فهرست مطالب

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال بیست و چهارم شماره 10 (پیاپی 125، دی 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حامد جوادی*، سید جعفر اصفهانی صفحات 1-17
    زمینه و هدف

    در سال های اخیر مصرف بی رویه نهاده های کشاورزی موجب افزایش انرژی مصرفی و انتشار گازهای گلخانه ای شده است. لذا هدف این مطالعه بررسی جریان و انتشار گازهای گلخانه ای در نظام های تولید برخی محصولات زراعی خراسان جنوبی است.

    روش بررسی

    در این پژوهش، جهت جمع آوری اطلاعات مورد نیاز شامل عملیات زراعی، نوع و میزان نهاده های مصرفی و عملکرد محصول از داده های سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی، پرسشنامه و مصاحبه حضوری با کشاورزان منطقه در سال 1398 استفاده شد. همچنین شاخص های انرژی ورودی، انرژی خروجی، انرژی خالص، انرژی مخصوص، کارایی مصرف انرژی، بهره وری انرژی، اشکال مختلف انرژی و پتانسیل گرمایش جهانی محاسبه و ارزیابی شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد در بین محصولات زراعی مورد مطالعه، بیشترین انرژی در فرآیند تولید یونجه (213101 مگا ژول در هکتار) استفاده شده است. همچنین بیشترین انرژی خروجی به ترتیب متعلق به محصولات چغندرقند (571200 مگا ژول در هکتار)، سورگوم علوفه ای (391920 مگا ژول در هکتار) و یونجه (120870 مگا ژول در هکتار) بود. بیشترین کارایی مصرف انرژی مربوط به محصولات چغندر قند (77/3) و سورگوم علوفه ای (72/2) بود. بوم نظام های یونجه (41566 کیلوگرم معادل CO2 در هکتار)، چغندرقند (29179 کیلوگرم معادل CO2 در هکتار) و سورگوم علوفه ای (27396 کیلوگرم معادل CO2 در هکتار) به ترتیب بیشترین مقدار پتانسیل گرمایش جهانی را داشتند. مقایسه سهم ورودی های مختلف از کل پتانسیل گرمایش جهانی محصولات نشان داد که در تمام محصولات مورد مطالعه، نیروی الکتریسیته، کود نیتروژن و گازوییل بیشترین نقش را در انتشار گازهای گلخانه ای ایفا می کنند.

    بحث و نتیجه گیری: 

    با توجه به این که نیروی الکتریسیته و کود نیتروژن بیشترین سهم در انتشار گازهای گلخانه ای محصولات زراعی خراسان جنوبی را داشتند، لذا مدیریت و بهینه سازی آبیاری و استفاده از عملیات زراعی مناسب از جمله کشت کود سبز یا قرار دادن لگوم برای افزایش حاصلخیزی خاک به عنوان جایگزین کودهای شیمیایی به ویژه نیتروژن می تواند به عنوان راهکاری جهت کاهش انتشار گازهای گلخانه ای در منطقه خراسان جنوبی باشد.

    کلیدواژگان: انرژی مستقیم، انرژی غیرمستقیم، پایداری نظامهای زراعی، پتانسیل گرمایش جهانی
  • مرضیه علی خواه اصل*، داریوش ناصری، الهام فروتن، لیلا غیرتی آرانی صفحات 19-32
    زمینه و هدف

    در حال حاضر، بیشتر تغییرات کاربری اراضی، بدون برنامه ریزی روشن و منطقی و توجه به اثرات زیست محیطی آنها صورت می گیرد و از آنجا که این تغییرات در سطوح وسیع و گسترده اتفاق می افتد، بنابراین تکنولوژی سنجش از دور ابزاری ضروری و ارزشمند جهت پایش تغییرات می باشد. هدف از تحقیق حاضر، بررسی تاثیر تغییرات پوشش اراضی بر مراتع حوزه آبخیز قوری چای در شمال استان اردبیل با تکنیک سنجش از دور می باشد. 

    روش بررسی

    ابتدا تصاویر ماهواره لندست مربوط به خرداد ماه سال های 1366 ، 1380 و 1394 تهیه و پس از پیش پردازش تصاویر، طبقه بندی تصاویر به روش نظارت شده با الگوریتم حداکثر احتمال انجام پذیرفت. سپس، تصاویر هر سال در چهار طبقه کشت دیم، مرتع، اراضی مسکونی (روستا) و اراضی بایر طبقه بندی شد. به منظور افزایش دقت طبقه بندی تصاویر نیز از رقومی سازی دستی، شاخص NDVI و لایه شیب استفاده شد و دقت طبقه بندی نیز با شاخص کاپا و صحت کلی بررسی شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد که در طی دوره زمانی مورد بررسی 5885 هکتار (7/49%) از سطح حوزه دچار تغییر کاربری شده است که بیشترین تغییر مربوط به کاهش شدید مراتع حوزه به میزان 2540 هکتار (4/21%) بر اثر تبدیل به اراضی کشت دیم و بایر می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده، استفاده از اطلاعات تکمیلی از جمله اطلاعات شیب و شاخص  NDVI در کنار پردازش تصاویر ماهواره ای به روش نظارت شده برای تهیه نقشه های کاربری اراضی، موجب افزایش دقت طبقه بندی تصاویر می گردد.

    کلیدواژگان: تصاویر ماهواره ای، تغییرات پوشش اراضی، حوزه آبخیز قوری چای، NDVI
  • سهیلا رضائی تبار*، عباس اسماعیلی ساری، نادر بهرامی فر صفحات 33-44
    زمینه و هدف

    سموم هپاتوتوکسین (سموم کبدی) که توسط سیانوباکترها تولید می شوند از سموم زیستی خطرناک هستند. با توجه به هزینه بر و زمان بر بودن فرآیند استخراج و اندازه گیری آن ها، هدف از تحقیق حاضر بررسی میزان کارایی شیوه استخراج سریع و جدید تحت عنوان میکرو استخراج مایع-مایع پخشی (DLLME) با استفاده از حلال های آلی کلره در استخراج یکی از سموم هپاتوتوکسین بنام Microcystin-LR از نمونه ی آب می باشد. 

    روش بررسی

    در تحقیق حاضر ابتداء راندمان استخراج MC-LR با استفاده از روش رایج بکارگیری جاذب C18 بررسی شد. سپس راندمان استخراج با روش DLLME با بکارگیری نسبت های مختلفی از حلال های استخراج کننده ی کلره (کلروفرم، دی کلرومتان، تتراکلریدکربن و تترا کلرواتیلن) و حلال های پخش کننده (استون، متانول، اتانول و استونیتریل) مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج تحقیق حاضر نشان داد که راندمان استخراج روش SPE با استفاده از جاذب C18، 102 % می باشد. لازمه دستیابی به حداکثر راندمان استخراج در روش DLLME، تشکیل محیط ابری در نمونه (نشان دهنده ی پخش شدگی حلال استخراج کننده در فاز آبی) می باشد که در این تحقیق، فقط در ترکیب استون و تتراکلرو اتیلن محیط ابری پایدار مشاهده شد. میزان بازیابی برای روش DLLME کمتر از 3% بدست آمد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج تحقیق حاضر نشان داد که اگرچه استفاده از حلال های استخراج گر کلره از درصد بازیابی قابل قبولی برای استخراج سم MC-LR از نمونه های آبی برخوردار نمی باشد ولی نظر به اینکه DLLME، روشی دوستدار محیط زیست، با مصرف کم حلال و مستقل از زمان می باشد با بکارگیری حلال های دیگری مانند حلال های استخراج گر یونی می توان به نتایج دقیق و قابل قبول دست یافت.

    کلیدواژگان: سیانوباکتر، سموم هپاتوتوکسین، مایکروسیس تین ال.آر، روش میکرو استخراج مایع-مایع پخشی
  • فائزه رحیمی*، مهدی مومنی، منصور عرب چم جنگلی صفحات 45-57
    زمینه و هدف

    یکی از مهمترین معضلات جامعه مدرن آلودگی آب ها می باشد، از جمله این آلاینده ها، رنگ های آلی موجود در پساب کارخانه های صنعتی هستند که حذف آن ها بسیار حایز اهمیت است. هدف از این پژوهش ارایه راهکاری برای از بین بردن رنگ آلی متیل اورانژ موجود در فاضلاب های صنایع توسط پلاسمای اسپارک می باشد.

    روش بررسی

    در این پژوهش، میزان رنگ زدایی و تخریب محلول متیل اورانژ با استفاده از روش تخلیه الکتریکی پلاسمایی در سطح مشترک آب-گاز  در تاریخ مهر سال 99 مورد بررسی قرار گرفت. دستگاه تخلیه الکتریکی استفاده شده در کار حاضر از نوع جرقه با ساختار الکترودی سوزن-صفحه، ولتاژ موثر  KV12-1 و فرکانس ثابت  KHz13  می باشد.

    یافته ها: 

     نتایج نشان می دهد که رنگ زدایی و تخریب محلول رنگی متیل اورانژ در سطح مشترک آب-گاز هوا آغاز می شود که این می تواند ناشی از از تابش اشعه فرا بنفش و تولید رادیکال OH و گونه بسیار واکنش پذیر H2O2 در سطح مشترک آب-گاز هوا باشد. اثرات پارامترهای دستگاه تخلیه از جمله ولتاژ اعمالی، فاصله بین الکترودها، زمان تیمار و همچنین اثرات شیمیایی محلول مانند غلظت ماده رنگی تاثیر به سزایی در میزان رنگزدایی دارد. نتایج نشان داد که با افزایش ولتاژ و افزایش زمان تیمار میزان رنگ زدایی افزایش یافته، و همچنین  با ثابت نگه داشتن توان الکتریکی دستگاه میزان رنگ زدایی با افزایش غلظت کاهش می یابد. با انتخاب فاصله بین الکترودها به اندازه cm 2 ما شاهد بیش ترین میزان رنگ زدایی در محلول بودیم.

    بحت و نتیجه گیری: 

    نتایج حاکی از آن است که در این راکتور pH اولیه تاثیر قابل توجهی بر میزان رنگ زدایی ندارد. همچنین بیش ترین میزان رنگ زدایی به مقدار 8/99 درصد در غلظت  ppm30، ولتاژ موثر  KV10، فاصله الکترودی cm2، pH برابر 3 و زمان 30 دقیقه رخ داده است.

    کلیدواژگان: پلاسمای سرد فشار اتمسفری، رنگ زدایی، تخلیه الکتریکی، مشخصات الکتریکی
  • هادی والهی ریکنده*، ناصر مهردادی، غلامرضا نبی بیدهندی، محمدجواد امیری صفحات 59-75
    زمینه وهدف

    بهینه سازی مخازن ویژه اطفاء حریق در شرایط بحران (زلزله) با تاکید بر استفاده از پساب تصفیه شده فاضلاب شهری به نحوی که مقدار آب لازم جهت اطفاء حریق پس از زلزله تامین گردد.

    روش بررسی

    دراین تحقیق به منظور ارتقاء کیفیت پساب خروجی تصفیه خانه و امکان استفاده از آن به عنوان منبع آب آتشنشانی، از پساب تصفیه خانه فاضلاب شهرک غرب به عنوان واحد تحلیل استفاده شد. انجام آزمایش های کیفی بر روی نمونه های تهیه شده با ظروف 20 لیتر در آزمایشگاه دانشگاه تهران و در سال 99 صورت پذیرفت. به عبارت دیگر روش اجرای پژوهش حاضر آزمایشگاهی بوده است. ابزار جمع آوری اطلاعات در این پژوهش متشکل از pH متر، TDSسنج، اسپکتروفوتومترDR5000، کدورت سنج، راکتور حرارتی بوده است.

    یافته ها

    نتایج آنالیزهای کیفی بر روی پساب خام نشان داد که تعدادی از نمونه ها قابل استفاده به عنوان آب آتشنشانی نمی باشند. آزمایش ها نشان داد که پارمترهای pH، TDS، فسفات، کلراید، سولفات، میزان سختی کل، سیلیکا، جامدات معلق، هدایت الکتریکی آهن و منگنز با فرایند تصفیه بیولوژیکی در محدوده استفاده به عنوان منبع آب آتشنشانی قرار گرفته و تنها در یک نمونه به علت بالا بودن میزان COD این استاندارد برآورد نشده است. در همین راستا به علت عدم تطابق پارامترهای شیمیایی-فیزیکی با استاندارد استفاده مجدد از پساب، بر روی این پساب: الف) فرایند انعقاد و لخته سازی الکتریکی/ ته نشینی، به عنوان مرحله تصفیه تکمیلی و کمک گندزدا مورد بررسی قرار گرفت که نتایج کیفی این واحد تصفیه بعد از انجام گندزدایی با هیپوکلرید سدیم، میزان پارامترهای میکروبی شامل: کلیفرم مدفوعی، کل کلیفرم، تخم انگل نیز اندازه گیری گردید. نتایج فرایند انعقاد و لخته سازی الکتریکی با صفحات آهنی و فاصله 5 سانتی متری از هم با ولتاژ 5 آمپر تمامی نمونه ها استاندارد فیزیکی- شیمیایی و میکروبی آب آتشنشانی را برآورد کردند. ب) همچنین پساب خام در زمان های ماندهای 1، 2، 5، 10، 24، 48 و 72 ساعت در ظروف 20 لیتری نگهداری و تاثیر زمان ماند بر کیفیت این پساب اندازه گیری شد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این آنالیزها نشان داد که تا زمان ماند 72 ساعت پارامترهای کیفی (به استثنای سختی و میزان سولفات) کاهش پیدا کردند. ولی به علت افزایش بو ناشی از افزایش غلظت سولفات در پساب با زمان ماند بیش از 72 ساعت به عنوان منبع آب آتشنشانی قابل استفاده نمی باشد.

    کلیدواژگان: استفاده مجدد، انعقاد و لخته سازی الکتریکی، تصفیه مجدد، آب آتشنشانی
  • میلاد زندسلیمی، بختیار بهرامی* صفحات 77-91
    زمینه وهدف

    تپه ها به عنوان یکی از اجزای اصلی ساختار اکولوژیکی در یک شهر تپه ماهوری, متاثر از کنش های انسانی و موثر بر آن ها هستند. رهیافت اکولوژی سیمای سرزمین با هدف بررسی اکوسیستم های متنوع در مقیاس های مختلف، سعی در برقراری تعادل بین کنش های انسان و فرایند های طبیعی دارد. دراین مطالعه تغییرات ساختار اکولوژیکی چهار تپه مهم در سنندج (توس نوذر، نیشتمان، ملت و دیدگاه) با استفاده از تصاویر گوگل ارث و دوشاخص اکولوژیک در بازه 16 ساله (2020-2004) بررسی شدند.

    روش بررسی

    ساختار اکولوژیکی این تپه ها به روش شی گرا در شش دسته طبقه بندی و تغییرات آن ها بررسی شد. همچنین با استفاده از نرم افزار FRAGSTATS4,2وضعیت دو شاخص اکولوژیکی FRAC و CONTIGH در تپه ها تا مورخ 20/6/1399محاسبه و بررسی شد.

    یافته ها: 

    عناصر انسان ساز درکل تپه ها مخصوصا در تپه نیشتمان افزایش (19 درصد) داشته اند. همچنین پوشش مراتع مخصوصا در تپه های توس نوذر و دیدگاه کاهش یافته است (32 درصد). میزان پیچیدگی لکه های منظر در همه تپه ها به جز توس نوذر افزایش و بازهم پیوستگی درهمه تپه ها به جز توس نوذر کاهش یافته است.

    بحث و نتیجه گیری: 

    حذف مراتع و گونه های بوته ای، افزایش آتش سوزی و خشکسالی های اخیر و همچنین افزایش مداخلات انسانی مانند ساخت و ساز و معابر ماشین رو, انسجام و جریان های اکولوژیک این تپه ها را با تهدید جدی مواجه ساخته است. ساده تر شدن درعین همگنی اجزای منظر در تپه توس نوذر بیانگر فاصله اجزای منظر از حالت طبیعی خود دارد. علاوه بر آن، کاهش پیوستگی در سه تپه ملت، دیدگاه و نیشتمان بیانگر افزایش تکه تکه شدگی و انقطاع در مناظر طبیعی این تپه ها است.

    کلیدواژگان: تپه، اکولوژی سیمای سرزمین، تغییرات منظر، ساختار اکولوژیکی
|
  • Hamed Javadi *, Seyed MohammadJafar Esfahani Pages 1-17
    Background and Objective

    In recent years, excessive use of agricultural inputs has increased energy consumption and greenhouse emissions. This study aims to investigate the energy flow and greenhouse gases emissions in the production systems of some crops in South Khorasan province.

    Material and Methodology

    In the current research, a questionnaire, as well as face-to-face interviews with the farmers in this region (2018), were used to collect the required information, including agricultural operations, the type and amount of consumed inputs and product performance. In the present research, input energy, output energy, net energy, specific energy, optimal energy consumption, energy efficiency indices, different forms of energy, and Global warming potential were calculated and evaluated.

    Findings

    The results showed that the process of alfalfa production had the highest energy consumption. On the other hand, Sugar beet (571,200 MJ.ha-1), fodder sorghum (391,920 MJ.ha-1) and alfalfa (120,870 MJ.ha-1) have the highest energy output, respectively. A comparison of the studied products showed that rapeseed (27.6 MJ.kg-1) and cotton (15.3 MJ.kg-1) have the maximum specific energy index. The ecosystems of alfalfa (41566 kg CO2eq.ha-1), sugar beet (29179 kg CO2eq.ha-1), fodder sorghum (27396 kg CO2eq.ha-1) had the maximum of global warming potential (GWP), respectively. Comparing the share of different inputs from the total global warming potential of the products showed that electricity, nitrogen fertilizer, and diesel play the greatest role in greenhouse gas emissions in all the studied products.

    Discussion and Conclusions

    Since electricity and nitrogen fertilizer had the greatest role in the greenhouse gases emission from crops in South Khorasan province, management and optimization of irrigation performance and appropriate agricultural activities such as green manure crops or legumes cultivation to increase soil fertility, can be a solution to reduce greenhouse gas emissions in the South Khorasan region.

    Keywords: Direct energy, indirect energy, sustainability of farming systems, global warming potential
  • Marzieh Alikhah-Asl *, Dariush Naseri, Elham Forootan, Leila Gheirati Pages 19-32
    Background and Objective

    In the present time, land use changes are being conducted without clear and logical programming or regarding the environmental effects of the changes. Because land use changes occur in a large scale, remote sensing technique is a useful and valuable tool for monitoring the changes. The aim of this research is investigation of the effects of land cover changes on rangelands of Ghoorichay chatchment located in the north of Ardabil province using remote sensing technique.

    Material and Methodology

    In this investigation, TM images for year 1987, ETM images for year 2001 and OLI-TIRS images for year 2015 were collected and analyzed. After image pre-processing enhancements and corrections, the images were classified using maximum likelihood supervised classification method. Then, considering study area features, the images were classified into four land cover classes: dry land, range land, bare land and village. Moreover, NDVI index and slope layer were used to increase classification accuracy. At last, land cover changes and their effects on the range lands were detected. Overall accuracies and kappa coefficient were evaluated.

    Findings

    According to the results, during the studied period, 5885 hectare (49.7%) of study area had changed. The most land cover changes were related to range land with intensive decrease of 2540 hectares (21.4%) which was changed into bare land and dry land.

    Discussion and Conclusion

    Additional information such as slope layer and NDVI index in assistant with supervised classification of satellite images can increase the accuracy of image classification to provide land cover maps.

    Keywords: satellite images, land cover changes, Ghoorichay chatchment, NDVI
  • Soheila Rezaitabar *, Soheila Rezaitabar, Nader Bahramifar Pages 33-44
    Background and Objective

    Hepatotoxins are dangerous biological toxins produced by cyanobacteria. Because of the high consumption of cost and time in the extraction and detection procedure of these toxins, the main aim of the present study is to investigate the performance of a new extraction technique, termed dispersive liquid-liquid microextraction (DLLME) in the extraction of one hepatotoxin with the name Microcystin LR from water samples, using chlorinated organic extraction solvents.

    Material and Methodology

    In the first stage, the efficiency of the common method (solid phase extraction) was investigated. Then the mixture of disperser solvents (acetone, ethanol, methanol, and acetonitrile) and extraction solvents (chloroform, dichloromethane, carbon tetrachloride and tetrachloroethylene) were used to investigate the efficiency of DLLME.

    Findings

    The results showed that the efficiency of SPE using a C18 cartridge was 102 %. For high efficiency of DLLME, a cloudy solution should be formed (fine particles of extraction solvent which are dispersed entirely into the aqueous phase). In the present study, only in a mixture of acetone and tetrachloroethylene (with different ratios), a stable cloudy solution was found. The best-observed efficiency was 3 % for DLLME.   

    Discussion and Conclusion

    The observations in this study suggest that although based on the obtained efficiency, the chlorinated organic solvents, could not be appropriate extraction solvents in MC-LR extraction, but the DLLME method using other solvents like Ionic liquid extraction solvents is a suitable technique for hepatotoxin extraction because of low consumption of cost, time and solvents in the extraction procedure.

    Keywords: Cyanobacteria, Hepatotoxins, Microcystin LR, DLLME
  • Faezeh Rahimi *, Mahdi Momeni, Mansour Arab Chamjangali Pages 45-57
    Background and Objective

    One of the most important problems of modern society is water pollution.  Among these pollutants are organic dyes pollutant in industrial factories effluent, which the removal them is very important. The purpose of this study is to provide a solution to eliminate the methyl orange organic dye in industrial factories wastewater by Spark plasma.

    Material and Methodology

    In this study, the decolorization and degradation of methyl orange solution were investigated by electrical discharge plasma method at the water-gas interface. The electrical discharge device used in the present work is spark type plasma with needle-plate electrode structure, with effective voltage 1-12 KV and constant frequency 13 KHz.

    Findings

    The results show that decolorization and degradation of methyl orange dye solution begins at the air-gas-air interface, which can be due to ultraviolet radiation and production of OH radical and highly reactive species H2O2 at the air-gas interface. The effects of the discharge device parameters such as the applied voltage, electrode gap, treatment time and also chemical effects of the solution such as the concentration of the dye have a significant role on decolorization. The results showed that with increasing voltage and increasing treatment time, the amount of decolorization increases, and also by keep the electrical power of the device constant, the amount of decolorization decreases with increasing concentration. Selecting a distance of 2 cm between the electrodes, the highest amounts of decolorization in solution have been observed.   

    Discussion and Conclusion

    In this reactor, the initial pH has no significant effect on decolorization efficiency. Also, the highest decolorization rate of 99.8% occurred at a concentration of 30 ppm, effective voltage 10 KV, electrode gap of 2 cm, initial pH = 3 and in 30 minutes treatment time.

    Keywords: Atmospheric pressure plasma, decoloration, Electrical discharge, electrical characteristics
  • Hadi Valehirikandeh *, Naser Mehrdadi, Gholamreza Nabi Bidhendi, MohammadJavad Amiri Pages 59-75
    Background and Objective

    Freshwater scarcity is leading the world to research into the reuse and recycling of industrial wastewater.

    Material and Methodology

    In this research, in order to improve the quality of the effluent of the treatment plant and the possibility of using it as a source of fire water, the effluent of the wastewater treatment plant of Gharb town was used as an analysis unit. On-site sampling and qualitative tests were performed on samples prepared in 20 liter containers in Tehran University Laboratory. In other words, the method of conducting the present study was laboratory. Data collection tools in this study consisted of pH meter, TDS meter, spectrophotometer DR5000, turbidimeter, and thermal reactor.

    Finding

    This research investigates on Electro-Coagulation and Hydraulic Retention time and the way that it effects on treated wastewater Quality, for so, 9 samples with 20 liters’ plastic pot has been taken and examined in different contact time including 1, 2, 5, 10, 24, 48, 72 hours. The results show that all goals parameters (pH, Total Dissolved Solid (TDS), Phosphate, chloride, Sulfate, total Hardness, Silica, suspended solid (SS), Iron (Fe) and Manganese (Mg) are in standard Range but there is in one sample the Chemical Oxygen Demand (COD) was not in standard Range. Also the experiment shows that all parameters concentration was decreased by time except Hardness and Sulfate which were increase. Also Biologic Parameters examined as well and they were on standard Range.

    Discussion and Conclusion

    The results show that the treated wastewater Quality was in Standard Range till 72th hours and after this time due to rapid increasing of Sulfate and increasing of its smell it not suitable for use as water source in firefighting. Further more 9 other samples had been examined after using Electro-coagulation as an advanced treatment and disinfection aid fallowing by Sodium hypochlorite disinfection, the result shows that COD is decreased and all parameters got better for reuse, especially Biological parameters.

    Keywords: water reuse, Electro coagulation, Advanced Treatment, Water in Firefighting
  • Milad Zandsalimi, Bakhtiar Bahrami * Pages 77-91
    Background and Objective

    Hills, as one of the main components of the ecological structure in a hilly town, are influenced by human actions and affect them. The landscape Ecology Approach examines diverse ecosystems at different scales and balances human actions and natural processes. In this study, changes in the ecological structure of four significant hills in Sanandaj (Tosonozar, Nishtman, Mellat, and Didgah) were investigated using Google Earth images and two ecological metrics over 16 years (2020-2004).

    Material and Methodology

    The ecological structure of these hills was investigated by object-oriented method in six classification categories and their changes. Also, by using FRAGSTATS 4.2 software, the status of two ecological indicators, FRAC and CONTIGH, were calculated and checked in the hills until 6/20/2019.

    Findings

    Man-made elements have increased (19%) in all hills, especially in Nishtman. Also, rangeland cover has decreased (32%), especially in Tusunozar and Nazgah hills. The complexity of landscape spots in all hills except Toos-Nozar has increased. Also, the continuity Toos-Nozar has decreased except Toos-Nozar hill.

    Discussion and Conclusion

    The elimination of pastures and plant species, the increase in recent fires and droughts, and the increase in human interventions such as construction and motorways, the cohesion and ecological flows of these hills have posed a severe threat. Simplification while homogeneity of landscape components in Toos-Nozar hill indicates the distance of landscape components from their natural state. The decrease in continuity in the three hills, including Mellat, Didgah, and Nishtman, indicates an increase in fragmentation and discontinuity in these hills' natural landscapes.

    Keywords: Hill, Landscape Ecology, Landscape changes, Ecological structure