فهرست مطالب

Future of Medical Education Journal - Volume:13 Issue: 1, Mar 2023

Future of Medical Education Journal
Volume:13 Issue: 1, Mar 2023

  • تاریخ انتشار: 1402/03/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحات 3-7
    زمینه و هدف

    ظهور بیماری کووید 19 تغییراتی را در آموزش پزشکی و آمادگی برای آزمون دستیاری ایجاد کرده است چراکه مصاحبه های دستیاری از بستر حضوری به مجازی تغییر کرده است. این مطالعه به بررسی تفاوت بین نمرات اعتماد به نفس دانشجویان سال چهارم پزشکی بر اساس تعداد جلسات آموزشی آماده سازی که در آن شرکت کردند، می پردازد.

    روش

    پژوهش پیمایشی برای این مطالعه با استفاده از طرح پژوهشی غیرتجربی با حجم نمونه دعوت شده 125 دانشجوی پزشکی در سال چهارم انجام شد. متغیر مستقل تعداد جلسات آموزشی شرکت شده بود. متغیر وابسته نمره اعتماد به نفس دانشجو بود. ما اطالعات مربوط به اعتماد به نفس دانشجویان سال چهارم را هنگام آماده شدن برای مصاحبه مجازی جمع آوری کردیم و تفاوتها را در صورت وجود، در اعتماد به توانایی آنها برای مصاحبه بر اساس میزان آمادگی تعیین کردیم.

    یافته ها

    میزان پاسخ کلی 28 درصد از مجموع 124 شرکت کننده ی ممکن بود. در مجموع از 30 شرکت کننده در تجزیه و تحلیل استفاده شد. با استفاده از رگرسیون خطی، نتایج، یک نتیجه آماری معنی دار  (0.05>P) و یک همبستگی متوسط قوی (0.549=r) را نشان میدهد و بیانگر این است که تعداد تکالیف و فعالیتهایی که دانشجویان در قالب مصاحبه انجام دادهاند، با اعتماد به نفس کلی که دانشجو هنگام انجام مصاحبه دارد، همبستگی مثبت دارد.

    نتیجه گیری

    همبستگی قوی بین میزان مشارکت در رویدادهای آمادگی برای مصاحبه مجازی و سطح اعتماد به نفس در دانشجویانی که برای مصاحبه آماده می شوند، وجود دارد که نشان دهنده اهمیت آمادگی برای مصاحبه دستیاری در بستر فضای مجازی است.

    کلیدواژگان: تحصیلات تکمیلی پزشکی، دستیاری، مصاحبه، کووید، 19 مصاحبه مجازی
  • صفحات 8-13
    زمینه و هدف

    هدف از این مطالعه، تحلیل تجربه یادگیری میان رشته ای و تجربه کلی کارگاه آگاهی از سرطان پستان بین دانشجویان پزشکی و پرستاری در مقطع کارشناسی بود.

    روش

    این مطالعه مقطعی با استفاده از طرح ترکیبی انجام شد. در مجموع 170 دانشجو در کارگاه آموزشی آگاهی از سرطان پستان شرکت کردند. از این تعداد 105 نفر 55 نفر پزشکی و 50 نفر پرستاری پرسشنامه نظرسنجی پس از کارگاه را تکمیل کردند. تحلیل محتوای موضوعی برای سواالت باز و سواالت از نوع کمی با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام شد.

    یافته ها

    نظرسنجی بازخورد چهار حوزه تجربه یادگیری را بررسی کرد. 1 تجربه میان رشته ای: دانشجویان پرستاری 54/8 درصد ترجیح میدهند در مقایسه با دانشجویان پزشکی 6/2 درصد جلسات آموزشی میان رشته ای مکرر داشته باشند 0.001>P. 2 راهبردهای یاددهی-یادگیری مورد استفاده: فعالیت های عملی فعالیت خودآزمایی پستان به روش مدل سینه در مقایسه با سایر روش ها ارجح تر بود. 3 تجربه شخصی: دانشجویان اظهار داشتند که دانش آنها در مورد سرطان پستان و خودآزمایی پستان افزایش داشته است. 4 تجربه کلی: 96/1 درصد دانشجویان موافق بودند که کارگاه به خوبی سازماندهی شده بود و 98 درصد احساس کردند که اطالعات به وضوح ارایه شده است.

    نتیجه گیری

    آموزش میان رشته ای برای فعالیت های مشترک در آینده ضروری است چراکه در کیفیت مراقبت و ایمنی بیمار مهم است. سرطان پستان و برنامه های آگاهی از خودآزمایی پستان می تواند راه مناسبی برای شروع آموزش میان رشته ای بین دانشجویان مراقبت های بهداشتی باشد.

  • صفحات 14-19
    زمینه و هدف

    فیلم های بلند ابزار آموزشی قدرتمندی هستند که به طور فزاینده ای در آموزش علوم پزشکی مورد استفاده قرار می گیرند. فیلم ها در زمینه آموزش بسیار قوی هستند با این وجود، مطالعات کمی وجود دارد که اثربخشی استفاده از فیلمهای داستانی را به عنوان روشی برای آموزش تعیین کرده باشد. تشخیص و ارزیابی کافی برای اثبات مشروعیت استفاده از فیلم به عنوان یک فعالیت آموزشی بسیار مهم است.

    روش

    یک مطالعه نیمه آزمایشی پس از تایید کمیته اخالق در کالج پزشکی کارونا، پاالکاد، کراال اجرا شد. ابتدا رضایت آگاهانه گرفته شد. 90 دانشجو با قرعه کشی به دو گروه تقسیم شدند. شش کلیپ متناسب با موضوع انتخاب شد. برای یک گروه موضوع به روش سنتی ارایه شد و برای گروه دیگر نیز ویدیوی همان موضوع نمایش داده شد. سپس آزمون به صورت سواالت چند گزینه ای انجام شد. شش جلسه برگزار گردید. به منظور ارزیابی نقش کلیپ های فیلم در یادگیری دانشجویان و کمک به حفظ حافظه بلند مدت آنها آزمون حفظ حافظه در طی پانزده روزه برای هر دو گروه انجام شد.

    یافته ها

    نمرات ارزشیابی برای گروه هایی که در پنج جلسه از شش جلسه با استفاده از فیلم همراه با آموزش سنتی آموزش داده شدند، به طور معنی داری بالاتر بود. کلیپ های فیلم، یادگیری و حافظه بلندمدت را ارتقا داد و مقدار P از نظر آماری معنی دار بود. اکثر شرکت کنندگان موافق بودند که کلیپ های فیلم همراه با آموزش سنتی باعث درک بهتر آنها شده است.

    نتیجه گیری

    آموزش سینمایی ابزار کمکی موثری برای روش های سنتی آموزش جهت آموزش پزشکی قانونی به دانشجویان کارشناسی است.

    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، آموزش، پزشکی قانونی، آموزش سینمایی
  • صفحات 20-25
    زمینه و هدف

    بررسی برنامه های درسی، فعالیت های آموزشی و تعامل در محیط های آموزشی برای بهبود اثربخشی آموزشی ضروری است. مطالعات نشان می دهد که فارغ التحصیالن پزشکی عمومی مهارت های خود را برای انجام مسیولیت های حرفه ای کافی ارزیابی نمی کنند. این مطالعه با هدف بررسی چالش های آموزش بالینی در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان از دیدگاه دانشجویان انجام شد.

    روش

    در این مطالعه مقطعی-تحلیلی، دیدگاه 273 نفر 153 کارآموز و 120 کارورز از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی زاهدان با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته بررسی شد. این پرسشنامه مشتمل بر 28 گویه -5لیکرتی در چهار حوزه آموزشی، تجهیزات، اساتید/دستیاران/کارکنان و شیوه ارزشیابی بود. شرکت کنندگان بر اساس روش نمونه گیری در دسترس و با در نظر گرفتن معیارهای ورود و خروج انتخاب شدند.

    یافته ها

    چالشهای مورد بررسی در بین کارآموزان 17.03 ± 87.96 کمتر از کارورزان 15.80 ± 106.90 بود 0.001˂P. باالترین امتیاز در چالشهای آموزش بالینی مربوط به گویه 17 در دسترس بودن امکانات رفاهی مناسب در پاویون بیمارستان شامل اتاقهای مناسب و دسترسی به اینترنت و کمترین چالش مربوط به گویه 1  افزایش انگیزه و عالقه دانشجویان با شروع دوره آموزشی بالینی در ابتدای دوره کارورزی بود.

    نتیجه گیری

    روند صعودی در کسب تجربیات و مواجهه با بیمار در نگرش دانشجویان موثر است. از آنجایی که یکی از عوامل حیاتی در آموزش، میل به یادگیری است، این نتایج نشان می دهد که استفاده از آموزش نظری همراه با آموزش بالینی میتواند در تاثیرگذاری بر یادگیری دانشجویان نسبت به آموزش نظری صرف، مفیدتر باشد.

    کلیدواژگان: چالش ها، آموزش بالینی، دانشجویان پزشکی
  • صفحات 26-31
    زمینه و هدف

    این پژوهش با هدف تعیین نگرش دانشجویان دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تبریز نسبت به رشته تحصیلی و آینده شغلی صورت گرفت.

    روش

    در این مطالعه توصیفی مقطعی، 90 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی مهندسی بهداشت محیط، مهندسی بهداشت حرفه ای و بهداشت عمومی به طور تصادفی طبقه بندی شده به عنوان جامعه پژوهش انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه دانشگاه مینه سوتا شامل پرسشنامه 16 سوالی جمع آوری و با استفاده از نرم افزار 15 Stata و پارامترهای آماری توصیفی مورد آنالیز قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین نمرات نگرش دانشجویان به رشته های مهندسی بهداشت محیط، مهندسی بهداشت حرفه ای و بهداشت عمومی نسبت به رشته تحصیلی به ترتیب ±9/49 ،46/83 9/87 ± 51/99 و 7/87 ± 49/66 و آینده شغلی بود. دانشجویان نگرش منفی نزدیک به متوسط نسبت به رشته تحصیلی و آینده شغلی داشتند. با این وجود، دیدگاه دانشجویان مهندسی بهداشت حرفهای نسبتا مثبتتر از سایر دانشجویان و دیدگاه دانشجویان مهندسی بهداشت محیط منفی تر بود اما این تفاوت از نظر آماری معنی دار نبود (0.05>p). نتایج نشان داد که بین نگرش دانشجویان نسبت به رشته تحصیلی و نگرش آنها نسبت به آینده شغلی همبستگی مثبت و معناداری مشاهده شد (0.01= P، 0.966 = r).

    نتیجه گیری

    نگرش دانشجویان به ویژه در رشته مهندسی بهداشت محیط نسبت به رشته تحصیلی و آینده شغلی آنها مثبت ارزیابی نمیشود. افزایش تعداد فارغ التحصیالن، نبود امنیت شغلی و بازار کار از مهم ترین عوامل کاهش نگرش دانشجویان است.

    کلیدواژگان: رشته تحصیلی، آینده شغلی، انگیزه، نقطه نظر، دانشجویان بهداشت
  • صفحات 32-36
    زمینه و هدف

    امروزه اکثر دانشگاه های دنیا در پی یافتن روش های آموزشی هستند که موجب ارتقاء ارایه دهندگان مراقبت های بهداشتی درمانی گردد. با توجه به کمبود مطالعه در این زمینه و اهمیت بهورزان جهت ارایه خدمات بهداشتی و مراقبتی در بیماران، هدف از این مطالعه بررسی مقایسه روش آموزشی جیگساو و سخنرانی بر یادگیری درس کمک های اولیه در دانش آموزان بهورزی میباشد.

    روش

    در مطالعه نیمه تجربی حاضر، 50 دانش آموز بهورزی مرکز آموزش بهورزی شهرستان قاینات به صورت تصادفی در دو گروه شاهد  سخنرانی  و آزمون  روش جیگساو  تقسیم بندی شده و به مدت چهار جلسه 90 دقیقه ای در قالب آموزش های درس کمک های اولیه ویژه بهورزان تحت آموزش قرار گرفتند. در ابتدا و انتهای برنامه آموزشی از هر دو گروه، آزمون گرفته شد.

    یافته ها

    در این مطالعه، 50 دانش آموز بهورزی در دو گروه آزمون و شاهد مورد مطالعه قرار گرفتند. هیچ تفاوت معناداری از لحاظ سن (0.678=P)، جنسیت (0.474=P)، محل سکونت (0.77=P)، وضعیت تاهل (0.774=P)و معدل کل (0.68=P)بین دو گروه آزمون و شاهد مشاهده نشد. همچنین نتایج نشان دادند که اختالف میانگین و انحراف معیار نتایج پیش و پس آزمون در گروه آزمون بطور معناداری بیشتر از گروه شاهد میباشد (0.001>p). بدین ترتیب اثربخشی روش آموزشی جیگساو بر یادگیری گروه آزمون به تایید رسید.

    نتیجهگیری

    نتایج نشان داد که روش آموزشی جیگساو می تواند در میزان یادگیری دانش آموزان بهورز بسیار موثر باشد. انجام مطالعات تکمیلی برای دستیابی به نتایج قابل اعتماد پیشنهاد میشود.

    کلیدواژگان: روش آموزشی جیگساو، روش آموزشی سخنرانی، یادگیری، رشته بهورزی
  • صفحات 37-43
    زمینه و هدف

    هدف از این این مطالعه ارزیابی دیدگاه اعضای هیات علمی نسبت به استفاده از الگ بوک به منظور بهبود کیفیت آموزش دانشجویان دندانپزشکی بود.

    روش

    این مطالعه توصیفی و تحلیلی در سال 2019 در دانشکده دندانپزشکی قزوین انجام شد. یک پرسشنامه در چهار حیطه -1: ضرورت استفاده از الگ بوک  دامنه نمره 7 تا 21 ، -2 طراحی فرمت و فرآیند اجرای الگ بوک دامنه نمره 8 تا 24 ، -3 کیفیت محتوای الگ بوک  دامنه نمره 20 تا 60 و -4 نحوه تکمیل الگ بوک دامنه نمره 2 تا 10 ارزیابی شد. داده ها وارد نرم افزار SPSS نسخه 21 شد (0.05>P).

    یافته ها

    ٪19/4 از اساتید مورد مطالعه مذکر و ٪80/6 مونث بودند. میانگین سابقه کار آنان 5/3 ± 6/81 بود. میانگین نمرات ضرورت استفاده از الگ بوک 2/57 ± 18/722 از ،21 میانگین نمرات حیطه فرآیند 2/787 ± 15/33 از ،24 میانگین نمرات حیطه محتوا 7/775 ± 46/666 از 60 و میانگین حیطه نحوه تکمیل 1/434 ± 8 از 10بود. بین جنسیت و حیطه ضرورت استفاده از الگ بوک رابطه معنادار یافت شد (0/05>P). بین سابقه کار و حیطه نحوه تکمیل الگ بوک رابطه معناداری وجود داشت (0.05>P).

    نتیجه گیری

    بیش از دو سوم اعضاء هیات علمی بر روی ضرورت استفاده از الگ بوک توافق داشتند و معتقد بودند که تکمیل آن بسیار مهم است.

    کلیدواژگان: مهارت بالینی، آموزش، هیات علمی، دندانپزشکی، الگ بوک
  • صفحات 44-50
    زمینه و هدف

    امروزه تاکید دندانپزشکی بر روی پیشگیری قرار گرفته است. پمفلت ابزار مناسب برای انتقال اطالعات و افزایش آگاهی می باشد. در این پژوهش، هدف تعیین اثربخشی یک پمفلت آموزشی بر میزان آگاهی والدین از مشکالت فکی – دندانی کودکان دبستانی در شهر مشهد بوده است.

    روش

    تعداد601 نفر از والدین کودکان سنین دبستان به روش خوشه ای تصادفی از مدارس ابتدایی نواحی 7 گانه شهر مشهد انتخاب شدند. در هر ناحیه آموزشی، یک مدرسه ابتدایی دخترانه جهت گروه مداخله و یک مدرسه دخترانه جهت گروه کنترل وارد مطالعه شدند. در جلسه اول پرسشنامه 1 در اختیار والدین کودکان قرار داده شد و از آنها خواسته شد که پرسشنامه را تکمیل کنند. سپس در گروه های مداخله، پمفلت آموزشی به والدین داده شد. پس از گذشت یک ماه از تحویل پمفلت در گروه مداخله، طی جلسه دوم، پرسشنامه 2 توسط همان گروه مجددا تکمیل گردید و امتیازدهی شد و نمره قبل و بعد از مداخله برای والدین ثبت گردید. در گروه کنترل، یک ماه پس از تکمیل پرسشنامه ،1 پرسشنامه 2 تکمیل شده و سپس پمفلت آموزشی تحویل داده شد.

    یافته ها

    در ارزیابی اول، بین گروه های مداخله و کنترل اختالف معناداری میان آگاهی والدین وجود نداشت (0.537=P) اما پس از ارزیابی دوم، اختالف معنادار مشاهده شد (0.001>P). نمره آگاهی والدین در پرسشنامه دوم در گروه مداخله 6/10 برابر و درگروه کنترل 0/834 برابر افزایش یافته بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها، پمفلت ها ابزار مناسبی برای افزایش آگاهی والدین راجع به مشکالت فکی- دندانی می باشند.

    کلیدواژگان: آگاهی، دندانها، صورت، ارتودنسی، پمفلت
|
  • Shil Punatar *, Alessandra Carrillo, Holly Proffitt Pages 3-7
    Background

    The rise of COVID-19 has made changes in medical education and residency preparedness as residency interviews have shifted from an in person to virtual platform. This study looks at the differences between confidence scores based on the number of preparation events attended by the students in order to assess fourth year student confidence.

    Method

    Survey research was conducted for this study using a non-experimental research design with an invited sample size of 125 medical students in their fourth year. The independent variable was the number of training sessions attended. The dependent variable was the confidence score of the student. Our team gathered data on the confidence of fourth year medical students as they prepared for virtual interviews and determined the differences, if any, in confidence in their ability to interview based on the amount of preparation.

    Results

    The overall response rate was 28 percent out of a total of 124 possible participants. A total of 30 participants were used in analysis. Using linear regression, results demonstrate a statistically significant (p<.05) result and a strong moderate correlation (r=.549) of how many interview assignments and activities the students completed correlated positively with the overall confidence the student had in their interview performance. 

    Conclusion

    The findings of this study show a strong correlation between the level of participation in virtual interview preparedness events and the level of confidence in students preparing for interviews, demonstrating the importance of residency interview preparedness for virtual platforms.

    Keywords: graduate medical education, Residency, interviews, COVID19, virtual interviews
  • Rajani Ranganath *, Miriam Simon, John Muthusami Pages 8-13
    Background

    The purpose of the study was to analyse interprofessional learning experience and the overall experience of the breast cancer awareness workshop among undergraduate medical and nursing students.  

    Method

    This was a cross-sectional study using mixed method design. The study was carried out for medical students of College of Medicine and Health Sciences, National University of Science and Technology, Oman and nursing students of Sohar Nursing Institute and the North Batinah Nursing Institute in November 2019. A total of 170 students attended the breast cancer awareness workshop. Out of which 105 (55 -medical and 50 – nursing) students filled the post workshop survey questionnaire. Thematic content analysis was done for open ended questions and quantitative type questions were analysed using SPSS software version 22.

    Results

    The feedback survey looked on four domains of learning experience 1) Interprofessional experience: students of nursing (54.8%) preferred to have frequent inter-professional training sessions when compared to medical students (6.2%) (P-value<0.001). 2) Teaching-learning strategies used: Hand-on activities (Breast self-examination activity on breast model method) was more preferred method when compared to others. 3) Personal: Students expressed to have improved knowledge on breast cancer and breast self-examination. 4) Overall experience: 96.1 % students agreed that the workshop was organized well and 98% felt the information was presented clearly.      

    Conclusion

    Interprofessional education is essential for collaborative practice in future which is important for quality of care and patient safety. Breast cancer and breast self-examination awareness programs can be a convenient way of initiating interprofessional education among health care students.

    Keywords: Awareness, Breast Cancer, Breast Self-Examination, Collaborative practice, Interprofessional learning
  • Ravi Kanth Soni *, Arun Kumar, Mohan Meena, Swapnika Enugala Pages 14-19
    Background

    Feature films can be powerful teaching tools and are increasingly used in teaching health sciences. Their power is irresistible as many films consider medical issues. However, there are only few studies which have quantified the effectiveness of using feature films as a method of teaching. Adequate assessment is critical to establish the legitimacy of using the film as a teaching activity.

    Method

    A Quasi-experimental Study was initiated after Ethics Committee approval at Karuna Medical College, Palakkad, Kerala. Informed consent was taken. 90 students were divided into two groups using lottery system. Six movie clips corresponding to the topic were chosen. For one group the topic was delivered through a traditional method and for another group video of the same topic was also shown. Posttest was collected in form of Multiple Choice Questions (MCQ) and crossing over was done. Six sessions were conducted. Fifteen-day memory retention test was conducted for both groups to assess if movies clips helped in student learning and long-term memory retention.

    Results

    A total of 90 students participated. Assessment scores were significantly higher for the groups which were taught using movies along with traditional teaching for 5 out of 6 sessions. It was found that movie clips enhanced learning and long-term memory retention as P value was statistically significant. Most of the participants agreed that movie clips along with the traditional teaching has made their understanding better

    Conclusion

    Cinemeducation is an effective auxiliary tool to traditional teaching learning methods for teaching Forensic Medicine to undergraduates.

    Keywords: Medical education, Training, Forensic medicine, Cinema, Medical curriculum, CBME
  • Leila Safabakhsh, Alireza Atashpanjeh *, Peyman Bekran Behesht, Saeedeh Sarhadi, Mojhgan Jahantigh Pages 20-25
    Background

    Investigating the curricula, teaching activities, and interaction in education settings is essential to improve educational effectiveness. There is some evidence in the literature that general medical graduates do not adequately assess their skills and abilities to perform professional responsibilities. This study aimed to investigate the clinical education challenges at Zahedan University of Medical Sciences (ZAUMS) from the students’ perspectives.

    Methods

    In this cross-sectional analytic study, the viewpoints of 273 (stagers, n=153, and interns, n=120) students of ZAUMS were investigated using a researcher-made questionnaire consisting of 28 5-Likert items in four areas of a) education, b) equipment, c) professors/assistants/the staff, and d) evaluation method. They were selected based on the availability sampling method.

    Results

    The investigated challenges among stagers (87.96 ± 17.03) were lower than interns (106.90 ±15.80). This difference was observed to be statistically significant (P˂0.001). The highest scores regarding clinical education challenges were related to item 17 (availability of appropriate amenities in the hospital pavilion, including suitable rooms and internet access). The lowest score was related to item 1 (increasing the student's motivation and interest by commencing the hospital and clinical education at the beginning of the internship).

    Conclusion

    The upward trend in gaining experiences and patient exposure is effective in students' attitudes. Since one of the crucial factors in education is a passion for learning, these results may indicate that applying theoretical teaching can be more helpful in influencing students' learning than mere theoretical teaching.

    Keywords: Challenges, Clinical education, medical students
  • Neda Gilani, Behzad Mohammadi Khangahi, Gholam Safari * Pages 26-31
    Background

    This study was conducted to determine the attitudes of students of the Faculty of Health in Tabriz University of Medical Sciences towards their field of study and future careers.

    Methods

    In this cross-sectional-descriptive study, 90 undergraduate students were randomly selected as the study population. Data were collected using questionnaires from the University of Minnesota, including 16 questionnaires, and analyzed using Stata Version 15 and descriptive statistical.

    Results

    The mean scores of students' attitudes of environmental health engineering, occupational health engineering, and public health towards the field of study and career future were 46.83 ± 9.49, 51.99 ± 9.14, and 49.66 ± 7.87 (ranging from 16 to 80), respectively. More than 70 % of students were interested in working in the field of health sciences, but did not have a very positive attitude towards the field of study and career future. Nonetheless, the view of students of occupational health engineering was relatively more positive than other students, and the view of environmental health engineering students was more negative. Results showed a reverse statistically significant correlation between attitude with age and academic year (P=0.001). Also, there was a positive significant correlation (P = 0.01, r = 0.966) between students' attitudes toward the field of study and their Career future.

    Conclusion

    Students' attitudes toward their field of study and career future were not positively evaluated. Increasing the number of graduates, lack of job security, and the labor market were the most important factors reducing students' attitudes.

    Keywords: Discipline, career future, Motivation, Viewpoint, Health Students
  • Shokrollah Heydari, Mehri Yavari *, Mina Yazdanian Pages 32-36
    Background

     Today, most universities around the world are looking for educational methods that promote healthcare providers. Due to the lack of study in this field and the importance of healthcare providers providing care services to patients, therefore, the purpose of this study was to compare the effect of the lecture and Jigsaw teaching technique on first-aid learning in healthcare provider students.

    Method

     In this semi-experimental study, 50 healthcare provider students were randomly divided into control (traditional method) and case (Jigsaw method) groups with health care training for four sessions of 90 minutes in the form of basic first aid lessoning. At the first and end of the study, pre and post–exams have been taken from both groups. 

    Results

     In this research, the 50 students were studied in case and control groups. There were no significant differences in terms of age (P=0.678), sex (P=0.474), location (P=0.77), marital status (P=0.774), and total GPA (P=0.68) between the experimental and control groups. The results also showed that the difference between the mean and standard deviation of pre-and post-test results in the experimental group was significantly higher than in the control group (p<0.001). Thus, the effectiveness of the jigsaw educational method on the learning of the control group was confirmed.

    Conclusion

     The results showed that the Jigsaw training method can be very effective in the learning rate of healthcare provider students. Additional studies are recommended to achieve reliable results.

    Keywords: Jigsaw Teaching Method, Lecture Teaching Method, Learning, health care provider
  • Davoud Jamshidi, Fatemeh Sefidi, Sahar Ajiliyan, Kazem Hosseinzadeh * Pages 37-43
    Background

    This study aimed to assess the faculty members' perspective on the use of logbook to improve the quality of dental students’ education.

    Method

    This descriptive analytical study assessed the perspectives of all faculty members of Qazvin Dental School about using logbook in 2019. A questionnaire with four domains: 1) necessity of using a logbook (score range: 7-21), 2) format design and logbook implementation process (score range: 8-24), 3) logbook content quality (score range: 20-60), and 4) method of completion of logbook (score range: 2-10) was used to assess. The internal consistency of the items was assessed using Cronbach’s alpha method (alpha-Cronbach: 0.81). Data were analyzed using SPSS 21 (p<0.05).

    Results

    Of the faculty members, 19.4% were males and 80.6% were females, with a mean work experience of 6.81±5.3 years. The acquired mean total score was 18.72±2.57 out of 21 for the necessity domain, 15.33±2.78 out of 24 for the format design domain, 46.66±7.77 out of 60 for the content domain, and 8.00±1.43 out of 10 for the completion domain. Gender had a significant correlation only with the necessity domain score (P<0.05). Work experience had a significant correlation only with the completion domain score (P<0.05).

    Conclusion

    Over two-thirds of the faculty members agreed with the necessity of using a logbook and believed that its completion is highly important.

    Keywords: Clinical Skill, Education, Faculty, dental, Logbook
  • Maryam Omidkhoda, Mahsa Shahrokh, Shahla Momeni Danaei, Mahboobe Dehghani * Pages 44-50
    Background

    Today, dental emphasis has been placed on prevention. The pamphlet is a great tool for conveying information and raising awareness. In this study, the aim was to determine the effectiveness of an educational pamphlet on parents' awareness of the dental problems of primary school children in Mashhad, Iran.

    Method

    601 parents of primary school children were selected by random clustering method from primary schools in 7 districts of Mashhad. In each training area, a girls 'primary school for the interventional group and a girls' school for the control group entered the study.In the first session, Questionnaire 1 was delivered to parents of children and they were asked to complete the questionnaire. Then in the intervention groups, the educational pamphlets were delivered to the parents. One month after the delivery of the pamphlet, during the second session, Questionnaire 2 was completed again by the same group and scored, and the score was recorded before and after the intervention for the parents. In the control group, the training pamphlet was delivered during the second session after filling out questionnaire2.

    Results

    In the first assessment, two groups had no significant difference in awareness level (P=0.537), but they showed significant difference after second evaluation (P<0.001). The parents' awareness score in the second questionnaire increased by 6.10 times in the intervention group and 0.834 times in the control group.

    Conclusion

    According to the results, pamphlets are a good tool to increase parental dento-facial awareness.

    Keywords: Awareness, Dentition, Face, Orthodontics, Pamphlet