فهرست مطالب

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال بیست و چهارم شماره 11 (پیاپی 126، بهمن 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • بهزاد قبادی، هوشنگ امیری*، قاسم رکاب دار صفحات 1-14
    زمینه و هدف

    در بین انواع منابع دولت، مالیات به عنوان منبع دایمی و قابل پیش بینی همواره موردتوجه دولتمردان بوده است. اقتصاددانان همواره در تلاش هستند تا پایه های مالیاتی جدیدی معرفی کنند که کمترین عدم کارایی را در سیستم اقتصادی ایجاد کند که در این بین «مالیات های سبز»که بر پایه هزینه اعمال می شود از چنین ویژگی برخوردار است. لذا هدف مطالعه، تفسیر اثربخش ترین بروداد پایداری مالیات سبز براساس گزاره های تصمیم گیری ازحامی بود.

    روش بررسی

    روش شناسی این پژوهش ترکیبی است و برای انجام آن از تحلیل های فراترکیب؛ دلفی و مجموعه راف استفاده شده است. جامعه هدف در بخش کیفی، پژوهش های مشابه و خبرگان دانشگاهی در رشته حسابداری بودند. اما جامعه هدف در بخش کمی 22 نفر مدیران شرکت های بازار سرمایه بودند که باتوجه به الزام تحلیل تیوری راف، این حد از جامعه آماری مورد قبول می باشد. این مطالعه در بازه زمانی یکساله انجام شد.

    یافته ها: 

    نتایج در این بخش مشخص ساخت، تاثیرگذارترین گزاره ی تصمیم گیری ازدحامی/کثرت گرایانه، سه گزاره ی مسیولیت اجتماعی در تصمیم گیری؛ کاهش تضاد منافع در تصمیم گیری و مشروعیت در تصمیم گیری بود که بر پایداری مالیات سبز تاثیرگذار است و سبب کاهش آلایندگی ها به عنوان اثربخش ترین مولفه ی بروداد پایداری مالیات سبز می شود.

    بحث و نتیجه گیری: 

    در واقع این نتیجه نشان می دهد، مهمترین گزاره ها از منظر مدیران شرکت ها در راستای تصمیم گیری ازدحامی، وجود مسیولیت های اجتماعی در تصمیم گیری های شرکت به منظور افزایش سطح تعهد نسبت به منافع اجتماعی می باشد.

    کلیدواژگان: برونداد پایداری مالیات سبز، مضامین فلسفی تصمیم گیری ازدحامی، تحلیل راف
  • الهام محمودی، نعیمه جدیری*، مرتضی رضایی، اسماعیل فاتحی فر صفحات 15-26
    زمینه و هدف

    برآورد میزان انتشار آلاینده های مختلف از واحد تصفیه فاضلاب یک پالایشگاه نفت، یکی از مباحث مطرح در صنایع می باشد. آلاینده های منتشر شده از جمله سولفید هیدروژن و آمونیاک از جمله ترکیبات خطرناک هستند که باعث به خطر افتادن سلامتی پرسنل و بروز مسایل زیست محیطی می شوند. هدف از انجام این تحقیق بدست آوردن مقادیر انتشار این آلاینده ها به محیط زیست می باشد.

    روش بررسی

    در تحقیق حاضر که در سال 1398 انجام شده است، از نرم افزار TOXCHEM که متعلق به آژانس محیط زیست آمریکا می باشد، جهت تخمین انتشار آلاینده ها استفاده شده و نتایج حاصل از این نرم افزار با داده های واقعی موجود مقایسه شده است.

    یافته ها

    مقایسه نتایج حاصل از شبیه سازی و داده های موجود نشان می دهد که این نرم افزار قادر است مقادیر به مراتب نزدیکتری را به واقعیت تخمین بزند. براساس نتایج شبیه سازی حدود 45،000 گرم در روز آلاینده سولفید هیدروژن از حوضچه بیولوژیکی و بیش از 50،000 گرم در روز آمونیاک از مرحله تصفیه شیمیایی، وارد جو می شود. به دلیل عدم توانایی در کاهش این میزان انتشار در طی فرآیند تصفیه، نیاز به بهبود فرآیندهای پالایشی می باشد به طوری که فاضلاب خروجی از این واحدها حاوی میزان آلاینده کمتری باشد. همچنین با شبیه سازی واحد تصفیه فاضلاب مشخص گردید که حوضچه تصفیه بیولوژیکی به دلیل داشتن نقش اساسی در فرآیند تصفیه فاضلاب نیازمند کنترل وضعیت میکروارگانیسم ها می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    بالا بودن مساحت سطح حوضچه، وجود فرآیند هوادهی و جهت وزش باد، میزان انتشار از سطح حوضچه های واحد تصفیه فاضلاب را افزایش داده و کنترل انتشار آلاینده ها ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: آلاینده های هوا، TOXCHEM، تخمین انتشار، پالایشگاه
  • مجتبی پناهی، زهرا دهقان شبانی* صفحات 27-39
    زمینه و هدف

    امروزه یکی از مهم ترین مشکلات محیط زیست گرمایش جهانی و تغییرات اقلیمی است. از دیدگاه روان‎شناسان اجتماعی و اقتصادانان رفتاری، مشکلات محیط زیست بیشتر رفتاری و فرهنگی است تا حاصل رشد تکنولوژی و صنعتی شدن جوامع باشد. یکی از مهم ترین علل مشکلات تغییرات اقلیمی وجود خطاهای شناختی، یا عدم همخوانی و هماهنگی بین ارزش های افراد، سازمان ها و نهادها در رابطه با محیط زیست و رفتارهای واقعی آن ها نسبت به محیط زیست است. بنابراین در این مطالعه به بررسی تاثیر خطاهای شناختی اثر قالب بندی که شامل دو قالب سود یا زیان و قالب فاصله است، بر مسایل تغییرات اقلیمی پرداخته شده است.

    روش بررسی

     از روش نیمه آزمایشی برای پاسخ به سوالات استفاده شده و  اطلاعات مورد نیاز به صورت میدانی و از طریق پرسشنامه جمع آوری شده است. جامعه آماری متشکل از 280 نفر از دانشجویان دانشگاه شیراز در سال 1400 بوده که با استفاده از نمونه گیری تصادفی و فرمول کوکران، نمونه مورد نظر 160 نفر انتخاب شده است.

    یافته ها:

     نتایج به دست آمده حاکی از آن است که در رابطه با قالب نتیجه، زمانی که اطلاعات در قالب ضرر در اختیار افراد قرار گرفته، شرکت کنندگان نگرانی بیشتری نسبت به مسایل تغییرات اقلیمی از خود نشان می دهند، بنابراین تمایل بیشتری به تغییر رفتار خود در جهت بهبود شرایط اقلیمی موجود داشته و در قالب فاصله نیز، شرکت کنندگان نسبت به تغییرات اقلیمی قالب محلی نگرانی بیشتری نشان داده اند.

    بحث و نتیجه گیری: 

    طراحی سیاست هایی در قالب تلنگر، می تواند افراد جامعه را متوجه خطاهای شناختی در حوزه تغییرات اقلیمی نماید و رفتار آن ها را در جهت کاهش تغییرات اقلیمی هدایت کند.

    کلیدواژگان: گرمایش جهانی، اقتصاد رفتاری، خطاهای شناختی، اثر قالب بندی
  • سحر اسماعیل پورهمدانی، اسماعیل شیعه*، کیانوش ذاکرحقیقی صفحات 41-58
    زمینه و هدف

    الگوهای رفتاری افراد در فضاهای عمومی شهر برگرفته از چگونگی نقش مکان و موقعیت مکانی می باشد. به عبارتی مکان القا کننده نوع رفتار و کنش های انسان در فضا می باشد. تمایلات تخریب گرایانه به عنوان زیر مجموعه ای از جرم، ناشی از شرایط فردی و شخصیتی می باشد که در مکان های خاص نمود بیرونی پیدا می کنند.

    روش بررسی

    با توجه به مطالعات پیشین شاخص هایی به عنوان مهم ترین عوامل مکانی و بیرونی موثر بر رفتارهای تخریب گرایانه در فضاهای عمومی شهری، در نظر گرفته شده است. روش تحقیق توصیفی، تحلیلی می باشد که به روش همبستگی، به بررسی نسبت متغیر ها پرداخته شده است. نمونه مطالعه بخشی از فضاهای عمومی شهری منطقه دو شهر همدان که به طور عمده پیرامون کاربری های آموزشی پسرانه, رده سنی 15تا 25، از نظر جنسیت پسران و مردان و طبقه، درآمد و پایگاه اجتماعی در سطح پایین جامعه هستند، انتخاب شده است. گردآوری داده ها از طریق مشاهدات میدانی عینی و توزیع پرسش نامه می باشد.جامعه آماری در توزیع پرسشنامه بر اساس فرمول کوکران با توجه به جمعیت منطقه مورد مطالعه می باشد. و در برداشت های میدانی عینی فضاهای عمومی شهری پیرامون کاربری های آموزشی پسرانه منطقه دو همدان  می باشد. در نرم افزار   spss ، از طریق تحلیل عامل اثباتی در میان شاخص های انتخابی موثر ترین شاخص انتخاب و از طریق تحلیل رگرسیونی میزان اثر بخشی هر یک از عوامل مشخص شده است.

    یافته ها

    در میان شاخص های مورد بررسی، میزان محصوریت و مراقبت و نگهداری در فضاهای عمومی شهری, بیش ترین نقش بر میزان تمایلات تخریب گرایانه و در نتیجه میزان وقوع  رفتارهای تخریب کارانه را دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    می توان عنوان کرد نتایج حاصل از یافته های این تحقیق با انتظارات نظری و پیشینه پژوهشی مقاله مطابقت دارد. و با تغییر در شاخص های مکانی مورد نظر کنترل و تعدیل رفتارهای تخریب گرایانه در فضاهای عمومی شهری امکان پذیر می شود.

    کلیدواژگان: تخریب گرایی، فضاهای عمومی شهری، محصوریت، مراقبت و نگهداری، موقعیت مکانی
  • صدیقه طوطیان، شهرزاد طیاران*، محمدجواد الوندی، علیرضا قربانی طاری صفحات 59-70
    زمینه و هدف

    از آنجاییکه مدیریت همکاری چند جانبه در زنجیره تامین یک وظیفه بسیار دشوار است و در حال حاضر رویکرد رایج برای پیشرفت سیستم گسترده یکپارچه سازمانی، مدیریت زنجیره تامین سبز بصورت فراگیر در صنایع می باشد.، دراین راستا عملکرد زیست محیطی  یک مولفه ی جدایی ناپذیر از مدیریت زنجیره تامین سبز فرض شده است. بنابراین شرکت ها به طور فزاینده ای به استفاده از فناوری اطلاعات به منظور بهبود فرایند زنجیره تامین سبز و عملکرد زیست محیطی تکیه می کنند. پژوهش حاضر نیز به بررسی تاثیر مدیریت زنجیره تامین سبز بر عملکرد صادرات از طریق نقش میانجی عملکرد زیست محیطی پرداخته است. 

    روش بررسی

    روش نمونه گیری پژوهش حاضر نمونه گیری تصادفی ساده می باشد. داده های تحقیق با روش کتابخانه ای و میدانی گردآوری شده و ابزار مورد استفاده پرسشنامه است. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از روش آلفای کرونباخ 899/0و روایی آن با روش محتوایی و سازه مورد تایید قرار گرفته اند و داده ها با استفاده از روش های آماری، توصیفی و استنباطی در بازه شش ماهه اول سال 1398مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها

    نتایج این تحقیق حاکی از آن است که مدیریت زنجیره تامین سبز بر عملکرد صادرات تاثیر مثبت داشته است. همچنین نتایج نشان داد عملکرد زیست محیطی بر عملکرد صادراتی تاثیر معناداری دارد

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج بدست آمده برای این پژوهش با توجه نتیجه آزمون فرضیه های پژوهش بیانگر این است که مدیران می تواند با به کارگیری عملکرد زیست محیطی زمینه را برای دستیابی به عملکرد صادرات مطلوب فراهم آورند.

    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین سبز، عملکرد صادرات، عملکرد زیست محیطی
  • رضا پورایمانی*، سید محسن مرتضوی شاهرودی، روشنک قربانی صفحات 71-81
    زمینه و هدف

    در این پژوهش به منظور ارزیابی میزان تابش محیطی و به دست آوردن میزان تاثیرات گسترش صنایع از جمله پتروشیمی بر ایجاد آلودگی هسته ای، فعالیت ویژه عناصر پرتوزا و میزان دز جذبی در شبه جزیره میانکاله در شمال ایران در جنوب شرقی دریای خزر اندازه گیری شد.

    روش بررسی

    43 نمونه شامل 13 نمونه آب و 30 نمونه رسوب از سواحل شمالی و جنوبی شبه جزیره میانکاله جمع آوری و فعالیت  ویژه عناصر پرتوزا در نمونه ها با استفاده از آشکارساز فوق خالص ژرمانیومی اندازه گیری شد. نقشه توزیع فعالیت عناصر پرتوزا با استفاده از نرم افزار GIS ترسیم شد. نمونه برداری در تابستان 1400 انجام شد.

    یافته ها

    میانگین فعالیت ویژه Ra226، Th232، K40 و Cs137 در نمونه های رسوبی به ترتیب 62/1±17/18، 36/1±21/16، 45/9±28/266 و 27/0±61/2 و میانگین فعالیت ویژه Ra226، Th232 و K40 در نمونه های آبی به ترتیب 12/0±78/0، 75/0±39/5 و 79/1±89/17 بکرل بر کیلوگرم به دست آمد. میانگین دز جذبی نیز 91/1±73/28 نانوگری برساعت محاسبه شد.

    بحث و نتیجه گیری

    فعالیت هسته های پرتوزای طبیعی کمتر از مقدار میانگین جهانی بود. مقدار دز جذبی در این منطقه در حد مجاز است. میانگین غلظت عناصر پرتوزا در نمونه های آب ساحل جنوبی شبه جزیره میانکاله بیشتر از ساحل شمالی آن که در مجاورت دریای خزر است می باشد. اما غلظت Ra226، Th232 و K40 در رسوبات ساحل  شمالی بیشتر از ساحل جنوبی است. غلظت Cs137 در ساحل جنوبی شبه جزیره میانکاله که در ناحیه خشک قرار دارد به علت نبود جریان آب از بقیه نقاط بیشتر است.

    کلیدواژگان: شبه جزیره میانکاله، تابش محیطی، آشکارساز HPGe، فعالیت ویژه، صنعت پتروشیمی
  • فاطمه تقوی قاسمخیلی، همت الله پیردشتی*، مصطفی عمادی، محمدعلی تاجیک قنبری صفحات 83-95
    زمینه و هدف

    آلودگی خاک به عناصر سنگین به عنوان یکی از عوارض مهم به هم خوردن تعادل و توازن طبیعت، در چند دهه گذشته مورد توجه پژوهشگران زیادی قرار گرفته است. لذا، این پژوهش به منظور بررسی احتمال آلودگی برخی عناصر سنگین در خاک محدوده کارخانه ام دی اف سازی واقع در شهرستان ساری و تاثیر آن بر عملکرد گیاه سویا انجام انجام گرفته است.

    روش بررسی

    این پژوهش در تابستان 1393 در یک مزرعه سویا با وسعت 3600 متر مربع در مجاورت کارخانه ام دی اف سازی (آرین سینا) شهرستان ساری انجام شد. برای این منظور، در منطقه ای به وسعت 3600 متر مربع، 32 نمونه خاک از 16 نقطه (عمق 15-0 و 30-15 سانتی متر) و 48 نمونه گیاهی جمع آوری شد. پس از انتقال نمونه ها به آزمایشگاه مقادیر قابل جذب عناصر سنگین خاک اندازه گیری گردید. همبستگی بین عملکرد و اجزای عملکرد با مقادیر عناصر سنگین نیز صورت گرفت.

    یافته ها:

     با توجه به نقشه پراکنش عناصر و رگرسیون گام به گام، مشخص شد عنصر کادمیوم تاثیر معنی داری بر افزایش تعداد غلاف پوک در بوته داشت به گونه ای که با افزایش هر واحد کادمیوم، تعداد غلاف پوک در بوته به میزان 5/0 عدد در هر واحد افزایش یافت. همچنین برهمکنش معنی داری بین دو عنصر کادمیوم و آهن در کاهش وزن هزار دانه مشاهده شد. بر همین اساس، بیشترین وزن هزار دانه (131 گرم) در نقاطی با کمترین غلظت کادمیوم و آهن مشاهده شد. همچنین با روی هم اندازی نقشه پراکنش عنصر روی و تعداد دانه پوک در بوته مشخص گردید که این صفت بیشتر تحت کنترل عنصر روی قرار دارد، به طوریکه با افزایش هر واحد روی در خاک، تعداد دانه پوک در بوته 53/0 واحد افزایش نشان داد.

    بحث و نتیجه گیری: 

    در مجموع، با تعیین نقشه پراکنش عناصر سنگین و تطبیق آن با عملکرد و اجزای عملکرد گیاه می توان به شناسایی مناطق آلوده و عوامل موثر در کنترل و گسترش فلزات سنگین در خاک ها و بررسی اثرات آن ها بر عملکرد گیاه پرداخت.

    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، پراکنش مکانی، عناصر سنگین
  • کریم نصیری، تیمور بابائی نژاد*، نوید قنواتی، کامران محسنی فر صفحات 97-106
    زمینه و هدف

    یکی از روش های کاهش آلودگی خاک استفاده ازگیاهان می باشد که به دلیل سادگی، ارزان بودن و سازگاری با محیط زیست نسبت به سایر روش ها موثرتراست. قارچ های میکوریزی همزیست با گیاهان از طریق تغییر و تعدیل فرآیندهای فیزیولوژیکی گیاه می توانند باعث کاهش بیشتر آلودگی شوند

    روش بررسی

    به منظور بررسی تاثیر قارچ آربوسکولار میکوریز (گونه گلوموس موسیه) بر پتانسیل گیاه پالایی تاج خروس، رزماری و کلم زینتی در خاک های آلوده به سرب، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی و به صورت فاکتوریل با 3 نوع گیاه (تاج خروس، کلم زینتی و رزماری)، 6 سطح سرب (0، 25، 50، 100، 200 و 400 میلی گرم در کیلوگرم خاک) و دو سطح قارچ آربوسکولار میکوریز (تلقیح و عدم تلقیح) و در 3 تکرار در سال 1397 در یکی از گلخانه های آبدانان انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که با افزایش غلظت سرب خاک، غلظت سرب ریشه و اندام های هوایی گیاهان افزایش می یابد. قارچ آربوسکولار میکوریز غلظت سرب ریشه و اندام های هوایی گیاه رزماری را افزایش داد. همچنین قارچ میکوریز غلظت سرب را در اندام های هوایی کلم زینتی افزایش اما غلظت سرب ریشه را کاهش داد. بیشترین غلظت سرب اندام هوایی از گیاه رزماری و تلقیح شده با قارچ میکوریز و کمترین غلظت سرب اندام هوایی نیز از گیاه تاج خروس و تلقیح نشده با میکوریز مشاهده گردید. بیشترین فاکتور انتقال سرب به میزان8/5 از گیاه کلم زینتی و تلقیح شده با قارچ میکوریز و کمترین فاکتور انتقال سرب نیز از گیاه تاج خروس تلقیح نشده با میکوریز  و به میزان 7/ 0 مشاهده گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    استفاده از قارچ آربوسکولار میکوریز سبب افزایش غلظت سرب اندام هوایی در کلم زینتی شد که این امر در گیاه پالایی خاکهای آلوده موثر می باشد.

    کلیدواژگان: قارچ، همزیست، آلودگی، خاک، فلزات سنگین
  • آرش رحیمی، رضا برنا، جعفر مرشدی، جبرئیل قربانیان صفحات 107-126
    زمینه و هدف

     تغییر اقلیم را می‌توان یکی از بزرگترین چالش‌های محیط‌زیست دوران اخیر دانست که نشان‌دهنده تغییرات غیرمعمول در اقلیم درونی اتمسفر زمین و پیامدهای ناشی از آن در قسمت‌های مختلف کره زمین است که تهدیدی جدی برای محیط‌زیست به شمار می‌رود. هدف از این پژوهش تهیه نقشه پهنه‌بندی آسیب‌پذیری زیرساخت‌های نواحی جنوبی خوزستان در شرایط تغییر اقلیم می‌باشد.

    روش بررسی

     بدین منظور با استفاده از منابع پیشین و مصاحبه با کارشناسان یازده متغیر مجموع بارش سالانه، میانگین دمای فصل گرم و سرد، روند بارش‌های حدی بیش از 5 میلی‌متر روزانه، تعداد کدهای گرد و غبار، رخداد امواج گرم بالای صدک 95 م، تغییرات بارش، جا به جایی خط ساحلی، تغییرات آب زیرزمینی،‌ سیلاب و آبگرفتگی و تغییرات دما در طی سال 1399 تا 1400مورد بررسی قرار گرفت. با استفاده از دو آزمون تحلیل روند یعنی آزمون تحلیل روند تخمین‌گر شیب سنس و آزمون تحلیل روند من-کندال روند سری زمانی 32 ساله این عناصر طی دوره آماری پایه (2017-1985)، بررسی شد.

    یافته ها

     نواحی جنوبی منطقه مورد مطالعه خوزستان دارای میانگین دمای معادل بیش از 38 درجه سانتی‌گراد در سال بوده است در حالی که بخش‌های شمالی و مرکز منطقه مورد مطالعه دارای دمای بیشتر از 5/38 درجه سانتی‌گراد در سال بوده است. بخش جنوبی خوزستان دارای بارش سالانه‌ای معادل بیش از 273 میلی‌متر در سال بوده است در حالی که بخش‌های جنوبی منطقه مورد مطالعه دارای بارش کمتر از 200 میلی‌متر در سال و در برخی موارد حدود 156 میلی‌متر در سال بوده است.

    بحث و نتیجه گیری

     نتایج نشان می‌دهد که پهنه مخاطره‌آمیز زیاد و بسیار زیاد 80 درصد منطقه را در برگرفته‌اند.

    کلیدواژگان: تغییراقلیم، زیرساخت، بارش، دما، خوزستان
|
  • Behzad Ghobadi, Houshang Amiri *, Ghasem Rekabdar Pages 1-14
    Purpose

    Among all kinds of government resources, taxes, as a permanent and predictable source, have always been the focus of government officials. Economists are always trying to introduce new tax bases that create the least inefficiency in the economic system, among which the "green tax" that is applied on a cost basis has such a feature. This type of tax will be able to successfully increase the quality of the environment; but whether it can replace other taxes, is a double benefit hypothesis that must be considered separately. The purpose of this research is Interpretation of Effectiveness of the Consequences of Green Tax Sustainability based on Themes of Thick Decision.

    Design/methodology/approach: 

    The methodology of this research is a mix methodology and it has been used by Meta-synthesis, Delphi and Rough Theory. The target population was the qualitative, similar research and academic experts in the field of accounting. But the target population in a small part was 22 managers of capital market companies, which is acceptable from the statistical population due to the requirement of rough theory analysis. In this study, based on the meta-combined analysis of the selected researches, 6 crowded / pluralistic decision propositions and 4 consequential components of green tax sustainability were determined, which entered the Ruff collection analysis phase due to the confirmation of theoretical adequacy based on Delphi analysis.

    Finding

    The results in this section identify the most influential crowded / pluralistic decision-making proposition, the three propositions of social responsibility in decision-making; It was the reduction of conflict of interest in decision-making and the legitimacy of decision-making that affects green tax sustainability and reduces emissions as the most effective component of green tax sustainability consequence.

    Keywords: Paradigm of the Consequences of Green Tax Sustainability, Themes of Thick Decision, Rough Set
  • Elham Mahmoudi, Naeimeh Jodeiri Naghashkar *, Morteza Rezaee, Esmaeil Fatehifar Pages 15-26
    Background and Objective

    Estimation of emissions from wastewater treatment plant of an oil refinery is one of the issues that need to be addressed. Air pollutants such as hydrogen sulfide and ammonia are among the most dangerous chemicals that affect personnel health and create environmental issues in industrial facilities because of their carcinogenic and toxic characteristics. The aim of this study is to estimate the amount of emission of air pollutants to the environment.

    Material and Methodology

    In this study, TOXCHEM software was used to estimate the emission rates from wastewater treatment plant of an oil refining company and these results were compared with the available real data from the company.

    Findings

    Results showed that this software is able to estimate the emission rates with high accuracy. According to simulation results, about 45,000 grams of hydrogen sulfide per day from biological treatment section and more than 50,000 grams of ammonia per day from chemical treatment section are emitted into the atmosphere. Due to the limited capacity of wastewater treatment unit in reducing the harmful emissions, it was concluded that the refining processes need to be improved in order to reduce the amount of air pollutants in the wastewater sent to treatment unit. Also simulation showed that since the biological treatment section plays major role in treatment process, the control of microorganisms is required in this unit.

    Discussion and Conclusion

    Due to high surface area of wastewater treatment unit lagoons, aeration, wind direction and turbulence, high emission rates are observed and these emissions need to be controlled.

    Keywords: air pollutants, TOXCHEM, emission estimation, Refinery
  • Mojtaba Panahi, Zahra Dehghan Shabani * Pages 27-39
    Background and Objective

    Today, one of the most important environmental problems is global warming and climate change. From the perspective of social psychologists and behavioral economists, environmental problems are more behavioral and cultural than the result of technological growth and the industrialization of societies. One of the most important causes of climate change problems is the existence of cognitive errors, or inconsistencies between the values ​​of individuals, organizations and institutions in relation to the environment and their actual behaviors towards the environment. Therefore, in this study, the effect of cognitive errors of the formatting effect, which includes two forms of profit or loss and distance, has been investigated on climate change issues.

    Material and Methodology

    The quasi-experimental method was used to answer the questions and the required information was collected in the field through a questionnaire. The statistical population consisted of 280 students. Using random sampling and Cochran's formula, the sample of 160 people was selected.

    Findings

    The results show that in relation to the outcome format, when information is provided in the form of harm to individuals, participants show more concern about climate change issues, so they are more inclined to change their behavior in order to improve the existing climate conditions and in the form of distance, the participants have shown more concern about the climate change of the local format.

    Discussion and Conclusion

    Designing policies in the form of flip can make people aware of cognitive errors in the field of climate change and guide their behavior to reduce climate change.

    Keywords: Climate Change, Behavioral economics, Cognitive bias, Framing effect
  • Sahar Esmaeilpourhamedani, Esmail Shieh *, Kianoosh Zakerhaghighi Pages 41-58
    Background and Objective

    The patterns of people's behavior in urban public spaces are based on the role of location and situation. In other words, the place induces human behavior and actions in space. Vandalism as a subset of crime and one of the most important problems in cities.

    Material and Methodology

    The documentary method is an analytical method that uses Correlation to study the ratio of variables. The case study strategy is and the paradigm is positive. Locations and the extent of vandalism in urban public spaces with the most potential vandalism people have been investigated and evaluated. The collection of qualitative and quantitative data is objectively and subjective, which is dealt with by the etic approach to the conception of as a matter of fact and   as a matter of perception. The case study is a part of the urban public spaces of Hamadan district, which mainly focus on the use of boys' instructional skills, aged 15 to 25 in terms of gender, boys and men, and sex, income, and community base at the lower level of society. Data analysis using the Anova-based spss software is the most effective index of choice among selected indicators through exploratory factor analysis and through the regression analysis, the effectiveness of each of the factors is determined.

    Findings

    The findings of the data analysis indicate that, Location, Enclosure, care and maintenance of urban public spaces are effective in reducing Vandalism   tendencies and consequently the rate of occurrence of Vandalism   behaviors.

    Discussion and Conclusion

    It can be said that the findings of this study are consistent with theoretical expectations and literature reviw. The first priority of the effectiveness was assessed, which should be policy and strategies by researchers, urban designers and urban planners to reduce the spatial effects of these components on the incidence of vandalism behaviors in urban public spaces.

    Keywords: care, maintenance, Enclosure, Vandalism, Public urban spaces, Situation
  • Sedigheh Tootian, Shahrzad Tayaran *, Mohammadjavad Alvandi, Alireza Ghorbani Taari Pages 59-70
    Background and Objective

    The present study investigates the impact of green supply chain management on export performance through the mediating role of environmental performance.

    Material and Methodology

    Sampling method the present study is simple random sampling.  The research data was collected by library and field methods and the instrument used was a questionnaire.  The reliability of the questionnaires was confirmed by Cronbach's alpha method of 0.899 and its validity was confirmed by content and structure methods and was analyzed using statistical, descriptive and inferential tests.

    Findings

    The results of this study indicate that green supply chain management has a positive effect on export performance.  The results also showed that environmental performance has a significant effect on export performance.

    Discussion and Conclusion

    The results obtained for this study, according to the results of testing the research hypotheses, indicate the basic points that managers can use environmental performance to provide the basis for achieving the desired export performance.

    Keywords: Green Supply Chain Management, Export performance, Environmental function
  • Reza Pourimani *, Seyed Mohsen Mortazavi Shahroudi, Roshanak Ghorbani Pages 71-81
    Background and objective

    The study, to assess the level of environmental radiation and to obtain the impact of the development of industry, including petrochemicals, on the formation of nuclear pollution, the specific activity of radionuclides, and the amount of absorbed dose were measured in the Miankaleh peninsula in the north of Iran, south-east of the Caspian Sea.

    Material and Methodology

    43 samples were collected from the north and south coasts of the Miankala peninsula, including 13 bottles of water and 30 bags of sediments, and the specific activities of radionuclides in the samples were determined using a high-purity germanium detector. The distribution map of radioactive elements was made using GIS software.

    Findings

    The average specific activity of 226Ra, 232Th, 40K and 137Cs in sediment samples were 18.17±1.62, 16.21±1.36, 266.28±9.45, and 2.61±0.27 Bqkg-1, respectively, and the average specific activity of 226Ra, 232Th and 40K in water samples was 0.78±0.12, 5.39±0.75 and 17.89±1.79 Bqkg-1, respectively. The average absorbed dose rate in air was calculated as 28.73±1.91 nGyh-1.

    Discussion and Conclusion

    The specific activity of natural radionuclides was calculated to be lower than the global average. The amount of dose absorbed in this area is within the permissible limit. The average radioactive concentration in the water samples of the southern shores of the Miankala peninsula is higher than its northern shores, which are adjacent to the Caspian Sea. However, the concentration of 226Ra, 232Th, and 40K in the northern coastal sediments is higher than that of the southern coasts. The concentration of 137Cs is higher on the southern coast of the Miankala peninsula, which located in a dry area, due to the lack of water flow.

    Keywords: Miankaleh Peninsula, environmental radiation, HPGe detector, Specific activity, Petrochemical Industry
  • Fatemeh Taghavi Ghasemkheyli, Hemmatollah Pirdashti *, Mostafa Emadi, MohammadAli Tajick Ghanbary Pages 83-95
    Background and Objective

    This study aimed to investigate the possibility of heavy metals contamination in the soil next to MDF factory located in Sari, Mazandaran province, Iran and their effects on soybean yield.

    Material and Methodology

    Accordingly, in an area of 3600 square meters 32 soil samples from 16 points (0-15 and 15-30 cm) and 48 plant samples were collected. After transferring the samples to the laboratory, absorption of heavy metals in the soil was measured. Also, the correlation between the yield and yield components with heavy metals were determined.

    Findings

    Distribution map of heavy metals and stepwise regression results showed that the cadmium significantly affected the number of unfilled pods per plant. When Cd increased, the number of unfilled pod increased as the rate of 0.5 per unit. In addition, a significant interaction existed between cadmium and iron for the 1000 grain weight. Accordingly, the maximum 1000 grain weight (131 g) was observed at the areas with the lowest concentration of cadmium and iron. Also, overlapping of distribution map of Zn and the number of unfilled grain per plant indicated that this parameter mainly controlled by Zn. Hence, the number of unfilled grain per plant increased as the rate of 0.53 per unit of Zn in the soil.

    Discussion and Conclusion

    In conclusion, determining distribution map of heavy elements and overlapping with the yield and yield components not only help to identify contaminated areas and effective factors on spread of heavy metals into the soils but also help to evaluate their consequence effects on plant performance.

    Keywords: Yield components, spatial distribution, Heavy Metals
  • Karim Nasiri, Timoor Babaei Nejad *, Navid Ghanavati, Kamran Mohsenifar Pages 97-106
    Background and Objective

    One of the ways to reduce soil pollution is the use of plants, which is more effective than other methods due to its simplicity, cheapness and compatibility with the environment. Mycorrhizal fungi symbiotic with plants can further reduce pollution by changing and modifying plant physiological processes.

    Material and Methodology

    In order to investigate the effect of arbuscular mycorrhizal fungus (Glomus muse species) on the phytoremediation potential of coriander, rosemary and ornamental cabbage in soils contaminated with lead, a completely randomized and factorial experiment with 3 types of plants (coriander, ornamental cabbage) And rosemary) had 6 levels of lead (0, 25, 50, 100, 200 and 400 mg of lead per kg of soil) and two levels of mycorrhizal arbuscular fungus (inoculation and non-inoculation) in 2017 in one of Abdanan greenhouses were done.

    Findings

    The results showed that with increasing soil lead levels, the concentration of lead in the roots and shoots of the plant increased. Arbuscular mycorrhiza increased the concentration of lead in the roots and shoots of rosemary. Mycorrhizal fungi also increased the concentration of lead in the aerial parts of ornamental cabbage but decreased the concentration of root lead. The highest concentration of shoot shoot was observed from rosemary plant and inoculated with mycorrhizal fungus and the lowest concentration of shoot shoot was observed from rosemary plant and not inoculated with mycorrhiza. The highest lead transfer factor was 5.8 from ornamental cabbage plant inoculated with mycorrhizal fungus and the lowest lead transfer factor was 0.7 from mycorrhizal plant inoculated with mycorrhiza.

    Discussion and Conclusion

    The use of mycorrhizal arbuscular fungus increased the concentration of lead in the ornamental cabbage, which is used in phytoremediation of contaminated soils.

    Keywords: fungus, symbiosis, Pollution, soil, Heavy Metals
  • Arash Rahimi, Reza Borna, jafar Morshedi, Jebreel Ghorbanian Pages 107-126
    Background and Objective

     climate change can be considered one of the biggest environmental challenges of the recent era, which indicates unusual changes in the internal climate of the earth's atmosphere and its consequences in different parts of the globe, which is a serious threat to the environment. The purpose of this research is to prepare a vulnerability zoning map of infrastructures in the southern regions of Khuzestan in the conditions of climate change.

    Material and Methodology

     for this purpose, using previous sources and interviews with experts, eleven variables of total annual precipitation, average temperature of hot and cold season, the trend of maximum precipitation of more than 5 mm per day, the number of dust codes, the occurrence of heat waves above the 95th percentile, precipitation changes, displacement of coastline, underground water changes, floods and inundation and temperature changes during 2019 to 2019 were investigated. By using two trend analysis tests, i.e. Sence slope estimator trend analysis test and Mann-Kendall trend analysis test, the trend of the 32-year time series of these elements during the basic statistical period (1985-2017) was investigated.

    Findings

     The southern parts of the studied region of Khuzestan had an average temperature of more than 38 degrees Celsius per year, while the northern and central parts of the studied region had a temperature of more than 38.5 degrees Celsius per year.The southern part of Khuzestan has an annual rainfall equivalent to more than 273 mm per year, while the southern parts of the studied area have less than 200 mm of rainfall per year and in some cases about 156 mm per year.

    Discussion and Conclusion

     The results show that high and very high risk areas cover 80% of the region.

    Keywords: climate change, infrastructure, precipitation, temperature, Khuzestan