فهرست مطالب

مخاطرات محیط طبیعی - پیاپی 36 (تابستان 1402)

مجله مخاطرات محیط طبیعی
پیاپی 36 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/21
  • تعداد عناوین: 9
|
  • شهاب تقیخانی، مجید مختاریان پور*، اکبر نصراللهی صفحات 1-24
    رسانه های جمعی از جمله خبرگزاری ها به دلیل توانایی در جهت دهی به افکار عمومی، نقش اساسی در مراحل مختلف بحران -از جمله در مرحله بازسازی و بازتوانی- ایفا می کنند، به طوریکه با تعریف و پیاده سازی نقش های مثبت و ذاتی خود، می توانند ظرفیت ایستادگی جامعه خود را افزایش دهند. این در حالیست که پیش نیاز این کمک رسانی رسانه ها آن است که خود، بتوانند وضعیت اولیه خود را پس از بروز شرایط اضطراری حفظ کرده و به خدمت رسانی ادامه دهند؛ به بیان دیگر، تاب آور باشند. در راستای تاب آورسازی رسانه ها، اولین گام می-تواند اندازه گیری نحوه عملکرد و در حقیقت، میزان تاب آوری آن ها در مواجهه با بحران ها باشد. این موضوع بر ارایه شاخص هایی استوار است که وضعیت عملکردی رسانه در مواجهه با بحران ها را نمایان می سازد. لذا هدف این پژوهش، تدوین شاخص های تاب آوری خبرگزاری های ایران در بحران های طبیعی در مرحله بازسازی و بازتوانی می باشد. در این پژوهش که به شیوه کیفی انجام شده است، داده ها با استفاده از مرور نظام مند منابع و همچنین، مصاحبه نیمه ساختاریافته با 12 نفر از متخصصان موضوع، گردآوری و با بهره گیری از روش تحلیل مضمونی تحلیل شده است. حاصل تحلیل داده های تحقیق، به معرفی 3 مضمون فراگیر (به عنوان ابعاد)، شامل «نظارت و پیگیری»، «توسعه یادگیری» و «تداوم خبررسانی» منتهی گردید که در ذیل آن ها 5 مولفه «نظارت بر اقدامات مسیولان»، «مراقبت از محیط و افکار عمومی»، «تجربه نگاری»، «آموزش آینده نگرانه» و «تهیه گزارش های وضعیتی» قرار گرفت. در نهایت، 12 شاخص به عنوان شاخص های اصلی عملکردی تاب آوری خبرگزاری های ایران در بحران های طبیعی (در مرحله بازسازی و بازتوانی) شناسایی و ارایه گردید.
    کلیدواژگان: خبرگزاری ها، تاب آوری، شاخص، بحران های طبیعی، مرحله بازسازی و بازتوانی
  • کیومرث خداپناه* صفحات 25-40

    مدیریت اثربخش روستایی نیازمند بهره گیری از الگوها و رویکردهای مدیرتی و نهادی نوین است که در تمام ابعاد منجر به اتخاذ راهبرد و راهکارهایی می شود که خانوارهای روستایی را در برابر مخاطرات مختلف به ویژه خشکسالی تاب آور می سازد. با توجه به این موضوع پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش مدیریت روستایی در تاب آوری روستاییان در برابر خشکسالی انجام شده است.این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و بر اساس ماهیت توصیفی- تحلیلی است، جامعه آماری 32 روستای دارای دهیاری بخش مرکزی شهرستان اردبیل با جمعیت8038 است. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 348 نفر برآورد گردد که به تناسب تعداد سرپرست خانوار موجود در هر روستا توزیع گردید. جهت بررسی موضوع در بخش مدیریت روستایی از چهار شاخص در قالب 40 نماگر و در بخش تاب آوری در برابر خشکسالی از چهار شاخص در قالب 24 نماگر بر اساس مطالعات سایر محققین بهره گرفته شد. روایی صوری پرسشنامه توسط متخصصین مورد بررسی قرار گرفت و پایایی کل آن بر اساس آلفای کرونباخ 784/0 برآورد گردید. نتایج نشان داد از بین شاخص های مدیریت روستایی، مدیریت محیط زیست703/0 از واریانس تاب آوری در برابر خشکسالی را تبیین ومی کند. همچنین بر اساس دیدگاه روستاییان، میانگین شاخص های تاب آوری در ابعاد آمادگی، واکنش و پیشیگری بیشتر از حد متوسط و تنها در شاخص بازتوانی و بازسازی(80/2) میانگین آن پایین تراز حد متوسط بود. از سوی دیگر نتایج تکنیک میرکا بیانگر این است روستای عموقین در بالاترین سطح تاب آوری در برابر خشکسالی و روستای اروانق در پایین ترین سطح قرار دارد. نتایج نشان می دهد مجموعه ای از عوامل به صورت نظام مند، تحولات و نقش مدیریت روستایی را در تاب آوری روستاییان تبیین می کند و مدیریت روستایی با دارا بودن دید همه جانبه می تواند با افزایش میزان تاب آوری روستاییان در برابر انواع بلاهای طبیعی و ارایه آگاهی لازم به آنها، زمینه پایداری نقاط روستایی را فراهم سازد.

    کلیدواژگان: مدیریت روستایی، بلایای طبیعی، تاب آوری، خشکسالی، توسعه پایدار
  • کبری شجاعی زاده، محمود احمدی*، عباسعلی داداشی رودباری صفحات 41-60
    افزایش فعالیت آتش سوزی در بسیاری از عرصه های رویشی ایران در دهه های اخیر نگرانی ها را در مورد پیامدهای کوتاه مدت و بلندمدت ناشی از آن افزایش داده است. آتش سوزی جنگل ها و مراتع بر کمیت، کیفیت و سلامت اکوسیستم های طبیعی تاثیر خواهد داشت. گام اول در مهار و پیش گیری از آتش سوزی جنگل ها پایش دقیق آن است. لذا این پژوهش با هدف برآورد مساحت گستره های آتش سوزی و شناسایی تغییرات زمانی-مکانی این رخدادها در نواحی رویشی ایران انجام شده است. برای دستیابی به این هدف از داده های سنجنده MODIS ماهواره TERRA شامل محصولات آتش سوزی فعال (MOD14A1) و مناطق سوخته شده (MCD64A1) در یک دوره 20 ساله (2020-2001) استفاده شده است. نتایج نشان داد که بیشینه گستره آتش سوزی در نواحی رویشی ایران مربوط به ماه ژوییه می باشد که حدود 4100 هکتار از اراضی ایران را در بر می گیرد. در این ماه بخش وسیعی از جنگل های کشور بخصوص در قسمت های شمال غربی در ناحیه رویشی ارسباران دارای رخداد آتش سوزی می باشد. در مقابل، کمینه مقدار گستره های آتش سوزی در نواحی رویشی ایران مربوط به ماه آوریل می باشد که به صورت دو پهنه محدود در شمال غرب و غرب کشور مشاهده شد. به جهت زمانی بیشینه رخدادهای آتش سوزی جنگل در ماه های گرم و خشک سال شامل ژوین، ژوییه، اوت و سپتامبر در نوار غربی کشور در رویشگاه زاگرس رخ داده است. همبستگی خطی بین مناطق سوخته شده و مناطق دارای آتش سوزی فعال در ایران نشان داد که یک ارتباط معنی دار بین این دو محصول ماهواره ای وجود دارد. این ارتباط نشان می دهد مناطق سوخته شده در نواحی رویشی ایران جز کانون های فعال آتش سوزی جنگل هستند.
    کلیدواژگان: آتش سوزی جنگل، آتش سوزی فعال، سنجنده MODIS، ایران
  • احمد حسینی*، علی جعفری زاده صفحات 61-78
    مهاجرت شکلی از تحرک جغرافیایی یا مکانی جمعیت است که بین دو واحد جغرافیایی انجام می گیرد. تحقیقات نشان می دهد مخاطرات محیطی همچون تندباد، خشکسالی، سیل و گرد و غبار در مهاجرت منطقه ای تاثیر دارد. میانگین سالیانه سرعت باد در منطقه سیستان نشان می دهد که از سال 1989 تا پایان سال 2018 تقریبا 7/4 متر بر ثانیه بر سرعت باد افزوده شده است،  نتایج حاصله از پیش بینی  داده ها نشان داد که سرعت باد اثر قابل توجهی در مهاجرت جمعیت روستایی در منطقه سیستان دارد به طوری که جمعیت روستایی طبق سرشماری سال 1335 از 92% به 56% در سال 1395 رسیده  است. محاسبه ضریب تعیین نشان می دهد که 85% کاهش جمعیت روستایی مربوط به سرعت باد و نتایج حاصله از آن بوده است. مقادیر پیش بینی شده جمعیت روستایی نشان می دهد در سال 1398 این میزان به 39/55 % ، در سال1399 به 88/54 % و در سال 1400 و 1401 به ترتیب به 32/54 % و 22/53 % می رسد که در طی سال های پیش بینی شده یعنی از سال 1398 تا سال 1401 ، 96% علت مهاجرت روستایی مربوط به سرعت باد و اثرات مخرب آن در این منطقه است و 4% آن مربوط سایر فاکتورهای مهاجرتی است. خروجی نشان می دهد ضریب متغیر  آماره t برابر با 507/2 در مدل مثبت است. این موضوع بیانگر آن است که با افزایش سرعت باد مهاجرت روستایی نیز افزایش می یابد که بحرانی بودن منطقه را نشان می دهد.  بر این اساس در سال های آینده می بایست منتظر تخلیه درصد بیشتری از جمعیت روستایی در منطقه سیستان بود که برای حل این مشکل باید اقدامات کنترلی در زمینه عواقب حاصله از سرعت باد و تثبیت جمعیت برداشته شود.
    کلیدواژگان: طوفان، گرد و غبار، سرعت باد، مهاجرت روستایی، سیستان
  • حسین محمدی*، ناصر ایزدی، الهه قاسمی گرکانی صفحات 79-98
    ماهیت خشکسالی چندبعدی و پویا است و در مطالعه خطر خشکسالی و آسیب پذیری، مدیریت ریسک خشکسالی نقش مهمی دارد. ایران با قرار گرفتن در عرض های میانه همواره با این پدیده هواشناختی مواجه است. ریسک خشکسالی به صورت تابعی از شاخص خطر و شاخص آسیب پذیری تعریف می گردد. در این مطالعه شاخص آسیب پذیری با مولفه های فیزیکی شامل ارتفاع، سیستم آب، کاربری اراضی و مولفه های اقتصادی-اجتماعی، نسبت تولید خالص به کل تولید خالص، تراکم جمعیت شاغل در بخش کشاورزی ، تراکم جمعیت ،نسبت اراضی دیم به کل اراضی و تعداد احشام (1000 راس در کیلو مربع) با استفاده از توابع عضویت فازی و معیارهای در نظر گرفته شده، استانداردشده است و به هرکدام بر اساس روش AHP وزن خاصی داده شده است سپس همه نقشه ها با یکدیگر تلفیق و نقشه آسیب پذیری اراضی نسبت به خشکسالی به دست آمده است. بر اساس نتایج حاصله مناطق جنوبی، جنوب شرقی و مرکز جز مناطق نسبتا کم آسیب پذیر نسبت به خشکسالی بوده و هر چه به سمت غرب ، شمال و شمال شرق کشور پیش می رویم بر میزان آسیب پذیری افزوده می گردد که می توان علل آن را تا حدودی زیادی متاثر از ویژگی های اقلیمی و فیزیکی این مناطق دانست. درنهایت نقشه خطر خشکسالی با نمایه SPI در بازه 12 ماه ترسیم و پس از وزن دهی و تبدیل به نقشه فازی با نقشه شاخص آسیب پذیری ترکیب شد. نقشه ریسک خشکسالی حاکی از سیطره وسیع ریسک نسبتا زیاد خشکسالی در پهنه وسیعی از ایران است و با کمک این نقشه ها، می توان برنامه های خرد و یا کلان توسعه بخصوص در بخش کشاورزی را برای هر یک از نقاط کشور تدوین کرد.
    کلیدواژگان: خطر خشکسالی، مولفه های فیزیکی، مولفه های اقتصادی-اجتماعی، منطق فازی، روش AHP
  • محسن پورخسروانی*، فاطمه جمشیدی گوهری، نسرین سیاری، سعیده عابدزاده صفحات 99-114
    آب های زیرزمینی با توجه به کمبود منابع آب سطحی نقش مهمی را در زندگی بشر امروز ایفا می نمایند و از آنجایی که بیش از 60 درصد ایران را مناطق خشک و نیمه خشک تشکیل می دهد، تامین آب در این مناطق و بخصوص منطقه مورد مطالعه بستگی مستقیم به منابع آب زیرزمینی داشته است، بدیهی است در صورت عدم مدیریت صحیح، برداشت مداوم از این منابع ارزشمند موجب بحران های جدی می شود. لذا مدل سازی این منابع مورد توجه محققین بسیاری و نیز تحقیق حاضر قرار گرفت. این پژوهش سعی دارد به ارزیابی وضعیت پایداری آبخوان در آینده و عوامل موثر بر ناپایداری منابع آب زیرزمینی در منطقه مورد مطالعه بپردازد. برای این منظور، با استفاده از روش پویایی سیستم(SD) و نرم افزار ونسیم به مدلسازی منابع و مصارف آب محدوده مطالعاتی سیرجان پرداخته شد. درادامه، پس از مشخص شدن درجه اطمینان از مدل، به تبیین سناریوها و اجرای مدل برای پیش بینی تراز آب زیرزمینی در سال های آتی پرداخته شد. در پایان، شاخص پایداری در هر سناریو محاسبه شد تا وضعیت پایداری آب در سال های آتی بررسی شود. پس از اعمال سناریوها نتایج نشان داد که با ادامه وضعیت موجود وضعیت آبخوان ناپایدارتر خواهد شد و از جمله متغیرهای برون زای موثر، مصارف کشاورزی می باشد.
    کلیدواژگان: پویایی سیستم، توسعه پایدار، حوضه سیرجان، مدلسازی، ونسیم
  • محسن بینا*، نرگس زاده حسین صفحات 115-128

    پدیده ی گرد و غبار یکی از مهم ترین مخاطرات طبیعی در جنوب غربی ایران است که در سال های اخیر افزایش قابل توجه داشته و به صورت یک معضل جدی درآمده است که ادامه حضور و گسترش بیشتر این پدیده می تواند طی چند سال آینده آسیب های جبران ناپذیری بر سلامت جامعه و محیط زیست وارد کند؛ لذا به کارگیری تمهیداتی جهت مقابله و رفع این مشکل، ضروری به نظر می رسد. از آنجا که کاهش آلودگی هوای شهر کار دشواری است، پس توجه به هوای داخلی خانه ها، سهم عمدهای در ایجاد سلامت خواهد داشت. که هدف از این پژوهش  یافتن راه کاری معمارانه است که بتواند هوای داخلی خانه را بدون تولید گازهای مضر تصفیه کند. سوالی که برای این پژوهش مطرح است این است که میزان غلظت غبار در اتاقی که مجهز به اتاقک سکون است، با غلظت غبار در دیگر فضاها چه تفاوت هایی دارد؟  در این پژوهش از بین سه روش‎ متداول تصفیه غبار، روش استفاده از "اتاقک سکون" تعیین شده و مورد بررسی قرار گرفت؛ که به صورت تجربی یک نمونه آزمایشی از این اتاقک در یک اتاق از خانه های دزفول تعبیه شد؛ و مورد آزمون قرار گرفت. این آزمایش حدود یک ماه به طول انجامید. در طول این زمان میزان ته نشست غبارها به صورت روزانه، اندازه گیری‎ شدند. با تحلیل این داده‎ها، تاثیر اتاقک سکون در تصفیه غبار فضای داخل ساختمان نسبت به عدم استفاده از آن اثبات شده است. همچنین، نتایج این داده‎ها نسبت به جهت وزش باد مشخص شده است و تاثیر آن (داده‎ها) در 73 درصد از موارد با موفقیت موجب تصفیه هوا گردیده است. در نتیجه، استفاده از اتاقک سکون به عنوان راه کاری جهت مقابله با ریزگردها در فضای داخلی ساختمان پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: اتاقک سکون، تصفیه غبار، معماری دزفول، غلظت غبار داخلی
  • مصطفی کریمی*، سوسن حیدری صفحات 129-150
    هدف این پژوهش بررسی تغییرپذیری و روند تغییرات گستره ی شدت های ترسالی- خشکسالی در مقیاس های سالانه، فصلی و ماهانه در ایران است. برای این منظور، از شاخص ZSI ، آزمون روند من-کندال و داده‎های بارش ماهانه بازکاوی شده (ERA5) مرکز پیش بینی میان مدت اروپا (ECMWF) در بازه زمانی 2021-1979 استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که در گستره شدت های ترسالی - خشکسالی سالانه کشور، سه دوره مشخص: دهه 80 با گستره های تقریبا برابر ترسالی- خشکسالی، دهه 90 گستره های ترسالی و دو دهه اول قرن 21 میلادی که در شروع آن در سال آبی 2000-1999 بیش از 97 درصد کشور (70 درصد مساحت خشکسالی بسیارشدید) تحت شرایط خشکسالی بوده، بیشتر گستره های خشکسالی مشاهده می گردد. الگوی تغییرپذیری گستره های شدت ترسالی- خشکسالی در فصل زمستان و بهار تقریبا مشابه سالانه بوده، اما در فصل پاییز متفاوت از الگوی سالانه، در اواخر دوره، افزایش گستره های ترسالی بیشتر مشاهده می گردد. در این فصل در ماه نوامبر مساحت شدت های مختلف خشکسالی به ویژه (متوسط و شدید) کاهشی و در مقابل مساحت شدت های ترسالی افزایشی بوده است. اما در زمستان و بهار به خصوص ماه های ژانویه و تا حدودی مارس روند گستره های شدت ترسالی-خشکسالی برعکس بوده است. شدت شاخص نیز در برخی دوره های زمانی دارای روند بوده که افزایش شدت طبقات خشکسالی (افزایش شدت منفی شاخص) بارزتر است. در کل در هر سه مقیاس ماهانه، فصلی و سالانه، رخداد خشکسالی های ضعیف و متوسط اما متوالی زیاد، درحالی که ترسالی های بسیارشدید و شدید با توالی کم، بیشتر بوده است. افزایش گستره های خشکسالی شدید مشهودتر و شدت طبقات خشکسالی نیز کمی افزایش یافته است. افزایش شدت شاخص و گستره های ترسالی در فصل پاییز شاید گویای تغییر رژیم بارشی و در مقابل افزایش گستره های خشکسالی به خصوص خشکسالی های شدید در دو فصل اصلی بارشی ایران (زمستان و بهار) هشداری برای مدیریت منابع آب در دوره گرم سال باشد.
    کلیدواژگان: تغییرپذیری بارش، دوره های خشک، دوره های تر، شاخص ZSI، داده های ERA5
  • فائزه شجاع، علی اکبر شمسی پور* صفحات 151-180
    هدف این پژوهش شناخت اثر تغییر اقلیم بر مقدار بارش حوضه های آبخیز تامین کننده آب شهر تهران در افق 2025-2050 تحت سناریوهای پروژه CMIP6 است. بنابراین، نخست تغییرات روند بارش در دوره پایه با بکارگیری داده های بارش 33 ایستگاه همدیدی و بارانسجی حوضه مطالعاتی برای بازه زمانی 1989-2019 ارزیابی شد. سپس این تغییرات در افق آینده نزدیک بر مبنای برونداد 4 مدل CanESM5، CNRM-CM6-1، MIROC6 و MRI-ESM2-0 و تحت دو سناریوی SSP2-4.5 و SSP5-8.5 پیش نمایی گردید. با توجه به بزرگ مقیاس بودن مدل های گردش کلی جو از دو روش تصحیح اریبی مقیاس گذاری خطی (LS) و نگاشت توزیع (DM) برای ریزگردانی GCMهای منتخب استفاده شد که در نهایت روش DM براساس مقادیر به دست آمده از معیارهای اعتبارسنجی مدل ها، به دلیل دقت بالاتر، برای تولید سناریوهای اقلیمی انتخاب گردید. نتایج آزمون های روند نشان داد که در دوره مشاهداتی، بخش قابل توجهی از حوضه مورد مطالعه در فصل پاییز روند افزایشی بارش (با سطوح اطمینان 95/0 و 99/0) و در زمستان روند کاهشی بارش را تجربه می کند، اما در بهار مناطق شرقی و شمال-شرقی روند کاهشی و مناطق شمال و شمال غرب روند افزایشی بارش را نشان می دهند. مطابق خروجی مدل های GCM، بارش در بهار تحت سناریوی SSP2-4.5، در تمام ایستگاه ها افزایش و مطابق SSP5-8.5 در 17 ایستگاه کاهش خواهد یافت. تغییرات بارش تابستانه، در چشم انداز حال و آینده قابل توجه نیست و در زمستان و پاییز تا حدودی منطبق بر تغییرات دوره مشاهداتی است. بدین ترتیب که در زمستان، بارش برمبنای هر دو سناریو کمتر از شرایط کنونی و در پاییز تحت سناریوی SSP5-8.5 بیشتر خواهد بود. اثر تغییر اقلیم بر حجم آب حوضه ها نیز نشان داد که بیشترین حجم آب در شرایط فعلی مربوط به زیرحوضه ی کرج است که طی دوره 2025-2050، در مدل CNRM-CM6-1 مطابق سناریویSSP2-4.5، 8/9 درصد افزایش و در مدل های MIROC6 و MRI-ESM2-0 و CanESM5 به ترتیب به میزان 3/5، 3/6 و 6/59 درصد کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: آزمون های روند، بارش، تصحیح اریبی، تغییر اقلیم، سناریوهای SSP، CMIP6
|
  • Shahab Taghikhani, Majid Mokhtarianpour *, Akbar Nasrollahi Pages 1-24
    Mass media such as news agencies, due to their ability to direct public opinion, play a key role in various stages of the crisis, including the reconstruction and recovery phase, so that by defining and implementing their positive and intrinsic roles, they can increase the resilience capacity of society. However, the prerequisite for this assistance is that they can maintain their original status after the emergency and continue to provide services; In other words, be resilient. To make media resilient, the first step can be to measure how well they perform, and in fact, how resilient that media is in the face of crises. This issue is based on providing indicators that show the performance of the media in the face of crises. Therefore, the purpose of this study is to develop the performance indicators of the resilience of Iranian news agencies in natural crises in the reconstruction and recovery phase. In this qualitative research, the data were collected using a systematic review of resources and also a semi-structured interview with 12 subject matter experts and analyzed using thematic analysis. The analysis of research data led to the introduction of 3 comprehensive themes (as dimensions) including "learning development", "news continuity", and "monitoring and follow-up", under which 5 components are "monitoring the actions of officials", "take care of the environment and public opinion ", "Experience Writing", "Futuristic Education" and "Situational Reporting". Finally, 12 indicators were identified and presented as performance indicators of the resilience of Iranian news agencies in the stage of reconstruction and recovery of natural crises.
    Keywords: News Agencies, Resilience, Indicator, Natural Crises, Reconstruction & Recovery Phase
  • Kiuomars Khodapanah * Pages 25-40

    Effective rural management requires utilizing novel managerial and institutional approaches to help adopt strategies and solutions that will make rural families resilient against various perils, such as drought. Thus, the present research aims to investigate the role of rural management in rural peoples’ resiliency against drought. This research falls under applied research and is descriptive-analytical. The statistical population of this research consists of 32 villages in the central part of the city of Ardabil with 8038 households. The sample size was estimated to be 384 people using the Cochran formula, which was distributed in proportion to the number of the heads of the households in each village. To investigate the rural management, four indicators in the form of 40 components, and to investigate resiliency against drought, four indicators in the form of 40 components were used based on previous literature. The exerts examined the face validity of the questionnaire, while its total reliability was 0.784 based on Cronbach’s alpha. Findings revealed that from among rural management indicators, environment management explained 0.703 of the resiliency variances against drought. Also, based on villagers’ perspective, the average resiliency indicators of preparations, reaction, and prevention were greater than the moderate rate, as the average resiliency indicators of recovery and reconstruction were lower than the moderate level (2.80). On the other hand, the MAIRCA technique indicated that the village of Amoughin held the highest rate of resiliency against drought, while Arvanagh held the lowest rate. The study also found that a set of systematic factors could explain the roles and developments of the rural management in villagers’ resiliency, as rural management can use an all-out vision to increase the resiliency of villagers against types of natural disasters and offer necessary warnings to them so that rural sustainability is provided.

    Keywords: Rural management, Natural Disaster, Resilience, drought, sustainable development
  • Kobra Shojaeizadeh, Mahmoud Ahmadi *, Abbasali Dadashi-Roudbari Pages 41-60
    The increase in fire activity in many regions of Iran in recent decades has raised concerns about the short-term and long-term consequences. Forest and pasture fires will affect the quantity, quality, and health of natural ecosystems. The first step in controlling and preventing forest fires is monitoring. Therefore, this study was conducted to estimate ​​fire areas and identify the spatial-temporal changes of these events in the vegetation areas of Iran. To achieve this goal, TERRA satellite MODIS sensor data including active fire products (MOD14A1) and burned areas (MCD64A1) for 20 years (2001-2020) have been used. The results showed that the maximum extent of fires in the vegetation areas of Iran is related to July, which covers about 4100 hectares. This month, a large part of the country's forests, especially in the northwestern parts of the Arasbaran vegetation area, has caught fire. In contrast, the minimum amount of fire areas in the vegetation areas of Iran is related to April, which was observed as two limited zones in the northwest and west of the country. Due to the maximum time of forest fires in the hot and dry months of the year, including June, July, August, and September in the western part of the country in the Zagros. The linear correlation between the burned areas and the areas with active fires in Iran showed that there is a significant relationship between these two satellite products. This connection shows that the burned areas in the vegetation areas of Iran are among the active centers of forest fires.
    Keywords: Forest fire, active fire, MODIS Sensor, Iran
  • Ahmad Hosseini *, Ali Jafarizadeh Pages 61-78
  • Hossain Mohammadi *, Naser Iizadi, Elahe Ghasemi Garkani Pages 79-98
    The nature of the drought is multidimensional and dynamic, and drought risk management plays a vital role in studying drought risk and vulnerability. Iran is always facing this meteorological phenomenon by being in the middle latitudes. Drought risk is defined as the risk index and vulnerability index function. In this study, vulnerability index with physical components including altitude, water system, land use and socio-economic components, the ratio of net production to total production, population density in agriculture, population density, the ratio of rainfed land to total land and number of livestock (1000 heads Per square meter) using standardized fuzzy membership functions and criteria, and each is given a specific weight according to the AHP method. All the maps are combined, and the map of land vulnerability to drought is obtained. According to the results, the southern, southeastern, and central regions are relatively less vulnerable to drought. As we move west, north, and northeast of the country, the number of vulnerabilities increases, the causes of which can be significantly affected by the characteristics. He knew the climate and physics of these areas. Finally, the drought risk map was drawn with the SPI index for 12 months, and after weighing and converting it into a fuzzy map, it was combined with the vulnerability index map. The drought risk map indicates the prevalence of relatively high drought risk in a large area of Iran. With the help of these maps, it is possible to develop micro or macro development plans, especially in the agricultural sector for each part of the country.
    Keywords: Drought Risk, physical components, Socio-Economic Components, Fuzzy logic, AHP Method
  • Mohsen Pourkhosravani *, Fatemeh Jamshidi Gohari, Nasrin Sayari, Saeedeh Abedzadeh Pages 99-114
    Due to the scarcity of surface water resources, groundwater plays an important role in human life, especially in arid and semi-arid regions. Since more than 60% of Iran is arid and semi-arid regions, the water supply in these areas, and especially the study area, depends on groundwater resources, so over-extraction of these valuable resources causes many crises. Therefore, modeling of these sources was considered by many researchers as well as the present study. This study tries to evaluate the stability of the aquifer in the future. Also, investigate the factors affecting the instability of groundwater resources in the study area. For this purpose, the study area was modeled using the dynamics method of systems, resources, and water consumption. Then, the results of model validation were presented using limit condition tests and sensitivity analysis. After determining the degree of reliability of the model, the scenarios were explained and the model was implemented to predict the groundwater level in the coming years. In the end, the sustainability index was calculated in each scenario, to examine the status of water sustainability in the coming years. The results of limit condition tests and sensitivity analysis showed that the model was in good agreement with reality. Also, after applying the scenarios, the results showed that the aquifer will become more unstable as the current situation continues. Agricultural consumption is one of the variables affecting the resource and consumption model, so by reducing this variable, the amount of sustainability will improve.
    Keywords: System Dynamics, sustainable development, Modeling, Water Resources Management, Sirjan Basin
  • Mohsen Bina *, Narges Zadehosein Pages 115-128

    One of the most important natural hazards in the southwest is dust pollution. Dust pollution increase in recent years and became a serious problem in the region. This pollution situation in southwestern Iran is also noticeable. The continued presence of dust pollution can impose irreparable damage on the health of the community and the environment over the next few years. Therefore, it is necessary to use measures to deal with the problem. Due to the difficulty of reducing air pollution in the city and outdoors, paying attention to the indoor area will have a major contribution to health. In these circumstances, the main goal of the research is to find a solution that can remove dust from an indoor area (without applying harmful chemicals). In this research, while studying the conventional methods of dust purification, the "sedimentation chamber" method has been selected. In this research, an experimental sample of a sedimentation chamber in the house was built and tested, and from these experiments, daily data on the amount of dust collected in different spaces (Including Inside the sedimentation chamber, the research room, the adjacent room, the yard space, the amount of wind speed entering the chamber) were collected and measured. Analyzing the data collected, the results were inspected. Eventually, the effect of the sedimentation chamber has been proven in the purification of dust inside the house (in comparison with not using it). Also, the correlation between room air purification with western wind velocity (positive pressure) in 73% of cases there was a direct correlation. As a result, the use of the chamber is suggested as a way to deal with the Dust pollution in the interior of the house.

    Keywords: Sedimentation chamber, Dust, Dust purification, Dezful, Concentration of the particles, Building interior
  • Mostafa Karimi *, Sousan Heidari Pages 129-150
    This study aims to investigate the variability and trend of changes in area severity of wet and drought on annual, seasonal, and monthly scales in Iran. For this purpose, the ZSI index, Mann-Kendall trend test, and the monthly precipitation data (ERA5) of the European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) for the period 1979-2021 were used. The results showed that, in annual wet-drought intensities, there are three distinct periods; 1980s with almost equal wet-drought area 1990s wet dominate, and the first two decades of the 21st century, which began in 2000-1999 rainy year with more than 97% of the country (70% very severe drought area) under drought conditions where the most areas of drought observed. The pattern of variability of wet-drought intensity area in winter and spring is almost similar to the annual whereas it is different in autumn from the annual pattern. However wet area increases. at the end of the period. In this season in November, the area of drought intensities, especially (moderate and severe) has been decreasing and in contrast, the area of wet intensities has been increasing. But, the trend of wet-drought intensity was reversed in winter and spring, especially in January and to some extent in March. The intensity of the index also has a trend when the increase in the intensity of drought classes (increasing the intensity of the negative index) is more pronounced. Overall, in all three scales, the incidence of consecutive weak and moderate droughts and very severe and severe wet with the low sequence was higher. Increasing the intensity and area of wet in autumn may indicate a change in the precipitation regime. In contrast, the increase in droughts, especially high-intensity droughts in the two main rainy seasons of Iran is a warning for serious water resources management in the warm period.
    Keywords: Precipitation variability, dry periods, Wet periods, ZSI index, ERA5 data
  • Faeze Shoja, Aliakbar Shamsipour * Pages 151-180
    This study identifies the impact of climate change on precipitation in watersheds of Tehran water supply in the horizon 2025-2050 under the scenarios of CMIP6. Therefore, first, the changes in precipitation trends in the base period were calculated using the precipitation data of the study area's 33 synoptic and rain gauge stations for the period 1989-2019. Then changes soon based on four models, CanESM5, CNRM-CM6-1, MIROC6, and MRI-ESM2-0, and under two scenarios, SSP2-4.5 and SSP5-8.5 were projected. Due to the large scale of atmospheric general circulation models, two methods of linear scaling (LS) and distribution mapping (DM) were used for downscaling selected GCMs. Finally, the DM method was chosen to produce climatic scenarios due to its higher accuracy after calculating the validation indices of the models. The trend tests showed that in a significant part of the study basin, an increasing trend (with confidence levels of 0.95 and 0.99) in autumn and a decreasing trend in winter are observed during the observation period. In spring, the eastern and northeastern regions show a decreasing trend, and the northern and northwestern regions show an increasing precipitation trend. According to the output of GCM models, spring precipitation under the SSP2-4.5 scenario increases in all stations and decreases in 17 stations according to SSP5-8.5. Changes in summer precipitation are not significant in the present and future conditions, and winter and autumn are somewhat consistent with the changes in the observation period. Thus, in winter, precipitation, according to both scenarios, is less than in the current situation and is more in autumn under the SSP5-8.5 scenario. The effect of climate change on the amount of water in the watersheds also showed that the maximum water volume in the current conditions is related to the Karaj watershed. Between 2025 and 2050, the water content of this watershed increases by 8.9% in the CNRM-CM6-1 model according to the SSP2-4.5 But in MIROC6, MRI-ESM2-0, and CanESM5 models, it decreases by 5.3, 6.3, and 59.6 percent, respectively.
    Keywords: Bias correction, climate change, CMIP6, Precipitation, SSP scenarios, Trend Tests