فهرست مطالب

نشریه زن و مطالعات خانواده
پیاپی 47 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نایله عزتی* صفحات 7-23

    دیدگاه و رضایت دانشجویان از ارکان مهم و لازم در ارزیابی کیفیت خدمات آموزشی ارایه شده در دانشگاه ها می باشد. این مطالعه با هدف بررسی رضایت مندی دانشجویان دختر از خدمات آموزشی کوتاه مدت و ارتباط آن با کیفیت آموزش در واحد دانشگاه آزاد اسلامی تبریز انجام شد. این پژوهش در سال 1398 به صورت مطالعه ی توصیفی مقطعی انجام گرفت. جامعه پژوهش، دانشجویان پرستاری دختر واحد کرکوک عراق بودند. ابزار گردآوری داده ها، پرشسنامه بر اساس ابزار کیفیت خدمات مشتمل بر سه قسمت مشخصات دموگرافیک، ابعاد کیفیت و رضایت مندی از کیفیت خدمات ارایه شده بود. در آنالیز داده ها از نرم افزار آماری Spss ، آمارهای توصیفی، تحلیلی مانند آزمون آنالیز واریانس یک طرفه، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون خطی چند متغیره استفاده گردید.

    کلیدواژگان: «رضایت مندی»، «خدمات آموزشی»، «کیفیت آموزش»
  • سمیه افشارپور، علی نقی اقدسی* صفحات 25-41

    < p>هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی واقعیت درمانی و درمان وجودی بر بهزیستی روانشناختی زنان مبتلا به سرطان سینه بود. روش پژوهش، به روش نیمه آزمایشی همراه با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و گمارش تصادفی انجام گرفت. جامعه آماری مطالعه، شامل زنان مبتلا به سرطان سینه شهرستان خوی در نه ماهه اول سال 1397 بود. افراد نمونه در مرحله نخست به صورت نمونه گیری هدفمند از بیمارستان شهید مدنی خوی که تحت عمل و شیمی درمانی قرار گرفته بودند، انتخاب شدند و پس از تکمیل مقیاس بهزیستی روانشناختی به صورت تصادفی در دو گروه کنترل (12نفر) و آزمایش (12 نفر) گمارده شدند. داده های حاصل با آزمون تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که تفاوت معناداری بین دو روش درمان (واقعیت درمانی و درمان وجودی) در پس آزمون ابعادی از قبیل استقلال، پذیرش خود، تسلط محیطی، رابطه ی مثبت با دیگران، بعد داشتن هدف در زندگی و رشد شخصی (05/0  >p) وجود ندارد. بنابراین، نتیجه گرفته می شود، هر دو روش واقعیت درمانی و درمان وجودی برای افزایش بهزیستی روانشناختی تاثیر یکسانی داشته و می توانند مکمل هم مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، درمان وجودی، بهزیستی روانشناختی، سرطان سینه
  • میلاد پوررجبی*، علی اکبر مجدی صفحات 43-69

    هدف این مقاله بررسی شیوه برساخت هویت از طریق مصرف بدن، مخصوصا نمایش آن به صورت کالا، درمیان دختران دانشجو است. از آنجا که بدن امروزه مرکز ثقل توجهات و به منزله یک ابزار برای رسیدن به فرصت ها و امتیازات اجتماعی در میان دانشجویان تعریف می شود نمایش آن به شدت درمیان دانشجویان دختر رایج شده است، بررسی و تحلیل آن می تواند زوایایی نهفته این گرایش را آشکار کند. در جهان مدرن امروز مقوله برساخت هویت در بین دانشجویان خصلتی پیچیده و چندلایه به خود گرفته است.در این مطالعه بر مبنای نمونه گیری نظری با 45 مصاحبه عمیق و نیمه ساختارمند از دختران دانشجو مرحله مصاحبه به حد اشباع رسید. تجزیه وتحلیل محتوای مصاحبه ها برمبنای تحلیل موضوعی صورت گرفت. نتایج مبین آن است که دختران دانشجو با مصرف بدن عملا دغدغه ها و مسایل خود را مطرح می کنند. بدن ابزاری است که آنها از طریق آن زندگی خود را معنادار و هویت خویش را غنی می کنند. دختران دانشجو با استفاده از پوشش و لباس ها، به مثابه پدیدهای جهانی، محلی گرایی خود را نیز ثابت می کردند. وجود گفتمان های غالب و گاه متعارض در نحوه تفسیر و قرایت فهم زندگی از سوی دانشجویان تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: بدن، هویت، محلی گرایی، برساخت هویت، تحلیل موضوعی
  • احد آهنگر*، فاطمه اسدی، سکینه سلامت صفحات 71-91

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان فراشناختی بر عدم تحمل ابهام دانش آموزان با علایم وسواس فکری-عملی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان دختر مشغول تحصیل در مدارس دوره دوم متوسطه شهر خوی به تعداد 4558 نفر بود. از این جامعه، نمونه ای به حجم 30 نفر با تشخیص اختلال وسواس-جبری با استفاده از اجرای پرسشنامه وسواس فکری عملی ییل براون (Y-BOCS) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادف در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. شرکت کنندگان دو گروه در مراحل پیش آزمون و پس آزمون پرسشنامه عدم تحمل ابهام (IUS) را تکمیل و در این اثناء آزمودنی های گروه آزمایش طی 10 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش های مربوط به درمان فراشناختی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که درمان فراشناختی منجر به تفاوت معنی دار بین گروه ها در نمره کل عدم تحمل ابهام و مولفه های آن شامل ناتوانی برای انجام عمل، استرس آمیز بودن بلاتکلیفی، منفی بودن رویدادها و ابهام در مورد آینده شده است (05/0p < /p>).

    کلیدواژگان: درمان فراشناختی، عدم تحمل ابهام، دانش آموزان، علایم وسواس فکری-عملی
  • راضیه جماعتی اردکانی، رویا برزگری، نجمه نصیرپور، مجید سلیمانی* صفحات 93-107
    یکی از نیازهای اساسی هر فرد و جنبه مهم زندگی مشترک بین زوجین، نیاز جنسی و کیفیت ارضای آن است. هدف از پژوهش حاضر بررسی مقایسه ای و رابطه بین طرحواره جنسی و رضایت جنسی در زنان بارور و نابارور در شهر یزد است. این مطالعه از نوع علی- مقایسه ای و همبستگی است که 273 نفر از زنان بارور و نابارور مراجعه کننده به بیمارستان مادر شهر یزد به پرسشنامه-های طرحواره جنسی و رضایت جنسی زنان به صورت داوطلبانه پاسخ دادند. داده ها با استفاده از آزمون t برای گروه های مستقل، آزمون همبستگی پیرسون، و رگرسیون همزمان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بین طرحواره جنسی زنان بارور و نابارور تفاوت معناداری وجود ندارد (67/0 =p). میانگین نمرات رضایت جنسی در زنان بارور (10/57) و زنان نا بارور (58/53) باهم تفاوت معنادار دارند (05/0=p). هم چنین بین مولفه های طرحواره جنسی (پرشور- عاشقانه و صریح- باز) با رضایت جنسی در زنان بارور و نابارور رابطه معنادار بود (001/0=p). نتایج تحلیل رگرسیون همزمان نشان داد که طرحواره پرشور- عاشقانه و صریح- باز قادر به پیش بینی رضایت جنسی زنان است. بر اساس پژوهش حاضر می توان گفت زنانی که طرحواره های جنسی مثبت دارند از روابط زناشویی خود به دلیل صمیمیت، صراحت و راحت بودن، رضایت بیشتری کسب می-کنند.
    کلیدواژگان: طرحواره جنسی، رضایت جنسی، زنان بارور، زنان نابارو
  • صبا جدیری ابوالقاسمی، امیر پناه علی* صفحات 109-117
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش مهارت های جنسی بر صمیمیت و پرخاشگری دانشجویان متاهل دانشگاه آزاد تبریز بود. روش این پژوهش نیمه آزمایشی بود. جامعه آماری ما در این پژوهش کلیه دانشجویان متاهل دانشگاه آزاد تبریز می باشد. نمونه پژوهش شامل 30 زوج بود که به روش در دسترس و داوطلبانه انتخاب شدند. ابزارهای لازم در این پژوهش پرسشنامه صمیمیت زناشویی و پرسشنامه سنجش پرخاشگری می باشد. به منظور اجرای پژوهش پس از گمارش آزمودنی ها در هر یک از گروه های آزمایش و کنترل، در ابتدا پرسش نامه صمیمیت زناشویی و پرخاشگری به هر دو گروه ارایه شد تا آن ها را تکمیل کردند. سپس گروه آزمایش در معرض 6 جلسه 2 ساعته آموزش جنسی قرار گرفت (هفته ای یک جلسه) و گروه کنترل نیز در این مدت به زندگی روزمره خود پرداختند. یک هفته پس از اتمام جلسات آموزش جنسی، دوباره پرسشنامه صمیمیت زناشویی و پرخاشگری به هر دو گروه ارایه شد تا دوباره آن را تکمیل کنند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آماری تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد که آموزش مهارت های جنسی بر افزایش صمیمیت و کاهش پرخاشگری دانشجویان متاهل دانشگاه آزاد تبریز تاثیر معناداری دارد. بنابراین می توان نتیجه گرفت که آموزش مهارت های ارتباط جنسی مطلوب برای دانشجویان متاهل می تواند با بهبود مشکلات و تعارضات زناشویی و افزایش صمیمیت زناشویی و کاهش پرخاشگری، زمینه ساز بهبود کیفیت رابطه و افزایش دوام زندگی زناشویی آن ها شود.
    کلیدواژگان: مهارت های جنسی، صمیمیت، پرخاشگری
  • علی دره کردی*، فاطمه مهدی زاده صفحات 119-130
    توجه به روابط زناشویی به عنوان اساسی ترین کارکرد خانواده از اهیمت بالایی برخوردار است. تلاش در جهت شناسایی عوامل موثرتر در بهبود روابط زناشویی می تواند به بهبود مداخلات روان-شناختی در این زمینه کمک کند. هدف از تحقیق حاضر مقایسه جنسیتی طرحواره های ناسازگار اولیه در پیش بینی طلاق عاطفی زوجین بود. این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه اماری کلیه زوجین 25 تا40 ساله شهر رفسنجان بودند. حجم نمونه 205 زوج بود که بصورت دردسترس انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه طلاق عاطفی گاتمن (2008) و پرسشنامه طرحواره ناسازگار اولیه یانگ (1988) بودند. جهت تحلیل داده‏ها از رگرسیون با روش گام به گام استفاده گردید. نتایج نشان داد که در نمونه زنان حوزه های طرحواره ای بریدگی، دیگرجهت مندی و عملکرد مختل و در نمونه مردان طرحواره های حوزه بریدگی، گوش بزنگی و محدودیت مختل به ترتیب بیشترین توان پیش بینی در طلاق عاطفی را داشته اند. براساس نتایج بدست آمده می توان گفت در مداخلات زناشویی بهتر است ضمن بهبود طرحوار های بریدگی در زوجین؛ در زنان تاکید روی طرحواره های دیگرجهت مندی و عملکرد مختل و در مردان تاکید رو طرح واره های گوش بزنگی و محدودیت مختل باشد.
    کلیدواژگان: طرحواره ناسازگار اولیه، طلاق عاطفی، طرحواره بریدگی
  • رمضان حسن زاده*، نیلا کوچکسرایی، محمدکاظم فخری صفحات 131-158

    پژوهش حاضر باهدف مقایسه طرح واره های اولیه وبهزیستی روانشناختی در زنان دارای روابط فرا زناشویی ، مطلقه و عادی طراحی و اجراشده است. روش پژوهش از نوع پس رویدادی یا علی- مقایسه ای است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل سه گروه از زنان مطلقه وزنان دارای روابط فرا زناشویی که به صورت نمونه گیری در دسترس و گروه زنان عادی که به صورت تصادفی انتخاب شده اند. گروه زنان عادی پرسشنامه نگرش به خیانت را پرکرده تا مشخص شود که درگیر روابط عاطفی نباشند و در پایان هر سه گروه پرسشنامه طرح واره های اولیه یانگ وبهزیستی روانشناختی را پر کردند. در پاسخ به فرضیه پژوهش مبنی بر اینکه طرح واره های ناسازگاراولیه وبهزیستی روانشناختی در زنان عادی وزنان دچار روابط فرا زناشویی ومطلقه تفاوت معناداری وجود دارد، از روش های آمار استنباطی و مقایسه میانگین گروه ها استفاده شد. درمجموع نتایج پژوهش حاضر حاکی از آن است که طرح واره های ناسازگار اولیه وبهزیستی روانشناختی در زنان با روابط فرا زناشویی ، مطلقه و عادی تفاوت معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: طرح واره های ناسازگاراولیه، بهزیستی روانشناختی، روابط فرا زناشویی
|
  • Nayel Eazati * Pages 7-23

    Students' viewpoints and satisfaction are important and necessary in assessing the quality of educational services provided in universities. The aim of this study was to investigate the satisfaction of female students from short-term educational services and its relationship with the quality of education in Islamic Azad University of Tabriz. This descriptive cross-sectional study was conducted in 2019. The research population included female nursing students in the Kirkuk University in Iraq. Data collection tool was a questionnaire based on the service quality tools. It consisted of three parts: demographic characteristics, educational service quality dimensions, and service quality satisfaction. Spss statistical software was used for data analysis, descriptive, inferential and analytical statistics such as one-way analysis of variance, Pearson correlation coefficient and multivariate linear regression analysis. Average students' satisfaction scores about general quality of educational services was 1.31. According to Pearson's correlation coefficient, there was a direct correlation and statistically significant relationship between dimensions of service quality and student's satisfaction (p <0.05). Composite regression analysis, showed a significant statistical relationship between dimensions of educational services and the quality of educational services, (p <0.05). To improve the quality of educational services, better monitoring and evaluation, long-term training courses, strengthen client honor implementation plan, expert teachers and educators are effective. Coordination between educational programs and facilities, using efficient instructors and professors with high social term, good dealing with students and using the same evaluation methods, are fruitful and can be used in other educational areas at other universities.  

    Keywords: satisfaction, educational services, Education quality
  • Somayeh Afsharpour, Ali Aqdasi * Pages 25-41

     The purpose of this study was to compare the effectiveness of reality therapy and existential therapy on the psychological well-being of women with breast cancer. The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test with control group and random assignment. The statistical population of the study included women with breast cancer in Khoy city in the first nine months 2018. The subjects were selected by purposeful sampling from the Khoy Shahid Madani Hospital undergoing surgery and chemotherapy. After completing the psychological well-being scale with random assignment in control (n = 12) and experimental (n = 12) groups. They were assigned. The data were analyzed by analysis of covariance. The results showed that there was no significant difference between the two treatment modalities (reality therapy and existential therapy) in post-test dimensions such as Independence, self acceptance, environmental mastery, positive relationship with others, goal pursuit in life, and personal growth (P> 0.05). Thus, it is concluded that both reality therapy and existential therapy have the same effect on enhancing psychological well-being and can be used as a complement.

    Keywords: Reality therapy, Existential therapy, psychological well-being, breast cancer, Women
  • Milad Pourrajabi *, AliAkbar Majdi Pages 43-69

    The purpose of this [U1] study is to examine the way in which [U1] the identity is constructed through the body consumption, especially through the presentation of the body as a product among female students. . Since today,  body is the center of attention and is a tool for achieving social opportunities and social advantages mong students, its display has become widespread among female students, and its analysis can reveal the underlying angles of this tendency. In today's modern world, the concept of identity building among students has become omplex and multi-layered.In this study, based on theoretical sampling, 45 deep and semi-ructured [U1] [U1] from the students of the stage reached the saturation stage. The analysis of the ontent of the interviews was based on a theoretical analysis. The results indicate that female students are practically raising their concerns and issues with body use. The body is a tool through which they make their lives meaningful and enrich their identities female students proved their localism as a global phenomenon, using clothing. The existence of dominant and sometimes controversial discourses is influential in interpreting and understanding the concept of life of life by students.   In this study, based on theoretical sampling, 45 interviews of deep and semi-structured students from the students of the stage reached the saturation stage. The analysis of the content of the interviews was based on a theoretical analysis. The results indicate that female students are practically raising their concerns and issues with body use. The body is a tool through which they make their lives meaningful and enrich their identities. Student girls proved their localism as a global phenomenon, using clothing and clothing. The existence of dominant and sometimes controversial discourses is influential in interpreting and reading the comprehension of life by students.

    Keywords: KeywordsBody, Identity, localism, identity building, Thematic analysis
  • Ahad Ahangar *, Fatima Asadi, Sahinah Health Pages 71-91

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of  metacognitive therapy on intolerance of ambiguity in students with obsessive compulsive symptoms. The present study is a semi-experimental study with pretest-posttest and control group design. The statistical population of the present study consisted of all female students ( 4558)  studying at high secondary schools in Khoy city From this population, a sample of 30 people with OCD diagnosis using yale-brown obsessive compulsive scale (Y-BOCS) was selected by available sampling method and were placed randomly in two groups of experimental (15 people) and control (15 people). Participants of the two groups completed the pre-test and post-test stages of intolerance of uncertainty (questionnaire), and in the meantime, the subjects of the experimental group were placed under the training of metacognitive therapy during 10 sessions of 90 minutes. Data analysis was performed using Multivariate covariance. The findings of this study showed that metacognitive therapy resulted in a significant difference between the groups in the total intolerance of ambiguity score and its components including inability to act, stressful and upsetting results of uncertainty, negative results of unexpected events and ambiguity about future Regarding the results, it can be argued that metacognitive therapy is effective on the intolerance of ambiguity and its components.

    Keywords: metacognitive therapy, intolerance of ambiguity, Students, obsessive compulsive symptoms
  • Raziyeh Jamaati Ardakani, Roya Barzegari, Najmeh Nasirpour, Majid Soleymani * Pages 93-107
    One of the basic needs of every person and an important aspect of cohabitation between couples is sexual need and the quality of its satisfaction. The purpose of this study was to investigate the comparison and relationship between sexual schema and sexual satisfaction in fertile and infertile women in Yazd city. This study is a causal-comparative and correlational study in which 273 fertile and infertile women who referred to the mother hospital in Yazd city. They voluntarily responded to women's schema and sexual satisfaction questionnaires. Collected data were analyzed with the SPSS software. Levene’s test was used for testing equality/homogeneity of variance. Independent t test and Pearson product moment correlation coefficient were used for assessing the significance of the research hypotheses at a p value of lower than.The results showed no significant difference between fertile and infertile women in terms of sexual schemas. However, there was a significant difference between the mean score of sexual satisfaction in fertile women and the mean score of sexual satisfaction in infertile women. There was also a significant relationship between the components of sexual schemas (passionate/romantic and honest/comfortable) on the one hand and sexual satisfaction on the other in fertile and infertile women. The results of simultaneous regression analysis showed that Passionate – Romantic and Open - Direct schema can predict the sexual satisfaction of women. According to the present study, women wich have positive sexual schemas are more satisfied with their marital relationships due to their intimacy, openness and comfort.
    Keywords: Sexual Schema, Sexual Satisfaction, fertile women, infertile women
  • Saba Jediri Abolghasemi, Amir Panah Ali * Pages 109-117
    The purpose of this study was to investigate the Effectiveness of sexual skills education on intimacy and aggression of married students at Tabriz Azad University. The method was semi-experimental. Our statistical population included  all married students of Tabriz Azad University. The research sample will consisted of 30 couples who were selected by voluntary and available method and were assigned to one of the test and control groups (15 couples, 15 couples). The necessary tools for this research were marital intimacy and aggression assessment questionnaire. In order to collect data by referring to Tabriz Azad University Consultation Center and selecting the sample with the coordination of the authorities, first, in the pre-test phase, both groups completed questionnaires, the experimental group was then subjected to an independent variable and the control group followed its previous program. The treatment sessions lasted for a period of two hours with a weekly sequence. In order to carry out post-placement research in each of the experimental and control groups, the marital intimacy and aggression questionnaires were first provided to both groups to complete (pre-test stage). The experimental group was then subjected to six sessions of 2 hours of sexual education (weekly one session), and the control group also continued their daily routine during this period.  A week after the completion of sex education sessions, again the marital intimacy and aggression questionnaires were presented to both groups to complete it again (post-test phase).  To analyze the data, covariance analysis was used. The results showed that the training of sexual has a significant effect  on increasing the intimacy and reducing the aggression of married students in Tabriz Azad University. Therefore, it can be concluded that teaching appropriate sexual communication skills for married students can improve marital satisfaction by improving marital conflicts and increasing marital intimacy and reducing aggression
    Keywords: sexual skills, intimacy, aggression
  • Ali Darehkordi *, Fatemeh Mahdizadeh Pages 119-130
    Paying attention to marital relationships is the most important function of the family. Trying to identify the most effective factors in improving marital relationships can help improve psychological interventions. The purpose of the present study was to To find out the gender differences of early maladaptive schemas in predicting emotional divorce of couples. This is a descriptive correlation study. The statistical population was all couples of 25-40 years old in Rafsanjan. The sample size was 205 couples who were selected by convenience sampling. Data were collected using Guttmann Emotional Divorce Questionnaire (2008) and Young's Early Maladaptive Schema Questionnaire (1988). Stepwise regression was used to analyze the data. The results showed that in the sample of females, the domains of shear, schema, and dysfunctional schema were the most predictive factors in emotional divorce, respectively. Based on the results, it can be said that in marital interventions, it is better to improve the incision schemes in couples; in women to emphasize other schemas of coping and dysfunction, and in men to emphasize earbob schemas and impaired restriction.
    Keywords: Schema. Emotional Divorce. maladaptive
  • Ramazan Hassanzadeh Hassanzadeh *, Nila Kochaksaraei Kochaksaraei, MohamadKazem Fakhri Fakhri Pages 131-158

    The purpose of this study was to compare the early maladaptive and psychological well-being in women with extramarital, divorced, and normal relationships. The research method was post-event or causal-comparative. The statistical population of the present study consisted of three groups of divorced women, women with extramarital relationship who were selected by convenience sampling, and the group of normal women who were randomly selected. The Normal Women Group completed the Infidelity Attitude Questionnaire to determine not to be involved in emotional relationships. Finally, all three groups completed the Young Schema Questionnaire and the Psychological Well-being Questionnaire. In response to the research hypothesis that there are significant differences between early maladaptive schemas and psychological well-being in normal women, divorced, and women with extramarital the means were compared and inferential statistics were calculated.The results of the present study showed that early maladaptive schemas and psychological well-being in women with extramarital relationships was different.The results of the present study suggested that early maladaptive schemas and psychological well-being in women with extramarital relationships could be important.

    Keywords: early maladaptive schemas, psychological well-being, extramarital relationships