فهرست مطالب

مطالعات جغرافیایی نواحی ساحلی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 12، بهار 1402)

نشریه مطالعات جغرافیایی نواحی ساحلی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 12، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالمجید میهن خواه، معصومه حافظ رضازاده*، محمودرضا انوری صفحات 1-16

    مناطق آزاد تجاری - صنعتی به عنوان محرک توسعه اقتصادی در بسیاری از کشورها در نهایت منجر به توسعه و رفاه اجتماعی مردم منطقه می شود. لذا هدف پژوهش حاضر سنجش اثرات منطقه آزاد تجاری - صنعتی بر عدالت اجتماعی در شهر چابهار است. پژوهش تحلیلی حاضر به لحاظ هدف از جمله تحقیقات کاربردی بوده است و روش بررسی آن پیمایشی است. گردآوری اطلاعات به دو روش مطالعات کتابخانه ای و مطالعات میدانی (پرسشنامه) صورت گرفته است. جامعه آماری شامل ساکنان شهر چابهار (106739 نفر) که حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران محاسبه و تعداد (382 نفر) انتخاب شد. در این پژوهش پرسشنامه ها نیز بر حسب تسهیم درصد در نواحی چهارگانه شهر چابهار بر حسب نسبت جمعیت توزیع گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار های (SPSS)، (AMOS) و شاخص ترکیبی توسعه انسانی (HDI)، انجام شده است. نتایج آزمون همبستگی اسپیرمن نشان داد که بین متغیر منطقه آزاد تجاری- صنعتی، و بعد عدالت اجتماعی، رابطه مثبت و معنی داری در سطح اطمینان 99 درصد وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون، به شیوه گام به گام نشان داد 95 درصد تغییرات متغیر وابسته (عدالت اجتماعی) به وسیله متغیر مستقل (منطقه آزاد تجاری- صنعتی)، تبیین می شود. همچنین نتایج مدل ساختاری تحقیق به کمک نرم افزار AMOS حاکی از معنی دار بودن روابط بین شاخص های عدالت اجتماعی می باشد. در نهایت نتایج شاخص ترکیبی توسعه انسانی (HDI) نشان داد در بین نواحی چهارگانه شهر چابهار، ناحیه دو با میزان برخورداری (81/4) در وضعیت نیمه برخوردار و نسبت به سایر نواحی وضعیت بهتری دارد.

    کلیدواژگان: مناطق آزاد تجاری- صنعتی، عدالت اجتماعی، نواحی شهری، چابهار
  • نوشا همقدم، کرامت الله زیاری*، حسین حاتمی نژاد، احمد پوراحمد، سعید زنگنه شهرکی صفحات 17-40

    توسعه مستمر جمعیت شهری و نیازهای رو به افزایش آنها، شهرنشینی گسترده در کشورهای در حال توسعه، تغییرات جمعیت شناختی، چالش های محیط زیستی، معضلات اقتصادی، معضلات حمل و نقل شهری، پیشرفت های فناوری اطلاعات و ارتباطات و بوروکراسی، فرمولاسیون شهر هوشمند و حکمروایی شهری هوشمند را ضروری ساخته است. در خصوص شهر رشت می توان بیان نمود که شهر رشت نتوانسته آینده های پیشروی توسعه را متصور شود و پیشرفتی در زمینه حکمروایی شهری هوشمند داشته باشد. لذا هدف این پژوهش واکاوی پیشران های کلیدی حکمروایی شهری هوشمند با رویکرد آینده پژوهی است. پژوهش حاضر کاربردی و به لحاظ روش انجام توصیفی - تحلیلی و اکتشافی است. گردآوری داده ها به روش اسنادی و نیز به صورت پیمایشی مبتنی بر تکنیک دلفی می باشد. جامعه آماری کلیه متخصصان شهری شهر رشت در زمینه تحقیق می باشند. حجم نمونه با استفاده از قوانین راسکو، 45 نفر تعیین شد و شیوه نمونه گیری به صورت گلوله برفی می باشد. 8 مولفه و 20 پیشران در خصوص حکمروایی شهری هوشمند تدوین شد و پرسشنامه ماتریس اثرات متقابل (وزن 0 تا 3) در اختیار متخصصان قرار گرفت و در نهایت با استفاده از نرم افزار میک مک پیشران های کلیدی استخراج شدند. نتایج حاصل از تحلیل حاکی از آن است که آموزش شهروندی و آگاهی رسانی، مشارکت شهروندان و تعهد مسیولان جزء 3 پیشران اول حکمروایی شهری هوشمند شهر رشت محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: شهر هوشمند، حکمروایی شهری هوشمند، آینده پژوهی، شهر رشت
  • زهرا آذری*، زینب برادران خانیان، حسین اصغرپور صفحات 41-56

    در مبحث اقتصاد منطقه ای، با توجه به محدودیت منابع موجود، شناخت ویژگی ها و مزیت های اقتصادی هر منطقه، امکان برنامه ریزی بهتر را در جهت تحقق اهداف توسعه فراهم می نماید. از این رو، هدف مطالعه حاضر تحلیل وضعیت مزیت نسبی بخش های مختلف اقتصادی استان گیلان در سال های 1393، 1395 و 1397، تحلیل مزیت رقابتی بخش ها و تعیین وضعیت ارزش افزوده بخش ها در استان گیلان نسبت به کشور طی سال های 1397-1393 است. برای این منظور از مدل اقتصاد پایه و شاخص ضریب مکانی و مدل تغییر سهم استفاده می شود. نتایج مطالعه نشان می دهد که استان گیلان در سال های 1395 و 1397 در بخش کشاورزی دارای مزیت نسبی بوده و در حوزه فعالیت برنده اقتصادی قرار داشته و دارای مزیت بالقوه برای رشد اقتصادی است. بخش های مربوط به کشاورزی، ساختمان، عمده فروشی، خرده فروشی، تعمیر وسایل نقلیه و کالاها، فعالیت های خدماتی مربوط به تامین جا و غذا، فعالیت های اداری و خدمات پشتیبانی، اداره امور عمومی و خدمات شهری و آموزش دارای مزیت رقابتی بوده و روند رو به اعتلا را در سال های مورد مطالعه طی کرده اند. نتایج مدل تغییر سهم نشان می دهد که در بخش مربوط به کشاورزی و فعالیت های خدماتی مربوط به فعالیت های مالی و بیمه استان گیلان نسبت به کشور عملکرد بهتری داشته اما در بخش مربوط به فعالیت های حرفه ای و علمی کشور نسبت به استان گیلان عملکرد بهتری را طی کرده است.

    کلیدواژگان: اقتصاد توسعه، اقتصاد منطقه ای، مدل اقتصاد پایه، مدل تغییر سهم، استان گیلان
  • مراد دلالت*، مراد کاویانی راد، فریده محمدعلی پور صفحات 57-74

    طی چند دهه گذشته، تهدیدهای نوپدید زیست محیطی برخاسته از رشد جمعیت، گسترش شهرنشینی و دگرگونی آب و هوایی به تهدید فزاینده منابع آبی در مقیاس فروملی تا فراملی انجامیده است. تهدید بقای زیست بوم ‎ها و جوامع انسانی به علت کم آبی به ویژه در مناطق کم بارش در تقویت وجوه تعاملات همکاری در مناسبات هیدروپلیتیک نقش موثری داشته است. قدرت نسبی کشورهای واقع در یک حوضه مشترک از عوامل بروز هیدروهژمونی است و شدیدترین شکل آن زمانی رخ می دهد که کشور بالادست حوضه قدرت مندترین کشور یا واحد سیاسی فضایی حوضه باشد. هدف پژوهش حاضر تبیین و شناسایی نوع مناسبات هیدروپلیتیک کشورهای حوضه آبریز کورا - ارس است. پژوهش حاضر بر آن است تا مناسبات هیدروپلیتیک کشورهای حوضه آبریز کورا - ارس که دروندادهای آن به روش داده بنیاد (گرندد تیوری) و با انجام مصاحبه های نیمه ساختاریافته انجام شده است و بنابراین، این پرسش مطرح می شود که مناسبات هیدروپلیتیک کشورهای حوضه آبریز کورا - ارس چگونه می باشد؟. نتایج پژوهش بر پایه 30 مصاحبه استخراج شده است. یافته های تحقیق گویای آن است که مهم ترین عوامل موثر در مناسبات هیدروپلیتیک کشورهای این حوضه سدسازی های ترکیه، آلودگی رودخانه توسط ارمنستان، مشخص نبودن رژیم حقوقی رودخانه ارس-کورا، طرح های توسعه اقتصادی کشورهای حوضه آبریز، ضعف مدیریت منابع آب حوضه آبریز و پیامدهای آن تهدید امنیت غذایی و کشاورزی، تهدید سلامتی انسان ها، مهاجرت، خشکیدن دشت های حاصلخیز منطقه به ویژه مغان به خاطر آلودگی، نابودی جنگل های ارسبارن، تهدید امنیت ملی ایران در شمال باختری کشور و کشمکش و تنش در آینده بین کشورهای حوضه آبریز و کاهش کیفیت آب رودخانه است.

    کلیدواژگان: هیدروپلیتیک، مناسبات، حوضه آبریز کورا- ارس
  • کامران رئیس قنواتی، علی شمس الدینی*، علی اکبر حیدری صفحات 75-90

    دست یابی به توسعه پایدار شهری به میزان موفقیت در برنامه ریزی های اصولی در بهره گیری از منابع انسانی و طبیعی وابسته است. برنامه ریزی سناریومبنا به عنوان یکی از راه های دستیابی و موفقیت در توسعه پایدار شهری مطرح است؛ چرا که با تبیین آینده های هر کدام از پیشران های کلیدی، مدیران و مسیولین مربوطه را برای بحران های پیش رو آماده می نماید. هدف پژوهش حاضر تدوین سناریوهای توسعه پایدار شهر بندری ماهشهر بر پایه برنامه ریزی سناریومبنا می باشد. پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش بر اساس روش های جدید علم آینده پژوهی، تحلیلی و اکتشافی است. جهت گردآوری داده ها و اطلاعات مورد نیاز از پرسشنامه و تکنیک دلفی و مطالعات اسنادی و کتابخانه ای بهره گیری شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از نرم افزار های MicMac و ScenarioWizard بهره گیری استفاده شده است. یافته های پژوهش در مرحله اول بیانگر آن است که از میان 35 عامل اصلی تاثیرگذار بر توسعه پایدار شهر بندری ماهشهر، در مجموع 8 متغیر کلیدی شامل (توسعه گردشگری داخلی (V4)، طرح ها و برنامه های توسعه شهری (V19)، مدیریت کارآمد محلی (V21)، مدیریت کارآمد کلان (V23)، آموزش (V24)، شبکه ارتباطی (V28)، امنیت (V30)، موقعیت جغرافیایی بندر ماهشهر (V33)" بر توسعه پایدار شهر بندری ماهشهر تاثیرگذار می باشند) در وضعیت توسعه پایدار شهر بندری ماهشهر تاثیرگذارند و بر اساس وضعیت های پیش و روی این هشت پیشران کلیدی در مجموع 26 سناریو برای آینده توسعه پایدار شهری ماهشهر به دست آمده است که با توجه به ویژگی های هر کدام از سناریوها، در سه گروه (سناریوهای مطلوب، سناریوهای ایستا و سناریوهای بحرانی) قرار گرفته اند. نتایج پژوهش بیانگر آن است که شهر بندری ماهشهر دارای پتانسیل های طبیعی و انسانی منحصربه فردی است که زمینه های دستیابی به توسعه پایدار شهری برای آن فراهم است اما پیشران های متفاوتی در فراهم نمودن زیرساخت های توسعه پایدار این شهر در آینده تاثیرگذارند که نوع برنامه ریزی و راه های دستیابی به آن می تواند مسیر موفقیت در دستیابی به توسعه پایدار شهری و دستیابی به مطلوب ترین سناریو را هموار نماید و یا بالعکس این مسیر را با چالش های بسیار روبرو نماید و بحرانی ترین سناریوی ممکن اتفاق بیفتد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، توسعه پایدار شهری، برنامه ریزی سناریو مبنا، ماهشهر
  • یاسر قلی پور، محسن احدنژاد روشتی*، ابوالفضل مشکینی صفحات 91-113

    مفهوم سیستم های غذایی به عنوان چارچوبی راهنما برای تفکر استراتژیک به سمت دستیابی به غذای متنوع، ایمن و مغذی برای همه، در فرایند سیاست های غذایی مورد توجه قرار گرفته است. سیستم های غذایی شامل تمامی بازیگران و فعالیت ها در طول زنجیره های ارزش جهانی، از جمله عرضه نهاده ها، تولید، فرآوری، توزیع، خرده فروشی، عمده فروشی، تهیه غذا و مصرف مواد غذایی، همراه با تاثیرات آنها بر محیط زیست، سلامت و جامعه است. تحقیق حاضر در زمره ی تحقیقات کیفی قرار دارد و مبتنی بر یافته های حاصل از مصاحبه های گروه دلفی است. تعداد کارشناسان 25 نفر انتخاب شدند. یافته های تحقیق نشان می دهد شاخص های حکمروایی خوب که از فرآیند تحقیق استخراج شدند، شامل مشارکت، قانونمندی، پاسخگویی، شفافیت، تاب آوری و انعطاف پذیری، کارایی و اثربخشی، عدالت، جهت گیری توافقی، آینده نگری و مسیولیت پذیری بوده است. مضامین مرتبط با حکمروایی خوب سیستم های غذای پایدار شهری در چهار بعد پایداری نهادی، پایداری زیست محیطی، پایداری اقتصادی و پایداری اجتماعی به دست آمد. بنابراین ترکیب شاخص های حکمروایی خوب و مضامین پایداری سیستم های غذای شهری، پیامدهایی مانند امنیت غذایی پایدار، مباحثی مانند امور زیست محیطی (فرسایش خاک و...)؛ تغذیه و سلامت؛ امور اقتصادی (کارآیی و...) و امور اجتماعی (برابری و...) را در پی خواهد داشت. نتیجه تحقیق آن است که بدون کاربست حکمروایی خوب در مدیریت سیستم های غذایی، امکان برقراری عدالت و برابری غذایی و تحقق حق بر غذا وجود نخواهد داشت و سیاستگذاران در سطح جهانی، ملی و محلی با چالش های زیادی روبه رو خواهند شد. همچنین حکمروایی با سطح انعطاف پذیری و تاب آوری بالا، کارآمدترین شیوه مدیریتی است که سیستم های غذای جهانی را می تواند اداره کند.

    کلیدواژگان: حکمروایی خوب، سیستم غذایی، حق بر غذا، امنیت غذای شهری
|
  • Abdolmajid Mihankhāh, Masoumeh Hāfez Rezāzādeh *, MahmoudRezā Anvari Pages 1-16

    Free trade-industrial zones as a stimulus for economic development in many countries ultimately leads to the development and social welfare of the people of the region. Therefore, the purpose of this study was to assess the effects of free trade-industrial zone on the social justice in Chabahar city. The present analytical research was an applied research in terms of purpose and it was a survey research in terms of the method. Data collection was done in two ways: library studies and field studies (questionnaire). The statistical population included residents of Chabahar (106739 people) from which 382 people were selected as the sample using the Cochran's formula. The questionnaires were distributed in the four districts of Chabahar city in terms of population ratio. Data were analyzed using (SPSS), (AMOS) and Combined Human Development Index (HDI). The results of the Spearman correlation test showed that there is a positive and significant relationship between the free trade-industrial zone variable and the dimension social justice at 99% confidence level. The results of regression analysis showed that 95% of the changes in the dependent variable (social justice) is explained by the independent variable (free trade-industrial zone). Also, the results of the structural model of the research using AMOS software indicated that the relationships between social justice indicators are significant. Finally, the results of the Combined Human Development Index (HDI) showed that among the four districts of Chabahar city, the second district with a rate of (81.4) is in a semi-privileged condition; it is in a better condition than other districts.

    Keywords: Free Trade-Industrial Zones, Social Justice, Urban Areas, Chabahar
  • Nooshā Hamghadam, Kerāmatollāh Ziāri *, Hossein Hātaminejād, Ahmad Pourahmad, Saeed Zangāneh Shahraki Pages 17-40

    The continuous development of urban population and their growing needs, widespread urbanization in the developing countries, demographic changes, environmental challenges, economic problems, urban transportation problems, advances in information and communication technology, and bureaucracy have made the smart city formulation and smart city governance necessary. Regarding the city of Rasht, it can be said that this city has not been able to imagine the future of development and make progress in the field of smart urban governance. The present study aimed to investigate the key driving forces of smart governance with a futures research approach. The study was applied and descriptive-analytical and exploratory in terms of method. Data collection is documentary and survey based on Delphi technique. The statistical population included all the urban specialists in Rasht. From which 45 people were selected as the sample using Rasco's rules through snowball sampling method. 8 components and 20 driving forces regarding smart urban governance were compiled and the questionnaire of interaction effects matrix (weight 0 to 3) was provided to the specialists. Finally, key driving forces were extracted using MicMac software. The results of the analysis indicated that the education of citizenship and raising the awareness, citizen participation and commitment of officials are among the first three driving forces of smart city governance in Rasht.

    Keywords: Smart City, Smart City Governance, future study, Rasht city
  • Zahrā Ᾱzari *, Zeinab Barādarān Khāniān, Hossein Asgharpour Pages 41-56

    Considering the limited available resources, in the field of regional economy, knowing the characteristics and economic advantages of each region provides the possibility of better planning in order to achieve development goals. Therefore, this study aimed to analyze the comparative advantage of different economic sectors in Guilān province in 2014, 2016 and 2018, analyze the competitive advantage of sectors and determine the value added of sectors in Guilān province compared to the country during 2014-2016. For this purpose, the basic economy model and spatial coefficient index and shift share model were used. The results of the study showed that Guilān province in 2016 and 2018 has a relarive advantage in the agricultural sector and is in the field of economic activity and has a potential advantage for economic growth. Sectors related to agriculture, construction, wholesale, retail, vehicle and goods repair, food and shelter service activities, administrative and support services, public affairs and municipal services, and education have a competitive advantage and have undergone an upward trend in the years under study. The results of the share change model show that in the sector related to agriculture and service activities related to financial and insurance activities, Guilan province has the best performance in the country, but in the sector related to professional and scientific activities, the country has a better performance than Guilān province.

    Keywords: Economic Development, Regional economy, Basic economy model, Shift Share model, Guilan Province
  • Morād Delālat *, Morād Kāviānirād, Farideh Mohammad Alipour Pages 57-74

    Over the past few decades, emerging environmental threats arising from population growth, the expansion of urbanization, and climate change has led to an increasing threat to water resources on a subnational to transnational scale. The threat to the survival of ecosystems and human societies due to water scarcity, especially in low rainfall areas, has played an effective role in strengthening the aspects of cooperation in hydropolitical relations. The relative power of the countries located in a common basin is one of the reasons of hydro-hegemony, and its most severe form occurs when the country upstream of the basin is the most powerful country or spatial political unit of the basin. The present study aimed at the hydropolitical relations of the countries of the Kura-Aras basins, the inputs of which were conducted using the foundation data method (Grounded Theory) and by conducting semi-structured interviews, and therefore, the question is what are the hydropolitical relations of the countries of the Kura-Aras basin? The results of 30 interviews showed that the most important factors influencing the hydropolitical relations of the countries of this basin are Turkey's dam constructions, river pollution by Armenia, the unclear legal regime of the Aras-Kura River, the economic development plans of the countries of the catchment, weakness management of water resources in the catchment basin and its consequences, threats to food security and agriculture, threats to human health, migration, drying up of the fertile plains of the region, especially Moghan due to pollution, destruction of Arsbaren forests, threats to Iran's national security in the north-west of the country, and the future conflict and tension among the countries of the catchment and the reduction of river water quality.

    Keywords: Hydropolitics, relationships, Kura-Aras Basin
  • Kāmrān Raees Qanavāti, Ali Shams Al-Dini *, Ali Akbar Heidari Pages 75-90

    Achieving sustainable urban development depends on a successful principled approach to the management of human and natural resources. By explaining the future of each of the key drivers, scenario-based planning is considered as one of the key ways to achieve and succeed in sustainable urban development. It prepares the managers and officials for the upcoming challenges. This study aimed to develop sustainable development scenarios for Mahshahr port city in accordance with scenario planning. This current research was based on a futurology approach, analytical methods, and exploratory science to guide its purpose and nature. Documentary and library studies have been conducted to collect the required data and information, as well as using questionnaires and Delphi techniques. The MicMac and ScenarioWizard software were used to analyze the collected data. According to the preliminary findings of the research, out of 35 major factors affecting the sustainable development of Mahshahr port city, eight major variables were found, such as (Domestic tourism development (V4), urban development plans (V19), efficient local management (V21), efficient macro management (V23), education (V24), communication network (V28), security (V30), and geographic location of Mahshahr port (V33) all contribute to the sustainable development of Mahshahr port city.) Mahshahr port city is effectively developed through sustainable means. As a result of the circumstances ahead of these eight key drivers, 26 scenarios have been developed for the future of sustainable urban development in Mahshahr, which can be placed in three groups (optimal scenarios, static scenarios, and critical scenarios). According to the findings of the study, the port city of Mahshahr has unique natural and human potentials that provide an opportunity for its sustainable urban development. It is however important to note that different drivers play different roles in helping to provide sustainable public infrastructure of this city in the future, and the type of planning and how it is implemented can result in success in sustainable urban development and achieve the most desirable scenario, or on the contrary, this path can face many challenges and the most critical scenario possible can happen.

    Keywords: Sustainable development, Sustainable Urban Development, Scenario-based planning basis, Mahshahr
  • Yāser Gholipour, Mohsen Ahadnejād Reveshti *, Abolfazl Meshkini Pages 91-113

    The concept of food systems as a guiding framework for strategic thinking towards achieving diverse, safe and nutritious food for all has been considered in the process of food policies. Food systems include all actors and activities through global value chains, including input supply, production, processing, distribution, retail, wholesale, food preparation and consumption, along with their effects on the environment, health, and society. The present research was a qualitative research based on the findings of Delphi group interviews. 25 experts were selected as the sample group. Findings showed that the indicators of good governance that were extracted from the research process included participation, legality, accountability, transparency, resilience and flexibility, efficiency and effectiveness, justice, consensual orientation, foresight and responsibility. Themes related to the good governance of sustainable urban food systems were obtained in four dimensions of institutional sustainability, environmental sustainability, economic sustainability and social sustainability. Therefore, the combination of good governance indicators and themes of sustainability of urban food systems, would lead to consequences such as sustainable food security, environmental issues (the erosion of soil, etc.), nutrition and health, economic affairs (efficiency, etc.), and social affairs (equality, etc.). Results showed that without the application of good governance in the management of food systems, the establishment of food justice, equality and realize the right to food, and policy makers at the global, national and local levels would face many challenges. Also, governance with a high level of flexibility and resilience is the most efficient management method that can manage global food systems.

    Keywords: good governance, Food system, Right to food, Urban food security