فهرست مطالب

پژوهشنامه تربیتی
سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 73، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رحیم سلگی، فریبرز باقری*، حسن احدی صفحات 1-24

    اختلال نافرمان مقابله‏ای از شایع ترین اختلالات روانشناختی دوران کودکی می باشد که تاثیرات نامطلوبی بر تعاملات خانواده دارد که نیازمند شناسایی صحیح می باشد. از این رو پژوهش حاضر با هدف مقایسه میزان ماندگاری آموزش مبتنی بر رابطه والد کودک با آموزش مدیریت والدین بر بهبود روابط والد کودک صورت گرفت. این پژوهش به صورت نیمه آزمایشی (پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل به همراه پیگیری) انجام گرفت. در این پژوهش جامعه آماری شامل کلیه والدین کودکان 5-11 ساله مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای شهر تهران می باشد. جهت اجرای پژوهش تعداد 45 نفر از مادران کودکان مبتلا به اختلال نامبرده که برای درمان کودکانشان مراجعه کرده بودند به صورت نمونه گیری دردسترس در پژوهش مشارکت داده شدند. سپس جهت ارزیابی پیش آزمون و قبل از اجرای مداخله، مادران پرسشنامه علایم رفتاری کودکان و پرسشنامه طرد و پذیرش والدین را تکمیل کردند. در مرحله بعد دو گروه آزمایشی و مداخله درمانی را به همراه دارو درمانی دریافت کردند و گروه کنترل صرفا دارو درمانی را دریافت کرد. در انتهای مداخله نیز پرسشنامه های مذکور در مراحل پس آزمون و پیگیری توسط مادران تکمیل شد. داده ها نیز از طریق آزمون آماری کالموگروف-اسمیرنوف، شایپرو-ویلک، تحلیل واریانس و مقایسه زوجی میانگین‏ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که آموزش گروهی مبتنی بر رابطه والد_کودک و آموزش مدیریت والدین در بهبود روابط والد-کودک در کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای به صورت معنادار در مراحل پس آزمون و پیگیری موثر بوده است و مقایسه زوجی نیز نشان داد که اثر درمان در طول زمان ماندگار است.

    کلیدواژگان: آموزش، اختلال نافرمانی مقابله ای، مداخلات مبتنی بر رابطه والد-کودک، آموزش مدیریت والدین
  • حمید ولی اللهی رودباری، عصمت رسولی*، لادن سلیمی صفحات 25-64

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و الویت بندی مولفه های رفتار شهروندی سایبری، تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات و عدالت آموزشی در نظام آموزشی و ارتباط آنها با یکدیگر انجام شد. روش تحقیق کیفی - کمی - اولویت بندی، جامعه آماری در بخش کیفی، مدیران نظام آموزش و پرورش، اعضاء هییت علمی در مراکز آموزش عالی، در بخش کمی معلمان مدارس دوره دوم متوسطه مازندران، در 400 مدرسه بتعداد 6420 نفر و در بخش الویت بندی، اعضاء هییت علمی و مدیران عالی آموزش و پرورش استان مازندران بودند. در بخش کیفی از روش نمونه گیری غیرتصادفی" هدفمند"، تعداد 20 نفر، در بخش کمی با روش خوشه ای نسبی بر اساس فرمول کوکران، تعداد 364 نفر و در بخش اولویت بندی، تعداد 25 نفر با روش هدفمند، انتخاب شدند. داده ها در بخش کیفی از طریق تکنیک دلفی با پرسشنامه نیمه ساختاریافته و ساختاریافته، در بخش کمی از طریق مدلسازی معادلات ساختاری با پرسشنامه 92 گویه ای و در بخش اولویت بندی، از طریق تکنیک دیماتل با پرسشنامه های ماتریسی، استخراج شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS و AMOS و DEMATEL SOLVER استفاده شد. یافته ها نشان داد که رفتار شهروندی سایبری با عدالت آموزشی و کاربست ICT و عدالت آموزشی با کاربست ICT، رابطه معنادار و مثبتی داشته و عدالت آموزشی در رابطه رفتار شهروندی سایبری با عدالت آموزشی و کاربست ICT، نقش میانجی را ایفا نمود.

    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سایبری، عدالت آموزشی، کاربست فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • غلامرضا رئیسی خیرآبادی، فریبا کریمی*، نرگس سعیدیان صفحات 65-88

    هدف از پژوهش حاضر، آسیب شناسی مسیولیت پذیری دانش آموزان مدارس دوره ابتدایی بود. روش پژوهش به شیوه کیفی و با استفاده از تحلیل محتوای کیفی مصاحبه ها انجام شد. داده ها با استفاده از تکنیک مصاحبه نیمه ساختاریافته و معیار اشباع نظری در بین 13 نفر از متخصصان آموزش ابتدایی و اساتید روان شناسی حوزه کودک و نوجوان انجام شد. و ضمن تحلیل محتوا و مضامین نسبت به استخراج مولفه ها و عناصر آسیب شناسی مسیولیت پذیری دانش آموزان اقدام شده است. جامعه آماری کلیه مدیران، معلمان و کارشناسان دوره ابتدایی در استان های تهران، اصفهان و یزد بودند که از بین آن ها به صورت تصادفی طبقه ای متناسب با حجم تعداد 480 نفر انتخاب گردید. یافته های به دست آمده شامل 98 کد مفهومی بود که در 6 مفهوم اصلی با مفاهیم فرعی متفاوت دسته بندی گردید. مفهوم اصلی شامل آسیب های مربوط به نظام آموزشی با 2مفهوم فرعی و 12 کد مفهومی، آسیب های مربوط به آموزشگاه با 2 مفهوم فرعی و 16 کد مفهومی، آسیب های مربوط به خانواده با 4 مفهوم فرعی و 33 کد مفهومی، آسیب های مربوط به دانش آموز با 2 مفهوم فرعی و 18 کد مفهومی، آسیب های مربوط به فضای مجازی با 2 مفهوم فرعی و 9 کد مفهومی، و عوامل فرهنگی و تربیتی با 2 مفهوم فرعی و 10 کد مفهومی به دست آمد. بنابراین، نتیجه گیری می شود که آسیب شناسی وضعیت موجود مسیولیت پذیری در مدارس نظام آموزش و پرورش کشور، ضرورتی اجتناب-ناپذیر است؛ چرا که بهبود فرآیندهای یاددهی و یادگیری و در نتیجه موفقیت دانش آموزان به میزان مسیولیت-پذیری و پذیرش تعهد در جنبه های مختلف آموزشی و اجتماعی وابسته است.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری، آسیب های نظام آموزشی، خانواده، فضای مجازی، عوامل فرهنگی و تربیتی
  • سید علی میرلوحی*، طاها عشایری، طاهره جهان پرور، مریم امین صفحات 88-110
    زمینه و هدف

    وندالیسم دانش آموزی، مسیله اجتماعی به معنای رفتارمخربانه؛ اخلال گرانه و غیرقانونی با هدف ضربه زدن به اموال عمومی و نظم اجتماعی است. هدف اصلی پژوهش مطالعه عوامل موثر بر رفتار وندالیسم در بین دانش آموزان است.

    روش تحقیق:

     روش پژوهش فرا تحلیل (cma2)؛ جامعه آماری (45 مورد)؛ حجم نمونه 23 پژوهش؛ روش نمونه گیری از نوع تعمدی و غیر احتمالی؛ بازه زمانی 1378 الی 1400 است.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که در سطح خرد (عوامل خانوادگی: انسجام خانوادگی، حمایت عاطفی خانوادگی، جامعه پذیری در خانواده، پایگاه اقتصادی-اجتماعی، سرمایه فرهنگی)، میانه (عوامل مدرسه ای: تعامل اجتماعی، مشارکت اجتماعی، احساس تعلق اجتماعی، اعتماد اجتماعی، کنترل اجتماعی، سرمایه اجتماعی) و در سطح کلان (عوامل جامعه ای: نارضایتی اجتماعی، محرومیت نسبی، هم نشینی افتراقی، آنومی اجتماعی-سیاسی) بر رفتار وندالیسم دانش آموزان تاثیر معنی داری دارد.

    نتیجه

    درنهایت با اصلاح و مدیریت الگوهای آموزشی مدرسه؛ تقویت ساختار نهاد خانواده و کاهش مشکلات جامعه (فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی) می توان از بروز رفتار وندالیسم جلوگیری کرد.کلیدواژگان: آنومی اجتماعی؛ دانش آموزان؛ هویت قومی؛ وندالیسم.

    کلیدواژگان: آنومی اجتماعی، دانش آموزان، هویت قومی، وندالیسم
  • صاحبه ایزدپناه، حمید ماجدی*، حسین ذبیحی صفحات 111-136

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی شاخص ها و مولفه های محیط روانی انجام گرفت. روش پژوهش کمی و کیفی و از جهت نتایج کاربردی است. در مطالعات میدانی، از نمونه در دسترس 180 نفری دانش آموزان دختر داوطلب دبیرستانی، سال تحصیلی 98-97 در شهر گرگان استفاده شد. تعداد نمونه با توجه به در دسترس بودن و مناسب بودن حداقل تعداد 100 تا 150 نمونه برای مطالعات مدلسازی، در نظر گرفته شد. بررسی داده ها از طریق مدلسازی و تحلیل عامل تاییدی مرتبه دوم صورت گرفت. پایایی ترکیبی مقیاس اصلی 0.97 و روایی همگرا 0.77، گزارش شد. براساس نتایج، شاخص های شش گانه محیط روانی قادر به توصیف مقیاس استاندارد "چه اتفاقی در این مدرسه می افتد؟"در نمونه مورد بررسی بود. کلیه عوامل و مولفه ها از لحاظ آماری معنادار گزارش شد، شاخص های حس تعلق(0.94)، شفافیت قوانین مدرسه(0.93)، پذیرش تفاوت و گوناگونی(0.90)، گزارش مشکلات(0.86)، روابط همسالان(0.85) و پشتیبانی معلمان(0.78) به ترتیب می تواند به تبیین مقیاس محیط روانی از نظر دانش آموزان به عنوان مهم ترین کاربران فضای آموزشی بپردازد. پس از اولویت بندی شاخص ها و مولفه های محیط روانی براساس مقیاس استاندارد، تعدادی راهکار پیشنهادی برای ایجاد فضای کیفیت گرا مانند ایجاد فضاهایی برای ارتباط گروه های سنی مختلف در مدرسه و ایجاد نمایشگاه هایی جهت آشنایی و احترام به فرهنگ های مختلف ارایه شد.

    کلیدواژگان: حس تعلق، امنیت روان، روابط همسالان، فضای کیفیت محور
  • غلامرضا کاظمی، قاسم مدرسی*، سید جمال عطاری صفحات 137-164

    در این پژوهش به بررسی رابطه بین هویت مذهبی و عوامل نسبیت با میزان اعتماد به نفس در بین دانشجویان رشته زبان انگلیسی پرداخته شد. پژوهش حاضر از روش تحقیق آمیخته غیر همزمان و ترتیبی بهره جست که وزن اصلی یه داده های کمی اختصاص یافت. جامعه آماری بخش کیفی شامل 45 دانشجوی رشته زبان انگلیسی و 20 نفر کارشناس رشته روانشناسی و آموزش زبان از دانشگاه های مختلف ایران بر اساس اشباع داده می باشد. روش گردآوری داده ها در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختار یافته بود. نتایج کیفی این پژوهش پس از مشخص کردن پایایی درون موضوعی، 14 کد مشترک بدست داد. جامعه آماری بخش کمی شامل 163 دانشجوی رشته زبان انگلیسی از براساس نمونه گیری دردسترس می باشد. ابزار گردآوری داده ها در بخش کمی شامل پرسش نامه محقق ساخته هویت مذهبی، پرسش نامه عوامل نسبیت و پرسش نامه اعتماد به نفس است. برای طراحی و اعتبارسنجی پرسش نامه هویت ملی از بررسی عامل و مدل سازی معادلات ساختاری توسط نرم افزارهای SPSS نسخه 22 و AMOS نسخه 20 استفاده شد. با استفاده از کرانباخ آلفا، ضریب پایایی 82/0برای کل گویه ها شامل34 گویه مشخص گردید. پرسش نامه نهایی شامل چهار مولفه به نام های هویت مذهبی ایده ال، هویت مذهبی واقعی، هویت مذهبی باید و هویت مذهبی ترس می باشد. سپس، نتایج بدست آمده از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین هویت مذهبی و عوامل نسبیت با میزان اعتماد به نفس آنها رابطه مثبت زیادی وجود دارد. ارزش های مذهبی کمک می کنند یادگیرنده در مواجهه با ناکامی، بیشتر تلاش کند و موفقیت های اندک منجر به افزایش اعتماد به نفس گردد.

    کلیدواژگان: هویت مذهبی، عوامل نسبیت، اعتماد به نفس، یادگیرندگان زبان انگلیسی
  • فاطمه زینالی، رقیه وحدت*، سید عبدالله حجتی صفحات 165-184

    هدف پژوهش حاضر تبیین و اعتبارسنجی شاخص ارزشیابی برنامه درسی کوانتومی در رشته ی آموزش ابتدایی دانشگاه فرهنگیان با روش پژوهش «آمیخته از نوع اکتشافی» .جامعه آماری در گام اول متخصصان علوم تربیتی، روانشناسی، مدرسان تکنولوژی آموزشی و فیزیک به تعداد 16 نفرکه به روش هدفمند و مدل گلوله برفی گزینش شدند.در مرحله اعتبارسنجی، جامعه آماری 81 نفر از اساتید دانشگاه فرهنگیان، 77 نفر اساتید، دانشجویان دکترای برنامه درسی دانشگاه های ارومیه، متخصصان برنامه درسی اداره آموزش و پرورش استان آذربایجان غربی بودند.گردآوری داده ها به ترتیب با روش های فیش برداری، مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه انجام وروایی پرسشنامه با قضاوت متخصصان و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ (α=0.784) تایید گردید.تجزیه و تحلیل داده ها با روش های تحلیل نظام مند متون، رویکرد تحلیل مضمون در نرم افزار MAXQDA نسخه 10 و برای اعتبارسنجی از آزمون خی دو در نرم افزار SPSS استفاده شد.طبق یافته های تحلیل نظام مند متون ویژگی های عنصر ارزشیابی در چهار مضمون اصلی شامل«هدف»؛ «ماهیت»؛ «روش/ابزار»؛ و «جایگاه ارزشیابی شونده/ارزشیابی کننده» و دوازده مضمون فرعی بودند؛ یافته های مصاحبه نیمه ساختاریافته نشان داد نظر متخصصان در چهار مضمون اصلی و یازده مضمون فرعی می توان تنظیم نمود.یافته های آزمون خی دو تفاوت معناداری بین دیدگاه دو گروه درباره مناسب بودن ویژگی های «عنصر ارزشیابی» برنامه درسی کوانتومی وجود ندارد(p<0.05)، و بیش از هفتاد درصد متخصصان ویژگی های ارایه شده را قبول دارند و آنها را مناسب می دانند.با توجه به نتایج برنامه درسی مبتنی بر پارادایم کوانتومی، عنصر ارزشیابی ویژگی هایی دارد که در عرصه ی تعلیم و تربیت، یکی از نوآوری های مهم با رویکردی هم افزا ایجاد می-کند

    کلیدواژگان: برنامه درسی کوانتومی، نظریه کوانتوم، عنصر ارزشیابی، هدف، ماهیت
  • فرهاد نورایی، محمد صالحی*، ترانه عنایتی صفحات 185-210

    هدف پژوهش، تاثیر هوش هیجانی و سازمانی بر کارآفرینی دانشگاهی می باشد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و بر اساس روش، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری شامل اعضای هیات علمی دانشگاه های آزاد اسلامی استان گلستان دارای حداقل مدرک دکترای تخصصی با مرتبه استادیاری که 638 نفر بودند .حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 240 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای بر حسب درجه واحد دانشگاهی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه کارآفرینی دانشگاهی محقق ساخته و پرسش نامه هوش هیجانی برادبری و گریوز و پرسش نامه هوش سازمانی آلبرخت بود. روایی صوری و محتوایی ابزار توسط متخصصان بررسی و به تایید رسید. پایایی پرسشنامه کارآفرینی دانشگاهی، هوش هیجانی و هوش سازمانی به ترتیب برابر 71/0، 72/0 و 80/0 محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی تک نمونه ای، تحلیل عاملی اکتشافی و معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار SPSS و لیزرل استفاده شده است. بر اساس نتایج تحلیل عاملی اکتشافی و بار عاملی محاسبه شده، کارآفرینی دانشگاهی دارای سه بعد سازمانی، فردی و گروهی و 10 مولفه جوسازمانی، شایستگی سازماندهی و قصد کارآفرینی؛ شایستگی ارتباطی، شایستگی راهبردی و شایستگی حرفه ای؛ تمایل به کارآفرینی، شایستگی تعهدی، شایستگی شخصی و شایستگی مفهومی می باشد. نتایج پژوهش نشان داد که میانگین به دست آمده از بررسی وضعیت متغیرهای کارآفرینی دانشگاهی، هوش سازمانی و هوش هیجانی به طور معناداری پایین‎تر از میانگین نظری قرار دارد. نتایج مدل معادلات ساختاری نشان داد هوش هیجانی و سازمانی بر کارآفرینی دانشگاهی تاثیر داشته شاخص های برازندگی مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: هوش سازمانی، هوش هیجانی، کارآفرینی دانشگاهی
  • محدثه فدائی، محمود مهرمحمدی*، سید رضا صالحی امیری، محمدمهدی ذوالفقارزاده صفحات 211-246

    مقاله حاضر درصدد طراحی الگوی سیاست گذاری های تربیتی در آموزش و پرورش کشور با تاکید بر نهاد خانواده، با استفاده از روش کیفی «داده بنیاد» مبتنی بر ابزار «مصاحبه» بوده است. جامعه هدف پژوهش، خبرگان و متخصصان در حوزه سیاست گذاری تربیتی و نیز خانواده (مشتمل بر مدیران حوزه آموزش وپرورش و نیز اساتید و مطلعین دانشگاهی در حوزه سیاست گذاری و خانواده) بوده اند که از میان آن ها 15 نفر با روش اشباع نظری و به شکل نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی انتخاب شدند. یافته های این مطالعه مبین آن است که طراحی الگوی سیاستگذاری تربیتی با تاکید بر نهاد خانواده، مبتنی بر پدیده محوری «سیاستگذاری مشارکتی چند بعدی» در ابعاد علمی- فرایندی، فکری و مالی بوده که عواملی علی چون «بازتعریف نقش ذینفعان در تعلیم و تربیت» و شرایطی زمینه ای چون، دگرگونی در وضعیت موجود مبتنی بر «تحولات ساختاری - تشکیلاتی نظام تربیتی»، «تصویب قوانین و مقررات مشارکت پذیری» و «هم راستایی خانواده و نظام تربیتی» بستر ساز بروز و ظهور آن می باشند که البته در این میان نباید از اثرگذاری عوامل مداخله گری چون موانع خانوادگی، فرهنگی، سیاسی و مدیریتی که عمدتا محدود کننده مشارکت نهاد خانواده می باشند، غفلت نمود. با این وجود آنچه مسلم است آن است که اعمال «راهبردهایی مدیریتی» و نیز «پیش بینی سازوکارهای ارتباطی و تبادلی میان نهاد خانواده و نهاد آموزش و پرورش» می تواند سیاست گذاری تربیتی مشارکتی را رقم زند که پیامدهایی در سطوح سازمانی (بهبود کارکردهای نظام آموزشی) و فراسازمانی (توسعه فردی و اجتماعی) در پی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: خانواده، آموزش و پرورش، سیاست گذاری، سیاستگذاری تربیتی، مشارکت
  • سید مهدی سرکشیکیان*، نرگس باباخانی، نسرین باقری صفحات 247-270

    هدف از تحقیق پیش رو آزمون مدل معادلات ساختاری پیش بینی رفتارهای خودشکن تحصیلی بر اساس باورهای ضمنی هوش با میانجیگری تحمل ناپذیری بلاتکلیفی بود. این پژوهش بنیادین و کمی و نوع توصیفی _ همبستگی و مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری کلیه دانشجویان دانشگاه آزاداسلامی استان قم بودند که درسال تحصیلی 400-1399 مشغول به تحصیل بودند. نمونه 420 نفر از دانشجویان بودند که به شیوه دردسترس و از طریق شبکه های اجتماعی واتساپ، اینستاگرام، ایمیل، سروش و آی گپ با توجه به شرایط پاندمی کووید 19در پژوهش شرکت کردند. ابزار مقیاس عدم تحمل بلاتکلیفی (IUS) فریستون و همکاران (1994)، مقیاس باورهای ضمنی هوش (ITIS) عبدالفتاح و ییتس (2006)، مقیاس رفتار و شناخت خودشکن (SDBCs) کانیگهام (2007) بود. از روش تحلیل معادلات ساختاری و نرم افزار 25 spss و 3smart pls برای تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج نشان می دهد که شاخص های مدل پیشنهادی از برازش قابل قبولی برخوردار هستند. مسیر باورهای ضمنی هوش به رفتارهای خود شکن تحصیلی (000/0p = , 648/0 = β)، مسیر باور های ضمنی هوش به تحمل ناپذیری بلاتکلیفی (000/0p = , 566/0 = β)، مسیر تحمل ناپذیری بلاتکلیفی به رفتارهای خود شکن تحصیلی (000/0p = , 354/0 = β) گزارش می شود.

    کلیدواژگان: باورهای ضمنی هوش، رفتارهای خودشکن تحصیلی، شناخت و رفتار خودشکن، عدم تحمل بلاتکلیفی
|
  • Rahim Solghi, Fariborz Bagheri *, Hassan Ahadi Pages 1-24

    Disobedient disorder is one of the most common childhood psychological disorders that has adverse effects on family interactions that need to be properly identified. Therefore, the aim of this study was to compare the duration of education based on child-parent relationship with parent management education to improve parent-child relationships. This study was performed as a quasi-experimental (pre-test post-test with control group with follow-up). In this study, the statistical population includes all parents of children aged 11-5 years with coping disorder in Tehran. In order to conduct the research, 45 mothers of children with the disorder who had referred for the treatment of their children participated in the study by available sampling. Then, to evaluate the pre-test and before the intervention, the mothers completed the Children Behavioral Symptoms Questionnaire and the Parental Rejection and Acceptance Questionnaire. In the next stage, the two experimental groups received treatment and intervention along with drug therapy, and the control group received only drug therapy. At the end of the intervention, the mentioned questionnaires were completed by the mothers in the post-test and follow-up stages. Data were also analyzed by Kalmogorov-Smirnov, Shaipro-Wilk test, analysis of variance and pairwise comparison of means. The results showed that group-based parent-child relationship training and parental management training were significantly effective in improving parent-child relationships in children with coping disorder in the post-test and follow-up stages. The effect of treatment is lasting over time.

    Keywords: education, Coping Disobedience Disorder, Parent-Child Relationship Interventions, parent management training
  • Hamid Valiollahi Roodbari, Esmat Rasouli *, Ladan Salimi Pages 25-64

    The current research was conducted with the aim of identifying and prioritizing the components of cyber citizenship behavior, information and communication technology, and educational justice in the educational system and their relationship with each other. The mixed research method was exploratory and was carried out in three steps: qualitative-quantitative and prioritization. The statistical community in the qualitative section, education system managers, faculty members in higher education centers, in the quantitative section, teachers of the second year secondary schools of Mazandaran, in 400 schools with a total of 6420 people, and in the priority setting section, faculty members and higher education managers. and the breeding of Mazandaran province. In the qualitative part of the non-random "targeted" sampling method, 20 people were selected, in the quantitative part, 364 people were selected using the relative cluster method based on Cochran's formula, and in the prioritization part, 25 people were selected using the targeted method. . Data were extracted in the qualitative part through the Delphi technique with semi-structured and structured questionnaires, in the quantitative part through structural equation modeling with a 92-item questionnaire, and in the prioritization part, through the DEMATEL technique with matrix questionnaires. became. In order to determine validity and reliability in the qualitative phase, the necessary checks including acceptability and ability were used, and in the quantitative phase, the validity of the questionnaires was confirmed by three methods form, content and structure. Reliability was confirmed by three methods factor loadings, Cronbach's alpha and composite reliability. In prioritizing, experts were used to determine validity, and matrix inconsistency coefficient and Cronbach's alpha coefficient were used for reliability. SPSS, AMOS and DEMATEL SOLVER 2017 software were used for data analysis. Qualitative findings showed that "cyber citizenship behavior" and "application of information and communication technology" had eight components and "educational justice" had seven components. Quantitative findings showed that cyber citizenship behavior with educational justice (standard coefficient 0.25, significance coefficient 2.954 and probability 0.003) and the use of ICT (0.62, 4.513 and 0.0009) and educational justice It has a significant and positive relationship with the use of ICT (0.26, 3.090 and 0.002) and educational justice plays a mediating role in the relationship between cyber citizenship behavior and educational justice and the use of ICT (standard coefficient 0.684 and probability 0.005) performed.

    Keywords: Cyber Citizenship Behavior, educational justice, Application of Information, Communication Technology
  • Gholamreza Raeisi Kheyrabadi, Fariba Karimi *, Narges Saeidian Pages 65-88

    The aim of the present research was the pathology of responsibility of elementary school students. Method the research was conducted in a qualitative method using qualitative content analysis of the interviews. Data using semi-structured interview technique and theoretical saturation criteria were conducted among 13 primary school specialists and professors of child and adolescents’ psychology. And while analyzing the content and themes, the components, and elements of the pathology of students' responsibility have been extracted. The statistical population was all principals, teachers, and experts of the elementary school in Tehran, Isfahan, and Yazd provinces, from which a stratum proportional to the size of 480 people was randomly selected. All the interviews were simultaneously recorded and transcribed Findings the obtained findings included 98 concept codes that differed in 6 main concepts with sub-concepts categorized. The main cocept includes injuries related to the educational system with 2 sub-concepts and 12 concept codes, school related injuries with 2 sub-concepts and 16 concept codes, family injuries with 4 sub-concepts and 33 concept codes, student injuries with 2 sub-concepts and 18 concept codes, syber damages with 2 sub-concepts and 9 concept codes, and educational and cultural factors with 2 sub-concepts and 10 concept codes. According to the findings, it is suggested that principals, teachers, and parents pay special attention to these components for identifying the harms and teaching responsibility ways to children and adolescents.

    Keywords: responsibility, harms related to educational system, Family, Students, virtual space, cultural, training factors
  • Seyed Ali Mirlohi *, TAHA ASHAYERI, Tahere Jahanparvar, Maryam Amin Pages 88-110
    Background and purpose

    student vandalism, a social problem in the sense of destructive behavior; It is disruptive and illegal with the aim of hitting public property and social order. The main purpose of the research is to study the factors affecting vandalism behavior among students.

    Research method

    meta-analytic research method (cma2); statistical population (45 cases); sample size of 23 studies; Deliberate and non-probability sampling method; The time period is 1378 to 1400.

    Findings

    The results show that at the micro level (family factors: family cohesion, family emotional support, sociability in the family, socio-economic base, cultural capital), medium (school factors: social interaction, social participation, sense of social belonging, social trust, social control, social capital) and at the macro level (societal factors: social dissatisfaction, relative deprivation, differential cohabitation, socio-political anomie) has a significant effect on students' vandalism behavior.

    Result

    Finally, by modifying and managing the educational models of the school; Strengthening the structure of the family institution and reducing the problems of the society (cultural, economic and social) can prevent the occurrence of vandalism.Keywords: social anomie; students; ethnic identity; vandalism

    Keywords: social anomie, Students, Ethnic identity, Vandalism
  • Sahebeh Izadpanah, Hamid Majedi *, Hossein Zabihi Pages 111-136

    The purpose of current research was to identify and set a priority for factors and variables of school climate. The method of research was qualitative and quantitative via survey study among 180 volunteer and accessible high- school girl students in Gorgan city(academic year 1397-1398). The sample size determined according to accessible samples and the minimum sample size (100 to 150) which is appropriate for structural equation modeling. Data analysis done by SEM technique via second-order CFA. The composite reliability and the AVE of the main construct (WHITS scale) reported 0.97 and 0.77, respectively. From the results, all the six sub-constructs determined the main construct and there was a priority from the students' perspective for psychological dimensions of learning environment, that is to say, school connectedness (0.94), rule clarity (0.93), affirming diversity (0.90), reporting and seeking help (0.86), peer connectedness (0.85) and teacher support (0.78) determined respectively the "WHITS" scale, the short form of " What's happening in this school? From the students' perspective" for assessing school psychological climate. After setting a priority for factors and variables of "WHITS" scale for assessing school climate, some applicable ways proposed for a quality-oriented space, such as creating group stations for students in different school level and providing spaces for exposing students' cultural diversity.

    Keywords: Connectedness, mental security, Peer-connectedness, Quality-oriented space
  • Gholam Reza Kazemy, Ghasem Modarresi *, Seyyed Jamal Attari Pages 137-164

    The present study aimed at examining the association of religious identity and attribution factors with self-esteem for English language learners. The study adopted a quantitatively dominant sequential mixed-methods research. A sample of 45 students majoring in English language and a pool of 20 experts in psychology and language from different Universities participated in the qualitative phase of the study based on data saturation method. The data collection procedure in the qualitative methods included semi-structured interview method. The qualitative phase of the study, after determining the inter-rater reliability of the data yielded 14 common codes. Moreover, a sample of 163 students majoring in English language from different Universities participated in the quantitative phase of the study based on availability sampling. The data were collected by means of the newly-developed religious identity questionnaire, attribution questionnaire, and self-esteem questionnaire. To develop and validate the questionnaire of religious identity, the researchers employed Factor Analysis and Structural Equation Modelling by means of SPSS Version 22 and Amos 20. Cronbach Alpha estimated the internal consistency of the whole items including 34 items as 0.82. The validated questionnaire composed of four factors including Ideal Religious Identity, Real Religious Identity, Ought to Religious Identity and Feared Religious Identity. Following this, the results of Pearson Correlation Coefficient confirmed that the relationship between religious identity and attributions with self-esteem was significantly positive and large for EFL learners. Religious values act as assistance for learners to exert more effort in the face of possible failure and indeed, small success increases self-esteem.

    Keywords: religious identity, Attributions, self-esteem, L2 learners
  • Fatemeh Zeynali, Rogaye Vahdat *, Seyed Abdollah Hojjati Pages 165-184

    The purpose of this study is to explain and validate the quantum curriculum evaluation index in primary education field at Farhangian University. The methodology is of exploratory mixed type. The statistical population was 16 specialists in education, psychology and educational technology and physics selected by purposive and snowball sampling. At validation stage, the statistical population was 81 Farhangian University professors, 77 professors, Ph.D. students of the curriculum of Urmia universities, and curriculum specialists of the Education Department of West Azerbaijan Province. Data were collected by filing method, semi-structured interviews and questionnaires. The validity of the questionnaire was confirmed by experts and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient as 0.784. Data analysis was performed using systematic text analysis, content analysis approaches in MAXQDA software, version 10 and Chi-square test in SPSS software. According to the findings, the characteristics of the evaluation element in four themes included "purpose"; "Nature"; "Method/tool"; "status of being evaluated/evaluator" and twelve sub-themes. The findings showed the experts' opinions are adjusted into four main themes and eleven sub-themes. Also, there is no significant difference among experts' views on appropriateness of the "evaluation element" features (p<0.05). It can concluded the evaluation element has characteristics considered as one of the important innovations with a synergistic approach in the field of education

    Keywords: Quantum Curriculum, Quantum theory, Evaluation element, purpose, nature
  • Farhad Nooraie, Mohammad Salehi *, Taraneh Enayati Pages 185-210

    The purpose is the effect of emotional and organizational intelligence on academic entrepreneurship. This research is applied in terms of purpose and descriptive of the survey type based on the method. The statistical population includes faculty members of Islamic Azad Universities in Golestan province who have at least a specialized doctorate degree with the rank of assistant professor, which were 638 people. The sample was 240 people based on Cochran's formula, using a stratified random sampling method according to the degree of the university unit as a statistical sampl. The data collection tool was researcher-made academic entrepreneurship questionnaire, Bradbury and Graves emotional intelligence questionnaire, and Albrecht organizational intelligence questionnaire. The formal and content validity of the tool was checked and confirmed by experts emotional intelligence and organizational intelligence were calculated as 0.71, 0.72 and 0.80 respectively. To analyze the data, sample t-test, exploratory factor analysis and structural equations were used using SPSS and Lisrel software. Based on the results of exploratory factor analysis and calculated factor load, academic entrepreneurship has three organizational, individual and group dimensions and 10 components of organizational climate, organizational competence and entrepreneurial intention; communication competence, strategic competence and professional competence; Willingness to entrepreneurship is commitment competence, personal competence and conceptual competence. The results of the research showed that the average obtained from the examination of the variables of academic entrepreneurship, . The results of the structural equation model showed that emotional and organizational intelligence had an effect on academic entrepreneurship, and the fit indicators were confirmed

    Keywords: organizational intelligence, emotional intelligence, Academic Entrepreneurship
  • Mohadese Fadaee, Mahmoud Mehrmohammadi *, Seyed Reza Salehiamiri, Mohamad Mehdi Zolfagharzadeh Pages 211-246

    The present paper seeks to design the pattern of educational policy in educating the country, emphasizing the family institution, was based on the 'data' qualitative method based on the 'interview' tool. The research community of the research, experts and specialists in the field of educational policy and family , were among them 15 people with theoretical saturation and in the form of targeted sampling and bullet were chosen. The findings of this study indicate that the design of educational policy model with emphasis on family institution is based on the central phenomenon of 'multidimensional participatory policy' in the scientific dimensions of process, intellectual and financial, which causes causal factors such as 'redefineration of the role of stakeholders in education' and Field conditions such as transformation in the existing situation based on 'structural-organizational developments,' 'adoption of the rules and regulations of participation' and 'alignment of family and educational system' are the basis of its that of course, this should not be neglected by the influence of intervention factors such as family, cultural, political and managerial barriers that are largely restrictive of the participation of the family institution. However, what is certain is that the actions of 'management strategies', as well as 'prediction of communication mechanisms and the exchange between family institution and education institution,' can make participatory education policy that consequences in organizational levels (improve the functions of the educational system) and League (individual and social development) will lead to.

    Keywords: Family, education, Policy, educational policy, Participation
  • Seyyed Mehdi Sarkeshikiyan *, Narges Babakhani, Nasrin Bagheri Pages 247-270

    The purpose of this study was to test the structural equation model of predicting academic self-defeating behaviors based on implicit beliefs of intelligence mediated by uncertainty intolerance. This research was fundamental and quantitative and of descriptive-correlation and structural equation modeling. The statistical population of the study was all students of Qom Islamic Azad University who were studying in the academic year 1399-400. The sample of the study was 420 students who participated in the study in an accessible way and through social networks WhatsApp, Instagram, Email, Soroush, and IGAP according to the Covid 19 pandemic conditions. The research instruments were the Freudon et al. (1994) Intolerance Tolerance Scale (IUS), the Abdel Fattah & Yates (2006) Implicit Beliefs of Intelligence Scale (2006), and the Cunningham (2007) self-defeating Behavior and Cognition Scale (SDBCs). Structural equation analysis and 25 spss and 3smart pls software were used for data analysis. The results show that the indicators of the proposed model have an acceptable fit. The path of implicit beliefs of intelligence to academic self-defeating behaviors (β = 0.648, p = 0.000), the path of implicit beliefs of intelligence to uncertainty intolerance (β = 0.566, p = 0.000), the path of uncertainty intolerance to behaviors Academic self-defeating (p = 0.000, β = 0.354) is reported.

    Keywords: Implicit beliefs of intelligence, self-defeating academic behaviors, cognition, self-defeating behavior, intolerance of uncertainty