فهرست مطالب

Health, Spirituality and Medical Ethics
Volume:9 Issue: 3, Sep 2022

  • تاریخ انتشار: 1402/03/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • لیلا قنبری افرا*، صفورا یداللهی، لیلا طاهری، محمدعلی فندرسکی صفحات 113-131
    زمینه و هدف

    سلامت معنوی از ابعاد مهم سلامتی به شمار می رود. توجه به سلامت معنوی می تواند تاثیر زیادی بر فرایند توانمندسازی و ارتقای مراقبت های پرستاری داشته باشد. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی سلامت معنوی و عوامل مرتبط در پرستاران و دانشجویان پرستاری ایرانی انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر مرور سیستماتیک بوده که در سال 2022 با جستجوی مقالات به دو زبان فارسی و انگلیسی در پایگاه های اطلاعاتیWeb of Science ، Scientific Information Database (SID) ،Scopus, Google Scholar و PubMed  بدون محدودیت زمانی انجام شد. برای جستجو از کلیدواژ ه های سلامت معنوی، بهزیستی معنوی، پرستار، ایران، عوامل مرتبط در منابع فارسی و spiritual wellbeing, Nurse, Related factors, Iran وspiritual Health در منابع انگلیسی و با استفاده از عملگرهای AND و OR توسط دو پژوهشگر مستقل استفاده شد. مقالات سلامت معنوی و حیطه های آن از نوع کمی که بر روی پرستاران و دانشجویان پرستاری ایرانی انجام شده بود، مورد بررسی قرار گرفتند. جهت بررسی کیفیت مقالات از ابزار های CASP استفاده شد. در نهایت از 117421 مقاله یافت شده، 50 مقاله بررسی شدند.

    یافته ها

    در 50 مطالعه بررسی شده سطح سلامت معنوی پرستاران و دانشجویان پرستاری در سطح متوسط (در رنج 20-120) بود. سلامت معنوی در بعد مذهبی بیش از بعد وجودی بود. همچنین برخی اطلاعات دموگرافیک، اطلاعات آموزشی، شرایط شغلی، میزان رضایتمندی، ویژگی های فردی و شرایط روانی با سلامت معنوی ارتباط معنادار داشتند.   

    نتیجه گیری

    سلامت معنوی پرستاران و دانشجویان پرستاری ایرانی در حیطه متوسط قرار دارد. توجه به عوامل موثر از جمله مشخصات دموگرافیک و آموزشی، شرایط شغلی، میزان رضایتمندی، ویژگی های فردی و شرایط روانی می تواند منجر به تغییر سلامت معنوی گردد.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، عوامل موثر، پرستار، ایران، مرور سیستماتیک
  • ربیعی پور سهیلا، المیرا اعتصامی* صفحات 133-143
    زمینه و هدف

    ترس از زایمان واکنشی روانشناختی است، که به دلایل مختلفی در هنگام وضع حمل بستگی دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه بین سلامت معنوی و ترس از زایمان در زنان باردار مراجعه کننده به بیمارستان های دولتی شهرستان ارومیه در سال 2020 طراحی و انجام شد.

    مواد و روش کار

    مطالعه مقطعی همبستگی حاضر، بر روی 300 زن باردار مراجعه کننده بیمارستان های دولتی شهرستان ارومیه به روش نمونه گیری در دسترس انجام گرفت. ابزار گرد آوری داده ها شامل پرسشنامه ویژگی های دموگرافیک و مشخصات مامایی؛ پرسشنامه ترس از زایمان ویجیما و رز (1988) و سلامت معنوی پالوتزیان و الیسون (1983) بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمون های تی تست مستقل، آنالیز واریانس و ضریب همبستگی پیرسون در سطح معنی داری 05/0 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین سطح تحصیلات، شغل، درآمد، صاحب خانه شخصی بودن، اعتقاد مذهبی، تعداد دفعات سقط، رضایت زناشویی، نداشتن سابقه درمان نازایی با سلامت معنوی و ترس از زایمان رابطه معنادار آماری وجود داشت (p<0.05). همچنین، تمام ابعاد سلامت معنوی همچون سلامت مذهبی و سلامت وجودی نیز با ترس از زایمان همبستگی مثبت قوی و معنادار آماری داشت (p<0.0001).

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه سلامت معنوی بالا در زنان باردار با کاهش ترس از زایمان در آنها همراه است و در این راستا با در نظر گرفتن برنامه هایی برای ارتقاء سلامت معنوی زنان باردار می توان یکی از مشکلات مهم و پراسترس آنها را به نام ترس از زایمان کاهش داد.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، ترس از زایمان، زنان باردار
  • حسین رستمی، شیرین زینالی*، شقایق صادقی، الهه زنوزی صفحات 145-152
    زمینه و هدف

    انسان موجودی اجتماعی است و روابط بین فردی از جمله ویژگی های رفتاری است که از مولفه های متعددی تاثیر می پذیرد . هدف مطالعه حاضر  رابطه بین سبک های دلبستگی و روابط بین فردی با نقش واسطه ای هویت اخلاقی بود.

    روش

    در این پژوهش 200 از ساکنان استان آذربایجان غربی در سال 01-1400 به روش در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه های سبک های دلبستگی، هویت اخلاقی و روابط بین فردی را به صورت آنلاین تکمیل نمودند.

    یافته ها

    نتایج به روش ضریب همبستگی و تحلیل مسیر با نرم افزارهای SPSS و Amos نشان داد سبک دلبستگی ایمن به واسطه هویت اخلاقی بر روابط بین فردی تاثیر مثبت، سبک دلبستگی اجتنابی و اضطرابی به واسطه هویت اخلاقی بر روابط بین فردی تاثیر منفی دارد (001/0>p).

    نتیجه گیری

      با توجه به نتایج بدست آمده سبک های دلبستگی می تواند بر روابط بین فردی تاثیرگذار باشد و و در این میان هویت اخلاقی نیز تاثیر گذار است.

    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، روابط بین فردی، هویت اخلاقی
  • برزو امیرپور*، ارسلان مرادی صفحات 153-160
    زمینه و هدف

    بیماری بی سابقه کروناویروس (COVID-19)  همه جنبه های زندگی افراد، به ویژه منابع زندگی معنادار و بهزیستی معنوی آن ها را به شدت به چالش کشیده است. از این رو، بر آن شدیم تا نقش تفکر وجودی و معنا در زندگی را در پیش بینی اضطراب بیماری کرونا در معلمان بررسی کنیم.

    روش

    این مطالعه توصیفی- همبستگی بر روی 269 نفر از معلمان مقطع ابتدایی استان کرمانشاه در سال 1400 انجام شد. شرکت کنندگان در پژوهش به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و به وسیله پرسش نامه های طراحی شده در Google Form اندازه گیری شدند که این ابزارها عبارت بودند از: مقیاس اضطراب بیماری کرونا علیپور و همکاران (2020)، پرسشنامه تفکر وجودی شرر (2006) و پرسشنامه معنا در زندگی استگر و همکاران (2006). در نهایت با استفاده از نرم افزار آماریIBM SPSS 27، داده ها با استفاده از ضرایب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تفکر وجودی (r=-0.640, P<0.01) و نیز معنا در زندگی (r=-0.668, P<0.01) با اضطراب بیماری کرونا همبستگی معکوس و معنی دار دارند. بر اساس تحلیل رگرسیون، تفکر وجودی (β=-0.152) و معنا در زندگی (β=-0.329) اضطراب بیماری کرونا را به طور منفی و معنادار ی پیش بینی کردند.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها می توان نتیجه گرفت که اضطراب بیماری کرونا با تفکر وجودی و معنا در زندگی همبستگی منفی و معنادار دارد. علاوه بر این، یافته های این مطالعه نقش متغیرهای پیش بینی کننده را در پیش بینی اضطراب ناشی از بیماری کرونا در معلمان تایید می کند. به طور کلی، 41 درصد از کل واریانس اضطراب بیماری کرونا توسط تفکر وجودی و معنا در زندگی پیش بینی می شود.

    کلیدواژگان: اضطراب، کرونا ویروس، تفکر وجودی، معنا در زندگی، معلمان
  • فریده جهاندیده*، عبدالغنی عبدالهی محمد، عزیز شهرکی واحد صفحات 161-167
    زمینه و هدف

    پرستاران به طور روزمره با موضوعات اخلاقی بسیاری مواجه می شوند که داشتن آگاهی در ارتباط با اخلاق حرفه ای می تواند به آنان در تصمیم گیری های اخلاقی کمک کند. لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش اخلاق حرفه ای بر پریشانی اخلاقی و حساسیت اخلاقی در پرستاران در سال 1400 انجام گرفت.

    مواد و روش کار

    پژوهش حاضر، مطالعه ای نیمه تجربی است که در سال 1400، طی آن پرستاران شاغل در بخش اورژانس و  کرونا بیمارستان رازی سراوان پس از نمونه گیری به روش در دسترس و اطمینان از دارا بودن شرایط ورود به مطالعه، به صورت تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، پرسشنامه پریشانی اخلاقی 36 گویه ای کورلی و پرسشنامه حساسیت اخلاقی لاتزن بودند که قبل و بعد از مداخله تکمیل گردیدند. جمع آوری داده ها از بهمن 1400 تا فروردین 1401 طول کشید. داده ها پس از گردآوری با نرم افزار SPSS نسخه 23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    طبق آزمون آماری تی مستقل، قبل از مداخله بین میانگین نمره پریشانی اخلاقی در گروه مداخله و کنترل تفاوت معنی داری مشاهده نشد اما بعد از مداخله میانگین نمره پریشانی اخلاقی در گروه مداخله از 13/82  ± 120/93 به  10/69 ± 95/20 و در گروه کنترل از 36 /13  ± 121/13 به 12/82  ± 27 /120 تغییر یافت و تفاوت آماری معنی داری در میانگین نمرات دو گروه وجود داشت (0/001>P). همچنین قبل از مداخله بین میانگین نمره حساسیت اخلاقی در گروه مداخله و کنترل تفاوت معنی داری مشاهده نشد اما بعد از مداخله میانگین نمره حساسیت اخلاقی در گروه مداخله از 7/72  ±   58/67   به6/05  ±  79/33 و در گروه کنترل از 7/79± 60/00 به 7/65  ± 60/73 تغییر یافت و تفاوت آماری معنی داری در میانگین نمرات دو گروه وجود داشت (0/001>P).

    نتیجه گیری

    براساس  یافته های پژوهش حاضر، مداخله آموزش اخلاق حرفه ای می تواند بر پریشانی اخلاقی و حساسیت اخلاقی پرستاران در نمونه ای از جامعه ایرانی اثر بخش باشد. هم چنین این یافته ها همسو با نتایج سایر تحقیقات دلالت بر این امر دارد که پیش بینی و فراهم نمودن این چنین خدمات آموزشی در سیستم ارایه خدمات بهداشتی برای پرستاران کاملا ضروری و موثر است.

    کلیدواژگان: آموزش، اصول اخلاق حرفه ای، پریشانی اخلاقی، حساسیت اخلاقی
  • سهیلا ضرغامی، سعید بختیارپور*، علیرضا حیدرئی صفحات 169-176
    هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر ارایه مدل علی اختلالات رفتاری کودکان دختر مبتلا به اختلال یادگیری بر اساس استرس والدگری و بهزیستی معنوی با میانجی گری تعامل مادر- فرزند در مادران شهر شیراز بود.

    روش

    در این مطالعه توصیفی همبستگی، جامعه آماری را کلیه مادران کودکان دختر مبتلا به اختلال یادگیری شهر شیراز در سال 1401 تشکیل دادند که به روش نمونه گیری هدفمند تعداد 218 نفر از کودکان دختر مبتلا به اختلال یادگیری به همراه مادران آنها به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش عبارت از پرسشنامه های اختلالات رفتاری کودکان، استرس والدگری، بهزیستی معنوی و تعامل مادر- فرزند بودند. ارزیابی مدل پیشنهادی با استفاده از روش تحلیل مسیر انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد همه مسیرهای مستقیم بجز مسیر استرس والدگری به اختلالات رفتاری کودکان معنادار شدند (p<0.01). همچنین، مسیرهای غیرمستقیم استرس والدگری با اختلالات رفتاری کودکان با نقش میانجی تعامل مادر- فرزند و نیز رابطه بهزیستی معنوی با اختلالات رفتاری کودکان با نقش میانجی تعامل مادر- فرزند معنادار شدند (p<0.01).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این پژوهش، الگوی اصلاح شده و نهایی پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار بود و گام مهمی در جهت شناخت عوامل موثر بر اختلالات رفتاری کودکان مبتلا به اختلال یادگیری محسوب می شود.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری، اختلالات رفتاری، استرس والدگری، بهزیستی معنوی، تعامل مادر- فرزند
|
  • Leila Ghanbari-Afra*, Safoura Yadollahi, Leila Taheri, MohammadAli Fendereski Pages 113-131
    Background and Objectives

    Spiritual health is a crucial aspect of health. Spiritual health is an internal and satisfying feeling combined with constructive communication with oneself and others. It is a transcendental existence in the specific cultural framework of each society, which makes life and death meaningful. Paying attention to spiritual health can improve nursing care by nurses. Therefore, the present study was conducted to investigate spiritual health and its related factors in Iranian nurses and nursing students.

    Methods

    The present study was a systematic review (2022) that was conducted by searching for articles on the Web of Science, Science Direct, Scientific Information Database (SID), Scopus, Google Scholar, and PubMed databases without a time limit. The keywords were “spiritual wellbeing”, “spiritual health”, “spirituality”, “nurse”, “related factors”, and “Iran” in Persian and English sources. The articles on spiritual health and its components of quantitative study that were performed on Iranian nurses and nursing students were examined.

    Results

    In 48 studies, the level of spiritual health of nurses and nursing students was moderate (In the range of 20-120). Spiritual health in the religious dimension was more than the existential dimension. Several factors, such as demographic variables, job, education, job satisfaction, spiritual care, and so on improve the level of spiritual health, and reducing factors, such as stress, anxiety, and depression improves the level of spiritual health of nurses.

    Conclusion

    Paying attention to factors, such as age, gender, marriage, educational status, job conditions, level of satisfaction, personal characteristics and psychological conditions can lead to change in spiritual health.

    Keywords: Spirituality, Nurses, Students, Nursing, Iran, Systematic review
  • Soheila Rabiepour, Elmira Etesami* Pages 133-143
    Background and Objectives

    Fear of childbirth is a psychological reaction that depends on various reasons during labor. This study aims to investigate the relationship between spiritual well-being and fear of childbirth in pregnant women referred to the public hospitals of Urmia City, Iran, in 2020.

    Methods

    This descriptive-correlational study was conducted on 300 pregnant women who referred to public hospitals in Urmia city, Iran, via the available sampling method. Data collection tools included a questionnaire regarding demographic and obstetrics information, the fear of childbirth questionnaire by Wijma and Rose (1988), and the spiritual well-being questionnaire by Paloutzian and Ellison (1983). The data were analyzed via SPSS software, version 16. Meanwhile, the independent t-test, analysis of variance, and the Pearson correlation index were analyzed at a significance level of 0.05.

    Results

    The results demonstrated a meaningful statistical relationship between education level, occupation, income, owning a house, religious beliefs, number of miscarriages, marital satisfaction, and the lack of previous treatment for sterility with spiritual well-being and fear of childbirth (P<0.05). Additionally, all aspects of spiritual well-being, such as religious well-being and existential well-being showed a statistically significant positive relationship with fear of childbirth (P<0.0001).

    Conclusion

    Based on the results of this study, higher spiritual well-being is accompanied by reduced fear of childbirth. Accordingly, considering programs to improve the spiritual well-being of pregnant women can alleviate one of the stressful and major difficulties of this population.

    Keywords: Spiritual well-being, Fear of childbirth, Pregnant women
  • Hossein Rostami, Shirin Zeinali*, Shaghayegh Sadeghi, Elahe Zonouzi Pages 145-152
    Background and Objectives

    Human is a social beings and interpersonal relationships are behavioral characteristics affected by several components. This study aimed to examine the relationship between attachment style, and interpersonal relationship with the mediating role of moral identity.

    Methods

    In this study, 200 residents of West Azerbaijan Province, Iran in 2022 were selected by convenience method and completed online attachment style, interpersonal relationship, and moral identity questionnaires.

    Results

    The results of Pearson coefficient and path analysis with SPSS software, version 24 and Amos software showed that secure attachment style has a positive effect on the interpersonal relationship with mediating of moral identity, avoidant and anxious attachment styles have a negative effect on the interpersonal relationships with the mediating of moral identity (P<0.001).

    Conclusion

    According to the results, attachment styles can affect interpersonal relationships, and moral identity is also affected.

    Keywords: Attachment styles, Interpersonal relationship, Moral identity
  • Borzoo Amirpour*, Arsalan Moradi Pages 153-160
    Background and Objectives

    The unprecedented Coronavirus disease (COVID-19) has outstandingly challenged all aspects of individual lives, especially their sources of a meaningful life and spiritual well-being. Hence, we set out to investigate the role of existential thinking and meaning in life in predicting Corona disease anxiety in teachers.

    Methods

    This was a correlational-descriptive study carried out on two hundred sixty-nine volunteers from primary school teachers who were working in 2022 in Kermanshah Province, Iran. Participants were selected by the multi-stage cluster sampling method, and they were measured by questionnaires created in Google Form, including Alipour et al.’s (2020) corona disease anxiety scale, Scherr (2006) existential thinking questionnaire, and Steger et al.’s (2006) meaning in life questionnaire. Finally, the data were analyzed by IBM SPSS software, version 27 using Pearson correlation coefficients and multiple regression analysis.

    Results

    The results showed that existential thinking (r=-0.640, P<0.01), as well as, meaning in life (r=-0.668, P<0.01) had an inverse and significant correlation with corona disease anxiety. Based on regression analysis, existential thinking (β=-0.152) and, meaning in life (β=-0.329) negatively and significantly predicted corona disease anxiety.

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that corona disease anxiety has a significant negative correlation with existential thinking and meaning in life. In addition, the findings of this study support the role of predictor variables in the prediction of teachers’ Corona disease anxiety. Generally, 41% of the total variance of corona disease anxiety is predicted by existential thinking and meaning in life.

    Keywords: Anxiety, Coronavirus, COVID-19, Existentialism, Meaning in life, School teachers
  • Faride Jahandide*, Abdolghani Abdollahimohammad, Aziz shahraki Vahed Pages 161-167
    Background and Objectives

    Nurses face many ethical issues daily, and knowing professional ethics can help them make ethical decisions. Therefore, the present study aims to determine the effects of professional ethics training on moral distress and moral sensitivity in nurses.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 30 nurses who were working in the emergency and COVID-19 wards of Razi Saravan Hospital in 2022 were selected based on the inclusion and exclusion criteria and were randomly assigned to intervention and control groups. In the intervention group, the nurses of the COVID-19 ward were influenced by professional ethics training for one month. The level of moral distress and moral sensitivity was measured by the Corley and Latzen standard questionnaire after 2 weeks. The data were then analyzed by SPSS software, version 23.

    Results

    To compare the average scores of moral distress and moral sensitivity of nurses between the two tests and the control group before and after the intervention, the analysis of the covariance statistical test was used. By controlling the pre-test variable, the average scores of moral distress and moral sensitivity after the intervention were significantly different between the two tests and the control group (P<0.001).

    Conclusion

    Professional ethics training affects nurses’ moral distress and moral sensitivity

    Keywords: Ethics, Professional, Morals, Moral distress, Moral sensitivity, COVID-19
  • Soheila Zarghami, Saeed Bakhtiarpour*, Alireza Heidari Pages 169-176
    Background and Objectives

    Raising children with behavioral disorders is a stressful experience and many mothers experience parental stress. The present study aims to investigate the relationship of behavioral disorders in girls with learning disabilities (LDs) with parental stress and spiritual well-being in mothers in Shiraz City, Iran through the mediating role of mother-child interaction.

    Methods

    The statistical population of this descriptive-correlational study included mothers of girls with learning disabilities in Shiraz, Iran in 2022. A total of 227 mothers of girls with learning disabilities were selected through random sampling. To collect data, the child behavior checklist, the parenting stress index (PSI), the child-parent relationship scale (CPRS), and the spiritual well-being scale (SWBS) were used. The proposed model was assessed using path analysis in SPSS, version 27 and AMOS.

    Results

    The results showed that all direct paths except parenting stress to behavioral disorders in children were significant (P<0.01). In addition, indirect paths of parental stress and spiritual well-being to behavioral disorders in children mediated by mother-child interaction were significant (P<0.01).

    Conclusion

    The results suggested that the corrected and final model had a good fit to the data and can be considered a helpful step towards understanding factors contributing to behavioral disorders in children with learning disabilities.

    Keywords: Specific learning disorder, Behavior, Parenting, Mother-child relations, Psychological well-being