فهرست مطالب

فصلنامه زن و جامعه
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 56، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • خدیجه مرادی* صفحات 1-16
    هدف
    زن سنگ بنای خانواده و جامعه است و نقش کلیدی در امنیت روانی و سلامت جامعه ایفا می نماید. حضور هرچند اندک زنان در زندان، محیطی امنیتی همراه با ترس و خشونت، سلامت زنان به ویژه سلامت روان ایشان را تحت تاثیر قرار می دهد و به دلیل نقش زنان در خانواده و جامعه می تواند بر کیفیت زندگی دیگر افراد تاثیر گذارد و باعث بروز آسیب های متعدد دیگر گردد. هدف پژوهش حاضر، شناسایی مشکلات و نیازهای زنان زندانی براساس تجربه زنان و دیگر افراد مرتبط با زندان زنان و همچنین ترسیم وضعیت مطلوب با استفاده از تحلیل قوانین و استانداردهای بین المللی و داخلی در حوزه مدیریت زندان زنان است.
    روش
    رویکرد پژوهش کیفی و در دو گام انجام شده است. در گام نخست قوانین و استانداردهای بین المللی و داخلی تحلیل محتوای کیفی شده و مواد مرتبط با حقوق زنان زندانی شناسایی و استخراج شده اند و در گام دوم، تجربه زیسته زنان زندانی و دیگر افرادی که با زندان زنان مرتبط بوده اند در مصاحبه ها، گزارش ها، فیلم ها و مستندات شناسایی و تحلیل محتوای کیفی شده اند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش مهمترین مشکلات زندان زنان را معرفی کرده و براساس تطبیق آن با قوانین و استانداردهای بین المللی وداخلی راهکارهای برای حل مشکلات شناسایی شده، ارایه و در پایان براساس نتایج پژوهش، پیشنهاداتی ذکر شده است.
    کلیدواژگان: زندان زنان، وضعیت مطلوب، مدیریت زندان زنان، رفتار با زندانی زن، وضعیت موجود
  • کمال جوانمرد*، آزاده موسوی، محمود قرنی صفحات 18-30
    هدف
    این پژوهش با هدف  شناخت رابطه مهارت های اجتماعی و تاب آوری با سلامت روان دانش آموزان انجام شد.
    روش
    پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش توصیفی از نوع همبستگی است با رویکردی کمی انجام شد. جامعه آماری تعداد 2462 نفر دانش آموزان دختر مقطع ابتدایی منطقه20 شهر تهران بود و برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شد و طبق این فرمول تعداد 322 نفر از دانش آموزان انتخاب شدند جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های استاندارد سلامت عمومی GHQ- 28، مهارت های اجتماعی نوجوانان ایندربیتزن وفوستر (1992)، تاب آوری کلاهنن (1996) ، تاب آوری تحصیلی مارتین (2001) استفاده و با  روش نمونه گیری خوشه ای بین افراد نمونه توزیع شد. در این پژوهش برای تجزیه و تحلیل اطلاعات  از نرم افزار spss  نسخه 22 استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها حاکی از آن بود که مهارت های اجتماعی با  با سلامت روان دانش آموزان رابطه معناداری دارد. مهارت های اجتماعی با مولفه های سلامت روان شامل (خود پذیری، خودمختاری و رشد شخصی) رابطه معناداری دارد. تاب آوری با سلامت روان دانش آموزان رابطه دارد مولفه های تاب آوری (تاب آوری اجتماعی، تحصیلی و عاطفی) با سلامت روان دانش آموزان رابطه دارد.
    کلیدواژگان: مهارت های اجتماعی، تاب آوری، سلامت روان، خود پذیری، سلامت عمومی. تاب آوری عاطفی
  • حبیب اکبری نوده، داوود داداش نژاد دلشاد*، مرتضی براتی صفحات 31-46
    هدف از انجام این پژوهش، تعیین اهمیت و نقش آموزه های دینی و حقوق کیفری اسلامی در پیشگیری از جرایم در دختران نوجوان است؛ بدین منظور رویکرد جدید سازمان ملل متحد به عنوان مبنای مقایسه انتخاب شد. این رویکرد متشکل از 5 معیار و تعدادی زیرمعیار می باشد که به عنوان اهداف مورد نظر این سازمان دسته بندی شده اند. با مراجعه به آرای خبرگان اقدام به تهیه فهرستی از مولفه های دینی اثرگذار بر پیشگیری از جرایم شد و این مولفه ها از راه روش سلسله مراتبی فازی مورد مقایسه زوجی و اولویت بندی قرار گرفتند. در انتها، تعمیم پذیری نتایج به روی دختران نوجوان بزهکار (جرایم سبک) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج بیانگر آن بوده است که از دیدگاه خبرگان، مولفه «پرورش وجدان و نفس سرزنشگر» با وزن 69265/0 دارای بالاترین درجه اهمیت و مولفه «تاکید بر توبه و استغفار از گناه» نیز با وزن 21926/0 دارای کم ترین اولویت بوده اند. معیارهای «پیشگیری اولیه» و «پیشگیری وضعی» به ترتیب با وزن فازی 06225/0 و 05756/0 با آموزه های دینی انطباق بیش تری داشته و امکان تحقق راحت تری دارند؛ ولیکن وزن آموزه های دینی برای تحقق اهداف مندرج در معیار «پیشگیری از جرایم سازمان یافته» و «پیشگیری از تکرار جرایم» به ترتیب با اوزان 0325/0 و 0433/0 کم تر است. نکته دارای اهمیت آن است که از دیدگاه دختران نوجوان بزهکار، مولفه «مجازات اسلامی» در جایگاه آخر اهمیت (هشتم) قرار داشته است، در حالی که از دیدگاه خبرگان نیز به عنوان مولفه ششم معرفی شده است؛ هم چنین هر دو گروه مولفه «پرورش وجدان و نفس سرزنشگر» را به عنوان اولویت اول انتخاب کرده اند.
    کلیدواژگان: جرم، آموزه های دینی، حقوق کیفری، دختران نوجوان
  • ریحانه سادات موسوی، حسین معینی*، وحید شرفی صفحات 47-63
    هدف

    رشد سریع عمل های زیبایی در ایران مسیله ای است که اکثر خانواده ها با این موضوع درگیر هستند و نکته ی قابل تامل این است که این عمل ها گاه غیر ضروری و بر اثر فشارهای محیطی و برای نمایش بهتر خود انجام می شود؛  از این رو هدف انجام پژوهش، فهم پدیدارشناسانه تجربه زیسته زنان در مصرف نمایشی است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر روش، جز تحقیقات کیفی، ازنظر رویکرد، اکتشافی، از نظرهدف، کاربردی، از نظر پارادایم، تفسیرگرایی و روش تجزیه وتحلیل آن، پدیدارشناسی کلایزی می باشد. جامعه آماری پژوهش، زنان اصفهانی25-35 ساله هستند که مصرف نمایشی در حوزه خدمات عمل های زیبایی را تجربه کرده اند. برای انتخاب مشارکت کنندگان از شیوه نمونه گیری هدفمند قضاوتی استفاده شد و با پیروی از قاعده اشباع نظری با 20 نفر مصاحبه شد. ابزارگردآوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختاریافته عمیق است. روایی و پایایی یافته های پژوهش با استفاده از شیوه هایی همچون پرانتزگذاری، مراجعه مجدد به مشارکت کنندگان و چک کردن تم های پژوهش با پژوهشگران خبره دانشگاهی بررسی شد.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش، در26 تم کلی دسته بندی شدند که عبارتنداز  فشارخانواده، جو متظاهرانه خویشاوندی، فشارگروهی دوستان، تاثیرگروه مرجع، انتظارات جنس مخالف، داشتن سبک زندگی شیک، بهبود تعاملات، بمباران تبلیغاتی در فضای مجازی، دغدغه زناشویی، جونمایشی در دانشگاه، جهت گیری جامعه به سمت خدمات زیبایی، پیروی از مد، الزام شغلی، تسریع در امور اداری شخصی، بازاریابی بهتر محصولات، کسب پرستیژ اجتماعی، نمایش توان اقتصادی بالا، گرفتن امتیازات مالی، آرزوها و آمال کودکی، تجویز رمال، کمال گرایی، شخصیت سلطه جو، فرار از طعنه و تمسخردیگران،  درمان عزت نفس پایین، هیجان خواهی بالا و اختلال های شخصیتی- روانی.

    نتایج

    ایران در حوزه جراحی زیبایی به عنوان یکی از کشورهای پیشگام جهان شناخته می شود که  بیانگر جهت گیری جامعه به سوی خدمات عمل های زیبایی می باشد؛ از اینرو نتایج این پژوهش می تواند راهنمای مناسبی برای متولیان فرهنگ جامعه برای مدیریت بهتر فرهنگ مصرف نمایشی در حوزه خدمات جراحی زیبایی باشد.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، مصرف، مصرف گرایی، مصرف نمایشی
  • مظفر غفاری*، علی محمدزاده، ابراهیم افتخاری صفحات 65-77
    هدف

    اعتیاد به آرایش و عوامل مرتبط با آن، تا کنون شناسایی نشده و مجهول مانده است؛ بنابراین، مطالعه حاضر با هدف طراحی مدل ساختاری اعتیاد به آرایش در زنان متاهل براساس اختلال بدشکلی بدن، عزت نفس جنسی و هوش بدنی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. نمونه آماری تحقیق شامل 200 نفر (18 تا 50 سال) از مراجعه کنندگان به سالن های آرایشی شهرستان میاندوآب در سال 1401 بودند، که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه اعتیاد به آرایش اسمیت و همکاران ، مقیاس اختلال بدشکلی بدن ربیعی و همکاران، مقیاس عزت نفس جنسی زینا و اسچوارز و مقیاس هوش بدنی اندرسون استفاده شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و آزمون سوبل و بوت استراپ در بستر نرم افزار آماری SPSS (نسخه 21) و AMOS مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    اثر مستقیم هوش بدنی (44/0-)، عزت نفس جنسی (36/0-) و اختلال بدشکلی بدن (45/0) در برآورد اعتیاد به آرایش معنی دار به دست آمد. اثر غیرمستقیم اختلال بدشکلی بدن (14/3=t-value) و عزت نفس جنسی (81/2-=t-value) با نقش واسطه ای هوش بدنی بر میزان اعتیاد به آرایش معنی دار مشاهده شد که در مجموع 41 درصد از واریانس اعتیاد به آرایش از طریق متغیرهای مدل تبیین شدند. با توجه به نقش متغیرهای مطالعه در تبیین مدل ساختاری اعتیاد به آرایش، به نظر می رسد با تقویت عزت نفس جنسی و هوش بدنی و با کاهش علایم اختلال بدشکلی می توان اعتیاد زنان را نسبت به آرایش بهبود داد.

    کلیدواژگان: بد شکلی بدن، اعتیاد، آرایش، عزت نفس جنسی، هوش بدنی
  • نیلوفر سقاباشی نایینی* صفحات 81-93
    هدف

    بین نابرابری های جنسیتی (به عنوان یکی از اشکال نابرابری های بیرونی) و هنجارهای اجتماعی، نوعی رابطه علی دوجانبه وجود دارد که هریک می توانند بنا به ویژگی ها و مکانیسم های زیر بنایی خود موجب تحدید یا تقویت آثار مخرب یکدیگر شوند. بر همین اساس نویسنده پس از شناسایی مکانیسم های رابطه متقابل بین هنجارهای اجتماعی و نابرابری های جنسیتی، در پی انطباق تجربی آن ها با یافته های پژوهش برآمد.

    روش

    در پژوهش حاضر بر اساس روش تطبیقی- طولی، از داده های ثانویه برای 100 کشور در حال توسعه جهان از سال 1980 تا 2019 استفاده شد. زمان پژوهش به دو گام زمانی مجزا تقسیم گردید: (1999-1980) و(2019-2000). تحلیل داده ها با استفاده از روش رگرسیون چند متغیره انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهند که نابرابری جنسیتی چه به طور مستقیم و چه به طور غیر مستقیم (از طریق تاثیر بر خشونت انتشاری) بر پایبندی افراد به پیروی و اجرای هنجارهای اجتماعی، اثر کاهنده ای دارد؛ از سوی دیگر نیز هنجارهای اجتماعی این اثر کاهنده را به طور مستقیم بر نابرابری جنسیتی می گذارند؛ در عین حالی که در  ایدیولوژی «استبداد شایستگی» و طبیعی جلوه دادن نابرابری بین زنان و مردان [طی نوعی سوگیری خاص گرایانه]، به توجیه و مشروعیت بخشی هرچه بیش تر نابرابری جنسیتی کمک می کنند. با این پژوهش می توان نتیجه گرفت که هنجارهای اجتماعی و نابرابری های اجتماعی، اثری دوگانه بر یکدیگر دارند و این بستگی به شرایط و ویژگی های بنیادی آن ها و شدت شان در جامعه دارد.

    کلیدواژگان: نابرابری جنسیتی، هنجارهای اجتماعی، خشونت انتشاری، استبداد شایستگی، مشروعیت بخشی به نابرابری
  • مریم مختاری*، حمید صداقت، ابراهیم فتاح پور صفحات 95-112
    هدف
    اقدام به خودکشی به مثابه یک پدیده پیچیده و چند بعدی که دارای ابعاد مختلفی از جمله روانی، اجتماعی، خانوادگی و فرهنگی است که بر اساس آمار و شواهد مستند به نحو بی سابقه ای افزایش یافته است. این پژوهش به دنبال شناسایی دلایل و زمینه های اقدام به خودکشی زنان شهر یاسوج  می باشد.
    روش
    این پژوهش به دنبال شناسایی دلایل و زمینه های خودکشی زنان شهر یاسوج با استفاده از روش کیفی و رویکرد نظریه مبنایی است. شرکت کنندگان در پژوهش حاضر 10 نفر از زنان 35-15 ساله شهر یاسوج که به دلیل اقدام به خودکشی به اورژانس اجتماعی ارجاع داده شده بودند، که به صورت نیمه ساختاریافته مورد مصاحبه قرار گرفتند و سپس داده های به دست آمده با استفاده از کدگذاری سه مرحله ای باز، مرکزی و انتخابی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان از وجود 9 مقوله اصلی در اقدام به خودکشی است که عباتنداز: «مواجهه با خشونت»، «خانواده نابسامان»، «مشکلات روان شناختی»، «سنت گریزی»، «مهارت های مقابله ای ناکارآمد»، «جبران کاستی ها»، «فشار هنجاری»، «بازتولید شرایط» و «سهم خواهی». مقوله هسته پژوهش نیز «خودکشی عملی نیت مند تا کنشی رهایی بخش» می باشد.
    کلیدواژگان: اقدام به خودکشی، زنان، نظریه زمینه ای، یاسوج
  • سوسن سهامی* صفحات 113-124
    مقدمه و هدف
    قتل های خانوادگی یکی از آسیب های اجتماعی است که هر سال در سراسر دنیا قربانیان زیادی را به خود اختصاص می دهد. در سالهای اخیر قتل به خاطر مسایل ناموسی به عنوان یک مسایل اجتماعی مطرح شده که حوزه های علمی بسیار  به آن پرداخته اند با توجه به ماهیت این کنش برساخت اجتماعی قتل های خانوادگی  سعی دارد با دیدی انتقادی ماهیت این نوع قتل را به پرسش بگیرد برساخت اجتماعی ما را برآن می دارد که جدی تر بیندیشیم و برداشت های متفاوت روانی و اجتماعی از این پدیده را ارایه دهیم . در این مقاله قتل خانواده گی بعنوان یک کنش اجتماعی معنادار که با انگیزه های ذهنی خاص صورت می گیرد در نظر گرفته می شود براین اساس فهم عوامل موثر بر قتل خانواده گی در یک بستر معنای خاص، توسط کنشگران درگیر در این پدیده مورد واکاوی قرار می گیرد. هدف این پژوهش، واکاوی مجاری و بر ساخت قتل خانوادگی از منظر افراد درگیر در این مسیله است .
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر با روش کیفی و با تکنیک مطالعه موردی است، ابزار تحقیق مصاحبه نیمه ساختار بوده و برای تحلیل یافته ها از تکنیک نظریه پایه ور(گراندد تیوری) استفاده شده است. مورد مطالعه زن قربانی است که متاهل و دارای یک فرزند است. که توسط همسرش به قتل رسیده.
    یافته ها
    در این بخش مصاحبه های مورد واکاوی قرار گرفته است به طورکلی در خلال تحلیل کیفی با اجرای مراحل کدگذاری باز، محوری و گزینشی به ترتیب 146 مفهوم و  11مقوله عمده: ازدواج زود هنگام و درون گروهی ، وابستگی زیاد به خانواده پدری، بیماری جسمی و روانی ، تحصیلات پایین، اعتقادات مذهبی ضعیف، روابط زناشویی ضعیف، فشار نقش قربانی زن، تغییر نیاز ها، ابراز ناخوشایندی از شیوه زندگی استخراج شدند، مهارت های زندگی، صمیمت زوجین و .. سپس، مقوله های مذکور در قالب یک مقوله هسته ای "بازاندیشی خشونت مجاز "ترسیم و مورد بحث قرار گرفتند.  
    بحث و نتیجه گیری
    فرهنگ، هنجارهای خانواده  و عوامل اجتماعی متعددی در برساخت کنش قتل خانوادگی پدیدار گشته است، بنابراین جهت بازاندیشی در قتل های خانوادگی که به لحاظ برخی هنجارهای فرهنگ سنتی مجاز شمرده می شود جامعه روستایی نیازمند حمایت و آموزش است اختصاص آموزش خانواده با پروتکل های مناسب در کاهش قتل های خانوادگی تاثیر گذار خواهد بود. بنابراین اجرای برنامه های آموزش گروهی به زوج های جوان در روستاها و توسعه کسب و کارهای خانگی برای زنان و مردان روستایی در بیکارهای فصلی یا دوره های خشکسالی سلامت خانواده های روستایی را بهبود خواهد داد.
    کلیدواژگان: برساخت اجتماعی، زن قربانی، قتل خانوادگی، رابطه فرا زناشویی
  • مهری قربانیان*، سید علی هاشمیان فر، منصور حقیقتیان صفحات 135-148
    هدف

    این پژوهش با هدف شناخت رابطه بین تاب آوری و مهارت های زندگی زنان سرپرست خانواده شهر اصفهان صورت پذیرفته است. جامعه آماری این پژوهش شامل زنان سرپرست خانواده شهر اصفهان (کمیته امداد امام و سازمان بهزیستی) می باشد

    روش

    پژوهش ازنوع کمی و به روش پیمایشی می باشد ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش 2 پرسشنامه (پرسشنامه تاب آوری و پرسشنامه مهارت های زندگی زنان) می باشد . روایی ابزار این پژوهش پس از تدوین نهایی و تایید استاد راهنما با استفاده از نظرت اساتید محترم در گروه جامعه شناسی دانشگاه، اعتبار صوری انجام شده و اعتبار محتوا هم به قضاوت متخصصان مورد تایید قرارگرفته است. پایایی ابزار پژوهش نیز بر اساس آزمون آلفای کرونباخ برای پرسشنامه تاب آوری 78/0 و برای مهارت های زندگی 75/0 به تایید رسیده است.حجم نمونه با استفاده از نرم افزار SAMPLE POWER  spssبرابر با 270 نفر و شیوه نمونه گیری ، سهمیه ای می باشد. ابزار تجزیه وتحلیل نرم افزار آماری (1968محصول شرکت IBM)SPSS & AMOS بوده است.

    یافته ها

    یافته های  پژوهش نشان می دهد؛ 37 درصد از عامل تغییرات مهارتهای زندگی مربوط به متغیر تاب آوری و مولفه های آن (ظرفیت و توانایی تطبیق، بازتوانی و احیاء، ظرفیت تحمل و جذب فشار، سرعت بازگشت به شرایط عادی) می باشد ومقدار سطح معناداری نیز در خروجی نرم افزار و در کادر وزن های رگرسیونی نیز برابر با 0001/0 گزارش شده است. بنابراین می توان مهارتهای زندگی را بر اساس تاب آوری در جامعه آماری پیش بینی نمود. همچنین با توجه به اینکه تاب آوری مفهومی چندبعدی است ، فرهنگ کلی جامعه، خرده فرهنگها، خانواده ها، مدارس، مراکز آموزش عالی و حمایتهای اجتماعی مناسب می تواند در توانایی تاب آوری افراد موثر باشد. بنابراین پیشنهاد می شود از آن جا که تاب آوری به عنوان متغیری کارآمد وموثر برای افزایش سلامت روان، خوش بینی و رضایت از زندگی زنان سرپرست خانوار محسوب می شود، لذا ارگانهای دخیل در این بخش ، آموزش تاب آوری را در دستور کار خود قرار دهند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، مهارت های زندگی، زنان سرپرست خانواده، شهر اصفهان
|
  • Khadije Moradi * Pages 1-16
    Although female prisoners make up two to three percent of the total population of prisoners in the country, but due to the important role they play in the family as well as the society, they play a very effective role in improving or reducing the quality of life of people in a society. Improper management of women's prisons and inappropriate treatment of female prisoners can affect their physical health and especially their mental health and cause many other harms to their family and society. The purpose of the current research is to outline the favorable status of prison management and proper treatment of female prisoners, as well as to identify the most important problems in women's prisons (outline of the current status) in Iran. The approach of research is qualitative and the method of research is qualitative content analysis of international and domestic standards, laws and guidelines. The research results have introduced the most important problems of women's prisons. Based on drawing the favorable status, the solutions to solve the identified problems are presented, and at the end, based on the research results, suggestions are presented.
    Keywords: women', favorable status, management of women', s prison, treatment of female prisoners, current status
  • Kamal Javanmard *, Azadeh Mosavi, Mahmoud I Qorani Pages 18-30
    This research was conducted with the aim of explaining the relationship between social skills and resilience with students' mental health. The research was conducted in terms of practical purpose and in terms of descriptive-analytical survey type with a quantitative approach. The statistical population was 2462 female elementary school students in the 20th district of Tehran, and Cochran's formula was used to determine the sample size, and according to this formula, 322 students were selected to collect information from the GHQ-28 general health standard questionnaires, skills Inderbitzen and Foster's (1992) adolescents' social skills, Kalahanen's resilience (1996), Martin's academic resilience (2001) were used and distributed among the sample by cluster sampling method. In this research, spss software version 22 was used for data analysis. The findings indicated that social skills have a significant relationship with students' mental health with a coefficient of 0.272. Also, social skills had a significant relationship with mental health components including (self-acceptance, autonomy and personal growth). The continuation of the results also showed that resilience is related to the mental health of students with a coefficient of 0.270. Also, resilience components (social, academic and emotional resilience) were related to students' mental health. Also, with a confidence level of 95% and P<0.05, it can be said that the level of resilience and mental health of students can be predicted based on social skills
    Keywords: social skills, Resilience, Mental Health, self-acceptance, general health. emotional resilience
  • Habib Akbari Noodeh, Davood Dadashnejad Delshad *, Morteza Barati Pages 31-46
    The purpose of this research is to determine the importance and role of religious teachings and Islamic criminal law in preventing crimes among teenage girls. This approach consists of 5 criteria and a number of sub-criteria which are categorized as the objectives of this organization. By referring to the opinions of experts, a list of religious components affecting the prevention of crimes was prepared. These components were paired and prioritized through the fuzzy hierarchical method. Finally, the generalizability of the results to delinquent teenage girls (light crimes) was evaluated. The results have shown that from the experts' point of view, the component "cultivation of conscience and self-reproach" with a weight of 0.69265 has the highest degree of importance and the component "emphasis on repentance and forgiveness of sins" with a weight of 0.21926 has the lowest priority. The criteria of "primary prevention" and "conditional prevention" with fuzzy weights of 0.06225 and 0.05756, respectively, are more compatible with religious teachings and have the possibility of easier realization. However, the weight of religious teachings for the realization of the goals listed in the criterion of "prevention of organized crimes" and "prevention of repetition of crimes" is less with the weights of 0.0325 and 0.0433, respectively. The important point is that from the point of view of delinquent teenage girls, the "Islamic Punishment" component was in the last place of importance (eighth), while from the experts' point of view, it was introduced as the sixth component.
    Keywords: crime, Religious Teachings, Criminal Law, Teenage Girls
  • Reyhaneh Mosavi, Hossein Moeini *, Vahid Sharafi Pages 47-63

    The purpose of the research is to understand the phenomenological experience of women in theatrical consumption.

    Research Methodology

    In terms of method, except qualitative research, in terms of approach, exploratory, in terms of goal, applied, in terms of paradigm, except interpretivism and its analysis method, Claesian phenomenology. The statistical population of the research is Isfahani women aged 25-35 who have experienced dramatic consumption in the field of beauty services. To select the participants, a judgmental purposeful sampling method was used and interviews were conducted with 20 people following the rule of theoretical saturation. The data collection tool is semi-structured in-depth interview. The validity and reliability of the findings were checked using methods such as bracketing, revisiting the participants and checking the research themes with expert academic researchers.

    Results

    The data collection tool is a semi structured in depth interview, then the findings of this research were identified in twenty six general themes, which are: expectations of the opposite sex, marital concerns, Family pressure, Pretentious atmosphere of kinship, group pressure of friends, influence of the reference group, having a fashionable lifestyle, improving interactions, advertising bombardment in cyber space, theatrical atmosphere in the university, society's orientation towards beauty services, following fashion, job requirement, speeding up personal administrative affairs, better marketing of products, gaining social prestige, showing high economic power, Getting financial benefits, childhood wishes and hopes, magician prescription, perfectionism, domineering personality, low self-esteem treatment, Escape from sarcasm and ridicule of others, High excitement, personality disorders- mental

    Keywords: Consumption, Consumerism, Conspicuous Consumption Phenomenology
  • Mozaffar Ghaffari *, Ali Mohammadzadeh, Ebrahim Eftekhari Pages 65-77
    Introduction

    Little is known about the factors associated with the desire for makeup addiction. Therefore, the aim of this study was to design a structural model of married women' makeup addiction based on body dysmorphic disorder, sexual self-esteem and body intelligence.

    Methods

    The research method applied in this study was correlational with the type of structural equations. Participants statistical of the present study include 200 clients of beauty centers (18 to 50 years old) at Miandoab city in 2022, that have been selected by convenience sampling. Smith and Et al.'s makeup addiction scale, Rabiei et al.'s body dysmorphic questionnaire, Zeanah and Schwarz's sexual self-esteem scale, and Anderson's body intelligence scale were used for data collection. The data were analyzed by Pearson correlation coefficient, Sobel and Bootstrap test, through statistical software (SPSS version 21) and AMOS.

    Findings

    The direct effect of body intelligence (-0.44), sexual self-esteem (-0.36) and body dysmorphic disorder (0.45) in the estimation of makeup addiction was significant. Also, the indirect effect of body dysmorphic disorder (t-value=3.14) and sexual self-esteem (t-value=-2.81) mediated by body intelligence was significant. and total of 41% of the variance of makeup addiction is explained through model variables.

    Conclusion

    Considering the role of the body dysmorphic disorder, sexual self-esteem and body intelligence variables in explaining the makeup addiction model, it seems that by strengthening sexual self-esteem and body intelligence and by reducing the symptoms of body dysmorphic disorder, women's addiction to makeup can be treated.

    Keywords: Body Dysmorphic, Makeup Addiction, Body Intelligence, Sexual, Self-esteem
  • Niloofar Saghabashi Naeni * Pages 81-93
    Introduction

    The interconnectedness between gender inequalities, which constitute a type of external inequality, and social norms engenders a mutually influential cause-and-effect relationship, whereby the inherent features and mechanisms of each factor can either impede or intensify the detrimental consequences of the other. Consequently, subsequent to identifying the mechanisms that govern the reciprocal association between social norms and gender inequalities, this research endeavored to validate them through empirical investigation.

    Materials and Methods

    The current investigation employs the comparative-longitudinal approach and utilizes secondary data obtained from 100 developing nations across the globe between 1980 and 2019. The research duration was compartmentalized into two distinct time intervals, namely 1980-1999 and 2000-2019. The multivariate regression method was employed for the purpose of data analysis.

    Results

    The findings of the study indicate that gender inequality exerts a diminishing impact on individuals' adherence to and application of established social norms, both directly and indirectly through its influence on the incidence of difussive violence. Conversely, social norms exert a diminishing influence on gender inequality. However, they simultaneously endorse and legitimize gender inequality through the "tyranny of merit" ideology and the naturalization of gender-based disparities via particularistic biases.

    Conclusion

    The findings of this study allow for the assertion that reciprocal interactions exist between social norms and social inequalities, with their manifestation being contingent upon the respective conditions and fundamental attributes of each, as well as their degree of prevalence within a given societal context.

    Keywords: Gender Inequality, Social Norms, Diffusive Violence, Tyranny of Merit, Legitimization of Inequality
  • Maryam Mokhtari *, Hamid Sedaghat, Ebrahim Fattahpour Pages 95-112
    Background
    Attempting suicide as a complex and multi-dimensional phenomenon that has various dimensions such as psychological, social, family and cultural, which has increased in an unprecedented manner based on statistics and documented evidence. This research seeks to identify the reasons and contexts of women committing suicide in Yasouj city.
    Methods
    This research seeks to identify the reasons and contexts of women committing suicide in Yasouj using qualitative method and grounded theory approach. The participants in the current research were 10 women from Yasouj city, who were interviewed in a semi-structured manner, and then the resulting data were analyzed using three-stage open, central and selective coding.
    Results
    The findings show the existence of 9 main categories in the suicide attempt, which are: "Encounter with violence", "Disordered family", "Psychological problems", "Aversion to tradition", "Ineffective coping skills". , "compensation for shortcomings", "normative pressure", "reproduction of conditions" and "covetousness". The core category of the research is "intentional practical suicide to liberating action".
    Conclusion
    As a result, the reason for committing suicide by women can be explained as follows: Some women view suicide as a tool through which they intend to influence the environment and people by their actions in order to achieve their goals, which these goals are considered by people. Different is different. But there were other women who considered suicide in times of anger or bitter moments of life as a way to overcome this misery and reach mental and psychological peace.
    Keywords: Attempted suicide, Women, Grounded theory, Yasouj
  • Sousan Sahami * Pages 113-124
    Introduction
    Family murders are one of the social harms that claim many victims all over the world every year. In recent years, society has raised murder due to honor issues as a social issue. Many scientific fields have addressed it.
    Materials and Methods
    The current research is qualitative and a case study. The research tool is a semi-structured interview.
    Findings
    In this section, we analyzed the interviews during the qualitative analysis. We implemented open, central, and selective coding stages. We identified 11 major categories: early and intra-group marriage, high dependence on paternal family, physical and psychological illness, low education, weak religious beliefs, weak marital relations, pressure of the woman's role as a victim, changing needs, expression of unpleasantness from the way of life, life skills, and couple's intimacy. Finally, we combined the mentioned categories into a nuclear category. We drew and discussed "Rethinking authorized violence."
    Conclusion
    culture, family norms, and several social factors have emerged in the construction of family murder. Therefore, to reconsider family murders, which some traditional cultures consider permissible, the rural community needs support and education. A family with proper protocols will be effective in reducing family murders. Therefore, implementing group training programs for young couples in villages will improve the health of rural families. Additionally, developing home businesses for rural women and men during seasonal unemployment or drought periods will also help.
    Keywords: Qualitative analysis, Familial, Individual Factors, Extra Marital Relationship
  • Mehri Ghorbaniyan *, Seyedali Hashemianfar, Mansor Haghighatian Pages 135-148

    This study aims to know the relationship between resilience and life skills of women heads of households in Isfahan city. The research is quantitative and of the survey method. The data collection tool in this research is 2 questionnaires. The face validity of this research tool has been done after the final edit and approval of the doctoral supervisor using the opinion of respected professors in the sociology department of the university, and also, the content validity has been confirmed by the judgment of experts. Additionally, the reliability of the research tool has been confirmed based on Cronbach's alpha test of 0.78 for the resilience questionnaire and 0.75 for life skills.The statistical population of this study includes women heads of households in Isfahan city the sample size in this research, using SPSS SAMPLE POWER software, is 270 people and the sampling method is quota sampling. The analytics tool for this research was SPSS & AMOS statistical software. The findings in this research show that 37% of the factors of changes in life skills are dependent on resilience variable and its components and the value of the significance level is also reported as 0.0001 in the output of the software and the box of regression weights. Therefore, life skills can be predicted based on resilience in the statistical population. Moreover, considering that resilience is a multi-dimensional concept, the general culture of the society, subcultures, families, schools, higher education institutions, and proper social supports can be effective in people's resilience ability

    Keywords: Resilience, life skills, Women Heads of Households, Welfare