمیان پور صفحات 97-112

    تحلیل های تاریخی نشانگر آن است که منطقه سیستان از دیرباز پهنه ای آباد و از نظر تولیدی سرآمد بوده است. در این حوزه جغرافیایی، شهرهای متعددی ایجاد و به مرور و با تغییر شرایط یا از بین رفته و یا تقلیل کارکرد پیدا کرده اند. اما از اوایل قرن کنونی، شهر زابل با عنایت به اعتبارات دولتی شکل گرفته و در این مدت، دایما بر جمعیت خود افزوده است. در واقع، به دلیل توسعه برون زای شهر، مشکلات محیطی و منطقه ای هیچگاه رشد این شهر را متوقف نکرده و به قیمت تخریب محیط پیرامونی، حیات آن با شدت بیشتری استمرار پیدا کرده است. این پژوهش با روش توصیفی و تحلیلی، وضعیت زیست پذیری شهر زابل را مورد تحلیل قرار داده است. داده های مورد نیاز این شناخت با پرسشنامه محقق ساخته و از نمونه ای به حجم 300 نفر از کارشناسان این حوزه، گردآوری و با استفاده از ماتریس ارزیابی شاخص های موثر و متاثر و مدل ریاضی پایداری و زیست پذیری مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. نتایج نشان داد که این شهر در بخش زیست محیطی امتیاز 4829/0 و در بخش اقتصادی و اجتماعی امتیاز 2945/0 را کسب کرده است. بر اساس این امتیازات، درجه زیست پذیری این شهر 1884/0 تعیین شده و مطابق استانداردهای موجود، در گروه زیست پذیری ضعیف و بسیار ضعیف قرار می گیرد. بنابراین، اگر سیاست های کنترلی و پیشگیرانه لازم اعمال نشود، نه فقط سکونت و زندگی در این شهر مورد تهدید قرار می گیرد، بلکه محیط پیرامونی نیز دچار تخریب اساسی تری خواهد شد.

    کلیدواژگان: توسعه برون زا، زیست پذیری، ماتریس ارزیابی، مدل ریاضی پایداری، زابل
  • معصومه عزیزی، مهری اذانی*، حمید صابری، امیر گندمکار صفحات 113-128
    پیاده راه بخشی از فضای شهری است که حرکت پیاده در اولویت بوده و حرکت سواره در تمام یا بخشی از ساعات شبانه روز در آن حذف می شود. پیاد راه علاوه بر تامین دسترسی، فضایی سرزنده، امن و راحت را برای حضور گروه های مختلف اجتماعی، برقراری تعاملات اجتماعی و انجام فعالیت های اختیاری ایجاد می کند. این پژوهش با هدف ارایه الگوی پیاده راه سازی در سطح شهر خرم آباد و با رویکردی نظری _کاربردی متکی بر مطالعات مدلی و نرم افزاری انجام پذیرفته است. برای دستیابی به اهدف پژوهش چهار دسته شاخص از طریق الگوریتم درخت پوشای کمینه در محیط نرم افزار Matlab 2016 استاندارد و برای شاخص گذاری استفاده شده است. در ادامه برای تحلیل فضایی شاخص ها از فرآیند تحلیل شبکه  به دست آمده در محیط نرم افزار ArcGIS استفاده شده است. نتایج نشان می دهند که 43/29 درصد از مساحت بافت شهری خرم آباد وضعیت کاملا مناسب، برای احداث پیاده راه دارد. تحلیل فضایی شهر خرم آباد نشان می دهد، پنج مسیر بهینه برای توسعه پیاده راه سازی منطبق بر الگوی های نظری حاصل از پژوهش شامل: معیارهای اجتماعی اقتصادی، کالبدی فضایی، ترافیک و دسترسی در سطح شهر قابل دستیابی است. بهترین پیاده راه سازی مسیر حد فاصل میدان 22 بهمن، بلوار ولایت، بلوار 60 متری و بلوار شرق به سوی کوی انقلاب شناسایی شد.
    کلیدواژگان: مدل سازی، الگو، پیاده راه شهری، خرم آباد، GIS
|
  • Abolfazl Meshkini *, Elham Amirhajlou Pages 1-14
    Urban development projects as a powerful and innovative political process is a result of the global neoliberalism project, which matures under unequal geographical development by covering up real social relations. This project infiltrates opposing but mutually beneficial groups, none of which are willing to withdraw from their interests. The purpose of this article is to make clear how rent appropriation continues through changes in urban development policies and projects in the last three decades in Tehran metropolis. The methodology of this article is based on the philosophy of critical realism and with a rethinking approach, it pays attention to the power and its consequences in urban planning and the class nature of urban development projects. The findings showed that there is a structural relationship between "urban development projects" and polarization in Tehran metropolis. Urban development projects, as a new way of producing the artificial environment, give priority to special economic interests compatible with the rent accumulation strategy and to a large extent ignore the interests and priorities of powerless social groups, including the urban poor and low-income classes. In addition, the urban development projects implemented in Tehran metropolis create a high level of rent gap, rent and land price increase, which lead to gentrification with a speculative and rent-seeking character.
    Keywords: Urban Development Projects, Global Neoliberalism, rent, Polarization, Rent Gap, Tehran metropolis
  • Amin Shirnia Parijani, Hossain Nazmfar *, Pari Shokri Firoozjah, Tohid Hatami Khanghahi Pages 15-30

    Aging is a stage of life that how to spend it is of special importance. Aging in Iran, which is caused by the decrease in the birth rate and medical advances, is considered a new phenomenon. The current research seeks to evaluate the current situation of the livability of Babol city with the aim of prioritizing the main components of livability from the perspective of the elderly. The method of the current research is descriptive-analytical and based on first-hand data collected through documentary and survey methods using a questionnaire. The collected data were processed using SPSS and Smart Pls software. The current situation has been analyzed using the one-sample t-test and the relationships between dimensions and livability indices have been analyzed using structural equation modeling with the partial least squares (PLS) method. The general results indicate that in the current situation, all aspects of Babil city's livability were lower than the average. The results of the model also showed that all the components have a positive and significant effect on the current situation, but the biggest effect is the urban health component, which can be called as the driver of the livability of the city of Babol. The environmental component has had the least effect on the current situation of Babil city's livability.

    Keywords: livability, Urban Spaces, elderly, PLS, Babol city
  • Mohammadjavad Safaee, Rahman Zandi *, Mahdi Zanganeh, Narges Sepehrisadr Pages 31-46

    Urban sprawl is a well-known feature of most cities in developing countries. Unbalanced urban expansion towards the surrounding rural areas has led to the disorderly development of the city, the destruction of natural lands and the conversion of suitable agricultural lands to other uses. The current research was conducted with the aim of investigating and predicting land use changes in villages around Sabzevar city. The current research is descriptive-inferential in terms of its practical purpose, and analytical-composite research from the point of view of doing it. In this research, four major uses of built spaces, gardens, vegetation and barren spaces have been investigated and predicted. The time period of the images from 1985 to 2020 is considered to examine the changes in uses and to 2040 for forecasting. To process images, Kappa coefficient and Markov chain models have been used in GIS, ENVI, Tersset and SAGA programs. The results show that the development of built uses will cause changes in vegetation and garden classes and reduce barren land use. Markov model prediction shows that the area of built spaces in 1985 was equal to 13 square kilometers, which increased to 42 square kilometers in 2020 and is predicted to reach 54 square kilometers in 2040, with an annual growth of 1.3 percent.

    Keywords: Land Use, Surrounding villages, Sabzevar
  • Amirhossen Shirazian, Mostafa Amirfakhriyan *, Mohammadrahim Rahnama Pages 47-60
    Achieving environmental quality criteria is not possible without considering the pattern of physical development. The quality of the place is one of the effective causes in the occurrence of various diseases, however, regarding specific diseases such as cancer, the studies conducted are in the first steps. The present study tries to measure the spatial patterns of cancer deaths in Mashhad and show that 1) What is the pattern of deaths? And 2) to what extent is it related to the quality characteristics of the environment? The study is descriptive-analytical and the study variables include 1) characteristics related to the deceased and 2) characteristics related to the quality of the environment (including air pollution and green space per capita). For this purpose, after developing a conceptual research model, by receiving information related to the deceased and the quality of the environment, a spatial database was created in the ArcGIS software environment. In the next step, using classical statistical models (correlation and t-test) and spatial statistics (spatial autocorrelation, orientation and spatial regression) data were analyzed. The results showed that the spatial pattern of the deceased did not follow the pattern of population distribution and the difference in the spatial pattern of the deceased according to gender and their average age at the neighborhood level. The use of spatial autocorrelation models showed two hot cores in the north and southwest of Mashhad and a cold core around the holy shrine. Which shows the need to pay attention to spatial differences. The results of correlation and spatial regression test indicated that the frequency of deaths in the neighborhoods is related to the average level of air pollution and green space per capita. However, the need for further studies at various intervals is suggested to confirm the findings.
    Keywords: Cancer, Mashhad, green space, Air pollution, Spatial Distribution
  • Seyyed Mojtaba Ghazi Mirsaeed *, Kiana Etemadi, Raziye Moghiseh Pages 61-78

    Neighborhood-oriented planning is a relatively new approach that improves public services in urban management. Applying this approach in the planning process, more than anything else, requires appropriate social capital, cohesion and integration of residents in a neighborhood community, and strengthening the foundations and contexts of neighborhood identity. The present research has examined the role of the neighborhood-oriented approach in order to improve social capital in Qanat Kosar neighborhood located in the 4th district of Tehran. The research method is descriptive-analytical and practical in terms of purpose. By reviewing the related texts, indicators and sub-branches of the concept of neighborhood-oriented planning were extracted. Based on the mentioned indicators, the required questions were proposed and by conducting in-depth interviews with 16 people living in the neighborhood and reaching theoretical saturation, the necessary data for analysis were obtained. By using the contextual theory approach and performing three stages of coding (open, central and selective) the final categories were extracted and placed in the framework of causal, contextual, intervention, interactions/strategies and consequences. Based on these cases, a paradigm diagram of the underlying theory was presented and the final theory was obtained in order to improve social capital with a neighborhood-oriented planning approach. The results show that increasing the quality of urban spaces and improving the current situation of the neighborhood, fair distribution of service and welfare facilities, increasing interactions, empowering the neighborhood council, and gaining the trust and participation of residents are among the most important strategies to increase social capital and provide the basis for achieving sustainable neighborhood development in Qanat Kosar neighborhood.

    Keywords: Neighborhood-oriented planning, Sustainable neighborhood development, Social Capital, Contextual theory
  • Hengameh Salehpour, Gholamreza Miri *, Mahmoud Reza Anvari Pages 79-96
    Under the influence of social and economic factors, the cities of Kish and Dubai are witnessing the ever-increasing population growth and have become a suitable platform for the growth of urbanization and the increase of the urban population. Exploitation of natural and economic resources has caused the horizontal expansion of cities and is a threat to sustainable urban development. The approach of urban smartness seeks to provide smart urban services and provide strategies and policies in order to reduce the negative effects caused by the expansion of human activities in such cities. The present study examines and compares the status of smart urban services in Kish and Dubai with the approach of sustainable development. This research is applied in terms of purpose and survey in terms of the nature and method of research. The data required for the research has been collected by documentary-field method (questionnaire and observation). SPSS software and F-ARAS model were used for data analysis. The results showed that there is a significant difference between the two cities of Kish and Dubai regarding the status of the indicators; including: accessibility and internet participation with the value of Mann-Whitney (2/342), health and electronic health conditions with the value of Mann-Whitney (4/351), environmental protection with the value of Mann-Whitney (4/654), increasing the necessary facilities Regarding pollution with a Mann-Whitney value of 4.431, good governance with a Mann-Whitney value (3.675) and significance level (0.000). In other words, the status of these indicators in Dubai was more favorable than in Kish. The results of Spearman's correlation test showed that there is a significant and positive relationship between the state of smart city services and sustainable economic, social, physical-environmental development of the cities of Kish and Dubai. Finally, the results of prioritizing smart urban services in the cities of Kish and Dubai using the F-ARAS model showed that in Kish, the index of competent governance with a weight of (0.564) and the same index with a weight of (0.465) in Dubai, are in priority.
    Keywords: Urban services, Smart city, Sustainable Development, Kish, Dubai
  • Rostam Saberifar *, Fateme Karimianpour Pages 97-112

    The region of Sistan has long been a prosperous and productive area. In this geographical area, many cities have been established, but with the passage of time and changing conditions, they either disappeared or changed their functions. But since the beginning of the current century, the city of Zabol was formed by relying on government credits, and during this period, its population has constantly increased. In fact, due to the exogenous development of the city, environmental and regional problems have never stopped the growth of this city, and at the cost of the destruction of the surrounding environment, its life has continued with greater intensity. The current research has analyzed the livability of Zabol city with a descriptive and analytical method. The required data was collected through a researcher-made questionnaire from a sample of 300 experts. The data was analyzed using the evaluation matrix of effective and affected indicators and the mathematical model of sustainability and viability. The results showed that this city scored 0.4829 points in the environmental section and 0.2945 points in the economic and social section. Based on these points, the livability degree of this city is determined as 0.1884 and according to the existing standards, it is placed in the weak and very weak livability group. Therefore, if the necessary control and preventive policies are not applied, not only the residence and life in this city will be threatened, but also the surrounding environment will undergo more fundamental destruction.

    Keywords: Exogenous development, livability, evaluation matrix, mathematical model of sustainability, Zabol
  • Masomeh Azizi, Mehri Azani *, Hamid Saberi, Amir Gandomkar Pages 113-128
    A sidewalk is a part of the urban space where pedestrian movement is prioritized and vehicle movement is eliminated in all or part of it. In addition to providing access, the sidewalk creates a lively, safe and comfortable space for the presence of different social groups, social interactions and optional activities. The aim of the current research is to present a model of sidewalk construction in Khorramabad city with a theoretical-applied approach based on modeling and software studies. To achieve the objectives of the research, 4 categories of indicators are used through the minimum spanning tree algorithm in the standard Matlab 2016 software environment. For the spatial analysis of the indicators, the network analysis process has been used in the ArcGIS software environment. The results showed that 29.43% of the area of Khorramabad is in a completely suitable condition for the construction of sidewalk. Spatial analysis of Khorramabad city shows that five optimal routes can be achieved for the development of sidewalks in the city. These routes are in accordance with the theoretical models obtained from the research, including: socio-economic, physical-spatial, traffic and access criteria. The best routes for pedestrian construction are: 22 Bahman Square, Velayat Boulevard, 60 Meter Boulevard, and Sharq Boulevard towards Koi Enghelab.
    Keywords: modeling, Pattern, pedestrian, Khorramabad, GIS