فهرست مطالب

فرهنگ در دانشگاه اسلامی - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 45، زمستان 1401)

فصلنامه فرهنگ در دانشگاه اسلامی
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 45، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحات 1-2
  • زینب طولابی* صفحات 571-590
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثربخشی آموزش های دانشگاهی با تاکید بر مهارت های ورود به جامعه انجام شده است.
    روش
    طرح پژوهش از نوع طرح توصیفی -تحلیلی است و گروه نمونه 200 نفر از دانشجویان دانشگاه دولتی ایلام؛ در سال تحصیلی (1400-1401) که به روش سهمیه ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شاخص های ارزیابی «کرک پاتریک» در سطح یک بود.
    یافته ها
    نتایج با استفاده از روش تحلیل عاملی و روایی همگرا و واگرا نشان دادند که ضریب معناداری تاثیر آموزش های دانشگاهی بر مهارت های تخصصی (0.95) بر مهارت های فنی (0.96) بر مهارت های عمومی (0.96) و بر مهارت های فردی (0.94) است.
    نتیجه گیری
    بنابراین با توجه به تاثیر آموزش های دانشگاهی بر مهارت های ورود به جامعه براساس ارزیابی دانشجویان، آموزش های دانشگاهی با ارایه آموزش های لازم منطبق با هرکدام از مهارت های مورد نیاز ورود به جامعه برای دانشجویان، بر آمادگی آنها برای ورود به جامعه تاثیر معناداری دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، ارزیابی ااثر بخشی، آموزش های دانشگاهی، مهارت
  • حسین احمدی سفیدان*، زینب احمدپور ترکمانی، فاطمه نگهبان صفحات 591-612
    هدف

    هدف این پژوهش بررسی نقش انس با قرآن در ایجاد سرمایه اجتماعی در بین دانشجویان دانشگاه تبریز بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی_مقطعی به روش پیمایشی است. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه تبریز بود که 378 نفر بر اساس فرمول کوکران و به وسیله نمونه گیری تصادفی_ساده انتخاب شده اند.

    یافته ها

    بر اساس یافته های تحقیق میزان سرمایه اجتماعی و انس با قرآن پاسخگویان در حد متوسط به بالا بوده است. مقدار ضریب همبستگی پیرسون بین دو متغیر سرمایه ی اجتماعی و انس با قرآن (499/0) بود که در سطح اطمینان 99 درصد معنی دار بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق حاکی از آن است که مقدار ضریب همبستگی پیرسون بین متغیرهای سرمایه ی اجتماعی و ابعاد آن با متغیر انس با قرآن، در سطح اطمینان 99 درصد مثبت و معنی دار بوده است و با بالا رفتن میزان انس با قرآن در دانشجویان، میزان سرمایه اجتماعی آنان نیز افزایش پیداکرده است.

    کلیدواژگان: انس با قرآن، سرمایه اجتماعی، انسجام اجتماعی، اعتماد اجتماعی و مشارکت اجتماعی، دانشجویان دانشگاه تبریز
  • حسن عسکری* صفحات 613-632

    مطالعه زندگینامه شهدا و دقت در ویژگی های شخصیتی آن ها، نقش بسیار زیادی در رشد تربیتی جامعه، به ویژه در بین نسل جوان دارد. یکی از راه های بهره مندی بیشتر از سیره عملی شهدا، تحلیل عناصری است که در دوران زندگی آن ها بر رشد شخصیتی شان موثر بوده است. مقاله حاضر که با روش کتابخانه ای و بر مبنای تحلیل محتوای کیفی فراهم آمده، در تلاش است نقش مولفه های فرهنگ دینی را بر پرورش رزمندگان دفاع مقدس تبیین کند و برمبنای کتاب «چراغ خانه ما»، مولفه های فرهنگ دینی موثر بر زندگی شهید دریجانی، یکی از فرماندهان لشکر 41 ثارالله، را در سه سطح بینش، منش و کنش بررسی و تحلیل نماید. مولفه های فرهنگ دینی مورد نظر این پژوهش بر اساس زندگینامه شهید دریجانی عبارتند از: خداشناسی، عبادت، اخلاق، ولایت مداری، آخرت گرایی، مهدویت گرایی، امید به آینده و شهادت طلبی.

    کلیدواژگان: فرهنگ دینی، دفاع مقدس، شهید دریجانی، چراغ خانه ما، ادبیات پایداری
  • بتول شیخ*، معصومعلی پنجه، فهیمه مخبردزفولی صفحات 633-654
    هدف
    تاریخ آموزش و نهادهای آموزشی در جوامع اسلامی از جنبه های گوناگون شایسته بررسی است. افزون بر مطالعات کلانی که تاکنون در این زمینه صورت گرفته می توان تاریخ آموزش اسلامی را با تکیه بر قلمروهای جغرافیایی منطقه ای یا شهری نیز پی گرفت. اگر این مهم درباره همه سرزمین ها/ شهرهای اسلامی صورت گیرد، آنگاه می توان تصویری دقیق تر و جامع تر از تاریخ آموزش در تمدن اسلامی به دست داد. این مقاله به بررسی روند پایه گذاری مدرسه ها در بیت المقدس دوره ممالیک (648-923ه.) پرداخته و هدف آن واکاوی تاثیرات شکل گیری و گسترش مدرسه ها در این شهر است. جنبش مدرسه سازی در بیت المقدس که در روزگار ایوبیان آغاز شده بود، در دوره ممالیک شتاب گرفت و برشمار مدارس این شهر افزوده شد. سلاطین و امیران مملوکی اهتمام ویژه ای به برپایی مدارس داشتند و گاه علماء و تجار نیز به آنان اقتدا می کردند.
    روش
    این پژوهش به روش کتابخانه ای و بر پایه منابع تاریخی انجام شده است.
    یافته ها
    بنابر آمارها در این دوره 35 مدرسه در قدس بنا نهاده شد. مدرسه سازی گسترده، اثرات اجتماعی و فرهنگی بسیاری داشت؛ از آن جمله اینکه بیت المقدس را به یکی از مقصدهای اصلی مسلمانان به ویژه علماء و جویندگان علم بدل ساخت. مدرسه سازی و گردهمایی دانشوران مسلمان یکی از عوامل اصلی احیای هویت اسلامی این شهر بود.
    نتیجه گیری
    بیت المقدس پر از نشانه ها، ارزش ها، سنت ها و آیین های اسلامی گردید و فرایند اسلامی شدن آن کامل شد.
    کلیدواژگان: بیت المقدس دوره ممالیک، مدرسه های بیت المقدس، تاریخ آموزش اسلامی، هویت اسلامی بیت المقدس
  • حجت طاهری گودرزی*، الهام قائدرحمتی صفحات 655-684
    هدف
    پژوهش حاضر به دنبال طراحی الگوی فرهنگ پذیری منابع انسانی در جهت تحقق تمدن نوین اسلامی در دانشگاه بوعلی سینا بود.
    روش
    روش پژوهش حاضر بر مبنای هدف از نوع تحقیقات کاربردی- توسعه ای و ازنظر ماهیت روش، توصیفی و از نوع تفسیری - پیمایشی محسوب می شود. بعلاوه، پژوهش حاضر از نظر نحوه گردآوری و نوع داده ها از نوع تحقیقات آمیخته (کیفی- کمی) است. جمع آوری داده ها در بخش کیفی از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 18 نفر از خبرگان علمی و اجرایی و در بخش کمی از طریق پرسشنامه و نظرسنجی از 400 نفر از کارکنان و اعضای هییت علمی دانشگاه بوعلی سینا انجام شد. در بخش کیفی، تجزیه وتحلیل داده ها مبتنی بر روش تحلیل مضمون و در بخش کمی، مبتنی برتکنیک مدل سازی معادلات ساختاری انجام شد.
    یافته ها
    پس از پیاده سازی متون مصاحبه، 152 عبارت کلیدی و 63 مضمون پایه، استخراج گردید که در 11 مضمون سازمان دهنده دسته بندی شدند و در نهایت، با طبقه بندی محتوایی این مضامین، دو مضمون فراگیر حاصل شد. ابعاد فرهنگ پذیری منابع انسانی در جهت تحقق تمدن نوین اسلامی در دانشگاه بوعلی سینا، شامل دو بعد فرهنگ پذیری فردی با 6 مولفه (نگرش فرهنگ پذیری، هویت پذیری فرهنگی، خودتوسعه ای فرهنگی، تاب آوری فرهنگی، الگوسازی فرهنگی و دلبستگی فرهنگی) و بعد فرهنگ پذیری اجتماعی با 5 مولفه (ظرفیت سازی فرهنگی، انعطاف پذیری فرهنگی، جامعه پذیری فرهنگی، مشارکت فرهنگی و انضباط فرهنگی) است.
    نتیجه گیری
    ضروری است مدیران دانشگاه بوعلی سینا در راستای برنامه ریزی ها و سیاست گذاری های فرهنگی خود به ابعاد و مولفه های فرهنگ پذیری منابع انسانی در جهت تحقق تمدن نوین اسلامی توجه نمایند.
    کلیدواژگان: فرهنگ پذیری منابع انسانی، فرهنگ پذیری فردی، فرهنگ پذیری اجتماعی، تمدن نوین اسلامی
  • محمدجلال کمالی*، آمنه فیروزآبادی، سنجر سلاجقه، یاسر سالاری، علیرضا نجفی تیرتاشی صفحات 685-712
    هدف

    هدف از تحقیق حاضر، رتبه بندی شاخص های بازدارنده از تخلفات اداری با رویکرد آموزه های اسلامی با استفاده از تکنیک AHP در میان کارکنان سازمان تامین اجتماعی تهران بزرگ بوده است.

    روش شناسی:

     روش پژوهش آمیخته (کیفی و کمی) و از نوع اکتشافی استفاده شده است. جامعه آماری در بخش کیفی تحقیق، شامل متون اسلامی (موردی کتاب نهج البلاغه) بوده و در بخش کمی، شامل مدیران، سرپرستان و کارشناسان مبارزه با تخلفات اداری سازمان تامین اجتماعی تهران بزرگ به تعداد 245 نفر بود که حجم نمونه کمی با استفاده از جدول مورگان شامل 150 نفر تعیین شده است. از ابزار پرسش نامه محقق ساخته در بخش کمی بهره برداری شده است. برای سنجش روایی از روایی محتوایی به شکل کمی (CVR) استفاده شده است و پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، 848% محاسبه گردید که نشان دهنده روایی و پایایی بالای ابزار بکار رفته در پژوهش (پرسشنامه) می باشد. در تجزیه و تحلیل و رتبه بندی شاخص های بازدارنده از تخلفات اداری از تکنیک AHP استفاده شده است.

    یافته ها

    بر اساس یافته های تحلیلی، تعداد 348 تم فرعی با رعایت اصل معناشناسی، در سه سطح (پیشگیری، تعالی بخشی و مواجهه (درمان)) در خصوص بازدارندگی از تخلفات اداری استخراج گردید. در نهایت طی هم اندیشی با خبرگان حوزوی، با توجه به همپوشانی مفاهیم، در 7 تم اصلی و 34 تم فرعی دسته بندی شدند.

    نتیجه

    در رتبه بندی معیارهای اصلی با استفاده از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی AHP، معیار تعالی بخشی فضایل اخلاقی و معنوی (358/0) در رتبه اول، معیار ساز و کارهای حل کننده (215/0) در رتبه دوم، معیار ساز و کارهای ارزشیابی و نظارتی (137/0) در رتبه سوم، معیار ساز و کارهای گزینشی و بکارگماری (125/0) در رتبه چهارم، مردم داری و حسن معاشرت اجتماعی (062/0) در رتبه پنجم، ساز و کارهای ساختاری (056/0) در رتبه ششم و معیار پرهیز از ویژه خواهی (047/0) در جایگاه آخر قرار دارد.

    کلیدواژگان: تخلفات اداری، آموزه های نهج البلاغه، بازدارندگی، پیشگیری، تعالی بخشی، مواجهه (درمان)
  • سکینه اشرفی*، حمیدرضا آراسته، حسن رضا زین آبادی، حسین عباسیان صفحات 713-739
    هدف
    مقاله حاضر با هدف شناسایی پیشران های فرهنگی و اجتماعی دوره های برخط آزاد انبوه (موک) در دانشگاه پیام نور انجام گرفته شد.
    روش
    در این مقاله از روش تحقیق کیفی و رویکرد تحلیل محتوای کیفی جهت تحلیل داده ها استفاده شده است. مولفه های مورد استفاده بر اساس بررسی اسناد و مدارک و ابزار مصاحبه نیمه ساختارمند شناسایی شده اند. به منظور بررسی اسناد و مدارک و تحلیل یافته های مصاحبه از روش تحلیل محتوای استقرایی در سه سطح باز، محوری و گزینشی استفاده شده است. برای شناسایی جامع ابعاد و مولفه های پیشران های فرهنگی و اجتماعی دوره های موک در دانشگاه پیام نور، علاوه بر بررسی مطالعه های انجام شده در این زمینه، مصاحبه ای نیمه ساختارمند با 15 نفر از خبرگان حوزه در دوره های موک صورت گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که پیشران های فرهنگی و اجتماعی دوره های موک در دانشگاه پیام نور شامل سه بعد اصلی: آمادگی روانشناختی و اجتماعی فراگیران و کادر آموزشی، بایست های فرهنگی و اجتماعی دوره های موک و بسترسازی فرهنگی و اجتماعی دوره های موک در مسیولان دانشگاه پیام نور و جامعه؛ و 17 مولفه است.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش توجه مسیولان، متخصصان و دست اندرکاران طراحی و تولید دوره های موک را به زمینه های فرهنگی و اجتماعی لازم در سطح دوره، دانشگاه و جامعه به منظور موفقیت هر چه بیشتر این دوره ها جلب می کند.
    کلیدواژگان: پیشران ها، فرهنگی و اجتماعی، دوره های برخط آزاد انبوه (موک)
|
  • Zeinab Tolabi * Pages 571-590
    Aim
    The aim of this research is to evaluate the effectiveness of university education with an emphasis on the skills to enter the society.
    Method
    The research design is descriptive-analytical and the sample group is 200 students of Ilam State University. In the academic year (1400-1401), they were selected by quota method with proportional assignment. The tools used in this research were "Kirkpatrick" evaluation indicators at level one.
    Results
    The results using the method of factor analysis and convergent and divergent validity showed that the significant coefficient of the effect of university education on specialized skills (0.95) on technical skills (0.96) on general skills (0.96) and on individual skills (0.94).
    Conclusion
    the author of the article conclude that  according to the impact of university education on the skills of entering the society based on the evaluation of the students, the university education has a significant impact on their readiness to enter the society by providing the necessary training in accordance with each of the skills required to enter the society
    Keywords: assessment, effectiveness, university education, skills to enter the society
  • Hossein Ahmadisefidan *, Zeinab Ahmadpoor, Fatemeh Negahban Pages 591-612
    Aim

    The purpose of this research is to investigate the role of being accustomed to Quran in creating social capital among students of University of Tabriz.

    Method

    The current research is a descriptive-cross-sectional one with a survey method. The statistical population included all students of University of Tabriz with 378 students who are selected based on Cochran's formula and by simple random sampling.

    Results

    Based on the findings of the research, the amount of social capital and familiarity with the Quran of the respondents was medium to high. The value of Pearson's correlation coefficient between the two variables of social capital and familiarity with Quran was (0.499), which was significant at the 99% confidence level.

    Conclusion

    The results of the research indicate that the value of Pearson's correlation coefficient between social capital variables and its dimensions with the variable of familiarity with the Qur'an was positive and significant at the 99% confidence level, also through the increase in the level of familiarity with the Quran among students, the amount of their social capital has also increased.

    Keywords: familiarity with Qur'an, social capital, social solidarity, social trust, social participation, The students of University of Tabriz
  • Hasan Askari * Pages 613-632

    Studying the biographies of the martyrs and examining their personality traits has a significant role in the educative development of the society, especially among the young generation. One of the ways to get more benefit from the biographies of the martyrs is to find sources that had affected their personal growth during their lifetime.

    Aim

    The present article tries to point out the role of the components of the religious culture on the training of the Holy Defense warriors and is based on the book “The Light of our House “, the biography of Martyr Zabihollah Darijani, one of the commanders of the Holy Defense and the deputy commander of Qassem Soleimani in Sarallah Division.

    Method

      The current survey is prepared by the library research method and is based on the content analyses.

    Results

      the components of the religious culture affecting the life of the martyr in three levels of insight, character and action are examined.

    Conclusion

    The components of the religious culture studied in this research, which are based on   the biography of Martyr Darijani, are: theology, worship, ethics, guardianship, heresy, Mahdism, and hope for the future and martyrdom.

    Keywords: religious culture, holy defense, Martyr Darijani, the Light of our House, Defense Literature
  • Batool Sheikh *, Masoumali Panjeh, Fahimeh Mokhber Dezfouli Pages 633-654
    The history of education and educational institutions in Islamic society deserves to be studied from different aspects. In addition to the large-scale studies that have been conducted in this field, the history of Islamic education can be traced back by relying on the geographical territories of the urban region. If this information is obtained about all Islamic lands/cities, then it can be made more precise and obtained from the history of education in Islamic civilization.
    Aim
    This article examines the process of establishing schools in Jerusalem during the Mamluk period (923-648) and aims to investigate the effects of the formation and expansion of schools in this city. The school-building movement in Jerusalem, which began in the time of the Ayyubids, accelerated during the Mamluk period, and the number of schools in the city increased. The Mamluk sultans and princes paid special attention to the establishment of schools, and sometimes scholars and merchants followed them.
    Method
    This research has been done by library method and based on historical documents.
    Results
    According to statistics, 35 schools were built in Quds during this period. Extensive school building had many social and cultural implications; among other things, it made Jerusalem one of the main destinations for Muslims, especially scholars and seekers of knowledge. The construction of schools and gatherings of Muslim scholars was one of the main factors in reviving the Islamic identity of this city.
    Conclusion
    Jerusalem was filled with Islamic signs, values, traditions and rituals and the process of its Islamization was completed.
    Keywords: Mamluk Jerusalem, Madrasas of Jerusalem, history of Islamic education, islamization
  • Hojjat Taheri Goodarzi *, Elham Ghaedrahmati Pages 655-684
    Aim
    The current research sought to design a HR acculturation model for the realization of the modern Islamic civilization in Bu-Ali Sina University.
    Method
    The current research is applied-developmental in terms of purpose and it is descriptive and interpretative-survey in terms of nature. In addition, the research is a mixed type of research (qualitative-quantitative) in terms of data type and collection method. Data collection was done in the qualitative part through semi-structured interviews with18 scientific and executive experts and in the quantitative part through a questionnaire and a survey of 400 employees and faculty members of Bu-Ali Sina University. In the qualitative part, data analysis was done based on thematic analysis method, and in the quantitative part, based on the structural equation modeling technique.
    Results
    After implementing the interview texts,152 key phrases and 63 basic themes were extracted, which were categorized into11 organizing themes, and finally, by classifying these themes, two overarching themes were obtained. The dimensions of HR acculturation for the realization of modern Islamic civilization in Bu-Ali Sina University, including two dimensions of individual acculturation with 6 components(acculturation attitude, cultural identity development, cultural self-development, cultural resilience, cultural modeling, and cultural attachment)and social acculturation dimension with5 components(cultural capacity building, cultural flexibility, cultural socialization, cultural participation, and cultural discipline).
    Conclusion
    It is necessary for the managers of Bu-Ali Sina University to pay attention to the dimensions and components of HR acculturation in their cultural planning and policies in order to realize the new Islamic civilization.
    Keywords: HR acculturation, Individual acculturation, Social acculturation, Modern Islamic Civilization
  • Mohammad Jalal Kamali *, Ameneh Firoozabadi, S. Salajeghe, Yaser Salari, Alireza Najafitirtashi Pages 685-712
    Aim

    The purpose of this study is to rank the indicators of deterrence of administrative violations with the approach of Islamic teachings using the AHP technique among the employees of the Social Security Organization of Greater Tehran.

    Method

    The research method is mixed (qualitative and quantitative) and exploratory type has been used. The statistical population in the qualitative part of the research includes Islamic texts (case study of Nahj al-Balagheh book) and in the quantitative part included managers, supervisors and experts in combating administrative violations of the Greater Tehran Social Security Organization, numbering 245 people. Morgan is set to include 150 people.

    Results

    Based on the analytical findings, 348 sub-themes were extracted in three levels (prevention, excellence and exposure (treatment)) regarding the prevention of administrative violations, observing the principle of semantics. Finally, in collaboration with the seminary experts, due to the overlap of concepts, they were categorized into 7 main themes and 34 sub-themes.

    Conclusion

    In ranking the main criteria using AHP hierarchical analysis technique, the criterion of excellence of moral and spiritual virtues (0.358) in the first place, the criterion of solving mechanisms (0.215) in the second place, the criterion of mechanisms Evaluation and monitoring (0.137) in the third place, criteria of selective-employment mechanisms (0.125) in the fourth place, democracy and good social relations (0.062) in the fifth place, structural mechanisms (0.056) is in the sixth place and the criterion of avoiding specialization (0.047) is in the last place.

    Keywords: Administrative violations, Teachings of Nahj al-Balaghah, deterrence, prevention, exaltation, exposure (treatment)
  • Sakine Ashrafi *, Hamidreza Araste, Hasanreza Zinabadi, Hossin Abassian Pages 713-739
    Aim
    Throughout the wave of the digital revolution, online learning has continuously grown as a new and effective delivery method of contents and skills. Online learning tools to create richer learning environments than traditional learning are constantly evolving different forms of online learning, Moocs is one of them. MOOC stands for Massive Open Online Course and represents an instructional approach that permits hundreds of thousands of students to access online courses anywhere around the world and typically free of charge. The successful production, development and implementation of these courses require attention to educational, technological and cultural drivers.
    Aim
      The purpose of present article is to Identify Cultural and social drivers of Massive Open Online Course (MOOC) at Payam Noor University.
    Method
    The methodology used in this article is qualitative and the method of data collection was qualitative. The components used were based on the documentation and semi-structured interview tools. Inductive content analysis was used in three levels of open, axial and selective in order to review the documents. For a comprehensive identification of the dimensions and components of Cultural and social drivers of Massive Open Online Course (MOOC) at Payam Noor University in addition to reviewing studies conducted in this field, a semi-structured interview with 15 field experts in MOOC Course were conducted.
    Results
    The results showed that the drivers affecting the MOOC Course in Payam Noor University from a cultural and social perspective include three dimension: Psychological and social preparation of learners and staff, The Cultural and Social requirements of the MOOC Course And the cultural and social context of MOOC courses in Payam Noor University and community officials; and 17 components.
    Conclusion
    The results of the research draw the attention of officials, specialists and those involved in the design and production of MOOC courses to the necessary cultural and social contexts at the level of the course, university and community in order to make these courses as successful as possible.
    Keywords: drivers, cultural, social, Massive Open Online Course (MOOC)