فهرست مطالب

نشریه زن و مطالعات خانواده
پیاپی 48 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا آقامیرمحمدعلی* صفحات 7-21
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی گروه درمانی تحلیل ارتباط متقابل بر تعارض والد فرزندی مادران با طرحواره ناسازگار طرد و بریدگی انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل 70 نفر از مادران مراجعه کننده به مراکز مشاوره و خدمات روان شناختی شهر قم (به علت داشتنن روابط نامناسب با فرزندانشان) در بهار 1397 بودند. تعداد 30 نفر از آنها با توجه به تشخیص داشتن طرحواره ناسازگار طرد و بریدگی و نمونه گیری هدفمند (ملاک های ورود و خروج)، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) گمارده شدند. گروه درمانی مبتنی بر تحلیل ارتباط متقابل به مدت 10 جلسه 90 دقیقه ای (هر هفته 2 جلسه) بر روی گروه آمایش اجرا شد؛ گروه کنترل به مدت دو ماه در لیست انتظار قرار گرفت. به منظور جمع-آوری اطلاعات از مقیاس رابطه والد- فرزندی استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره، تحلیل شد. نتایج نشان داد با کنترل اثر پیش آزمون، بین میانگین نمرات پس آزمون گروه های آزمایش و گروه کنترل در مولفه های رابطه والد - فرزندی شامل؛ تعارض، نزدیکی، وابستگی و رابطه ی مثبت کلی، تفاوت معناداری وجود دارد. به عبارتی دیگر، گروه درمانی تحلیل ارتباط متقابل بر افزایش نزدیکی و رابطه مثبت کلی و کاهش تعارض و وابستگی رابطه والد- فرزندی اثربخش است. در مجموع، می توان نتیجه گرفت که گروه درمانی تحلیل ارتباط متقابل می تواند به عنوان مداخله ای موثر، رابطه والد- فرزندی را در مادرانی که دارای طرحواره ناسازگار اولیه هستند، بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: ارتباط متقابل، تعارض، طرحواره، والد- فرزندی
  • زهره اولیائی* صفحات 23-39
    هدف پژوهش حاضر بررسی شخصیت زن با رویکرد تطبیقی در آثار هنری و فرهنگ اسلامی است. از آن جایی که چگونگی تصویر ذهنی در مورد زن، نوع رفتار جامعه را با وی تعیین می کند، این مقاله با روش تحلیل محتوا به بررسی شخصیت زن در آثار هنری و فرهنگ اسلامی با رویکردی تطبیقی می پردازد و به دنبال معرفی شخصیت واقعی زن در فرهنگ اسلامی، جهت تامین و حفظ هویت، شان و منزلت زن مسلمان است. یافته ها بیانگر این است که زن در اغلب آثار هنری گذشته و برخی از آثار معاصر نقش معشوق، زیبایی و زینت بخشی به اثر را داشته و بیشتر از نظر وسوسه انگیزی جسمانی و زیبایی مورد توجه قرارگرفته و با دیدی مردسالارانه، صفاتی چون سفاهت و بی وفایی به وی نسبت داده شده و در برخی از آثار معاصر، به عنوان گوهری والا و موجودی صاحب خرد و عضوی موثر در جامعه بیان شده است. در صورتی که در فرهنگ اسلامی، زنان عفیف، با حیثیت، شخصیت، کرامت و حافظ ارزش های اسلامی تصویر شده اند که نقش مهمی در سعادت و یا شقاوت جامعه دارند و می توانند مانند مردان در فعالیت های اجتماعی، سیاسی، علمی و فرهنگی شرکت داشته باشند.
    کلیدواژگان: شخصیت شناسی، زن، رویکرد تطبیقی، آثار هنری، فرهنگ اسلامی
  • سمیه ابوالقاسمی، عباس ابوالقاسمی* صفحات 41-57
    کارکرد خانوادگی مناسب با سلامت روان شناختی همبسته است لذا بهبود این توانایی می تواند مسیری به سمت هدف داشتن یک زندگی بهینه باشد. در همین راستا، هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش مهارت های حل مسیله و تصمیم گیری بر کارکرد خانوادگی زنان دارای تعارض زناشویی بود. بدین منظور یک طرح نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون و پیگیری با گروه آزمایش و کنترل اجرا گردید. جامعه آماری شامل کلیه زنان دارای تعارض زناشویی شهرستان نجف آباد بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 24 نفر از زنان دارای تعارض زناشویی، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 12 نفر) قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه کارکرد خانوادگی مک مستر (1983) و پرسشنامه تعارض زناشویی بود. گروه آزمایش ده جلسه مداخله دریافت کردند. آزمودنی های هر دو گروه قبل از شروع آموزش و در پایان آموزش به پرسشنامه ها پاسخ دادند. نتایج تحلیل واریانس چند متغیری نشان داد که آموزش حل مسیله و تصمیم گیری، به صورت معنادار بر بهبود کارکرد خانوادگی زنان دارای تعارض زناشویی گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل موثر بوده است. درمجموع مشخص شد که آموزش مهارت های حل مسیله و تصمیم گیری می تواند به عنوان روشی موثر در بهبود کارکرد خانوادگی زنان دارای تعارض زناشویی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش مهارت های حل مسئله و تصمیم گیری، کارکرد خانوادگی، تعارض زناشویی
  • فریبا فرازی*، حمیده مظلوم صفحات 59-72
    از عوامل مهم و موثر بر احتمال بروز رفتار خشمناک و کیفیت بروز آن، میزان و چگونگی رشد دلبستگی در فرد و همچنین شیوه تربیتی والدین می باشد. از این رو، هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش ادراک از سبک های فرزندپروری و دلبستگی به خدا در پیش بینی کنترل خشم است. روش پژوهش از نوع همبستگی بود.150 نفر از دانش آموزان دختر به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای از مدارس متوسطه شهر بیرجند انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه های ادراک شیوه فرزندپروری والدین (POPS)، دلبستگی به خدا و کنترل خشم بود. داده های بدست آمده با روش آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام از طریق نرم افزار SPSS 21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که از میان سبک های دلبستگی به خدا پایگاه امن در گام اول و اعتراض به جدایی در گام دوم و همینطور از میان سبک های فرزندپروری، مهرورزی مادر در گام سوم به طور معناداری کنترل خشم دانش آموزان را پیش بینی می کنند. بنابراین می توان گفت، سبک مهرورزی مادر، پایگاه امن و اعتراض به جدایی نقش مهمی در پیش بینی کنترل خشم ایفا می کنند. لذا پیشنهاد می گردد که مدارس کارگاه هایی را جهت کنترل خشم با تاکید بر آموزش سبک های فرزندپروری و دلبستگی به خدا با حضور دانش آموزان و والدین آنها برگزار نمایند.
    کلیدواژگان: سبک های فرزندپروری، دلبستگی به خدا، کنترل خشم
  • آیلار کلاهدوزی پور، وحیده باباخانی*، محمد قمری، جعفر پویامنش صفحات 73-90

    تعهد از مهم ترین مولفه های ازدواج موفق به شمار می رود که بدون آن رابطه زوجین سطحی و ظاهری خواهد بود و در این صورت زوجین نخوا هند توانست عمق عشق و صمیمیت را که در سایه وفاداری و تعهد به همسر به وجود خواهد آمد، تجربه کنند. براین اساس پژوهش حاضر با هدف پیش بینی تعهدزناشویی براساس الگوهای ارتباطی با نقش میانجی سبک های عشق ورزی انجام شد. روش پژوهش توصیفی- همبستگی بود.به منظور دستیابی به هدف از بین تما می معلمان زن متاهل که در سال تحصیلی 97-96 در مدارس دولتی شهر تبریز مشغول به تدریس بودند؛ 237 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسشنامه الگوهای ارتباطی (CPQ)، پرسشنامه استاندارد تعهدزناشویی (ICD) و الگوهای عشق استرنبرگ جمع آوری شدند و با روش آزمون رگرسیون چندگانه از طریق spss که از روش معمول حداقل مجذورات برای محاسبه ضرایب مسیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان دادبین الگوی ارتباطی سازنده متقابل با تعهدزناشویی رابطه  مثبت معنادار و بین الگوی ارتباطی  توقع/کناره گیری با تعهدزناشویی رابطه منفی معناداری وجود دارد. همچنین بر اساس نتایج مشخص شد که بین سبک های عشق ورزی (صمیمیت، هیجان، تعهد) با تعهدزناشویی رابطه مثبت معناداری وجود دارد و سبک های عشق ورزی نیز تعهدزناشویی را پیش بینی می کند. همچنین سبک های عشق ورزی (صمیمیت، میل، و تعهد) در رابطه بین الگوهای ارتباطی با تعهدزناشویی نقش میانجی دارد. بنابراین با توجه به نقش معنادار الگوهای ارتباطی و سبک های عشق ورزی در تعهدزناشویی، درمانگران می توانند در مشاوره زوج و خانواده به بررسی الگوهای ارتباطی و سبک های عشق ورزی بپردازند.

    کلیدواژگان: الگوهای ارتباطی، تعهد زناشویی، سبک های عشق ورزی
  • منیره جوانمرد، علی خانه کشی* صفحات 91-103

    هدف مطالعه حاضر تعیین اثربخشی واقعیت درمانی گروهی مبتنی برتیوری انتخاب بر خود ارزشمندی وکیفیت زندگی معلمان شهر ساری بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه مورد مطالعه در این تحقیق معلمان زن متاهل دوره ابتدایی شهرساری بودند، که تعداد آن ها مطابق با آمار دریافتی از آموزش وپرورش 150 نفر می باشد. که از میان آن ها 120 نفر با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند و به پرسشنامه های استانداردخودارزشمندی کروکرولف و پرسشنامه کیفیت زندگی (سازمان بهداشت جهانی) پاسخ دادند و با توجه به نقطه برش پرسشنامه ها پس از غربالگری اولیه 30 نفر از معلمانی که دارای خود ارزشمندی وکیفیت زندگی پایینی بودند به صورت تصادفی ساده انتخاب ودر دوگروه (15نفر) آزمایش و (15نفر) کنترل جای داده شدند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش واقعیت درمانی قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. برای تحلیل داده های پژوهش تحلیل کوواریانس چند متغیری (مانکوا) استفاده شد. نتایج نشان داد، بین میانگین نمرات آزمودنی های دو گروه درپس آزمون خود ارزشمندی وکیفیت زندگی تفاوت آماری معنی داری وجود دارد (p < /p>).

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی گروهی مبتنی برتئوری انتخاب، خود ارزشمندی، کیفیت زندگی، معلمان زن
  • ناصر پیکری*، محمد بارانی، عبدالله حسن زاده صفحات 105-129

    تحقیق حاضر پدیده فرار از خانه را از جوانب مختلف مورد مطالعه قرار می دهد. این پژوهش با روش کیفی و تکنیک تحلیل محتوا انجام گرفته است. در این مطالعه با 10 دختر که از منزل فرار کرده و در سال 1398 در مراکز بهزیستی و مراکز انتظامی تشکیل پرونده داده بودند، مصاحبه عمیق انجام داده شد و مطالب بیان شده، در چند مرحله مقوله بندی و تحلیل شدند. همچنین با تعدادی از کارشناسان بهزیستی و اورژانس اجتماعی شهرستان های آمل، ساری و تعدادی از کارشناسان انتظامی شهر آمل و ساری در خصوص علل و عوامل فرار دختران از منزل مصاحبه نیمه ساختار یافته بعمل آمد. نتایج پژوهش حاضر در چهار مقوله اصلی تحت عناوین؛ خانواده، فرد، جامعه و سازمان های حامی و حمایت-گر دسته بندی گردید. نتایج تحقیق بیانگر این است که خانواده به عنوان اولین و مهم ترین نهاد جامعه، نقش بسزایی در تربیت، پرورش و اجتماعی نمودن فرزندان با معیارها و ارزش های جمعی به عهده دارد و در صورت کژکارکردی یا کارکرد نامناسب، عواقب و پیامدهای ناگواری در انتظار فرزندان خواهد بود. عامل دوم شخصیت فرد و خصیصه های فردی است که در روبرو شدن با مشکلات و مسایل خانوادگی و اجتماعی، واکنش و پاسخ نشان خواهد داد. عامل سوم جامعه و عناصر آن هست که در تشدید یا کاهش آسیب های فرزندان نقش مهمی بر عهده دارند. در نهایت نقش سازمان های حامی و حمایت گر است که در صورت ناکارآمدی خانواده، شخصیت متزلزل فرد و فضای جامعه، نقش مهمی در تعدیل، بازپروری، اصلاح و بازاجتماعی فرد آسیب دیده برعهده خواهند داشت.

    کلیدواژگان: فرار از منزل، دختران فراری، شهر آمل، منزل
|
  • Zahra Aqamirmohammadali * Pages 7-21
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of group therapy of cross-sectional analysis on parent-child conflict between mothers with incompatible rejection and exclusion schemas. The research method was quasi-experimental with pretest-posttest design and control group. The statistical population of the study included 70 mothers who referred to counseling centers and psychological services in Qom (due to having inappropriate relationships with their children) in the spring of 2018. Thirty of them were selected and randomly assigned to experimental (n = 15) and control (n = 15) groups according to the diagnosis of incompatible rejection and cut-off scheme and purposeful sampling (inclusion and exit criteria). . Group therapy based on interaction analysis was performed on the Experimental  group for 10 sessions of 90 minutes (2 sessions per week); The control group was placed on a waiting list for two months. The parent-child relationship scale was used to collect information. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance. The results showed that by controlling the effect of pre- There was a significant difference, between the mean post-test scores of the experimental group and the control group in the components of the parent-child relationship, including; conflict, closeness, dependence and overall positive relationship. In other words, group therapy is effective in increasing the closeness and overall positive relationship and reducing the conflict and dependence of the parent-child relationship. Overall, it can be concluded that group interaction analysis therapy can improve the parent-child relationship in mothers with early maladaptive schemas as an effective intervention.
    Keywords: interaction, Conflict, Schema, Parent-Child
  • Zohreh Oleiaeyee * Pages 23-39
    The purpose of the present research is to investigate the female character with an adaptive approach in art and Islamic culture. The way a subjective image of a woman is portrayed , determines the type of the behavior of society with her, So, this paper… paper uses a Content analysis method to study the female character of Islamic art and Islamic culture with a comparative approach. And seeking to introduce the true personality of a woman in Islamic culture in order to secure and maintain the identity, dignity of a Muslim woman. The findings indicate that women have often been involved in most of the past and some of the contemporary works of their beloved, beautiful and ornamental motifs, and are more concerned with the embodiment of physical pleasure and beauty. And with a patriarchal vision, attributes like foolishness and disloyalty have been attributed to her.  in some contemporary works, she has been described as a gorgeous gorge and a creature of wisdom and an effective member of society. while while in the Islamic culture, women have been portrayed as chaste, with dignity and generous who preserve the Islamic values and have an important role in the happiness or misery of the society and can participate…….
    Keywords: Personality, woman, Adaptive Approach, Artwork, Islamic Culture
  • Somayeh Abolghasemi, Abbas Abolghasemi * Pages 41-57
    Appropriate family function is associated with psychological health. So improvement of this ability could be an effective way to have optimal life. Then in this way, the main objective of this research was to examine the effectiveness of Problem solving and decision making skills on family function of women with marital conflict. So we employed a semi-experimental method by a pretest and posttest design with experimental and control groups. The Statistical population consisted of all women with marital conflict of Najafabad city. By using convenience sampling method, 24 women with marital conflict were selected and randomly divided in two experimental and control groups (n=12). The instruments for collecting data included the Family Assessment Device (Macmaster, 1993) and marital conflict questionnaire. The experimental group received 10 sessions of intervention. The Participants of both groups responded to questionnaires, before training, and At the end end of training. The results of Multivariate Analysis of Covariance showed that the PDS is significantly effective on improving family function of women with marital conflict of the experimental group compared to the control group (p < 0. 001). It was concluded that Problem solving and decision making skills training could be used as an effective methods improving of the family function family function in women with marital conflict
    Keywords: Problem solving, decision making training, family function, Marital conflict
  • Fariba Farazi *, Hamideh Mazloum Pages 59-72
    One of the important and effective factors of the possibility of anger and its quality, is the amount and nature of the devotion to God as well as the parenting style. Therefore, the aim of the present research is to investigate the role of perception of parenting styles and devotion to God in anger control. Using a correlational method. 150 female students through a multi stage cluster method were selected. Scales of perception of parenting styles (POPS), to God, and anger control were applied to evaluate the research variables. Data were analyzed by Pearson correlation and stepwise regression using SPSS 21 software. The results showed that, among the styles to God, the safe base in the first step and the protest to separation in the second step, as well as the parenting styles, the mother''s Warmth in the third step significantly predicted student anger control. Therefore, it can be said, the mother''s Warmth, the safe base and protest to separation play an important role in anticipating anger control. Therefore, it is suggested that schools organize workshops to control anger with emphasis on teaching parenting styles and to God in the presence of students and their parents. Keywords: anger control, Attachment to God, Parenting Styles
    Keywords: anger control, attachment to god, Parenting styles
  • Aylar Kolahdozipour, Vahideh Babakhani V *, Muhammad Ghamari, Jafar Pooyamanesh Pages 73-90

    Commitment is considered as one of the important factors of successful without which the relationship between the couples would be superficial and weak.  So the partners would not be able to experience the depth of love and intimacy that are the results of loyalty and commitment. The aim of this study is to predict marital commitment based on relationship patterns with the mediator role of love styles. The method of this research was  descriptive- correlative. In order to achieve the goals of this study, among all married female teachers who were teaching at 96-97 at Tabriz state schools, 237 people were selected as sample of this research with multistage cluster sampling. Data were gathered through Communication Pattern Questionnaire(CPQ), Inventory Dimensions of Commitment(ICD)  Questionnaire and Triangular Inventory of Love Sternberg Questionnaire and analyzed through multiple regression analysis which is the usual least squares method for calculating path coefficients. the results indicated that there was a positive is positive and meaningful correlation between the constructive communication pattern with marital commitment and there was  a negative and meaningful correlation between expectation/withdrawal communication pattern and marital commitment. the findings showed that , there was a positive and meaningful correlation between love styles(intimacy, thrill, commitment) and marital commitment and love styles in fact predict marital commitment. Moreover, love styles(intimacy, thrill, commitment) have mediator role in a relationship between communication patterns and marital commitment. Regarding the meaningful role of communication patterns and love styles in marital commitment, therapists can apply  communication patterns and love styles in Couple and family consultings.

    Keywords: Communication Patterns, marital commitment, love styles
  • Monireh Javanmard, Ali Khanekashi * Pages 91-103

    The aim of this study was to determine the effectiveness of group reality therapy based on the theory of choice on self-esteem and quality of life of Female married teachers in Sari. The research method was semi-experimental with pre-test and post-test design and control group. The population of the present study  included 150 female married teachers who were teaching at the elementary level.120 of them were selected by cluster random sampling and responded to Crocklop's standard quality of life questionnaire and quality of life questionnaire (World Health Organization). In addition, the questionnaire was cut after the initial screening of 30 teachers who had self-esteem and quality of life. The subjects were randomly selected and put in two groups of experimantal and control , each including 15 subjectsThe experimental group received real-life therapy for 8 sessions of 90 minutes and the control group received no intervention. For analysis of data, multivariate covariance analysis (MANCOVA) was used. The results showed that there was a significant difference between the mean scores of the two groups’ post-test scores on  self-worth and quality of life (P <0.01). This means that group-based reality based on selection theory has led to an increase in the self-worth and quality of life of married female teachers. Keywords: Group therapy based on theory of choice, self-esteem, quality of life, teachers.

    Keywords: Group therapy based on theory of choice, self-esteem, quality of life, teachers
  • Naser Peykari *, Mohammad Barany, Abdolah Hassanzadeh Pages 105-129
    Background and Aim

    The purpose of this study was to investigate the causes and motivations of girls escaping from home and trying to study the phenomenon of escape from different aspects.

    Method

    This study was a qualitative One with content analysis technique. In this study, in-depth interviews were conducted with 10 girls who fled their homes in 1398   and were filing in the welfare and law enforcement agencies.  In-depth interviews were conducted and in a few stages, and  the Collected data  were categorized and analyzed . We also interviewed a number of social welfare and emergency experts in Amol and Sari and a number of Amol and Sari police experts on the causes and reasons of girls' escape from their homes. The results of the present study were classified into four main categories: family, individual, community, and supportive organizations. The results of the study indicate that the family as the first and most important institution of society has an important role in the upbringing and socialization of children with collective standards and values,  and in the event of a malfunction or incorrect operation, the consequences for children will be awaiting. The second factor is the personality and personality traits that will respond to family and social problems The third factor is the community and its elements that play an important role in exacerbating or reducing the damage to children. Ultimately, support and advocacy organizations will play an important role in moderating, rehabilitating, reforming, and re-socializing the affected person if the inefficient family and individual personality and community environment are shaken.