فهرست مطالب

نشریه مدیریت و پژوهش های دفاعی
پیاپی 96 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محمدمهدی باکی هاشمی، محمد طاهریان صفحات 11-45

    سلامت یکی از نیازهای بنیادین هر اجتماع محسوب می شود به گونه ای که دولت ها، بهبود و ارتقاء کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی را جزء اصلی ترین وظایف خود می دانند. در این پژوهش تلاش شده است  تا اثر تحریم ها بر نظام سلامت جمهوری اسلامی بررسی و شناسایی گردد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی بوده که با رویکرد کیفی و روش تحلیل مضمون اجرا شده است. برای جمع آوری داده ها ضمن بهره گیری از روش مطالعات کتابخانه ای، با 15 نفر از کارشناسان و دست اندرکاران نظام سلامت، مصاحبه های نیمه ساختاریافته انجام و داده های پژوهش با الگوی «براون و کلارک» تحلیل گردید که پس از اجرای فرایند کدگذاری باز و محوری؛ نتایج پژوهش در هفت بعد شامل «تاثیر منفی تحریم ها بر سلامت روان جامعه»، «پیشگیری و بهداشت عمومی»، « تامین دارو، درمان و تجهیزات پزشکی و تشخیصی»، «کاهش ظرفیت توسعه و گسترش زیرساخت ها»، «شکوفایی کاسبان تحریم و عادی انگاری بی اخلاقی های حرفه ای»، «تاثیر منفی بر درآمدزایی صنعت پزشکی» و سرانجام «تاثیر منفی تحریم ها بر سرمایه انسانی نظام سلامت» احصاء گردید که سه بعد آخر برای اولین بار در حوزه ادبیات تحریمی ایران شناسایی شده است. علی رغم ادعای استثنای تبادلات و تعاملات دارو و درمان از شمول تحریم ها؛ مشخص است که نظام سلامت و حق سلامت مردم ایران به دلیل شدت و گستره تحریم ها به طور غیرمستقیم و ثانویه تحت تاثیر این ابزار ناجوانمردانه قرار گرفته است. در نهایت نتایج این پژوهش می تواند در امر مدیریت آثار تحریم ها بر نظام سلامت کارگشا بوده و ضمن شناسایی ابعاد آسیب پذیری، به خط مشی گذاران کمک کند تا این آثار را مدیریت نمایند.</em>

    کلیدواژگان: تحریم های اقتصادی، تعارضات سیاسی، حق سلامت، مدیریت آثار تحریم، تحلیل مضمون
  • محسن شرکائی، سید مهدی الوانی، محمد عطایی، امید اردلان صفحات 47-76

    سازمان ها می بایست نسبت به نهادینه سازی فرهنگ خدمت در بین کارکنان خود اقدام نمایند.ضرورت تحول نظام اداری بیش از هر زمان دیگری احساس  می شود که برای این منظور شناسایی مسایل ، مشکلات و چالش های آن در اولویت قرار دارد. مشکلات و چالش های نظام اداری دارای چندین بخش  می باشدکه یکی از آنها فرهنگ خدمت  می باشد. لذا این پژوهش با هدف شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر فرهنگ خدمت در سازمان های دولتی ایران انجام پذیرفته است که روش پژوهش از نوع پژوهش کاربردی و به صورت آمیخته می باشد. مشارکت کنندگان در بخش کیفی تعداد 15 نفر از خبرگان و متخصصان و صاحب نظران حوزه مدیریت دولتی براساس روش غیر‎ ‎احتمالی‎ ‎قضاوتی‎ ‎انتخاب گردید و در بخش کمی جامعه آماری 301 نفر از کارکنان استانداری البرز که 157 نفر از آن ها به طور تصادفی انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است نتایج نشان داده است که عوامل سازمانی ،عوامل فردی و عوامل محیطی از عوامل موثر بر فرهنگ خدمت بوده که در بعد سازمانی آموزش و یادگیری خدمت و رویکرد مدیریت و قدرت و در بعد فردی شفقت و مهربانی و الگوی ارتباطات و در بعد محیطی متغیر جمعیت شناختی و تفاوت های فرهنگی در اولویت قرار دارند.

    کلیدواژگان: فرهنگ خدمت، سازمان های دولتی، عوامل موثر
  • سلمان توکلی، مهدی نطاق پور صفحات 77-108

    علی رغم ادعای دولت های اروپایی مبنی بر مبارزه با تروریسم، تعداد زیادی از جوانان اروپایی به داعش پیوسته اند. افزایش فعالیت گروه های تکفیری منتسب به سلفیت ، به ویژه در اروپا که از مذهب برای توجیه اقدامات خود بهره می برند و گرایش به تفکرات و فرق ضد شیعی در میان جوانان اروپایی اهل سنت و تلاش جریان های سلفی برای دوقطبی کردن جهان اسلام بر مبنای تشدید اختلافات مذهبی در اروپا و همچنین رشد گرایشات جوانان اروپایی به گروه های تکفیری در اروپا از اهمیت خاصی برخوردار بوده و کمبود اطلاعات کافی در خصوص علل و انگیزه گرایش جوانان اروپایی به داعش در میان مسیولین ذی ربط در اروپا و تبیین مکانیزم های اثرگذار در جذب جوانان اروپایی به داعش امری ضروری تلقی می گردد. بر اساس یافته های پژوهش، به نظر می رسد که مجموعه ای از عوامل از قبیل: بحران هویت و معنویت در غرب، اسلام هراسی، تبعیض های اجتماعی، انگیزه های مادی و فقر، سرویس های امنیتی غربی، مشکلات روحی و روانی، آموزه های داعش حول دو مفهوم جهاد و خلافت، انگیزه های دینی و تبلیغات فریبنده از جمله عوامل پیوستن جوانان اروپایی به این گروه تروریستی است. این پژوهش در پی پاسخ به این پرسش است که (چرا برخی از جوانان اروپای به داعش می پیوندند؟). برای پاسخ به این پرسش از روش توصیفی - تحلیلی استفاده شده است.پژوهش حاضر به بررسی ویژگی های هویتی، ماهیت و مبانی اعتقادی ، توزیع جغرافیایی پیوستن جوانان اروپایی به داعش، علل، انگیزه ها و مکانیسم های پیوستن جوانان اروپایی و همچنین تبعات بازگشت این تروریست ها به اروپا می پردازد.

    کلیدواژگان: تروریسم، جوانان اروپایی، داعش، علل پیوستن، مکانیسم جذب
  • رضا شاملو صفحات 109-138

    دفاع از مهم ترین موضوعات تمامی جوامع بشری و به ویژه جوامع اسلامی است. ازآنجاکه دین اسلام دین کامل، جامع و همه جانبه نگر است، به تمامی موضوعات موردنیاز انسان ها توجه ویژه داشته است. یکی از کلیدی ترین موضوعاتی که در دین اسلام و آموزه های دینی نیز به آن توجه شده است، اندیشه دفاعی است. اگر مقوله دفاع وجود نداشته باشد، امنیت به عنوان نخستین و مهم ترین نیاز فرد و اجتماع در نظام اسلامی حاصل نخواهد شد. موضوع دفاع در قرآن، فرهنگ >اسلامی >و >در >قلمرو >معارف >نهج البلاغه >اهمیتی >خاص دارد >و در >این کتاب سترگ، بخش >عمده ای >از >نوشتارها و بیانات ارزنده ی امام علی (ع) به طور >مستقیم >یا >غیرمستقیم به >تبیین >مولفه های دفاعی، جهاد و امور نظامی مربوط >می شود. هدف این پژوهش، تبیین مبانی و اصول دفاعی اسلامی از منظر نهج البلاغه است. جامعه آماری اسنادی این تحقیق نامه ها، حکمت ها و خطبه های حضرت علی (ع) است که در نهج البلاغه آمده و همه گزاره های استخراج شده در مورد جامعه آماری مورد تحلیل قرار گرفته و جامعه آماری غیر اسنادی، شامل 12 نفر از نخبگانی است که با علوم دینی و نهج البلاغه و فقه اسلامی سروکار دارند. داده های موردنیاز از راه مطالعات کتابخانه ای و با استفاده از ابزار فیش برداری و میدانی و از طریق پرسش نامه و مصاحبه با صاحب نظران گردآوری شده است و با روش استفاده از توصیفی و تحلیل محتوا سعی دارد به ارایه پاسخ به این سوال بپردازد که مبانی و اصول دفاعی اسلام از منظر نهج البلاغه کدام اند؟ نتایج تحقیق دربرگیرنده، 18 مورد مبانی ارزشی دفاع و 40 مورد اصول دفاعی از منظر نهج البلاغه می باشد.

    کلیدواژگان: مبانی، اصول، دفاع، جهاد، نهج البلاغه
  • علی سبحانی متین، بهروز کاملی صفحات 139-187

    دنیای امروز دنیای فناوری و دانش ورزی بوده و دانشگاه ها نقش موتور محرک رشد و پیشرفت جامعه را بر عهده دارند و این کارکنان دانشی دانشگاه هستند که نقش راهبردی در حرکت روبه جلو و پیشتازانه دانشگاه ایفاء می کنند. با توجه به اهمیت ذکر شده،  این پژوهش به دنبال آن است که الگوی ارزیابی کارکنان دانشی دانشگاه را ارایه نماید. روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش از نظر هدف کاربردی، توسعه ای و از نظر رویکرد کیفی و از نوع توصیفی- اکتشافی است. برای پاسخ به سوال پژوهش یعنی دستیابی به الگوی ارزیابی کارکنان دانشی دانشگاه ابتدا به سه الگوی ارزیابی کارکنان در منابع اسلامی، الگوی ارزیابی کارکنان دانشی در ادبیات موجود و الگوی ارزیابی کارکنان دانشی مبتنی بر تجربیات دانشگاهی اقدام شد. سپس از طریق روش فراترکیب و تجزیه و تحلیل آن الگوها، الگوی نهایی با 3 بعد اصلی، 13 بعد فرعی، 44 مولفه و 292 شاخص به دست آمد. محور دسته بندی بر مبنای ساحات سه گانه وجودی انسان یعنی بینش، گرایش و کنش قرار گرفت و ابعاد فرعی ذیل این محورها دسته بندی شد. بعد بینشی شامل 4 محور جهان بینی، قوای ادراکی، دانش عمومی و دانش تخصصی؛ بعد گرایشی شامل دو محور اخلاقیات و روحیات و بعد کنشی شامل 7 عنصر توانایی ها، شایستگی های عمومی مدیریت، شایستگی های مدیریت دانش، فعالیت های آموزشی، فعالیت های پژوهشی، فعالیت های علمی اجرایی و فعالیت های فرهنگی تربیتی است.

    کلیدواژگان: ارزیابی، الگوی ارزیابی، کارکنان دانشی، دانشگاه، فراترکیب
  • محسن رادمهر، داوود میرزایی، غلامعلی رنجبر صفحات 189-223

    بحران های طبیعی همواره یکی از پرچالش ترین رویدادهای زندگی بشر محسوب می شود. فارغ از دلایل وقوع بحران و الزامات و ضروریات پیشگیری از وقوع آنها، مدیریت مطلوب بحران بسیار حایز اهمیت است. نیروها و سازمان های نظامی به عنوان یکی از مهمترین مجموعه های سازماندهی شده، همواره می توانند نقش مهمی در مدیریت بحران ایفاء کنند.  این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی می کوشد تا به این سوال اساسی پاسخ دهد که نیروهای نظامی در مدیریت بحران های طبیعی چه نقش و یا کارکردی می توانند داشته باشند؟ برای دست یابی به یافته ها و نتایج مطلوب تر از تجارب مدیریتی کشور ژاپن و نقش نیروهای نظامی آن کشور در وقوع بحران ها و مدیریت آنها بهره گرفته شده است.  یافته های پژوهش نشان می دهد که نیروها و سازمان های نظامی با نقش آفرینی در چهار حوزه« فعالیت ها و کارکرد مدیریتی»، «فعالیت ها و کارکرد امدادرسانی»، « فعالیت ها و کارکرد امنیتی» و « فعالیت ها و کارکرد پشتیبانی» می توانند دولت را در مدیریت بحران های طبیعی کمک و یاری کنند.

    کلیدواژگان: نیروهای نظامی، بحران، مدیریت بحران، بحران های طبیعی، ژاپن
|
  • seyed mohammadmehdi baki hashemi, Mohammad Taheryan Pages 11-45

    Health is one of the fundamental needs of every society, so governments consider improving the quality of health and medical services as one of their main duties. This research tries to identify the effect of these sanctions on the health system in order to manage the effects of cruel sanctions against the Islamic Republic. The current research is practical in terms of its purpose and qualitative approach and thematic analysis method are used in it. In order to collect data, semi-structured interviews were conducted with 15 experts and practitioners of the health system, while using the library studies method. The research data were analyzed with the "Brown and Clark" model, which after the coding process; The results in seven dimensions include the negative impact of sanctions on "community mental health", "prevention and public health", "supply of medicine, treatment and medical and diagnostic equipment", "reduction in infrastructure development and expansion capacity", "prosperity of the beneficiaries of sanctions and normalization". Professional immorality", "Negative impact on revenue generation of the medical industry" and "Negative impact of sanctions on the human capital of the health system" were calculated, and the last three dimensions were identified for the first time in Iran's sanctions literature.

    Keywords: Economic Sanctions, Political Conflicts, Right to Health, Health system, Theme Analysis
  • mohsen shorakaei, seysed mahdi alvani, mohamad ataei, omid ardalan Pages 47-76

    Organizations in today's changing world, considering the changes and transformations that have occurred in various fields, should take measures to institutionalize organizational culture among their employees. It seems that the necessity of reforming the administrative system is felt more than ever, and for this purpose, identifying its issues, problems and challenges is a priority. The problems and challenges of the administrative system have several parts, one of which is the culture of service. Therefore, this research has been carried out with the aim of identifying and prioritizing the factors affecting service culture in Iran's government organizations. The participants in the qualitative part were 15 experts and experts in the field of public administration based on the non-probability judgment method. By implementing it in the MAXQDA software, the components were identified and summarized, and 301 employees of Alborz governorate were included in the K section, 157 of whom were randomly selected. In order to collect data, a researcher-made questionnaire was used, and the research results were analyzed using Spss and PLS software.. And finally, it was determined that in the organizational dimension of education and learning, service and management approach and power, and in the individual dimension, compassion and kindness and communication pattern, and in the environmental dimension, demographic variable and cultural differences are prioritized.

    Keywords: service culture, government organizations, effective factors
  • salman Tavakoli, mahdi nattagh poor Pages 77-108
  • REZA SHAMLOO Pages 109-138

    Defense is the most important issues of all human societies, especially Islamic societies, and important issues has been paid attention to the Islamic religion is the idea of defense. The matter of defense for Muslims, especially the system Iran is very sensitive and it is important and necessary to deal with the basics of defense. If the category of defense does not exist, security as the first and most important need of the individual and society in the Islamic system will not be achieved. The subject of defense in the Quran, Islamic culture and in the field of Nahj al-Balaghah education is of special importance, in this e book, a major part of the precious writings of Imam Ali directly or indirectly explains the components of Defense, military affairs are related.The purpose this research is to explain the foundations and principles of Islamic defense from the Nahj al-Balagha. The documentary statistical population, wisdoms and sermons of Hazrat Ali that are included in Nahj al-Balagha and all the propositions extracted are analyzed, and the non-documental statistical population includes 12 people who deal with religious sciences. The data has been collected through library studies and, through questionnaires and interviews, and method descriptive and content, it tries to answer to the question that the basics and principles What are the defenses of Islam from the point of view of Nahj al-Balagha? The research results include 18 cases of value bases of defense and 40 cases of defense principles from the Nahj al-Balagha

    Keywords: Basics, principles, defense, jihad, Nahj al-Balaghah
  • ali sobhanimatin, behrooz kameli Pages 139-187

    Today's world is a world of technology and knowledge, and universities are responsible for driving the growth and progress of society, and it is the knowledge workers of the university who play a strategic role in the forward and pioneering movement of the university. Considering the mentioned importance, this research seeks to present the pattern of evaluation of knowledge workers of the university. The research method used in this study is applied and developmental in terms of its qualitative approach and descriptive-exploratory. To answer the research question, i.e. to achieve the pattern of evaluation of knowledge workers of the university, first, three pattern of evaluation of employees in Islamic sources, the pattern of evaluation of knowledge workers in the existing literature and the pattern of evaluation of knowledge workers based on university experiences were applied. Then, through the meta-synthesis method and analysis of those patterns, the final pattern with 3 main dimensions, 13 sub-dimensions, 44 components and 292 indicators was obtained. The axis of classification was based on the three areas of human existence, i.e. vision, tendency and action, and the sub-dimensions were classified under these axes. The dimension of vision includes 4 axes of worldview, perceptive powers, general knowledge and specialized knowledge; The dimension of tendency includes the two axes of ethics and morals And action includes 7 elements of abilities, general management competencies, knowledge management competencies, educational activities, research activities, executive scientific activities and educational cultural activities.

    Keywords: evaluation, evaluation pattern, knowledge workers, university, meta-synthesis
  • mohsen radmehr, davood mirzayi, gholamali ranjbar Pages 189-223

    Natural crises are always considered one of the most challenging events in human life. Regardless of the causes of the crisis and the requirements and necessities of their prevention, the proper management of the crisis is very important. Military forces and organizations, as one of the most important organized groups, can always play an important role in crisis management. This research tries to answer the basic question with descriptive-analytical method, what role or function can the military forces have in the management of natural crises? In order to achieve more favorable findings and results, the management experiences of Japan and the role of the military forces of that country in the occurrence of crises and their management have been used.The findings of the research show that military forces and organizations by playing a role in the four areas of "management activities and functions", "relief activities and functions", "security activities and functions" and "support activities and functions" can support the government. help in the management of natural crises.

    Keywords: Military forces, crisis, crisis management, natural disasters, Japan