فهرست مطالب

نشریه تحقیقات حقوق خصوصی و کیفری
سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 54، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اکبر سبزواری، ماشاالله کریمی* صفحات 11-40
    قانونمند نمودن رفتار پلیس در انجام وظایف و اختیاراتش و دفاع از حقوق بنیادین شهروندان مستلزم شناخت دقیق حقوق شهروندی از سوی افراد پلیس و شناخت مردم از حدود وظایف، اختیارات و صلاحیت های پلیس می باشد. در نظام جمهوری اسلامی ایران با در نظر گرفتن ماهیت مردمی و اسلامی پلیس به عنوان مجری قانون و عدالت و حافظ حقوق شهروندان، حفظ کرامت و حقوق انسانی افراد جامعه از اهمیت خاصی برخوردار است. در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی و با بیان تاریخچه پلیس و معرفی دقیق وظایف آن به بررسی چالش های فراروی واحدهای اجرایی (صفی) پلیس در آیین دادرسی کیفری جدید در سایه حقوق بشر و حقوق شهروندی پرداخته شده است. نتیجه بررسی نشان داد که مهم ترین حقوق شهروندی که ممکن است با عملکرد اشتباه پلیس مخدوش شود، حق خلوت شهروندان است. در حال حاضر، قانون گذار ایران در مورد حق خلوت، مقررات جامع و مانعی را تصویب نکرده و در این مورد باید بیشتر به قانون اساسی متوسل شد. ازجمله معضلات مهم دیگر آن است که پلیس برای پیشگیری از جرم در سایه حقوق بشر و حقوق شهروندی، قانون مدونی ندارد.
    کلیدواژگان: پلیس اجرایی، چالش های آیین دادرسی کیفری، حقوق بشر، حقوق شهروندی
  • فرانک موذن*، احمد شمس، سید مجتبی میردامادی، احد باقرزاده صفحات 31-80
    قرارداد بیع یکی از مهمترین انواع قراردادهای بین‏المللی می‏باشد و از مبتلابه ترین مباحث و دعاوی در این عقد، مربوط به کالای معیوب و گستره حقوق مشتری در این زمینه است که طیف وسیعی از اشخاص را درگیر می‏سازد و قلمروی آن می‏تواند دربرگیرنده مبیعی اندک تا محصولات و دستگاه های عظیم باشد. در این پژوهش به جهت تبیین و بهره مندی از دوراندیشی‏های نوینتر و نیز پتانسیل ایران برای حضور در عرصه تجارت بین‏الملل و عدم الحاق به کنوانسیون بیع بین‏المللی کالا 1980 و همچنین کهنگی قوانین کشور در روابط تجارت داخلی که موید نیاز به توجه و الگوسازی از قواعدی فراتر از قوانین داخلی و سنتی به منظور دسترسی به قوانین جدید و کاربردی و صریح، در راستای پاسخگویی به حوایج حیاتی تجارت داخلی و بین‏المللی در ایجاد وحدت ماهوی و فزونتر شدن اعتبار بین‏المللی است از مطالعه تطبیقی با بهره مندی از کنوانسیون مذکور استفاده شده است. این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی بیانگر آن است که گستره حقوق مشتری ناشی از کالای معیوب در هر دو نظام حقوقی مزبور، مجموعه ضمانت اجراهایی است که به طور کلی بر اساس نهادهای 1. اجرای اجباری قرارداد؛ 2. تعدیل قرارداد(تقلیل ثمن؛ ارش)؛ 3. فسخ و 4. مطالبه خسارت، در اختیار مشتری قرار می‏گیرد و موارد مذکور در نظام حقوقی کنوانسیون نسبت به حقوق ایران، فزونتر، جدیدتر و کاربردی تر می‏باشد. در هر دو نظام حقوقی ایران و کنوانسیون، تعریفی از عیب نشده، به نحوی که در ایران، این امر به دیدگاه عرف واگذار شده و در کنوانسیون نیز با عنوان کلی عدم انطباق، مورد اشاره قرار گرفته است. در هر دو نظام فوق الذکر، اصل جبران خسارت تصریح و قابلیت جمع آن، با سایر طرق جبرانی ناشی از نقض قرارداد وجود دارد. مبانی و ارکان نهادهای مورد بررسی از هر دو نظام حقوقی مارالذکر در راستای حقوق مشتری ناشی از کالای معیب، تا حدود زیادی قابلیت انطباق دارند؛ اگرچه تمایزات این دو نظام بر اساس هدف جبران خسارت در بحث عدم النفع، اخذ بهره و شیوه‏های ارزیابی خسارت و ترکیب جبران خسارت با حقوق دیگر و نیز راهکارها و جزییات سایر ضمانت اجراها قابل توجه است و در قانونگذاری ایران در مواردی نیاز به تصریح و در مواردی نیاز به اصلاح دارد.
    کلیدواژگان: حقوق مشتری، کالای معیوب، حقوق ایران، کنوانسیون بیع بین‏المللی کالا1980، جبران خسارت
  • نفیسه باقری، شادی عظیم زاده*، نسرین مهرا، محمدعلی مهدوی ثابت صفحات 83-108

    کج‏روی اجتماعی پدیدهای است ناگزیر، که رویارویی در برابر آن با اندیشه‏ورزی و تدابیر نهادینه عدالت کیفری و مساعدت نهادهای مدنی میسر خواهد شد. بحران بزهکاری و پایداری در رفتارهای مجرمانه، اتفاقی یکباره و بدون گذار از مراحل مختلف نبوده بلکه مسبوق به علل و مولفه‏هایی است که در مسیری طولانی قابلرشد و تحول است. این نگره که بزهکار حرف‏های امروز، بزهکار پیشرس دیروز است، مبنایی برای مطالعه در رهیافت‏های علمی است که از آن در قالب رهیافت‏های رشدمدار در روان‏شناسی و جرم‏شناسی نام میبرند. در این منظر بزهکاری کودکان و نوجوانان مستلزم نگاهی افتراقی و برخورد علمی ویژه است تا بتوان با پذیرش این امر که بزهکاری پدیدهای پویا و پایا است، نهتن‏ها به غربالگری کودکان و نوجوانان در معرض کجروی، برای شناسایی زودهنگام آنان نایل شد بلکه با قرار دادن ایشان در برنامه‏ های پیشگیرانه از تبدیل آنان در گذر زمان به ابر بزهکار پیشگیری کرد.

    کلیدواژگان: بزهکاری پیشرس، جرم‏شناسی رشد، بزهکاری پایدار، پیشگیری رشدمدار
  • فتاحه تیموری، محمود اشرافی*، مسعود حیدری صفحات 109-126

    در راستای بازپروری زندانیان و توسعه اشتغال پایدار و مولد ضمن تحلیل ماده 174 آیین نامه سازمان زندان‏ها، جهت تعمیم شغل زندانی در ایام حبس به پس از آزادی لازم است معیارهایی در خصوص فردی کردن مشاغل زندانیان در نظر گرفته شود. دغدغه اصلی در اختصاص شغل به زندانیان، جایگزینی حبس و شاید کاهش هزینه نگهداری زندانیان بوده است. اما این موضوع کمکی به روند عدم ارتکاب مجدد جرم نکرده است. وفق آیین نامه جدید سازمان زندان‏ها اشتغال زندانیان به منظور توسعه برنامه‏های باز سازگاری، کاهش آسیب‏های حبس، کمک به رفع نیازهای مادی و معنوی محکومان و خانواده آن‏ها و خودکفایی و خود اشتغالی زندانیان است که باید متناسب با قابلیت‏ها و استعدادهای فردی برای تمامی زندانیان فراهم شود. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی، از طریق استفاده از منابع اینترنتی، بانک‏های اطلاعاتی و مطالعات کتابخانه‏‏ای گردآوری و تقریر یافته است. اجرایی شدن مفاد این ماده نیازمند آشنایی بهتر با مشاغل تولیدی پایدار و ترجیحا زودبازده می‏باشد. به نظر می‏رسد لزوم احساس تعهد و پایبندی به کار، بتواند علاوه بر افزایش رونق تولیدات ملی در جهت پیشگیری از ارتکاب مجدد بزه کمک شایانی کند. ماحصل این مقاله ضرورت دایر کردن مرکز مدیریت فرصت‏های شغلی با رویکرد تشکیل پرونده جستجوی کار برای زندانیان در جهت اجرای ماده 174 آیین نامه سازمان زندان‏ها خواهد بود.

    کلیدواژگان: آئین نامه سازمان زندان ها، بازپروری، اشتغال پایدار، اشتغال مولد
  • محمدمسعود ملازمیان، عباس شیخ الاسلامی*، محمد آشوری، مجید شایگان فرد صفحات 127-155

    حفظ امنیت و حقوق و آزادی‏‏های فردی، ‏‏اهداف دوگانه آیین دادرسی کیفری است. تحقق این اهداف بطور همزمان در جرایم خاص مانند جرایم تروریستی و امنیتی، ‏‏امری دشوار است. با توجه به کافی نبودن مقررات دادرسی کیفری عمومی در این حوزه، ‏‏قانونگذاران ناچار به اتخاذ سیاست کیفری افتراقی در این حوزه شده‏‏اند. مرحله تحت نظر که با ویژگی‏‏های خاص خود، ‏‏بیش از هر مرحله دیگری امکان نقض حقوق مظنون را به ذهن متبادر می‏‏سازد، ‏‏در معرض رویکردهای افتراقی نیز قرار گرفته است. نظام‏‏های دادرسی کیفری فرانسه و امریکا با رویکرد افتراقی به حقوق مظنون در مرحله تحت نظر جرایم خاص، ‏‏اقدام به پیش‏‏بینی ضابطان خاص، ‏‏تمدید مدت تحت نظر، ‏‏کیفیت اطلاع‏‏رسانی موضوع اتهام و ادله آن و حقوق دفاعی مظنون و محدودیت مداخله آزادانه وکیل مظنون کرده ‏‏اند. در نظام دادرسی کیفری ایران رویکرد افتراقی، ‏‏نه در قانون بلکه در رویه قضایی و بخشنامه‏‏ های صادره ملاحظه می‏‏شود که چالش مهم مرحله تحت ‏نظر است. دراین بین، ‏‏نظام فرانسوی با اصلاحات متعدد و تحت تاثیر کنوانسیون اروپایی حقوق بشر، ‏‏توازن بیشتری در رویکرد افتراقی بین حقوق مظنون و حق بر امنیت ایجاد کرده است.

    کلیدواژگان: تحت نظر، ‏‏مظنون، ‏‏دادرسی افتراقی، ‏‏حق بر آگاهی، ‏‏حق بر وکیل
  • الهه اکرامی، شکرالله نیکوند* صفحات 157-174

    در برخی مواد قانون تجارت الکترونیک، ‏‏حقوق و تعهداتی برای خریدار و فروشنده در نظر گرفته شده است که متفاوت از مواد قانون مدنی در این زمینه است. مطابق ماده 33 ق.ت.ا. فروشنده باید در ایجاب، ‏‏هویت و نام تجاری خود، ‏‏نشانی آدرس پست الکترونیک، ‏‏مدت اعتبار ایجاب و شرایط فسخ قرارداد را بیان نماید، ‏‏درحالی که مطابق قانون مدنی هیچکدام از این موارد بر عهده فروشنده نیست. هدف از این تحقیق، ‏‏بررسی این تفاوت‏ها وعلت آن، ‏‏نقاط ضعف یا قوت و نحوه جمع بین‏‏‏قوانین در برخی موارد است. روش تحقیق در این مقاله توصیفی تحلیلی و شیوه گردآوری اطلاعات، ‏‏کتابخانه‏ای و بوسیله فیش برداری است. با توجه به غیر حضوری و الحاقی بودن قراردادهای الکترونیکی و نیز امکان بین‏المللی بودن آن، ‏‏قانون تجارت الکترونیک با اقتباس از قوانین نمونه بین‏المللی در راستای یکسان‏سازی مقررات و هماهنگی بیشتر کشورها بوده است. با این دیدگاه و با وجود شرایط فسخ در این قراردادها، ‏‏جایی برای استناد به خیارات قانون مدنی برای فسخ وجود ندارد. بموجب این قانون، ‏‏اسناد الکترونیکی نیز به اندازه اسناد عادی و رسمی معتبر شناخته شده اند.شایسته است رویه قضایی در این مسیر گام بردارد.

    کلیدواژگان: اعتبار ایجاب، ‏‏تعهدات فروشنده، ‏‏قراردادهای الکترونیک، ‏‏یکسان سازی مقررات
  • شیوا عزیزان، ابراهیم یاقوتی*، احمدرضا خزایی صفحات 175-196

    مفهوم متعالی انسان بما هو انسان و رعایت حقوق مشروعه و منصوصه در مورد آن گستره بی‏پایانی دارد که قطع یقین پرداختن به آن در جوامع مختلف و بنیادهای حقوقی و مکاتب انسانی بی‏پایان و زوال ناپذیر است،‏ از اینرو حقوق شهروندی،‏ به عنوان واژه‏ای جدید که در سال‏های اخیر از ادبیات غرب وارد ایران شده، ‏دارای انواع مختلفی است و از جمله آنها حقوق قضایی شهروندی می‏باشد که در سه حوزه دادرسی،‏ شهادت و اقرار،‏ بیانگر حقوق متهم، ‏شاکی و شهود بوده و طبق این حقوق،‏ قضات،‏ ضابطین دادگستری و دیگر مجریان عدالت در دستگاه قضایی ملزم به رعایت حقوق این گروه از افراد هستند. بررسی آیات قرآن و روایات نقل شده از ایمه معصومین (ع) نشان می‏دهد که دین اسلام به نحوی جامع، بیانگر حقوق قضایی شهروندی است و با قرار دادن مسیولیت خطیر قضاوت بر عهده قضاتی شایسته و عادل و با بیان دستورات و تعالیم خاص در این خصوص از مهمترین منابع حقوق قضایی شهروندی در حقوق موضوعه می‏باشد. روش تحقیق در این مقاله توصیفی- تحلیلی است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که قانون اساسی ایران حقوق شهروندی را تحت عنوان حقوق ملت در خود جای داده و اصل هایی از آن که حقوق قضایی را بیان نموده، دارای ضمانت اجرایی در قانون مجازات اسلامی می‏باشند. همچنین دیگر قوانین از جمله قانون آیین دادرسی کیفری و ماده واحده قانون احترام به آزادی‏های مشروع و حفظ حقوق شهروندی نیز نمایانگر توجه ویژه قانونگذار به حقوق قضایی شهروندی است، هر چند در این قوانین نواقصی به چشم می‏خورد.

    کلیدواژگان: حقوق، قضایی، شهروندی، دادرسی، شهادت
|
  • Akbar Sabzevari, Mashallah Karimi * Pages 11-40
    In the system of the Islamic Republic of Iran, considering the popular and Islamic nature of the police as an enforcer of law and justice and the protector of citizens' rights, the preservation of dignity and human rights of members of society is of particular importance. This study examines the challenges faced by the executive units of the police in the new criminal procedure in the light of human rights and citizenship and the results showed that: The most important citizenship rights that may be violated by police misconduct is the right to privacy of citizens. At present, the Iranian legislature has not enacted comprehensive and restrictive provisions on the right to privacy, and in this case, more attention should be paid to the constitution. Another important problem is that the police do not have a codified law to prevent crime under the guise of human rights and citizenship. The legislator has also passed some legal articles in the new procedure, such as Articles 30 and 31, and has placed the responsibility on the police organization, while more than a few years after the enactment of these laws due to lack of infrastructure and facilities and equipment in the provinces and cities. Have not been. Therefore, those in charge and officials are not trying to train and improve the current situation, and the executive units of the police organization are also facing challenges in performing their duties.
    Keywords: Executive Police, Challenges of Criminal Procedure, Human rights, Citizenship rights
  • Faranak Moazen *, Faranak Moazen, Seyed Mojtaba Mirdamadi, Ahad Bagherzadeh Pages 31-80
    In the field of international relations, trade exchanges are very important. One of the most important examples of trade relations in the field of international trade is the international sale of goods. One of the natural and required issues in any contract is the benefit of the parties to their rights, in which the customer's rights are among the serious and important categories, some of which are related to defective goods in this study. In the present study, it will be observed that, in Iranian law and the Convention, the scope of customer rights resulting from the sale of defective goods consists of two parts: 1. Obligation to fulfill the provisions of the contractual obligation and ultimately relieve the customer from an unbalanced and unbalanced contractual situation, which in Iranian law is referred to as the defective option and its mechanisms, and in the Convention as the non-compliance of goods and related mechanisms. 2. The actual methods of compensation that provide for the possibility of providing damages resulting from the loss of a favorable contractual position both in order to fulfill the obligation and to terminate it. The Convention includes the issue of compensation for the sale of defective goods in accordance with the theory of full compensation, but in Iranian law this scope is more limited.
    Keywords: Customer', s rights, Defective goods, Iran&rsquo, s law, convention on the International sale of good, Compensation
  • Nafiseh Bagheri, Shadi Azimzadeh *, Nasrin Mahra, Mohamadali Mahdavi Sabet Pages 83-108

    “Confrontation with the persistence of delinquency in the shadow of progressive criminology”AbstractInstitutional measures of criminal justice and the assistance of civil establishments only along with thoughtfulness can address an unescapable phenomenon such as social deviance. The crisis of delinquency and persistence in criminal behavior is not a one-time incident without transition from different periods, but it is preceded by causes and components that can grow and evolve in the fullness of time. This attitude that today’s professional criminal is the yesterday’s precocious accomplice is the backbone for studying scientific approaches which are cited in the practice of growth-oriented approaches in psychology and criminology. In this perspective, the delinquency of children and adolescents requires a distinguishing yet special scientific approach, so that by accepting that delinquency is a dynamic and stable phenomenon, not only early detection will become probable through screening children and teenagers exposed to delinquency, but also by putting them in preventive programs, they can be prevented from turning into super-delinquents over time. Based on this, the following article is qualitative in terms of descriptive-analytical method, which, in addition to identifying the risk factors in the emergence of persistent delinquency among children and adolescents, expresses solutions to confront this phenomenon.

    Keywords: Juvenile Delinquency, developmental criminology, persistent delinquency, developmental prevention
  • Fattahe Teimouri, Mahmood Ashrafy *, Masoud Heidari Pages 109-126

    In order to rehabilitate prisoners and develop sustainable and productive employment, while analyzing Article 174 of the Prisons Organization Regulations, in order to generalize the work of prisoners during imprisonment to after release, it is necessary to consider criteria regarding the individualization of the work of prisoners.The main concern in allocating jobs to prisoners has been to replace imprisonment and perhaps reduce the cost of keeping prisoners.But this issue has not helped the process of not committing crimes again.According to the new regulation of the prisons organization, the employment of prisoners is for the purpose of developing rehabilitation programs, reducing the harm of imprisonment, helping to meet the material and spiritual needs of the convicts and their families, and the self-sufficiency and self-employment of the prisoners, which should be proportionate to the individual abilities and talents of all prisoners. be providedThis research has been compiled and reported by descriptive analytical method, by using internet resources, information banks and library studies. The implementation of the provisions of this article requires a better familiarity with sustainable and preferably quick-yielding production jobs. It seems that the need to feel commitment and commitment to work can help to prevent the re-offending of the crime in addition to increasing the prosperity of national products.The result of this research will be the necessity of running a job opportunity management center with the approach of creating job search files for prisoners in order to implement Article 174 of the Prisons Organization Regulations.

    Keywords: Prisons Organization By-Laws, rehabilitation, Sustainable Employment, Productive Employment
  • MohamadMasoud Molazemian, Abbas Sheikholeslami *, Mohamad Ashouri, Majid Shaygan Fard Pages 127-155

    Maintaining security and protecting individual rights and liberty are the dual goals of criminal procedure. It is difficult to achieve these goals simultaneously in specific types of crimes such as terrorism and security crimes. Due to inadequate general criminal procedure rules in this area, legislators have been forced to adopt a differential criminal policy in this regard. The stage of being in custody, which- due to its special characteristics- brings to mind the possibility of violating the suspect's rights more than any other stage, has also been subject to differential approaches. Having a differential approach to the suspect's rights in custody for specific crimes, the criminal justice systems of France and the United States designate special officers, extend the custody period, communicate the suspect’s accusations and its evidence as well as his/her defence rights, and restrict the free involvement of the suspect’s attorney. In criminal justice system of Iran, Unforeseen differentiation approach in law but this procedure in jurisprudence and circular is a important challenge. Meanwhile, due to the numerous reforms and the influence of the European Convention on Human Rights, the differential approach of the criminal justice system of France has achieved a more appropriate balance between the suspect's rights and the right to security.

    Keywords: Custody, suspect, differential proceeding, right of awareness, right to counsel
  • Elahe Ekrami, SHOKROLAH NIKVAND * Pages 157-174

    In some articles of the electronic commerce law, rights and obligations for the buyer and the seller are considered, which are different from the articles of the civil law in this case. According to Article 33, the seller must state her identity and brand name, address, e-mail address, validity period of the offer and terms of cancellation in her offer, while according to the civil law, none of these cases are the responsibility of the seller. The purpose of this research is to investigate these differences and their causes, weak points or strength, and how to combine laws in some cases. The research method in this article is descriptive and analytical, and method of collecting information is library. Considering the non-personality and additional nature of electronic contracts and the possibility of their internationality, the law of electronic commerce has been prepared by adapting the international model laws in order to unify the regulations and harmonize most of the countries. Based on this, despite the terms of termination in these contracts, there is no place to invoke the civil law termination cases. Also, electronic documents such as normal and official documents are recognized as valid. It is appropriate for the judiciary to step in this direction.

    Keywords: validity of the offer, obligations of the seller, Electronic Contracts, unification of regulations
  • Shiva Azizaan, Ebrahim Yaghouti *, AahmadReza Khazaei Pages 175-196

    Considering the sublime concept that human has a humanly nature and the fact that recognition of humans‘ legitimate and designated rights have an endless horizon that certainly require endless efferts in different societies, legal fundations, and schools of thoughts, therefore, citizenship rights, as a new expression in Iran borrowed from Arabic literature, are of different types including judicial citizenship rights which explain the rights of defendant, plaintiff, and witness in jurisdiction, confession, and testimony, respectively. Judges, bailiffs, and other justice executives in judicial system are required to respect these rights. Reviewing Quran verses and Infallible imams’ traditions, one sees that Islam explains comprehensively the judicial rights of citizenship making it is one of the important references regarding judicial citizenship rights in positive law, putting the serious responsibility of judgment on the shoulders of the qualified and just judges and explaining some special orders and instructions on the subject. This is a descriptive-analytic research. The findings showed that the Iranian constitution considers citizenship rights as of the nation rights and its principles as explained in the judicial law are of legal sanctions in the Islamic criminal law. In addition, other laws, such as criminal procedure code and single-clause bill of legitimate freedoms and citizenship rights, though suffering some flaws, show special considerations from the legislators for the judicial rights of citizenship.

    Keywords: Rights, Judicial, citizenship, jurisdiction, testimony