فهرست مطالب

اعتیاد پژوهی - پیاپی 67 (بهار 1402)

فصلنامه اعتیاد پژوهی
پیاپی 67 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/11
  • تعداد عناوین: 15
|
  • علی شیخ الاسلامی*، الهه نوروزی فیروز صفحات 7-24
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر توانمندسازی روانی-اجتماعی بر تحمل آشفتگی در دانش آموزان با آمادگی به اعتیاد انجام گرفت.

    روش

    مطالعه حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری پژوهش را تمامی دانش آموزان پسر هنرستان‏های شهر چالوس در سال تحصیلی 1397-1396 تشکیل دادند. از این بین، 40 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و به صورت تصادفی دو گروه آزمایش (20 نفر) و کنترل (20 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش، 8 جلسه 90 دقیقه ای برنامه توانمندسازی روانی-اجتماعی را دریافت نمود. داده ها از طریق پرسشنامه آمادگی به اعتیاد و مقیاس تحمل آشفتگی جمع آوری شد. داده ها با روش تحلیل کوواریانس تک متغیری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که توانمندسازی روانی-اجتماعی بر تحمل آشفتگی در دانش آموزان با آمادگی به اعتیاد تاثیر معناداری داشت و باعث افزایش معنادار تحمل آشفتگی در دانش آموزان گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل شد.

    نتیجه گیری

    می توان این گونه نتیجه گیری کرد که توانمندسازی روانی-اجتماعی در افزایش تحمل آشفتگی دانش آموزان با آمادگی به اعتیاد نقش مهمی دارد و باعث افزایش تحمل آشفتگی در این گروه از دانش آموزان می گردد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی روانی-اجتماعی، تحمل آشفتگی، آمادگی به اعتیاد
  • هوشنگ گراوند* صفحات 25-54
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای اعتیاد به شبکه های اجتماعی مبتنی بر موبایل در رابطه ی بین هیجان خواهی و همنوایی با گرایش به رفتارهای پرخطر (از جمله مصرف مواد، سیگار و الکل) در دانشجویان بود.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانشجویان مقطع کارشناسی مرکز آموزش عالی پلدختر در سال تحصیلی 1401-1400 بود. حجم نمونه بر اساس قاعده کلاین برابر با 225 نفر تعیین شد که به روش نمونه گیری در دسترس و با پرسشنامه آنلاین انتخاب شد. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش مقیاس اعتیاد به شبکه های اجتماعی مبتنی بر موبایل، مقیاس خطرپذیری نوجوانان ایرانی، مقیاس هیجان خواهی و مقیاس همنوایی بود. داده ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار آموس-24 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد همنوایی تاثیر مستقیم و معناداری و تاثیر غیرمستقیم معناداری به واسطه ی اعتیاد به شبکه های اجتماعی مبتنی بر موبایل بر گرایش به رفتارهای پرخطر داشت. هیجان خواهی بر گرایش به رفتارهای پرخطر اثر مستقیم معناداری داشت، اما به واسطه اعتیاد به شبکه های اجتماعی مبتنی بر موبایل بر گرایش به رفتارهای پرخطر اثر غیرمستقیم معناداری نداشت. علاوه بر این، اعتیاد به شبکه های اجتماعی مبتنی بر موبایل بر گرایش به رفتارهای پرخطر دارای اثر مستقیم معناداری بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، افزایش همنوایی و هیجان خواهی باعث افزایش بیشتر اعتیاد به شبکه های اجتماعی می شود که نتیجه آن افزایش رفتارهای پرخطر است. بنابراین، با کاهش همنوایی و هیجان خواهی می توان اعتیاد به شبکه های اجتماعی را کاهش داد و از بروز رفتارهای پرخطر در دانشجویان جلوگیری کرد.

    کلیدواژگان: هیجان خواهی، همنوایی، اعتیاد به شبکه های اجتماعی، گرایش به رفتارهای پرخطر
  • فاطمه باقری*، فیروزه غضنفری، فضل الله میردریکوند صفحات 55-78
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان فراتشخیصی یکپارچه بر باورهای فراشناختی و الکسیتیمیا در افراد مبتلا به مصرف مواد در مراکز سرپایی بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی مردان مبتلا به مصرف مواد در مراکز سرپایی شهر خرم آباد در سال 1400 بود. از این بین، 18 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (9 نفر) و کنترل (9 نفر) قرار گرفتند. افراد گروه آزمایش درمان فراتشخیصی یکپارچه را در 8 جلسه 60 دقیقه ای دریافت کردند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه فراشناخت و مقیاس الکسیتیمیای تورنتو استفاده شد. داده ها با استفاده از تست یومن ویتنی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان فراتشخیصی یکپارچه بر باورهای فراشناختی و الکسیتیمیا تاثیر معناداری داشت.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج می توان گفت که از درمان فراتشخیصی یکپارچه در کاهش مشکلات شناختی و هیجانی افراد مبتلا به مصرف مواد بهره برد.

    کلیدواژگان: درمان فراتشخیصی یکپارچه، باورهای فراشناختی، الکسیتیمیا، مصرف مواد
  • نسرین رهبری غازانی، نادر حاجلو*، سیف الله آقاجانی صفحات 79-100
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی توانمندسازی خانواده با درمان راه حل محور کوتاه مدت بر تغییر جو عاطفی خانواده و پیشگیری از اعتیاد در نوجوانان دارای والدین وابسته به مواد بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را نوجوانان دارای والدین وابسته به مواد که جهت ترک اعتیاد در پاییز سال 1400 به مراکز ترک اعتیاد دارویی شهر تبریز مراجعه کرده بودند، تشکیل دادند. تعداد 30 نفر از این جامعه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای هفتگی درمان راه حل محور کوتاه مدت دریافت کرد در حالی که گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه جو عاطفی خانواده و مقیاس گرایش به اعتیاد در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری سه ماهه گردآوری و با تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که توانمندسازی خانواده بر تغییر جو عاطفی خانواده و پیشگیری از اعتیاد در نوجوانان دارای والدین وابسته به مواد اثربخش بود و این اثربخشی در پیگیری سه ماهه پایدار بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که توانمندسازی خانواده با درمان راه حل محور کوتاه مدت جزو درمان های اثربخش بر جو عاطفی خانواده و پیشگیری از اعتیاد است.

    کلیدواژگان: توانمندسازی خانواده، درمان راه حل محور کوتاه مدت، جو عاطفی خانواده، مصرف مواد، پیشگیری
  • داود قاسم زاده* صفحات 101-126
    هدف

    هدف پژوهش حاضر مطالعه علل و زمینه های اختلال مصرف مواد در بین دانش آموزان شهر تبریز بود.

    روش

    روش این پژوهش کیفی و از نوع گراندد تیوری بود. جامعه ی آماری پژوهش حاضر شامل متخصصان حوزه روانشناسی، جامعه شناسی و آسیب شناسی اجتماعی، و مشاوران مدرسه بود که 35 نفر از آن ها با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته بود. همزمان با جمع آوری ‏داده ها، کدگذاری و تحلیل در سه مرحله کدگذاری باز، محوری، و انتخابی انجام پذیرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که هم کنشی عوامل ساختاری و کنشگری (تاثیرگذاری فضای مجازی، ضعف سرمایه اجتماعی، دگردیسی سبک زندگی، و حس کنجکاوی) به عنوان شرایط علی؛ مقوله موانع سیاست گذاری با زیرطبقه های تاثیر نظام آموزشی و نبود بسترهای نشاط و شادی به عنوان شرایط زمینه ای؛ مقوله های سبک زندگی مبتنی بر وسایل ارتباطی (نبود برنامه های جوان پسند در رسانه و تاثیر تکنولوژی) به عنوان شرایط مداخله گر؛ و مقوله های پذیرش اجتماعی (روابط صمیمانه خانوادگی) و بهبود عملکرد مدرسه (بهبود نظم اجتماعی مدرسه) به عنوان پیامدهای اختلال مصرف مواد بودند.

    نتیجه گیری

    تحلیل مصاحبه های مشارکت کنندگان، بسترمندی مهارت های زندگی و اجتماعی (بهبود سرمایه اجتماعی خانواده و آموزش مهارت های زندگی) و پیشگیری مبتنی بر جامعه (پیشگیری اجتماع محور و پیشگیری رشدمحور) را به عنوان راهکارهای پیشگیری از اختلال مصرف مواد در دانش آموزان معرفی می کند. نظریه جوهری حاصل از مصاحبه های متخصصان، پیشگیری مبتنی بر روش های جایگزین همراه خانواده می باشد.

    کلیدواژگان: مصرف مواد، دانش آموزان، اعتیاد
  • سعیده سبزیان*، افسانه عبدلی صفحات 127-152
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر تعیین نقش واسطه ای تحصیل گریزی در رابطه بین امنیت در مدرسه و آمادگی به اعتیاد بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی-همبستگی از نوع مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان پسر متوسطه دوم شهر خرم آباد در سال تحصیلی 1402-1401 بود. از این بین، 200 نفر به شیوه نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه امنیت در مدرسه، مقیاس تحصیل گریزی، و مقیاس آمادگی به اعتیاد استفاده شد. به منظور تحلیل مدل پژوهش از روش مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که متغیر امنیت در مدرسه اثر مستقیم منفی و معناداری بر آمادگی به اعتیاد داشت. همچنین، تحصیل گریزی در رابطه بین امنیت در مدرسه و آمادگی به اعتیاد دارای نقش میانجی معناداری بود.

    نتیجه گیری

    در مدرسه امن، دانش آموزان می توانند به لحاظ هیجانی و فیزیکی ایمن باشند و احترام و اعتماد متقابلی بین اعضای مدرسه وجود دارد، در حالی که در مدارس ناایمن، خشونت، دعوا، زورگیری، جرم، تحصیل گریزی، و مصرف مواد دیده می شود. بنابراین، پیشنهاد می شود با فراهم کردن محیطی امن در مدرسه، تنش ها به حداقل برسد، تعاملات مثبت بین دانش آموزان و تعامل بدون نگرانی دانش آموز با کادر مدرسه به گونه ای افزایش یابد که زمینه برای کاهش تحصیل گریزی فراهم شود که نتیجه ی آن می تواند کاهش آمادگی به اعتیاد باشد.

    کلیدواژگان: آمادگی به اعتیاد، امنیت در مدرسه، تحصیل گریزی
  • مریم قوامی، کبری کاظمیان مقدم*، مریم غلامزاده جفره، مسعود شهبازی صفحات 153-180
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت و آموزش تنظیم هیجان بر انعطاف پذیری شناختی و احساس تنهایی در افراد وابسته به مواد خودمعرف به سازمان بهزیستی بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افراد وابسته به مواد خودمعرف به سازمان بهزیستی شهرستان شیراز در سال 1400 بود که از بین آن ها 45 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل قرار گرفتند. برای جمع‏آوری داده ها از پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی و مقیاس احساس تنهایی استفاده شد. یک گروه آزمایش درمان متمرکز بر شفقت و گروه دیگر آزمایش آموزش تنظیم هیجان را به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای و هر هفته یک جلسه به طور گروهی دریافت کردند، اما گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تفاوت بین گروه های آزمایش و گروه کنترل در هر دو رویکرد معنادار و به ترتیب درمان متمرکز بر شفقت در مقایسه با آموزش تنظیم هیجان بر کاهش احساس تنهایی تاثیر بیشتر داشت. از سوی دیگر، آموزش تنظیم هیجان در مقایسه با درمان متمرکز بر شفقت بر افزایش انعطاف پذیری شناختی تاثیر بیشتری داشت.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های حاصل می توان نتیجه گرفت افراد دارای اعتیاد به مواد با یادگیری فنون مبتنی بر تنظیم هیجان و درمان متمرکز بر شفقت می توانند به انعطاف پذیری شناختی بیشتری دست یابند و احساس تنهایی کمتری را تجربه نمایند. همچنین، درمان متمرکز بر شفقت در افزایش انعطاف پذیری شناختی و آموزش تنظیم هیجان در کاهش احساس تنهایی افراد وابسته به مواد اثریخشی بیشتری دارند.

    کلیدواژگان: درمان متمرکز بر شفقت، آموزش تنظیم هیجان، انعطاف پذیری شناختی، احساس تنهایی
  • امیرحسین یاوری بافقی* صفحات 181-196
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی امکانات ورزشی موجود در مراکز درمان و بازتوانی ترک اعتیاد در کشور و نگاه درمانگران به تاثیر ورزش در بهبود فرآیند ترک اعتیاد بود.

    روش

    این پژوهش از نوع توصیفی-پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل مراکز درمان اعتیاد بود که از بین آن ها تعداد 363 مرکز با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود.

    یافته‏ ها: 

    با توجه به یافته‏های تحقیق، اگرچه همه درمانگران حوزه اعتیاد اعتقاد دارند که ورزش و به ویژه حرکات نرمشی شرایط بهبود و تثبیت درمان را بهبود می‏بخشد، اما عملا، شرایط برای ترکیب پروتکل‏های درمانی با شیوه‏های مختلف ورزشی فراهم نبوده و این مراکز عملکرد موثری در این زمینه نداشتند.

    نتیجه گیری

    ضرورت دارد تمرینات و فعالیت‏های ورزشی استاندارد مکمل درمان طراحی گردد و این دو امر مهم تابع اصلاح و افزایش آموزش های درمانگران مرکز درمان و بازتوانی و تغییر در راهبردهای نهادهای تصمیم‏گیر به ویژه وزارت ورزش و جوانان، وزارت کشور (شورای اجتماعی) و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تحت رهبری ستاد مبارزه با مواد مخدر ریاست جمهوری می‏باشد.

    کلیدواژگان: اعتیاد، مصرف مواد، تمرینات ورزشی، تجهیزات ورزشی، مراکز درمان اعتیاد
  • محمد خالدیان*، سمیه شاهمرادی، یاسر مدنی صفحات 197-228
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تبیین فرآیند شکل گیری خیانت زناشویی در زنان دارای همسر وابسته به مواد بود.

    روش

    روش این پژوهش کیفی و از نوع گراندد تیوری بود. جامعه ی آماری پژوهش حاضر شامل زنان دارای همسر وابسته به مواد شهرستان قروه بود که 18 نفر از آن ها با روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته بود. همزمان با جمع آوری ‏داده ها، کدگذاری و تحلیل در سه مرحله کدگذاری باز، محوری، و انتخابی انجام پذیرفت.

    یافته ها

    عوامل شناسایی شده و استخراج شده تاثیرگذار در شکل گیری خیانت زناشویی در زنان دارای همسر وابسته به مواد شامل: الف) عوامل زمینه ساز شامل عوامل فردی، روانی، و بین فردی ، ب) عوامل آشکارساز شامل عوامل خانوادگی و خطر، ج) عوامل تدوام بخش شامل عوامل اجتماعی، فرهنگی، و محیطی، و د) عوامل تشدیدکننده شامل عوامل عاطفی و جنسی بودند. همچنین، راهبردها شامل مداخله در عوامل فردی، خانوادگی، اجتماعی، محیطی، فرهنگی، بین فردی، ارتباطی، و مداخله ای بودند.

    نتیجه گیری

    عوامل متعددی در فرآیند شکل گیری خیانت زناشویی در زنان دارای همسر وابسته به مواد نقش دارند که با شناسایی آنها در محیط ها، فرهنگ ها، و جوامع مختلف، می توان اقدامات موثری در راستای کاهش خیانت زناشویی و حتی پیشگیری از اعتیاد تنظیم و تدوین نمود و زمینه آگاهی عمومی را ایجاد نمود.

    کلیدواژگان: خیانت زناشویی، مصرف مواد، اعتیاد
  • فریده عقدکی، فریبرز صدیقی ارفعی* صفحات 229-244
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش حمایت اجتماعی ادراک شده و خشم در پیش بینی گرایش به اعتیاد نوجوانان انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه دانش آموزان مشغول به تحصیل در مقطع متوسطه دوم شهرستان شهرضا بود. از این بین، 200 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان به پرسشنامه ی حمایت اجتماعی ادراک شده، پرسشنامه خشم کودکان، و مقیاس ظرفیت اعتیاد پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین خشم و گرایش به اعتیاد ارتباط مثبت و معنادار و بین حمایت اجتماعی ادراک شده و گرایش به اعتیاد ارتباط منفی و معناداری وجود داشت. نتایج رگرسیون نیز حاکی از این بود که حمایت اجتماعی ادراک شده و خشم به طور همزمان با هم توانستند 48 درصد از واریانس گرایش به اعتیاد نوجوانان را به طور معناداری پیش بینی کنند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این پژوهش، افزایش خشم و کاهش حمایت اجتماعی ادراک شده عوامل مهمی در گرایش به اعتیاد نوجوانان هستند.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی ادراک شده، خشم، گرایش به اعتیاد، نوجوانان
  • داریوش غفاری*، نفیسه صدرارحامی صفحات 245-270
    هدف

    هدف پژوهش حاضر کشف نظام معنایی زنان مصرف کننده مواد مخدر درباره موانع درمان وابستگی به مواد و درمان کم دوام بود.

    روش

    روش این پژوهش کیفی و از نوع نظریه گراندد تیوری بود. جامعه ی آماری پژوهش حاضر شامل زنان مصرف کننده مواد مخدر در شهر کرمانشاه بود که 15 نفر از آن ها با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته استفاده شد. همزمان با جمع آوری ‏داده ها، کدگذاری و تحلیل در سه مرحله کدگذاری باز، محوری، و انتخابی انجام پذیرفت.

    یافته ها

    سه مقوله اصلی شامل نارسایی حمایت رسمی، فقدان بستر توسعه خدمات درمان، و ترس از رویدادهای سخت زندگی به دست آمد که مقوله های اصلی از 16 مقوله فرعی شامل فقدان برنامه مراقبت از کودک، عادی انگاری خدمات بارداری، محدودیت جابجایی، انعطاف ناپذیری برنامه های درمان، ظرفیت محدود مراکز، عدم تحمل وقفه، جدایی تعاملاتی، نارسایی آموزش، عدم قدرت تصمیم گیری، آگاهی محدود از اختلاف جنسیتی، تعمیم پذیری اعتیاد مردان به زنان، ترس از دست دادن حضانت فرزند، شرم و ننگ، ترس از تنهایی، ترس از عود، و بی ارادگی تشکیل شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج، شرایط کنونی درمان برای زنان مناسب نیست. بنابراین، تغییر نگرش مردم نسبت به بیمار بودن زنان مصرف کننده مواد و اصلاح پذیری آنان، توجه به زنان به عنوان عنصری کارآمد در هنگام تدوین برنامه جامع درمانی، تلاش برای ایجاد محیط مساعد خانواده برای فرد مصرف کننده بعد از درمان، تلاش در جهت افزایش سطح آگاهی نسبت به درمان زنان، ایجاد مراکز درمانی دولتی برای افراد وابسته به مواد، و تلاش در جهت مشروعیت بخشی به درمان زنان مصرف کننده مواد باید مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مواد مخدر، درمان وابستگی به مواد، زنان، اعتیاد
  • فاطمه اشرفی، امیر قربان پور لفمجانی*، سجاد رضایی صفحات 271-304
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه مکانیزم های دفاعی، طرحواره های ناسازگار اولیه، و خودپنداشت بین افراد با و بدون وابستگی به مواد مخدر بود.

    روش

    پژوهش حاضر علی-مقایسه ای بود. تعداد 80 نفر از افراد مراجعه کننده به مراکز درمان سرپایی و غیر وابسته به مواد در شهر رشت به روش نمونه گیری غیراحتمالی و هدفمند انتخاب شدند و به پرسشنامه های طرحواره های ناسازگار اولیه (فرم کوتاه)، سبک های دفاعی، و خودپنداشت پاسخ دادند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین افراد با و بدون وابستگی به مواد مخدر در متغیرهای مورد مطالعه تفاوت معنی داری وجود داشت به طوری که افراد وابسته به مواد مخدر به طور معناداری نمرات بالاتری در زیرمقیاس های توانایی ذهنی، جذابیت جسمانی، و مهارت های اجتماعی و نمرات پایین تری در زیرمقیاس های کارآمدی شغلی و عیب ها و حسن ها نسبت به افراد غیر وابسته به مواد مخدر داشتند. همچنین، گروه وابسته به مواد تنها در مکانیسم های دفاعی روان آزرده به طور معناداری نمرات بیشتری نسبت به گروه بهنجار کسب کرد و در مکانیسم های رشد نایافته و رشدیافته تفاوت معنی داری بین آنها یافت نشد. در نهایت، گروه وابسته به مواد به طور معناداری نمرات بیشتری در زیرمقیاس های بریدگی و طرد، خودگردانی و عملکرد مختل، محدودیت های مختل و گوش به زنگی بیش از حد و بازداری نسبت به گروه بهنجار کسب کردند اما در زیرمقیاس دیگرجهت مندی بین دو گروه تفاوت معناداری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    ابعاد ضعیف خودپنداشت، استفاده از مکانیزم های دفاعی روان آزرده و سطوح بالاتر طرحواره های ناسازگار اولیه می توانند عوامل احتمالی پرخطر زمینه ساز گرایش افراد به مصرف مواد باشند.

    کلیدواژگان: مکانیزم های دفاعی، طرحواره های ناسازگار اولیه، خودپنداشت، اعتیاد، مواد مخدر
  • علی کرمانی، سید علی حسینی، سجاد بشرپور* صفحات 305-328
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه نشانه های نقص توجه/ بیش فعالی با آمادگی به اعتیاد در افراد وابسته به مواد با بررسی نقش واسطه ای کارکردهای اجرایی و خودنظم جویی هیجان انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر توصیفی-همبستگی و از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه آماری پژوهش تمامی مردان مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهر مشهد در سال 1398 بود. تعداد 200 نفر از این افراد به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل مقیاس خودگزارشی اختلال نقص توجه/ بیش فعالی بزرگسالان، مقیاس آمادگی به اعتیاد، مقیاس خودنظم جویی هیجان و نارسایی در کارکرد اجرایی بود. داده ها با استفاده از همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان دادکه نشانه های نقص توجه/ بیش فعالی اثر مستقیم و همچنین اثر غیرمستقیم معناداری از طریق خرده مقیا س های خودسازماندهی/ حل مسیله کارکردهای اجرایی و خودنظم جویی هیجان، بر آمادگی به اعتیاد داشتند. در مجموع، نتایج نشان داد که مدل از برازش مطلوبی برخوردار بود.

    نتیجه گیری

    این نتایج نشان می دهد که نشانه های نقص توجه/ بیش فعالی با تاثیر بر کارکردهای اجرایی خودسازماندهی/ حل مسیله و خودنظم جویی هیجان در آمادگی به اعتیاد نقش مهمی دارند. این نتایج می توانند تلویحاتی برای طراحی مداخلات پیش گیرانه از اعتیاد در افراد آسیب پذیر بر اساس تقویت کارکردهای اجرایی داشته باشند.

    کلیدواژگان: وابستگی به مواد، اختلال نقص توجه، بیش فعالی، آمادگی به اعتیاد، خودنظم جویی هیجان، کارکردهای اجرایی
  • حمید صداقت، سیروس احمدی*، مریم مختاری، حمید صرامی صفحات 329-354
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی مرگ ومیر ناشی از مصرف مواد مخدر برحسب شاخص های توسعه اقتصادی- اجتماعی بود.

    روش

    این پژوهش به روش سری زمانی در دوره 1399-1370 انجام شد. داده های مورد نیاز از مرکز آمار ایران، سازمان پزشکی قانونی، ستاد مبارزه با مواد مخدر، و بانک جهانی جمع آوری شدند. جهت بررسی رابطه کوتاه مدت و بلندمدت، از الگوی خود رگرسیونی با وقفه های توزیعی در نرم افزار مایکروفیت استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تولید ناخالص داخلی و باسوادی رابطه مثبت معناداری با میزان مرگ و میر ناشی از مصرف مواد مخدر داشتند ولی نرخ تورم رابطه معناداری با نرخ مرگ و میر ناشی از مصرف مواد مخدر نداشت. متغیرهای جمعیت شهری و نرخ بیکاری نیز رابطه منفی معناداری با متغیر وابسته نشان دادند. بر این اساس، وجود رابطه بلندمدت بین شاخص های توسعه اقتصادی و اجتماعی و نرخ مرگ و میرهای ناشی از مصرف مواد مخدر تایید شد. همچنین نتایج نشان داد ضرایب تخمین های رگرسیون از ثبات برخوردار بود، چرا که مسیر حرکت متغیر مرگ و میر ناشی از مصرف مواد مخدر بین دو باند قرار داشت.

    نتیجه گیری

    شاخص های کلان اقتصادی- اجتماعی در بلندمدت بر مرگ و میر ناشی از مصرف مواد مخدر در ایران به عنوان یک مسیله حاد اجتماعی تاثیرگذار است. به طور مشخص، مرگ و میر ناشی از مصرف مواد مخدر با رشد تولید ناخالص داخلی و باسوادی افزایش یافته اند و با رشد جمعیت شهری و نرخ بیکاری کاهش پیدا کرده اند.

    کلیدواژگان: مرگ و میر، مواد مخدر، توسعه، ایران
  • مجید فولادیان*، مهلا محمدی صفحات 355-377
    هدف

    هدف پژوهش حاضر مقایسه عوامل مرتبط با بازگشت به اعتیاد در بین دو گروه افراد با ترک قطعی و عود مجدد به مصرف مواد مخدر بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه افراد دارای تجریه ترک موفق و ناموفق مراجعه کننده به کمپ های زیر نظر سازمان بهزیستی شهر مشهد بود. نمونه پژوهش شامل 100 نفر با عود مجدد (50 نفر) و ترک قطعی (50 نفر) بود که به صورت هدفمند انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود که از روایی و پایایی مناسبی برخوردار بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین دو گروه از حیث متغیرهایی چون حمایت خانوادگی، کنترل خانوادگی، تجربه برچسب و طرد اجتماعی، پیوند با دوستان وابسته به مواد مخدر، و امکانات و خدمات مرکز درمانی تفاوت معناداری به نفع گروه ترک قطعی وجود داشت. به علاوه، از حیث متغیرهای دسترسی آسان به مواد مخدر و دریافت پاداش از مصرف مواد بین دو گروه تفاوت معناداری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه در زمینه بازگشت به اعتیاد عوامل اجتماعی نقش کلیدی دارند، داشتن دیدگاهی جامعه شناسی نسبت به نقش اساسی عوامل اجتماعی در کنار خدمات مراکز درمانی جهت اثربخش کردن برنامه ها و خدمات ارایه شده توسط مراکز سازمان بهزیستی و جلوگیری از عود مجدد لازم و ضروری است.

    کلیدواژگان: اعتیاد، عود مجدد اعتیاد، عوامل موثر بر عود اعتیاد
|
  • Ali Sheykholeslami*, Elahe Noruzi Firouz Pages 7-24
    Objective

    The present research aimed to investigate the effect of psychosocial empowerment on distress tolerance in students with addiction readiness.

    Method

    The current study was of a semi-experimental type with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the research included all male students of art schools in the city of Chalus in the academic year 2017-2018. Among them, 40 people were selected using random sampling method and randomly divided into two experimental (n=20) and control (n=20) groups. The experimental group received eight 90-minute sessions of the psychosocial empowerment program. The data were collected through the Addiction Readiness Questionnaire and the Distress Tolerance Scale. The data were analyzed by univariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that psychosocial empowerment had a significant effect on distress tolerance in students with addiction readiness, and significantly caused an increase in distress tolerance in the students in the experimental group compared to the control group.

    Conclusion

    It can be concluded that psychosocial empowerment plays an important role in increasing distress tolerance in students with readiness addiction and causes to increase distress tolerance in this group of students.

    Keywords: Psychosocial empowerment, Distress tolerance, Addiction readiness
  • Houshang Garavand* Pages 25-54
    Objective

     The present study aimed to investigate the mediating role of mobile-based social media addiction in the relationships of sensation seeking and conformity with the tendency to high-risk behaviors (e.g., drug use, smoking, and alcohol consumption) in students.

    Method

    The present research was descriptive-correlational of structural equation modeling type. The statistical population of this research included all undergraduate students of Poldokhtar Higher Education Center in the academic year 2021-2022. The sample size was determined based on Kline’s rule equal to 225 people, which was selected by the convenience sampling method and an online questionnaire. The instruments used in this research were the Mobile-Based Social Network Addiction Questionnaire, the Iranian Adolescents' Risk-Taking Scale, the Sensation-Seeking Scale, and the Conformity Scale. The data were analyzed using structural equation modeling by AMOS-24 software.

    Results

    The results showed that conformity had a significant direct effect on the tendency to high-risk behaviors and a significant indirect effect via mobile-based social media addiction. Sensation seeking had a significant direct effect on the tendency to high-risk behaviors, but not a significant indirect effect through mobile-based social media addiction. In addition, mobile-based social media addiction had a significant direct effect on the tendency to high-risk behaviors.

    Conclusion

    According to the results, the increased conformity and sensation-seeking causes a further increase in social media addiction, resulting in increased risky behaviors. Therefore, by reducing conformity and sensation seeking, social media addiction can be reduced, and high-risk behaviors can be prevented in students.

    Keywords: Sensation seeking, Conformity, Social media addiction, Tendency to high-risk behaviors
  • Fatemeh Bagheri*, Firoozeh Ghazanfari, Fazlollah Mirdrikvand Pages 55-78
    Objective

    The present research aimed to determine the effectiveness of the unified transdiagnostic treatment on metacognitive beliefs and alexithymia in individuals with substance use in outpatient centers.

    Method

    The research method was semi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the research included all men with substance use in outpatient centers of the city of Khorram Abad in 2021. Among them, 18 people were selected using the convenience sampling method and were randomly divided into two experimental (n=9) and control (n=9) groups. Subjects in the experimental group received the unified transdiagnostic treatment in eight 60-minute sessions. To collect data, the Toronto Alexithymia Scale and the Metacognitive Questionnaire were used. The data were analyzed using the Mann–Whitney U test.

    Results

    The results showed that the unified transdiagnostic treatment had a significant effect on metacognitive beliefs and alexithymia.

    Conclusion

    Based on the results, it can be said that the unified transdiagnostic treatment can be used to reduce the cognitive and emotional problems of individuals with substance use.

    Keywords: Unified transdiagnostic treatment, Metacognitive beliefs, Alexithymia, Substance use
  • Nasrin Rahbari Ghazani, Nader Hajloo*, Seyfollah Aghajani Pages 79-100
    Objective

    The present study aimed to investigate the effectiveness of family empowerment with short-term solution-oriented therapy in changing the emotional atmosphere of the family and the prevention of addiction in adolescents with substance-dependent parents.

    Method

    The method of the present study was semi-experimental with a pretest-posttest and follow-up design with a control group. The statistical population of this research consisted of adolescents with substance-dependent parents referring to drug addiction treatment centers in the city of Tabriz in fall 2021. Among them, 30 people were selected using the convenience sampling method and were randomly assigned to the experimental and control groups. The experimental group received eight 90-minute sessions of short-term solution-oriented therapy weekly, while the control group received no intervention. Research data were collected in three stages of pre-test, post-test, and three-month follow-up using the family emotional atmosphere questionnaire and the addiction tendency scale, and were analyzed by repeated measures analysis of variance.

    Results

    The results showed that family empowerment was effective in changing the family emotional atmosphere and the prevention of addiction in adolescents with substance-dependent parents, and this effect was stable in the three-month follow-up.

    Conclusion

    According to the results of the present research, it can be concluded that family empowerment with short-term solution-oriented therapy is among the effective treatments for the family emotional atmosphere and the prevention of addiction.

    Keywords: Family empowerment, Short-term solution-oriented therapy, Family emotional atmosphere, Substance use, Prevention
  • Davood Ghasemzadeh* Pages 101-126
    Objective

    The present research aimed to study the causes and contexts of substance use disorder among the students in the city of Tabriz.

    Method

    The method of this research was qualitative and of grounded theory type. The statistical population of this research included specialists in the fields of psychology, sociology and social pathology, and school counselors, 35 of whom were selected by purposive sampling method. The data collection tool was an in-depth and semi-structured interview. Simultaneously with the data collection, coding and analyzing were performed in three stages of open, axial, and selective coding.

    Results

    The results showed that the interaction of structural factors and activism (the effectiveness of virtual space, weak social capital, transformation of lifestyle, and a sense of curiosity) were causal conditions; the category of policy-making obstacles with the sub-categories of the effect of the educational system and the lack of vitality and happiness platforms were background conditions; the categories of lifestyle based on means of communication (lack of programs with the young in the media and the impact of technology) were intervening conditions; and the categories of social acceptance (intimate family relations) and improvement of school performance (improvement of school social order) were consequences of substance use disorder.

    Conclusion

    The analysis of participants' interviews introduces the establishment of life and social skills (improving family social capital and teaching life skills) and society-based prevention (community-oriented prevention and growth-oriented prevention) as strategies to prevent substance use disorder in students. The essential theory resulting from the experts' interviews is prevention based on alternative methods together with the family.

    Keywords: Substance use, Students, Addiction
  • Saeideh Sabzian*, Afsaneh Abdoli Pages 127-152
    Objective

    The present research aimed to determine the mediating role of academic avoidance in the relationship between school security and addiction readiness.

    Method

    The method of the present research was descriptive-correlational of the structural equation modeling type. The statistical population of the research included all male students of the second secondary school in the city of Khorram Abad in the academic year 2022-2023. Among them, 200 people were selected by multi-stage cluster sampling method. To collect the data, the School Security Questionnaire, the Academic Avoidance Scale, and the Addiction Readiness Scale. The structural equation modeling method was used to analyze the research model.

    Results

    The results showed that the school security variable had a significant and negative direct effect on addiction readiness. In addition, academic avoidance significantly mediated the relationship between school security and addiction readiness.

    Conclusion

    In a secure school, students can be emotionally and physically safe, and there is mutual respect and trust between school members, while violence, fighting, mugging, crime, academic avoidance, and substance use are seen in insecure schools. Therefore, it is suggested to minimize the tensions by providing a secure environment at school and to increase the positive interactions between the students and the worry-free interaction of the students with the school staff in such a way that the ground is provided to reduce academic avoidance, the result of which can be reduced addiction readiness.

    Keywords: Addiction readiness, School security, Academic avoidance
  • Maryam Ghavami, Kobra Kazemian Moghadam*, Maryam Gholamzadeh Jofreh, Masuod Shahbazei Pages 153-180
    Objective

    The present research aimed to compare the effectiveness of compassion-focused therapy and emotion regulation training on cognitive flexibility and the feeling of loneliness in substance-dependent individuals self-referring to the Welfare Organization. 

    Method

    The research method was semi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the research included all substance-dependent individuals self-referring to the Welfare Organization in the city of Shiraz in 2021, of which 45 people were selected by the convenience sampling method and randomly divided into two experimental and one control groups. The Cognitive Flexibility Inventory and the Loneliness Scale were used to collect the data. One experimental group received compassion-focused therapy and another experimental group received emotion regulation training once a week as a group for eight 90-minute sessions, but the control group received no intervention. The data were analyzed by multivariate analysis of covariance. 

    Results

    The results showed that the difference between the experimental groups and the control group was significant in both approaches, and compassion-focused therapy had a greater effect on reducing the feeling of loneliness compared to emotion regulation training. On the other hand, emotion regulation training had a greater effect on increasing cognitive flexibility compared to compassion-focused therapy. 

    Conclusion

     Based on the findings, it can be concluded that individuals with drug addiction can achieve more cognitive flexibility and experience less loneliness by learning the techniques based on emotion regulation and compassion-focused therapy. In addition, compassion-focused therapy is more effective in increasing cognitive flexibility and emotion regulation training is also more effective in reducing the feeling of loneliness in substance-dependent individuals.

    Keywords: Compassion-focused therapy, Emotion regulation training, Cognitive flexibility, Feeling of loneliness
  • Amir Hossein Yavari Bafghi* Pages 181-196
    Objective

    The present research aimed to investigate the sports facilities available in addiction treatment and rehabilitation centers in the country and the therapists’ views on the effect of exercise in improving the addiction treatment process.

    Method

    This research was of a descriptive-survey type. The statistical population of the present research included addiction treatment centers, among which 363 centers were selected using the convenience sampling method. The data collection tool was a researcher-made questionnaire.

    Results

    According to the research findings, although all therapists in the addiction field believe that sports, particularly warm-up exercises, improves the conditions of recovery and stabilization of treatment, the conditions for combining treatment protocols with various sports methods were not practically available, and these centers did not perform effectively in this field.

    Conclusion

    It is necessary to design standard sports exercises and activities to complement the treatment, and these two important things depend on modifying and increasing the training of the treatment and rehabilitation centers’ therapists and changing the strategies of the decision-making bodies, particularly the Ministry of Sports and Youth, the Ministry of Interior (Social Council), and the Ministry of Health, Treatment and Medical Education under the leadership of the Presidential Anti-Narcotics Headquarters.

    Keywords: Addiction, Substance use, Sports exercises, Sports equipment, Addiction treatment centers
  • Mohammad Khaledian*, Somayeh Shahmoradi, Yaser Madani Pages 197-228
    Objective

    The present research aimed to explain the formation process of marital infidelity in women with substance-dependent spouses.

    Method

    The method of this research was qualitative of the grounded theory type. The statistical population of the current research included women with substance-dependent spouses in the city of Qorveh, 18 of whom were selected by snowball sampling method. The data collection tool was an in-depth semi-structured interview. Simultaneously with data collection, coding and analyzing were performed in three stages of open, axial, and selective coding.

    Results

    The identified and extracted factors affecting the formation of marital infidelity in women with substance-dependent spouses included: a) Underlying factors, including individual, psychological, and interpersonal factors, b) Revealing factors, including family and risk factors, c) Perpetuating factors, including social, cultural, and environmental factors, and d) Aggravating factors, including emotional and sexual factors. In addition, the strategies included intervention in individual, family, social, environmental, cultural, interpersonal, communication, and intervention factors.

    Conclusion

    Several factors contribute to the formation of marital infidelity in women with substance-dependent spouses, and by identifying them in different environments, cultures, and societies, effective measures can be taken to reduce marital infidelity and even prevent addiction, and public awareness can be created.

    Keywords: Marital infidelity, Substance use, Addiction
  • Farideh Aghdaki, Fariborz Seddighiarfaee* Pages 229-244
    Objective

    The present research was conducted to investigate the roles of perceived social support and anger in predicting adolescents' addiction tendency.

    Method

    The research method was descriptive-correlational. The statistical population of the research included all secondary school students in the city of Shahreza. Among them, 200 people were selected using the convenience sampling method. The participants responded to the Perceived Social Support Scale, the Children's Anger Inventory, and the Addiction Potential Scale. Pearson's correlation and stepwise regression were used to analyze the data.

    Results

    The results showed a significant and positive relationship between anger and addiction tendency, as well as a negative and significant relationship between perceived social support and addiction tendency. The regression results also indicated that perceived social support and anger simultaneously could predict 48% of the variance of adolescents' addiction tendency significantly.

    Conclusion

    Based on the results of this research, increasing anger and decreasing perceived social support are important factors in adolescents' addiction tendency.

    Keywords: Perceived social support, Anger, Addiction tendency, Adolescents
  • Dariush Ghafari*, Nafiseh Sadrarhami Pages 245-270
    Objective

    The present research aimed to explore the semantic system of drug-using women regarding the obstacles to drug dependence treatment and short-lived treatment.

    Method

    The method of this research was qualitative of grounded theory type. The statistical population of the current research included drug-using women in the city of Kermanshah, 15 of whom were recruited using the purposive sampling method. An in-depth and semi-structured interview was used to collect the data. Simultaneously with the data collection, coding and analyzing were performed in three stages of open, axial, and selective coding.

    Results

    Three main categories, including lack of formal support, lack of a treatment service development platform, and fear of difficult life events were obtained, and main categories constituted of 16 sub-categories, including lack of child care plan, normalization of pregnancy services, limited mobility, inflexibility of treatment plans, limited capacity of the centers, intolerance of interruptions, interactional separation, lack of education, lack of decision-making power, limited awareness of gender differences, generalization of men's addiction to women, fear of losing custody of children, shame and stigma, fear of loneliness, fear of relapse, and indetermination.

    Conclusion

    Based on the results, the current conditions of treatment are not suitable for women. Therefore, changing people's attitude toward the illness of drug-using women and their reformability, paying attention to women as an efficient element when formulating a comprehensive treatment plan, trying to create a favorable family environment for the drug user after treatment, trying to increase the level of awareness about women's treatment, establishing public treatment centers for drug-dependent individuals, and trying to legitimize the treatment of drug-using women should be taken into consideration.

    Keywords: Drug, Drug dependence treatment, Women, Addiction
  • Fatemeh Ashrafi, Amir Qorbanpour Lafamajan*, Sajjad Rezaei Pages 271-304
    Objective

    The present research aimed to compare defense mechanisms, early maladaptive schemas, and self-concept between individuals with and without drug dependence.

    Method

    The present research was causal-comparative. A number of 80 people of individuals referring to drug independent and outpatient treatment centers in the city of Rasht were selected by non-probability and purposeful sampling method and answered the questionnaires of early maladaptive schemas (short form), the defense styles, and the self-concept.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between individuals with and without drug dependence in the studied variables so that drug-dependent individuals had significantly higher scores on the subscales of mental ability, physical attractiveness, and social skills, as well as significantly lower scores on the subscales of job efficiency and pros and cons than drug-independent individuals. In addition, the drug-dependent group scored significantly higher only on neurotic defense mechanisms than the normal group, and no significant difference was found between them in immature and mature mechanisms. Finally, the drug-dependent group scored significantly higher than the normal group on the subscales of disconnection and rejection, impaired autonomy and performance, impaired limits, and over-vigilance and inhibition, but no significant difference was observed in the other-directedness subscale between the two groups.

    Conclusion

    Weak dimensions of self-concept, the use of neurotic defense mechanisms, and higher levels of early maladaptive schemas can be possible high-risk factors underlying individuals’ tendency to drug use.

    Keywords: Defense mechanisms, Early maladaptive schemas, Self-concept, Addiction, Drug
  • Ali Kermani, Seyyed Ali Hoseini, Sajjad Basharpoor* Pages 305-328
    Objective

    The present research was conducted to determine the relationship between attention-deficit/hyperactivity symptoms and addiction potential in individuals with substance dependence by examining the mediating role of executive functions and emotion self-regulation.

    Method

    The method of the present research was descriptive-correlational of path analysis type. The statistical population of the study was all men referring to addiction treatment centers in the city of Mashhad in 2019. A total of 200 individuals were selected using a multi-stage random sampling method. The tools used in this research included the Adult Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder Self-report Scale, the Addiction Potential Scale, the Emotion Self-regulation Scale, and the Deficits in Executive Functioning Scale. The data were analyzed using Pearson correlation and path analysis.

    Results

    The results showed that attention-deficit/hyperactivity symptoms had a significant direct and also a significant indirect effect via the subscales of self-organization/problem-solving of the executive functions and emotion self-regulation on addiction potential. In sum, the results showed that the model had appropriate fit.

    Conclusion

    These results show that symptoms of attention-deficit/hyperactivity have an important role in addiction potential by affecting the executive functions of self-organization/problem-solving, as well as emotion self-regulation. These results can have implications for designing preventive interventions against addiction in vulnerable individuals based on strengthening executive functions.

    Keywords: Substance dependence, Attention-deficit, hyperactivity disorder, Addiction potential, Emotion self-regulation, Executive functions
  • Hamid Sedaghat, Siroos Ahmadi*, Maryam Mokhtari, Hamid Sarami Forooshani Pages 329-354
    Objective

    The present research aimed to investigate the death due to drug use in terms of socio-economic development indicators.

    Method

    This research was conducted by the time-series method in the period of 1991-2020. The required data were collected from the Iranian Statistics Center, the Forensic Medicine Organization, the Anti-Narcotics Headquarters, and the World Bank. To measure the short-term and long-term relationships, the autoregressive distributed lag model was used in Microfit software.

    Results

    The results showed that the gross domestic product and literacy had a significant positive relationship with the death rate due to drug use, but the inflation rate did not. The variables of urban population and unemployment rate also showed a significant negative relationship with the dependent variable. Therefore, the existence of a long-term relationship between socioeconomic development indicators and the death rate due to drug use was confirmed. The results also indicated that the coefficients of the regression estimates were stable because the movement path of the variable of death due to drug use located between two bands.

    Conclusion

    Socioeconomic macro indicators affect death due to drug use in Iran as an acute social problem in the long run. Specifically, the death due to drug use has increased with the growth of gross domestic product and literacy, and has decreased with the growth of the urban population and the unemployment rate.

    Keywords: Death, Drug, Development, Iran
  • Majid Fouladiyan*, Mahla Mohamadi Pages 355-377
    Objective

    The present research aimed to compare addiction relapse-related factors between the two groups of individuals with permanent withdrawal and relapse to drug use.

    Method

    The method of the present research was causal-comparative. The statistical population of the research included all individuals with successful and unsuccessful withdrawal experiences referring to the camps under the supervision of the Welfare Organization of the city of Mashhad. The research sample included 100 people with relapse (n=50) and permanent withdrawal (n=50) who were selected purposefully. The data collection tool was a researcher-made questionnaire with good validity and reliability.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the two groups in terms of variables, such as family support, family control, the stigma and social rejection experience, connection with drug-dependent friends, and the facilities and services of the treatment center in favor of the permanent withdrawal group. In addition, there was no significant difference between the two groups in terms of the variables of easy access to drug and receiving rewards from drug use.

    Conclusion

    Considering that social factors play a key role in addiction relapse, it is necessary to have a sociological perspective on the fundamental role of social factors in addition to the services of treatment centers in order to make the programs and services provided by Welfare Organization centers more effective and to prevent relapse.

    Keywords: Addiction, Addiction relapse, Factors affecting addiction relapse