فهرست مطالب

علم و تمدن در اسلام - پیاپی 14 (زمستان 1401)

نشریه علم و تمدن در اسلام
پیاپی 14 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا هدایت پناه*، محمدرضا پیوندی بلدی صفحات 10-33
    یکی از بنیادی ترین شاخصه های مرجعیت علمی که به لحاظ تاریخی باورمندی به مرجعیت مرجع و سرآمدی او را بر دیگر مدعیان اثبات می کند، شاگردپروری است. این اصطلاح بدین معناست که هر مربی، معلم یا استاد با کاربست تمهیداتی برنامه ریزی شده، فراگیرانش را افرادی متخلق، کارآمد و متخصص بار می آورد و آنان را برای ایفای نقش های متناسب علمی در جوامع انسانی آماده می سازد. فرایند شاگردپروری بر اساس اصول و روش های خاصی انجام می گیرد. مسیله این پژوهش چگونگی کاربست هوشمندانه و نظام مند این فرایند در نظام آموزشی امام صادق (ع) است. سوال این است که الزامات، اصول و روش های شاگردپروری در مکتب علمی امام صادق (ع) در حوزه آموزش و اخلاق چگونه محقق شده است؟ روش پژوهش تحلیل محتوا با رویکرد کیفی و تحلیل مضمون و روش جمع آوری داده ها، بررسی اسناد و مدارک است. واحد بررسی، گزارش ها و روایات تاریخی با تکیه بر روایت مشهور به «رجل شامی» است. راویان متعددی تعداد شاگردان امام را از یک تا 200 نفر تا خانه پر از جمعیت گزارش کرده اند. شاگردپروری نخبگانی در دستور کار امام قرار داشته و امام بر این نکته تحفظ داشته اند که شاگردان در همان رشته هایی که تخصص دارند به مناظره بپردازند. بررسی نمونه انتخابی از مناظرات علمی امام صادق (ع) نشان داد که تربیت برنامه ریزی شده شاگردان متخصص و نخبه در رشته های مختلف بر پایه اصول آموزشی هشتگانه و اصول اخلاقی پنج گانه و با استفاده از روش های آموزشی هفتگانه و روش های اخلاقی سه گانه انجام گرفته است.
    کلیدواژگان: امام صادق (ع)، شاگردپروری، اصول آموزشی، اصول اخلاقی، روش های آموزشی، روش های اخلاقی، روایت رجل شامی
  • مهدی عزتی، محمدعلی چلونگر*، اصغر منتظرالقائم صفحات 34-54

    نخستین دوره شکوفایی فرهنگ و تمدن اسلامی در افریقیه و مغرب در عهد دولت اغلبیان به وقوع پیوست. قیروان به مثابه بغداد در شرق اسلام، مرکز فرهنگی و علمی در غرب جهان اسلام شد و عالمان و دانشمندان آنجا را به عنوان سرزمین رحله های علمی جهت کسب معارف، تحقیق و ترویج علم می پنداشتند. امیران اغلبی خود را تابع خلافت عباسی می دانستند و از سنت ها و شیوه های مرسوم دولت عباسیان، که بر سنت های ایرانی تکیه داشت، پیروی می کردند. آن ها در صدد انتقال علوم و معارف از شرق اسلام به افریقیه بودند و برای این منظور کوشیدند، دانشمندان و سرآمدان علوم را به سوی خود فرا خوانند. در عصر اغلبی، بنا به دلایل مختلف ایرانیان بسیاری در افریقیه و شهرهای مغرب اقامت داشتند و در پیشرفت و گسترش فرهنگ وتمدن اسلامی مشارکت جستند. اینکه ایرانیان چگونه و در چه زمینه هایی باعث انتقال و گسترش مظاهر و عناصر فرهنگ و تمدن اسلامی به افریقیه در دوره اغلبیان شدند، مسیله اصلی این پژوهش می باشد. این مقاله بر اساس رویکرد مطالعات تاریخی و بهره گیری از منابع و متون تاریخی اصیل و تحقیقات نوین و به روش توصیفی - تحلیلی سامان یافته است. یافته ها نشان می دهد که گروهی از ایرانیان در عصر اغلبیان به افریقیه مهاجرت کردند و در انتقال فرهنگ و تمدن اسلام و ایران از شرق جهان اسلام به مغرب اسلامی نقش بزرگی داشته و در عرصه های دیوان سالاری، شکل گیری و گسترش علومی چون فقه، ادبیات، پزشکی، هنر و معماری و کشاورزی تاثیر گذار شدند.

    کلیدواژگان: ایرانیان، خراسانیان، اغلبیان، افریقیه، فرهنگ و تمدن اسلامی
  • طیبه رحیمدل میبدی، احمد بادکوبه هزاوه ای*، محمدرضا ابویی مهریزی صفحات 55-73

    ولایت یزد در سده هشتم هجری تحت تسلط حاکمان مظفری قرار داشت. آنان در خلا قدرت سیاسی پس از فروپاشی ایلخانان توانستند در یزد و مناطق همجوار با به دست گرفتن قدرت، منشا تحولات سیاسی گردند. در کنار رویدادهای سیاسی هر حکومتی، توجه به جریان ها و گرایش های فکری نیز به عنوان یکی از عناصر مهم در تبیین رویکرد های تمدن ساز ضروری می نماید. از این رو مقاله حاضر در صدد است به روش توصیفی-تحلیلی و بر مبنای مطالعات کتابخانه ای به این سیوال پاسخ دهد که: موقعیت و جایگاه اجتماعی گرایش های مختلف فکری در یزد دوره حاکمیت آل مظفر (718 -795 ق) چگونه بوده است؟ بدین منظور تلاش کرده ایم تا با تحلیل رابطه میان گرایش های مختلف فکری با امرای مظفری، تصویری مناسب از فضای فکری این دوره در یزد ترسیم نماییم. یافته های این پژوهش، نشان می دهد در این دوره، گروه ها و جریان های مختلف فکری اعم از علما، شیوخ و عرفا و سادات هر یک به لحاظ جایگاه خود و حمایت آل مظفر از آنان و اهتمام امرای مظفری در تاسیس مدارس و اختصاص موقوفات بسیار بر آن ها و حضور علما، حکما و عرفا از ولایات همجوار به یزد در توسعه علوم و معارف و رونق حیات فکری و اجتماعی عصر خویش، تاثیر بسزایی داشته اند.

    کلیدواژگان: یزد، آل مظفر، تسنن شافعی، تسنن دوازده امامی، حکمت اشراقی، تصوف
  • سید عیسی موسوی، علی غفرانی* صفحات 74-94

    یکی از دوره های شکوهمند تمدن اسلامی، دوره امارت سامانیان بود. سامانیان نسبت به ترویج دانش اهتمام داشتند و با حمایت مالی از دانش و دانشوران، سبب گسترش حوزه های دانش می شدند. هدف این تحقیق، پاسخ به این پرسش است که دولت سامانی چگونه با سیاست های اقتصادی خود در حوزه دانش تاثیر می گذاشت؟ پژوهشگران با انتخاب چارچوب نظری؛ « دولت یکی از مولفه های تاثیرگذار در حوزه دانش است و می‏تواند بنا به نیاز و اقتضایات خود، دانش را تولید یا گسترش و رشد آن را متوقف کند» و بر اساس منابع موجود کتابخانه ای با روش توصیفی- تحلیلی در پی پاسخ به پرسش فوق است. دستاورد پژوهش حاضر این است که: سامانیان با حمایت مالی از عالمان - در قالب معافیت دانشمندان از خراج، اعطای صله و قرار دادن موقوفات برای طلاب- در پیشرفت دانش های نقلی، گام های اساسی برداشته بودند. دیوان حسبه سامانی در گسترش فقه سیاسی و فقه معاملات موثر بود. دولت سامانی با ایجاد یا توسعه جوامع، رباط ها و کتابخانه ها، به صورت عمده به گسترش دانش های نقلی و سپس دانش های عقلی کمک موثر می کرد. دانش های حساب و ریاضیات، نجوم و هییت و جغرافیا، به سبب کارکرد اقتصادی که داشتند، توسط دولت سامانی حمایت شده و توسعه یافته ‏بودند. مدارس حنفی و شافعی با حمایت مالی دولت سامانی اداره می شد و در نتیجه، فقه حنفی و شافعی پیروان زیادی در قلمرو سامانیان داشتند. دانش های نقلی و دینی به جهت مشروعیت بخشی به دولت، بیشتر مورد توجه بوده و به این سبب، توسعه و گسترش یافته بودند.

    کلیدواژگان: دولت سامانی، اقتصاد، دانش، قدرت، عالمان
  • جهانبخش ثواقب* صفحات 95-114

    سیاحان اروپایی دیدار کننده از ایران در عصر صفوی به لحاظ ماموریت و نیز اشتیاقی که به شناخت ایران و بازتاب آن در غرب داشتند، به بررسی اوضاع گوناگون سرزمینی، جغرافیایی، اجتماعی، اقتصادی، مذهبی، فرهنگی، علمی و دیگر وجوه حیات زیستی و تمدنی ایران آن عصر پرداخته و آگاهی های ارزشمندی را ارایه داده اند. یکی از موضوع های مورد توجه آن ها وضعیت علمی جامعه ایران بوده که با رویکردی مقایسه ای با وضعیت علمی اروپا، به بررسی و نقد آن پرداخته اند. نگاه این سیاحان به عنوان ناظران جستجوگر بیرونی در ارزیابی این موضوع می تواند در شناخت برخی از وجوه تمدنی ایران اسلامی سودمند باشد. در این مقاله، هدف بررسی موقعیت علمی ایران در عصر صفویه از خلال گزارش های سیاحان اروپایی است که بر اساس مطالعات کتابخانه ای و به روش توصیفی- تحلیلی، انجام شده است. پرسشی که در این پژوهش طرح شده این است که سیاحان اروپایی، وضعیت علمی جامعه ایران عصر صفویه را چگونه بازتاب داده اند؟ یافته های پژوهش نشان داده است که گزارش های سیاحان ترسیمی از وضعیت علمی ایران عصر صفوی و نگرش ایرانیان به علم و دانش را به دست  می دهد که افزون بر بیان مزیت ها و برتری های حوزه دانشی، ضعف ها و نقایص و عقب ماندگی های علمی آن را نیز مطرح کرده و در واقع با دیدی مقایسه ای و انتقادی به این موضوع پرداخته اند.

    کلیدواژگان: ایران، عصر صفویه، سیاحان اروپایی، ایرانیان، موقعیت علمی
  • سیده لیلا تقوی سنگدهی* صفحات 115-134
    محمد بن جریر طبری مورخ، مفسر و فقیه بزرگی بود که در دانش های گوناگون دوره اش سرآمد بود. او در دوره ای می زیست که علم نجوم جایگاه ویژه ای میان علوم داشت، با توجه به اینکه برخی از دانشمندان مسلمان نگرش مثبتی نسبت به علم نجوم نداشتند، بررسی دیدگاه طبری به عنوان یک مفسر و مورخ در ارتباط با علم نجوم در پاسخ به این پرسش که او تا چه اندازه از علم احکام نجوم و علم هییت نجوم در کتاب تاریخی و تفسیری خود بهره برده است، ضروری به نظر می رسد. مساله اصلی پژوهش تبیین جایگاه علم نجوم نزد طبری است، یافته های پژوهش که به روش توصیفی- تحلیلی صورت گرفته، بیانگر آن است که طبری در هر دو اثر از نجوم و منجمان فراوان سخن گفته است. طبری در مقام یک مفسر ضمن توجه به علم هییت نجوم تلاش نمود علیرغم سیطره هییت بطلمیوسی بر محافل علمی دوره اش، آیات را طبق آن تفسیر ننماید و در مقام یک مورخ ضمن توجه به علم هییت نجوم در مقدمه کتابش بدون توجه به چالش های دینی در مورد احکام نجوم با همان روش محدثان به نقل روایات منجمان در این حوزه می پردازد، اگرچه تلویحا این علم را ضمن بیان روایاتی زیر سوال می برد.
    کلیدواژگان: طبری، علم هیئت نجوم، علم احکام نجوم، تاریخ الرسل و الملوک، تفسیر جامع البیان عن تاویل القرآن
|
  • Mohammadreza Hedayatpenah *, Mohammadreza Peyvandi Baladi Pages 10-33
    One of the most fundamental indicators of scientific authority, which historically proves the belief in the authority of the authority and its superiority over the claimants, is discipleship. produces efficient and expert and prepares them to play appropriate scientific roles in human societies. The discipleship process is carried out based on the principles and methods of characteristics. This research is the intelligent and systematic application of this process in the educational system of Imam Sadiq (AS). The question is, "how have the requirements, principles, and methods of discipleship been realized in the scientific school of Imam Sadiq (a.s.) in the field of education and ethics". The research method is content analysis with a qualitative approach and theme analysis, and the data collection method is document review. The unit of investigation is historical reports and narrations based on the narration known as "man of Shami".Several narrators have reported the number of Imam's students from one to 200 people to a house full of people. Cultivating elite disciples was on the Imam's agenda, and the Imam reserved the point that the students debate in the same fields they specialize in. Examining a selected sample of The scientific debates of Imam Sadiq (a.s.) showed that the planned training of expert and elite students in various fields was based on the eight educational principles and the five ethical principles and by using the seven educational methods and the three ethical methods.
    Keywords: Imam Sadiq, Discipleship, Educational principles, ethical principles, moral methods, man of Shami's
  • Mahdi Ezati, MohmmadAli Chelongar *, Asghar Montazerolghaem Pages 34-54

    The first flourishing era of Islamic culture and civilization in the Maghreb and Ifrīqya occurred under the government of Aghlabids. Qayrawān is Islamic East Baghdad, the scientific and cultural center of the Muslim world in the West, And Scholars and scientists thought of it as the land of scientific trips to gain knowledge, research, and promote science. Rulers of Aghlabids knew subject to the Abbasid caliphate and followed of traditions and customary practices of the Abbasids, who depended on Persian traditions. They were intend to transfer sciences and knowledge of the Islamic East to Ifrīqya to try, scientists and excel in science learned to read. In the era of Aghlabids, for various reasons, many Iranian were staying Ifrīqya and in the Maghreb, and participated in the advancement and spread of Islamic culture and civilization. The main issue of this research is how and in what contexts the Iranians caused the transfer and spread of the manifestations and elements of Islamic culture and civilization to Africa during the Aghlabids period. This article is based on the approach of historical studies and the use of original historical sources and texts and modern research and is organized in a descriptive-analytical way. The findings show that some Iranian scholars and nobles migrated to Africa during the age of Aghlabids and played a great role in the transfer of Islamic and Iran culture and civilization from the East of the Islamic world to the West of Islam and the fields of bureaucracy, the formation, and expansion of sciences such as jurisprudence, Literature, medicine, art and architecture, and agriculture were influenced.

    Keywords: Iranian, Khorāsānian, Aghlabids, Ifrīqya, Islamic culture, civilization
  • Tayyebah Rahimdel Maybodi, Ahmad Badkoubeh Hazaveei *, MohammadReza Abouei Mehrizi Pages 55-73

    Yazd province was under the control of Muzaffari rulers in the 8th century of Hijri. In the vacuum of political power after the collapse of the Ilkhanate, they seized political power in Yazd and the neighboring regions and became the source of political development. Along with the political events of any government, it is necessary to pay attention to the currents and intellectual trends as one important element in explaining religious thought. Therefore, the present article aims to answer this question through a descriptive-analytical method based on library studies: What were the position and social status of different intellectual trends in Yazd during the era and period of Al-Muzaffar's rule (1318-1394 AD) For this purpose, we have tried to draw a suitable picture of the intellectual atmosphere of this period in Yazd by analyzing the relationship between different intellectual tendencies with Muzaffari rulers. The findings of this research show that in this period, different groups and currents of thought, including scholars, mystics, and Sadat, each in terms of their position and Al-Muzaffar's support for them, and the efforts of the Muzaffari rulers in establishing schools and allocating endowments to them, and the presence of scholars, sages And the mystics from the neighboring provinces of Yazd have had a significant impact on the development of science and education and the prosperity of the social and intellectual life of their era.

    Keywords: Yazd, Al-Muzaffar, Shafi'i Sunnah, Twelve Imami Sunnah, Hikmat Ishraqi, Sufism
  • Sayed Issa Mousavi, Ali Ghofrani * Pages 74-94

    One of the glorious periods of Islamic civilization is the Samanid period, they expanded the field of science with financial support. The purpose of the research is to answer the question, how has the Samanid Empire affected the field of knowledge with its economic policies? The article by choosing the theoretical framework; The government is one of the influential components in the field of knowledge and can produce or expand knowledge or stop its growth according to its needs and requirements, And based on library sources, it examines the above question with a descriptive-analytical method. The result of the research is that Samanian has taken a step forward in the development of religious education by providing financial support to students in the form of exempting students from tribute and endowment for students. Samanid accounting management has been effective in the development of political jurisprudence and commercial jurisprudence. The government's efforts to develop mosques and libraries were mainly effective in spreading oral knowledge and then intellectual knowledge. Considering the economic function of mathematics, astronomy, and geography, it has been supported by the Samanid Empire. Hanafi and Shafi'i were managed with the financial support of the Samanid Empire, as a result of which Hanafi and Shafi'i jurisprudence had many followers in this territory, and the school of Maliki jurisprudence was isolated due to a lack of financial support. Narrative and Shariah education has been given more attention to legitimize the government and for this reason, it has been developed and expanded.

    Keywords: Samanid Empire, Economy, Knowledge, Power, scientists
  • Jahanbakhsh Savagheb * Pages 95-114

    European tourists visiting Iran in the Safavid era, in terms of their mission and their desire to know Iran and its reflection in the West, to investigate the various territorial, geographical, social, economic, religious, cultural, scientific, and other aspects of biological and civilizational life. Iran that era and provided valuable information. One of the subjects of their attention is the scientific situation of Iranian society, which they have investigated and criticized with a comparative approach to the scientific situation of Europe. The view of these tourists as external observers in the evaluation of this issue can be beneficial in understanding some aspects of the civilization of Islamic Iran. This article, the aim is to investigate the scientific situation of Iran in the Safavid era through the reports of European travelers, which are based on library studies and descriptive-analytical methods. The question posed in this research is how did the European tourists reflect the scientific situation of the Safavid era Iranian society? The findings of the research have shown that the reports of tourists provide a picture of the scientific situation of Iran in the Safavid era and the attitude of Iranians towards science and knowledge, which includes both the advantages and superiority of the field of knowledge and the weaknesses and its shortcomings and scientific lags have been brought up. They have approached this issue with a comparative and critical view.

    Keywords: Iran, Safavid Era, European Tourists, Iranians, scientific position
  • Seyedeh Leila Taghavi Sangdehi * Pages 115-134
    Muhammad bin Jarir Tabari (224 AH - 307 AH) was a great historian, commentator, commentator, and jurist who excelled in the various sciences of his time. He lived in a period when astronomy had a special place among sciences, of course, this science, some Muslim scientists did not have a positive attitude towards it, so investigate Tabari's view as a commentator and historian in The answer to this question is, to what extent did Tabari use the science of astronomical rulings and the science of astrology in his historical and commentary book? It seems important and necessary. The findings of this research, which was carried out by descriptive-analytical method, show that his most famous works, "Tafseer Jame al-Bayan on Ta'awil al-Qur'an" and "Tarikh al-Rasul wa Al-Muluk", he spoke about astronomy and astrologers. Tabari, as a commentator, in his explanation of "Al-Najm" and "Al-Nujum" in the Qur'anic verses, works in the hadith-Etzali method and pays attention to the science of astronomy, and in the capacity of a historian, while relating "time and history" to the heavenly bodies and without Paying attention to the upcoming religious challenges in "Rules of Astrology" with the same method as the narrators narrate the narrations of astrologers in the courts of kings, caliphs, emirs, and other people, and good information about the place of this science in the Persian society before Islam and Islamic period.
    Keywords: Tabari, The science of astrology, The science of astronomical rulings, The history of Rasul, Al-Muluk, The comprehensive interpretation of al-Bayan on the interpretation of the Qur'an