فهرست مطالب

فرهنگ رضوی - سال یازدهم شماره 41 (بهار 1402)

فصلنامه فرهنگ رضوی
سال یازدهم شماره 41 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • البرز محقق گرفمی*، سید علی دلبری، رضا حق پناه صفحات 9-34

    گام نخست پاسخ گویی استوار به شبهات، روش شناسی شبهه گری معارضان است. یکی از روش های شبهه گری مخالفان آموزه های شیعی، استناد به منابع حدیثی امامیه است. دکتر ناصر قفاری، نویسنده کتاب «اصول مذهب الشیعه، نقد و عرض» نیز از این روش سود جسته است. نوشتار حاضر با استفاده از منابع کتابخانه ای و بهره از روش توصیفی-تحلیلی، در پی یافتن روش های شبهه گری قفاری بر آن دسته از آموزه های شیعی است که به کتاب «عیون اخبار الرضا علیه السلام» مستند شده اند. برای این منظور تمامی استنادات وی به این کتاب از منظر روش شناسی بررسی شده اند. دستاورد پژوهش این است که مجموعه شبهات وی در سه رده تعارض نمایی میان احادیث، تعارض نمایی احادیث با قرآن و نیز مغالطه، قابلیت ارزیابی روشی دارند. مواردی چون تقطیع، فهم نامناسب واژگان، عدم توجه به خانواده حدیث و بزرگ نمایی آسیب های گریبانگیر حدیث در رده اول می گنجند. هم چنین درک نادرست از مفاهیم قرآنی و تقطیع حدیث، سبب تعارض نمایی روایات با قرآن شده است. در حوزه مغالطات نیز مواردی چون انحصارگرایی، مغالطات واژگانی و نیز مغالطه دلیل بیگانه، سه گونه پربسامد در روش شبهه گری قفاری ارزیابی می شوند.

    کلیدواژگان: عیون اخبار الرضا (ع)، قفاری، اصول مذهب الشیعه، روش های شبهه گری، حدیث
  • یاسین پورعلی قراجه*، میثم بلباسی، سید حنیف رضازاده صفحات 35-66

    «جهاد تبیین» به یکی از واژه های پربسامد در آثار تحلیلگران فرمایشات مقام معظم رهبری تبدیل شده است که ایشان در اربعین امسال در دیدار با دانشجویان، «جهاد تبیین» را از وظایف آن ها برشمرده است. در همین راستا، بررسی پشتوانه های دینی این کار از ارزش بالایی برخوردار است؛ چراکه به آن صبغه دینی و شرعی مضاعف می دهد. جهاد تبیین برای دفع ایراد و اشکال از ساحت معارف اسلامی، به ویژه «احادیث» و برای حفظ دین از طعن مخالفان و معاندان از اهمیت و ضرورت به سزایی برخوردار است. با این تفاسیر، پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به این پرسش است که امام رضا (ع) چگونه و با استعانت از چه رویکرد و شیوه‎ای به تبیین «مشکل الحدیث»های اجدادشان می پرداختند؟ در همین راستا، نوشتار پیش‎رو، ضمن بیان پشتوانه دینی کلیدواژه «جهاد تبیین»، به بررسی سیره امام رضا (ع) در محدوده کتاب عیون اخبارالرضا (ع) پرداخته است. طبق یافته های پژوهش که مبتنی بر روش «اسنادی» است؛ امام رضا (ع) در مواجهه با تبیین مشکل‏ الحدیث، با سه رویکرد «تبیینی»، «انکاری» و «تاویلی» مجاهدانه به تبیین احادیث مشکل اجداد طاهرینش پرداخته اند که این احادیث در سطح جامعه اسلامی، سبب شبهه و سوال شده بود. هدف اصلی از این پژوهش این است که نشان داده شود جهاد تبیین امر مقدسی است که مجاهدان اصلی این جهاد، ایمه طاهرین (ع) هستند .

    کلیدواژگان: جهاد تبیین، امام رضا علیه السلام، عیون اخبارالرضا، مشکل الحدیث، آیت الله خامنه ای
  • احد فرامرز قراملکی، فهیمه ساجدی مهر*، محمد روحانی علی آبادی صفحات 67-91

    تکلیف در حد وسع در پنج آیه قرآنی آمده و در تاریخ دانش های تفسیر و کلام نیز چالش های فراوانی ایجاد کرده و دانشمندان مسلمان را به گروه بندی کشانده است. چالش ها در تکلیف در حد وسع اغلب در چهار مسیله عقلی و سمعی، امکان و امتناع، وقوع و عدم وقوع و حسن و قبح آن است. در دو حدیث از امام رضا (ع) به این چالش ها پاسخ داده می شود. به رغم اهمیت این دو حدیث تاکنون تحقیق مستقلی در تحلیل مفهومی و گزاره ای و لوازم منطقی آن ها منتشر نشده است. مسیله اصلی این تحقیق، فرایند دلیل آوری و ماخذ برهان در دو حدیث رضوی با بررسی تاثیر ماخذ برهان در این دو حدیث بر میراث تفسیری شیعه و مقایسه آن با تفاسیر اهل سنت است. تفاوت ماخذ برهان در بیان امام رضا (ع) یعنی «عدالت» با ماخذ برهان با تفاسیر اهل سنت یعنی «رحمت» تفاوت مفهومی تکلیف در حد وسع را نشان می دهد. مفاد این حدیث نقش راهبردی در سلامت و سرآمدی نظام های حقوقی، تربیتی و اخلاقی دارد. عادلانه بودن تکلیف در این روایت می تواند به منزله شاخصی برای ارزیابی در وظایف حرفه ای به کار رود.

    کلیدواژگان: حدیث رضوی، وسع، تکلیف در حد وسع، عدل الهی، رحمت الهی
  • سید محمد سیدکلان*، بهنام صحرانورد صفحات 93-118

    هدف این پژوهش، ارایه یک فراترکیب (سنتزپژوهی) از مصادیق و مضامین اصلی مناظرات رضوی بر اساس مقالات و مطالعات صورت گرفته در مجلات و کتاب های مختلف بوده است. بر همین مبنا، این مطالعه به لحاظ هدف کاربردی و رویکرد پژوهش از نوع کیفی بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل تحقیقات انجام شده در حوزه مناظرات امام رضا (ع) بود که در مجموع 66 مقاله انتخاب و چکیده آن ها بررسی شد. با توجه به ملاک های پژوهش، از این میان تعداد 17 مقاله و 3 کتاب مرجع به صورت هدفمند انتخاب و بررسی شد. یافته ها نیز نشان داد که مناظرات امام رضا (ع) با روش شناسی و محتوا قابل بررسی بوده است که از این حیث به لحاظ روش مناظره 25 مصداق و به لحاظ محتوایی 24 مصداق با مضامین هستی شناسی، معرفت شناسی و انسان شناسی شناسایی شد. در نتیجه، می توان گفت مناظرات امام رضا (ع) در مجامع علمی عصر حاضر برای اندیشمندان به لحاظ روش، اصول و چگونگی فرایند مناظره ای در موضوعات پرچالش علمی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: سنتز پژوهی، فراترکیب، مناظرات رضوی، جریان شناسی، امام رضا(ع)
  • طاهره ناجی صدره*، محسن نورائی صفحات 119-149

    حدیث دومین منبع معارف اسلامی است. مشکلاتی مانند تحریف، تصحیف و فراموشی و اشتباه راویان و ..  سبب شده تا دسترسی به احادیث معتبر دشوار گردد. اندیشمندان مسلمان به ویژه محدثان شیعه و اهل سنت می کوشند تا با تکیه بر معیارهای معتبر؛ احادیث صحیح را مشخص نمایند. هر چند اختلاف در معیارها سبب شده تا نتیجه کوشش ایشان در بیشتر موارد متفاوت باشند. اما در پاره ای از موارد نیز هر دو گروه بر اعتبار یک روایت اتفاق نظر دارند. نوشتار حاضر می کوشد تا با تکیه بر روش توصیفی - تحلیلی رویکرد فقه الحدیثی اهل سنت در مواجه به مرویات از امام رضا (ع) را به بحث نشیند. نتیجه پژوهش نشان می دهد حدیث پژوهان اهل سنت، بسیاری از روایات فضایل اهل بیت (ع) و حتی فضایل پیامبر (ص) و نیز روایات طبی امام رضا (ع) را ضعیف یا وضع شده از ناحیه روات ایشان قلمداد می کنند، لیکن احادیث تفسیری و اخلاقی آن حضرت، نزد آنان از صحت و مقبولیت نسبی برخوردار است. نتیجه این پژوهش در حوزه مطالعات «مشترکات حدیثی» و نیز مرجعیت علمی اهل بیت (ع) کاربرد دارد هم چنان که در عرصه  مطالعات تقریب مذاهب سودمند است.

    کلیدواژگان: روایات امام رضا (ع)، منابع اهل سنت، روایات فضائل معصومین (ع)، روایات تفسیری، روایات طبی، احادیث اخلاقی
  • رها شکفته*، محمود نوذری صفحات 151-184

    این پژوهش با هدف بررسی محتوای دعاهای کودکان در حرم مطهررضوی انجام شد. برای رسیدن به این هدف درک کودک از مفاهیم مرتبط با محتوای دعا چون زیارت، دعا و امام رضا (ع) بررسی شد. جامعه آماری در این بررسی کلیه کودکان 6 تا 11 سالی بودند که در زمان اجرای تحقیق در حرم مطهر حضور داشتند. با در نظر گرفتن جنسیت و تنوع سن و با اشباع نظری، نمونه تحقیق به 100 نفر رسید. روش تحقیق استفاده شده، تحلیل محتوا و ابزار تحقیق مصاحبه است. نمونه گیری به روش در دسترس و اتفاقی بود. محتوای دعاهای ایشان نشان می دهد که خواسته های مادی و دنیایی در فراوانی بسیار بالاتری نسبت به خواسته های معنوی قرار دارد. مقایسه محتوای دعا در سنین مختلف تفاوت چندانی را نشان نمی دهد و محتوای دعاهای مادی و دنیایی در تمام سنین غلبه دارد. همچنین نتایج نشان داد که کودکان بیش از همه در دسته کارکردگرا مبادله گرا قرار دارند.

    کلیدواژگان: دعای کودکان، تحلیل محتوا، زیارت، امام رضا(ع)، حرم امام رضا(ع)
  • فاطمه حاجی اکبری*، علیرضا حسینی صفحات 185-208

    مناظرات امام رضا (ع) به دلیل الگو بودن ایشان هماره مطرح و در پژوهش های گوناگون از زوایای مختلف بدان پرداخته شده است. تعداد و تنوع مقالات منتشر شده در این زمینه حکایت از اهمیت این موضوع دارد. هدف این پژوهش فراتحلیل مقالات با موضوع مناظرات رضوی برای ارایه و جمع بندی و دسته بندی یافته ها از اخرین تلاش های علمی انجام گرفته در ارتباط با موضوع و یررسی مولفه های بکارگرفته در این پژوهش ها است. بدین سبب این مقاله در چهارچوب فراتحلیل کیفی _که یکی از برترین کوشش های محققان برای غلبه بر پژوهش های تکراری است_ با شناسایی بیست مقاله علمی_پژوهشی در مجله فرهنگ رضوی به شیوه تمام شماری نمونه های در دسترس به تحلیل و بررسی مطالعات در زمینه مناظرات رضوی پرداخته است چرا که نتایج این پژوهش از یک سو به معرفی کامل همه پژوهش های انجام شده درباره یک موضوع می پردازد و مانع دوباره کاری می شود و از سوی دیگر با ترسیم توانایی ها و کاستی های پژوهش افق های پژوهشی جدیدی را به روی پژوهشگران می گشاید. نتایج این پژوهش نشان می دهد اکثر مقالات منتخب، مشتمل بر موضوعاتی است که به اصول کلی حاکم بر مناظرات نظیر روش شناسی، اهداف، مبانی، محورهای تربیتی مناظره، آزاد اندیشی در مناظره و...می پردازد. مهم ترین مولفه های مطالعات مناظرات رضوی در مقالات ذکر شده از جهت اصول کلی ناظر بر مناظرات شامل اصول اخلاقی، علمی و فنی است. پراکندگی مطالعات نشان می دهد که استان های مرکزی، شمال و شمال شرقی، غرب و سپس جنوب بیشتر مورد توجه محققان قرار گرفته است که این محل بیشتر به دانشگاه های محل تحصیل پژوهشگران وابسته است.

    کلیدواژگان: مناظره، امام رضا(ع)، فراتحلیل کیفی، فصلنامه فرهنگ رضوی، مقالات رضوی
|
  • Alborz Mohaghegh Garfami *, Seyyed Ali Delbari, Reza Haghpanah Pages 9-34

    The first step to respond to doubts is to know the methods of doubting the opponents. One of the methods of skepticism of the opponents of Shia doctrines is to refer to Imami hadith sources. Dr. Nasser Ghafari, the author of the book Uṣūl Madhhab Shiʾa, Naghdun wa ʾArḍun (Religious Principles of the Shiite, Criticism and Commentary) has also benefited from this method. Using library sources and using the analytical descriptive method, this article seeks to find the methods of Ghafari's skepticism on those Shia doctrines that are documented in the book ʾUyun Akhbār al-Riḍā (as). For this purpose, all his references to this book have been checked from the methodology perspective. The result of the research is that his doubts has a methodological evaluation in three categories: the possibility of conflict between hadiths, the possibility of hadith conflict with Qurʿan and fallacy. Things like fragmenting the text, improper understanding of words, not paying attention to the hadith family, and exaggerating the problems of the hadith are included in the first category. Also, misunderstanding of Quranic concepts and fragmenting the texts of hadith has caused the possibility of conflict between hadiths and Qurʾan. In the field of fallacies, cases such as exclusivity, lexical fallacies, as well as the fallacy of extraneous reason, three frequent types are evaluated in Ghafari's method of skepticism.

    Keywords: ʾUyun Akhbār al-Riḍā (as), Ghafari, Uṣūl Madhhab Shiʾa, skepticism, Hadith
  • Yasin Pourali *, Meisam Belbasi, Seyed Hanif Rezazadeh Pages 35-66

    "Jihad of explanation" has become one of the most frequent words in the works of analysts of the orders of the Supreme Leader, who in the Arbaʿīn of 1400, in a meeting with students, listed "jihad of explanation" as one of their duties. In this context, examining the religious foundations of this work is of great value; because it gives it a double religious effect. The Jihad of explanation is very important and necessary to remove objections and problems from the field of Islamic knowledge, especially Hadiths and to protect the religion from the enmity of opponents. With this approach, the present research seeks to answer the question of how Imam Riḍā (as) explained the "problem of hadith" of his ancestors and with the help of what approach and method? The following article, while expressing the religious basis of the keyword "Jihad of explanation", has examined the lifestyle of Imam Riḍā (as) within the scope of the book ʾUyun Akhbār al-Riḍā (as). According to the findings of the research, which is based on the documentary method; facing the problem of hadith, Imam Riḍā (as) tried to explain the hadith problem of his ancestors which had caused doubts and questions in the Islamic society with three approaches: "explanation", "denial" and "esoteric interpretation".  The main goal of this research is to show that the Jihad of explanation is a holy matter, that the main strivers of this Jihad are the purified infallible Imams (as); therefore, it is necessary for the Shia community, especially the educated scholars with following the example of the pure Imams (as), strive to explain Islamic teachings and truths, and even to explain the important social and political issues of the society.

    Keywords: jihad of explanation, Imam Riḍā (as), Hadith Problem, ʾUyun Akhbār al-Riḍā (as), Ayatollah Khamenei
  • Ahad Faramarz Gharamaleki, Fahimeh Sajedi Mehr *, Mohammad Rohani Aliabadi Pages 67-91

    Religious task within the limits of one's ability is mentioned in five Quranic verses and has created many challenges in the history of tafsir and theological sciences and has led Muslim scholars to group. Challenges in “tasks as much as possible" are often in four intellectual and auditory issues, possibility and refusal, occurrence and non-occurrence, and its goodness and ugliness. These challenges are answered in two hadiths of Imam Riḍā (as). Despite the importance of these two hadiths, so far no independent research has been published on the conceptual and propositional analysis and their logical components. The main issue of this research is the process of providing evidence and the source of proof in two hadiths of Razavi by examining the effect of the source of proof in these two hadiths on the Shiite exegesis heritage and comparing it with Sunni interpretations. The difference between the source of proof in Imam Riḍā's (as) statement, which is "justice", and the source of proof with Sunni interpretations, which is "mercy", shows the difference in the concept of "religious task within the limits of one's ability". The content of this hadith has a strategic role in the health and efficiency of legal, educational and moral systems. The fairness of the task in this narrative can be used as an indicator for evaluating professional tasks.

    Keywords: Razavi's Hadith, the One’s Limits, ability, Task within the Limit of One’s Ability, Divine justice
  • Seyyed mohammad Seyyedkalan *, Behnam Sahranavard Pages 93-118

    The purpose of this research is to provide a research synthesis of examples and main themes of Razavi's debates based on articles and studies conducted in various magazines and books. Based on this, this study is practical in terms of purpose and the research approach is qualitative. The statistical sample of the research included the research conducted in the field of Imam Riḍā (as) debates, and a total of 66 articles were selected and their abstracts were reviewed. According to the research criteria, 17 articles and 3 reference books were purposefully selected and reviewed. The findings also showed that the debates of Imam Riḍā (as) could be investigated in terms of methodology and content, and in this respect, 25 examples were identified in terms of the debate method and 24 examples in terms of content with the themes of ontology, epistemology and anthropology. As a result, it can be said that the debates of Imam Riḍā (as) in contemporary scientific centers are recommended for thinkers in terms of methods, principles, and the manner of the debate process in challenging scientific issues.

    Keywords: research synthesis, Metacomposition, Razavi debates, Process Recognition, Imam Riḍā (as)
  • Tahereh Naji Sadreh *, Mohsen Nouraei Pages 119-149

    Hadith is the second source of Islamic teachings. Problems such as distortion, shifting of letters, forgetfulness and mistakes of narrators, etc. have made it difficult to access authentic hadiths. Muslim thinkers, especially Shia and Sunni hadith scholars, try to determine the correct hadiths by relying on reliable criteria. Although the difference in criteria has caused the result of their efforts to be different in most cases; but in some cases, both groups agree on the authenticity of a hadith. Based on the analytical descriptive method, this article tries to examine the approach of Sunnis understanding the hadith concept to the hadiths of Imam Riḍā (as). The result of the research shows that Sunni hadith scholars consider many hadiths of the virtues of the Ahl al-Bayt (as) and even the virtues of the Prophet (pbuh) as well as the medical hadiths of Imam Riḍā (as) to be weak or made up by his narrators. But the interpretative and moral hadiths of that imam have relative authenticity and acceptability among them. The result of this research is used in the field of "common hadith" studies as well as the scientific authority of the Ahl al-Bayt (as) as well as it is useful in the field of studies on the approximation of religions.

    Keywords: Hadiths of Imam Riḍā (as), Sources of Sunnis, Hadiths of Virtues of the Infallible Imams (as), interpretive Hadiths, Medical Hadiths, Moral Hadiths
  • Raha Shekofte *, Mahmood Nowzari Pages 151-184

    This research was conducted with the aim of investigating the content of children's prayers in purified Razavi Shrine. In order to achieve this goal, the child's understanding of the concepts related to the content of prayer such as pilgrimage, prayer and Imam Riḍā (as) was investigated. The statistical population in this survey were all children aged 6 to 11 who were present in the Holy Shrine at the time of the research. Considering gender and age diversity and with theoretical understanding, the research sample reached 100 people. The research method used is content analysis and interview research tool. Sampling was by available and random method. The content of their prayers show that material and worldly wishes are much higher than spiritual wishes. Comparing the content of prayers in different ages does not show much difference and the content of material and worldly prayers is more in all ages. Also, the results showed that children are mostly in the exchangeist functionalist category.

    Keywords: Children's Prayers, content analysis, Pilgrimage, Imam Riḍā (as), Imam Riḍā (as) Shrine
  • Fateme Hajikabari *, Alireza Hosseyni Pages 185-208

    The debates of Imam Riḍā (as) have always been discussed because of his role model and have been discussed in various researches from different aspects. The number and variety of articles published in this field indicate the importance of this issue. The purpose of this research is meta-analysis of articles on the topics of Razavi debates to present and summarize and categorize the findings of the latest scientific efforts made in relation to the subject and review the components used in these studies. Therefore, this article has identified twenty scientific-research articles in Farhang Razavi Quarterly within the framework of qualitative meta-analysis - which is one of the best efforts of researchers to overcome repetitive research – then this article has analyzed and reviewed the studies on Razavi's debates using all the available examples; because the results of this research, on the one hand, fully introduce all the research done on a topic and prevent rework, and on the other hand, by drawing the strengths and shortcomings of the research, it opens up new research horizons for the researchers. The results of this research show that most of the selected articles include topics that deal with general principles in debates such as methodology, goals, foundations, educational axes of debate, free thinking in debate, etc. The most important components of Razavi's debate studies in the mentioned articles in terms of the general principles of debates include moral, scientific and technical principles. The distribution of studies shows that central, north and northeast, west and then south provinces have been more interested by researchers, which is more dependent on the universities where researchers study.

    Keywords: debate, Imam Riḍā (as), Qualitative meta-analysis, Razavi Culture Quarterly, Razavi Jornal Articles