فهرست مطالب

مدیریت بحران و وضعیت های اضطراری - پیاپی 47 (زمستان 1401)

فصلنامه مدیریت بحران و وضعیت های اضطراری
پیاپی 47 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محمدحامد حسینی *، احمد باصری، حمیدرضا حاتمی صفحات 11-25

    با توجه به ویژگی صحنه های بحرانی، مانند تنگنای زمانی، احساس تهدید شدید، غافلگیری، عدم قطعیت، کمبود اطلاعات دقیق همراه با انبوه داده های متناقض، استرس شدید و آشفتگی اوضاع، بررسی ویژگی های شخصیتی مدیران جهت مقابله با بحران الزامی است. سوال اصلی ما در این تحقیق عبارت است از ویژگی های شخصیتی مورد نیاز مدیران بحران کدامند؟ این پژوهش به منظور بررسی ویژگی های شخصیتی مدیران بحران می باشد. تحقیق حاضر از نظر نحوه گردآوری داده ها یک تحقیق توصیفی که با روش پیمایشی صورت پذیرفته است. جامعه آماری این مطالعه، مجموعه مدیران بحران سازمان های امنیتی و انتظامی شاغل در استان تهران می باشد. نمونه آماری برابر 150 نفر از مدیران بحران انتخاب گردید. و از پرسشنامه های محقق ساخته و آزمون های روانشناختی میلون ، آزمون شخصیتی کالیفرنیا و آزمون ترجیحات آیزنک استفاده شد. روایی پرسشنامه محقق ساخته از طریق فرمول ضریب لاشه مورد تایید قرار گرفت. و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ تایید شد. نتایج حاکی از آن است که میزان خلاقیت، تاب آوری، برنامه ریزی و سلامت روانی مدیران بحران در حد بالایی بوده، همچنین میزان ریسک پذیری، قدرت نفوذ و مسیولیت پذیری در حد میانگین بود و لازم است مولفه های قدرت نفوذ و مسیولیت پذیری در مدیران بحران استان تهران مورد بررسی بیشتری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، ویژگی های شخصیتی، بحران، مدیران بحران
  • محمد عسکری هویه، رسول شریفی نجف آبادی * صفحات 27-48

    ازجمله تهدیدهای که همواره جامعه را مورد هدف قرار داده، وقوع بحران هاست. این امر، لزوم توجه ویژه به نحوه طراحی و پیاده سازی ساختار قوانین مناسب مدیریتی در شرایط بحرانی را نمایان میکند. با توجه به اهمیت موضوع، شناسایی و انتخاب ساختار مناسب از قوانین در مدیریت بحران میتواند نقاط ضعف را تعدیل و تاثیرات چشمگیری در مقابله با این گونه حوادث داشته باشد. بنابراین هدف از مطالعه حاضر، تحلیل و ارزیابی ساختار و قوانین مدیریت بحران در حوادث و مقایسه کشورهای ترکیه با ایران که ازنظر گستردگی و نوع مخاطرات طبیعی، مشابه همدیگر هستند، با انتخاب ساختار برتر و کاربردی تر از بین آنهاست.
    در این پژوهش از روش مقایسه ای و توصیفی -تحلیلی استفاده کرده ایم. روش گردآوری داده ها نیز روش کتابخانه ای و استفاده از اسناد و مدارک و گزارش های سازمان های مدیریت بحران در کشورهای موردمطالعه است. جامعه موردمطالعه ایران و ترکیه را در برمی گیرد .
    نتایج این پژوهش نشان میدهد ترکیه با آمار بالا در زلزله و سیل بسیار کارآمدتر در پاسخ به بحران ها بوده ، تا جایی که حتی به کشورهای دچار مخاطرات خدمات بشردوستانه خوبی ارایه کرده است. در ایران برای بهبود عملکرد در مدیریت بحران باید توجه بیشتری به راهکارها و همچنین اقدامات صورت گرفته در کشور منتخب، به ویژه به ساختار و قوانین برتر مدیریت بحران ناشی از مخاطرات در آن کشور داشته باشیم.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، ایران، حوادث و مخاطرات، ترکیه
  • محمد فلاح *، احمد باصری، حجت الله مرادی صفحات 49-63

    هدف از پژوهش حاضر بررسی مدیریت جهادی سپاه در مهار کرونا بود. روش پژوهش حاضر، توصیفی و تحلیلی و با استفاده از پرسشنامه و پیمایشی می باشد. جامعه آماری این پژوهش مسیولینی که در زمان کرونا در روند مهار کرونا چه میدانی، عملیاتی و راهبردی بودند. نمونه آماری این پژوهش شامل 60 نفر از فرماندهان و مدیران که در مهار کرونا نقش داشتند که به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss انجام شد. در این پژوهش برای تجزیه و تحلیل داده های بدست آمده و برای بررسی همه فرضیه ها و تعیین تاثیر مدیریت جهادی میدانی و کوتاه مدت ، عملیاتی و میان مدت و راهبردی و بلند مدت سپاه در مهار کرونا از پرسشنامه با 29 سوال استفاده شد. نتایج به دست آمده از پژوهش بیانگر آن است که، مدیریت جهادی سپاه در مهارکرونا یک تجربه جدید برای مدیران و فرماندهان و نیروهای نظامی بشمار می رفت که مهار این بیماری نیاز به همکاری و تعامل همه دست اندرکاران بهداشت و درمان و ستاد کل نیروهای مسلح بود که تا حدودی توانستند در هر سه سطح راهبردی ، عملیاتی و میدانی تا حدود بسیار زیادی موفق عمل کرده علی الخصوص در کمک به واکسیناسیون و مهار کرونا و تقلیل فوتی ها و همه گیری این بیماری و ایجاد امید به زندگی و برگشت زندگی مردم به روال عادی خود انجام دهند.

    کلیدواژگان: کرونا (کووید 19)، مدیریت جهادی، سطوح میدانی، عملیاتی، راهبردی
  • حمید صالحی *، میلاد عبدی صفحات 65-94

    سازمان ملل متحد تنها سازمان میان دولتهاست که هدف اصلی آن حفظ صلح و امنیت جهانی است. این سازمان که پس از پایان جنگ جهانی دوم شکل گرفت، فراز و نشیب های فراوانی را پشت سر نهاد. با فروپاشی شوروی و پایان یافتن جهان دوقطبی، بسیاری از سازمان های منطقه ای و بین المللی دچار تحول شکلی و ماهوی شدند تا بتوانند خود را با شرایط و فضای جدید بین المللی سازگار نمایند. ضرورت سازگاری با شرایط جدید نظام بین الملل پس از جنگ سرد موجب شد بیشترین نگاه ها به اصلاح ساختار شورای امنیت سازمان ملل متحد در خصوص بحران ها و ایجاد صلح، معطوف شود. روش تحقیق دراین پژوهش، توصیفی- تحلیلی و روش جمع آوری اطلاعات نیز به شیوه کتابخانه ای یعنی بهره گیری از مطالعه اسنادی (کتب، مجلات، مقالات معتبر داخلی و خارجی) است. در این راستا در پی پاسخ به این سوال می باشیم که موانع و بحران های اساسی شورای امنیت در مدیریت صلح و امنیت بین المللی بعنوان هدف اصلی این سازمان چیست؟ که در پایان به این نتیجه می رسیم که حضور همیشگی اعضای دایم در شورای امنیت و برخورداری از حق نابرابر وتو، و تضاد منافع میان اعضا دایم مانع اصلی برقراری و مدیریت صلح توسط شورا در عرصه بین المللی می باشد.

    کلیدواژگان: شورای امنیت، حق وتو، مدیریت صلح، بحران
  • محدثه حامدی*، محمدعلی نکویی، پرویز جعفری فشارکی صفحات 95-117

    هدف اصلی از انجام این پژوهش، تدوین فرایند برنامه راهبردی و سناریوهای تخلیه اضطراری جمعیت مبتنی بر رویکرد آینده پژوهی است. در پژوهش حاضر از روش توصیفی تحلیلی (روش کیفی) و همچنین از پرسشنامه کارشناسان برای جمع آوری اطلاعات استفاده و جهت رسیدن به هدف پژوهش از مدل ارگون در ترکیب با سناریونویسی بهره گرفته شده است. ابتدا مسایل اصلی تخلیه اضطراری دردو بعد اجتماعی و کالبدی تبیین و سپس روندهای آتی تخلیه اضطراری بر اساس تکنیک دلفی تشریح شده است. 16 وضعیت محتمل عوامل پیشران در تدوین سناریوها وزن دهی و شناسایی شده است. نتایج نشان می دهد در سناریو اول (سناریوی برتر که دارای هم افزایی و هم بستگی بالاتری نسبت به سایر سناریوها است) حالت بحرانی ازهمه سناریوها کم تر است. تفاوت سناربو اول با دیگر سناریوها در افزودن یک درب خروجی اضطراری می باشد . دراین سناریو مانعی در ورودی ها و خروجی ها نمی باشد و اتاق کنترل سالم است . این مقاله سعی نموده است با نگاهی تحلیلی دقیق تر به ابعاد اثر گذار درسناریو های تخلیه اضطراری ، نقاط ضعف را ازدیدگاه برنامه ریزی برطرف نموده و از این طریق نگاهی شفاف و جامع تر از گذشته به این حوزه داشته باشد. چشم انداز و آینده مطلوب تخلیه اضطراری بهینه ترسیم شده و راهبردهای متناسب با اهداف کلان و خرد ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، تخلیه اضطراری، سناریونویسی
  • فاطمه سادات قریشی *، فریدون نقیبی صفحات 119-150

    امروزه مولفه های اجتماع محور جایگاه بسیار والایی در زمینه مدیریت بحران دارد چرا که در مواجه با بلایای گوناگون و کاهش خسارات ناشی از آنها، گذر از پارادایم سنتی مدیریت بحران که در آن تمرکز بر رویکرد فیزیکی و ساختاری بوده، به رویکرد نوین مدیریت بحران اجتماع محور صورت گرفته است. در این رویکرد به ابعاد اجتماعی مشارکت مردم در تصمیم سازی و پیاده سازی آنها توجه ویژه ای شده است. بهره گیری از سرمایه های اجتماعی، ظرفیت سازی محلی و توانمندسازی اجتماع در چگونگی رویارویی با بلایای مختلف مولفه های اساسی این رویکرد است. هدف اصلی طرح تحلیل وارزیابی کارکردهای محلات شهری در مواجهه با بحران های مختلف در شهر ارومیه می باشد.تحقیق حاضر تحلیلی و کاربردی است و روش جمع آوری اطلاعات بصورت کتابخانه ای و از پرسشنامه استفاده شده است. تحلیل و آنالیز کمی اطلاعات بر اساس مدل AHP با استفاده از نرم افزار Expert Choice و ARC GISصورت گرفته است.
    نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان می دهد که زیر معیارهای مشارکت؛فضای مرکزی و ویژگی ساختمانی بیشترین تاثیر را در مواجهه با بحران دارند با توجه به جدول امتیاز نهایی معیارهای اصلی نتیجه میشود که این ساختار، ساختاری خوب و منسجم برای محله بازارباش ارومیه می باشد.

    کلیدواژگان: محله محوری، مدیریت بحران، مشارکت، سرمایه اجتماعی، ارومیه
|
  • hamed hoseini *, ahmad baseri, Hamidreza Hatami Pages 11-25

    Considering the characteristics of crisis scenes, such as time constraints, feeling of severe threat, surprise, uncertainty, lack of accurate information along with a lot of contradictory data, severe stress and chaos, it is necessary to examine the personality characteristics of managers to deal with the crisis. Our main question in this research is what are the personality traits needed by crisis managers? This research aims to investigate the personality characteristics of crisis managers. In terms of data collection, the current research is a descriptive research that has been conducted with a survey method. The statistical population of this study is the collection of crisis managers of security and police organizations working in Tehran province. A statistical sample of 150 crisis managers was selected.And researcher-made questionnaires and Milon's psychological tests, California personality test and Eysenck's preference test were used. The validity of the researcher-made questionnaire was confirmed through the carcass coefficient formula. And its reliability was confirmed through Cronbach's alpha. The results indicate that the level of creativity, resilience, planning and mental health of the crisis managers was high, as well as the level of risk-taking, influence and responsibility was average and it is necessary to further investigate the components of influence and responsibility in the crisis managers of Tehran province.

    Keywords: Crisis management, personality traits, crisis, crisis managers
  • mohammad asgari, Rasool Sharifi najaf Abadi * Pages 27-48

    One of the threats that have always targeted society is the occurrence of crises. This shows the need to pay special attention to how to design and implement the structure of suitable management rules in critical situations.Considering the importance of the issue, identifying and choosing the appropriate structure of laws in crisis management can moderate the weak points and have significant effects in dealing with such incidents.
    Therefore, the purpose of the present study is to analyze and evaluate the structure and rules of crisis management in accidents and compare the countries of Turkey and Iran, which are similar in terms of the extent and type of natural hazards, by choosing the superior and more practical structure among them.
    In this research, we have used the comparative and descriptive-analytical method. The method of data collection is the library method and the use of documents and reports of crisis management organizations in the studied countries. The studied society includes Iran and Turkey.
    The results of this research show that Turkey, with its high statistics in earthquakes and floods, has been much more efficient in responding to crises, to the extent that it has provided good humanitarian services even to countries facing risks. In Iran, in order to improve performance in crisis management, we should pay more attention to the solutions and measures taken in the selected country, especially to the superior structure and laws of crisis management caused by risks in that country.

    Keywords: Crisis management, Iran, accidents, risks, Turkey
  • mohammad Fallah *, Ahmad Baseri, Hojjatollah Moradi Pages 49-63

    The purpose of the current research was to investigate the Islamic Revolutionary Guard Corps' jihadist management in containing the Corona virus. The present research method is descriptive and analytical, using questionnaires and surveys. The statistical population of this research is the officials who were in the field, operational and strategic in the process of curbing Corona during the Corona period. The statistical sample of this research includes 60 commanders and managers who played a role in curbing the Corona virus, who were selected by purposeful sampling. Data analysis was done using spss software. In this research, a questionnaire with 29 questions was used to analyze the obtained data and to examine all hypotheses and determine the impact of the field and short-term, operational and medium-term and strategic and long-term jihadist management of the IRGC in containing the Corona virus. The results obtained from the research indicate that the Islamic Revolutionary Guard Corps' jihadi management in the fight against the Corona virus was considered a new experience for managers and commanders and the military forces, that the control of this disease required the cooperation and interaction of all healthcare professionals and the General Staff of the Armed Forces. which to some extent were able to succeed in all three strategic, operational and field levels to a great extent, especially in helping to vaccinate and contain the corona virus and reduce deaths and epidemics of this disease and create life expectancy and return people's lives to normal do it yourself

    Keywords: Corona (Covid 19), jihadi management, field, operational, strategic levels
  • Hamid Salehi *, Milad Abdi Pages 65-94

    The United Nations is the only intergovernmental organization whose main goal is to maintain global peace and security. This organization, which was formed after the end of World War II, went through many ups and downs. With the collapse of the Soviet Union and the end of the bipolar world, many regional and international organizations underwent formal and substantive changes in order to adapt to the new international conditions and atmosphere. The need to adapt to the new conditions of the international system after the Cold War caused most eyes to be focused on reforming the structure of the United Nations Security Council regarding crises and peace building. The research method in this research is descriptive-analytical and the method of collecting information is library method, which means using document study (books, magazines, authentic domestic and foreign articles). In this regard, we are looking for an answer to the question, what are the basic obstacles and crises of the Security Council in managing international peace and security as the main goal of this organization? In the end, we come to the conclusion that the permanent presence of permanent members in the Security Council and the unequal right of veto, and the conflict of interests among the permanent members are the main obstacles to the establishment and management of peace by the Council in the international arena.

    Keywords: Security Council, veto, peace management, crisis
  • mohadeseh hamedi *, mohammad ali nekooie, parvizj jafari Pages 95-117

     The main purpose of this research is to compile the process of strategic plan and emergency population evacuation scenarios based on future research approach.
    In the current research, descriptive-analytical method (qualitative method) and experts' questionnaire were used to collect information, and in order to achieve the goal of the research, the Ergon model was used in combination with scenario writing. First, the main issues of emergency evacuation are explained in two social and physical dimensions, and then the future trends of emergency evacuation are explained based on the Delphi technique. 16 probable situations of driving factors have been weighted and identified in the development of scenarios. The results show that in the first scenario (the superior scenario which has higher synergy and interdependence than other scenarios), the critical state is less than all the scenarios. The difference between the first Senaarbo and other scenarios is the addition of an emergency exit door. In this scenario, there are no obstacles in the entrances and exits and the control room is healthy. This article has tried to take a more detailed analytical look at the effective dimensions of emergency evacuation scenarios, remove the weak points from the planning point of view, and in this way have a more clear and comprehensive look at this field than in the past. The ideal vision and future of optimal emergency evacuation have been outlined and strategies have been presented in accordance with macro and micro goals.

    Keywords: Future research, emergency evacuation, scenario writing
  • fatemeh sadat ghoreishi *, fereydoon naghibi Pages 119-150

    Today, community-oriented components have a very high place in the field of crisis management, because in the face of various disasters and reducing the damages caused by them, the transition from the traditional paradigm of crisis management, in which the focus is on the physical and structural approach, to the new approach of community-oriented crisis management is necessary. has taken. In this approach, special attention has been paid to the social dimensions of people's participation in decision-making and their implementation. Taking advantage of social capital, building local capacity and empowering the community in how to face various disasters are the basic components of this approach. The main goal of the project is to analyze and evaluate the functions of urban neighborhoods in the face of various crises in Urmia city. The current research is descriptive, analytical and applied, and the method of collecting information is library and questionnaire. Quantitative data analysis was done based on AHP model using Expert Choice and ARC GIS software.
    The results of the data analysis show that the sub-criteria of participation, central space and building characteristics have the most impact in facing the crisis. According to the final score table of the main criteria, it is concluded that this structure is a good and coherent structure for Bazarbash neighborhood of Urmia.

    Keywords: Central neighborhood, crisis management, partnership, social capital, Urmia