فهرست مطالب

فصلنامه زن و جامعه
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 53، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/28
  • تعداد عناوین: 12
|
  • تهمینه شاوردی*، زهرا خضری، عاصمه قاسمی صفحات 1-20
    مقدمه و هدف

    توانایی تلویزیون در جریان سازی های فرهنگی و تاثیر آن ها بر شیوه های سبک زندگی بسیاری از جهت گیری های زنان در ارزش های را تحت الشعاع قرار داده است و این پژوهش با هدف تحلیل محتوای کیفی آسیب شناسی تلویزیون بر نحوه ارزش های فرهنگی اجتماعی سبک زندگی زنان شهر مهاباد انجام پذیرفته است.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع تحلیل محتوای کیفی جهت دار بوده و اطلاعات مورد نیاز بر پایه مصاحبه های نیمه ساختاریافته گردآوری گردیده است. روش نمونه گیری گلوله برفی بود و اطلاعات از 27 نفر از مصاحبه شوندگان در حوزه کارشناسان رسانه و زنان آگاه، بدست آمد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حکایت از آن دارد که بین برنامه های تلویزیون داخلی و خارجی و ارزش های فرهنگی اجتماعی سبک زندگی زنان رابطه وجود دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد صرفا استفاده از برنامه های تلویزیون نمی تواند به عنوان عنصر اصلی شکل دهنده ارزش های فرهنگی اجتماعی زنان به آن سمت و سو دهد. بلکه در کنار این عامل عوامل دیگری از جمله ضعف تلویزیون داخلی، تغییرات نظام اجتماعی کشور، تفکرات سرمایه داری و اومانیستی به تاثیر از فرآیند جهانی شدن، تنوع شبکه های اجتماعی مجازی و سایر عوامل اجتماعی اقتصادی تعیین کننده جهت گیری های ارزشی سبک زندگی زنان در جامعه شهر مهاباد است.

    کلیدواژگان: تلویزیون، آسیب شناسی، ارزش های فرهنگی اجتماعی، سبک زندگی، زنان مخاطب
  • زهرا میلا علمی*، مهسا خانه کشی صفحات 21-41

    این مطالعه بررسی اثر عوامل اقتصادی- اجتماعی بر وضعیت فعالیت اقتصادی زنان در مناطق روستایی استان های ایران با تاکید بر آموزش و منحنی سن-مشارکت مورد توجه قرار گرفت. از این رو، این پژوهش با استفاده از ریزداده های طرح هزینه و درآمد خانوار روستایی در چارچوب داده های شبه تابلویی انجام گرفت. نتایج حاصل از به کارگیری مدل لاجیت و روش حداکثر درستنمایی برای مطالعه عوامل موثر بر احتمال مشارکت زنان روستایی، با نمونه‏ای شامل 28265 زن روستایی، نشان دهنده رابطه ای به صورت U وارونه بین سن و احتمال مشارکت زنان بوده‏است؛ به عبارتی، احتمال ورود زنان جوان در گروه سنی 34-25 سال به بازار کار، بیش از سایر گروه‏های سنی بوده است. مطلقه، بیوه یا مجرد بودن زن، در مقایسه با متاهل بودن او، بر مشارکت زنان روستایی تاثیر مثبت دارد. بنابراین، با توجه به افزایش نرخ طلاق و نرخ تجرد در ایران، سیاست‏گذار اقتصادی باید به دنبال چاره‏اندیشی و ارایه راه‏کار مناسب در سال های پیش‏رو باشد. محصل بودن زنان و حضور فرزند زیر 6 سال در خانوار، بر احتمال مشارکت زنان در بازار کار اثر منفی دارد درحالی‏که اثر سطح آموزش بر مشارکت زنان U شکل است که نشان از دوگانگی بازار کار زنان در اقتصاد ایران دارد. در یک نگاه کلی، با در نظر گرفتن آیینه جمعیتی و فراوانی جمعیت زنان در سنین حدود 35-25 سال، تمایل بیشتر به مشارکت در گروه های سنی 34-25 و 44-35 سال و اشتغال بخش قابل توجهی از جمعیت زنان روستایی به تحصیل، در سال‏های پیش‏رو، افزایش مشارکت زنان روستایی در بازار کار، دور از ذهن نیست.

    کلیدواژگان: مشارکت اقتصادی زنان روستایی، آموزش زنان، داده‏های استانی ایران، روش داده های شبه تابلویی، منحنی سن- مشارکت اقتصادی
  • یزدان شیرمحمدی*، فریده رمضانی، اسماعیل نصیری، آمنه کمالی سروستانی صفحات 43-60

    توانمندسازی زنان به یکی از اجزای حیاتی توسعه گردشگری پایدار در مقاصد گردشگری تبدیل شده است. در همین حال، دستیابی به برابری جنسیتی و توانمندسازی زنان، پنجمین هدف برنامه توسعه پایدار سازمان ملل متحد است. هم چنین، صنعت گردشگری می تواند زمینه مناسبی برای کارافرینی و مشارکت بانوان در کار و گردشگری کشاورزی ایجاد کند. با معرفی کارآفرینی زنان، مشارکت زنان در روند توسعه اقتصادی به طرق گوناگون افزایش یافته است. با این وجود، موانع بسیاری در زمینه توانمندسازی زنان در دستیابی به کارآفرینی وجود دارد، هم چنین، درک کار بانوان در جوامع گوناگون متفاوت می باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر کارآفرینی بانوان و درک کار بانوان بر توسعه گردشگری کشاورزی از راه توانمند سازی روانی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی بانوان است. یک چارچوب چهار بعدی برای اندازه‎گیری توانمندی استفاده گردید که شامل ابعاد (1) اقتصادی، (2) روانی، (3) اجتماعی و (4) سیاسی می شود. پژوهش حاظر به لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش و ماهیت یک پژوهش توصیفی پیمایشی می باشد. جامعه مورد مطالعه شامل بانوان گردشگری هستند که به روستای اورامانات سفر کرده و گردشگری کشاورزی را تجربه نموده اند. روش نمونه گیری به صورت غیر تصادفی در دسترس انجام شد. جهت انتخاب نمونه از فرمول کوکران برای جوامع نامحدود استفاده شد. نتایج نشان داد که کارآفرینی بانوان و درک کار بانوان بر توسعه گردشگری کشاورزی از راه توانمند سازی روانی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی بانوان موثر است.

    کلیدواژگان: کارافرینی، بانوان، درک کار بانوان، گردشگری کشاورزی، توانمندسازی
  • فاطمه گلابی*، محمدباقر علیزاده اقدم، الهام حسین زاده صفحات 61-75

    رضایت جنسی از عوامل تاثیرگذار بر ثبات و رضایت زناشویی زوجین است. لذا بررسی عوامل موثر بر آن ازجمله تعهد به همسر و اعتماد به همسر حایز اهمیت است. بر این اساس هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین تعهد به همسر و اعتماد به همسر با رضایت جنسی زنان بود. رضایت جنسی در این پژوهش با مولفه های مشارکت جنسی، ابراز جنسی، هیجان جنسی، تمایل جنسی، تحقق جنسی، نگرش جنسی، آگاهی جنسی سنجیده شده است.

    روش

    تحقیق از نوع پیمایشی و جامعه آماری کلیه زنان متاهل شهر تبریز بوده اند؛ که 400 نفر از آن ها با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های موردنیاز از پرسشنامه استاندارد و برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد، ارتباط معناداری بین تعهد به همسر، اعتماد به همسر با رضایت جنسی زنان وجود دارد. هم چنین با توجه به نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیره، متغیرهای تعهد به همسر، اعتماد به همسر به صورت معناداری رضایت جنسی را پیش بینی می کنند. متغیرهای مستقل تحقیق توانسته اند در مجموع 0.242 درصد از تغییرات متغیر رضایت جنسی زنان را تبیین کنند. و طبق نتیجه تحلیل مسیر، متغیر اعتماد به همسر با ضریب تاثیر 0.449 مهم ترین و قوی ترین پیش بینی کننده تغییرات رضایت جنسی زنان است.

    کلیدواژگان: اعتماد به همسر، تعهد به همسر، رضایت جنسی زنان
  • صدیقه حیدری*، مجید برزگر، اشکان کاظمی صفحات 77-90

    هدف این پژوهش اعتباریابی نسخه فارسی مقیاس "هراس از کووید-19" در زنان بهبودیافته بود. جامعه آماری شامل زنان مشغول به تحصیل در دانشگاه آزاد اسلامی واحد الکترونیکی در نیمسال دوم سال تحصیلی 1400-1399 و نمونه آماری 400 نفر بوده است. ابزار مورد استفاده نیز مقیاس هراس از کووید-19 آرپاسی و همکاران (2020) بود. نتایج نشان داد نسخه فارسی مقیاس هراس از کووید-19 در زنان بهبودیافته از بیماری، با ادغام دو عامل اقتصادی و اجتماعی، 3 عامل تحت عنوان روانشناختی، روان تنی و اقتصادی-اجتماعی در مورد بیماری کووید-19 را پوشش داده که شاخص های برازندگی NFI، IFI، CFI، RFI، TLI (بالاتر از 9/0) و RMSEA (محدوده 08/0) در این مدل 3 عاملی بدست آمد. بنابراین ساختار عاملی نسخه فارسی مقیاس هراس از کووید-19 در بین زنان بهبودیافته مطلوب گزارش می شود. با توجه به تایید ساختار این ابزار در افراد غیرمبتلا در پژوهش های پیشین و تایید ساختار عاملی در پژوهش حاضر در بین زنان بهبودیافته، می توان این ابزار را به عنوان ابزاری معتبر جهت سنجش هراس از کووید-19 در بین افراد 18 سال به بالا بکار برد.

    کلیدواژگان: هراس، کووید-19، روانسنجی، زنان بهبودیافته
  • قدیر بخشی، طاها عشایری*، طاهره جهان پرور، سمیرا باقری صفحات 91-112
    هدف اصلی پژوهش مطالعه عوامل موثر بر اعتیاد زنان است. روش تحقیق از نوع فراتحلیل کمی، ابزار آن پرسشنامه معکوس، روش نمونه گیری غیر احتمالی و جامعه آماری آن 39 پژوهش که 27 تحقیق درباره زمانی 1388 الی 1400 انتخاب شده است. نتایج نشان می دهد که بین زمینه و عوامل مواد (سن شروع مصرف مواد؛ سبک فراغتی شدن مواد؛ دسترسی آسان به مواد مخدر؛ سابقه اعتیاد و مصرف مواد)؛ عوامل خانوادگی (ستیز و کشمکش خانوادگی؛ سلطه هنجارهای مردانه؛ خانواده ازهم گسیخته؛ نابسامانی زندگی زناشویی؛ نارضایتی از زندگی زناشویی؛ اعتیاد خانوادگی)؛ عوامل روانی-شخصیتی (انزوای اجتماعی؛ کسب لذت؛ پرستیز اجتماعی؛ احساس داغ ننگ؛ احساس بیگانگی؛ احساس بی هویتی؛ عدم اعتمادبه نفس)؛ عوامل اقتصادی (فقر مالی؛ محرومیت نسبی؛ فشار اقتصادی-اجتماعی؛ از دست دین شغل و ناامنی شغلی)؛ عوامل اجتماعی (دوستان ناباب؛ نظارت اجتماعی؛ فرصت مجرمانه؛ نابسامانی محیطی؛ تعلق خرده فرهنگی؛ ناهمگونی قومی؛ ناکامی اجتماعی) و عوامل فرهنگی (فرهنگ فقر؛ میزان دین داری؛ مصرف رسانه ای؛ شبکه های مجازی؛ سرمایه فرهنگی؛ سطح تحصیلات) با گرایش زنان به اعتیاد رابطه معنی داری داشته است.
    کلیدواژگان: اعتیاد زنان، بحران خانوادگی، ساختارشخصیت، محرومیت نسبی، هویت قومی
  • زینب باصری، اصغر محمدی*، محمد باصری صفحات 113-128
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی عوامل اجتماعی موثر بر شکل گیری ارتباط دختران و پسران پیش از ازدواج در شهرستان پاسارگاد انجام شده است.

    روش

    روش پژوهش، توصیفی پیمایشی و جامعه آماری 9900 نفر شامل جوانان 15 تا 30 سال شهرستان پاسارگاد می باشد. حجم نمونه برآمده از فرمول کوکران، 371 نفر و شیوه نمونه گیری از نوع نمونه گیری اتفاقی است به این صورت که نگارنده با تقسیم شهرستان مذکور به 4 منطقه و محله اصلی (یا خوشه) به هرکدام از این محلات رفته و افراد را به صورت اتفاقی ، به عنوان پاسخگو و به صورت داوطلبانه انتخاب نموده اند. ابزار پژوهش پرسشنامه خودساخته که اعتبار آن از نوع صوری بوده و متغیرها با استفاده از نظرات استاد درس و کارشناسان آمار تعیین گردیده اند. جهت سنجش پایایی از آلفای کرونباخ استفاده شده که نتیجه آن 9/0 به دست آمده است.

    یافته ها

    نتایج تحلیل چند متغیره (رگرسیون گام به گام) نشان داد که گرایش دوستان به دوستی با جنس مخالف دارای بیشترین اثرات بوده و توانسته است 30/0 از تغییرات متغیر وابسته را تبیین کند. در تحلیل استنباطی بین تمامی متغیرهای مستقل مورد مطالعه، رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: عوامل اجتماعی، روابط دختر و پسر، وسایل ارتباط جمعی، نگرش خانواده، طبقه اجتماعی
  • سیده زهرا ساداتی* صفحات 129-144
    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر عوامل فرهنگی و اجتماعی بر گرایش ازدواج زود هنگام دانش آموزان دختر متوسطه اول و دوم شهرستان بابل پرداخته است. جامعه آماری کلیه دانش آموزان دختر متوسطه اول و دوم شهرستان بابل تعداد14458 نفر در سال 99-1398 می باشند. در این پژوهش 102 نفر از دانش آموزان به شیوه نمونه گیری تصادفی در دسترس انتخاب شدند. روش آماری در این پژوهش شامل همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی ساده است. به منظور گردآوری اطلاعات از ابزار پژوهش شامل دو پرسشنامه استاندارد 24 سوالی رغبت سنج ازدواج زودهنگام و پرسشنامه 21 سوالی عوامل فرهنگی و اجتماعی موثر بر ازدواج زود هنگام استفاده شد. که از برآوردهای نرم افزار SPSS.22 استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش نشان از این داشت که عوامل فرهنگی و اجتماعی بر گرایش ازدواج زود هنگام دانش آموزان دختر متوسطه اول و دوم شهرستان بابل با سطح معناداری (001/0) تاثیرگذار است. همچنین استفاده از رسانه های جمعی با سطح معناداری (043/0) ، محل زندگی خانواده با سطح معناداری (016/0)، احساس امنیت زنان با سطح معناداری (000/0)، تحصیلات والدین با سطح معناداری (000/0) و سهل گیری انتخاب همسر بر گرایش ازدواج زود هنگام دانش آموزان دختر متوسطه اول و دوم شهرستان بابل با سطح معناداری (000/0) تاثیرگذار هستند. اما پایگاه اقتصادی- اجتماعی با سطح معناداری (102/0)، بی اعتمادی نسبت به زنان با سطح معناداری (537/0) و سنتی بودن آداب و رفتارها با سطح معناداری (130/0) بر گرایش ازدواج زود هنگام دانش آموزان دختر متوسطه اول و دوم شهرستان بابل تاثیرگذار شناخته نشدند.
    کلیدواژگان: عوامل فرهنگی و اجتماعی، ازدواج زود هنگام، دانش آموزان، شهرستان بابل
  • سراج الدین محمودیانی*، رقیه خسروی، منظر عابدی صفحات 145-162
    مقدمه و هدف

    سقط جنین یکی از مهمترین تهدید کننده های سلامت مادری است. خشونت خانگی علیه زنان نیز یکی از متغیرهای اجتماعی تاثیرگذار بر سقط جنین است. این مطالعه با هدف بررسی رابطه خشونت خانگی علیه زنان و احتمال سقط عمدی جنین انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر در سال 1401 با استفاده از روش پیمایش انجام شد. برای سنجش خشونت خانگی علیه زنان از پرسشنامه ساخت یافته استاندارد استفاده شد. جامعه آماری این مطالعه شامل تمام زنان 15 تا 49 ساله ساکن شهر صدرا بود. براساس فرمول کوکران تعداد 379 نفر زنان پیمایش شدند. تجزیه و تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS20 انجام شد.

    یافته ها

    تجربه خشونت خانگی در بین 6/4 درصد زنان در سطح بالایی بود. یافته ها نشان داد که 7/8 درصد زنان سابقه سقط عمدی جنین داشته اند. احتمال سقط عمدی جنین در بین زنان با تحصیلات متوسطه و زنان متعلق به اقلیت های مذهبی به طور معنی داری بیشتر از زنان با تحصیلات دانشگاهی و زنان متعلق به مذهب تشیع بود (05/0<p). با افزایش خشونت خانگی احتمال سقط عمدی جنین در بین آنها افزایش یافت (05/0<p). ضریب تعیین نشان داد که بین 10 تا 22 درصد از احتمال وقوع سقط عمدی جنین توسط متغیرهای مستقل قابل پیش بینی است.

    بحث و نتیجه گیری

    تلاش در راستای کاهش خشونت خانگی می تواند کاهش آمار سقط های عمدی را در پی داشته باشد. تاکید بر توانمندسازی زنان آسیب پذیر و خشونت دیده می تواند در این زمینه مفید واقع شود. کاهش سقط عمدی به ارتقاء سطح سلامت زنان در جامعه خواهد انجامید.

    کلیدواژگان: زنان، خشونت خانگی، سقط عمدی جنین
  • اصغر وثوقی اصل، هوشنگ ظهیری*، یعقوب شربتیان صفحات 163-176
    زمینه و هدف

    طی چند دهه اخیر ، اکثر کشور های جهان و به ویژه جوامع درحال توسعه شاهد تغییرات و تحولات سریع و گسترده ای بوده که الگو های توسعه و نیز ساختار های جمعیتی آنها را متاثر ساخته است. در این میان، افزایش خانوار های زن سرپرست و مسایل اجتماعی و فرهنگی متعدد آنها منجر به شکل گیری دغدغه های امنیتی فراوانی نزد این خانوار ها گردیده است. لذا این تحقیق در تلاش است تا امنیت و احساس امنیت اجتماعی زنان سرپرست خانوار شهر تهران را با تمرکز بر سرمایه فرهنگی و اجتماعی آنها تبیین نماید.

    روش تحقیق:

     این تحقیق به روش کمی با راهبرد میدانی- پیمایشی و به صورت مقطعی انجام گرفت. حجم نمونه شامل 721 نفر از زنان سرپرست خانوار تحت پوشش سازمان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی بوده که به روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم برگزیده شدند.

    یافته ها و نتیجه گیری

    سرمایه اجتماعی و فرهنگی زنان سرپرست خانوار در حد متوسط به پایین بوده و امنیت اجتماعی و احساس امنیت زنان سرپرست خانوار در حد متوسط ارزیابی شده و بالاترین سطوح ناامنی در حوزه شغلی و مالی ملاحظه گردید. درنتیجه با افزایش میزان سرمایه اجتماعی زنان سرپرست خانوار، یعنی ارتقاء سطح اعتماد اجتماعی، افزایش میزان مشارکت اجتماعی، بهبود آگاهی اجتماعی خانوارهای زن سرپرست و نیز تراکم یافتن پیوندها و تعاملات اجتماعی زنان سرپرست خانوار، میزان امنیت و احساس امنیت اجتماعی آنها در جامعه و خانواده افزایش پیدا می کند.

    کلیدواژگان: امنیت، احساس امنیت اجتماعی، سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی، زنان سرپرست خانوار
  • مدل کیفی تمایل به جراحی زیبایی بانوان در دوره کرونا
    مریم نادمی، اکبر طالب پور*، فرح ترکمان صفحات 177-202
    پژوهش حاضر با استفاده از رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی براساس مدل گراندد تیوری به منظور بررسی جامعه شناسانه پدیده جراحی زیبایی در بین زنان انجام شده است. یکی از نوآوری های پژوهش حاضر بررسی تاثیر پاندمی کرونا بر تمایل به جراحی زیبایی بانوان است. در این مطالعه ابزار گردآوری اطلاعات، مصاحبه نیمه ساخت یافته بوده است. جامعه مورد بررسی بانوان ساکن شهر ایلام بودند که سابقه جراحی زیبایی در ایام پاندمی کرونا داشته اند که با روش نمونه گیری هدفمند، تعداد 16 نفر از این افراد انتخاب شدند. نتایج پژوهش مرتبط با عوامل علی در خصوص تاثیرات پاندمی کرونا بر تمایل به جراحی زیبایی دو تاثیر متضاد شناسایی شدند. دورکاری ناشی از پاندمی تاثیر مثبت بر تمایل به جراحی زیبایی زنان داشته و در مقابل اثرات منفی عبارتند از ترس از ابتلا به کرونا و استفاده از پوشش ماسک در محل کار و سایر اماکن عمومی و کاهش مراسمات و بازدیدهای اقوام و آشنایان که در نتیجه تمایل آنها را به جراحی زیبایی کاهش داده است. همچنین یافته های پژوهش نشان می دهد که بیشترین مفاهیم مربوط به ابعاد کیفی گرایش زنان به عمل جراحی زیبایی در ایام پاندمی کرونا، مربوط به بعد اصلی خودانگاره منفی زنان می باشد و از این منظر عامل پنهان نمودن معایب فوقانی صورت به دلیل استفاده از ماسک در ایام پاندمی آنها را تشویق به عمل زیبایی در بخش های فوقانی صورت نموده است. همچنین انزوای اجتماعی ناشی از کرونا که از مقوله های ترس از طرد شدن بوده است آنها را به عمل جراحی زیبایی تشویق نموده است.
    کلیدواژگان: روش کیفی، گراندد تئوری، پدیدار شناسی، جراحی زیبایی، پاندمی کرونا
  • حسین افلاکی فرد*، محمد قلعه نوی صفحات 203-214
    مقدمه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر تاثیر آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر فرسودگی شغلی و کیفیت زندگی زنان فرهنگی شاغل در آموزش و پرورش شهر مرودشت است.

    روش شناسی: 

    روش پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل زنان فرهنگی شاغل در آموزش و پرورش شهر مرودشت در سال تحصیلی 1402- 1401 بودند. برای نمونه گیری در ابتدا به صورت خوشه ای مرحله ای از مدارس شهر مرودشت، 6 مدرسه به صورت تصادفی انتخاب شد و زنان فرهنگی شاغل آن مدرسه ها که داوطلب شرکت در پژوهش بودند به صورت جایگزینی تصادفی در دو گروه آزمایش (30 نفر) و گواه (30 نفر) قرار داده شدند. و از طریق پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلش و کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی مورد سنجش قرار گرفتند. داده های گردآوری شده در دو سطح مورد تجزیه وتحلیل (آمار توصیفی و آمار استنباطی) قرار گرفت. در سطح آمار از میانگین و انحراف معیار و در سطح آمار استنباطی از تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش فرسودگی شغلی و افزایش کیفیت زندگی زنان فرهنگی شاغل در آموزش و پرورش شهر مرودشت تاثیر مثبت دارد.

    نتیجه گیری

    آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی به عنوان یک حالت ارتقا دهنده ی تفکر خودآگاهی به ویژه در معلمان زن شاغل فرهنگی در کنار سایر آموزش ها می تواند نتایج مفیدی داشته باشد.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی، ذهن آگاهی، فرسودگی شغلی، کیفیت زندگی
|
  • Tahmineh Shaverdi *, Zahra Khezri, Asmeh Ghasemi Pages 1-20
    Introduction and Purpose

    The ability of television in cultural currents and their impact on lifestyles has overshadowed many women's orientations in values, and this study aims to analyze the qualitative content of television pathology on the socio-cultural values of women's lifestyles.

    Materials and Methods

    This research is a qualitative content analysis and the required information has been collected based on semi-structured interviews. The sampling method was snowball and information was obtained from 27 interviewees in the field of media experts and knowledgeable women.

    Findings

    Findings indicate that there is a relationship between domestic and foreign television programs and socio-cultural values of women's lifestyle.

    Discussion and Conclusion

    The results showed that the mere use of television programs can not be shifted as the main element shaping the socio-cultural values of women's lifestyles. In addition to this factor, other factors such as the weakness of domestic television, changes in the country's social system, capitalist and humanist thinking due to the globalization process, the diversity of virtual social networks and other socio-economic factors determine the value orientations of women's lifestyles in Mahabad.

    Keywords: Television, pathology, socio-cultural values, Lifestyle, women audience
  • Zahramila Elmi *, Mahsa Khanekeshi Pages 21-41

    we study the effects of socio-economic and demographic factors on women's economic participation in rural areas of Iran's provinces with emphasis of age-participation curve. Therefore, this study was performed by using the results of the rural households’ income and expenditure survey -has been taken in 2016- in the framework of Pseudo-Panel Data. We used the logit model and the maximum likelihood method to study the rural women's participation, with 28,265 observations. Results show the inverted U-shaped relationship between age and the probability of female participation; In other words, young women are more likely to participate in labor markets more than the other groups. Divorced and single woman has more likely to participate in comparison with who was being married. Therefore, with increasing the divorce rate and singleness in Iran, economic policymakers must provide appropriate solutions for this challenge in the coming years. We found that women studying and the presence of an infant under the age of 6 in the household has a negative effect on the possibility of women's participation in the labor market. The female education has positive effect on their participation rate. In the overlook, considering the demographic mirror and due to the frequency of the women population in the age group of 25 to 35 years, and more willingness of women in the age 35 to 44 years to participate in the labor market, and education of a significant portion of the rural women, the increase of rural female participation is expected in the years ahead.

  • Yazdan Shirmohammadi *, Farideh Ramezani, Esmael Nasiri Hend Khale, Amene Kamali Sarvestani Pages 43-60

    Women's empowerment has become a vital component of sustainable tourism development in tourism destinations. At the same time, achieving gender equality and women's empowerment is the fifth goal of the United Nations Sustainable Development Program. Also, the tourism industry can create a good environment for women entrepreneurship and participation in work and agricultural tourism. With the introduction of women's entrepreneurship, women's participation in the process of economic development has increased in various ways. However, there are many barriers to women's empowerment in achieving entrepreneurship, and perceptions of women's work vary in different societies. The purpose of this study is to investigate the effect of women entrepreneurship and understanding of women's work on the development of agricultural tourism through psychological, social, political and economic empowerment of women. A four-dimensional framework was used to measure empowerment: (1) economic, (2) psychological, (3) social, and (4) political. The present research is applied in terms of purpose and in terms of method and nature of a descriptive survey research. The study population includes women tourists who have traveled to the village of Oramanat and experienced agricultural tourism. The sampling method was non-randomly available. Cochran's formula for unlimited communities was used to select the sample. . The results showed that women's entrepreneurship and understanding of women's work is effective on the development of agricultural tourism through psychological, social, political and economic empowerment of women.

    Keywords: Entrepreneurship, Women, understanding women's work, agricultural tourism, Empowerment
  • Fatemeh Golabi *, MohammadBagher Alizadeh Aghdam, Elham Hoseinzadeh Pages 61-75

    One of the most important and effective variables that can affect women's sexual satisfaction is commitment to the husband . Commitment is an important component of the quality of romantic relationships that is targeted in couple therapy and is often seen as a positive outcome and may affect sexual satisfaction. Another factor that affects a couple's sexual satisfaction is trust. People trust each other is one of the basic principles of social life. In this study, women's sexual satisfaction and its relationship with commitment and trust in the husband is investigated. Is there a significant relationship between commitment to the husband and trust in the wife with women's sexual satisfaction? Methods The present study is descriptive-survey in nature. In terms of purpose, it is practical and in terms of research time, it is cross-sectional. The statistical population of the study was all married women in Tabriz in 1398, of which 400 were selected as the sample number using the Cochran's formula. The sampling method was multi-stage cluster. In the present study, a questionnaire was used to collect data. According to the conclusion of this study that there is a significant relationship between trust in a spouse and sexual satisfaction, it can be argued that trust is a factor that prevents anxiety and conflict between couples and a sense of security about previous behaviors. Unseen is another person. The results showed that commitment to the spouse and trust in the spouse are the main and influential variables on women's sexual satisfaction.

    Keywords: Trust in spouse, commitment to spouse, women's sexual satisfaction
  • Sedigheh Heydari *, Majid Barzegar, Ashkan Kazemi Pages 77-90

    The aim of this study was Validation of the Persian version of the "Phobia of Covid-19" scale in improved women. The statistical population included women studying at the Islamic Azad University, electronic unit in the second semester of the academic year 2020-21 and the statistical sample was 400 people. The instrument used was the Phobia of Covid-19 Scale Arpaci et al. (2020). The results showed that the Persian version of the Phobia of Covid-19 scale in women recovering from the disease, by combining two economic and social factors, covered three factors called psychological, psychological and socio-economic about Covid-19 disease, which are fitness indicators NFI, IFI, CFI, RFI, TLI (above 0.9) and RMSEA (range 0.08) were obtained in this 3-factor model. Therefore, the factor structure of the Persian version of the Covid-19 Fear Scale is reported to be optimal among improved women. Considering the confirmation of the structure of this tool in non-affected people in previous studies and the confirmation of the factor structure in the present study among improved women, this tool can be used as a valid tool to measure Covid-19 fear among people 18 years and older.

    Keywords: Phobia, Covid-19, Psychometric, Improved Women
  • Ghadir Bakhshi, Taha Ashayeri *, Tahereh Jahanparvar, Samira Bagheri Pages 91-112
    The main purpose of the research is to study the factors affecting women's addiction. The research method is quantitative meta-analysis, its tool is reverse questionnaire, non-probability sampling method and its statistical population is 39 studies, of which 27 studies are about the period 1388 to 1400. The results show that between context and substance factors (age of starting drug use; recreational style of drugs; easy access to drugs; history of addiction and drug use); family factors (family conflict and conflict; dominance of male norms; broken family; disordered married life; dissatisfaction with married life; family addiction); Psycho-personality factors (social isolation, enjoyment, social prestige, hot feeling of shame, feeling of alienation, feeling of anonymity, lack of self-confidence); Economic factors (financial poverty, relative deprivation, socio-economic pressure, job loss and job insecurity); Social factors (unfriendly friends; social surveillance; criminal opportunity; environmental disorder; belonging to a subculture; ethnic heterogeneity; social failure) and cultural factors (culture of poverty; level of religiosity; media consumption; virtual networks; cultural capital; level of education) with women's tendency to Addiction has had a significant relationship.
    Keywords: Women's Addiction, Family Crisis, Personality Structure, Relative Deprivation, ethnic identity
  • Zeynab Baseri, Asghar Mohammadi *, Mohammad Baseri Pages 113-128
    Purpose

    This research was implemented with the aim of investigating the social factors affecting the formation of the of premarital relationships between girls and boys in Pasargad township.

    Methods

    The method of this study is descriptive-survey and the statistical population of the study is 9900 people, including young people aged 15 to 30 years old of Pasargad township. The sample size derived from Cochran's formula is 371 people and the sampling method is random sampling in such a way that the writer divided the mentioned township into 4 main regions, went to each of these locations and selected them randomly . The research tool is a self-made questionnaire which the its validity was formal type and the variables have been determined using the opinions of the course professor and statistics experts. Also Cronbach's alpha was used to measure reliability which the result was 0.9.

    Results

    The results of multivariate analysis showed that the tendency of friends to friendship with the opposite sex had the most effects and was able to explain 0.30 of the changes in the dependent variable. In inferential analysis there is a significant relationship between all independent variables studied except the level of education with the dependent variable of formation of girl-boy relationships. The result of the t-test for investigating the education variable showed that the level of education does not have effect on the formation of premarital girl-boy relationship. Keywords: Social factors, Girl-boy relationships, Family attitude, Tendency of friends to the opposite sex, Social class

    Keywords: social factors, Girl-boy relationships, Mass communication media, Family attitude, Social Class
  • Seyedeh Zahra Sadati * Pages 129-144
    The present study investigates the effect of cultural and social factors on the tendency of early marriage of first and second grade female students in Babol. The statistical population includes all first and second grade high schools(14458) girls in Babol in 2019-2020. In this study, 102 students were selected by available random sampling. The statistical method in this study includes Pearson correlation and simple linear regression. In order to collect information, research tools including two standard questionnaires of 24 questions measuring the desire for early marriage and a questionnaire of 21 questions of cultural and social factors affecting early marriage were used. The results of testing the research hypotheses showed that cultural and social factors affect the tendency of early marriage The first and second female high school students of Babol city are effective with a significant level (0.001)Also, the use of mass media with a significant level (0.043), family residence with a significant level (0.016),Feeling of security of women with a significant level (0.000), parents' education with a level Significance (0.000) and ease of choosing a spouse on the tendency of early marriage of first and second grade female students in the city Babol are effective with a significant level (0.000). But socio-economic base with a significant level (0.102), relative distrust To women with a significant level (0.537) and traditional etiquette and behaviors with a significant level (0.130) on the tendency of early marriageThe first and second year high school girls in Babol were not recognized as influential.
    Keywords: cultural, social factors, early marriage, Students, Babol County
  • Serajeddin Mahmoudiani *, Roghayeh Khosravi, Manzar Abedi Pages 145-162
    Introduction

    Abortion is one of the most important threats to maternal health. Domestic violence is one of the social variables that affect abortion. The aim of this study was to investigate the relationship between domestic violence against women and the Likelihood of induced abortion.

    Materials and Methods

    The present study was conducted using survey method in 2022 year. To measure the domestic violence against women was used a standard structured questionnaire. The statistical population of this study includes all women aged 15 to 49 years living in Sadra city. According to Cochran’s formula, a total of 379 women were surveyed. Data analysis using logistic regression technique was performed in SPSS20 software.

    Findings

    The experience of domestic violence was high among 4.6% of women. The results showed that 8.7% of women had experienced induced abortion. Women with secondary education and women belonging to religious minorities were significantly more likely to induced abortion than women with university education and women belonging to the Shiite religion (P<0.05). With the rise of domestic violence against women, the likelihood of induced abortion increased among them (P<0.05). Determination coefficient (R2) showed the 10 to 22 percent of the Likelihood of induced abortion is predictable by independents variables.

    Conclusion

    Efforts in reduction of domestic violence can reduce the number of induced abortions. In this regard, emphasis on empowerment of vulnerable and violent women can be helpful. Reduction in induced abortion would improve the health of women in society.

    Keywords: Women, Domestic Violence, Induced Abortion
  • Asghar Vosoughi, Hoshang Zahiri *, Yaghob Sharbatian Pages 163-176
    Background and purpose

    During the last few decades, most of the countries of the world, especially the developing societies, have witnessed rapid and widespread changes and developments that have affected their development patterns and population structures. Meanwhile, the increase of female-headed households and their numerous social and cultural issues have led to the formation of many security concerns among these households. Therefore, this research is trying to explain the security and sense of social security of female heads of households in Tehran, focusing on their cultural and social capital.

    Research method

    This research was carried out in a quantitative method with a field-survey strategy and cross-sectionally. The sample size included 721 female heads of households covered by the welfare organization and the Imam Khomeini Relief Committee, who were selected by stratified sampling based on the size.

    Findings and conclusions

    The social and cultural capital of women heads of households is average to low, and the social security and sense of security of women heads of households are evaluated as average, and the highest levels of insecurity were observed in the occupational and financial spheres. As a result, by increasing the amount of social capital of female heads of households, i.e. improving the level of social trust, increasing the amount of social participation, improving the social awareness of female headed households, as well as increasing the social ties and interactions of female headed households, the level of security and their sense of social security in society and family. increases.

    Keywords: Security, Sense of Social Security, Social Capital, Cultural Capital, women heads of the household
  • Qualitative Model of Women's Desire for Cosmetic Surgery in the Covid-19 Pandemic Period
    Maryam Nademi, Akbar Talebpour *, Farah Torkaman Pages 177-202
    The current research was conducted using a qualitative approach and phenomenological method based on the grounded theory model in order to sociologically investigate the phenomenon of cosmetic surgery among women. The researched population were women living in Ilam city who had a history of cosmetic surgery during the corona pandemic, and 16 of them were selected using a targeted sampling method, The results of the research related to the causal factors regarding the effects of the corona pandemic on the desire for cosmetic surgery, two opposite effects were identified. Remote working caused by the pandemic has a positive effect on women's willingness to undergo cosmetic surgery, while the negative effects include the fear of contracting the corona virus, the use of masks at work and other public places, and the reduction of ceremonies and visits by relatives and acquaintances, which as a result It has reduced their desire for cosmetic surgery. Also, the findings of the research show that the most concepts related to the qualitative dimensions of women's tendency to cosmetic surgery during the corona pandemic are related to the main dimension of women's negative self-image, and from this point of view, the factor of hiding upper facial defects due to the use of the mask during the pandemic has encouraged them to perform cosmetic surgery on the upper parts of the face. Also, the social isolation caused by Corona, which has been one of the categories of fear of rejection, has encouraged them to undergo cosmetic surgery.
    Keywords: Qualitative method, Grounded theory, Phenomenology, Cosmetic Surgery, Corona pandemic
  • Hossein Aflakifard *, Mohammad Ghalehnoei Pages 203-214
    Introduction

    . The aim of the current research is the effect of cognitive therapy training based on mindfulness on job burnout and quality of life of cultural women working in education and training in Marodasht city.

    Method

    The research method was semi-experimental and pre-test-post-test with a control group. The statistical population of this research included cultural women working in education in Maroodasht city in the academic year of 1402-1401. In order to initially sample in a staged cluster from the schools of Marovdasht city, 6 schools were randomly selected and the cultural women working in those schools who volunteered to participate in the research were placed in two experimental (30 people) and control (30 people) groups by random replacement. were given And they were measured through the job burnout questionnaire and the quality of life of the World Health Organization. The collected data were analyzed at two levels (descriptive statistics and inferential statistics). At the level of statistics, mean and standard deviation were used, and at the level of inferential statistics, covariance analysis was used.

    Findings

    Cognitive therapy training based on mindfulness has a positive effect on reducing job burnout and increasing the quality of life of cultural women working in education in Morvdasht city.

    Discussion

    Cognitive therapy training based on mindfulness as a mode of promoting self-awareness thinking, especially among female teachers working in culture, along with other trainings, can have useful results.

    Keywords: cognitive therapy, mindfulness, Job burnout, Quality of life