فهرست مطالب

نشریه دانش های بومی ایران
پیاپی 17 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهجبین ردایی*، اسماعیل صالحی، حسن مقدم، فرود آذری دهکردی، مهشید ردایی صفحات 1-36
    نظام های ساختاری، عملکردی و مدیریتی پایدار و یکپارچه منابع آبی با تاکید بر درک پویایی، تعامل و هم تکاملی نظام های پیوسته انسان-آب، مفاهیمی نظیر هیدرولوژی محیط زیستی، هیدرولوژی اجتماعی، جامعه شناسی آب و... را خلق کرده اند. سیر تکاملی علم هیدرولوژی مبتنی بر تیوری سیستم های اجتماعی-اکولوژیک با چالش های متنوع از جمله حلقه مفقوده سرمایه اجتماعی، مدیریت محلی و بازآفرینی عقلانیت اکولوژیک حاکم بر نظام منابع مشترک روبرو است که ضرورت شناخت تعامل معنایی و هم تکاملی عقلانیت اکولوژیک و هیدرولوژی اجتماعی را ایجاب می کند. پژوهش حاضر، توصیفی-تحلیلی با هدف تدوین چارچوب مفهومی بسط سیر تکاملی هیدرولوژی اجتماعی مبتنی بر بنیان فکری عقلانیت اکولوژیک حاکم بر میراث آبی کهن است. تحلیل وجوه اشتراک و افتراق عقلانیت اکولوژیک و هیدرولوژی اجتماعی و مسیرهای مطالعاتی آنها مبتنی بر تحلیل مقایسه‎ای انجام شد. نتایج بر تحقق بینش جدید در پرتو عقلانیت اکولوژیک تاکید دارد که ضمن پیوند رویکردهای رویه ای و محتوایی، چارچوبی را برای هم تکاملی نظام‎های پیوسته، همراه با پتانسیل درک کامل پیچیدگی‎ها، ارتباطات و بازخوردها، تبدیل تناقظات به تعاملات، تحلیل وقایع گذشته، تقویت مشارکت گروه های ذی‎نفع و ذی‎نفوذ، پیش بینی پیامدهای درازمدت تصمیمات امروز فراهم آورد و فرایندهای سیاست گذاری، تصمیم سازی و تدوین راهبردهای مدیریتی کارآمد در مقیاس های متنوع محلی، ملی، منطقه ای را تسهیل نماید.
    کلیدواژگان: هیدرولوژی اجتماعی، عقلانیت اکولوژیک، هم تکاملی نظام ها، میراث آبی، سرمایه اجتماعی
  • یعقوب ایران منش*، مهدی پورهاشمی، حسن جهانبازی گوجانی، محمود طالبی، فریبرز عزیزی صفحات 37-75

    دانش بومی، دانش انباشته شده، مهارت ها و تکنیک های جامعه خاص است که از تعامل مستقیم آن ها با محیط منتج شده باشد. این دانش نشان دهنده اندیشه، تجربه و عمل قدیمی است که باید مورد احترام بوده و همچون منبعی از معرفت محیطی حفظ شود. در پژوهش پیش رو سعی شد دانش بومی سقزگیری از درختان بنه در استان چهارمحال و بختیاری تدوین شود. در این تحقیق برای نمونه گیری از جامعه محلی از روش گلوله برفی و رویکرد شهرت استفاده شد. پس از جمع آوری اطلاعات از افراد اولیه، افراد دیگری که در موضوع پژوهش اطلاعات داشتند توسط افراد اولیه معرفی و جمع آوری اطلاعات از آن ها انجام گردید. در این تحقیق مصاحبه ها به صورت نیمه-ساختاریافته انجام گردید. نتایج نشان داد که مردم محلی درخت بنه را یک گیاه اقتصادی دانسته و از قطع و خسارت به آن به شدت خودداری کرده و برای حفاظت و توسعه آن انگیزه لازم را دارا هستند. آن ها بیشترین استفاده از درخت بنه را مربوط به صمغ تولیدی آن می دانند که برداشت آن طی مراحل مختلف شامل انتخاب درخت، تیغ زدن، کاسه بندی، دوتیشه و سه تیشه، برداشت، تصفیه و پختن سقز انجام می شود. استفاده دارویی از سقز بیشترین سهم را در بین کارکردهای این محصول بین مردم محلی دارد.

    کلیدواژگان: پسته وحشی، جوامع محلی، دانش بومی، سقز، لردگان
  • محمد افروغ* صفحات 77-114

    این مقاله حاصل یک کار میدانی است که در ارتباط با مستندنگاری و معرفی ابعاد فن شناختی و زیباشناختی قالی روستای جیریا به عنوان فعال ترین کانون بافندگی با داشتن و برپا بودن قریب به پانصد دار قالی، در استان مرکزی به نگارش درآمده است. کیفیت بافت، مهم ترین ویژگی قالی جیریاست که یکی از برندهای مهم قالی ایران است که متاسفانه از شناخت و معرفی دور مانده است. در جیریا طرح ها و نقشه های متنوع و مختلفی بافته می شود که به سه طبقه و دسته کلی تقسیم می شوند. الف: طرح ها و نقشه های بومی شامل لچک و ترنج (دوحاشیه، لچک و ترنج خورشیدی، دایره ای، افشان، بیضی و لوزی)، دستگاهی (گل دسته)، مستوفی شکسته و تبریزی. ب: طرح ها و نقشه های غیربومی شامل خشتی، راوری، زیرخاکی، ظل السلطان و هفت درویش. پ: طرح ها و نقشه هایی که توسط طراحان معاصر طراحی و عرضه می شود که شامل اطلسی، مستوفی منحنی، فرهنگ، عقابی، کومه ای، مرغ ماهی خوار، تک بته و حاج خانومی است. این پژوهش از نوع بنیادین و روش تحقیق از نوع توصیفی - تحلیلی است. شیوه گردآوری داده ها به صورت میدانی است.

    کلیدواژگان: جیریا، قالی، طرح و نقش، رنگ
  • آزاده پشوتنی زاده* صفحات 115-147

    زرتشتیان ایران، کهنترین بومیان ایران محسوب می شوند. اینان پس از حمله اعراب به ایران مدتی را در خراسان زندگی می کردند و سپس به یزد و کرمان رفتند. اما عده دیگری از ایشان به هندوستان کوچیدند. دوره قاجار که همزمان با زایش هنر زرتشتی دوزی است، زرتشتیان هندوستان که اغلب تجار پارچه بودند، به ایران آمدند و به زرتشتیان ایران کمکهای بسیاری نمودند. ارتباط زرتشتیان ایران و هند، مسبب انتقال الگوهای فرهنگی و هنری بسیاری شد. چنانکه برخی از تجار هندی با بانوان زرتشتی ایران ازدواج کردند و برای همسرانشان از طاووس (پرنده-ای که بومی ایران نیست) و زیبایی آن توصیف کردند. تصویر ذهنی بانوان زرتشتی از این پرنده، باعث به وجود آمد اشکال مختلفی از طاووس در هنر زرتشتی دوزی شد. طاووس، در هنر عصر ساسانی دارای اهمیت بسیار بود و یادآور الهه آناهیتا در آیین زرتشتی است. تکرار این نقشمایه به صورت نمادین در البسه بانوان هنرمند زرتشتی به نوعی احیای تفکرات دینی ایشان است.در این نوشتار، تلاش شده است تا هنر زرتشتی دوزی که هنر بومی ایران است، در زادگاه خود مورد مطالعه قرار گیرد و به دلایل به وجود آمدن نقشمایه طاووس در این هنر پرداخته شود.

    کلیدواژگان: هنر زرتشتی دوزی، طاووس، زرتشتیان، ایران، هندوستان
  • ساسان سامانیان*، ساره بهمنی صفحات 149-176
    ساخت اشیای فلزی به روش سرد به دواتگری معروف است. هنرمندان دواتگر با نقش زدن های ظریف بر پیکر ظروف نقره و مس کیمیاگری می کردند و ارزشی صد چندان به آن ها می بخشیدند. پیشینه دواتگری در شیراز اگرچه به عصرهای نخستین این هنر بر می گردد اما این روزها کارگاه های انگشت شماری از آن در این شهر به جای مانده است. این پژوهش که از نوع بنیادین و به روش توصیفی - تحلیلی انجام پذیرفته؛ علاوه بر معرفی این هنر-صنعت بومی و انواع آن، تاریخچه، فرآیند شکل گیری و ابزار و مواد آن از منظره جایگاه و کاربرد؛ به دنبال آن هستیم که ببینیم اکنون چه جایگاهی در میان صنایع دستی شهر شیراز دارد؟ شیوه جمع آوری داده ها در این پژوهش به صورت میدانی توام با کتابخانه ای و بازدید از کارگاه های دواتگری فعال در سطح شهر شیراز و تهیه مصاحبه، عکس و فیلم از هنرمندان آن است. یافته های حاصل از پژوهش بر آن است که متاسفانه هنر-صنعت بومی دواتگری در شیراز در حال فراموشی یا بهتر بگوییم محکوم به فراموشی است و تعداد دواتگران از انگشتان یک دست تجاوز نمی کند که سختی انجام کار و مشکلات اقتصادی آن مهمترین دلایل این امر هستند.
    کلیدواژگان: دواتگری، شیراز، فلز نقره، مصنوعات فلزی، هنر-صنعت بومی
  • سامرا سلیم پور* صفحات 177-219
    عنصر «رنگ» در یک اثر هنری قادرست افکار و احساسات عمیق انسانی را که ممکن است با چشم دیده نشوند، به زیبایی بیان کند. بنابراین، نحوه انتخاب و همنشینی فامهای رنگی در یک اثر هنری می تواند پرده از احساسات، آرزوها و آلام خالق آن اثر بردارد. بر این اساس، ارزیابی پالتهای رنگی آثار هنری علاوه بر جنبه زیبایی شناسی می تواند پیرامون دانش رنگ شناختی خالق اثر و عوامل تاثیرگذار بر آن نیز رهنمون باشد. در این پژوهش، برای اولین بار پالتهای رنگی سه نمونه از دست بافته های سنتی بلوچ با استفاده از روش دستگاهی طیف سنجی انعکاسی و تیوری رنگ ایتن مورد ارزیابی قرار گرفته اند. نتایج نشان میدهند که فامهای رنگی شناسایی شده در دستبافته ها به شیوه رنگرزی سنتی و به کمک گیاهان رنگده بومی (چغک، گل گز، ناش، رودنگ...) بدست آمده اند. علاوه بر این، داده های طیف سنجی انعکاسی مهر تاییدی بر دانش رنگ شناختی اقوام بلوچ است، چرا که پالت رنگی این دستبافته ها با گذر زمان از کمترین میزان تغییرات رنگ برخوردار بوده اند. از سویی دیگر، اکثر فامهای رنگی موجود در این دستبافته ها از نوع فام های اولیه و ثانویه «گرم و خالص» هستند و اغلب از الگوهای هارمونی «مکمل و مشابه» ایتن پیروی میکنند.
    کلیدواژگان: دستبافته سنتی، مولفه های رنگی، شناخت رنگ، طیف سنجی، تئوری رنگ ایتن
  • حسین راعی* صفحات 221-248
    جغرافیای ایران مامن مزارع مسکون تاریخی با ویژگی های کالبدی و کارکردی ویژه است. این مجتمع های زیستی کوچک دارای جمعیت ثابت و مستحدثات کالبدی وابسته به کشاورزی و سکونت بودند و از پیش از اسلام تا دوره زند و قاجار در مرکز ایران رشد کردند، توسعه یافتند و سپس در دوره پهلوی به حضیض رفتند. مسیله اصلی، نیاز به شناخت عمیق تر درباره ماهیت مزارع مسکون تاریخی است، زیرا تعداد زیادی از مزارع به انضمام بناهای وابسته به آن ها در معرض نابودی قرار دارند. هدف تحقیق دستیابی به اطلاعات بیشتر درباره جایگاه مزارع در نظام زمانی- مکانی- فضایی ایران است و برای تدقیق موضوع از رهیافت تفسیرگرایی و راهبرد تفسیری تاریخی در قالب سندپژوهی و مطالعات میدانی استفاده می شود. پژوهش پیش رو نشان می دهد مزارع مسکون به عنوان کوچک ترین مجتمع زیستی در ذیل دیه یا روستا به صورت مستقل یا تابعه قرار داشتند و بخشی از نظام زمانی- مکانی- فضایی در ایران محسوب می شدند. آن ها دارای سه پهنه؛ کالبدی، کشتخوانی و عرفی به عنوان محدوده های تاثیرگذار بوده اند. پهنه کالبدی و کشتخوانی معادل عرصه در یک مزرعه و پهنه عرفی معادل حریم در آن تلقی می شود. حفاظت از یک مزرعه مسکون ارتباط عمیقی با صیانت پویا از محدوده های تاثیرگذار یا پهنه های سه گانه دارد.
    کلیدواژگان: مزارع مسکون، میراث کشاورزی، مجموعه کشتخوانی، مجتمع های زیستی خرد، نظام زمانی- مکانی- فضایی
  • فرید احمدزاده*، حسن کریمیان، محمدحسن طالبیان، مژگان خانمرادی، مجید منتظرظهوری صفحات 249-287

    در نوشتار حاضر با هدف بررسی و ارزیابی فرهنگ مادی به جای مانده در پهنه فرهنگی منطقه هورامان، به اهمیت مسیله آب در این منطقه کوهستانی و نحوه مدیریت و کنترل آن پرداخته شده است. در پژوهش های میدانی که نتایج آن در این نوشتار انعکاس یافته تلاش بر آن بود تا به این پرسش ها پاسخ گفته شود که اصول و شیوه های مدیریت منابع آب در منطقه هورامان چگونه بود؟ و انواع منابع آب و سازه های آبی چه نقشی در شکل گیری سکونتگاه ها و شیوه معیشت جوامع منطقه داشته اند؟ در نتایج این پژوهش مشخص گردید که منابع آب های سطحی (رودخانه سیروان) و نزولات جوی به ویژه برف با وجود شیب تند منطقه هورامان، نقش موثر و مهمی در پویایی منظر فرهنگی هورامان داشته است. بر این اساس با ایجاد شبکه های مدیریت وانتقال منابع آب در دل سنگ و عمق دره ها و انتقال از طریق حفر یا احداث کانال، تاسیساتی آبی را به وجود آورده اند که ضمن تداوم و توسعه سکونتگاه ها، زمینه ارتباطات فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی جوامع منطقه، همراه با معیشتی پایدار در هورامان از گذشته تا به امروز را فراهم آورده است.

    کلیدواژگان: هورامان، منابع آب، سازه های آبی، سکونتگاه های کوهستانی، معیشت منطقه
  • بهاره بهمنش*، رجبعلی محبی، سیده زهره میردیلمی، آیسن حاجیلی دوجی، منیژه توان صفحات 289-320

    هدف از تحقیق حاضر، شناسایی گیاهان سمی برای دام، نشانه های مسمومیت، روش های بومی درمان توسط عشایر بهره-بردار و همچنین شناسایی گیاهان دارویی برای دام و نحوه استفاده و خواص درمانی آنها بود. انتخاب جامعه ی نمونه ی آماری پاسخگو از بین جوامع محلی بود که در مورد این تحقیق، جامعه پاسخگو مرکب از عشایر ترکمن در مراتع مراوه تپه بودند. در این مطالعه از نمونه گیری هدفمند و از روش گلوله برفی استفاده شد؛ تعدادی از عشایر بهره بردار با تجربه برای مصاحبه اولیه انتخاب شدند. پس از طرح موضوع و جلب اطمینان و اعتماد آنها در ارتباط با موضوع تحقیق، پرسشنامه را تنظیم و روایی و پایایی آن مورد بررسی قرار گرفت. همزمان با پیمایش صحرایی، تعدادی پرسشنامه نیز در اختیار عشایر بهره بردار منتخب قرار گرفت. میزان اعتبار پرسشنامه از طریق محاسبه ی ضریب آلفای کرونباخ برای معیارهای مختلف محاسبه و تعیین شد. گیاهان نام برده شده شناسایی شدند. در نهایت، 26 گیاه سمی و 24 گیاه دارویی برای دام توسط بهره برداران معرفی شد.

    کلیدواژگان: عشایر ترکمن، مراوه تپه، روش گلوله برفی، گیاهان سمی
  • سهیلا یوسف وند*، حسین بارانی، مژگان سادات عظیمی، حمید نیک نهاد، ابوالفضل شریفیان صفحات 321-354

    در پژوهش حاضر سوال اصلی نحوه درک دامداران از گیاهان در مراتع شور و قلیایی و رابطه بین آب، خاک و گیاه بود. گردآوری داده با استفاده از روش پیمایش میدانی و مصاحبه های نیمه ساختاریافته با دامداران مرتع اینچه برون شهرستان آق قلا استان گلستان صورت گرفت. دامداران به 38 گونه گیاهی با ارایه نام محلی اشاره کردند. دانش سنتی دامداران نشان داد زمین در مراتع ترکمن صحرا یا شیرین است یا شور و به جای این دو اصطلاح، اصطلاحات سالم - ناسالم و خوب - بد نیز در توصیف نوع زمین کاربرد دارند. دامداران در ادامه هفت طبقه خاک شیشه ای، شر، مرطوب، نایور، تپه ای، قرمز و سیاه را معرفی کردند که در هر یک از این طبقات گونه های گیاهی خاصی حضور دارند. نتایج این پژوهش نشان داد دامداران ترکمن از دانش غنی در خصوص توصیف گیاهان و زیستگاه های آنها برخوردار هستند. نوآوری این مطالعه استفاده از دانش سنتی دامداران ترکمن در شناسایی گیاهان، طبقات خاک و ویژگی های آن بود که برای اولین بار در منطقه انجام شده است. پیشنهاد می شود سیاست گذاری در زمینه مدیریت منابع طبیعی ایران جهت استفاده از دانش بوم شناختی سنتی جوامع محلی، برنامه ریزی و تصمیم گیری از پایین به بالا را نیز مد نظر قرار دهد.

    کلیدواژگان: اتنوبوتانی، اکوسیستم، مردم نگاری، شورپسند، اینچه برون
|
  • Mahjabin Radaei *, Esmaeil Salehi, Hassan Moghaddam, Forood Azari Dehkordi, Mahshid Radaei Pages 1-36
    Sustainable-integrated structural, functional, and management systems of water resources with emphasis on understanding the dynamics and co-evolution of coupled human-water systems have created concepts such as environmental hydrology, social hydrology, water sociology, etc. The evolution of the science of hydrology based on the theory of socio-ecological systems faces various challenges, including missing ring of social capital, local management, and regeneration of ecological wisdom governing the common resource, which requires the recognition of the semantic interaction and co-evolution of ecological wisdom and social hydrology. The current descriptive-analytical research formulates a conceptual framework for the development of social hydrology based on ecological wisdom intellectual foundation governing the ancient hydraulic heritage. The analysis of commonalities and differences in ecological wisdom, social hydrology, and their study paths based on comparative analysis emphasizes the realization of new insight in light of ecological wisdom, which, while linking procedural and conceptual approaches, provides a framework for the coupled systems co-evolution, with the potential to fully understand complexities, connections, and feedbacks, transform conflicts into interactions, analyze past events, strengthen the participation of stakeholders, predict long-term consequences of today's decisions, and facilitate the policymaking, decision-making processes, and formulation of efficient management strategies at various local, national, and regional scales.
    Keywords: Socio-hydrology, Ecological Wisdom, Co-evolution of Systems, Hydraulic Heritage, Social Capital
  • Yaghoub Iranmanesh *, Pourhashemi Mehdi, Hasan Jahanbazi Goujani, Mahmoud Talebi, Fariborz Azizi Pages 37-75

    Indigenous knowledge is the accumulated knowledge, skills, and techniques of a particular community that results from their direct interaction with the environment that should be respected as a source of environmental knowledge. Indigenous knowledge is an important part of the life of local forest communities and plays an important role in their lives. In this research we tried to record the indiginous knoeledge of gum extraction of wild pistachio in Chaharmahal and Bakhtiari province. Snowball sampling method was used to collect information. Data were recorded using semi-structured interviews and by writing information, video recording of events, and taking pictures. Information was analyzed by editing documents, integrating, transforming and highlighting information. The results of this study showed that the local people consider the pistachio tree as an economic plant and strongly avoid from cutting and damaging it, and even try to protect and develop it. Gum is the important byproduct of pistachio tree and gum extraction takes place in different stages including tree selection, rifting, put the bowl, double and triple rifting, purification and cooking the gum. Medicinal use of gum is the most common use of this product. Local resident believe to the technical and principled use of pistachio trees.

    Keywords: Gum, indigenous knowledge, Local resident, Lordegan, Pistacia atlantica
  • Mohammad Afrough * Pages 77-114

    This article is the result of a field work written in connection with the documentation and introduction of the technical and aesthetic dimensions of the carpet of the village of Jiria as the most active area of weaving with about 500 active the loom framework in the central province. the texture quality is the most important feature of the Jiriya carpet, which is one of the most important brands of Iranian carpets that unfortunately has not been recognized and introduced.in Jiriya, various designs are woven into three categories. A: Indigenous designs include larch and bergamot (do hashiye, lachak va toranj khorshidi, daayereii, afshan, beyzi va lozi), dastgahi(goldaste), broken mostofi and tabrizi. B. Non-native designs includes kheshti, ravari, zirkhaki, zellol Sultan and haft dervishes. C: Designs that are designed by contemporary designers and includes atlasi, mostofi monhani, farhang, oghabi, koumeei,morghe mahikhar ,takboteh and hajkhanoumi. this research is of fundamental type and research method is descriptive-analytic. The method of data collection is fieldwork.

    Keywords: Jiria, carpet, design, role, Color
  • Azadeh Pashootanizadeh * Pages 115-147

    Zoroastrians of Iran are considered the oldest natives of Iran. After the Arab attack on Iran, they lived in Khorasan for some time and then went to Yazd and Kerman. But some of them moved to India. Qajar period, which coincides with the birth of Zoroastrian-embroidery art (Zartoshti-duzi), Zoroastrians from India, who were mostly cloth merchants, came to Iran and provided a lot of help to Iranian Zoroastrians. As some Indian merchants married Iranian Zoroastrian women and described to their wives about the peacock (a bird that is not native to Iran) and its beauty. Zoroastrian women's mental image of this bird caused various forms of peacocks in Zoroastrian embroidery art. The peacock was very important in the art of the Sasanian era and is reminiscent of the goddess Anahita in Zoroastrianism. Repetition of this pattern symbolically in the clothes of women Zoroastrian artists is a way of reviving their religious thoughts. In this article, an attempt has been made to study the art of Zoroastrian embroidery, which is a native art of Iran, in its birthplace, and to discuss the reasons for the appearance of the peacock motif in this art.

    Keywords: Zoroastrian art of embroidery, peacock, Zoroastrians, Iran, India
  • Sasan Samanian *, Sareh Bahmani Pages 149-176
    Making metal objects by cold method is known as dovatgeri. Dovatgar artists used to make alchemy with delicate carvings on the bodies of silver and copper vessels and gave them a hundredfold value. Although the history of dovatgri in Shiraz goes back to the early days of this art, there are only a handful of workshops left in this city these days. This research, which is of a basic type and was carried out by a descriptive-analytical method; In addition to the introduction of this indigenous art-industry and its types, its history, formation process and its tools and materials from the perspective of location and use; We are looking to see what is its current position among handicrafts in Shiraz. The method of data collection in this research is in the field, combined with a library and visiting the workshops active in the city of Shiraz, and the preparation of interviews, photos and films of its artists. The findings of the research show that, unfortunately, the indigenous art-industry of davatgari in Shiraz is being forgotten or rather, it is doomed to be forgotten, and the number of davatgari does not exceed the fingers of one hand, and the difficulty...
    Keywords: Duvatgari, Shiraz, silver metal, metal artefacts, native art, craft
  • Samera Salimpour Abkenar * Pages 177-219
    The "color" element in an artwork can beautifully describe deep human thoughts, emotions, and feelings that may not be seen with the eyes. Therefore, the choice of the color palette type in an artwork can reveal the feelings, wishes, and pains of its creator. Hence, assessing the color palettes of artworks can show the aesthetic aspect and the level of color knowledge of the creator of the work. In this research, the color palettes of three samples of traditional Baluch handwoven have been evaluated for the first time using the instrumental method of reflective spectroscopy and Itten's color theory. The results show that the colors identified in the handwoven were obtained by the traditional dyeing method and using local dye plants (Chaghak, Gol-gaz, Nash, Rodang...). In addition, the colorimetric data confirm the color knowledge of the Baluch people, because the color palette of these handwoven had the least amount of color changes over time. In addition, most of the colors used in these handwoven are "warm and pure" primary and secondary colors and they often follow Itten's "contrast and similar" harmony patterns.
    Keywords: Traditional hand-woven, Color components, Color knowledge, Spectroscopy, Itten’s color theory
  • Hosein Raie * Pages 221-248
    The geography of Iran is a haven of historical farmsteads with specific physical and functional characteristics. These small bio-complexes have a fixed population and physical structures related to agriculture and settlement, and they grew and developed in the centre of Iran from before Islam to the Zand and Qajar periods and then reached a low point in the Pahlavi period. The moot point of the research is the need to know more about the nature of historical residential farmsteads. Many farmsteads, including buildings related to them, are subject to destruction. The purpose of the research is to obtain more information about the locality of farmsteads in the geographical arrangement of Iran, and to this end, the interpretive approach and historical interpretive strategy are used in the form of document research and field studies. According to the study findings, residential farmsteads, as the infinitesimal living complexes, were a subcategory of villages, acting independently or subordinately, and were considered a part of Iran's geographical system. Physical, agricultural and customary areas are their three significant influencers. The physical and agricultural zone is compared to the farmstead's core zone, while the customary area is equivalent to its buffer zone.
    Keywords: Residential Farmsteads, Agricultural Heritage, Agriculture Complex, Small living Complexes, Geographical System
  • Farid Ahmadzadeh *, Hassan Karimian, MohammadHassan Talebian, Mozhgan Khanmoradi, Majid Montazer Zohori Pages 249-287

    In this article, with the aim of investigating and evaluating the material culture left in the cultural zone of Hawraman region, the importance of water in this mountainous region and how to manage and control it has been discussed. In the field research, the results of which show these findings in this research, we tried to answer these questions, what were the principles and methods of water resources management in Hawraman region? And what role have the types of water sources and water structures played in the formation of settlements and the way of life of the communities in the region? In the results of this research, it was found that surface water sources (Sirvan River) and atmospheric precipitation, especially snow with a steep slope in the Hawraman region, have played an important role in the dynamics of the cultural landscape of Hawraman. Based on this, by creating management and transfer networks of water resources in the depths of the valleys and through digging or building canals, it creates water facilities that, while continuing and developing settlements, provide cultural, economic and social communication fields along with livelihood.he does It has been stable in Hawraman from the past until today.

    Keywords: Hawraman, Water Resources, water structures, mountain settlements, regional livelihood
  • Bahareh Behmanesh *, Rajabali Mohebbi, Seyede Zohreh Mirdeilami, Aysen Hajili-Davaji, Manijeh Tavan Pages 289-320

    The aim of the present study was to identify poisonous plants for livestock, signs of poisoning, indigenous methods of treatment by exploiting tribes and also to identify medicinal plants for livestock and how to use them and their healing properties. The selection of the population was a statistically responsive sample from the local communities. In this study, the respondent population consisted of Turkmen nomads in the Maravah Tappeh rangelands. In this study, purposive sampling and snowball method were used; a number of experienced exploitation nomads were selected for the initial interview. After designing the topic and gaining their trust and confidence in the research topic, the questionnaire was prepared and its validity and reliability were examined. Simultaneously with the field survey, a number of questionnaires were provided to the selected exploiting tribes. The validity of the questionnaire was calculated and determined by calculating the Cronbach's alpha coefficient for different criteria. The named plants were identified. Finally, 26 poisonous plants and 24 medicinal plants for livestock were introduced by farmers.

    Keywords: Turkmen nomads, Maraveh Tappeh, snowball method, poisonous plants
  • Soheila Yousofvand *, Hossein Barani, Mojgansadat Azimi, Hamid Niknahad, Abolfazl Sharifiyan Pages 321-354

    The main question in this study is how herders perceive plants in saline and alkaline rangelands and the relation between water, soil and plants. Data collection was done using field walks and semi-structured interviews with herders in Incheh Borun rangeland, Aq Qala county at Golestan province, Iran. Herders mentioned 38 plant species with local names. Traditional knowledge of herders showed that land in Turkmen Sahra is classified into two categories of sour and sweet and ocassionally healthy-unhealthy or good-bad are used instead to describe land. Herders also described seven categories for soil including Shishei (glassy), Shor (sour), Martoob (wet), Naor (small basins), Tappeh (hill), Ghermez (red) and Siah (black) where specific plants grow in each category. The result of this study showed that Turkmen herders carry rich knowledge regarding the description of plants and habitats. The innovation of this study was using Turkmen herders’ traditional knowledge in identification of plants, soil categories and their characteristics which is done for the first time in the region. It is recommended that policymaking in natural resources management of Iran apply buttom-up planning and decision-making in order to use traditional ecological knowledge of local communities.

    Keywords: Ethnobotany, Ecosystem, Ethnography, halophytes, Incheh Borun