فهرست مطالب

نشریه بحران پژوهی جهان اسلام
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • تحلیلی بر مولفه های هویت ایرانی و روند های سه دهه آینده آن(1425-1395)
    هما رشیدی*، زهره محمدی، محمد رحیم عیوضی صفحات 0-0
    موضوع هویت ایرانی، با توجه به تنوع و غنای فرهنگی چندین هزار ساله این سرزمین،از اولویت زیاد و در عین حال پیچیده تری برخوردار است و از جمله موضوعات بین رشتهای است که مورد علاقه پژوهش گران حیطه های گوناگون علمی (جامعه شناسی،روان شناسی، علوم سیاسی) قرار گرفته است.وظیفه صاحبنظران و پژوهش گران این حوزه،شناخت هویت ایرانی در زمان حال با توجه به ویژگی هاو تحولاتی است که در این مفهوم طی اعصار گذشته رخ داده تا از رهگذر آن بتوانند در جهت تقویت و تعمیق آن اقدام نمایند. لذا هویت ایرانی یکی از مباحث مهم و برجسته در جامعه محسوب می شود و دارای بیشترین اهمیت و ضرورت به لحاظ وحدت و انسجام ملی است. با این توضیح مقاله ما، برآن است تا اجزای سازنده این هویت را شناسایی و با بهره گیری از تکنیک آینده پژوهی و با تاکید بر روش سناریونویسی، با عطف به روندهای تاثیرگذار بر هویت ایرانی در چهار دهه گذشته (1395-1357)،سناریوهای احتمالی هویت ایرانی در سه دهه آینده (1425-1395) ترسیم کند. روش گردآوری داده ها،کتابخانه ای و روش پژوهش توصیفی - تحلیلی همراه با روش سناریو نویسی است. احتمالا هویت ایرانی در سه دهه آینده (1425-1395) با سناریو های زیر 1-گسترش همگرایی هویت ایرانی- اسلامی و افزایش تقابل با روندهای خارجی 2-گسترش همگرایی هویت ایرانی -اسلامی پذیرش مشروط همراه با رویکردی انتقادی نسبت به گسترش روندهای خارجی3- استحاله هویت ایرانی ناشی از تجددگرایی و رویکرد نامتعادل به روندهای داخلی و گسترش روندهای خارجی 4- کثرت گرایی قومیتی در هویت ایرانی ناشی از وضعیت نامطلوب روندهای داخلی وگسترش روندهای خارجی مواجه خواهد شد.
    کلیدواژگان: هویت، مولفه، هویت ایرانی، روند، آینده پژوهی
  • تبیین تاثیرات عوامل ژئوپلیتیک در نفوذ گروه های ایدئولوژیک در منطقه خاورمیانه (مطالعه موردی:حزب الله لبنان)
    جواد حمیدی راوری*، فرهاد حمزه صفحات 0-0
    ژیوپلیتیک به لحاظ کارکردی در طول یکصد سال اخیر با دگرگونی های گسترده ای همراه بوده است و همواره یک رابطه ای پیچیده میان مجموعه عوامل جغرافیایی و پدیده های سیاسی برقرار بوده است . از طرفی قدرت های منطقه ای همواره به منظور افزایش نفوذ خود در مناطق ژیوپلیتیکی و هژمونی نیروهای بیگانه در طی دهه های اخیر به تاسیس و حمایت از نیروهای وابسته ایدیولوژیک در مناطق مختلف جهان پرداخته اند . حزب الله لبنان نیز یکی از گروه های ایدیولوژیک مورد حمایت ایران است که در طی سال های اخیر نقش های بسیار زیادی در افزایش قدرت و نفوذ منطقه ای جمهوری اسلامی ایران در منطقه خاورمیانه ایفا کرده است . در این میان از جمله مهمترین عوامل در نفوذ گروه حزب الله لبنان در منطقه خاورمیانه ، عوامل ژیوپلیتیک بوده است . در این راستا تحقیق حاضر نیز با روش توصیفی-تحلیلی و کاربردی به تبیین تاثیرات عوامل ژیوپلیتیک در نفوذ گروه حزب الله لبنان در منطقه خاورمیانه پرداخته است . جامعه آماری تحقیق حاضر را کلیه کارشناسان و صاحب نظران حوزه های جغرافیای سیاسی و علوم سیاسی تشکیل می دهند و در این زمینه به منظور تجزیه و تحلیل و اولویت بندی تاثیرات هر یک از عوامل ژیوپلیتیک در نفوذ گروه حزب الله خاورمیانه از الگوریتم تاپسیس استفاده شده است . نتایج نشان داد عوامل فرامرزی ، موقعیت همسایگی و موقعیت استراتژیکی از جمله مهمترین عوامل اثر گذار بر افزایش نفوذ حزب الله لبنان در منطقه خاورمیانه است.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، گروه های ایدئولوژیک، خاورمیانه، حزب الله لبنان
  • حقوق خصوصی عمومی پارادایم نوین ناشی از تغییر سیاست ها و گسترش کارویژه های دولت
    محمد جواد حسینی* صفحات 0-0
    حقوق عمومی معاصر در روزگار دخالت روزافزون دولت در امور مختلف جامعه و تعیین سیاست های خرد و کلان از رهگذر قوانین و مقررات گوناگون زاده حکومت ها پررنگ تر از پیش گردیده و این امر کمرنگ شدن گستره حقوق خصوصی را به همراه داشته است تا جایی که به زعم بسیاری می توان سخن از ناپدیدی حقوق خصوصی زد و هر آنچه که تنظیم گر سلوک اجتماعی مردمان است را زاده حقوق عمومی دانست، چرا که دولت پایه گذار این قواعد حتی در جزیی ترین مسایل خصوصی اشخاص است. عبور از لیبرالیسم اقتصادی و دولت های لیبرال و پیدایی دولت های رفاهی و تنظیمی سبب گسترش قوانین دولتی و گسترش حقوق عمومی شده است. فرض این مقاله بر این اصل استوار است که گستردگی تنظیم گری دولت در عرصه قواعد مربوط به حقوق خصوصی و گسترش قانون گذاری در ساحت آن، سبب فزونی دامنه حقوق عمومی گردیده است تا جایی که می توان سخن از پارادایم نوظهوری تحت عنوان «حقوق خصوصی عمومی» زد. حقوق خصوصی ای که تمامی قواعد آن زاده نهادهای حکومت و کنشگران عرصه حقوق عمومی است.
    کلیدواژگان: حقوق عمومی، حقوق خصوصی، حقوق خصوصی عمومی، عمومی شدن حقوق خصوصی، دولت رفاه
  • حمید درج* صفحات 1-18
    پژوهش حاضر در تلاش است تا سیاست خارجی عربستان سعودی در قبال تحولات یمن را مورد بحث و بررسی قرار دهد. عربستان سعودی، قدرت گیری شیعیان در یمن را تهدید مستقیمی از سوی ایران قلمداد کرده و در این راستا؛ در تلاش است تا ضمن مقابله نظامی با شیعیان حوثی، به هر طریق ممکن، ایران را از معادلات منطقه ای حذف نماید و نقش آن را به حداقل کاهش دهد. پرسش اصلی پژوهش حاضر آن است که «عربستان سعودی در قبال تحولات سیاسی یمن چه سیاستی را دنبال می کند؟». فرضیه پژوهش حاکی از این است که «سعودی ها با اهدافی همچون محدودسازی ایران، سست کردن حلقه های محور مقاومت در منطقه و نیز جلوگیری از سرریز شدن تحولات یمن به مرزهای شرقی خود در راستای حفظ و ایجاد یمنی ضعیف و دور نگه داشتن شیعیان این کشور از منابع قدرت گام بر می دارند». یافته های پژوهش نشان می دهد که عربستان سعودی برای سد کردن قدرت ایران در غرب آسیا از جمله یمن سیاست محدودسازی و انزوای گروه های شیعی مورد حمایت تهران در معادلات سیاسی یمن را در پیش گرفته است. این پژوهش بر اساس روش تحلیل کیفی و با تکیه بر نظریه ریالیسم تهاجمی شکل گرفته است.
    کلیدواژگان: یمن، عربستان سعودی، ج. ا. ایران، رقابت منطقه ای، رئالیسم تهاجمی
  • فاطمه شجاعی* صفحات 20-35
    در این مقاله به بررسی و مقایسه عوامل موثر بر روند و نحوه مشارکت شهروندان استان قزوین در دو انتخابات نهم و دهم مجلس پرداخته شده است. عواملی همچون میزان مشارکت شهروندان استان، عوامل موثر در تعیین این میزان مشارکت، بررسی تاثیر پارامترهای توسعه ای، الگوی رای دهی شهروندان براساس متغیر قومیت و شهر و سایر پارامترها، مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است. در ادامه با توجه به پارامترهای توسعه ای، حوزه های انتخابیه استان قزوین به دو دسته تقسیم گردیدند. طبق نتایج به دست آمده، یکی از عوامل موثر بر مشارکت شهروندان، عامل قومیت و قوم گرایی می باشد. نتایج نشان می دهد که در حوزه های انتخابیه دسته اول که متشکل از شهرهای اکثرا چندقومیتی می باشد، عامل قومیت کم رنگ تر و رفتار رای دهی شهروندان مطابق با الگوی فرهنگ سیاسی مشارکتی و رفتار سیاسی پویا بوده و در حوزه های انتخابیه دسته دوم که متشکل از شهرهای اکثرا تک قومیتی می باشد، عامل قومیت پررنگ تر و رفتار رای دهی شهروندان مطابق با الگوی فرهنگ سیاسی تبعی و رفتار سیاسی منفعل می باشد. طبق آمار بدست آمده، میزان مشارکت شهروندان در انتخابات دوره دهم نسبت به دوره نهم کاهش داشته که از عوامل آن می توان به بی اعتمادی شهروندان نسبت به شعارهای انتخاباتی کاندیدا، عوامل اقتصادی و تاثیرات این عوامل و همچنین مسیله رد صلاحیت نامزدها اشاره نمود.
    کلیدواژگان: انتخابات نهم و دهم مجلس، پارامترهای توسعه ای، رفتار سیاسی، نظریه فرهنگ سیاسی، حوزه های انتخابیه استان قزوین
  • پیمان شیخ محمودی* صفحات 37-54
    درادبیات سیاسی واقتصادی به اقتصادهایی که متکی به درآمدهای یک بخش باشد اقتصاد رانتی و در صورتی که این درآمدهای به شکل انحصاری به خزانه دولت واریز شود دولت های مزبور را دولتهای رانتیرمی نامند. به دلیل فراونی زیاد دولتهایی که اصلی ترین محل درامدهای آنها از منابع نفتی می باشد عموما دولتهای رانتیر به دولتهای تک محصولی نفتی یا به دولتهایی اطلاق شده است که بیش از42 درصد از درآمدهای خارجی آنها از نفت باشد. گرچه آسیب پذیری بخش لاینفکی ازخصلت تمامی نظام های سیاسی است اما به نظر می رسد این آسیب پذیری درمورد دولتهای رانتیر به مراتب بیشتر باشد.این مقاله با تمرکزبرعربستان سعودی تلاش می کند تا این دولت رانتیر را از حیث اقتصادی و سیاسی آسیب شناسی نماید. دروجه اقتصادی عربستان بسان بزرگترین تولید کننده نفت جهان، وابستگی شدیدی به درآمدهای نفتی دارد وتمام وجوه اقتصادی ازجمله تامین بودجه ودیگرعرصه های اقتصادی ازعایدات نفتی تامین می گردد.هرچند برای تنوع درساختاراقتصادی تک محصولی خود تلاش هایی نموده است وبه فعالیت هایی درزمینه تجارت،کشتیرانی،بانک داری وسرمایه گذاری درحوزه انرژی پرداخته است اماهنوزهم بخش نفت وگازنقش قابل توجهی دراقتصاد عربستان ایفا میکند.اقتصادرانتی این کشورپس ازکشف نفت به درآمدی نفتی وابسته واعتیاد پیداکرد وعملاموجب ظهوربحران های مالی ازجمله کسری بودجه،تورم، بیکاری وبدهی شد واین آسیبها به تدریج به جزءلاینفکی ازاقتصاداین کشورمبدل گشت. دروجه سیاسی نیزوضعی مشابه دارد به گونه ا
    کلیدواژگان: رانت، دولت رانتیر، آسیب شناسی اقتصادی، آسیب شناسی سیاسی، رژیم اقتدارگرا
|
  • An Analysis of the Components of Iranian Identity and Its Trends for the Next Three Decades (1425-1395)
    Homa Rashidi *, Zohreh Mohammadi, Mohammad Rahim Eivazi Pages 0-0
    Therefore, Iranian identity is one of the most important and prominent issues in society and has the greatest importance and necessity in terms of national unity and cohesion. With this explanation of our article, it is necessary to identify the components of this identity and by using the technique of future research, and by emphasizing the scenario writing method, with reference to the trends affecting the Iranian identity in the last four decades (2016-17). Draw possible scenarios of Iranian identity in the next three decades (1425-1395). Data collection, library and descriptive-analytical research methods are combined with scenario writing methods. Probably Iranian identity in the next three decades (1425-1395) with the following scenarios: 1- Expanding the convergence of Iranian-Islamic identity and increasing confrontation with foreign trends 2- Extending the convergence of Iranian-Islamic identity Conditional acceptance with a critical approach to expanding foreign trends 3 - Transformation of Iranian identity due to modernism and unbalanced approach to domestic trends and expansion of foreign trends 4- Ethnic pluralism in Iranian identity due to the unfavorable situation of domestic trends and the expansion of foreign trends will face.
    Keywords: Identity, component, Iranian identity, process, futurism
  • Specifying the geopolitical factors leading to the influence of ideological Groups in the Middle East (case study: Hezbollah Lebanon)
    Javad Hamidi Ravari *, Farhad Hamze Pages 0-0
    Geopolitics has undergone extensive changes over the last hundred years, and there has always been a complex relationship between a set of geographical factors and political phenomena. On the other hand, regional powers have always established and supported ideologically affiliated forces in different parts of the world in recent decades in order to increase their influence in the geopolitical and hegemonic regions. Lebanon's Hezbollah is also an Iranian-backed ideological group that has played a major role in increasing the Islamic Republic of Iran's regional power and influence in the Middle East in recent years. Among these, geopolitical factors have been among the most important factors in the influence of the Lebanese Hezbollah group in the Middle East. In this regard, the present study uses descriptive-analytical and applied methods to explain the effects of geopolitical factors on the influence of the Lebanese Hezbollah group in the Middle East. The statistical population of the present study consists of all experts and experts in the fields of political geography and political science. In this regard, in order to analyze and prioritize the effects of each geopolitical factor on the influence of Hezbollah in the Middle East, TOPSIS algorithm has been used. . The results showed that cross-border factors, neighborhood position and strategic position are among the most important factors influencing the increase of Lebanese Hezbollah influence in the Middle East.
    Keywords: geopolitics, ideological groups, middle east, Hezbollah in Lebanon
  • Public private law The new paradigm resulting from policy change and the expansion of government functions
    Mohammad Javad Hosseini * Pages 0-0
    Public law has become more prominent in the days of the government's increasing involvement in affairs of society and the determination of micro and macro policies through various laws and regulations born of governments, this has led to a decline in the scope of private law. the disappearance of private law can be attributed to the social rights of the people, because the government is the founder of these rules, even in the smallest private matters of individuals. The transition from economic liberalism and liberal governments to the emergence of welfare and regulatory governments has led to the expansion of state laws and the expansion of public law. The premise of this article is based on the principle that the extent of government regulation in the area of private law and the expansion of legislation in its field has led to an increase in the scope of public law,we can speak of an emerging paradigm called "public private law." Private law, all rules of which are born of government institutions and actors in the field of public law.
    Keywords: public law, Private law, Public Private Law, Generalization of Private Law, Welfare Government
  • Hamid Dorj * Pages 1-18
    The purpose of this study is to review and analyze Saudi Arabia's foreign policy in relation to the political developments in Yemen. This research is based on the method of qualitative analysis and relies on the theory of aggressive realism. The study is based on the hypothesis that "The Saudis are taking steps to maintain and create a weak Yemen and keep the country's Shiites away from sources of power, with goals such as restricting Iran, weakening resistance circles in the region, and preventing Yemeni developments from entering its eastern borders." The findings show that Saudi Arabia has pursued a policy of restricting and isolating Tehran-backed Shiite groups in the Yemeni political equation to block Iranian power in West Asia, including Yemen.
    Keywords: Yemen, Saudi Arabia, Iran, regional rivalry, Aggressive Realism, foreign policy, Shiite
  • Fatemeh Shojaei * Pages 20-35
    This article examines and compares the factors affecting the process and manner of participation of citizens of Qazvin province in the two ninth and tenth parliamentary elections.In this article, factors such as the level of participation of citizens of the province, effective factors in determining this level of participation, the impact of development parameters, the pattern of citizens' voting based on ethnicity and city and other parameters have been analyzed.Then, according to the development parameters, the constituencies of Qazvin province were divided into two categories.According to the results, one of the factors affecting citizen participation is ethnicity and ethnicity. The results show that in the first constituency, which consists of mostly multi-ethnic cities, the factor of ethnicity is less and the voting behavior of citizens according to the pattern of participatory political culture and dynamic political behavior, and in the second category constituencies, which consist of mostly single ethnic cities The factor of more ethnicity and the voting behavior of citizens is in accordance with the pattern of subordinate political culture and passive political behavior.According to statistics, the turnout in the elections of the tenth term has decreased compared to the ninth term, which can be attributed to the citizens' distrust of the candidate's election slogans, economic factors and the effects of these factors, as well as the issue of disqualification of candidates.
    Keywords: Ninth, tenth parliamentary elections, development parameters, Political Behavior, theory of political culture, constituencies of Qazvin province
  • Peyman Shaykhmahmdi * Pages 37-54
    In political and economic literature, economies that rely on the revenues of one sector are rentier economies, and if these revenues are paid exclusively to the state treasury, these states are called rentier states. Due to the high abundance of governments whose main source of income is from oil resources, rentier governments are generally referred to as oil monopoly governments or governments with more than 42% of their foreign revenues from oil. Although the vulnerability is an integral part of all political systems, it seems that this vulnerability is much greater in the case of rentier governments. This article focuses on Saudi Arabia and seeks to pathologically and economically pathologize this rentier government. Saudi Arabia, as the world's largest oil producer, is heavily dependent on oil revenues, and all economic resources, including funding and other economic areas, come from oil revenues. However, it has made efforts to diversify its single-product economic structure and engage in trade, shipping, and other activities. Banking and investing in the energy sector, but still plays a significant role in the oil and gas sector in the Saudi economy. The country changed. The political situation is similar, with the reliance on oil revenues leaving an authoritarian state with an undemocratic structure. It has given rise to an authoritarian nature and nature
    Keywords: Rent, rentier government, economic pathology, political pathology, authoritarian regime