فهرست مطالب

فصلنامه آمایش جغرافیایی فضا
پیاپی 46 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رسول قربانی، هوشمند علیزاده، سونیا کرمی* صفحات 1-17

    هدف پژوهش حاضر، بررسی وضعیت شاخص های کمی و کیفی مسکن و شناسایی عوامل کلیدی و تاثیرگذار بر آینده این بخش در کلان شهر تبریز می باشد. روش تحقیق حاضر به لحاظ هدف کاربردی بوده و توصیف روند تکاملی شاخص های کمی و کیفی مسکن در 40 سال گذشته و تحلیل عوامل موثر بر وضعیت آینده این بخش منجر شده است که پژوهش حاضر به لحاظ روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی باشد. به منظور گردآوری داده از سالنامه های آماری، سرشماری های ادوار مختلف و روش پویش محیطی و جهت تحلیل داده ها و تعیین عوامل کلیدی از روش تحلیل اثرات متقابل/ساختاری با نرم افزار MICMAC بهره گرفته شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد طی دوره 1395-1355 اغلب شاخص های کمی و کیفی مسکن در کلان شهر تبریز بهبودیافته است. همین طور با روش پویش محیطی 61 عامل در پنج حوزه که بیشترین تاثیر را بر وضعیت آینده مسکن در کلان شهر تبریز دارند انتخاب گردید که از میان عوامل مذکور با استفاده از روش تحلیل اثرات متقابل/ساختاری 11 عامل کلیدی که بیشترین نقش را در وضعیت آینده مسکن کلان شهر تبریز دارند استخراج شدند که عبارت اند از: رشد اقتصادی، تورم، درآمد و پس انداز خانوار، قیمت زمین و مسکن، تحریم، تحولات نرخ ارز، تسهیلات بانکی، نرخ بیکاری، تحولات سیاسی، قدرت خرید و شیوه مدیریت. از میان 11 عامل فوق، عوامل اقتصادی با سهم 82 درصدی بیشترین سهم را داشته و عوامل سیاسی- مدیریتی با سهم 18 درصدی در مرتبه بعدی قرار دارند. لذا بهبود وضعیت مسکن در کلان شهر تبریز تا حد بسیاری در گرو بهبود شرایط اقتصادی می باشد.

    کلیدواژگان: مسکن، تحلیل ساختاری، MICMAC، کلان شهر تبریز
  • سید محمد میرتقیان رودسری، محمدامین خراسانی*، بهاره خلج صفحات 19-37

    مدیریت و حفاظت از میراث فرهنگی ناملموس از طریق فرآیند «شناسایی، ارزیابی، مستندسازی و ثبت، آگاهی افزایی، احیا، ارتقا و انتقال جنبه های میراث در همه نمودهای آن» صورت می پذیرد. با توجه به غنای کشور ایران از نظر وجود میراث ناملموس، هدف از پژوهش حاضر بررسی و تحلیل توزیع فضایی میراث فرهنگی ناملموس در ایران در راستای حفاظت و توسعه میراث فرهنگی کشور است. با بررسی اسناد مربوطه و استخراج اطلاعات از دفتر ثبت آثار و حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی به عنوان تنها مرجع معتبر موجود در این زمینه، پایگاه داده ای از موقعیت های جغرافیایی میراث ناملموس در ایران شکل گرفت و از طریق سامانه اطلاعات جغرافیایی، توزیع فضایی میراث ناملموس تحلیل گردید. یافته ها حاکی از آن است که به طورکلی تاکنون 1065 میراث ناملموس در ایران ثبت شده است و بیشترین تعداد ثبت شده مربوط به گونه "مهارت در هنرهای دستی و سنتی" و کمترین آن مربوط به "سنت ها و نمودهای شفاهی شامل زبان (رسانه میراث)" بوده است. همچنین استان سمنان با 66 اثر ثبتی (7%)، بیشترین تعداد و استان قم با 14 اثر (% 4/1)، کمترین میزان ثبت را داشتند. به علاوه، در گونه میراث ناملموس"دانش و رفتارهای وابسته به طبیعت و کیهان"، سه استان و در گونه میراث "سنت ها و نمودهای شفاهی شامل زبان (رسانه میراث)"، 12 استان وجود دارند که هیچ میراث مرتبطی را ثبت نکرده است. می توان این نتیجه را گرفت توزیع فضایی میراث ناملموس در ایران نامتعادل است و مدیریت و حفاظت از میراث ناملموس در اولویت سیاست گذاران این حوزه نبوده و رویکردشان منفعلانه می باشد. در انتها، مبتنی بر یافته ها و نتایج، پیشنهادهای نظری و کاربردی ارایه گردید.

    کلیدواژگان: توزیع فضایی، میراث ناملموس، آثار ثبت شده، حفاظت و توسعه میراث فرهنگی، تفاوت های منطقه ای
  • مسعود صفایی پور، نازنین حاجی پور* صفحات 39-58

    فرسودگی بافت شهری و عناصر درونی آن به سبب قدمت و یا فقدان برنامه توسعه و نظارت فنی بر شکل گیری آن بافت به وجود می آید و بازآفرینی شهری آن ها در ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی، کالبدی، زیست محیطی و غیره به منظور ارتقای کیفیت زندگی در این بافت با رویکرد آینده پژوهی نیازمند دستیابی به یک توسعه پایدار و مطلوب در ابعاد مختلف وجودی می باشد. هدف از این پژوهش تاثیر بازآفرینی شهری در بافت های فرسوده با رویکرد آینده پژوهی می باشد. نوع تحقیق کاربردی و روش بررسی آن اکتشافی است. برای تجزیه وتحلیل نتایج پژوهش از نرم افزارهای میک مک و سناریو ویزارد استفاده شده است. در این پژوهش ابتدا با استفاده از نرم افزار میک مک عوامل کلیدی مشخص و سپس برای هر یک از آن ها چند عدم قطعیت در نظر گرفته شد. سپس سناریوهای مهم بازآفرینی شهری در بافت های فرسوده با استفاده از نرم افزار سناریو ویزارد تدوین گردید. نتایج نشان می دهد که متغیرهای حفظ هویت کالبدی و ارتقا و توسعه بهره وری اراضی شهری بیشترین تاثیرگذاری بر بافت های فرسوده دارند. با بررسی متغیرها بر اساس خروجی نرم افزار میک مک، بیانگر ناپایداری این مناطق می باشد. علاوه بر این درجه پرشدگی برابر با 96 درصد است و نشان از تاثیر زیاد متغیرها بر یکدیگر و پراکندگی آن ها می باشد. نتایج بر اساس سناریو ویزارد بیانگر آن است که بازآفرینی بافت های فرسوده در وضعیت بحران قرار دارد و احتمال ساماندهی بافت های فرسوده از منظر بازآفرینی شهری کم و نیازمند توجه جدی برنامه ریزان و مدیران شهری می باشد.

    کلیدواژگان: بازآفرینی، بافت فرسوده، آینده پژوهی، سناریونویسی، کلان شهر اهواز
  • یاسین کاوه پور، ناصر اقبالی*، فرهاد حمزه صفحات 59-74

    توسعه اجتماع محور رویکردی است که بر اساس آن مدیریت شهری از مشارکت افراد اجتماع در تصمیم گیری و مدیریت، با هدف استفاده از دانش و منابع محلی برای اجرای پروژه های موثرتر حمایت می کند که نقش موثری در توسعه شهری و رضایتمندی شهروندان و همین طور عملکرد مثبت مدیران ایفا می کند، ازاین رو یکی از مقوله های مهم مدیریت شهری به شمار می رود. در همین راستا پژوهش حاضر تلاش دارد تا مدلی از مدیریت شهری اجتماع محور در شهر اهواز ارایه دهد. برای این منظور بعدهای اساسی و استاندارد رویکرد توسعه اجتماع محور که شامل توسعه اجتماعی محور مبتنی بر ظرفیت، هویت بخشی فرهنگی، عدالت اجتماعی، توانمندسازی، تقویت مشارکت اجتماعی، مسیولیت اجتماعی می باشد؛ با استفاده از مدل معادلات ساختاری و نرم افزار pls مورد تجزیه وتحلیل قرار داده است. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری کارشناسان و مدیران ارشد و میانی شهرداری اهواز هستند. که با استفاده از فرمول کوکران 383 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. نتایج تحلیل pls نشان داد شاخص مشارکت اجتماعی با ضریب 857/0، شاخص مسیولیت اجتماعی با ضریب مسیر 675/0، شاخص عدالت اجتماعی با ضریب مسیر 542/0، توسعه اجتماع محور با ضریب مسیر 448/0، توانمندسازی با ضریب مسیر 427/0 و هویت بخشی فرهنگی با ضریب مسیر 412/0 به ترتیب بیشترین تاثیر را بر مدیریت شهری اجتماع محور دارند. بکار گیری این شاخص در عمل اگرچه از نظر میزان اهمیت تفاوت دارند اما بایستی به صورت یکپارچه و در کنار هم موردتوجه قرار گیرند و اهمیت بیشتر یک شاخص نباید موجب نادیده گرفتن سایر اصول شود.

    کلیدواژگان: مدیریت شهری، اجتماع محوری، شهر اهواز
  • اسماعیل نصیری هنده خاله*، حسن احمدی، سیده یاسمن محقق پور، فضل الله اسمعیلی صفحات 75-95

    امروزه هدف مدیریت شهری، دستیابی عموم شهروندان به رفاه اجتماعی، یافتن چگونگی ارتقای سطح زندگی و راه های دریافت خدمات عمومی و در نهایت تامین نیاز اساسی جامعه شهری است. هدف این پژوهش سنجش متغیرهای عملکرد مدیریت شهری در رابطه با دسترسی شهروندان به شاخص های رفاه اجتماعی در محلات منطقه 18 شهر تهران است. روش پژوهش، از نوع «تحلیل محتوا» و «پیمایشی» است. داده ها با استفاده از پرسش نامه گردآوری شده اند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS, GIS استفاده شده است. بر اساس نتایج مدل تلفیقی میانگین رتبه ها در این پژوهش عملکرد مدیریت شهری و تاثیر آن بر میزان برخورداری از رفاه شهروندان با استفاده از مدل های تاپسیس، فازی، ویکور و WASPAS نشان داد که محلات بهداشت، ولیعصر شمالی، صاحب الزمان، ولیعصر جنوبی، در رتبه برخورداری، و محلات شهرک فردوس، شهرک امام خمینی، هفده شهریور، شهید رجایی در رده نیمه برخوردار از رفاه شهری و محلات یافت آباد، شمس آباد، در ردیف برخوردار کم و محلات خلیج فارس و صادقیه نیز در رتبه عدم برخورداری از رفاه شهری قرار می گیرند. اختلاف معناداری بالاتر از 05/0 بیانگر آن است که در محلات صادقیه با اختلاف میانگین 2/5-، خلیج فارس با اختلاف میانگین 88/4- و محله شمس آباد با اختلاف 83/4- بیشترین نارضایتی شهروندان به چشم می خورد. شاخص های بعد کالبدی در محلات موردمطالعه متفاوت است و در محلات بهداشت با اختلاف میانگین (27/0-) ولیعصر شمالی (32/0-)، صاحب الزمان (34/0-)، ولیعصر جنوبی (41/0-) با اختلاف کمتری و در سطح معناداری بالاتر از 05/0 بیانگر آن است که عملکرد مدیریت شهری در رفاه شهروندان بیشتر از محلات دیگر بوده است.

    کلیدواژگان: عملکرد مدیریت شهری، رفاه اجتماعی، محلات شهری، منطقه 18 شهر تهران
  • سیامک شرفی* صفحات 97-114

    بررسی و تحلیل توان محیطی موجب پیشگیری از بروز موانع و مشکلات توسعه گردشگری شده و از تخریب محیط زیست جلوگیری می کند. امروزه صنعتی شدن، توسعه شهرها و افزایش مشغله‏های زندگی سبب تقاضای چشمگیر برای محیط‏های طبیعی و به طبع آن نیاز به تفرج شده است. در این تحقیق باهدف ارزیابی توان تفرجی، بخش میانی اراضی ملی حوضه دورود- بروجرد با منابع متنوع محیطی مانند آب کافی، شرایط اقلیمی مطلوب، پوشش گیاهی، زیرساخت های ارتباطی و پدیده های طبیعی و انسانی جاذب گردشگری مورد بررسی قرار گرفته است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی که در بخش های مختلف از مطالعات میدانی نیز بهره گرفته شده است. از ابزارهایی مانند نقشه های توپوگرافی 1:25000، زمین شناسی 1:100000، داده های اقلیمی و منابع آب، پوشش گیاهی، نقشه و نمونه های خاک جهت مطالعات آزمایشگاهی، تصاویر ماهواره ای، تصاویر گوگل ارث و نرم افزار Arc GIS جهت تهیه نقشه ها و تحلیل های مکانی استفاده شده است. با استفاده از استانداردهای مشخص شده توسط اداره استعدادیابی و بهره وری سازمان جنگل ها و مراتع، مدل اکولوژیکی مخدوم به عنوان مدل پایه، نظرات کارشناسان جهت تغییر آستانه متغیرها با در نظر گرفتن شرایط محلی، مناطق دارای پتانسیل تفرج گسترده و متمرکز مشخص گردید. نتایج تحقیق نشان داد که محدوده مورد مطالعه دارای پتانسیل بیشتری جهت تفرج گسترده در مقایسه با تفرج متمرکز است، به طوری که 7581 هکتار دارای درجه شایستگی اول تفرج گسترده و 666 هکتار دارای شایستگی درجه اول تفرج متمرکز هستند. هم چنین اراضی مستعد تفرج گسترده منطبق بر واحدهای تپه ای با رخنمون و بدون رخنمون سنگی در بخش شرقی و شمالی و واحد اراضی دشتی مناسب ترین پهنه جهت توسعه تفرج متمرکز در جنوب محدوده مورد مطالعه به شمار می روند. بر اساس یافته های تحقیق، پیشنهاد می شود برای ارزیابی و تعیین کاربری های مختلف اراضی ملی حوضه مورد مطالعه و به طور کلی اراضی ملی، از روش استفاده شده در این تحقیق یا روش های مشابه استفاده گردد.

    کلیدواژگان: توان تفرج، اراضی ملی، گردشگری، حوضه دورود-بروجرد
  • حمزه سعیدیان*، حمیدرضا مرادی صفحات 115-128

    تعیین نوع رابطه بین مولفه های مختلف فرسایش خاک می تواند اطلاعات کامل تری از نحوه عملکرد این مولفه ها در حوضه های آبخیز مختلف و در کاربری های متفاوت ایجاد کند. در این تحقیق به منظور تعیین نوع رابطه بین مولفه های مختلف فرسایش در کاربری های مختلف نهشته های سازند گچساران، بخشی از حوضه آبخیز کوه گچ شهرستان ایذه با مساحت 1202 هکتار انتخاب گردید. در این تحقیق با استفاده از رگرسیون تک متغیره نوع روابط بین رسوب - رواناب، رسوب - نفوذ، رسوب - شروع آستانه رواناب و فرسایش، رواناب - نفوذ، رواناب - شروع آستانه رواناب و فرسایش، نفوذ - شروع آستانه رواناب و فرسایش تعیین شدند و همچنین به بررسی میزان ارتباط بین آن ها نیز پرداخته شد. نمونه برداری مولفه های مختلف فرسایش خاک در 6 نقطه و با 3 تکرار و درشدت های مختلف بارش 75/0، 1 و 25/1 میلی متر در دقیقه در سه کاربری مرتع، منطقه مسکونی و اراضی کشاورزی به کمک دستگاه شبیه ساز باران انجام شد. به منظور انجام تحلیل های آماری از نرم افزار SPSS و EXCEL استفاده گردید. نتایج نشان داد که به طورکلی درشدت 75/0 میلی متر در دقیقه در هر سه کاربری مرتع، کشاورزی و مسکونی و در ارتباط بین همه مولفه های مختلف فرسایش خاک در هفت مورد رابطه مثبت و در یازده مورد رابطه منفی وجود دارد و درشدت 1 میلی متر در دقیقه در هر سه کاربری مرتع، کشاورزی و مسکونی و در ارتباط بین همه مولفه های مختلف فرسایش خاک در هفت مورد رابطه مثبت و در یازده مورد رابطه منفی وجود دارد و درشدت 25/1 میلی متر در دقیقه در هر سه کاربری مرتع، کشاورزی و مسکونی و در ارتباط بین همه مولفه های مختلف فرسایش خاک در هشت مورد رابطه مثبت و در ده مورد رابطه منفی وجود دارد.

    کلیدواژگان: فرسایش، رگرسیون تک متغیره، رواناب، رسوب، سازند گچساران
  • هادی زارعی، کتایون علیزاده*، حمید جعفری صفحات 129-143

    مشارکت و دخیل کردن مردم در طرح ها و برنامه ریزی های شهری و رضایت مندی ساکنان در هر بافت، ضامن موفقیت طرح های شهری می باشد. رضایتمندی شهروندان از کیفیت محیط در رابطه با اجرای طرح های عمرانی مهم ترین دستاورد مشارکت شهروندان محسوب می شود. این پژوهش با هدف ارزیابی میزان رضایتمندی شهروندان اسفراینی از اجرای طرح بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده این شهر پرداخته است. پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش تحقیق، توصیفی و تحلیلی می باشد. جامعه آماری ساکنان بافت فرسوده شهر اسفراین می باشد که با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر به عنوان حجم نمونه به روش تصادفی ساده انتخاب گردیده اند. یافته ها نشان می دهد که شاخص کیفیت اقتصادی کمترین نقش را با میانگین 2.12 در میزان رضایتمندی ایفا می کند. شاخص کیفیت اجتماعی با میانگین 3.32 بیشترین میانگین را داراست و میانگین شاخص کیفیت کالبدی و کیفیت زیست محیطی نیز با 85/2 و 78/2 کمتر از سطح متوسط ارزیابی می شود. درمجموع میانگین کل شاخص ها با مقدار 2.71 و خطای 0.001 نشان دهنده آن است که برای تقویت سطح رضایتمندی ساکنان باید همه شاخص های کیفیت محیطی تقویت شوند تا به میانگین بالاتری برسند. همچنین ازنظر مشارکت ساکنین در بهبود کیفیت محیطی بیشترین میانگین مربوط به مشارکت فیزیکی و کمترین میانگین مربوط به مشارکت مالی بوده است. همچنین نتایج نشان داده که ضریب همبستگی میان متغیر رضایتمندی از اجرا با متغیرهای مشارکت مالی (407/0 = r)، مشارکت ذهنی (318/0 = r) و مشارکت (325/0 = r) مثبت و معنادار بوده است. نتایج نشان داده است که با افزایش متغیرهای مشارکت مالی، مشارکت ذهنی و مشارکت، رضایتمندی از اجرا افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: کیفیت محیطی، رضایتمندی، بافت فرسوده، شهر اسفراین
  • علی جعفری، بختیار عزت پناه*، بشیر بیگ بابایی صفحات 145-161

    عملکرد بخش مسکن در کشورهای درحال توسعه به صورت حاد و بحرانی درآمده و سهم هزینه مسکن در سبد خانوارهای شهری 60 تا 70 درصد را به خود اختصاص می دهد. قیمت مسکن تحت تاثیر مولفه های اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، کالبدی و.. است همواره بازتولید می شود. پژوهش حاضر ازلحاظ هدف، از نوع کاربردی می باشد که به روش توصیفی تحلیلی انجام گرفته است. برای ارزیابی و تحلیل الگوهای فضایی و اجتماعی موثر بر قیمت مسکن از طریق الگوریتم رقابت استعماری و برای فضایی سازی شاخص های موردمطالعه از روش Tracking Analyst Tools استفاده شده است. مطابق نتایج، بیش از 50 درصد الگوی توزیع جمعیت در سطح محدوده ای برابر 1585801.6 مترمربع با عملکرد خوشه ای و پهنه ای سکونت داشته اند. در ارتباط با شاخص قیمت پایه مسکن نیز 41.7 از سطوح کاربری های مسکونی در محدوده قیمت بالاتر از متوسط با متری 5 10 میلیون تومان به بالا توزیع شده اند. از بین متغیرهای اجتماعی، شاخص جهت جغرافیایی توزیع جمعیت و خوشه های قومی و فرهنگی بر اساس اکثریت ساکن در محلات به عنوان مهم ترین عوامل اجتماعی موثر بر رشد قیمت مسکن شهری شناخته شده اند. شاخص جهت جغرافیایی توزیع جمعیت به عنوان متغیر کنترل، دارای اثر منفی بر رشد قیمت مسکن بوده است و در سطح بالایی معنادار است؛ به این معنی که مناطق با توزیع و رشد جمعیت کمتر، رشد قیمت پایین تری داشته اند.

    کلیدواژگان: مسکن، عوامل فضایی و اجتماعی، تابع قیمت، الگوریتم رقابت استعماری، شهر ارومیه
  • هادی علیزاده باراندوزی، سهیلا حمیدزاده خیاوی*، کریم حسین زاده دلیر صفحات 163-182

    بهبود و ترویج رقابت پذیری شهری مهم ترین عامل در توسعه شهری است. از طرفی، تدوین چشم انداز روشن و استراتژی های منعطف مبتنی بر منابع درآمدی پایدار از دغدغه همیشگی شهرهای ایران است. پژوهش حاضر با روش تحلیلی - موردی و رویکرد کمی انجام گرفته است. با توجه به ماهیت داده ها و عدم امکان کنترل رفتار متغیرهای موثر در مسیله نیز از نوع غیرتجربی است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش دلفی، آزمون های تی تک نمونه ای، تحلیل واریانس یک طرفه (ANOVA)، همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی چندگانه و آزمون تعقیبی شفه در نرم افزار SPSS استفاده شده است. به منظور مدل یابی معادلات ساختاری منابع مالی با استفاده از معادلات ساختاری در نرم افزار Amos مهم ترین متغیرهای اثرگذار در ارزیابی برندینگ کلان شهر ارومیه بررسی شد. ارزیابی منابع درآمدی نشان می دهد که ارومیه از حیث منابع شهرداری در وضعیت پایدار قرار می گیرد و در بقیه اکثریت شاخص ها در وضعیت ناپایدار و نیمه پایدار قرار دارد. در بین شاخص های رویکرد منابع مالی، بالاترین میانگین را شاخص عوارض عمومی (38/3) و پایین ترین شاخص را کمک های اعطایی دولت و سازمان های دولتی (88/2) داشته است. همچنین در بین شاخص های رویکرد برندینگ شهری، بالاترین میانگین را بعد خلق جاذبه های شهری (76/3) و پایین ترین ارزیابی را بعد مشارکت (18/3) داشته است. نتایج نشان می دهد که در بین مناطق 5 گانه ارومیه، از نظر تناسب شاخص های برندینگ شهری اختلاف وجود دارد. به طوری که در سطح مناطق 5 گانه سطح معنی داری با فرض 0.05>p کمتر از 05/. است. در نتیجه هرچند شرایط شاخص های برندینگ در سطح مناطق متفاوت است، اما نشان از افزایش اثرگذاری درآمد منابع مالی پایدار دارد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، منابع درآمدی شهرداری، برند سازی شهری، کلان شهر ارومیه
|
  • Rasoul Ghorbani, Hooshmand Alizadeh, Sonya Karami * Pages 1-17

    The current research aims to investigate the status of quantitative and qualitative indicators of housing and to identify the key and influencing factors on the future of this sector in the Tabriz metropolis. The current research method is practical in terms of its purpose, and the description of the evolutionary process of quantitative and qualitative indicators of housing in the last 40 years and the analysis of factors affecting the future state of this sector have led to the fact that the current research is descriptive-analytical in terms of research method. To collect data from statistical yearbooks, censuses of different periods and the environmental survey method, and to analyze the data and determine the key factors, the interaction/structural effects analysis method with MICMAC software was used. The results of the research show that from 1976 to 2016, most of the quantitative and qualitative indicators of housing in the metropolis of Tabriz have improved. In the same way, 61 factors in five areas that have the greatest influence on the future state of housing in the municipality of Tabriz were selected using the method of environmental scanning. Among the mentioned factors, using the mutual/structural effects analysis method, 11 key factors that play the most significant role in the future state of housing in the metropolis were selected. Tabriz has been extracted, which includes: economic growth, inflation, household income and savings, land and housing prices, sanctions, exchange rate changes, banking facilities, unemployment rate, political changes, purchasing power and management style. Among the above 11 factors, economic factors have the largest share with 82% share and political-management factors are the next with 18% share. Therefore, the improvement of the housing situation in the metropolis of Tabriz depends to a large extent on the improvement of the economic conditions.

    Keywords: Housing, structural analysis, MICMAC, Tabriz Metropolis
  • Seyyed Mohammad Mirtaghian Rudsari, Mohammadamin Khorasani *, Bahareh Khalaj Pages 19-37

    The Managing and Protection of intangible cultural heritage is done through the process of “identifying, evaluating, documenting and recording, raising awareness, reviving, promoting and transmitting aspects of heritage in all its manifestations.” Considering the richness of Iran in terms of the existence of intangible heritage, the purpose of this study is to investigate the spatial distribution of the protection of intangible cultural heritage in Iran. By examining the relevant documents and extracting information from them, a database of geographical locations of intangible heritage in Iran was formed, and the spatial distribution of intangible heritage was analyzed through the GIS. Findings indicate that a total of 1065 intangible heritage has been registered in Iran and the highest number recorded was related to “skills in handicrafts and traditional arts” and the lowest was related to “traditions and oral manifestations including language (heritage media).” Also, Semnan province, with 66 registered heritages (7%), had the highest number, and Qom province, with 14 heritages (1.4%), had the lowest number of registrations. In addition, in the intangible heritage type of “knowledge and behaviors related to nature and the universe,” there are three provinces. In the heritage type of “traditions and oral manifestations including language (heritage media),” there are 12 provinces that have not registered any related heritage.It can be concluded that the spatial distribution of intangible heritage in Iran was unbalanced, so managing and protecting intangible heritage is not a priority for policymakers in this area, and their approach is passive. Finally, theoretical and practical suggestions were presented based on the findings and results

    Keywords: spatial distribution, Intangible Heritage, Registered Heritages, Preservation, Development of Cultural Heritage, Regional Differences
  • Masoud Safaeepour, Nazanin Hajipour * Pages 39-58

    The worn-out urban texture and its internal elements arise due to the old age or the lack of a development program and technical supervision over the formation of that texture. Their urban regeneration in various social, economic, physical, environmental, etc. dimensions to improve the quality of life in this context with a future studies approach requires sustainable and desirable development in various existential dimensions. The purpose of this research is the impact of urban regeneration on worn-out textures with a future studies approach. The type of applied research and its investigation method is exploratory. Micmac and Scenario Wizard software programs were exerted to analyze the research results. In this research, key factors were determined by using Micmac software, and then several uncertainties were considered for each. Then, the essential scenarios of urban regeneration in worn-out textures were developed using Scenario Wizard software. The results show that the variables of preserving the physical identity and promoting and developing the productivity of urban lands have the most significant impact on worn-out textures. Examining the variables based on Micmac software's output indicates the instability of these areas. In addition, the filling degree is equal to 96%, showing the high impact of the variables on each other and their dispersion. The regeneration of worn-out textures is in a state of crisis, and the probability of organizing worn-out textures is low from the point of view of urban regeneration, and it requires the serious attention of urban planners and managers.

    Keywords: Regeneration, Worn-out Texture, Future Studies, Scenario Planning, Ahvaz Metropolis
  • Yasin Kavehpour, Nasser Eghbali *, Farhad Hamzeh Pages 59-74

    Community-oriented development is an approach based on which urban management supports the participation of community members in decision-making and management, to use local knowledge and resources to implement more effective projects that play an effective role in urban development and citizen satisfaction, as well as the positive performance of managers. Therefore, it is considered one of the important categories of urban management. In this regard, the current research tries to provide a model of community-oriented urban management in Ahvaz City. For this purpose, the basic and standard dimensions of the community-oriented development approach, which includes social-oriented development based on capacity, cultural identity, social justice, empowerment, strengthening social participation, and social responsibility; It has been analyzed using the structural equation model and PLS software. The research method is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. The statistical population is experts and senior and middle managers of Ahvaz municipality. Using Cochran's formula, 383 people were selected as the sample size. The results of the pls analysis showed social participation index with a coefficient of 0.857, social responsibility index with a path coefficient of 0.675, social justice index with a path coefficient of 0.542, community-oriented development with a path coefficient of 0.448, empowerment with a path coefficient of 0.427 and cultural identity with a path coefficient of 0.412 respectively have the greatest impact on community-oriented urban management. Using this index in practice, although they differ in terms of importance, they should be taken into consideration in an integrated manner and together, and the greater importance of an index should not lead to ignoring other principles

    Keywords: urban management, Good Governance, citizen satisfaction, Ahvaz Municipality
  • Esmael Nasiri Handehkhaleh *, Hassan Ahmadi, Seyedeh Yasaman Mohagheghpour, Fazlollah Esmaeili Pages 75-95

    Today, urban management aims to achieve social welfare for all citizens, to find ways to improve the standard of living and ways to receive public services, and finally to provide the basic needs of urban society. This research aims to measure the performance variables of urban management regarding citizens' access to social welfare indicators in the 18th district of Tehran. The research method is "content analysis" and "survey". Data were collected using a questionnaire. SPSS and GIS software were used for data analysis. Based on the results of the integrated model of the average ranks in this research, the performance of urban management and its effect on the level of welfare of citizens using TOPSIS, FAZI, VIKOR and WASPAS models showed that the health neighbourhoods, Valiasr North, Sahibulzaman, and Valiasr South are in the rank of enjoyment. The areas of Ferdous Town, Imam Khomeini Town, Hefdeh Shahrivar, and Shahid Rajaei are in the category of semi-enjoyed urban welfare. The neighbourhoods of Yaftabad, and Shamsabad, are in the category of low enjoyment, and the neighbourhoods of Khaleej Fars and Sadeghieh are also in the rank of not enjoying urban welfare. A significant difference higher than 0.05 indicates that in Sadeghieh neighbourhoods with an average difference of -5.2, Gulf of Fars with an average difference of -4.88, and Shamsabad neighbourhood with an average difference of -4.83, the most dissatisfaction of citizens is seen. The indicators of the physical dimensions are different in the studied localities and health localities with an average difference (-0.27), Northern Valiasr (-0.32), Sahibul Zaman (-0.34), Southern Valiasr (-0.41) with a smaller difference and At a significance level higher than 0.05, it indicates that the performance of urban management in the welfare of citizens has been more than other localities

    Keywords: Performance of urban management, Social Welfare, urban neighbourhoods, region 18 of Tehran city
  • Siyamack Sharafi * Pages 97-114

    Investigation and analysis of environmental potential prevent obstacles and problems in tourism development and the destruction of the environment. Today, industrialization, urban development, and increased preoccupation with life have led to significant demand for natural environments and, of course, the need for recreation. In this study, to evaluate recreational potential, the central part of Dorud-Broudjerd basin with various potentials and environmental resources such as sufficient water, favorable climatic conditions, vegetation, communication infrastructure, and natural and human phenomena beings attracted to tourism have been studied. The descriptive-analytical research method has been used in various sections of field studies. Tools such as topographic maps 1: 25000, geology 1: 100000, climatic data and water resources, vegetation, maps and soil samples for laboratory studies, satellite images, Google Earth images, and Arc GIS software for Spatial analysis have been exerted. Using the guidelines and standards of the Organization of Forests and Rangelands of the country, the ecological model as a basic model, and experts' opinions to change the threshold of variables taking into account local conditions, areas with extensive recreational potential concentrated in national lands Determined. The results showed that the study area has more potential for extensive recreation than concentrated recreation, so 7581 hectares have the first competence of extensive recreation, and 666 hectares have the first competence of concentrated recreation. Also, lands prone to extensive recreation correspond to hilly units with outcrops and without rock outcrops in the eastern and northern parts. Plain land units are the most suitable area for developing concentrated recreation south of the study area.

    Keywords: Recreation potential, National Land, Tourism, Dorud-Borujerd Basin
  • Hamzeh Saeediyan *, HamidReza Moradi Pages 115-128

    Determining the type of relationship between different components of soil erosion can provide more complete information about the performance of these components in different watersheds and land uses. In this study, in order to determine the type of relationship between different components of soil erosion in different land uses of Gachsaran Formation deposits, a part of Kuhe Gach watershed with an area of 1202 hectares was selected. In this study, using univariate regression, the type of relationships between sediment - runoff, sediment - infiltration, sediment - runoff and erosion threshold, runoff - infiltration, runoff - runoff and erosion threshold, infiltration - runoff and erosion threshold were determined and also, the relationship between them was also examined. Sampling of erosion different components at 6 points with 3 replicates and at different rainfall intensities of 0.75, 1 and 1.25 mm/min in three land uses of the range, residential area and agricultural lands using a rain simulator was performed. SPSS and EXCEL software were used for statistical analysis. The results showed that in general in the intensity of 0.75 mm/min in all three land uses, range, agricultural and residential and in the relationship between all the different components of soil erosion in seven cases, there is a positive relationship and in eleven cases, there is a negative relationship. And at an intensity of 1 mm/min in all three rang, agricultural and residential land uses and in the relationship between all the different components of soil erosion in seven cases, there is a positive relationship and in eleven cases, there is a negative relationship. And at an intensity of 1.25 mm/min in all three uses of the range, agricultural and residential land uses and in the relationship between all the different components of soil erosion in eight cases, there is a positive relationship and in ten cases, a negative relationship.

    Keywords: Erosion, Univariate regression, runoff, Sediment, Gachsaran formation
  • Hadi Zari, Katayoon Alizadeh *, Hamid Jafari Pages 129-143

    The participation and involvement of people in urban plans and planning and the satisfaction of residents in any context is a guarantee of the success of urban plans. Citizens' satisfaction with the quality of the environment during the implementation of construction projects is considered the most important achievement of citizens' participation. This research aims to evaluate the level of satisfaction of the citizens of Esfraini with the implementation of the improvement and renovation plan for the worn-out tissues of this city. The current research is applied in terms of purpose and descriptive and analytical in terms of research method. The statistical population is the residents of the worn-out fabric of Esfrain city, who were selected by the simple random method as a sample size of 384 people using Cochran's formula. The findings show that the economic quality index plays the least role with an average of 2.12 in the level of satisfaction. The social quality index has the highest average with an average of 3.32, and the average of the physical quality index and the environmental quality index are also lower than the average level with 2.85 and 2.78. In total, the average of all indicators with a value of 2.71 and an error of 0.001 indicates that to strengthen the satisfaction level of residents, all environmental quality indicators should be strengthened to reach a higher average. Also, in terms of residents' participation in improving environmental quality, the highest average is related to physical participation and the lowest average is related to financial participation. Also, the results showed that the correlation coefficient between the variable of satisfaction with implementation and the variables of financial participation (r = 0.407), mental participation (r = 0.318) and participation (r = 0.325) was positive and significant. The results have shown that by increasing the variables of financial participation, mental participation and participation, satisfaction with the simple

    Keywords: Environmental Quality, Satisfaction, Worn-out Texture, Esfarayen City
  • Ali Gafary, Bakhtyar Ezatpanah *, Bashir Beygbabaye Pages 145-161

    The housing sector's performance in developing countries has become acute and critical, and the share of housing costs in urban households accounts for 60-70%. Housing prices are influenced by economic, political, social, physical, etc. components and are consistently reproduced. In terms of the purpose, the current research is of an applied type, which was carried out using a descriptive-analytical method. To evaluate and analyze the spatial and social patterns affecting housing prices through the colonial competition algorithm and to spatialize the studied indicators, the Tracking Analyst Tools method has been used. According to the results, more than 50% of the population distribution pattern was inhabited in an area equal to 1585801.6 square meters with cluster and zone functions. In connection with the basic housing price index, 41.7 of the residential use levels are distributed in the higher-than-average price range with 5-10 million tomans per meter and above. Among the social variables, the index of the geographical direction of population distribution and ethnic and cultural clusters based on the majority of residents in the neighbourhoods are known as the most important social factors affecting the growth of urban housing prices. The index of the geographical direction of population distribution as a control variable has hurt housing price growth and is significant at a high level; This means that areas with lower population distribution and development have had lower price growth

    Keywords: Housing, Spatial, Social Factors, Price Function, Imperialist Competitive Algorithm, Urmia city
  • Hadi Alizadeh Barandozi, Sohaila Hamidzadeh Lhiavi *, Karim Hosseinzadeh Dalir Pages 163-182

    Improving and promoting urban competitiveness is the most important factor in urban development. On the other hand, formulating a clear vision and flexible strategies based on sustainable sources of income is a constant concern in Iranian cities. The current research was conducted with the case-analytical method and quantitative approach. Due to the nature of the data and the impossibility of controlling the behaviour of the effective variables in the problem, it is also non-empirical. For data analysis, the Delphi method, one-sample t-tests, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation, multiple linear regression, and Scheffe's post hoc test were used in SPSS software. To model the structural equations of financial resources, using structural equations in Amos software, the most important influencing variables in the branding evaluation of the Urmia metropolis were investigated. The evaluation of income sources shows that Urmia is in a stable state in terms of municipal resources, and in the rest of the majority of indicators, it is in an unstable and semi-stable state. Among the indicators of the approach to financial resources, the highest average is the public fees index (3.38) and the lowest index is the aid granted by the government and government organizations (2.88). Also, among the indicators of the urban branding approach, the creation of urban attractions has the highest average (3.76) and participation has the lowest evaluation (3.18). The results show that there are differences among the 5 regions of Urmia in terms of the suitability of urban branding indicators. So that at the level of 5 regions, the significance level is less than 0.05 with the assumption of p>0.05. Is. As a result, although the conditions of branding indicators are different at the regional level, it shows an increase in the effectiveness of the income from sustainable financial sources.

    Keywords: sustainable development, municipal revenue Sources, urban branding, Urmia Metropolis