فهرست مطالب

برنامه ریزی توسعه شهری و منطقه ای - پیاپی 24 (بهار 1402)

نشریه برنامه ریزی توسعه شهری و منطقه ای
پیاپی 24 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرتضی احمدی*، محمود ضیائی، رضا واعظی، غلامرضا کاظمیان، فاطمه یاوری گهر صفحات 1-34
    یکی از موضوعات تاثیرگذار بر موفقیت یا ناکامی برنامه های توسعه گردشگری، نوع عقلانیت حاکم بر نظام برنامه ریزی کشور در هر دوره زمانی و نظریه برنامه ریزی متناظر با آن می باشد. این مقاله باهدف واکاوی عقلانیت در برنامه ریزی به عنوان یک چارچوب شناخت شناسانه در سند راهبردی توسعه گردشگری کشور تدوین گردید. چارچوب مفهومی عقلانیت در این تحقیق، مبتنی بر مدل عقلانیت از دیدگاه الکساندر (2000) و رویکردهای جدید برنامه ریزی گردشگری است. پارادایم فلسفی این تحقیق مبتنی بر معرفت شناسی تفسیری و روش شناسی آن بر پایه پژوهش های کیفی هست. برای گردآوری و تحلیل داده ها در این تحقیق از مطالعات آرشیوی و روش تحلیل مضمون استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش برای تحلیل مضمون مشتمل بر متون کیفی سند راهبردی توسعه گردشگری کشور می باشد. یافته های این پژوهش نشان می دهد عقلانیت هماهنگ ساز برای اولین بار در سند راهبردی توسعه گردشگری ایران (مصوب 1399) موردتوجه قرارگرفته است. در این تحقیق مولفه های عقلانیت شناسایی شد و سهم هر یک از انواع عقلانیت با تحلیل 85 مضمون و ترسیم شبکه مضامین در سند راهبردی مشخص گردید.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی گردشگری، عقلانیت، برنامه راهبردی، تحلیل مضمون، توسعه گردشگری در ایران
  • مجتبی رفیعیان*، دلارام شجاعی صفحات 35-86
    پایداری اجتماعی جهت پاسخ به مشکلات و معضلات اجتماعی شهرها و به عنوان بعدی کارا در رسیدن به توسعه پایدار شهری، گفتمانی است که در دو دهه اخیر بسیار موردتوجه و استقبال محققین شهری قرارگرفته و پژوهشگران با ابعاد مختلف محیط ساخته شده شهری به آن نگریسته اند. مسیله پایداری اجتماعی، محیط ساخته شده، دموکراسی، ایدیولوژی، مشارکت. ای که حایز اهمیت است فقدان یک پژوهش جامع و نظام اند در حوزه محیط های ساخته شده شهر، سیاست ها و برنامه های شهری است. ازاین رو، هدف از این پژوهش یک مرور فراترکیب از منابع منتخب جهت روشن شدن ابعاد پایداری اجتماعی در این حوزه ها است. جهت رسیدن به این هدف، با کدگذاری داده ها و استفاده از نرم افزار MAXQDA، چهار مقوله شکل شهر، سیاست ها و برنامه ها، ابعاد و ویژگی ها و زمینه های اصلی پایداری اجتماعی را شناسایی کرده است. با درک و تبیین مقوله های بیان شده، نتیجه مطالعات در یک چارچوب پایداری اجتماعی، شامل مفهوم سازی، سیاست گذاری و اقدام در محیط ساخته شده شهری ارایه می گردد. این ابعاد هرکدام در ترکیبی فراتر با یکدیگر، وارد گفتمان های دموکراسی محور، مشارکت محور و ایدیولوژی محور می شوند. با درک عمیق از نتایج، زمینه ای برای مطالعات آینده فراهم می شود تا بتوانند مطالعات بیشتری در هریک از گفتمان های مطرح شده و تلاش برای پیوند موثرتر آن ها با پایداری اجتماعی انجام دهند.
    کلیدواژگان: پایداری اجتماعی، محیط ساخته شده، دموکراسی، ایدئولوژی، مشارکت
  • سارا فرج، مرجان شرفی* صفحات 87-133
    شهرداران به عنوان شناخته شده ترین مقام های محلی دارای نقش های متعددی هستند که این نقش ها در نظام های مدیریت شهری کشورهای مختلف، متفاوت است. نقش و قدرت شهردار از دو جنبه قدرت بر روی کاغذ و قدرت در عمل قابل بررسی است؛ بنابراین، درک نقش و قدرت شهردار هم مستلزم شناخت نقش و قدرت رسمی و قانونی و نیز درکی است که از این نقش و قدرت در عمل وجود دارد. هدف این پژوهش بررسی نقش و قدرت شهردار تهران از دو جنبه قدرت بر روی کاغذ و قدرت در عمل است. این پژوهش با روش ترکیبی به تبیین مفهوم قدرت بر روی کاغذ، از طریق بررسی قوانین و آیین نامه های مرتبط و به تحلیل قدرت شهردار در عمل، از طریق فهم ادراک شهروندان از طریق پرسشنامه و ادراک مدیران شهری از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته پرداخته است. در این پژوهش از روش تحلیل محتوای کیفی استقرایی آشکار برای تحلیل داده ها استفاده شده است. یافته ها بیانگر آن است که شهردار تهران دارای نقش های سیاسی، اجرایی، تشریفاتی و تسهیل کننده است که این نقش ها در قانون به مرور تضعیف شده است. قدرت در عمل شهردار با قدرت بر روی کاغذ وی مطابقت ندارد و شهرداران وابسته به هویت فردی و حمایت سیاسی، اقداماتی فراتر از قانون انجام می دهند.
    کلیدواژگان: قدرت شهردار، نقش شهردار، قدرت بر روی کاغذ، قدرت در عمل، شهردار تهران
  • نازنین دائی نژاد، خسرو افضلیان*، سید جواد اسدپور، محمدحامد موسوی صفحات 135-179

    امروزه در فضاهای سکونتی به دلیل عدم توجه معماران به مولفه های ادراکات حسی ساکنین و عدم توجه به تاثیر حواس بر فرآیند ادراک آنان، نظاره گر تنزل کیفیت سطح زندگی و همچنین رضایتمندی نامطلوب ساکنین در محل سکونتشان می باشیم. با توجه به آنکه نگرش های پدیدارشناسانه در حوزه فضاهای سکونتی کمتر موردتوجه پژوهشگران قرارگرفته است، این پژوهش از دیدگاه پدیدارشناسانه مرلو پونتی و نظریات برگرفته از آن بهره گرفته است و بر آن است تا به ارایه راهبردهایی به جهت ارتقا کیفی ادراکات حسی ساکنین فضاهای سکونتی بپردازد. این پژوهش از منظر روش شناسی توصیفی-تحلیلی و پیمایشی است. ابزار این پژوهش پرسشنامه و جامعه آماری آن 50 نفر از متخصصان حوزه معماری می باشد. برای تعیین اعتبار یابی پرسشنامه از نرم افزار Smartpls2 استفاده شده و به جهت اولویت بندی داده ها از آزمون فریدمن در نرم افزار Spss استفاده شده است. یافته ها نشان می دهند که مواد و مصالح بوم آورد و آشنا با انسان جهت ایجاد حس خاطره انگیزی با مقدار آماره تی 3.47، انعطاف پذیری و سیالیت فضا با مقدار آماره تی 3.44 و بهره گیری از نماد و نشانه ها با مقدار آماره تی 3.12 بیشترین تاثیر را بر ارتقا کیفی ادراک حسی ساکنین فضاهای سکونتی ایفا می کنند که به تفصیل بیان می گردد.

    کلیدواژگان: ادراک حسی، پدیدارشناسی، فضاهای سکونتی، مرلو پونتی
  • اصغر مولائی*، محمد اکبری ریابی صفحات 181-215
    بی نظمی و اغتشاش در مصالح نماها، فرم و سبک نماها، تعداد و فرم بازشوها، تابلوهای تبلیغاتی و الحاقات نماها، منظر شهرهای امروزی را از الگوی مطلوب اسلامی دور کرده است. آسیب های نما و ناایمنی آن، لزوم بررسی دقیق انطباق وضعیت نماها با توقعات فقه اسلامی را محرز می نماید. این پژوهش کیفی از طریق مطالعه کتابخانه ای، تحلیل محتوای متون فقهی شیعه و مشاهده میدانی، سعی در آسیب شناسی رویه های منظر و نماهای شهری، دارد. سنجش انطباق رویه های حاکم بر منظرسازی شهری با فقه شیعه هدف اصلی در این پژوهش بوده و با اشاره به قواعد حرمت الگوگیری از بیگانه، قاعده لاضرر، قاعده اتلاف، قاعده رعایت حق الناس و پرهیز از اشرافیگری، به نقد و آسیب شناسی نماهای شهری پرداخته است. این نوشتار نتیجه می گیرد کمیته ای متشکل از متخصصین نماسازی، منظرشهری و قواعد فقهی می بایست انطباق طرح ها و الگوهای نماسازی را با قواعد فقهی و قواعد اخلاقی منظر شهری بررسی نمایند. در سطح کارشناسی نیز آموزش مبانی فقهی حاکم بر منظر شهری به ناظران ساختمانی اهمیت دارد. همچنین هریک از مصالح به واسطه ویژگی های خود ممکن است با برخی از قواعد فقهی منافات داشته باشد که الزامی است طراحان نما مطابق با اخلاق منظرسازی و در انطباق با قواعد فقهی اقدام به ارایه الگوها نمایند.
    کلیدواژگان: اخلاق اسلامی، قواعد فقهی، منظر شهری، نما
  • سید محمدمهدی حسینی کیا، نگار خیابان چیان*، هادی رضایی راد صفحات 217-252

    فضای شهری موفق دارای طیف گسترده ای از مولفه های ذهنی و عینی است و توجه به شاخص های کالبدی برای ایجاد یک مکان «موفق» نقشی تعیین کننده دارد که یکی از راهبردهای آن، توسعه ی پیاده راه ها در شهرهاست. این پژوهش به دنبال پاسخ به اینکه چه عواملی می تواند به موفقیت طرح های پیاده راه سازی و ارتقا مکان نقش داشته باشد، انجام گرفته است. مقاله حاضر باهدف بررسی مولفه های کیفی و کمی مکان، به تحلیل تطبیقی طرح پیاده راه سازی دو خیابان منتهی به میدان مرکزی شهر همدان، قبل و بعد از اجرا می پردازد. روش تحقیق، ترکیبی از شیوه های کیفی و کمی می باشد وجهت گردآوری اطلاعات در کنار مطالعات کتابخانه ای و اسنادی از ابزار مشاهده، مصاحبه، پرسشنامه استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که در نمونه موردمطالعه برخلاف اجتماع پذیری، سه شاخصه ی دسترسی، کاربری ها و فعالیت ها، آسایش و ایجاد تصویر ذهنی، ارتقاء چندانی نداشته است و نیز بین هم پیوندی و اجتماع پذیری رابطه مستیم وجود دارد. همچنین، ارتقا کیفیت مکان نمی تواند تک بعدی و با نگاه فرو کاهنده به مولفه هایی خاص صورت گیرد و مستلزم آن است که طرح های پیاده راه سازی، با در نظر گرفتن همه مولفه ها به اجرا درآیند.

    کلیدواژگان: پیاده راه، مکان موفق، ماتریس pps، چیدمان فضایی، میدان شهری
|
  • Morteza Ahmadi *, Mahmood Ziaee, Reza Vaezi, Gholam Reza Kazemian, Fatemeh Yavarigohar Pages 1-34
    One of the practical issues leading to the success or failure of tourism development plans is the type of rationality that dominates the country’s planning system in each era and the corresponding planning theory. This article has been compiled to analyze the position of rationality in planning as an epistemological framework in Iran’s strategic tourism development plan. This research’s conceptual framework of rationality is based on Alexander’s Rationality Model (2000) and the new approaches to tourism planning. The philosophical paradigm of the study is based on interpretive epistemology, and its methodology is based on qualitative research. Archival Studies and Thematic Analysis methods have been used for gathering and analyzing data in this research. The study’s statistical population for the content analysis comprises the qualitative texts of Iran’s strategic tourism development plan. The findings of this research indicate that, for the first time, coordinative rationality has become dominant in Iran’s strategic tourism development plan (Approved in 2020). The components of rationality were recognized, and the share of each type of rationality was outlined by analyzing 85 themes and thematic networks in the strategic plan in this research.
    Keywords: Tourism Planning, Rationality, Strategic Plan, Thematic analysis, Tourism Development in Iran
  • Mojtaba Rafieian *, Delaram Shojaee Pages 35-86
    Social sustainability to respond to the cities’ social problems and issues and as an efficient dimension in achieving sustainable urban development is a discourse that urban researchers have highly regarded in the last two decades, and researchers have looked at it with different dimensions of the urban built environment. The critical issue is the lack of comprehensive and systematic research in urban built environments, policies and plans. Therefore, the purpose of this study is a meta-synthesis review of selected sources to clarify the dimensions of social sustainability in these areas. Four categories of urban form, policies and plans, dimensions and features and the main areas of social sustainability have been identified by data coding using the MAXQDA software to achieve this goal. By understanding and explaining the stated categories, the results of the studies are presented in a framework of social sustainability, including conceptualization, policy-making and action in the urban built environment. Each dimension enters democracy-based, participation-based, and ideology-based discourses in a more remarkable synthesis. A deep understanding of the results provides a basis for future studies to conduct further studies in each proposed discourse and link them more effectively to social sustainability.
    Keywords: social sustainability, built Environment, Democracy, Ideology, Participation
  • Sarah Faraj, Marjan Sharafi * Pages 87-133
    As the most well-known local authorities, mayors hold several roles that vary depending on different countries’ urban planning and management systems. The role and power of the mayor can be examined from two aspects of power on paper and power in practice. Thus, recognizing the mayor’s role and power requires recognizing the official and legal function and authority and how this role and power is perceived in practice. This research examines the role and power of Tehran’s mayor from two aspects: power on paper and power in practice. This study uses a quantitative-qualitative method to explain the concept of power on paper by examining the relevant laws and legislation. To analyze the mayor’s power in practice, the citizens’ perceptions were studied through surveys, and the city administrators’ perceptions were analyzed through semi-structured interviews. This research uses the inductive content analysis method for data analysis. The findings indicate that the mayor of Tehran holds political, executive, ceremonial and facilitating roles, and the legal power of such functions has been gradually weakened and curtailed (on paper). Furthermore, the mayor’s power in practice does not correspond to that outlined on paper and mayors with personal brand and political support act beyond the bounds of the law.
    Keywords: Power of the Mayor, Role of the Mayor, Power on Paper, Power in Practice, the Mayor of Tehran
  • Nazani Daeinezhad, Khosro Afzalian *, Seyyed Javad Asadpour, Mohammad Hamed Mousavi Pages 135-179

    Nowadays, in residential spaces, due to the architects' lack of attention to the components of sensory perception of residents and the lack of attention to the effect of the senses on their perception process, we are witnessing the deterioration of the quality of life and the unfavorable satisfaction of residents in their place of residence. Due to the fact that phenomenological attitudes in the field of residential spaces have received less attention from researchers, this research has taken advantage of Merleau-Ponty's phenomenological perspective and the theories derived from it, and it aims to provide strategies to improve the quality of sensory perception of residents of residential spaces. This study is from the perspective of descriptive-analytical and survey methodology. It is done through questionnaires, and its statistical population is 50 experts in architecture. The SmartPLS 2.0 software is used to determine the validity of questionnaires, and the Friedman test is used in the SPSS software to prioritize data. The findings indicate that vernacular materials creating a memorable feeling with a T-statistic value of 3.47, flexibility and fluidity of the space with a T-statistic value of 3.44 and the use of symbols and signs with a T-statistic value of 3.12 have the most significant effect on improving the quality of sensory perception of residents of living spaces, which is explained in detail.

    Keywords: sensory perception, Phenomenology, Residential spaces, Merleau-ponty
  • Asghar Molaei *, Mohammad Akbari Ryabi Pages 181-215
    Irregularity and disturbance in facades’ materials, facades’ form and style, openings’ number and form, billboard advertisements, and extensions to facades have distanced the landscape of modern cities from the ideal Islamic model. The damages to the facades and their insecurity necessitate carefully examining the conformity of the facades’ condition with the expectations of Islamic jurisprudence. This qualitative research tries to pathologize urban landscape and facade policies through library studies, content analysis of Shia jurisprudence texts, and field observations. Assessing the conformity of the policies governing urban landscaping with Shia jurisprudence is the primary purpose of this research, and by referring to the rules of the sanctity of emulating outsiders, the rule of prohibition of detriment, the rule of destruction, and the rule of respecting human rights and avoiding aristocracy, it criticizes and analyzes the pathology of urban facades. This article concludes that a committee of experts in facade design, urban landscape, and jurisprudential rules should examine the conformity of facade designs and patterns with the jurisprudential rules and the ethical rules of the urban landscape. At the undergraduate level, it is essential to teach construction supervisors the policies of jurisprudence governing the urban landscape. Furthermore, due to its characteristics, each of the materials may conflict with some jurisprudential rules, which require facade designers to provide patterns in accordance with the ethics of landscaping and the jurisprudence rules.
    Keywords: Islamic ethics, Jurisprudential Rules, urban landscape, Façade
  • Seyyed Mohammadmahdi Hosseinikia, Negar Khiabanchian *, Hadi Rezaei Rad Pages 217-252

    A successful urban space has a wide range of subjective and objective components, and paying attention to physical indicators plays a decisive role in creating a "successful" place. One of its strategies is the development of pedestrian zones in cities. This research has been carried out in search of the answer to what factors can contribute to the success of pedestrianization projects and place development. This article deals with the comparative analysis of the pedestrianization project of two streets leading to the central square of Hamedan City before and after implementation to investigate the qualitative and quantitative components of the place. The research method combines qualitative and quantitative methods, and observations, interviews, and questionnaires are used to collect information, along with library and documentary studies. The research findings indicate that in this case study, unlike sociability, the three indicators of accessibility, uses and activities, comfort and mental image creation have not improved much. In addition to that, there is a strong relationship between interconnectedness and sociability. Furthermore, improving the quality of the place cannot be done in a one-dimensional way and with a narrow view of specific components. It requires that pedestrianization projects are implemented considering all the components.

    Keywords: Pedestrian zone, successful place, pps matrix, Spatial arrangement, urban square