فهرست مطالب

راهبردهای آموزش در علوم پزشکی - سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 77، فروردین و اردیبهشت 1402)

نشریه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 77، فروردین و اردیبهشت 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مسعود سیرتی نیر، مهدی جعفری عوری *، مرتضی خاقانی زاده صفحات 1-9
    مقدمه

    انگیزه یکی از مهمترین مسایل تاثیرگذار بر پیشرفت تحصیلی است. این مطالعه با هدف بررسی انگیزه تحصیلی و عوامل مرتبط با آن در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بقیه ا...عج انجام شد.

    روش

    در مطالعه توصیفی- مقطعی حاضر 180 دانشجو به صورت تصادفی انتخاب شدند. پرسشنامه مورد استفاده شامل بخش های اطلاعات دموگرافیک، مقیاس انگیزش تحصیلی و بخش چهار آیتمی مربوط به رضایت از وضعیت رفاهی، آموزشی، آینده شغلی و رشته تحصیلی بود. p ‹ 0.05 در نظر گرفته شد.

    نتایج

    دانشجویان شامل 50 دانشجوی پزشکی، 4 دانشجوی داروسازی، 34 دانشجوی پرستاری، 24 دانشجوی اطاق عمل و 43 دانشجوی هوشبری بودند. میانگین سنی شرکت کنندگان در پژوهش 55/1±66/21 بود. همچنین 2/82 درصد مرد، 6/90 درصد مجرد، 1/51 درصد مقطع کارشناسی، 3/93 درصد غیر بورسیه و 3/88 درصد ساکن خوابگاه دانشجویی بودند. میانگین (SD±) برای انگیزش درونی 77/52 (90/13±)، برای انگیزش بیرونی 08/55(07/14±)، برای بی انگیزشی 98/14(32/6 ±) و برای کل انگیزش تحصیلی 84/122(48/29 ±) گزراش شد. انگیزه تحصیلی با در رابطه با سطوح مختلفی سنی، تفاوت آماری معنی داشت (05/0 ≥ p) . همچنین انگیزه بیرونی با رضایت از آینده شغلی (20/0 = r) و رضایت از رشته تحصیلی (15/0 = r) همبستگی معنی داری نشان داد (05/0 ≥ p).

    نتیجه گیری

    جهت افزایش انگیزه تحصیلی دانشجویان توانمند سازی اساتید در به کارگیری تیوری های مختلف انگیزشی و توجه بیشتر به رفاه دانشجویان پیشنهاد می شود. تحصیل داشنجویان در رشته مورد علاقه خود و اطمبنان از آینده شغلی میتواند زمینه را برای افزایش میزان موفقیت تحصیلی آنها را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: انگیزه تحصیلی، عوامل مرتبط، دانشجو، دانشگاه علوم پزشکی
  • اعظم کاظمی، اعظم صالحی، سید ولی کاظمی رضایی *، عادل پیمان صفحات 10-20
    مقدمه

    عوامل زیادی در بروز اختلال های روانی دانش آموزان نقش دارند که ازجمله می توان به فقدان مهارت های تنظیم هیجانی اشاره کرد. بنابراین هدف مطالعه حاضر، بررسی تاثیر آموزش مهارت های تنظیم هیجانی متمرکز بر شفقت به خود جهت کاهش پریشانی روان شناختی دانش آموزان دختر دوره اول متوسطه بود.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه اول شهر لنده استان کهگیلویه و بویراحمد در سال تحصیلی 97-1396 بود که از بین آن ها 36 نفر بر حسب شرایط ورود به پژوهش با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمون (18) و کنترل (18) گمارده شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه افسردگی، اضطراب و استرس لاویبوند و لاویبوند (DASS-21) در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. مداخله آموزش مهارت های تنظیم هیجانی متمرکز بر شفقت به خود به مدت 9 جلسه نود دقیقه ای به صورت هفته ای یک جلسه برای گروه آزمون اجرا شد اما گروه کنترل این مداخله را دریافت نکردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آماری تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که آموزش مهارت های تنظیم هیجانی متمرکز بر شفقت به خود بر افسردگی (001/0P<؛89/12=F)، اضطراب (000/0P<؛ 84/17=F) و استرس (002/0P<؛ 30/12=F) دانش آموزان دختر دوره اول متوسطه تاثیر معنادار داشته است؛ بدین معنی که این آموزش باعث کاهش افسردگی، اضطراب و استرس دانش آموزان شده است.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های حاصل از پژوهش حاضر می توان گفت که آموزش تنظیم هیجانی متمرکز بر شفقت به خود با بهره گیری از مهارت هایی همچون آگاهی هیجانی، مشاهده گری، تمرینات ذهن آگاهی و پرورش نگرش های مشفقانه نسبت به خود می تواند به عنوان روشی کارآمد در جهت بهبود پریشانی روان شناختی دانش آموزان در سطح مدارس به کار رود.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، شفقت به خود، پریشانی روان شناختی، دوره اول متوسطه، دانش آموزان
  • امیر میری، عباس عباسپور *، علی خورسندی، محمدباقر خرمشاد صفحات 21-31
    مقدمه

    شناسایی راهبردهای آموزشی موثر در توسعه مهارتهای مورد نیاز دانشگاهیان با رویکرد اسلامی از نیازهای اساسی و مبرم جامعه دانشگاهی کشور است. در همین راستا پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی بر پایه اطلاعات کتابخانه ای و اسنادی ضمن مفهوم شناسی واژه حکمت و دانشگاه حکمت بنیان با هدف بررسی راهبردهای آموزش در دانشگاه با رویکرد دانشگاه حکمت بنیان انجام گردیده است.

    روش ها

    پژوهش حاضر با روش توصیفی – تحلیلی با رویکرد کیفی، انجام پذیرفته و اطلاعات مورد نیاز با استفاده از اسناد و مدارک معتبر با شیوه اسنادی یا کتابخانه ای با ابزار فیش برداری گردآوری گردیده و با طبقه بندی و تحلیل اطلاعات نسبت به تجزیه و تحلیل مطالب اقدام شده است. نمونه گیری با روش هدفمند از نوع زنجیره ای انجام شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد مواردی از قبیل: حاکمیت اصول اعتقادی، احکام و اخلاق اسلامی در تمامی ابعاد دانشگاه؛ خردورزی و عقلانیت؛ تقدم تزکیه بر تعلیم؛ قدسی بودن علم و محیط های علمی؛تعهد به آرمان های انقلاب اسلامی؛ جهاد علمی و ارتقای اعتماد به نفس ملی و تولید علم نافع و توسعه نهضت نرم افزاری؛تقدم منافع ملی و مصالح عمومی بر منافع فردی و گروهی؛ تمدن سازی دانشگاه ها؛عدالت محوری در تمامی شیون دانشگاه؛ اهتمام به ملازمات پیوستگی دو نظام آموزش عالی و آموزش عمومی؛اهتمام به ملازمات پیوستگی دو نظام آموزش عالی و آموزش عمومی از جمله اصول و مبانی دانشگاه حکمت بنیان هستند.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان می دهد، دانشگاه حکمت بنیان نیاز محور و کارآمد و تعمیق بخشی دانش از طریق هم سویی میان نظام تعلقات و باورها با تکنیک ها است که ماموریت اصلی آن، تربیت انسان های حکیم، توسط مراکز حکمت بنیان و در جهت خلق، نشر و تعالی فرهنگ علم و فناوری و در نهایت، توسعه حکمت می باشد.

    کلیدواژگان: دانشگاه، حکمت بنیان، نظر، عمل، راهبرد
  • محمدعلی مجلل *، سینا اسدزاده صفحات 32-43
    مقدمه

    پژوهش به عنوان یکی از مهمترین منابع شناخت و آگاهی انسانها از دیرباز نقش مهمی در توسعه جوامع و سازمان ها داشته است. هدف کلی تحقیق حاضر شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر یادگیری پژوهش محور و ارایه الگوی مطلوب از دیدگاه اساتید و دانشجویان رشته ی پرستاری و مامایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بناب در سال تحصیلی 96-97 است.

    روش کار

    در این پژوهش، جامعه آماری تحقیق حاضر اساتید و دانشجویان رشته ی پرستاری و مامایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بناب می باشد که تعداد آنها 421 نفر است. حجم نمونه آماری بر اساس فرمول کوکران 201 نفر برآورد و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه محقق ساخته می باشد. در تحلیل این پژوهش از نرم افزارهای SPSS و Lisrel استفاده گردیده است.
    نتایج حاصل از پایایی مقیاس و تحلیل عاملی اکتشافی نشان می دهد که از 36 عامل اولیه شناسایی شده 34 عامل به عنوان عوامل موثر بر یادگیری پژوهش محور مشخص و در 4 دسته (روش تدریس، جو و فرهنگ محیط، محتوای درسی و تجهیزات و امکانات) دسته بندی گردیده است.عوامل موثر بر یادگیری پژوهش محور، شامل چهار دسته: عوامل مربوط به روش تدریس، عوامل مربوط به جو و فرهنگ محیط، عوامل مربوط به محتوای درسی، عوامل مربوط به تجهیزات و امکانات می باشد که هر دسته از عوامل مختلف تشکیل شده است. پس از شناسایی عوامل در نهایت الگوی مطلوب برای یادگیری پژوهش محور از دیدگاه اساتید و دانشجویان رشته ی پرستاری و مامایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بناب ارایه گردید.

    کلیدواژگان: یادگیری پژوهش محور، یادگیری، پژوهش
  • بتول جمالی زواره، احمدرضا نصر اصفهانی *، محمدرضا نیلی صفحات 44-57
    مقدمه

    هدف مراکز رشد حرفه ای، ارتقاء مهارت ها و دانش اعضای هیات علمی است. بر این اساس مراکز رشد حرفه ای خدمات مختلفی را ارایه می دهند. هدف این مقاله بررسی فعالیت های مراکز رشد حرفه ای اعضای هیات علمی در دانشگاه های برتر جهان می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه تطبیقی، از الگوی برودی استفاده شده است. 15 دانشگاه برتر دنیا به صورت هدفمند و بر اساس رتبه بندی شانگهای از پنج قاره جهان انتخاب شد و فعالیت ها و خدمات مراکز رشد حرفه ای این دانشگاه ها مورد بررسی قرار گرفت. در این روش اطلاعات با استفاده از اسناد و مدارک موجود در پایگاه داده ها و وب سایت دانشگاه های منتخب جمع آوری شده، سپس به صورت مقوله های مجزا طبقه بندی، بررسی، تحلیل و مقایسه شد.

    یافته ها

    مهم ترین فعالیت ها و خدمات مراکز رشد حرفه ای در دانشگاه های منتخب، علاوه بر کارگاه و سمینار، مطالعه و پژوهش و اعطای پژوهانه در زمینه تدریس و یادگیری، اعطای جوایز تدریس، ارزشیابی از تدریس و آموزش و تدارک مواد و فضای آموزشی می باشد.

    نتیجه گیری

    اگر چه خدمات عرضه شده توسط مراکز رشد حرفه ای با توجه به شرایط و امکانات دانشگاه ها متفاوت است، اما با بررسی مراکز دانشگاه های برتر می توان مشترکاتی یافت و از تجربه موفق آنها استفاده کرد.

    کلیدواژگان: مراکز رشد حرفه ای، فعالیت ها و خدمات، تدریس و یادگیری
  • محمد شاهعلی زاده، جواد حاتمی *، هاشم فردانش، ابراهیم طلایی صفحات 58-70
    مقدمه

    دانشگاه به عنوان یک ایده و یک نهاد در جهان، به عنوان نوک پیکان توسعه فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی در نظر گرفته می شود. یکی از مسایل مهم درباره دانشگاه ها، ارتقاء کیفیت و تضمین کیفیت مستمر با توجه به تغییرات و تحولات در عرصه های مختلف است. یکی از برنامه هایی که در سطح دنیا در ارتباط با ارتقاء کیفیت در آموزش عالی صورت می گیرد، برنامه های بالندگی اعضای هییت علمی است. یکی از ابعاد مهم در برنامه های بالندگی اعضای هییت علمی در کنار بعد پژوهش و خدمات اجتماعی، بعد آموزش است.

    روش کار

    این تحقیق با استفاده از مرور نظام مند پژوهش های انجام یافته با پروتکل اجرایی شفاف و واضح انجام یافته است. در این تحقیق از دیاگرام جریان جستجوی پریزما (PRISMA) و همچنین آیتم های فهرست وارسی پریزما با اندک تغییراتی استفاده شده است و مبنای عمل در این تحقیق در بخش مرور نظام مند قرار گرفته است.

    یافته ها

    در بخش یافته های این تحقیق 31 عنصر مهم و کلیدی در ارتباط با بالندگی آموزشی اعضای هییت علمی در بعد آموزش استخراج شد و در ذیل دو طبقه کلی و اصلی یعنی ساختار و عمل تحلیل و ترکیب شد.

    نتیجه گیری

    بالندگی اعضای هییت علمی در بعد آموزش، موضوعی چندوجهی است که برای نمونه، شامل ساختارسازی همچون ایجاد مرکز توسعه آموزش و همچنین اعمالی همچون ایجاد اجتماع عملی و یادگیری و منتورینگ است و دست-اندر-کاران آموزش عالی بایستی به این عناصر توجه کنند. عناصر و دلالت های دیگر در مقاله بحث شده است.

    کلیدواژگان: اعضای هیئت علمی، آموزش، آموزش عالی
  • زهرا لاری گل *، محمدحسن غنی فر، قاسم آهی، فاطمه شهابی زاده، جلیل جراحی صفحات 71-81
    مقدمه

    خودکارآمدی کارآفرینانه نقش مهمی در پرورش نسل کارآفرین و توسعه اقتصادی- فرهنگی یک کشور دارد. ازاین رو مطالعه حاضر باهدف نقش هوش فرهنگی در خودکارآمدی کارآفرینانه با میانجی گری تفکر راهبردی انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی کارآفرینان مشغول به فعالیت در واحد فناور پارک علم وفناوری خراسان جنوبی در بازه زمانی اردیبهشت تا تیرماه 1398 بودند، که از افراد واجد شرایط 120 نفر دانشجوی کارآفرین به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسش نامه های هوش فرهنگی آنگ و همکاران (2004)، تفکر راهبردی گلدمن (2006) و خودکارآمدی کارآفرینانه دی نابل و همکاران (1999) بودند. برای تحلیل داده ها از مدل سازی ساختاری و الگوریتم حداقل مربعات جزیی (PLS) و نرم افزار (SPSS) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که رابطه مستقیم و معناداری بین هوش فرهنگی با خودکارآمدی کارآفرینانه و تفکر راهبردی و رابطه مستقیم و معناداری بین تفکر راهبردی با خودکارآمدی کارآفرینانه وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که تفکر راهبردی نقش میانجی در رابطه بین هوش فرهنگی با خودکارآمدی کارآفرینانه دانشجویان بازی می کند.

    نتیجه گیری

    با توجه به اثر مستقیم و غیرمستقیم هوش فرهنگی و تفکر راهبردی بر میزان خودکارآمدی کارآفرینانه دانشجویان، به نظر می رسد با تقویت هوش فرهنگی و تفکر راهبردی می توان خودکارآمدی کارآفرینانه دانشجویان را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: هوش فرهنگی، خودکارآمدی کارآفرینانه، تفکر راهبردی، دانشجویان کارآفرین
  • رویا قوانلو *، علی اصغر بیانی، حمزه اکبری، حسن صائمی صفحات 82-91
    مقدمه

    مهارت های زندگی روش هاو مهارت های ضروری و لاینفک برای یک زندگی پایدار و سالم است . آموزش عالی از طریق بهبود قابل ملاحظه مهارت های زندگی در شهروندان فرصتی حیاتی برای تاثیرگذاری بر آینده دارد .هدف پژوهش حاضر تعیین ضرورت طراحی الگوی برنامه درسی مهارت های زندگی برای دانشجویان دوره کارشناسی مراکز آموزش عالی ایران بود

    روش ها

    .این مطالعه با رویکرد کیفی و روش تحلیل محتوا انجام شد. مشارکت کنندگان را 15 نفر صاحب نظر در زمینه مهارت های زندگی و 15 سند مکتوب شامل می شد. برای انتخاب افراد ازروش نمونه گیری هدفمند قضاوتی استفاده شد. داده ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختارمند تا مرحله اشباع گردآوری و با نرم افزار MAXQDA ،تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها شامل 149کد اولیه بوده که در نهایت با ادغام کدهای اولیه،52کد، 7زیر طبقه و در3طبقه استخراج گردید؛ طبقه دستیابی به خودشکوفایی«شامل زیر طبقات : دستیابی به اهداف شخصی و تحصیلی و افزایش سلامت جسمانی وروانی(بهزیستی روانی)»،طبقه بهزیستی اجتماعی«شامل زیر طبقات :، برآورده کردن نیازهای جامعه،ارتقاء توانایی های روانی اجتماعی،پیشگیری وکاهش آسیب های فردی واجتماعی » وطبقه کمک به حل مسایل زندگی «شامل زیر طبقات : پیشگیری و حل چالش های زندگی، آماده کردن دانشجویان برای زندگی شغلی و زناشویی و تقویت روابط اجتماعی » بود.

    نتیجه گیری

    .یافته ها نشان داد طراحی برنامه درسی مهارت های زندگی برای دانشجویان در مراکز آموزش عالی ضروری بوده و سبب دست یابی آنان به خودشکوفایی شده و به افزایش بهزیستی اجتماعی و حل مسایل زندگی کمک میکند .

    کلیدواژگان: برنامه درسی، مهارت های زندگی، آموزش عالی
  • صادق اردونی، قاسم آهی *، فاطمه شهابی زاده، تکتم سادات جعفر طباطبایی صفحات 92-103
    مقدمه

    هوش موفق یکی از مفاهیم جامع و کارآمد در حوزه هوش و هوش آزمایی است که می تواند منجر به درگیر کردن یادگیرندگان در فرایند یادگیری، افزایش خلاقیت و مهارت های حل مسیله شود. ازاین رو پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای اهداف پیشرفت در رابطه بین هوش معنوی با هوش موفق و ارایه الگوی مناسب انجام شد.

    روش کار

    ماهیت پژوهش توصیفی(همبستگی) و پیمایشی است. جامعه آماری آن را کلیه دانش آموزان پسر پایه نهم به تعداد3836 نفر که در سال تحصیلی 1400-1399 در مدارس دوره اول متوسطه شهر بیرجند مشغول به تحصیل بودند، تشکیل داد. حجم نمونه 400 نفر بود که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه هوش معنوی، پرسشنامه اهداف پیشرفت و پرسشنامه هوش موفق استفاده شد. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزارهای SPSS-23 وLISREL8.8 و به کمک روش مدلیابی معادله ساختاری تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد هوش معنوی بر جهت گیری هدف تبحری، عملکردی- رویکردی و هوش موفق اثر مثبت و معنی دار و بر جهت گیری عملکردی-اجتنابی تاثیر منفی و معنی دار دارد (05/0>p). همچنین جهت گیری هدف تبحری و عملکردی-رویکردی به طور مثبت و معنی دار و جهت گیری عملکردی-اجتنابی به طور منفی و معنی دار بر هوش موفق اثر دارند (05/0>p). به علاوه نتایج بیانگر آن بود که اهداف پیشرفت واسطه رابطه بین هوش معنوی و هوش موفق دانش آموزان است.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر از این فرض حمایت می کند که اهداف پیشرفت واسطه رابطه بین هوش معنوی و هوش موفق دانش آموزان است.

    کلیدواژگان: اهداف پیشرفت، هوش معنوی، هوش موفق
  • محمد عظیمی * صفحات 104-114
    مقدمه

    برنامه آموزش بهداشت برای ارتقای زندگی سالم و تضعیف رفتارهای بهداشتی پرخطر در میان همه دانش آموزان طراحی شده است. در پژوهش حاضر به جهت ارزشیابی محتوای آموزشی سلامت محور در رابطه با مفاهیم جامع پیشگیری از بیماری ها و ارتقای سلامت با موضوع تغذیه سالم مورد استفاده قرار گرفت.

    روش ها

    این پژوهش به صورت کیفی انجام گردید . بر الگوی تفسیری استوار بود و با استفاده از روش پدیدارشناسی به اجرا درآمد ، شیوه جمع آوری اطلاعات با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته بود که با 20 نفر از متخصصین تعلیم و تربیت و آموزش بهداشت که معیارهای ورود رو داشتند ، به روش نمونه گیری هدفمند ملاک محور انجام گرفت

    یافته ها

    یافته ها مشتمل بر 1 طبقه اصلی " شناسایی اعمال و رفتارهای تغذیه سالم " و 17 طبقه فرعی " بود .

    نتیجه گیری

    آشنایی کودکان با انواع گروه های غذایی و اهمیت آن در زندگی به منظور پیشگیری از کاهش خطرات بهداشتی و تجدید نظر کردن در محتوای و مطالب (تصاویر) کتب درسی و استفاده از معلمان متخصص و آموزش دیده در امر بهداشت از مهمترین راه های ارتقای برنامه درسی (کتاب و...) در رابطه با مفاهیم جامع پیشگیری از بیماری ها و ارتقای سلامت با موضوع تغذیه سالم پایه تحصیلی سوم دبستان است.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، محتوای آموزشی سلامت محور، ارتقای سلامت، تغذیه سالم، دوره ابتدایی
|
  • Masoud Sirati nir, Mahdi Jafari *, Morteza Khaghanizade Pages 1-9
    Introduction

    Motivation is one of the most important issues affecting academic achievement. The aim of this study was to investigate academic motivation and its related factors in students of Baqiyatallah University of Medical Sciences.

    Method

    In the present cross-sectional descriptive study, 180 students were randomly selected. The study survey consisted from the demographic section, academic motivation questionnaire and a four-item section related to satisfaction with welfare and educational status, job future and field of study. Significance levels was considered less than 0.05.

    Results

    The students were 50 medical, 34 nursing, 24 operating room, 43 anesthesia and four pharmacy students participated. The mean (SD) age of subjects was 21.66 (1.55). In addition, out of them, they were 82.2% male, 90.6% single, 51.1% undergraduate, 93.3% non-scholarship holders and 88.3% dormitories' residents. The mean (SD) scores of internal and external motivation, lack of motivation, and total academic motivation were 52.77 ± 13.90, 55.08 ±14.07, and 14.98 ± 6.32, and 122.84 ± 29.48, respectively. Academic motivation was statistically significant with respect to different age levels (p ‹ 0.05). External motivation also showed a significant correlation with job satisfaction (p ‹ 0.05) and satisfaction with the field of study (r = 0.15) (p ‹ 0.05).

    Conclusion

    Findings showed that students' academic motivation is not desirable and needs attention. Providing a basis for students to study in the field of interest, paying more attention to the welfare of students can be effective.

    Keywords: Academic Motivation, Related Factors, Student, University of Medical Sciences
  • Azam Kazemi, Azam Salehi, Seyed Vali Kazemi Rezaei*, Adel Peyman Pages 10-20
    Introduction

    There are many factors involved in the development of studentschr('39') mental disorders, including a lack of emotional regulation skills. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of self-compassion-focused emotional regulation skills training to reduce psychological distress in female first high school students.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental with pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the present study included all first grade female high school students in Lande, Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad Provinces in the academic year of 2017-2018. Two test (18) and control (18) groups were placed. To collect information, the Depression, Anxiety and Stress Questionnaire of Lovibond and Lovibond (DASS-21) were used in two stages of pretest and posttest. Self-Employment Emotion Skills Training Interventions for 9 ninety-minute sessions were performed one week per session for the test group, but the control group did not receive this intervention. A statistical analysis of covariance was used to analyze the data.

    Results

    The results of the data analysis showed that compassionate emotion regulation skills training focused on self-compassion on depression (P <0.001; F = 12.89), anxiety (P <0.000; F = 17.84) and stress (P <0.002; F = 12.30) First-year high school female students have had a significant effect; This means that this training reduces studentschr('39') depression, anxiety and stress.

    Conclusion

    Based on the findings of the present study, it can be said that self-compassionate emotion regulation training can be used as a method by using skills such as emotional awareness, observation, mindfulness training and cultivating compassionate attitudes towards oneself, effective in improving studentschr('39') psychological distress at school level.

    Keywords: Emotional regulation, self-compassion, psychological distress, First High School, students
  • Amir Miri, Abbas Abbaspour *, Ali Khorsandi, Mohamad bagher Khorramshad Pages 21-31
    Introduction

    Identifying effective educational strategies in developing the skills required by academics with an Islamic approach is one of the basic and urgent needs of the country's academic community. In this regard, the present study uses a descriptive-analytical method based on library information and documents, while conceptualizing the term Wisdom and wisdom based university, with the aim examines the strategies of education in the university with the wisdom based university.

    Methods

    The present study was conducted by descriptive-analytical method with a qualitative approach. The required information has been collected using authentic documents and documents with a documentary or library method. The data collection fiches has been designed to provide information. Content analysis is done by classifying and categorizing information. Sampling was done by targeted method of chain type.

    Results

    The research findings show such things as: the rule of belief principles, Islamic rules and ethics in all aspects of the university; Rationality; Cultivation takes precedence over education; The sanctity of science and scientific environments; commitment to the ideals of the Islamic Revolution; Scientific jihad and promotion of national self-confidence and production of beneficial science and development of software movement; priority of national interests and public interests over individual and group interests; Civilization of universities; central justice in all aspects of the university; Attention to the requirements of the connection between the two systems of higher education and public education; Attention to the requirements of the connection of the two systems of higher education and public education are among the principles and foundations of wisdom-based University.

    Conclusion

    The results of the research show that wisdom-based University is need-based and efficient and deepens knowledge through the alignment between the system of affiliations and beliefs with techniques whose main mission is to train wise people by the centers of wisdom and to create and publish. And the excellence of the culture of science and technology and, ultimately, the development of wisdom.

    Keywords: University, foundation wisdom, opinion, action, strategy
  • Mohammad ali Mojallal *, Sina Asadzadeh Pages 32-43
    Introduction

    Research as one of the most important sources of knowledge and knowledge of humans has long played an important role in the development of societies and organizations. The general purpose of this research is to identify and rank the factors affecting research-based learning and presenting a model from the perspective of professors and students of nursing and midwifery in Bonab Islamic Azad University in the academic year of 96-97.

    Methods

    In this research, the statistical population of this study is the professors and students of the nursing and midwifery department of Bonab Islamic Azad University, 421 of them. The sample size was 201 people based on Cochran formula and was selected by stratified random sampling. The data collection tool was a researcher-made questionnaire. SPSS and Lisrel software were used in this study.
    The results of the reliability of the scale and exploratory factor analysis revealed that 34 factors identified as 34 factors were identified as factors affecting exploratory learning and categorized in four categories (teaching method, atmosphere and environment culture, curriculum and equipment, and Features) are categorized. The results of the Friedman test showed that among the factors related to the effective teaching method of research-based learning, the use of teaching method to involve students in controversy and insistence on finding the solution to the highest priority among the factors related to the atmosphere and culture of the environment affecting learning The researcher of the educational and research performance is the top priority among the content and curriculum elements of the content design curriculum, which develops students' critical thinking and creativity.

    Keywords: Researcher-led learning, teaching methods, atmosphere - environment culture, content - curriculum, equipment - facilities
  • Batul Jamali Zavareh, Ahmad Reza Nasr esfahani *, Mohammad reza Nili Pages 44-57
    Introduction

    The goal of professional development centers is to enhance the skills and knowledge of faculty members. Therefore, the professional development center offers a range of services. Purpose of this article was to study activities of the professional development center in the top world's universities.

    Methods

    The Brady model used in this comparative study. Fifteen world top universities, based on the Shanghai ranking, was selected by targeted sampling method on five continents of the world, and studied the activities and services in professional development centers. In this method, the needed information for the research is collected by using existing documents and then, they were categorized into separate categories and analyzed and compared.

    Results

    In addition to workshops and seminars, the most important activities and services of professional development centers in selected universities are studying and researching in teaching and learning, teaching grant, teaching awards , evaluation of teaching, materials and educational environment

    Conclusions

    Although the services provided by the centers of professional development are different, depending on the conditions and facilities of the universities , But by studying the centers of the top universities, it is possible to achieve common points and use their successful experience.

    Keywords: professional development centers, activities, services, Teaching, learning
  • Mohammad Shahalizadeh, Javad Hatami *, Hashem Fardanesh, Ebrahim Talaee Pages 58-70
    Introduction

    The university, as an idea and an institution in the world, is considered the pinnacle of cultural, economic, political and social development. One of the most important issues related to universities is quality promotion and continuous quality assurance with regard to changes in different fields. One of the world-wide programs related to quality promotion of universities and higher education is faculty development programs. One of the most important aspects of faculty development programs alongside research and social services is instruction and teaching.

    Methods

    This research has been carried out using a systematic review of external researches as well as the analysis of various models with a clear and transparent implementation protocol. In this research, the PRISMA search flow diagram as well as the items of the PRISMA checklist with a few modifications have been used and were used as the basis of action in this research is in the systematic review section.

    Results

    In the findings section of this study, 31 important and key elements related to the faculty instructional development were extracted, analyzed, and combined under two general and main categories, namely structure and practice.

    Conclusion

    Faculty instructional development is a multifaceted issue that, for example, includes structuring such as creating an instructional development center as well as practices such as creating a community of practice and learning and mentoring, and higher education practitioners should pay attention to these elements. Other elements and implications are discussed in the article.

    Keywords: Faculty, Instruction, Higher Education
  • Zahra Larigol *, Mohammad-Hassan Ghanifar, Ghasem Ahi, Fatemeh Shahabizadeh, Jalil Jarahi Pages 71-81
    Introduction

    Entrepreneurial self-efficacy plays an important role in nurturing entrepreneurial generation and economic-cultural development of a country. Therefore, the present study aimed to investigate the role of cultural intelligence in entrepreneurial self-efficacy through mediating strategic thinking.

    Methods

    The present study was a descriptive-correlation structural equation study. The statistical population of this study included all entrepreneurs working in the technology unit of South Khorasan Science and Technology Park in the period from May to July 1398, from which 120 eligible entrepreneurial students were selected by targeted sampling method. Research tools were the cultural intelligence questionnaires of Ang et al. (2004), Goldman strategic thinking (2006) and Diabol et al. (1999) entrepreneurial self-efficacy questionnaires. Structural modeling and partial least squares algorithm (PLS) and software (SPSS) were used for data analysis.

    Results

    The results showed that there is a direct and significant relationship between cultural intelligence with entrepreneurial self-efficacy and strategic thinking as well as a direct and meaningful relationship between strategic thinking with entrepreneurial self-efficacy. The results of path analysis also showed that strategic thinking plays a mediating role in the relationship between cultural intelligence and students' entrepreneurial self-efficacy.

    Conclusion

    Given the direct and indirect effect of cultural intelligence and strategic thinking on students 'entrepreneurial self-efficacy, it seems that enhancing cultural intelligence and strategic thinking can improve students' entrepreneurial self-efficacy.

    Keywords: Cultural Intelligence, Entrepreneurial Self-Efficacy, Strategic Thinking, Entrepreneurial students
  • Roya Ghavanlou *, Aliasghar Bayani, Hamze Akbari, Hasan Saemi Pages 82-91
    Introduction

    Life skills are essential and integral methods and skills for a stable and healthy life. Higher education has a vital opportunity to influence the future by significantly improving citizens' life skills. The aim of this study was to determine the need to design a life skills curriculum model for undergraduate students in Iranian higher education centers.

    Methods

    This study was conducted with a qualitative approach and content analysis method. Participants included 15 experts in life skills and 15 written documents. Purposeful sampling method was used to select individuals. Data were collected through semi-structured interviews up to saturation stage and analyzed by MAXQDA software.

    Results

    Findings included 149 primary codes which were finally extracted by merging the initial codes, 52 codes, 7 subcategories and 3 categories; Achieving self-fulfillment category "includes sub-categories: achieving personal and educational goals and increasing physical and mental health (mental well-being)", social welfare category "includes sub-categories: meeting the needs of society, promoting psychosocial abilities, prevention and reduction of injuries Individual and social and strengthening social relations "and the category of helping to solve life problems" included the following categories: prevention and solving life challenges, preparing students for work and marriage and financial management.

    Conclusion

    The findings showed that designing a life skills curriculum is essential for students in higher education centers and causes them to achieve self-fulfillment and helps to increase social well-being and solve life problems.

    Keywords: curriculum, life skills, higher education
  • Sadegh Ordoni, Qasem Ahi *, Fatemeh Shahabizadeh, Toktam Sadat Jafar Tabatabai Pages 92-103
    Introduction

    Successful intelligence is one of the most comprehensive and efficient concepts in the field of intelligence and intelligence testing which has the ability to engage the learners in the learning process and increase their creativity and problem- solving skills.Therefore, the present study was performed to investigate the mediating role of achievement goals in the relationship between spiritual intelligence and successful intelligence and also to provide an appropriate model.

    Method

    The nature of research is descriptive (correlational) and survey. Its statistical universe was all the male students of the ninth to number 3836 people grade in high schools of Birjand in academic year 2020-21. The sample size was 400 people selected by the cluster random sampling. To collect information, the questionnaires of spiritual intelligence, achievement goals, and successful intelligence were used. The study data was analyzed by using softwares spss-23 and LISREL 8.8 by structural equation modeling.

    Findings

    The study results showed that the spiritual intelligence had a positive and significant effect on the orientation of the mastery and functional- approach goal and the successful intelligence and also had a negative and significant effect on the avoidance- functional orientation (p<05<0). Furthermore, the orientation of the mastery and functional – approach goal had a positive and significant effect on the successful intelligence and the avoidance- functional orientation had a negative and significant effect on it (p<05<0). In addition, the results indicated that the achievement goals mediate the relationship between the students spiritual and successful intelligence.

    Conclusion

    The results of the present study supported this hypothesis that the achievement goals mediate the relationship between the students spiritual and successful intelligence.

    Keywords: achievement goals, spiritual intelligence, successful intelligence
  • Mohammad Azimi * Pages 104-114
    Introduction

    Health education programs should include information, value assessment, attitudes, and health decision-making and skills acquisition designed to enable behavior change to improve healthy living among all students. Therefore, the present study evaluates the educational content of health in the field of healthy nutrition in the curriculum of primary school students.

    Methods

    This research was conducted qualitatively in 1398. It was based on an interpretive model and was implemented using phenomenological methods. The method of data collection was based on semi-structured interviews with 20 experts in education and health education who had entry criteria, using targeted sampling. Based on this, efforts were made to achieve scientific accuracy and the strength of research findings through the three capabilities of validation, validity, and trust. Colaizzi method was used to analyze the interviewed data.

    Results

    Findings include 1 main class "Identifying healthy eating behaviors and behaviors" and 17 subcategories "Familiarizing children with different food groups, Familiarity with diet adjustment diet, Reviewing the content and contents (pictures) of textbooks, Using teachers Specialist and trained in health and attention to budget and necessary facilities in schools in order to define the nutritional pattern, etc. "

    Conclusion

    The results show that among the sub-components obtained from the analysis of the answers of education specialists and health education, children's familiarity with various food groups and its importance in life in order to prevent the reduction of health risks and reconsideration. Incorporating textbooks into the content and images (images) is one of the most important ways to improve the curriculum (books, etc.) in relation to the comprehensive concepts of disease prevention and health promotion with the theme of healthy nutrition in the third grade of elementary school.

    Keywords: Evaluation, Health-Based Educational Content, Health Promotion, Healthy Eating, Elementary