فهرست مطالب

نشریه دانش های بومی ایران
پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مالک شعاعی* صفحات 1-35
    تقویم مرسوم در بین مردم کرد از منظر: نام گذاری ماه ها، وجه تسمیه، مناسبت های بی شمار، همخوانی با طبیعت و شرایط آب و هوایی، اندیشه های اسطوره ای و دینی و... متمایز از تقویم سایر اقوام ایرانی است. در این فرهنگ، همچون تقویم جلالی، سال به چهار فصل و دوازده ماه و هر ماه به سی روز تقسیم می شود اما آغاز سال این مردم با تقویم شمسی متفاوت است. فصل پاییز در آن مقدم بر فصل تابستان است. نام ماه های دوازده گانه ی آن به ترتیب؛ گییا باریک، گییا جیمان، نوروز مانگ، که و کیر، گه نیم دیره و، پیوش په ر، گا قوˇر، میوه ره سان، یاخیریˇ سه رده وا، وه لنگ ریزان، مانگی سی یه و خاکه لیوه است که همگی بنیادی برخاسته از قاموس گاه شماری دارند و در هر یک از این ماه ها، مناسبت های مختلفی وجود دارد که مبتنی بر تکرار، شرایط جوی و اقلیمی است. این مقاله بر آن است با روش تلفیقی (کتاب خانه ای میدانی) و به شیوه ی تحلیلی توصیفی مبانی گاه شماری کردی را تشریح نماید. این امر بیان گر پیشینه ی و تقویم غنی مردم این فرهنگ است و ریشه یابی این تقویم در تاریخ و فرهنگ ایران شاید نتایج ارزنده ای به بار آورد.
    کلیدواژگان: گاه شماری، تقویم، کرد، ایران، ایران شناسی
  • محمود مهام* صفحات 37-72

    این مقاله در پی بازخوانی زیست عشایری به مثابه الگویی از زیست جمعی در ایران بر پایه پیوند حوزه های طبیعی و انسانی می باشد. پرسش اصلی عبارت است از: بازیابی و بازخوانی این میراث طبیعی-فرهنگی و کاربست آن برای آینده چگونه امکان پذیر است؟ به نظر می رسد ارتباط حیاتی عشایر و جوامع گیاهی از یک سو و دانش و مهارت عشایر برای فعالیت در تنوع زمینی و اقلیمی از سوی دیگر، کالبدشکافی زیست عشایری را به مثابه دانش و فناور های بومی زیست های پایدار، میسر می سازد. برای تحدید دامنه وسیع مساله زیست عشایری، تمرکز اصلی بر «زمین-گیاه» قرار داده شد. از روش توصیفی-تحلیلی-انتقادی و رویکردی تلفیقی از مناظر گیاه شناسی، زمین شناسی، اکولوژی عمیق و آمایش سرزمین، بازخوانی فعالیت عشایر به مثابه جامعه نگاران و جامعه شناسان گیاهی (شفاهی) متقدم در فلات مرتفع ایران انجام شد. یافته-ها نشان می دهد گسیختگی دانشی در شناسایی روابط حوزه ها (طبیعی و انسانی) و بی توجهی به حوزه های زیستی و منابع پایه نظیر زمین و گیاهان، موجب شده تا زیست عشایری به مثابه یک بافت، در مطالعات طبیعی و انسانی، بیش از پیش فراموش شود. بنابراین، بازیابی و بازخوانی آن، نیازمند احیاء مطالعات بین-رشته ای و فرارشته ای با مستندسازی و تولید داده های بوم زاد و بهره گیری از داده های جهانی برای بهره-برداری بهینه در طراحی زیست های پایدار برای آینده می باشد.

    کلیدواژگان: تنوع زیستی، زیست عشایری، توازن زیستی طبیعی و انسانی، حافظه اکولوژیک، تاریخ تحول محیطی
  • کاظم ملازاده*، سعید عباسی مرام صفحات 73-105

    سنجاق های قفلی از جمله اشیایی است که در اوایل عصرآهن (حدود 1400ق.م) ابداع شده و در اواسط این دوره و حدود 800 ق.م در مناطق مختلف عمومیت پیدا کرده و استفاده از آن توسط فرهنگ های مختلف، به شکل های متنوع و کاربردهای مختلف تاکنون تداوم پیدا کرده است. این ساخته ها بعد از گسترش استفاده در عصرآهن 3 و در مناطق مختلف و از جمله ایران، جهت اتصال لباس، تزیین شخصی و در مواردی به عنوان طلسم به کار برده شدند. در خصوصگونه شناسی سنجاق قفلی های مکشوفه از ایران تاکنون پژوهش جامعی در داخل صورت نگرفته و پژوهش های باستان شناسان غربی نیز یافته های چند دهه اخیر را شامل نمی شوند. پژوهش حاضر با هدف مطالعه تاریخچه، معرفی و گونه شناسی سنجاق قفلی های عصرآهن ایران انجام شده و تلاش دارد به روش توصیفی-تحلیلی و ابزار کتابخانه ای به اهداف مورد نظر دست یابد. نتایج حاصله نشان می دهد سنجاق قفلی بعد از ابداع در حوضه مدیترانه، به تدریج در مناطق دیگر رواج پیدا کرده و در موارد زیادی جایگزین سنجاق های میله ای شدند. در اواخر قرن 8ق.م و به ویژه در طول قرن 7ق.م سنجاق قفلی در قالب گونه ها و زیرگونه هایی مختلفی و نیز کاربردهای مشابه در ایران عمومیت پیدا کرد؛ هر چند نوع فنردار مثلثی شکل آن بیشترین فراوانی را داشته است.

    کلیدواژگان: عصرآهن، سنجاق قفلی، فیبولا، فلزکاری
  • معصومه یوسفی*، سید علی اصغر میرفتاح، فرزاد مافی صفحات 107-152

    ساخت زیورها، از جمله صنایعی است که همواره در ایران باستان مورد توجه بوده است..از جمله آثار شاخص در این زمینه، طوق های طلای متعلق به دوره های ساسانی و اشکانی موزه ی رضا عباسی است. این طوق های زرین ، دارای ویژگیهای ساختاری و شیوه های تزیینی خاصی هستند که با مطالعه بر روی آنها علاوه بر نشان دادن سیر تاریخی ساخت طوق به معرفی تزییینات خاص آنها نیز پرداخته می شود.محور اصلی این پژوهش، فرم ساختاری دو نمونه مورد مطالعه و تزیینات هر اثر است. بر همین اساس، ابتدا ویژگی های ساختاری و تزیینی هر اثر به صورت جداگانه بررسی شده، سپس طوق ها به صورت تطبیقی مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته اند.نتایج حاصل از یافته های این پژوهش، معرفی فنون به کار رفته در این آثار و همچنین نمایانگر وجوه اشتراک و افتراق در طوق سازی این دو دوره است، به طوری که می توان اظهار کرد که این دو طوق از لحاظ ساختار و شیوه ی تزیین شباهت های زیادی دارند که خود نشان دهنده ادامه استفاده از سنت های هنری مقبول به مدت چند قرن است.

    کلیدواژگان: زیور، طوق، حلقه ی قدرت، ساسانی، اشکانی
  • علی شهبازی*، مرتضی افشاری صفحات 153-174
    قلمدان سازی به روش پاپیه ماشه یکی از هنرهای سنتی رایج در دوران صفویه و قاجار بوده و امروزه رو به فراموشی نهاده است. به دلیل حفظ میراث فرهنگی و هنرهای سنتی ایرانی، ضرورت "مطالعه تحلیلی قلمدان سازی کشویی سنتی به شیوه پاپیه ماشه (لایه چسبانی کاغذی) با تاکید بر روش قالب سازی چوبی و ارایه روش جایگزین" از بعد علمی و فنی آن ایجاد می شود. اهداف پژوهش شناخت شیوه های ساخت قلمدان کشویی سنتی به روش پاپیه ماشه (لایه چسبانی کاغذی) است و پرسش پژوهش عبارت از: - قدما در مرحله قالب گیری ساخت قلمدان های سنتی پاپیه ماشه، چگونه عمل می کرده اند و امروزه چه روش جایگزینی برای این مرحله می توان ارایه نمود؟ در این مقاله اطلاعات کتابخانه ای و داده های اسنادی و تجربی با رویکرد توصیفی- تحلیلی مورد مطالعه قرار گرفته و نتایج نشان می دهد با جایگزینی قالب سازی با یونولیت به جای قالب های چوبی به راحتی می توان به طراحی و ساخت قلمدان سنتی با روش پاپیه ماشه اقدام کرد و روش پاپیه ماشه شیوه ای در بازیافت کاغذهای دورزیر محسوب می شود که در حفظ سلامتی محیط زیست نقش به سزایی دارد و هنرمندان قدیمی آگاهانه از هر امکانات و شرایطی برای تولید آثار هنری استفاده می کرده اند.
    کلیدواژگان: قلمدان سازی سنتی، پاپیه ماشه، روش کاغذچسبانی، قالب چوبی و یونولیتی، بازیافت
  • فریده مجیدی خامنه* صفحات 175-215

    اهمیت فن آوران بومی کهنسال به عنوان حاملان میراث فرهنگی ناملموس و پاسداری از آن به طور گسترده ای از طرف جامعه ی جهانی شناخته شده است. حفاظت بهینه از ایشان، به عنوان تضمین ادامه ی توسعه دانش و مهارت و انتقال آنها به نسل های جوان تر از دغدغه های مهم امروزین یونسکو و نهاد میراث فرهنگی می باشد. این پژوهش به دنبال طرح مسله تعیین راهبردهای حفاظت و پاسداری از حاملان میراث فرهنگی بوده و با استفاده از تجارب کشورهای دیگر، به مقایسه مسله طرح شده در ایران پرداخته است. مطالعه موردی در شهر کرمان و در خصوص فن آوران این شهر با نمونه گیری هدفمند و با استفاده از مطالعه مردم نگارانه و بهره گیری از تکنیک های مصاحبه ، تفسیر آنها و استخراج درون مایه های فرعی و اصلی انجام پذیرفته است. آنچه از این مطالعه بدست آمد موید این مسله مهم است که در ایران مسله حفاظت از حاملان کهنسال میراث فرهنگی با توجه به روند رو به رشد سالمندی و مسایل مترتب بر آن که تهدیدی جدی برای از دست رفتن گنجینه های دانش بومی محسوب می گردد باید با همکاری نهادهای گوناگون و میراث فرهنگی پیگیری و راهبردهای موثر اتخاذ گشته و تهدیدها به فرصت بدل شوند.

    کلیدواژگان: گنجینه های زنده بشری، حاملان میراث فرهنگی، فن آوران بومی، راهبردهای حفاظت، سالمندان
  • سید آرمان حسینی آبباریکی*، هه لاله امینی صفحات 217-246
    یکی از گونه های ادبیات و موسیقی عامه، آواها و ترانه هایی است که پیرامون پیشه ای خاص سروده شده و یا توده مردم در حین انجام فعالیت و کار، آن ها را بر زبان می آورند. این سروده ها بیانگر اندیشه مردم پاک دل و ساده زیستی است که موسیقی و شعر در جای جای زندگی شان، حتی در حین کار کردن، راه یافته است. در فرهنگ منطقه کرمانشاه نیز می توان نمونه هایی از این گونه سروده ها به دست داد؛ بنابراین در این مقاله که مبنای آن کتابخانه ای و با روش تحلیلی- توصیفی انجام می گیرد، نگارندگان می کوشند ضمن تبیین جایگاه کار و کوشش در میان کردان، اشعاری که پیرامون کاری خاص سروده شده و یا در هنگام فعالیتی بر افواه عامه مردم کرد کرمانشاه جاری و ساری است، ضمن ترجمه و توضیحاتی، بررسی نمایند. از میان انواع مختلف ترانه های کار، لالایی ها، اشعار مربوط به شیر دوشیدن و مشک زدن دارای بسامد بیشتری هستند که از گنجینه خاطر زنان کرد به یادگار مانده اند.
    کلیدواژگان: موسیقی، سروده های کار، ادبیات شفاهی، ادبیات کردی، کرمانشاه
  • وحید رشیدوش*، حسن یوسفی نژاد صفحات 247-295

    شیوه های همیاری و تعاون از دیرباز در جوامع روستایی ایران متداول بوده و به رغم تحولاتی که در طی سالیان دراز در جوامع روستایی به وقوع پیوسته، هنوز هم صورت های گوناگون تعاون و همیاری، در بین بسیاری از اقوام لر، کرد، ترکمن، گیلک و بلوچ و... به چشم می خورد. پژوهش حاضر با هدف واکاوی شیوه های همیاری سنتی در فرهنگ کشاورزی مردم روستای جعفرآباد بخش سیوان از توابع شهرستان ایلام با استفاده از نظریه کارکردگرایی و نظریه مبادله صورت گرفته است.. شیوه جمع آوری اطلاعات به صورت ترکیبی از روش های مشاهده مستقیم، مطالعه اسناد و عمدتا مصاحبه، بوده است. در روش مصاحبه، محقق به صورت هدفمند و به روش گلوله برفی و با انتخاب 21 نفر که در زمینه موضوع مورد نظر دارای اطلاعات کافی بوده اند صورت گرفته است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که پیش از کاشت محصولات زراعی و به جهت رعایت عدالت در برخورداری عامه مردم از امکانت خدادادی روستا، از شیوه قرعه کشی (تیرپشک)، تقسیم زمین (زه مین به ش) در مرحله کاشت محصول از روش شخم گروهی (گله جفت)، در مرحله داشت از روش فرار دادن حیوانات آسیب رسان برای مزرعه (وراز راو) و در مرحله برداشت از روش هایی همچون درو گروهی، خرمن کوبی گروهی، پاک کردن محصول به صورت گروهی استفاده می-شود.

    کلیدواژگان: شیوه های همیاری، فرهنگ، کشاورزی، روستای جعفر آباد
  • لیلا لیریائی*، محمد عواطفی همت، علی جهانی صفحات 297-342
    قوم جانورشناسی یا اتنوزیولوژی مطالعه تعامل بین گروه‏های انسانی و جانوران اهلی و وحشی اطراف آن‏ها است. این دانش جنبه های نامگذاری، شناسایی عادت های غذایی، تولیدمثلی و زیستگاهی، دشمنان طبیعی، بیماری های جانوران و شیوه درمان آنها، محافظت انسان ‏ها از خطر جانوران، استفاده های دارویی، غذایی، زینتی، مذهبی و روحانی انسان از جانوران، و تشریح روابط و شیوه های تعامل با حیوان برای اهداف حفاظتی و همانند آن‏ها است. هدف مقاله معرفی دانش قوم‏جانورشناسی در پهنه پژوهش‏های دانش بومی است. ابتدا دانش سنتی، اکولوژی قومی، زیست شناسی قومی و زمینه‏های خرد آن از جمله جانورشناسی قومی تشریح شده است و با مرور نمونه های کلاسیکی از میراث ایرانی همانند بازنامه و کبوترخانه و نمونه های جدیدی از پژوهش های بین المللی تلاش شده زمینه های پژوهشی مرتبط با جانورشناسی قومی معرفی گردد. در ادامه نمونه‏هایی از دانش قوم‏جانورشناسی ساکنان منطقه ی حفاظت شده ی اشترانکوه در مورد خصوصیات زیستگاهی، عادت های لانه گزینی، غذایی و دشمنان گونه های جانوری کبک، تشی و خرس قهوه ای تشریح گردیده است. هر سه گونه توسط انسان شکار می شوند. کیسه ی صفرا از اجزای پرکاربرد این گونه ها است که با اهداف گوناگونی از جمله برای تسکین درد، درمان بیماری ها و باورها مورد استفاده قرار می گیرد. یافته ها نشان می دهد آگاهی های قوم جانورشناسی می تواند مدیریت پایدار حیات وحش در سطح محلی را یاری نماید
    کلیدواژگان: اتنوزئولوژی، حیات وحش، زیست شناسی حفاظت، دانش بومی، مدیریت پایدار
  • سروه حسینی*، غلامعلی حشمتی، محمدرحیم فروزه، پرویز کرمی صفحات 343-395

    ارزیابی اتنوبوتانیکی در مراتع کوهستان آبیدر واقع در جنوب غربی شهرستان سنندج و دهستان محدوده ی آن وجود تنوع بسیار بالای اکولوژیکی از یک سو و رویکرد گسترده ی مردم به استفاده از گیاهان دارویی و طب سنتی از سوی دیگر، شناسایی و معرفی گیاهان دارویی و بومی منطقه و موارد استفاده ی آن ها را ضروری ساخت.مطالعات پیشتاز و پیمایش صحرایی، تهیه لیست گیاهان دارویی و خوراکی منطقه با منابع معتبر گیاه شناسی، مطالعات اسنادی و مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته، باورها و دانستنی های جوامع محلی و مستندسازی آن ها. برای هر گونه ، خانواده ی گیاهی، نام علمی گونه، نام فارسی، نام محلی، خواص درمانی، اندام مورد استفاده و نحوه ی مصرف تدوین شد.شناسایی 215 گونه ی دارویی و خوراکی با ارزش دارویی متعلق به 49 خانواده ی گیاهی. از لحاظ فراوانی گونه های دارویی و خوراکی با خواص دارویی خانواده های Asteraceae با 64 گونه، Poaceae با 38 گونه و Apiaceae با 35 گونه دارای بیشترین فراوانی و فراوانی درصد توزیع همین ترتیب برقرارابوده ، برگ ها با 35% توزیع بیشترین استفاده و تهیه دمنوش بیشترین نوع مصرف، التیام دردهای مفصلی و رماتیسمی بیشترین مقدار فقدان مطالعات مستند اتنوبوتانیکی، لزوم حفاظت این گیاهان و ثبت و ضبط دانسته های مردم در رابطه با درمان های محلی است.

    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، خوراکی، آبیدر سنندج، درمان
|
  • Malek Shoaei * Pages 1-35
    A typical calendar among the Kurdish people from the perspective of: the Naming the months, symbolism, the numerous occasions, the consistency with nature and climate, the mythical and religious ideas, and ... distinct from the calendar of other Iranian tribes. In this culture, like the glorious calendar, the year is divided into four seasons and twelve months and each month to thirty days, but the beginning of the year is different from the calendar of the people. The fall season is ahead of the summer season. The names of its twelve species are, respectively: Giyā Bārik, Giyā Jemān, Nowrooz Māng, Kav Ker, Ganem Derav,Puš par, Gā Qur, Miva rasān, ?āxere Sardava, Valng Rizān, Mānge Seya, and Xāka Liva are all raised. There are occasional chaos and in each of these months, there are different occasions that are based on repetition, climate and climate conditions. This article aims to describe the Kurdish bases in a compilation (field book) and in a descriptive analytical manner. This shows the rich background and calendar of the people of this culture, and finding the roots of this calendar in the history and culture of Iran may bring valuable results.
    Keywords: Chronology, Calendar, Kurdish, Iran, Iranian studies
  • Mahmood Maham * Pages 37-72

    This article seeks to re-read nomadic life in Iran based on the link between natural and human fields. The main question is: how is it possible to recover and re-read this natural-cultural heritage and use it for the future? It seems that the vital relationship between nomads and plant communities on the one hand and the knowledge and skills of nomads to work in geodiversity and climate diversity on the other hand, the dissection of nomadic life, it makes it possible. From the descriptive-analytical-critical method and a combined approach of botanical, geological, deep ecological and spatial and land use planning, the activities of nomads as plant sociologists(oral) were first performed in the high plateau of Iran. Findings show that the lack of knowledge in identifying the relationships of domains (natural and human) and the lack of attention to biological domains and basic resources such as land and plants, has led to nomadic life as a tissue in natural and human studies, be forgotten more than ever. Therefore, retrieving and re-reading it requires reviving interdisciplinary studies by documenting and producing endemic ecological data and utilizing global data for optimal use in the design of sustainable habitats for It is the future.

    Keywords: Biodiversity, Nomadic life, Natural, Human Balance, Ecological memory, History of Environmental Transformation
  • Saeed Abasimaram Pages 73-105

    Fibulae are among the objects that were invented in the early Iron Age (1400 BC) and in the middle of this period(about 800 BC), it became common in different regions and its use by different cultures, in various forms and different applications has continued to this day. After the use of these Fibula spread, these constructions were used in various ways, including for Connecting clothes, personal decoration, and in some cases as a talisman. The late Iron Age fibulae of Iran include a variety of types that were found during excavations of various settlement sites and cemeteries. Regarding the history, typology and applications of fibulae discovered from Iran, no comprehensive research has been done in Iran and the researches of Western archaeologists do not include the findings of recent decades. Therefore, there are ambiguities regarding the history of their use, typology, application and construction technique. The present study aims to introduce and study the history and typology of Iron Age fibulae in Iran and tries to achieve the desired goals through descriptive-analytical methods and library tools. The results show that fibulae, after being invented in the Mediterranean basin, gradually spread to other regions and in many cases replaced rod pins.

    Keywords: Iron Age, Fibulae, Safety pin, Fibula
  • Masoumeh Yousefi *, Seyed AliAsghar Mirfatah, Farzad Mafi Pages 107-152

    The making of ornaments is one of the industries that has always been considered in ancient Iran. Among the outstanding works in this field are the golden collars belonging to the Sassanid and Parthian periods of the Reza Abbasi Museum. These golden collars have special structural features and decorative methods that by studying them, in addition to showing the historical course of making the collar, their special decorations will also be introduced.The main focus of this research is the structural form of the two samples studied and the decorations of each work. Accordingly, first the structural and decorative features of each work have been studied separately, then the collars have been studied comparatively.The results of this study introduce the techniques used in these works and also show the commonalities and differences in the collar making of these two periods, so that it can be said that these two collars have many similarities in terms of structure and decoration method. It shows the continued use of popular artistic traditions for several centuries.

    Keywords: ornaments, collar, power ring, sasanian, parthian
  • Ali Shahbazi *, Morteza Afshari Pages 153-174
    Making of traditional pencil case by papier-mâché is one of the traditional arts in the Safavid and Qajar periods and today it is forgotten. Due to the preservation of Persian cultural heritage and traditional arts, it becomes necessary that be done the analytical study of making of traditional sliding pencil case by papier-mâché (paper adhesive layer) with emphasis on wood formwork method and replace another method from its scientific and technical aspect. Purpose is to know the methods of making traditional sliding pencil case by papier-mâché (paper adhesive layer). Question include: - How did the ancients done in the molding stage of making traditional sliding pencil case and what other method can be offered for this stage today? In research, library, documentary and experimental information have been studied with descriptive-analytical approach. Results show that by replacing the molding with Styrofoam instead of wooden molds, it is easy to design and make traditional pencil case by papier-mâché. The papier-mâché is a method of recycling waste paper that plays an important role in preservation of environment healthy and the craftsmen consciously used every opportunity to create artworks.
    Keywords: : making of traditional pencil case, papier-mâché, paste the paper method, wood, Styrofoam formwork, recycle
  • Farideh Majidi Khameneh * Pages 175-215

    The importance of Master of Arts as bearers of intangible cultural heritage and its protection is widely recognized by the international community.Optimal protection of them, as a guarantee of continued development of knowledge and skills and their transmission to younger generations is one of the major concerns of today UNESCO and the Cultural Heritage Foundation.This study seeks to determine the problem of determining strategies for the protection and preservation of bearers of cultural heritage and using the experiences of other countries has compared the problem proposed in Iran.A case study was conducted in Kerman and about the Master of Arts of this city by purposeful sampling and by using ethnographic study and using interview techniques, their interpretation and extraction of sub-main and main themes. The results of this study confirm the important issue that in Iran, the issue of protection of the old bearers of cultural heritage is considered as a serious threat to the loss of local knowledge treasures due to the growing trend of aging and related issues. Effective strategies and strategies must be pursued with the cooperation of various institutions and cultural heritage, and threats must be turned into opportunities.

    Keywords: : living human treasures, bearers of cultural heritage, Master of Arts, conservation strategies, the elderly
  • Seyyed Arman Hosseini Abbariki *, Halalah Amini Pages 217-246
    One of the types of literature and folk music's is the songs and melodies that are composed for a certain profession or that spoken by the masses of people while performing activities and works. One of the types of literature and folk music's is the songs and melodies that are composed for a certain profession or that spoken by the masses of people while performing activities and works These songs express the thoughts of pure-hearted and simple-living people that music and poetry have penetrated their lives, even while working. Examples of such songs can also be found in the culture of Kermanshah Kurds, therefore, in this essay, which is done with analytical-descriptive method, the authors are trying to explain moreover the place of work and effort among Kurds, and also studying the poems that are composed for a specific profession or during an activity are common of the Kurdish people of Kermanshah. Among the different types of work songs, lullabies, milking poems are more common and have been remembered from the memory of Kurdish women.
    Keywords: music, work, folk literature, Kurdish literature, Kermanshah
  • Vahid Rashidvash *, Hassan Yousefinezhad Pages 247-295

    The methods of cooperation and cooperation have long been common in the rural communities of Iran, and despite the changes that have occurred in rural communities over the years, there are still various forms of cooperation and cooperation among many Lor, Kurd, and, etc. can be seen. The purpose of this research is to analyze the traditional ways of cooperation in the agricultural culture of the people of Jafar Abad village, Sivan district of Ilam city, using the theory of functionalism and the theory of exchange. In the interview method, the researcher conducted a purposeful and snowball method by selecting 21 people who had sufficient information on the topic in question. The obtained results show that before planting crops and in order to observe justice in the common people's enjoyment of the possibility of God-given village, by drawing lots (Tirpeshk), dividing the land (Zahmin Bahsh) in The planting phase of the crop is done by group plowing method (pair herd), in the starting phase by the method of escaping harmful animals for the field (Veraz Rav) and in the harvesting phase by methods such as group reaping, group threshing, cleaning the crop to The group form is used.

    Keywords: Cooperation methods, Culture, Agriculture, Jafarabad village
  • Leila Liriaei *, Mohammad Avatefi Hemmat, Ali Jahani Pages 297-342
    Ethnozoology is the study of human groups' interaction and fauna, the role of animals in people’s lives, and related beliefs that have shaped human culture. This knowledge includes the system of nomenclature for animals, describing human-animal interactions, identifying animal food habits, reproduction and habitats, animal diseases and treating, protecting humans from animal attacks, uses of animals for medicinal, food, ornamental, religious, and spiritual purposes, and finally is using this body of knowledge for conservation purposes. This paper introduces ethnozoology as a subdivision of ethnobiology and elaborates on it by using written Persian heritages such as pigeon lofts and manuscripts on the subject of falconry or BAZ-NAMAH, new domestic researches, and examples of international studies in the field of ethnozoology. Examples of the ethnozoological knowledge of the adjacent communities to the Oshtorankuh protected area, Lorestan Province, related to partridges, porcupines, and brown bears have been described. All three species are hunted by local communities. The gallbladder is a widely used organ of these species for various purposes including pain relief, disease treatment, and ritual and spiritual. The findings show ethnozoological studies could assist wildlife management practices at the local level and illustrate causes of wildlife-human conflicts which help in wildlife conservation
    Keywords: conservation biology, ethnozoology, Sustainable Management, traditional knowledge, wildlife
  • Serwa Hosseini *, Gholamali Heshmati, MohammadRahim Froozeh, Parviz Karami Pages 343-395

    Ethnobotanical investigation in the rangelands of Abidar mountain, located in the southwest of Sanandaj city and the surrounding countrysidehigh ecological diversity and the widespread approach of people to the use of medicinal plants and traditional medicine identification and introduction of plants It made medicinal and native of the region and their uses necessary.Pioneer studies and field surveys, preparation of the list of medicinal and edible plants documentary studies and in-depth and semi-structured interviews, beliefs and knowledge of local communities and their documentation. For each species, plant family, scientific name of the species, Persian name, local name, therapeutic properties, organ used and method of consumption were compiled.Identification of 215 medicinal and edible species belonging to 49 plant families. Asteraceae families with 64 species, Poaceae with 38 species and Apiaceae with 35 species have the most abundance and the distribution percentage is the same, leaves are the most used with 35% distribution and The preparation of tea is the most widely used, the healing of joint and rheumatic pains is the mostThe lack of documented ethnobotanical studies, the need to protect these plants and record people's knowledge about local treatments.

    Keywords: Medicinal plants, Edible plants, Abidar, Sanandaj, treatment