فهرست مطالب

مجله علوم و فنون دریایی
سال بیست و دوم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زینب سپه وند، محمود نصیری*، روح الله حیدری، سید حسین هاشمی صفحات 1-10
    در این تحقیق، یک روش حساس و کم هزینه برای تعیین سریع میزان فرم آلدهید در آب دریا ارایه شده است. این روش بر اساس واکنش فرم آلدهید با 5 و 5- دی متیل- 1و3- سیکلو هگزا دایون (دایمدون) در حضور آمونیوم استات است. بعد از واکنش مشتق سازی، مخلوط 100 میکرولیتر از کلروفرم به عنوان حلال استخراجی و 900 میکرو لیتر از اتانول به عنوان حلال پخشی به سرعت به نمونه آبی حاوی فرمالدهید تزریق می شود. اندازه گیری غلظت آن ها توسط اسپکتروفتومتر مجهز به میکرو کووت در طول موج 395 نانومتر در برابر محلول های استاندارد انجام پذیرفت. پارامترهایی که روی کارآیی استخراج اثر می گذارند از قبیل pH، نوع و حجم حلال استخراجی و پخشی و مقدار دایمدون بررسی و بهینه شدند. تحت شرایط بهینه، گستره دینامیکی خطی روش برای این آنالیت 0/1 تا 100 میکروگرم بر لیتر به دست آمد. حد تشخیص روش برای این ترکیب 0/02 میکرو گرم بر لیتر محاسبه گردید. بازیابی نسبی فرم آلدهید از آب دریا با اضافه کردن 10 میکروگرم بر لیتر از آن ها، بین 99/4 -97 درصد بدست آمد. روش پیشنهادی به طور موفقیت آمیزی برای تعیین فرمالدهید از آب دریای خلیج چابهار بکار رفت.
    کلیدواژگان: فرمالدهید، میکرو استخراج مایع-مایع پخشی، اسپکتروفتومتری، تجزیه آب دریا، خلیج چابهار
  • سید محمدرضا موسوی میرکلایی*، مسعود کاوه، علی اصغر مهرابی ماهانی صفحات 11-30

    به دلیل محدودیت ها و ویژگی های منحصر به فرد کانال زیرآبی مانند پهنای باند مخابراتی کم، مقدار خطای بیت زیاد، تاخیر در انتشار قابل توجه و غیره، شبکه حسگرهای بی سیم می توانند به راحتی مورد حملات بدخواهانه قرار بگیرند. هماهنگی و مخابره پیام های زیرآبی بین حسگرها، به طور طبیعی چالش ها و نقطه نظرات امنیتی را به دنبال خود خواهد داشت. حمله بر روی پروتکل های شبکه، خصوصا پروتکل های ارتباطی می تواند به سادگی در شبکه های حسگر بی سیم زیرآبی انجام پذیرد. لذا هدف از این مقاله، ارایه یک پروتکل امن و بهینه برای ارتباطات در شبکه های حسگر زیرآبی تنها مبتنی بر عملگرهای رمزنگاری سبک وزن تابع یک راهه درهم ساز و تولیدکننده اعداد تصادفی می باشد. بدین منظور، ابتدا یک سامانه متشکل از تعدادی گره های حسگر و یک گره مرکزی به عنوان دریافت کننده اطلاعات با حضور گره یا گره هایی به عنوان حمله گر مدل شده و سپس مراحل مختلف پروتکل به صورت جز به جز تشریح می گردد. در ادامه ثابت می شود که پروتکل ارتباطی ارایه شده در این مقاله امن است؛ زیرا در برابر حملات موجود در سامانه مورد نظر از قبیل: حمله تحلیل پیام، حمله دستکاری پیام، حمله بازپخش، حمله تزریق پیام جعلی، حمله داخلی و حمله بیرونی مقاوم بوده و نیز بهینه است؛ زیرا موجب بهبود در سربارهای مخابراتی و محاسباتی و حافظه مصرفی نسبت به روش های پیشین با توجه به محدودیت های موجود در اجزای شبکه می گردد. به طوری که بیش از هزاران برابر در مصرف حافظه ذخیره سازی، 3/5 برابر در سربار مخابراتی و 2/75 برابر در هزینه محاسباتی روش قبلی را بهبود داده است. همچنین آزمون های آماری نشان می دهند که داده های رمزشده در پروتکل پیشنهادی به مقدار قابل قبولی تصادفی بوده و از یکدیگر مستقل می باشند. در انتها نیز به منظور هر چه عملی تر نمودن روش پیشنهادی در این مقاله و همچنین مقایسه چالش ها و منابع مصرفی این روش با روش های پیشین به هدف پیاده سازی در بستر سخت افزار، پیاده سازی مولفه های رمزنگاری مورد نیاز بر روی تراشه FPGA صورت می گیرد.

    کلیدواژگان: شبکه حسگر آکوستیک زیرآبی، پروتکل امنیتی سبک وزن، تهدیدات زیرآبی
  • کبری جلالی، بابک دوست شناس*، احمد سواری، نسرین سخایی صفحات 31-43
    انتقال گونه های بیگانه ی مهاجم توسط آب  توازن کشتی ها یکی از مهمترین تهدیدهای اکوسیستم های آبی می باشد. در این مطالعه با هدف بررسی و شناسایی پاروپایان، آب توازن 10 فروند کشتی ورودی به بندر صادراتی مجیدیه ماهشهر در سال 1397 نمونه برداری شد. نمونه برداری زیوپلانکتون ها از هر کشتی با عبور دادن 100 لیتر آب توازن کشتی ها از تورپلانکتون گیری با چشمه 50 میکرومتر و در سه تکرار صورت گرفت. همزمان فاکتورهای محیطی شامل اکسیژن محلول، اسدیته، دما و شوری آب توازن با 3 تکرار سنجیده شد. به طور کلی 56 گونه از پاروپایان شناسایی شدند. بیشترین تعداد گونه (36گونه) و همچنین بیشترین میانگین تراکم پاروپایان (104× 3/2 فرد در متر مکعب) مربوطه به کشتی ARGO1 از بندرعباس و کمترین میانگین تراکم (104×1 فرد در متر مکعب) و کمترین تعداد گونه (24) به ترتیب مربوط به کشتی PRECIGIOUS و GUNISHLI از بندر فجیره، امارات بود. نتایج آنالیز واریانس یک طرفه بین کشتی های ورودی به بندر صادراتی مجیدیه از نظر میانگین تراکم پاروپایان اختلاف معنی دار نشان داد. همبستگی مثبت و معنی داری بین میانگین تراکم پاروپایان با دما و اکسیژن محلول دیده شد. تمامی گونه ها به جز گونه Oithona davisae  قبلا از آب های خلیج فارس گزارش شده بودند. گونه O. davisae فقط در کشتی CONSTANTINOS از بندر فجیره امارات مشاهده گردید. این گونه بومی آب های ساحلی شرق آسیا خصوصا اطراف ژاپن و چین است و در دریای سیاه، بخش مرکزی دریای مدیترانه و اخیرا در دریای اژه گزارش شده است. نتایج این تحقیق می تواند به ارزیابی خطر احتمالی ورود گونه های بیگانه و مهاجم جدید کمک نموده و در بهبود روش های مدیریت کمیت و کیفیت آب توازن کشتی ها اهمیت داشته باشد.
    کلیدواژگان: پاروپایان، آب توازن، گونه غیر بومی، خلیج فارس
  • زینب توکل، غلامرضا شریفی*، مرتضی یوسف زادی صفحات 44-55

    بیوفولینگ مشکلی است که توسط بیوفیلم های میکروبی ایجاد می شود. امروزه مطالعات بسیاری در مورد رفع معضلات بیوفولینگ صورت گرفته است. مهم ترین بررسی ها روی شناسایی ترکیبات آنتی فولینگی طبیعی در محیط زیست دریا صورت گرفته است. در این مطالعه، خواص ضدجلبکی عصاره های الکلی و آبی گیاه دارویی پونه کوهی (Mentha longifolia)، با استفاده از حلال های ان هگزان، اتیل استات، متانول و آبی بررسی شدند. ریزجلبک Chlorella vulgaris و ریزجلبک Chaetoceros muelleri در محیط کشت تغییر یافته F2 به کشت انبوه رسیدند. عصاره ها به میزان مشخص، در حلال (DMSO) حل شده و در غلظت های مختلف به لوله های آزمایش حاوی محیط کشت ریزجلبک اضافه گردید. آزمایش در سه تکرار انجام شد. پس از 24 ساعت، در زیر میکروسکوپ نوری، تعداد جلبک ها به وسیله لام نیوبار شمارش گردید. آنالیز داده ها به وسیله برنامه SAS و مقایسه داده ها به وسیله آزمون چند دامنه ای دانکن صورت گرفت.  بررسی تجزیه آماری عصاره های گیاه دارویی پونه کوهی روی ریزجلبک C. vulgaris و C. muelleri، نشان داد که در سطح احتمال0/001، بین تیمارها از نظر آماری اختلاف معنی‎ دار وجود دارد. عصاره ان هگزانی پونه کوهی، با غلظت 20 میلی گرم بر میلی لیتر برای ریزجلبک C. Vulgaris و برای ریزجلبک C. muelleri، عصاره با غلظت 10میلی گرم بر میلی لیتر برای گیاه پونه کوهی دارای بیشترین مهارکنندگی بود.

    کلیدواژگان: پونه کوهی، بیوفولینگ، ضدجلبک، C. vulgaris و C. muelleri
  • شیوا شاکری*، همایون یوسفی، دامون رزمجویی، محمدامین کوهبر صفحات 56-65

    این پژوهش راه کار بندر خرمشهر در مورد معضل کانتینر های خالی را بررسی می کند و علل اتخاذ استراتژی ها و عوامل موثر بر آن را شناسایی می کند. در ابتدا با مراجعه به ترمینال کانتینری خرمشهر ضمن مشاهده ی روند مدیریت کانتینرهای خالی با مسیولان ترمینال کانتینر بندر خرمشهر و همچنین نمایندگی کشتیرانی کانتینری «هوپاد دریا» مصاحبه شد. در طول مصاحبه ها اطلاعاتی در مورد راه حل های مدیریتی ممکن جمع آوری گردید. پس از تعیین استراتژی های مدیریتی ممکن برای کاهش میزان جابه جایی و هزینه کانتینرهای خالی، با کمک جامعه ی خبرگان صنعت و با استفاده از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی به رتبه بندی آن ها پرداخته شد. در نهایت میزان صادرات و عدم تعادل تجاری کانتینری بندر خرمشهر به عنوان مهم ترین عوامل تجمیع کانتینرهای خالی شناخته شد. این پژوهش از نظر هدف، پژوهش کاربردی می باشد و از نظر ماهیت، پژوهشی آمیخته می باشد. نتایج تحقیق نشان دهنده ی آن است که مطلوب ترین روش های مدیریت کانتینرهای خالی ایجاد یاردهای اختصاصی در محوطه های خارج از بندرخرمشهر و تکمیل بندر خشک و انتقال زمینی کانتینرهای خالی به بندر امام خمینی می باشد. بخش پایانی نیز ارایه ی پیشنهادات کاربردی می باشد.

    کلیدواژگان: کانتینر خالی، ترمینال کانتینر بندر خرمشهر، عدم تعادل تجاری، بازآوری کانتینر خالی
  • میلاد هوشمند چایجانی، مرتضی سلطانی*، محسن اکبری صفحات 66-79
    امروزه اقتصادهای نوظهور مسیر توسعه یافتگی را در گسترش فعالیت های تجاری به خارج از مرزهای خود می بینند. گسترش مرزهای رقابت، منجر به توجه بیشتر کسب وکارها به توسعه عملکرد خود در حوزه بین المللی شده و عواملی همچون عملکرد صادراتی به هدفی برای بسیاری از کسب وکارها تبدیل شده است. در این راستا مناطق آزاد حوزه ای اقتصادی و پویا هستند که با فراهم کردن منابع حمایتی، مسیری برای پشتیبانی بهتر از کسب وکارها را فراهم کرده اند. همچنین شبکه سازی تجاری و تشکیل گروه های کسب وکار چارچوبی برای همکاری و توسعه قابلیت های رقابتی را برای شرکت ها در این اقتصادها به وجود آورده است. برای این منظور با تکیه بر رویکرد استراتژیک مبتنی بر رابطه، در این پژوهش مجموعه ای از؛ عوامل درون سازمانی (مانند؛ شبکه گرایی، حمایت مدیریت، گرایش بلندمدت)، عوامل بین سازمانی (مانند؛ اطمینان، وابستگی، اعتماد، شکاف تعاملی کم، تناسب همکاران) و عوامل بیرونی (مانند؛ حمایت دولت، آشفتگی بازار، موانع ورود به صنعت) برای بررسی عملکرد صادراتی شرکت های فعال در بستر منطقه آزاد با نگاهی شبکه محور مورد تحلیل قرار گرفتند. برای برازش مدل پژوهش، نمونه ای متشکل از 151 شرکت فعال در منطقه آزاد تجاری-صنعتی بندر انزلی انتخاب و با ابزار پرسشنامه و تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری (با استفاده از نرم افزار smart PLS)، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از تایید تاثیر هر یک از عوامل؛ درون سازمانی، بین سازمانی و بیرونی بر عملکرد صادراتی است. همچنین اثر تعدیل کنندگی روابط سیاسی در مدل پژوهش تنها در رابطه عوامل بیرونی بر عملکرد صادراتی معنادار بوده و در سایر روابط در سطح معناداری 95 درصد مورد تایید قرار نگرفت.
    کلیدواژگان: عملکرد صادراتی، منطقه آزاد تجاری-صنعتی، رویکرد مبتنی بر رابطه، گروه کسب وکار
  • اشکان بنان، محمدرضا کلباسی مسجد شاهی*، محمود بهمنی، محمدعلی یزذدانی ساداتی صفحات 80-90
    در تحقیق حاضر اثر رنگ نور و رنگ تانک بر واکنش استرسی فیل ماهی Huso huso بر اساس اندازه گیری برخی از پارامترهای سروهماتولوژی (هموگلوبین، هماتوکریت، کورتیزول، گلوکز و...) و آنالیز شیمیایی لاشه بررسی گردید. مراحل عملی مطالعه در انستیتو تحقیقات بین الملی ماهیان خاویاری دکتر دادمان انجام شد. بدین منظور 64 عدد بچه فیل ماهی با میانگین وزنی (± انحراف معیار) 1/42 ± 98/83 گرم (در گروه های 8 تایی) تحت طیف های نوری سفید، قرمز، سبز و آبی و نیز 48 عدد با میانگین وزنی 1/17 ± 98/46 (در گروه های 8 تایی) در تانک های سفید، سیاه و آبی بمدت 12 هفته پرورش داده شدند. بر اساس نتایج بدست آمده سطح هورمون کورتیزول سرم خون ماهیان پرورش یافته در شرایط نوری قرمز و سبز در مقایسه با سایر رنگ های نور افزایش معنی داری یافت، بطوری که علاوه بر استرس و رنگ نور، اثر متقابل بین آنها نیز معنی دار بود (p≤0.05). نتایج همچنین نشان داد که میزان کورتیزول در ماهیان پرورش یافته در تانک سیاه در مقایسه با سایر تیمارها کاهش معنی داری داشت، بطوری که علاوه بر استرس و رنگ تانک، اثر متقابل بین آنها نیز معنی دار بود (p≤0.05). در مورد سایر پارامتر های مورد بررسی (هموگلوبین، هماتوکریت و آنالیز لاشه) تغییر معنی داری مشاهده نشد. از این رو رنگ نور آبی و رنگ تانک مشکی با ایجاد حالت آرامش در ماهی تاثیر مثبتی بر شرایط فیزیولوژیک ماهی داشته، پاسخ استرسی بهتری را به همراه داشتند.
    کلیدواژگان: طیف نور، رنگ تانک، استرس، آنالیز لاشه
  • الهام موحدنیا*، مجید مرادی، امیرهوشنگ بحری، علی معتمدزادگان صفحات 91-98

    در این تحقیق از امعاء و احشاء ماهی تون زرد باله (Thunnus albacores) پروتیین هیدرولیز شده با استفاده از آنزیم فلاوروزیم تولید گردید. شرایط هیدرولیز (زمان، دما، نسبت آنزیم به سوبسترا) با استفاده از روش پاسخ سطحی (Response Surface Method; RSM)  و طرح ترکیبی مرکزی  (Central Composite Design) بهینه سازی شد. این روش، اثر سه فاکتور دما، زمان و میزان آنزیم (متغیر مستقل) را روی درجه هیدرولیزاسیون به عنوان پاسخ سطحی، مورد بررسی قرار می دهد. شرایط بهینه این آزمایش عبارت بود از نسبت آنزیم به سوبسترای 1/11 واحد آنسون بر گرم پروتیین، زمان 105 دقیقه و دمای 44/93 درجه سانتی گراد که درجه هیدرولیزاسیون برابر 23/37%  را حاصل نمود. پروتیین هیدرولیزشده حاصل محتوی مقدار بالای پروتیین بود (67/45%). در نتیجه گیری نهایی می توان بیان داشت که مدل حاصل از شرایط خوبی جهت پیش بینی برخوردار بوده و پروتیین هیدرولیز شده امعاء و احشاء ماهی تون زرد باله قابل استفاده در جیره غذایی آبزیان و همین طور به عنوان افزودنی در صنایع غذایی می باشد.

    کلیدواژگان: امعاء و احشاء ماهی تون زردباله، پروتئین هیدرولیز شده، آنزیم فلاوروزیم، روش پاسخ سطحی
|
  • Zeynab Sepahvand, Mahmoud Nassiri *, Rouholla Heydari, Sayyed Hossein Hashemi Pages 1-10
    In this study, a sensitive and economical method is suggested for the rapid determination of formaldehyde in seawater samples. This method is based on the reaction of formaldehyde with 5, 5-di methyl-1, 3-cyclohexane dion (dimedone) in the presence of ammonium acetate. After the reaction of derivative, a mixture of 900 µL of ethanol as a dispersive solvent and 100 µL of chloroform as an extraction solvent was rapidly injected into a water sample containing formaldehyde. Their concentrations were determined spectrophotometrically in micro-cuvettes at 395 nm. Under the optimum conditions, the calibration graph was linear in the range of (0.1-100) µg/L with the detection limit of 0.02 µg/L and limit of quantification of 0.07 µg/L for formaldehyde. Parameters affecting extraction efficiency including pH, type and volume of extraction and disperser solvents, and amount of dimedone, were investigated and optimized. Under the optimum conditions, the linearity of the technique was in the range of 0.1-100.0 µg. L-1 with a detection limit of 0.02 µg. L-1 for the same compound. The relative recoveries of formaldehyde from seawater samples at spiking levels of 10 µg. L-1 were between 97.0-99.4%. The proposed method was successfully applied for the determination of formaldehyde in seawater of Chabahar Bay.
    Keywords: Formaldehyde, Dispersive liquid-liquid microextraction, Spectrophotometry, seawater, Chabahar Bay
  • Seyed Mohammadreza Mousavi Mirkalaei *, Masoud Kaveh, AliAsghar Mehrabi Mahani Pages 11-30

    Recent advances in electronics and wireless communications have enabled the design and manufacture of sensors with low power consumption, small size, reasonable price and various applications. These small sensors, capable of performing functions such as receiving various peripheral information based on the type of sensor, processing and transmitting that information, have given rise to an idea for the creation and deployment of so-called wireless sensor networks. Due to the unique limitations and unique features of the underwater channel such as low communication bandwidth, high bitrate error, significant propagation delay, etc., these networks can be easily destroyed by malicious attacks. Coordination and transmission of underwater messages between sensors will naturally present security challenges and perspectives. Attack on network protocols, especially communication protocols, can be easily accomplished in underwater wireless sensor networks. Therefore, the purpose of this paper is to present a secure and efficient protocol for communication in underwater sensor networks based solely on lightweight encoder operators with random number generators and cryptographic hash functions. For this purpose, first, a system consisting of a number of sensor nodes and a central node is modeled as receiving information with the presence of nodes or nodes as attackers and then the various steps of the protocol are described in detail. It is further demonstrated that the communication protocol presented in this paper is secure because it is resistant to the all attacks such as message analysis attack, message manipulation attack, relay attack, spoof message injection, insider attack and physical attack. It is also considered as an efficient protocol because it improves communication and computational overheads and memory consumption over previous methods. Statistical tests also show that the encrypted data in the proposed protocol are acceptable randomly and are independent of each other. Finally, in order to make the proposed method more practical in this paper, and to compare the challenges and resources of this method with previous methods for the purpose of hardware implementation, the required cryptographic components are implemented on the FPGA chip.

    Keywords: Security Protocol, Underwater Acoustic Sensor Networks, FPGA, Lightweight Design
  • Kobra Jalali, Babak Doustshenas *, Ahmad Savari, Nasrin Sakhaei Pages 31-43
    The transfer of alien and invasive species through the ballast water of vessels is one of the most important threats to aquatic ecosystems.  This study aimed to investigate the ballast water of 10 vessels entering the export port of Majidiyeh Mahshahr in 2018. A sampling of zooplankton from each vessel was performed by filtering 100 litres of ballast water of each vessel using a plankton sampling net with 50 μm mesh with three replications. Simultaneously, environmental factors including dissolved oxygen, acidity, temperature, and salinity were measured with 3 replications in the ballast water of the vessels. The results of a one-way analysis of variance showed that there is a significant difference between the vessels entering the export port of Majidiyeh in terms of the average density of Copepods. The highest average density 3.2×104 ind/m-3 and the number of species (36 species) related to ARGO1 ship from Bandar Abbas and the lowest average density 1×104 and the lowest number of species (24 species) belonged to PRECIGIOUS and GUNISHLI from Fujairah, UAE, respectively. There was a significant positive correlation between the average density of Copepods with temperature and dissolved oxygen. In total, 3 orders, 20 families, 28 genera, and 56 species were identified. All identified species except Oithona davisae have been previously reported from the Persian Gulf. O. davisae species was found only on the CONSTANTINOS ship from the port of Fujairah, UAE. It is native to the coastal waters of East Asia, especially around Japan and China, and has been reported in the Black Sea, the central Mediterranean, and more recently in the Aegean Sea. This research can be important for assessing the potential risk of new invasive species as well as for improving the quantitative and quality management practices of ships' ballast water.
    Keywords: Copepods, Ballast water, non-native species, Persian Gulf
  • Zeinab Tovakol, GholamReza Sharifi-Sirchi *, Morteza Yousefzadi Pages 44-55

    Biofoiling is a problem caused by microbial biofilms. Today, many studies have been done to solve the problems of biofouling. The most important studies have been carried out on the identification of natural antibiotic compounds in the marine environment. The most important studies have been performed on the identification of natural antifouling compounds in the marine environment. In this study, the anti-algae properties of organic and aqueous extracts of (Mentha longifora) were investigated using n-hexane, ethyl acetate, methanol and aqueous solutions. Chlorella vulgaris and Chaetoceros muelleri Microalgae, were grown in F2 culture medium. The extracts were dissolved in a certain amount in DMSO solvent and added to test tubes containing microalgae culture medium in different concentrations. After 24 hours, under a light microscope, the number of algae was counted by a neobar slide. Data were analyzed by SAS program and data were compared by Duncan's multiple range test. Statistical analysis of n-hexane extracts on C. vulgaris and C. muelleri showed that there was a statistically significant difference between the treatments at the probability level of 0.001. Extract of n-hexane with a concentration of (20 mg ml -1) for the microalgae C. vulgaris and for microalgae C. muelleri, an extract of (10 mg ml -1) for the n-hexane had the highest inhibitory.

    Keywords: Mentha longifolia, Biofoiling, Anti- algae, C. vulgaris, C. muelleri
  • Shiva Shakeri *, Homayoun Yousefi, Damoon Razmjooei, MohammadAmin Kouhbo Pages 56-65

    This research surveys Khorramshahr port solutions about empty container crisis and identifies reasons for adopting strategies and effective factors on it. At first, the researcher attended the Khorramshar container terminal while observed empty container management procedure and interviewing with responsible persons of  Khorrmshahr container terminal and container shipping company Hoopad Darya. During the interviews, the researcher could find information about possible solutions for empty container management. After detecting possible management strategies for decreasing amount of empty container movements and it’s costs, strategies prioritized by aid of industry experts and using AHP method. Finally, the amount of export and trade imbalances recognized as the important factors for accumulation of empty containers. This research based on objective is an applied research and based on nature is mixed research. The results of research shows that the best way of empty container management is creating private yards outside Khorramshahr areas and completing dry port and land transportation of empty containers to Immam Khomayni port. Final part of research is offering applied suggestions.

    Keywords: Empty Container, Khorramshahr Port Container Terminal, Trade Imbalance, Empty Container Repositioning
  • Milad Hooshmand Chaijani, Morteza Soltani *, Mohsen Akbari Pages 66-79
    Emerging economies today see the path of development in expanding their activities towards internationalization. Expanding the boundaries of competition has led businesses to focus more on expanding their operations internationally, and factors such as export performance have become a target for many businesses. In this regard, free zones are dynamic and economic areas that have provided a way to better support businesses by providing support resources. Business networking and the formation of business groups have also created a framework for cooperation and development of competitive capabilities for companies in these economies. To this end, relying on a relationship-based strategic approach, this research examines a set of intra-firm factors, inter-firm factors and external factors were analyzed to examine the export performance of companies operating in the context of the free zone with a network-based perspective (relation view). To fit the research model, a sample of 151 companies active in the Anzali Free Trade-Industrial Zone was selected and surveyed using questionnaire and structural equation modeling technique (using smart PLS software). The results confirm the influence of each of the intra-firm, inter-firm and external factors on export performance. Also, the moderating effect of political relations in the research model was significant only in relation to external factors on export performance, and in other relations it was not confirmed at 95% significance level.
    Keywords: export performance, Free Trade-Industrial Zone, Relationship-Based View, Business Group
  • Ashkan Banan, Mohammad Reza Kalbasi Masjidshahi *, Mahmoud Bahmani, Mohammad Ali Yazdani Sadati Pages 80-90
    The present study aimed to investigate effects of colored light and tank color on stress response of juvenile beluga, Huso huso, including the measurement of some sero-haematological parameters (Hemoglobin, hematocrit, cortisol, glucose, etc.) and carcass chemical analysis. The study was conducted at International Sturgeon Research Institute in Rasht, Gilan, using 64 specimens for colored light treatments with initial weight 98.83 ± 1.42 (mean ± SE) g which were reared (in groups of 8) under white, red, green and blue light and using 48 specimens for tank color treatments with initial weight 98.46 ± 1.17 (mean ± SE) g which were reared (in groups of 8) in white, black and blue tanks, all for 12 weeks. Based on the obtained results, cortisol levels in fish reared under red and green lights were significantly higher so much so that in addition to stress and light color effects, their interaction was also significant (P< 0.05). The results also depicted that cortisol levels in fish reared in black tank were significantly lower so much so that in addition to stress and tank color effects, their interaction was also significant (P< 0.05). However, in regard to the other parameters- hemoglobin, hematocrit and carcass chemical analysis- no significant differences were observed.  Reviewing the obtained results demonstrates that blue light and black tank by establishing comfort in beluga juveniles have positive significant effects on physiological conditions and spell better stress response.
    Keywords: Light Spectrum, Tank color, Stress, Carcass chemical analysis
  • Elham Movahednia *, Majid Moradi, AmirHoushang Bahri, Ali Motamedzadegan Pages 91-98

    The viscera of yellowfin tuna (Thunnus albacores) protein hydrolysis was produced using enzymes Flavourzim. Hydrolytic conditions (time, temperature, enzyme to substrate ratio) using response surface methodology (Response Surface Method; RSM) and central composite design (Central Composite Design was optimization). Through these methods, the effects of three factors, temperature, time and amount of enzyme (independent variable) on the degree Hydrolysis as response surface can be studied. The optimized conditions were the ratio of enzyme to substrate of 11/1 Anson units per gram of protein, time 105 min, temperature 93/44 ° C, which brought about the temperature Hydrolysis to 37/23 %. Based on this study which showed that Hydrolysis proteins contain high amounts of protein (45/67 %), it can be concluded that the model predictions are in good condition and protein hydrolysates can be used in fish diets and as additives in the food industry.

    Keywords: Yellowfin tuna intestine, viscera, Hydrolyzed protein, Flavourzim enzyme, surface response method