فهرست مطالب

پژوهش های بین رشته ای ادبی - پیاپی 8 (پاییز و زمستان 1401)

نشریه پژوهش های بین رشته ای ادبی
پیاپی 8 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/23
  • تعداد عناوین: 13
|
  • فاطمه صغری اصغری مهر، امیراسماعیل آذر*، ساره زیرک صفحات 1-29

    روان شناسی مثبت با تمرکز بر توانایی های انسان مسیر رسیدن به آرامش را به جوامع بشری معرفی می کند. سلیگمن (Seligman) بنیان گذار این علم، با تبیین هیجان های مربوط به زمان (حال، گذشته، آینده) درصدد بیان چیزی است که ارسطو آن را «زندگی خوب» نامید. لذا، از نظر سلیگمن ماهیت شادی پایدار در گذشته، کسب «رضایتمندی» است. لکن او در زمان گذشته با به کارگیری مولفه های ذیل: «شیوه تغییر اندیشه افزایش شکرگزاری آموختن گذشت و بخشش»، رسیدن به رضایتمندی را قابل حصول بیان می کند. بر این اساس رضایت از زندگی بر مولفه های شناختی فرد استوار است. از طرفی، یکی از مفاهیم متعالی عرفان اسلامی نیز «رضایتمندی» است که با شناخت خویشتن و تبیین آموزه های مثبت گرایانه قابل دستیابی است. مولانا نیز با نگرشی مثبت و با محوریت انسان کامل، به آموزه های اخلاقی عنایت ویژه ای دارد. مطالعه چنین میراث گرانبهایی با رویکرد نوین، مبین این حقیقت است که مسایل نظری از جهان بینی و مواریث فرهنگی جدا و ناآشنا نیستند. در این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی ، برای دستیابی به رضایتمندی، به شناسایی و تطابق مولفه های روان شناسی مثبت در مثنوی پرداخته شده است. پرسش اصلی مقاله حاضر در متن مثنوی این است که، کسب رضایتمندی به عنوان نیاز بنیادی انسان امروزی، به چه میزان با مولفه های مطرح شده سلیگمن تطابق دارد؟ نتیجه یافته های تحقیق نشان می دهد دستاوردهای مشترک هر دو اندیشمند حاصل پیوند عمیق با «ایمان» و «معنویت» است. اما دیدگاه مولانا در این سنجه فربه تر می نماید زیرا با تکیه بر ارزش های معنوی الهی و عرفان اسلامی، رهنمونی برای رسیدن به سعادت ابدی است.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: رضایتمندی، روان شناسی مثبت گرا، سلیگمن، مثنوی مولوی، آرامش
  • مطهره آزادی خواه، مریم امیرارجمند*، ماندانا هاشمی صفحات 30-53
    هدف و معنای زندگی، در حال حاضر یکی از دشوارترین و مهم ترین سوالات انسان است. امروزه پاسخ گفتن به این پرسش و پرداختن به این موضوع بیش از گذشته احساس می شود. ویکتور فرانکل نظریه پردازی است که از رهگذر تجربیات سختی که داشته است به این پرسش پاسخ گفته است. وی در مکتب خویش که «معنا درمانی» نام دارد، کوشیده است تا به انسان یادآور شود که هرکس در زندگی و نهاد خود معنایی را باید کشف کند تا به وسیله آن بتواند از سختی ها بگذرد و از پوچی و یاس در امان بماند. فرانکل معتقد است هدف و معنا باید به گونه ای باشد که حتی سخت ترین لحظه های زندگی هم معنادار باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی مولفه های معنا درمانی در شعر دو شاعر معاصر، شاملو و اخوان ثالث و مقایسه دیدگاه این دو شاعر نسبت به معنای زندگی است تا از این راه بتوان به راه کارهایی برای دریافت معنای زندگی ارایه داد. این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی انجام گرفته است؛ به این ترتیب که ابتدا سه مولفه مهم از این نظریه توضیح داده می شود و سپس در شعر شاملو و اخوان ثالث به بررسی و مقایسه پرداخته شده است. جامعه آماری در این تحقیق مجموعه آثار دو شاعر به طور کامل است. دستاورد این پژوهش بیانگر آن است که شاملو سه مولفه عشق، رنج و مرگ را پذیرفته است و از هرکدام معنایی برای ادامه زندگی پیدا کرده است؛ و برخلاف او اخوان ثالث دچار خلا وجودی است و دایم علیه زندگی خود در طغیان است.
    کلیدواژگان: ادبیات معاصر، مرگ، معنا درمانی، عشق، رنج
  • منصور پیرانی*، مرضیه سلیمیان صفحات 54-87

    سلامت، تربیت و موفقیت کودکان در جهان امروز از مسایل بسیار مهم در خانواده ها، محیط آموزشی، فرهنگی و ادبیات کودکان است که در قالب های گوناگون از جمله داستان ها، انیمیشن ها و گونه های دیگر ادبی بازتاب می یابد. اهمیت این مساله موجب شد در آثار ادبی کودکان با رویکرد روانشناختی هم مورد بررسی قرار بگیرد. بدین منظور داستان هایی مورد مطالعه قرارگرفت؛ از میان آن ها داستان «من نوکربابا نیستم» نوشته احمد اکبرپور به جهت وضوح بازتاب این مهم انتخاب شد. این داستان مسایل و مشکلات زندگی فرزندی به نام داوود را روایت می کند، که بسیاری از خصلت هایش در مقام شخصیت اصلی داستان منعکس کننده شخصیت افراد مهرطلب براساس تقسیم بندی سه گانه کارن هورنای و قابل انطباق با نظریه ی روانکاوی شخصیت اوست. این مقاله با روش تحلیل توصیفی، بر آن است تا ضمن شناخت و معرفی تعارض مهرطلبی، شخصیت اصلی این داستان مورد بررسی قرارگیرد و زوایای شخصیتی او که بازتابی است از ویژگی های فرد مهرطلب، تحلیل شود. هدف این مقاله بررسی ابعاد مهرطلبی و ارایه راهکاری در جهت تصعید این مهم است لازم است در امر مهم تربیت بدان توجه شود که غفلت از آن عوارض و پیامدهای ناگواری در پی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: تعارض«_ مهرطلبی»، روانکاوی شخصیت»، روان رنجوری»، ناهنجاری های اجتماعی»
  • ساناز تقی پور حاجبی*، کامران پاشایی، پروانه عادل زاده صفحات 88-110
    ترس از عواطفی است که بشر در طول تاریخ همواره تجربه کرده است استعاره مفهومی یکی از راه هایی است که می توان تفاوت و شباهت فرهنگ ها را در اظهار و چگونگی آن به دست آورد. در اینجا به بررسی و مقایسه این استعاره در آثار علی محمد افغانی و ایشی گورو به روش توصیفی- تحلیلی پرداخته شده است و داده های تحقیق بر پایه رویکرد معناشناسی شناختی در چهارچوب دیدگاه-های نظری لیکاف و جانسون با تعداد 57 مورد در آثار دو نویسنده (29 مورد در آثار افغانی و 28 مورد در آثار ایشی گورو) استخراج شد و تفاوت و تشابه آنها در حوزه های مبدا، اسم نگاشت و انواع استعاره بررسی گشت. نتایج حاصله شباهت میان آنها است و تفاوت کمتر است، شباهت در مبداهای جانداربنیاد، رنگ بیناد، دشمن انگاری، دریا، رکود و بی حرکتی، سرما، مرگ و ماده و در مبداهای آتش، بیماری، سلاح، قمار و دشمن در آثار افغانی است ولی در آثار ایشی گورو نبود، در عوض مبدا گیاه در آثار ایشی گورو آمده و افغانی ندارد که بر اساس مبداها، در اسم نگاشت نیز متفاوت هستند. شباهت اصلی در کاربرد انواع استعاره است که با تفاوت یک درصد، وجود شباهت را تایید کرده است. استعاره هستی شناختی در آثار افغانی با تعداد 15 مورد و درصد 31 /26 و در آثار ایشی گورو با تعداد 14 مورد و درصد 56/24 آمده است، در استعاره ساختاری، اسم نگاشت های هر دو با تعداد مساوی 14 مورد با درصد 56/24 آمده است. این تفاوت اندک موید تاثیر فرهنگ و محیط در ساخت استعاره های «ترس» است.
    کلیدواژگان: استعاره مفهومی، ترس، حوزهمبدا، علی محمدافغانی، کازوئو ایشی گورو
  • ابوالفضل حری* صفحات 111-134
    این مقاله، بر نقش مطالعات میان رشتگی و فرهنگی در تبیین ادبیات تطبیقی تاکید می کند. در این جا، پای چند مساله به میان می آید. اول، ادبیات فقط محدود به متون مکتوب نمی شود و همه نوع متون نوشتاری و غیرنوشتاری را در برمی گیرد. دوم، تعریف دقیقی از ادبیات تطبیقی به مثابه «رشته» یعنی نظام مطالعاتی در دست نداریم. سوم، علاوه بر مطالعات رشته ای، بحث مطالعات میان رشته ای، چندرشته ای، بینا رشته ای، پسارشته ای و فرارشته ای نیز به میان می آید. همه بحث این است که ادبیات تطبیقی چه موقع و چگونه ممکن است به مطالعه فرهنگی بدل شود؟ این مقاله، می کوشد به برخی مسایل مرتبط با پیوند مطالعات فرهنگی، میان رشتگی، و ادبیات تطبیقی اشاره و روابط میان آنها را به اختصار تبیین کند. از این رو، ابتدا به پیشینه مطالعاتی اشاره، و سپس، مبانی نظری بحث تبیین می شود. به تعاریف مختلف فرهنگ نیز اشاره، و مباحث میان رشتگی در ارتباط با مطالعات فرهنگی و ادبیات تطبیقی مرور می شوند. آن گاه تلاش می شود، مسایل میان رشتگی ادبیات تطبیقی به مثابه رشته، مرور شود. این مقاله، درآمدی بر بحث ارتباط ادبیات تطبیقی با سایر هنرها محسوب می شود.
    کلیدواژگان: میان رشتگی، مطالعات فرهنگی، ادبیات تطبیقی، نخبگی، عامه پسندی
  • مریم درپر* صفحات 135-161

    این پژوهش مطالعه ای بینامتنی است که به بررسی وجوه همانندی بوف کور به عنوان آغازگر داستان مدرن فارسی و نقاشی انتزاعی/آبستره واسیلی کاندینسکی و چگونگی کارکرد لایه حسی- ادراکی در آن ها می پردازد. این مشابهت را بین صحنه آغازین بوف کور و شروع هنر انتزاعی واسیلی کاندینسکی (زاده 1866. مسکو) که خود او توصیف نموده، نشان می دهد؛ با هدف مطالعه بوف کور به عنوان یک «درون متن» یعنی متنی که حضور متون دیگر را منعکس می کند. کاندینسکی، که یکی از آغازگران هنر انتزاعی است، از معروف ترین و اثرگذارترین هنرمندان سده بیستم است و صادق هدایت نیز نویسنده ای مشهور در ادبیات ایران و جهان است. نتایج پژوهش مشابهتی را درشروع آفرینش هنر کلامی (داستان بوف کور) و خلق هنر دیداری (نقاشی کاندینسکی) نشان می دهد که حرکت به سوی انتزاع را رقم می زند. این حرکت در هر دو هنر با مکاشفه ای آغاز می شود که نور در آن نقش اساسی دارد و در هر دو، آنچه برای سوژه لذت بخش است، دور شدن از واقعیت است و این امر ریشه در وجه انتقادی بوف کور و هنر کاندینسکی دارد.

    کلیدواژگان: رمان، نقاشی، صادق هدایت، واسیلی کاندینسکی، انتزاع
  • محمدعلی رضایی* صفحات 162-181

    بررسی شخصیت کلو در داستان سووشون مسیله اصلی این مقاله است که به سبب دوری از خانواده روستایی و محیط دلخواهش دچار اضطراب و پرخاشگری شده و در برابر یوسف و خانواده اش، مکانیسم های دفاعی روانی را به کار می برد که منطبق با نظریه کارن هورنای است.هدف از این تحقیق، آن است که تاثیر دوران کودکی و محیط رشد و تعلیم و تربیت را در شکل گیری شخصیت آینده کودک نشان دهد. کودکی که به خاطر احساس ناامنی و نبود محبت واقعی احساس درماندگی کند، راهی جز انتخاب مخالفت و ستیز ندارد.روش مقاله برای رسیدن به اهداف و نتایج مشخص به شیوه توصیفی- تحلیلی بوده و استفاده از روش کتابخانه ای و گردآوری مطالب را در پیش گرفته است.نتایج تحقیق نشان می دهد که وقتی کودک در دوران رشد از امنیت روانی بی بهره باشد، دچار اضطراب های فراوانی می گردد که زمینه روان رنجوری را فراهم آورده و باعث استحاله شخصیتی نیز می گردد؛ و سرانجام یک از تیپ های شخصیتی مورد نظر کارن هورنای در او آشکار می شود.

    کلیدواژگان: کلو، اضطراب، مکانیسم های دفاعی، کارن هورنای، سووشون
  • سمیه رضایی*، جعفر فسایی صفحات 182-221
    ادبیات و خصوصا داستان هایی که برای کودکان نوشته می شود، اگر براساس شناخت درست از شخصیت و روحیات کودکانه و روانشناسی دوران کودکی نوشته شده باشد، نه تنها می تواند در برآورده شدن بعضی از نیازهای کودک، یاری رسان باشد، بلکه در تقویت توانمندی کودکان در برآوردن نیازهایشان نیز می تواند نقش موثری داشته باشد و در این مهم والدین و مربیان کودک را یاری کند.از آنجا که نیازهای شخصیت های داستانی رفتارهای آن ها را شکل و جهت می دهد و اینگونه حوادث داستان به وجود می آید و در حقیقت برانگیختگی یک نیاز موجد ناپایداری در خط داستانی می شود، می توان بر اساس نظریه گلاسر به تحلیل شخصیت های داستانی در داستان های کودکانه و در نهایت تبیین جنبه درمانی و میزان اثربخشی داستان ها در شخصیت و بهبود سلامت روانی مخاطبان کودک پرداخت. در این پژوهش به منظور رسیدن به این هدف، آثار داستانی (تالیف و ترجمه) برگزیده (آثاری که بیشترین جوایز را به خود اختصاص داده اند) در بازه زمانی 1300-1390، براساس کتاب برگ های ماندگار (حدودا 145 داستان)، گزینش شدند. پس از گزینش آثار، شخصیت های داستانی (اصلی و فرعی) در همه داستان ها استخراج شدند؛ سپس به تبیین نیازهای شخصیت ها در داستان پرداخته شد و اینکه برانگیختگی این نیازها به چه انتخاب هایی منجر می شود و نوع انتخاب شخصیت ها چه تاثیری در سرنوشت آن ها دارد و سپس مقایسه ای میان نیازهای پنجگانه صورت گرفت.
    کلیدواژگان: آزادی، بقا، تفریح، داستان های برگزیده، عشق
  • علیرضا شعبانلو* صفحات 222-247

    لیکاف و جانسون، استعاره را ابزاری شناختی می دانند که بواسطه چیزی متعارف و تجربی، چیزی دیگر را می شناسیم. از نظر آنان استعاره در سراسر زندگی روزمره و نه تنها در زبان، که در اندیشه و عمل ما جاری است و نظام مفهومی معمول ما که در چارچوب آن می اندیشیم و عمل می کنیم، ماهیتی اساسا استعاری دارد. آنان مدعی اند در نظریه های سنتی، به رابطه استعاره با تفکر توجه نشده است؛ بلکه فقط به تعابیر زبانی استعاره ها در شعر و ادبیات توجه کرده اند و بین زبان روزمره و زبان ادبی تمایز نهاده اند. از این رو تعریف جدید را در تقابل با استعاره زبانی، استعاره مفهومی نامیدند که دارای ویژگیهای چون یک سویگی نگاشت و اصل تغییر ناپذیری است و به انواعی چون استعاره متعارف و نو و تصویری تقسیم می شود. در این مقاله، نظریه استعاره مفهومی و برخی از تناقضهای درونی آن را نقد کرده ایم که برخی از نتایج عبارتند از: شناخت و فهم استعاری نیست بلکه قیاسی است؛ استعاره مبتنی بر شباهت است و تغییر ناپذیری اصل معتبری نیست.

    کلیدواژگان: استعاره مفهومی، تناظر، شباهت، حوزه مبدا، حوزه مقصد
  • شیرزاد طایفی*، سمیه قربانپور دلیوند صفحات 248-275
    در دنیایی که تعامل و مواجهه با دیگری و بیگانه و هم زیستی با وی، حقیقتی انکارناپذیر محسوب می گردد، ارایه راهکاری برای اجرای بی خطرترین و مسالمت آمیزترین شیوه های تعامل و هم زیستی منظور نظر تمامی اندیشمندان میان فرهنگی با رویکردهای گوناگونشان محسوب می شود. به باور اندیشمندان میان فرهنگی، این شیوه ها از مسیر چگونگی فهم- خود- از- دیگری- می گذرد. اهمیت شیوه های تعامل، گفت وگو و درک دیگری، گفتمان میان فرهنگی را به شیوه ای مبسوط، به مساله فهم از دیدگاه هرمنوتیک میان فرهنگی متمرکز کرده است. بازتاب رفتارهای هر فرهنگ نسبت به فرهنگ های بیگانه، معیاری برای تحلیل جهان بینی فرهنگ ها نسبت به یکدیگر است که در زبان، عقاید، آداب و رسوم، قوانین و فرهنگ هر ملت جریان دارد. شعر و هنر را نیز از آن جهت که بازتابی از حقایق جهانند، می توان منبع مناسبی برای بررسی نوع فهم حقیقت ذات دیگری در یک فرهنگ و تلقی-خود- در رویارویی با فرهنگ بیگانه دانست. در این پژوهش با بررسی مجموعه شعر « طفلی به نام شادی» شفیعی کدکنی، نگاه شاعر به دیگری، بیگانه، فهم و درک دیگری و شیوه های تعامل با آن از منظر هرمنوتیک آنالوژیک مال، دیالوگ چند سویه ی کیمرله و نیز پولی لوگ ویمر، مورد مداقه قرار گرفته است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که اهمیت حضور، درک هویت، تعامل و هم سخنی با دیگری ضمن پاسداشت هویت خودی در جامعه ای اسلامی و نیز درک تفاوت های میان خود و بیگانه، از درون مایه های برجسته مجموعه شعر «طفلی به نام شادی» و هم سو با آرمان های مد نظر اندیشمندان هرمنوتیک میان فرهنگی است.
    کلیدواژگان: هرمنوتیک میان فرهنگی، دیالوگ، پولی لوگ، رام ادهر مال، طفلی به نام شادی
  • الهه فیضی مقدم*، محمد عارف، محمدرضا شریف زاده صفحات 276-312
    هدف این مقاله خوانش بیش متنی اساطیر ترکیبی پیکرگردانی در نمایشنامه های بهرام بیضایی بر پایه نظریه ژرار ژنت است. بیش متنیت یکی از اقسام ترامتنیت ژنت، درباره ارتباط میان دو متن است. این نظریه بیشتر به برگرفتگی و تاثیر متن پیشین بر متن پسین می پردازد و شامل دو نوع اساسی، همانگونگی و تراگونگی ست. اساطیر ترکیبی پیکرگردانی از مهمترین عوامل اعجاب آفرین در ادبیات به شمار می آیند. در فرآیند پیکرگردانی، موجودات از صورتی به صورت دیگر بدل می گردند و در حالت ترکیبی به صورت مخلوقاتی مرکب از انسان، حیوان و... ظاهر می شوند. ادبیات خاستگاه حضور اساطیر است و بر یکدیگر تاثیرات دوسویه دارند، این رابطه بزنگاهی ست که می توان از منظر بیش متنی به آن پرداخت. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که این موجودات در هجده نمایشنامه بیضایی وجود دارند و حضور آنها وامدار ادبیات اسطوره ای، افسانه های عامیانه و منظومه های پهلوانی است. بیضایی در فرآیند تبدیل روایات اساطیری (پیش متن) به نمایشنامه (بیش متن) به مضمون اصلی وفادار بوده و در اغلب موقعیت های نمایشی از آن ها به طور مستقیم بهره برده است. روش پژوهشی این مقاله توصیفی- تحلیلی بوده و بر پایه تحلیل محتوای کیفی، ویژگی های اساطیر ترکیبی پیکرگردانی در نمایشنامه های بیضایی کشف شده و با استناد به نظریه بیش متنیت، میزان تاثیرپذیری آن ها از ادبیات کهن بررسی گردیده است.
    کلیدواژگان: ادبیات نمایشی، بهرام بیضایی، بیش متنیت، اساطیر پیکرگردانی، ژراژ ژنت
  • هاشم کرمی*، نسرین علی اکبری، زانیار نقشبندی صفحات 313-341

    نظام مفهومی ای که با آن می اندیشیم، ساختاری استعاری دارند که با عنوان استعاره های مفهومی در فرهنگ، هنر و آداب و رسوم انسانها ظاهر می شوند و این امر در بحث زبان شناسی شناختی قابل بحث و بررسی است. استعاره های مفهومی به عینی سازی امور ذهنی می پردازد و نگرش شاعران و نویسندگان را در حوزه های مختلف این مقوله، مورد ارزیابی قرار می-دهد. یکی از این مفاهیم انتزاعی، زمان است. پژوهش حاضر، در راستای این موضوع و با تکیه بر نظریه مذکور صورت گرفته که در آن به تحلیل مفهوم مورد بحث در آثار محمد جواد محبت و پرتو کرمانشاهی پرداخته شده است. در آثار شاعران مذکور، زمان به صورت های مختلفی عینی می گردد، پرتو کرمانشاهی زمان را به صورت انسانی خون ریز و محمد جواد محبت، زمان را به صورت انسانی سخاوتمند می بیند، نگاه دو شاعر به مقوله زمان در بحث حیوان انگاری نیز بسیار به هم نزدیک است و با دیدی منفی به زمان می نگرند. گاهی زمان در اشعارشان به صورت پرده و حایل جلوه می کند و گاهی به صورت اشیاء قابل شمارش؛ آنان از زمان به عنوان مکانی محصور یاد می کنند که نگرش هر یک در این امر متفاوت است. این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی به انجام رسیده که در آن ضمن عینی سازی مفهوم زمان، اشتراکات و افتراق-های حوزه های مختلف آن را برای مخاطبان شرح و تفسیر نموده ایم. یافته های تحقیق نشان می دهد که نگاه محمد جواد محبت و پرتو کرمانشاهی در عینی سازی مفهوم زمان با امور طبیعت نیز نمود بارزی دارد

    کلیدواژگان: استعاره مفهومی، زمان، شعر معاصر، محمد جواد محبت، پرتو کرمانشاهی
  • بهمن نامور مطلق، پریسا علیخانی* صفحات 342-372
    اسطوره-آیین سارای یکی از روایت های مشهور و مشترک در میان مردم آذربایجان (ایران و جمهوری آذربایجان) است. این اسطوره-آیین، روایت عشق دختر و پسری است که در اثر غیبت عاشق و ظلم خان روستا به خودکشی معشوق می انجامد. این اسطوره-آیین در ادبیات و هنر مردم این مناطق ریشه دوانده و دارای بار ارزشی بالایی در فرهنگ این منطقه است. نگارندگان در این پژوهش که به شیوه ی توصیفی-تحلیلی انجام شده است، تلاش کرده اند تا الگوی عشق را در این روایت، بررسی نموده و اصلی ترین ویژگی آن را استخراج نمایند. مطابق مطالعات انجام شده، مطابق با نظریه ی رنه ژیرار، قربانی شدن معشوق در نتیجه ی میل به تقلید و به دست آوردن دختری که اغلب مردان روستا خواهان وی هستند، توسط خان روستا و گسترش خشونت در میان افراد روستا در جهت حفظ ناموس روستا که نامزد مرد دیگری است ، اصلی ترین الگو برای این روایت شناخته شده است. در این ماجرا، خودکشی معشوق به عنوان تنها راه حل برون رفت از این مناقشه در جهت حفظ اصالت، وفاداری و آزادگی یک زن و در عین حال، ممانعت از آسیب دیدن سلامت و امنیت روستا توسط خان است. پس از این قربانی شدن، قربانی تبدیل به یک اسطوره شده و از آیین سارای که به واسطه ی ادبیات شفاهی و کتبی، موسیقی، شعر، تیاتر و سینما نمود می یابد، پشتیبانی می کند.
    کلیدواژگان: سارای، ژیرار، رقابت تقلیدی، قربانی، آزادگی
|
  • Fatemeh Soghra Asgharimehr, AmirIsmail Azar *, Sara Zirak Pages 1-29

    Positive psychology focuses on human’s abilities and shows the way to peace in human societies. Seligman, the founder of this science, tries to express what Aristotle called the "good life" by explaining the emotions of the time (present, past, future). Therefore, according to Seligman, the nature of lasting happiness in the past is to get "satisfaction". But in the past he believed in how to: change your mind, increase gratitude and learn to forgive. Satisfaction is achievable. Consequently, satisfaction with life is based on the cognitive components of the individual. On the other hand, one of the transcendent concepts of Islamic mysticism is "satisfaction", which can be achieved through self-awareness and explanation of positivist teachings. Rumi also pays special attention to moral teachings with a positive attitude and a focus on the perfect person. Investigating such a precious heritage with a new approach shows that theoretical issues are not separate from the worldview and cultural heritage. In this research, the components of positive psychology in Masnavi were identified and adapted using descriptive analytical methods to achieve satisfaction. The main question of this article in Masnavi's text is “To what extent does the acquisition of satisfaction as a basic need of modern man correspond to the components proposed by Seligman?”. In conclusion the joint achievements of both thinkers are the result of a deep connection with "faith". But Rumi's vision is bolder in this regard; Because relying on divine spiritual values and Islamic mysticism makes him a guide to eternal happiness.

    Keywords: Satisfaction, Positive Psychology, Seligman, Rumi's Masnavi, Peace
  • Motahareh Azadi Khah, Maryam Amir Arjomand *, Mandana Hashemi Pages 30-53
    The purpose and meaning of life is currently one of the most difficult and important questions for human beings. Today, answering this question and addressing this issue is felt more than ever. Victor Frankl is a theorist who has answered this question through his difficult experiences. In his doctrine, which is called "meaning therapy", he has tried to remind human that everyone should discover a meaning in his life and institution so that he can overcome hardships and avoid emptiness and despair. Frankel believes that purpose and meaning should be such that even the most difficult moments of life are meaningful. The purpose of this study is to investigate the components of meaning therapy in the poetry of two contemporary poets, Shamloo and the Third Brotherhood, and to compare the views of these two poets on the meaning of life in order to provide solutions to the meaning of life. This research has been done by descriptive-analytical method; In this way, first three important components of this theory are explained and then in the poetry of Shamloo and the Third Brotherhood are studied and compared. The statistical population in this research is a complete collection of works of two poets. The result of this research shows that Shamloo has accepted the three components of love, suffering and death and has found meaning to continue living from each of them; And unlike him, the Third Brotherhood suffers from an existential vacuum and is constantly in revolt against his life.
    Keywords: contemporary literature, Death, Meaning therapy, Love, suffering
  • Mansoor Pirani, Marzieh Salimian Pages 54-87

    The health, education and success of children in today's world is one of the most important issues in families, educational environment, culture and children's literature, which is reflected in stories, animations and other literary genres. The importance of this issue led to the study of children's literary works with a psychological approach. For this purpose, stories were studied; Among them, the story "I am not my daddy’s servant" written by Ahmad Akbarpour was chosen to clearly reflect this important point. The story narrates the problems of the life of a child named Davood, many of whose characteristics as the main character of the story reflect the personality of loving people based on the threefold division of Carnorhorney and compatible with his theory of psychoanalysis. This article, with a descriptive-analytical method, intends to identify and introduce the conflict of affection, to examine the main character of this story and to analyze her personality angles, which is a reflection of the characteristics of a loving person. The purpose of this article is to study the dimensions of benevolence and provide a solution to sublimate this important issue.

    Keywords: Seeking, Personality Psychoanalysis, Conflict, Neuroticism, Social Anomalies
  • Sanaz Taghipour Hajebi *, Kamran Pashaie, Parvaneh Adelzadeh Pages 88-110
    Fear is one of the emotions that human beings have experienced throughout history, It has the same characteristics in almost all nations. With Conceptual metaphor, differences and similarities of cultures can be achived in statement and how. The present examines and compares this metaphor in the work of Afghani and Ishiguro, with method descriptive_ analytical and research data extracted within the framework of Lakoff and Gohnson with 57 case Fear conceptual metaphors in works of two author (29 case of Afghani and 28 case in Ishiguro works). The results show similarities between them and difference is less. Similarities were found in the origins of Living foundation , color of foundation hostility , sea, stagnation and inactivity, cold, death and matter.And the source domains fire, disease, weapons ,gambling and enemy were found in the Afghani works, but not in the Ishiguro. instead the source domain of the plant came in the Ishiguro and there are no Afghani works, that are different in the mapping name according to the sources. The main similarity of both is in the use of metaphors, which confirms the similarity by a difference of one percent.The ontological metaphor is in the Afghani works with 15 case and 26/31 percent and in the Ishiguro works with 14 case and 24/56 percent. In the structural metaphor, the mapping names of both are equal to 14 case with 24/56 percent. This slight difference also confirm the influence of culture and environment on the construction of fear metaphors.
    Keywords: conceptual metaphor, Fear, source domain, Ali mohammad Afghani, Kazuo Ishiguro
  • Abolfazl Horri * Pages 111-134
    This paper lays emphasis on the role of interdisciplinary and cultural studies in explaining comparative literature. Here, some issues are raised. First, literature is not limited to written texts and all types of written and non-written texts are possible. Second, we do not have a precise definition of comparative literature as a "discipline," that is, a system of study. Third, in addition to disciplinary studies, there is also discussion of interdisciplinary, multidisciplinary, interdisciplinary, postdisciplinary, and transdisciplinary studies. The debate is when and how can comparative literature become a cultural study? This paper tries to briefly point out some issues related to the connection between cultural studies, interdisciplinary, and comparative literature and explain the relationship between them. Hence, first the background is mentioned, and then the theoretical foundations of the discussion are explained. Different definitions of culture are also mentioned, and interdisciplinary discussions related to cultural studies and comparative literature are reviewed. An attempt is then made to review the interdisciplinary issues of comparative literature as a discipline. This paper is an introduction to the discussion of the relationship between comparative literature and other arts.
    Keywords: Interdisciplinary, Cultural Studies, Comparative literature, elite, Popularity
  • Maryam Dorpar* Pages 135-161

    This article is an intertextual study that investigates the similarities between the blind owl as the initiator of the modern Persian story and Wassily Kandinsky's abstract painting and how the sensory-perceptual layer works in them And it shows the similarity between the opening scene of the blind owl and the beginning of Wassily Kandinsky's abstract art that he himself described; with the aim of studying the blind owl as an "in-text", i.e. a text that reflects the presence of other texts. Kandinsky, who is one of the founders of abstract art, is one of the most famous and influential artists of the 20th century, and Sadegh Hedayat is also a famous writer in Iranian and world literature. In the present article, which was conducted using the qualitative matching method, the results of the research show a similarity in the beginning of the creation of verbal art (the story of the blind owl) and the creation of visual art (Kandinsky's painting), which marks the movement towards abstraction. This movement in both arts begins with a revelation that Light plays an essential role in it and in both, what is pleasurable for the subject is to get away from reality, and this is rooted in the critical aspect of the blind owl and Kandinsky's art.

    Keywords: Novel, painting, Sadegh Hedayat, Wassily Kandinsky, abstraction, criticism
  • MohammadAli Rezaei * Pages 162-181

    The study of Kello's character in Suvashun's story is the main issue of this article that anxiety and aggression due to being away from the rural family and his favorite environment and uses psychological defense mechanisms against Yousef and his family Which is consistent with Karen Horney's theory. The purpose of this study is to show the effect of childhood and the environment of growth and education on the formation of the future personality of the child. The main question is how does the child feel helpless because of the feeling of insecurity and lack of true love and there is no other way but to choose opposition? The method of the article is to achieve specific goals and results in a descriptive-analytical manner and the results of the research show that Kello suffers from a lot of anxiety due to the lack of psychological security in childhood, Which provides the background for neurosis and also causes personality transformation; and finally, one of Karen Horney's favorite personality types is revealed in him.

    Keywords: klloe, anxiety, Defense mechanisms, Karen Horney, Suvashun
  • Somayeh Rezaee *, Jafar Fasaee Pages 182-221
    Literature and especially stories written for children, if written based on a correct understanding of childish personality and spirits and childhood psychology, can not only help meet some of the child's needs, but also strengthen children's ability to meet their needs. Have an effective role in this and help the parents and educators of the child.Since the needs of fictional characters shape and direct their behaviors and such story events occur and in fact the arousal of a need creates instability in the storyline, one can analyze fictional characters in children's stories and finally explain the aspect according to Glaser theory. The treatment and the effectiveness of the stories on the personality and improving the mental health of the child audience.In this study, in order to achieve this goal, selected fiction works (authorship and translation) (works that have won the most awards) in the period 1300-1390, based on the book of lasting leaves (about 145 stories), were selected. After selecting the works, fictional characters (main and secondary) were extracted in all stories; Then, the needs of the characters in the story were explained and what choices lead to the arousal of these needs and what effect the type of choice of the characters has on their destiny, and then a comparison was made between the five needs.
    Keywords: Freedom, Survival, Fun, Featured Stories, Love
  • AliReza Shabanlou * Pages 222-247

    Lakoff and Johnson consider metaphor as a cognitive tool by which we know something else through something conventional and empirical. For them, metaphor is essentially pervasive in everyday life, not just in language, but in our thoughts and actions, and in our ordinary conceptual system in which we think and act, is fundamentally metaphorical in nature. They claim that in traditional theories, the relationship between metaphor and thought has not been considered; Rather, they pay attention only to the linguistic interpretations of metaphors in poetry and literature, and distinguish between everyday language and literary language. Hence, the new definition, in contrast to linguistic metaphor, was called conceptual metaphor, which has features such as one-sided mapping and the principle of immutability, and is divided into types such as conventional, novel and pictorial metaphor. In this article, we have criticized the theory of conceptual metaphor and some of its internal contradictions. Some of the results are: cognitive understanding is not metaphorical but deductive; Metaphor is based on similarity and immutability is not a valid principle. Rumi's metaphorical language is a mythical language and his mental structure is consistent with ancient ideas because the linguistic and intellectual works of ancient narrations about the king and the beloved and God and love and creation are still present in the texts that Rumi read and in his public beliefs and society. It is possible that Rumi had reached such a knowledge of love without will and considered it to have such characteristics.

    Keywords: conceptual metaphor, correspondence, Similarity, source domain, Target domain
  • Shirzad Tayefi *, Somayyeh Ghorbanpoor Delivand Pages 248-275
    In a world where interaction and confrontation with others and strangers and coexistence with him is an undeniable truth, providing a solution to implement the safest and most peaceful ways of interaction and coexistence is the view of all intercultural thinkers with their different approaches. According to intercultural thinkers, these practices go hand in hand with how one understands oneself. The reflection of the behaviors of each culture towards foreign cultures is a criterion for analyzing the worldview of cultures in relation to each other, which flows in different languages, beliefs, customs, laws and, in general, different cultures. Poetry and art, also, because they are a reflection of the realities of the world, can be considered as a good source for examining the kind of understanding of the truth of another essence in a culture and its perception in the face of a foreign culture. In this study, by examining Shafi'i Kadkani's collection of poems "A Child Called Happiness", the poet's view of another, alien, understanding and other ways of interacting with it from the analogous hermeneutic perspective of property, Kimmerle's multifaceted and all-round dialogue and polylogue Weimer has been examined. Research findings indicate that the importance of presence, appreciating of identity, interaction and fellowship while preserving one's own identity in an Islamic society and understanding the differences between self and stranger, are prominent themes of the collection of poems "A child called happiness" and in line with the ideals of cross-cultural hermeneutic thinkers.
    Keywords: InterculturalHermeneutics, dialogue, Polylogue, Ram Adhar mall, A Child Called Happiness
  • Elahe Feizi Moghaddam *, Mohammad Aref, Mohamadreza Sharif Zadeh Pages 276-312
    The purpose of this paper is the hypertextual study of the compound metamorphosis myths in Bahram Beyzai's plays based on the theory of Gérard Genette. Hypertextuality is one of the types of Genette' transtextuality, which represents the connection between two texts. This theory expresses the effectiveness and derivation of the hypotext on the hypertext and includes two basic types, imitation and transformation. The compound metamorphosis myths are considered to be one of the most important surprising elements in the literature. In metamorphosis, creatures transform from one form to another and in the combined structure, creatures are represented as a composite of humans, animals, etc. Literature is considered as the origin of the presence of myths which both impress mutually on each other. This connection provides an opportunity to study them with respect to the theory of hypertextuality. The results of this study reveal that these creatures exist in eighteen plays written by Beyzai, and their existence is inspired by mythological literature, folk tales and heroic poems. In the process of turning mythological narratives into plays, Beyzai has been loyal to the main themes and has often used them directly. The methodology of this paper is descriptive-analytical, and based on the qualitative content analysis, the features of the compound metamorphosis creatures have been identified in Beyzai's plays and according to the theory of hypertextuality, the interactions of the plays with ancient literature have been studied.
    Keywords: Dramatic literature, Bahram Beyzai, Hypertextuality, Metamophosis Myths, Gé, rard Genette
  • Hashem Karami *, Nasrin Aliakbary, Zaniar Naghshbandi Pages 313-341

    Our conceptual systems that we think about have a metaphorical structure that appears as conceptual metaphors in human culture, art, and customs, and this can be discussed in the discussion of cognitive linguistics. Conceptual metaphors objectify mental matters and evaluate the attitudes of poets and writers in different areas of this category. One of these abstract concepts is time. The present research has been done in line with this issue and based on the mentioned theory, in which the concept under discussion in the works of Mohammad Javad Mohabbat and Parto Kermanshahi has been analyzed. In the works of the mentioned poets, time becomes objective in different ways, Kermanshahi ray sees time as a bloody human being and Mohammad Javad Mohabbat sees time as a generous human being, the view of two poets on the category of time in the discussion of zoology They are also very close to each other and look at time with a negative view. Sometimes time appears as a curtain in their poems and sometimes as countable objects; they refer to time as an enclosed space, with different attitudes. This research has been done with a descriptive-analytical method in which, while objectifying the concept of time, we have explained and interpreted the commonalities and differences of different fields for the audience. Findings show that the view of Mohammad Javad Mohabbat and Parto Kermanshahi in objectifying the concept of time with nature is also prominent, but in all cases above,

    Keywords: conceptual metaphor, Time, contemporary poetry, Mohammad Javad Mohabbat, Parto Kermanshahi
  • Bahman Namvarmotlahg, Parisa Alikhani * Pages 342-372
    The myth-religion of Sarai is one of the most popular and common traditions among the people of Azerbaijan. This myth-religion is the narration of the love of a girl and a boy, which leads to the suicide of the beloved due to the absence of the lover and the oppression of the village khan. This myth-religion is rooted in the literature and art of the people of these regions and has a high value burden in the culture of this region. In this research, which has been done in a descriptive-analytical manner, the authors have tried to study the pattern of love in this narrative and extract its main feature. According to studies, according to René Girard's theory, the sacrifice of the beloved as a result of the desire to imitate and obtain the girl that most village men want, by the village house and the spread of violence among the villagers in order to Preserving the honor of the village - which is the candidate of another man - is known as the main model for this narrative. In this case, the suicide of the beloved is the only way out of this conflict in order to preserve the authenticity, loyalty and freedom of a woman and at the same time, prevent Khan from harming the health and security of the village. After this sacrifice, the victim became a myth and supported the Sarai religion, which is manifested through oral and written literature, music, poetry, theater and cinema.
    Keywords: Sarai, Girard, Imitation Competition, Victim, Freedom