فهرست مطالب

مخاطرات محیط طبیعی - پیاپی 38 (زمستان 1402)

مجله مخاطرات محیط طبیعی
پیاپی 38 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرحیم رهنما*، محمدعلی الهی چورن صفحات 1-22

    سنجش میزان تاب آوری شهرها و مناطق با استفاده از شاخص های مناسب به برنامه ریزان و تصمیم گیرندگان در درک توان و قابلیت مناطق در برابر مخاطرات طبیعی و انسانی به منظور تدوین استراتژی ها و برنامه های مناسب کمک شایانی می کند.هدف اصلی تحقیق حاضر،ارزیابی تاب آوری شهری در برابر سیلاب در منطقه مورد مطالعه می باشد و همچنین تحقیق حاضر در تلاش است تعیین کند که کدام یک از شهرها در وضعیت مناسبی از لحاظ تاب آوری قرار دارد. روش تحقیق در پژوهش حاضر، نوع تحقیق کاربردی و ماهیت انجام، توصیفی - تحلیلی می‏باشد. برای گردآوری داده‏ها از روش‏های کتابخانه‏ای - میدانی شامل مشاهده و پرسش نامه (بسته و طیفی) استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق شهرهای غرب استان مازندران شامل نوشهر، چالوس، هچیرود، کجور، مرزن آباد، کلارآباد  و عباس آباد می باشد که طبق فرمول کوکران تعداد 384 تعداد به عنوان حجم نمونه انتخاب شده است. روایی تحقیق توسط اساتید دانشگاه تایید شده و پایایی آن طبق آزمون آلفای کرونباخ 87/0 درصد شده است برای تجزیه -تحلیل اطلاعات و داده ها در محیط نرم افزاری SPSS از روش‏های آماری توصیفی (میانگین توزیع فراوانی) و استنباطی (آزمون تی تک نمونه ای  و تحلیل واریانس یک طرفه) استفاده شده است؛ یافته های تحقیق نشان می دهند که در شهرهای موردمطالعه در شرایط متفاوتی از تاب آوری  قرار دارند. با در نظر گرفتن هر چهار بعد تاب آوری، مشخص گردید. شهر نوشهر با بیشترین میانگین در رتبه اول از لحاظ تاب آور بودن در برابر مخاطرات طبیعی قرار دارد.شهرهای چالوس، عباس آباد و سلمان شهر در جایگاه بعدی هستند. با توجه به نتایج به دست آمده شهر کجور با کمترین میانگین در رتبه آخر از نظر تاب آوری به دست قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: تاب آوری شهری، تحلیل واریانس یک طرفه، غرب استان مازندران
  • رحمان ملکی، حسن خاوریان نهزک*، صیاد اصغری سراسکانرود صفحات 23-30

    فرونشست زمین یکی از بحران های بوم شناختی می باشد که به ویژه باعث خسارت به تاسیسات انسانی از قبیل شبکه های ارتباطی و ساختمان ها می شود. عوامل متعددی بر روی فرونشست زمین تاثیر دارند که  زلزله می تواند یکی از آن عوامل باشد.  تحقیق حاضر، اثر زلزله ماه نوامبر سال 2017  منطقه غرب کرمانشاه ،بخصوص در شهرستان سر پل ذهاب و شهرستان ثلاث باباجی، را بر روی فرونشست بررسی می کند. بدین منظور، جهت بررسی فرونشست منطقه از روش تداخل سنجی تفاضلی راداری و داده های ماهواره سنتینل یک استفاده شده است. پردازش زوج تصویر راداری در منطقه مطالعاتی در بازه زمانی 11/11/2017 تا 30/11/2017 نشان داد که مقدار جابه-جایی عمودی در مناطق مورد مطالعه بین 41.7 تا 43- سانتی متر می باشد. مطابق نتایج بدست آمده، متوسط جابجایی فرونشست در خلاف جهت دید، 16.3- و 33.1-  سانتی متر می باشد که در راستای خطوط گسلی مشاهده شده است. همچنین متوسط نرخ جابجایی بالاآمدگی در منطقه مورد مطالعه 17.5 و 34.5 سانتی متر در سال و در راستای دید ماهواره به دست آمده است. ارزیابی نقشه جابجایی منطقه بیانگر این است که بیشترین مقدار فرونشست در قسمت های شرق، جنوب و غرب شهرستان ثلاث باباجی و قسمت های جنوب و غرب شهرستان سرپل ذهاب بوده است.

    کلیدواژگان: زلزله غرب کرمانشاه، فرونشست، تداخل سنجی راداری
  • مهسا معتقد، حسین شعبانعلی فمی*، علی اسدی، خلیل کلانتری صفحات 31-51

    وقوع بلایای طبیعی همواره با آسیب های شدیدی در بخش کشاورزی به ویژه در واحدهای کوچک مقیاس همراه است. یکی از رویکردهای مقابله با این آسیب ها بهبود تاب آوری نظام های بهره برداری است. از همین رو این تحقیق با هدف کلی تحلیل اقدامات مناسب بهبود تاب-آوری نظام های بهره برداری کشاورزی کوچک مقیاس از دیدگاه کشاورزان استان همدان در شرایط تغییراقلیم انجام شد. جامعه آماری پژوهش کشاورزان فعال در واحدهای بهره برداری کوچک مقیاس (زیر10هکتار) بودند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 300 نفر محاسبه شد. نمونه‏گیری به روش خوشه‏ای در طی چندمرحله انجام و کشاورزان به وسیله پرسشنامه‏های جداگانه مورد مصاحبه قرار گرفتند. ابزار اصلی پژوهش پرسشنامه‏ محقق ساخته ای بود که روایی آن توسط جمعی از متخصصان پایداری کشاورزی و اعضای هییت علمی گروه مدیریت و توسعه کشاورزی دانشگاه تهران و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تایید گردید. تجزیه و تحلیل داده‏ها با استفاده از نرم افزارهای SPSSwin25 و SMART PLS 3 انجام شد. نتایج نشان داد که برای بهبود تاب آوری واحدهای بهره برداری کشاورزی موردمطالعه سه دسته اقدامات دولتی، اقدامات اقتصادی-اجتماعی و اقدامات محلی-زراعی لازم است. درهمین-راستا پیشنهادهایی به منظور بهبود تاب آوری واحدهای بهره برداری موردمطالعه همچون بکارگیری فناوری های نوین، توسعه خدمات زیربنایی، توسعه مکانیزاسیون و نوسازی، تقویت زیرساخت های توسعه، تنظیم بازارمحصولات کشاورزی، حل کردن بحران های سیاسی و کاهش حضور یک جانبه یا تسلط کشاورزان بزرگ مقیاس در مدیریت تشکل های محلی ارایه شد. این پیشنهادها آسیب پذیری واحدهای کوچک مقیاس را کاهش داده و موجب افزایش تاب آوری آن ها می شود.

    کلیدواژگان: تغییراقلیم، بهبود تاب آوری، اقدامات، واحدهای بهره برداری کوچک مقیاس، استان همدان
  • علی بیت اللهی، فاطمه دهقان فاروجی*، نگار سودمند، غزاله رزاقیان صفحات 53-73

    فلات ایران در طول کمربند فعال کوهزایی آلپ- هیمالیا واقع شده که از صفحه عربی در جنوب غرب تا سپر پایدار اوراسیا در شمال شرق کشیده شده است و به پهنه های لرزه زمین ساختی مختلفی تقسیم شده است. استان تهران از نظر لرزه ای فعال بوده و به واسطه رخداد زلزله ها و وجود گسل های فراوان همواره مورد تهدید بوده است. شهر پرند در استان تهران و در ایالت لرزه زمین ساختی ایران مرکزی قرار دارد و در نقشه پهنه بندی خطر آیین نامه طراحی ساختمان ها در برابر زلزله (استاندارد2800) در منطقه با لرزه خیزی بسیار زیاد و زیاد قرار گرفته است. تاکنون مطالعه مستندی در زمینه تحلیل و ارزیابی خطر لرزه ای شهر پرند انجام نشده است. در این راستا، ارزیابی خطر لرزه ای شهر جدیدی پرند انجام یافت. این ارزیابی به روش احتمالاتی در 4 گام اساسی انجام یافت که شامل مطالعه لرزه زمین ساخت و مدل سازی چشمه های لرزه ای، توسعه مدل لرزه خیزی و بدست آوردن پارامترهای لرزه ای، انتخاب رابطه کاهندگی یا مدل برآورد جنبش های نیرومند زمین و تحلیل خطر احتمالاتی زلزله است. در این پژوهش، مقادیر β،λ و بیشینه شتاب مورد انتظار، بیشینه شتاب جنبش نیرومند زمین برای دوره بازگشت475 سال بدست آمد که این مقدار در سنگ کف برابر باg0.33است که با تاثیر اثر خاک حدودg  0.39 خواهد شد. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق، شهر پرند به چهار پهنه تقسیم شده است که قسمت های جنوبی شهر دارای کمترین شتاب و قسمت های شمالی شهر دارای بیشترین شتاب می باشد.

    کلیدواژگان: خطر لرزه ای، ارزیابی احتمالاتی، شهر جدید پرند
  • منصور سارانی*، زهره هاشمی صفحات 75-95

    هدف از این مطالعه بررسی رابطه تغییرات پوشش گیاهی با خشکسالی هیدرولوژیکی در بخش شرقی منطقه سیستان است. این منطقه با مساحت  875052 هکتار در شمال استان سیستان و بلوچستان، با ارتفاع متوسط 478 متر از سطح دریا قرار دارد. برای این منظور از تصاویر ماهواره ای لندست 8 به همراه پایش زمینی، از شاخص های تفاضلی نرمال شده پوشش گیاهی و خشکسالی جریان رودخانه، در سال های 2019 و 2021 استفاده شد. همچنین فهرست فلوریستیک منطقه موردمطالعه به روش پیمایشی و به طور تصادفی، در فصول رویشی گیاه در سال های 2019 و 2021 تهیه شد. شکل زیستی گیاهان نیز براساس رده بندی ران کیایر (1934) تعیین گردید. نتایج نشان داد میانگین شاخص شدت خشکسالی در سال های 2019 و 2021 به ترتیب 33/1 و 38/0- برآورد شد. سال 2019 در طبقه نرمال آبی و سال 2021 در طبقه خشکسالی ضعیف شناسایی شد. بررسی تغییرات شاخص تفاضلی نرمال شده پوشش گیاهی و شاخص خشکسالی جریان رودخانه در سال های موردنظر دارای رابطه همبستگی است. تغییرات پوشش گیاهی حاصل از خشکسالی هیدرولوژیکی، در سال 2021 رخ داده است که بیانگر متاثر بودن پوشش گیاهی از خشکسالی هیدرولوژیک است.  بررسی فلور منطقه در سال 2019 نشان داد، گیاهان شامل 191 گونه گیاهی از 141 جنس و 42 تیره در منطقه پراکنش دارند که با حادث شدن شرایط خشکسالی هیدرولوژیکی در سال 2021  تعداد گونه ها به  162 گونه، 123 جنس و 34 تیره کاهش یافته است. طیف زیستی گیاهان به روش ران کیایر نشان داد که در سال 2019، 40 درصد تروفیت ها، 4/18 درصد کریپتوفیت ها، 9/17 درصد همی کریپتوفیت ها، 3/15 درصد فانروفیت ها و 4/8 درصد کامفیت ها را شامل می شود. در سال 2021 تروفیت ها به 7/34 درصد، کریپتوفیت ها به 5/9 درصد، همی کریپتوفیت ها به 4/17 درصد و کامفیت ها به 9/7 درصد کاهش یافته است اما فانروفیت نسبت به سال 2019 بدون تغییر 3/15 درصد باقی مانده است. که بیانگر مقاومت گیاهان فانروفیت به خشکسالی و کمبود آب در منطقه موردمطالعه می باشد.

    کلیدواژگان: شاخص تفاضلی نرمال شده پوشش گیاهی، شاخص خشکسالی جریان رودخانه، فلوریستیک، منطقه سیستان
  • محمود احمدی، مریم امیدی نجف آبادی*، بهارک معتمد وزیری صفحات 97-111

    تغییرات اقلیمی اثرات منفی قابل توجهی بر دام و دامپروری دارد. کاهش آب قابل دسترس، چراگاه و سایر منابع طبیعی نمونه هایی از این تغییرات است. در این شرایط رفتار دامدارن برای کاهش آسیب پذیری اهمیت بسزایی خواهد داشت. این پژوهش به شیوه ترکیبی از نوع اکتشافی متوالی با هدف بررسی رفتار سازگاری با تغییرات اقلیمی دامداران شهرستان ورامین صورت گرفت. در فازکیفی با بهره گیری از ابزار مصاحبه عمیق و نظریه تیوری بنیادین به شکل بندی نظریه ای از رفتار سازگاری نسبت به تغییرات اقلیمی و پیامدهای آن پرداخته شد. در فاز کمی، با استفاده از متغیرهای بدست آمده در فاز کیفی و ابزار پرسشنامه به آزمون تیوری رفتار برنامه ریزی شده آژن با استفاده از مدل معادلات ساختاری پرداخته شد. جامعه مورد مطالعه دامداران شهرستان ورامین بودند (1198=N). روش نمونه گیری در بخش کیفی هدفمند بود. در بخش کمی با استفاده از فرمول کوکران تعداد نمونه 300 نفر بدست آمد. بررسی اعتبار ابزار از طریق اعتبار محتوا و صوری و پایایی از طریق آلفای کرونباخ صورت گرفت. نتایج  بخش کیفی نشان داد که آگاهی از نشانه های تغییر اقلیم، کاهش بارندگی و افزایش دما و نوسانات دمایی جزء شرایط علی، تکنولوژی، و مدیریت جایگاه و دام در پدیده محوری و سلامت دام، کاهش آسیب زیست محیطی و افزایش تولید در بخش پیامدها قرار داشتند. نتایج فاز کمی تحقیق حاکی از آن است که متغیر آگاهی با اثر بر نگرش می تواند بیشترین تاثیر را در شکل گیری رفتار سازگاری دامداران منطقه داشته باشد؛ همچنین متغیرهای آگاهی، نگرش، هنجارهای اجتماعی و کنترل رفتاری درک شده درصد بالایی از تغییرات تمایل رفتاری (متغیر وابسته میانجی) و تغییرات رفتار سازگاری دامداران با تغییرات اقلیمی منطقه را پیش بینی می کنند. در نهایت با توجه به نتایج تحقیق پیشنهادهایی ارایه گردید.

    کلیدواژگان: رفتار سازگاری دامداران، تغییرات اقلیمی، تئوری بنیادین، مدل یابی معادلات ساختاری بیزی
  • هادی عبدالعظیمی*، هادی فرهادی، حسین روستا، نسرین مختاری صفحات 113-130

    دی اکسید نیتروژن یکی از شاخص های مهم در ارزیابی کیفیت هوای شهرها تلقی می گردد، لذا شناسایی پهنه های آلوده به این آلاینده از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. یکی از علوم و فناوری هایی که می تواند در کوتاه ترین زمان و با صرف هزینه ی کمتر در رابطه با شناسایی این پهنه ها به متخصصین محیط زیست شهری کمک کند، علم سنجش ازدور ماهواره ای است. در حال حاضر، سنجش ازدور ماهواره ای یک فناوری مفید برای اندازه گیری آلاینده های جوی در سطح جهانی، منطقه ای و شهری می باشد. ازاین رو، پژوهش حاضر به شناسایی و بررسی توزیع زمانی- مکانی گاز دی اکسید نیتروژن در دوره ی انتشار کووید-19 با استفاده از داده های ماهواره ی Sentinel-5P و تحلیل آن با متغیرهای محیطی در کلان شهر شیراز طی 24 ماه (2019 و 2020) پرداخته است. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، بیشترین مقادیر میانگین ماهانه گاز دی اکسید نیتروژن در سال 2019 و 2020 مربوط به فصل پاییز بود. همچنین، منطقه ی 2 شهر شیراز به عنوان آلوده ترین منطقه در دو سال مورد مطالعه شناسایی شد. علاوه بر این، پس از تحلیل پارامترهای باد، بارش و دما مشخص گردید که عامل باد با ضریب همبستگی 638/0- در  سطح معناداری، یک درصد نسبت به دیگر عوامل اقلیمی، بیشترین تاثیر را در تغییر مقادیر گاز دی اکسید نیتروژن داشته است. بحران کووید-19 نیز با اثر بر کاهش ترددها و ترافیک شهری، در تغییر مقادیر گاز دی اکسید نیتروژن در سال 2020 نسبت به سال 2019 به صورت ماهانه نقش داشت. الگوی تغییرات میانگین گاز دی اکسید نیتروژن مربوط به داده-های ماهواره ای در سال های مورد مطالعه روند کاهشی داشته که با الگوی تغییرات مقادیر اخذ شده از ایستگاه پایش آلودگی همخوانی داشت. نتایج حاصل از این پژوهش می تواند در زیست پذیری شهری و مدیریت بحران مفید واقع گردد.

    کلیدواژگان: گوگل ارث انجین، مخاطرات محیطی، محیط زیست شهری، مدیریت بحران، من-کندال
  • فائقه الماسی، منوچهر فرج زاده*، یوسف قویدل رحیمی صفحات 131-148

    تنش های گرمایی یکی از عوامل خطر در مرگ و میر به شمار می رود. هدف پژوهش، شناخت پتانسیل شاخص جهانی آب و هوای حرارتی (UTCI) به عنوان شاخص خطر سلامت مرتبط با گرما در ایران است. با استفاده از 32 سال داده های روزانه هواشناسی، مقادیر UTCI در صدک های مختلف برای شناسایی دوره های مرگ و میر بیش از حد در پنج شهر تهران، اهواز، مشهد، شیراز و اصفهان در فصل تابستان تعریف شد. الگوهای فراوانی طبقات شاخص UTCI تابستانه شناسایی شد. آستانه صدک های مقادیر حداقل و حداکثر شاخص برای هر ایستگاه استخراج شد. نتایج پژوهش نشان داد مقادیر تابستانی شاخص بین 4/55 تا 9/1- درجه سانتیگراد متغیر است. در مجموع 08/18% دمای شبانه (دمای حداقل شاخص اقلیم حرارتی) و 64/97 % دمای روزانه (دمای حداکثر شاخص اقلیم حرارتی) روزهای مورد مطالعه همراه با تنش گرمایی بوده است. در طول دوره مورد مطالعه 10 درصد روزهای تابستان در شرایط مرتبط با مقادیر حداکثر شاخص UTCI در سه کلاس تنش گرمایی قوی، بسیار قوی و شدید قرار دارند. همبستگی با داده های مرگ و میر از 5 ایستگاه نشان داد که رابطه بین UTCI و تعداد مرگ و میر بستگی به آب و هوای زیستی ایستگاه دارد و تعداد مرگ و میر در شرایط تنش گرمایی بسیار قوی و شدید افزایش می یابد، یعنی زمانی که UTCI بالای 38 و 46 درجه سیلسیوس است. برازش رده های تنش گرمایی بر تعداد مرگ و میرها با روند تابع LOWESS نشان داد پراکندگی مرگ و میر در راستای شاخص UTCI ماهیت متنوعی داشته و بصورت اشکال بالابر V-، U-، J دیده شد. میزان افزایش مرگ و میر بستگی به سطوح تنش گرمایی دارد و در حدود 35 درجه سیلسیوس و بالاتر، یعنی ورود به محدوده رده تنش گرمایی متوسط شاخصUTCI ، افزایش مرگ و میر مشهود است.

    کلیدواژگان: تنش گرمایی، مرگ و میر، تابستان، شاخص UTCI، ایران
|
  • Mohammad Rahim Rahnama *, Mohammad Ali Elahi Churan Pages 1-22

    The main purpose of the present study is to assess urban resilience to floods in the study area western cities of Mazandaran also the present study tries to determine which of the cities in the situation is suitable in terms of resilience. Research method In the present study, the type of applied research and the nature of the research are descriptive-analytical. Library-field methods including observation and questionnaires (closed and spectral) were used to collect data. The statistical population of the research is the western cities of Mazandaran province including Nowshahr, Chalous, Hatchiroud, Kojoor, Marzanabad, Clarabad, and Abbasabad, which according to Cochran's formula, 384 have been selected as the sample size. The validity of the research was confirmed by university professors and its reliability was 0.87% according to Cronbach's alpha test for analyzing SPSS information and data by descriptive statistics (mean frequency distribution) and inferential methods (one-sample t-test and analysis of variance). Unilateral) has been used; Findings show that the studied cities are in different conditions of resilience. By considering all four dimensions of resilience, it was determined. Nowshahr is in first place with the highest average in terms of resilience against natural hazards. Chalous, Abbasabad and Salmanshahr are in the next place. According to the results obtained, the city of Kojoor has obtained the lowest average in the last rank in terms of resilience.

    Keywords: urban resilience, one-way analysis of variance, west of Mazandaran province
  • Rahman Maleki, Hassan Khavarian Nehzak *, Sayyad Asghari Pages 23-30

    Land subsidence is one of the ecological crises that especially cause damage to human facilities such as communication networks and buildings. Many factors affect the subsidence of the earth, and earthquakes can be one of those factors. The current research examines the effect of the November 2017 earthquake in the western region of Kermanshah on subsidence. For this purpose, the differential radar interferometric method and Sentinel 1 satellite data have been used to investigate the subsidence of the region. Pair processing of radar images in the study area between 11/11/2017 and 11/30/2017 showed that the amount of vertical displacement in the study areas is between -41.72 and -42.99 cm. According to the obtained results, the average displacement of subsidence in the opposite direction of view is -304.16 and -33.1265 cm, which was observed along the fault lines. Also, the average uplift movement rate in the studied area is 17.53 and 34.53 cm per year in line with the satellite view. The evaluation of the displacement map of the region shows that the greatest amount of subsidence was in the eastern, southern, and western parts of Salas Babaji City and the southern and western parts of Sarpol-Zahab city.

    Keywords: West Kermanshah Earthquake, Subsidence, Radar Interferometry
  • Mahsa Motaghed, Hossein Shabanali Fami *, Ali Asadi, Khalil Kalantari Pages 31-51

    Natural hazards are almost typically accompanied by significant losses in agriculture. Resilience is one strategy for dealing with these damages. Because of this, the overall goal of this research was to examine farmers' appropriate actions to strengthen the resilience of small-scale farming units to cope with climate change impacts in the province of Hamadan. Farmers engaged in small-scale farming operations (less than 10 hectares) made up the statistical population of the study. The 300-person sample size was determined using Cochran's methodology. They were sampled using the cluster technique over some stages, and distinct questionnaires were used for the interviews. The primary research tool was a researcher-made questionnaire, whose reliability and validity were established by Cronbach's alpha and composite reliability as well as a group of sustainability specialists and academics from the Department of Agricultural Development and Management in the University of Tehran. Software such as SMART PLS 3 and SPSSwin25 were used for data analysis. The use of new technologies, the development of infrastructure services, the development of mechanization and modernization, the strengthening of development infrastructure, the regulation of the market for agricultural products, the resolution of political crises, and a reduction in the unilateral presence of large-scale farmers in the management of agricultural organizations are some suggestions for improving the management resilience of the studied units. These actions will reduce the vulnerability of small farmers to climate change.

    Keywords: climate change, improvement of resilience, actions, small-scale farming units, Hamadan Province
  • Ali Beitollahi, Fateme Dehghan Farouji *, Negar Soodmand, Ghazaleh Razaghian Pages 53-73

    The Iranian Plateau is located along the active Alpine-Himalayan orogenic belt, which stretches from the Arabian plate in the southwest to the stable Eurasian shield in the northeast and is divided into different tectonic seismic zones. Tehran province is seismically active and has always been under threat due to the occurrence of earthquakes and the existence of many faults. Parand City is located in Tehran province and the seismic state of central Iran. It is located in the zone with high and high seismicity in the Hazard zoning map of the Iranian Code of Practice for Seismic Resistant design of buildings (Standard No.2800). So far, there has been no documented study in the field of seismic risk analysis and assessment of Parand city. In this regard, the seismic risk assessment of the new city of Parand was carried out. This evaluation was carried out by a probabilistic method in 4 basic steps, which include the study of tectonic earthquakes and modeling of seismic springs, developing a seismicity model and obtaining seismic parameters, choosing a reduction relationship or a model for estimating powerful earth movements and Probabilistic risk analysis of earthquakes. In this research, the values of β, λ, and the expected maximum acceleration, the maximum acceleration of the earth's strong movement for the return period of 475 years were obtained, which is equal to g0.33 in bedrock, which will be about g0.39 with the effect of soil effect. Based on the results of this research, Parand City is divided into four zones, the southern parts of the city have the lowest acceleration, and the northern parts have the highest acceleration.

    Keywords: Seismic hazard, Probabilistic assessment, The Parand city
  • Mansoor Sarani *, Zohreh Hashemi Pages 75-95

    The aim of this study is evaluation of the relationship between vegetation changes associated with hydrological drought in the eastern part of the Sistan region. This region with an area of 875,052 hectares is located in the north of Sistan and Baluchistan province, with an average height of 478 meters above sea level. To, Landsat 8 satellite images (OLI) associated with ground monitoring and the normalized difference vegetation index (NDVI) and streamflow drought index (SDI) were used in 2019 and 2021. Also, the floristic list of the study area was randomly scrutinized in the vegetative seasons of the plant in 2019 and 2021. The life form of plants was also determined by Raunkiaer (1934). The results indicated that the average SDI in 2019 and 2021 was estimated at 1.33 and -0.38, respectively. Also, the water normal class and the weak drought class were identified in 2019 and 2021, respectively. Changes in the NDVI and SDI were observed in correlation relationships in 2019 and 2021. Vegetation changes have occurred as a result of the hydrological drought in 2021, indicating hydrological drought-affected vegetation. The study of the flora of the region in 2019 showed that plants including 191 plant species from 141 genera and 42 families are distributed in the region. Also, on the occurrence of hydrological drought conditions in 2021, the number of species decreased to 162 species, 123 genera, and 34 families. The life form of plants using the Raunkiaer method showed that 40% of therophytes, 18.4% of cryptophytes, 17.9% of hemicryptophytes, 15.3% of phanerophytes and 8.4% charophytes are included in 2019. In 2021, therophytes decreased to 34.7%, cryptophytes to 9.5%, hemicryptophytes to 17.4%, and charophytes to 7.9%, whereas, phanerophytes were unchanged at 15.3% compared to 2019. It shows the resistance of phanerophyte plants to drought and lack of water in the studied area.

    Keywords: Normalized Difference Vegetation Index, Streamflow Drough Index, Floristic, Sistan Region
  • Mahmood Ahmadi, Maryam Omidi Najafabadi *, Baharak Motamedvaziri Pages 97-111

    This research was conducted to investigate the adaptation behavior of Varamin livestock farmers to climatic changes. The research method was a combination of sequential exploratory types. In the qualitative phase, by using in-depth interview tools and grounded theory, the formation of a theory of adaptive behavior towards climate change and its consequences was discussed. In the quantitative phase, using the variables obtained in the qualitative phase and the questionnaire tool, Agen's planned behavior theory was tested using the structural equation model. The studied population was the livestock farmers of Varamin City (N=1198). The sampling method was purposeful in the qualitative part. In the quantitative section, the sample number of 299 people was obtained using Cochran's formula. The validity of the tool was checked through content and face validity and reliability through Cronbach's alpha. The results of the qualitative part showed that awareness of the climate change signs, decrease in rainfall, and increase in temperature and temperature fluctuations are part of the causal conditions, technology, and management of place and livestock in the central phenomenon and animal health, reduction of environmental damage and increase in production was in the consequences section. The results of the quantitative phase of the research indicated that the variable of awareness with its effect on attitude can have the greatest effect on the adaptive behavior formation of livestock farmers in the region; Also, the variables of awareness, attitude, social norms, and perceived behavioral control predict a high percentage of changes in behavioral inclination (dependent mediator variable) and changes in the adaptation behavior of livestock farmers to climate changes in the region. Finally, according to the research results, suggestions were presented.

    Keywords: Adaptive behavior of livestock farmers, Climate Changes, Grounded Theory, Bayesian structural equation modeling
  • Hadi Abdolazimi *, Hadi Farhadi, Hossein Roosta, Nasrin Mokhtari Pages 113-130

    Nitrogen dioxide is considered one of the important indicators for evaluating the air quality of cities, therefore, identifying the areas contaminated with this pollutant is very important. One of the sciences and technologies that can help urban environmental experts to identify these areas in the shortest time and at a lower cost is satellite remote sensing. Currently, satellite remote sensing is a useful technology for measuring atmospheric pollutants at the global, regional, and urban levels. Therefore, the present research has identified and investigated the temporal-spatial distribution of nitrogen dioxide gas during the spread of Covid-19 using Sentinel-5P satellite data in the Shiraz metropolis for 24 months (2019 and 2020). Based on the results of this research, the highest monthly average values of nitrogen dioxide gas in 2019 and 2020 are related to the autumn season. In addition, district 2 of Shiraz was identified as the most polluted area in the two years studied. In addition, after analyzing the parameters of wind, precipitation, and temperature, it was found that the wind factor with a correlation coefficient of -0.638 at a significance level of 1% compared to other climate factors had the greatest impact on the change in nitrogen dioxide gas values. The Covid-19 crisis also played a role in changing the amount of nitrogen dioxide gas in 2020 compared to 2019 every month with its impact on the reduction of traffic and urban traffic. The pattern of changes in the average nitrogen dioxide gas related to satellite data in the studied years had a decreasing trend, which was consistent with the pattern of changes in the values obtained from the pollution monitoring station. The results of this research can be useful in urban livability and crisis management.

    Keywords: Google Earth Engine, Environmental hazards, Urban Environment, Crisis management, Mann-Kendall
  • Faegeh Almasi, Manuchehr Farajzadeh *, Yousef Ghavidel Rahimi Pages 131-148

    Thermal stress is one of the risk factors for mortality. The research aims to identify the potential of the Universal Thermal Climate Index (UTCI) as a heat-related health risk indicator in Iran. Using 32 years of daily meteorological data, UTCI values in different percentiles were computed to identify excess mortality periods in five cities of Tehran, Ahvaz, Mashhad, Shiraz, and Isfahan in the summer season. Frequency patterns of summer UTCI index classes were identified. Threshold percentiles of minimum and maximum index values were extracted for each station. The results of the research showed that the summer values of the index vary between -1.9 and 55.4 degrees Celsius. In total, 18.08% of the night temperature (minimum temperature of thermal climate index) and 97.64% of the daily temperature (maximum temperature of thermal climate index) of the studied days were associated with heat stress. During the studied period, 10% of summer days are in the conditions related to the maximum UTCI index values in three classes of strong, very strong, and severe heat stress. Correlation with mortality data from 5 stations showed that the relationship between UTCI and the number of deaths depends on the bioclimate of the station and that the number of deaths increases in very strong and severe heat stress conditions, that is when UTCI Above 38 and 46 degrees Celsius. The fitting of the categories of heat stress on the number of deaths with the trend of the LOWESS function showed that the distribution of deaths according to the UTCI index had a diverse nature and was seen as V-, U-, and J-shapes. The increase in mortality depends on the levels of heat stress, and at 35 degrees Celsius and above, i.e. entering the moderate heat stress category of the UTCI index, an increase in mortality is evident.

    Keywords: Heat stress, Mortality, Summer, UTCI index, Iran